فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ادیبی مهر، محمد جواد محمدی صفحات 1-20
    استفاده از رحم جایگزین در درمان ناباروری از مباحثی است که با سوالات و ابهامات متعددی مواجه است. یکی از مسائلی که در این مبحث کمتر مورد توجه اندیشوران قرار گرفته، بررسی رابطه میان کودک و صاحب رحم جایگزین از جهت نشر حرمت است. اثبات یا نفی این رابطه آثار متعددی دارد. نگارندگان کوشیده اند با بررسی ادله مختلفی که ممکن است در اثبات حرمت استدلال شوند به این مسئله پاسخ گویند. دستاورد این پژوهش پس از بررسی استدلال های مختلف، این است که هیچ یک از این ادله برای اثبات مدعا کافی نیست. مفهوم اولویت نسبت به حرمت از راه رضاع نیز که مهم ترین به شمار می رود، دارای شرایط لازم برای حجیت نیست. هر چند به طور جزمی نمی توان رابطه محرمیت را رد کرد و بهتر است از جنبه ازدواج به دلیل اهمیت فراوان آن جانب احتیاط رعایت شود.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، صاحب رحم، کودک متولد از رحم جایگزین، محرمیت، نشر حرمت
  • علی اکبر ایزدی فرد، سید مجتبی حسین نژاد صفحات 21-44
    با وجود اجماع فقها در حرزیت اموال به عنوان یکی از شرایط سرقت مستوجب حد، بعضی از فقها پرنده را استثنا کردند و اعتقاد دارند اگرچه پرنده در حرز نیز باشد، باز هم به دلیل وجود روایاتی در این زمینه، سرقت آن موجب اجرای حد قطع بر سارق نمی شود. در حالی که اکثریت فقها به دلیل ضعف سندی و دلالی روایاتی که مستند طرفداران قول به عدم اجرای حد قطع به طور مطلق بر سارق پرنده است، به اجرای حد قطع بر سارق پرنده در فرض محرز بودن پرنده رای داده اند. پس از نقد و بررسی اقوال و ادله فقها در این زمینه نتیجه می شود که روایت غیاث بن ابراهیم که از جمله روایات مستند قائلان به استنثای پرنده است، از نظر سند اعتبار دارد و از نظر دلالت نیز با توجه با ظاهرش مقتضی عدم اجرای حد قطع بر سارق پرنده به طور مطلق حتی در فرض احراز پرنده خواهد بود. لذا در نهایت این روایات به عنوان دلیل خاص منفصل، سبب تخصیص عموم آیه سرقت و عموم روایات وارده در باب سرقت می شوند، مبنی بر اینکه حد قطع بر سارق پرندگان به هیچ وجه اجرا نمی شود، حتی اگر پرندگان در حرز نیز بوده باشند.
    کلیدواژگان: اعراض مشهور، حرز، روایت سکونی، روایت غیاث بن ابراهیم، سرقت پرنده، ظاهر
  • سید محمد هاشم پورمولا، حسن جلالی صفحات 45-61
    واژه «ضرب» دارای معانی حقیقی و مجازی است. در قرآن و روایات و به تبع آن در متون فقهی، مسئله «ضرب زوجه» به عنوان یکی از ابزارهای تنبیه زن ناشزه که وظایف شرعی و عرفی خود را انجام نمی دهد، مطرح شده است. سوال آنست که آیا از معنای حقیقی «ضرب» به معنای «زدن و تنبیه بدنی» که نظر مشهور فقهاست، استفاده کنیم یا از یکی از معانی مجازی آن یعنی «اعراض»؟ بر اساس روش اجتهادی، بیان ادله احکام، کتب لغت، اقوال و ادله فقها به تفصیل و ارائه قراین و شواهد فراوان، مراد از «ضرب» در آیه «واضربوهن» (نساء: 34) همان معنای حقیقی آن یعنی «تنبیه بدنی» است و شبهات واردشده بر لوازم این نظریه که سبب قائل شدن به معنای مجازی «اعراض» از طرف برخی از محققان شده است، برطرف می شود. مرحله نهایی بودن استفاده از این ابزار، اقرار روانشناسان به کارآمدی آن در برخی موارد، عدم وجوب فقهی ضرب (تنبیه بدنی) از طرف شوهر و حتی استحباب عفو و گذشت او و همچنین جواز استفاده از سایر ابزارهای عقلایی توصیه شده از طرف روانشناسان و جامعه شناسان، همگی نشان دهنده آنست که شارع مقدس به همه امور در تجویز ابزار «ضرب» به معنای حقیقی آن احاطه داشته است و به برداشت خلاف مشهور در این باب نیازی نیست.
    کلیدواژگان: اعراض، تنبیه بدنی، ضرب، ضرب زوجه، نشوز
  • عادل شریفی، محمدتقی فخلعی صفحات 63-74
    مسئله تصویب (واقع انگاری احکام تمام مجتهدان) و تخطئه (مطابق با واقع بودن یکی از احکام مجتهدان) از مسائل اختلافی میان اصولیان مسلمان است. در اینکه کدام مذهب و مسلک طرفدار تخطئه یا تصویب است، بیان روشنی وجود ندارد. آنچه در نوشته های اصولی امامیه مشهور بوده، انتساب مبنای تخطئه به امامیه و تصویب به اهل سنت است. پس از مراجعه به منابع معتبر اصولی اهل سنت، نمایان می شود که این انتساب با این کلیت، دور از واقع است. آنچه در میان علمای اهل سنت جایگاه برتر را دارد، مبنای تخطئه است و تنها گروه اندکی به تصویب باور آورده اند.
    کلیدواژگان: اشعری، تخطئه، تصویب و معتزلی
  • سعید قماشی صفحات 75-106
    در این مقاله تاثیرگذاری کرامت انسانی در قامت مفهوم راهبرد و در ایفای نقش اثباتی و سلبی آن در فهم احکام شریعت جست وجو می شود و پس از پذیرش نقش آفرینی آن در مقام ثبوت و اثبات، باور داریم کرامت انسانی به عنوان ویژگی ذاتی آدمی برگرفته از حیث خالقیت خداوند و تکوین است که در مقام تشریع و حیث شارعیت خداوند خطوط قرمزی را ترسیم می کند که شریعت از آن عبور نمی کند و فقه نیز به عنوان دانش شریعت از آن پیروی می کند.
    کلیدواژگان: چارچوب شریعت، حقوق انسان، راهبرد، کرامت انسانی
  • بهنام قنبرپور، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 107-121
    عقد نکاح همانند سایر عقود معاوضی از قابلیت پذیرش هر گونه شرط جایز برخوردار است، با این تفاوت که نکاح از عقود خاص به شمار می آید و برخی از آثار مترتب بر آن را باید تعبدا همان گونه که هست پذیرا شد. از جمله شروط متصور در ضمن عقد نکاح، شرط عدم رابطه جنسی است. برخی از محققان محترم در نوشتارهای خود جواز چنین شرطی را با عنوان تمکین حق است نه حکم، مطرح کرده اند. آنان برای اثبات سخن خود به دلایلی نیز تمسک جسته اند. نگارندگان مقاله حاضر با نقد دیدگاه مذکور بر این عقیده اند که چنین شرطی در زندگی زناشویی از جمله صور شروط مغایر با مقتضای عقد نکاح است و از مصادیق تحریم مباح و سلب حق به شمار می آید.
    کلیدواژگان: تمکین، حق یا حکم بودن تمکین، مقتضای ذات عقد، نکاح مشروط
  • محمد امین کیخای فرزانه، محسن اسماعیلی، محمد مهدی عسکری صفحات 123-152
    تکافل خانواده امروزه در جوامع اسلامی به عنوان یک ابزار تامین اسلامی و یک نهاد حقوقی مبتنی بر نظریه سود مشترک - زیان مشترک و تعاون جمعی به طور مفصل مطالعه شده است، همچنین در برخی کشورهای غربی از جمله انگلستان نیز تکافل خانواده به عنوان یک ابزار تامین ریسک، در کنار بیمه نقش مهمی را در تامین ریسک های افراد جامعه بازی می کند و مورد توجه پژوهشگران قرار دارد. به نظرمی رسد لازم است در فقه امامیه و حقوق ایران نیز به طور مفصل به جوانب مختلف تکافل و به ویژه تکافل خانواده پرداخته شود. سوالی که ذهن حقوقدانان ایرانی را مشغول کرده این است که آیا از جهت فقهی - حقوقی تکافل خانواده در حقوق ایران اجرا شدنی است یا خیر؟ به نظر می رسد الگوی وکالت در تکافل خانواده به عنوان یک نهاد حقوقی کارا از جنبه اقتصادی در حقوق ایران اجرا می شود (از جنبه حقوقی و فقهی مقتضی موجود و موانع مفقود است). لذا در این زمینه لازم است به تحلیل فقهی و حقوقی نهادهای بیمه عمر و تکافل خانواده پرداخته شود.
    کلیدواژگان: بیمه عمر، تکافل، تکافل خانواده، وکالت
  • سید جواد ورعی صفحات 153-180
    آیا تخلف از قوانین و مقررات دولت اسلامی که در اصطلاح «جرم» نامیده می شود، «گناه» و مرتکب آن «فاسق» است و در قیامت مجازات دارد، یا صرفا «تخلفی اجتماعی و مدنی» محسوب می شود که مجازات قانونی دارد؟ مبانی مختلف درباره ماهیت حکم حکومتی و قوانین دولت اسلامی، پاسخ های متفاوتی به این پرسش می دهند. در این مقاله به سه مبنا و پیامد هر کدام اشاره و سپس به آیات و روایات استناد می شود. مفاد آیات و روایات آن است که تخلف از «احکام شرعی» و «فرمان های حکومتی پیامبر (ص) و ائمه هدی (ع)»، نیز «قوانین دولت مشروع دینی در عصر غیبت»، با این شرط که تخلف از آنها نافرمانی خدا، پیامبر و امام معصوم باشد، گناه است. ولی گناه بودن سرپیچی از قوانین و مقررات عرفی مثل قوانین و مقرراتی که در جوامع دیگر هم برای تنظیم روابط اجتماعی وضع می شوند، محل تردید است، مگر آنکه تخلف از قوانین یادشده، عرفا «اختلال در نظام اجتماعی»، «اضرار به غیر» و «مخالفت با اساس حکومت دینی» باشد که در این صورت گناه محسوب می شود و دارای آثار دنیوی و اخروی است. اما سرپیچی از قوانین به خودی خود گناه نیست، هر چند دارای مجازات دنیوی باشد.
    کلیدواژگان: جرم، شریعت، گناه، مجازات
|
  • Mohammad Adibi Mehr, Mohammad Javad Mohammadi Pages 1-20
    There menny qustionc about the usihg of superseding womb. One of them that hawe it is، according to vast of reverence. Praving or negation of this relatuon ship has menny effects. The authurs have tryed to answer these questionsby rrevew some reasons of proving of reverence. The researech achievement is that non of the reasons not enoughe to proving of the claim (vast of reverence). Purpart of priaority according to reverence that has been occasioned by the «Rezaa» (socking the breast) and the most important reason can not be a strang argument. But we can not regect thereverence relationship definitly so acconeliny to marriage anel tts importehce the precaution would be better in this field.
    Keywords: womb suppersending, Vast of reverence, close relationship
  • Aliakbar Izadifard, Seyed Mojtaba Hosein Nejad Pages 21-44
    Despite the consensus of jurists (fokaha) in safe custody of property (Haraz) as one of the punishable conditions when the theft happens, some jurists made an exception in bird case. It means that stealing the bird would not subject to punishment namely cut off the thief's hand, even if the bird was in safe custody. Many of fokaha, however, believe that if the bird is in safe custody, the one who stole the bird will receive the punishment as cutting off her/his hand, because of insufficient document and narratives to support the otherwise. After reviewing the testimony and evidence received from fokaha, it can be concluded that the Ghiyath bin Ibrahim narrative is a valid document and it can be derived from implication that the stealing the bird absolutely is not subject to punishment namely cut off the thief's hand, even assuming the bird is in safe custody according to its appearance. Thus, these narratives, due to separate specific reason, can be allocated to all verses, ayes, about stealing and to all those incoming narratives that the stealing the bird absolutely will not lead to punishment namely cut off the thief's hand, even assuming the bird is in safe custody
    Keywords: Stealing the bird, safe custody, Ghiyath bin Ibrahim narrative, narrated by Sokoni, famous abandonment, famous ignoring, appearance
  • Seyed Mohammad Hashem Poormola, Hasan Jalali Pages 45-61
    The word «beating» (dharb) has several meanings that some of which are figurative and some are real. Whereas the husband is allowed to beat his shrew wife according to the Quran and traditions in addition to the jurisprudential decrees as one of the (allowed) punishments in facing such wives; the question is if God intended the corporal by punishment «beating» according to which the most of the jurists tended to it، or He intended the figurative meaning which is ‘avoiding’? Based on practicing religious jurisprudence method in addition to some testimonies and witnesses it is proved that God intended the real meaning of «beating» word in the verse of «beating the shrew wives». So، the doubts propounded in this field should not be heeded. Of course، it should be regarded that the corporal punishment is considered to be selected in the final stage in facing the shrew wife as a non- obligatory alternative however، it is recommended to the husband to forgive his shrew wife. Furthermore، possibility of using another logical approach which psychologists and sociologists recommend all show that the Holly lawgiver regards to real meaning of mentioned instruments and there is no need in this field to understanding contrary to the popularity
    Keywords: Beating (dharb), beating the wife, shrewish, avoiding, corporal punishment
  • Adel Sharifi, Mohammadtaghi Fakhlaei Pages 63-74
    The sanction (Tasvib) and the denigration (Takhtia) problem is one of the differences of opinions between the Moslems'' Usolist. For the answer to this question that which religion and belief follows the sanction or the denigration، there is no clear expression. Whatever we see in the principle Imamye''s writings، they relate the basis of the denigration to Imamye and the basis of the sanction to the Sunnites. After referring to the valid principle references of the Sunnites، it is revealed that this relating is not true generally. The Sunnites scientists mostly believe in the denigration basis and among them، only a small group of them follow the sanction.
    Keywords: The Denigration (Takhtia)_The Sanction(Tasvib) –The Ashari – The Motazeli
  • Saeed Gomashi Pages 75-106
    Despite the consensus of jurists (fokaha) in safe custody of property (Haraz) as one of the punishable conditions when the theft happens، some jurists made an exception in bird case. It means that stealing the bird would not subject to punishment namely cut off the thief''s hand، even if the bird was in safe custody. Many of fokaha، however، believe that if the bird is in safe custody، the one who stole the bird will receive the punishment as cutting off her/his hand، because of insufficient document and narratives to support the otherwise. After reviewing the testimony and evidence received from fokaha، it can be concluded that the Ghiyath bin Ibrahim narrative is a valid document and it can be derived from implication that the stealing the bird absolutely is not subject to punishment namely cut off the thief''s hand، even assuming the bird is in safe custody according to its appearance. Thus، these narratives، due to separate specific reason، can be allocated to all verses، ayes، about stealing and to all those incoming narratives that the stealing the bird absolutely will not lead to punishment namely cut off the thief''s hand، even assuming the bird is in safe custody.
    Keywords: Stealing the bird, safe custody, Ghiyath bin Ibrahim narrative, narrated by Sokoni, famous abandonment, famous ignoring, appearance
  • Behnam Ghanbarpor, Seyed Abol Ghasem Naghibi Pages 107-121
    Like other valuable consideration marriage contracts are permissible provided the acceptability of any particular problem، but the marriage contracts، and have initiated some work on it should be welcoming as it is. Including conditions in the marriage if there is no sex. Some respected researchers in the licensing documents such condition as not warrant deference to be، were considered. To prove his words took them reasons too fast. writers paper criticizes this view believe that such a condition in terms of the numbers of married life including marriage and examples of sanctions allowed by denying and denying the rights of considered
    Keywords: Docility, Conditional contract, Right or warrant to comply, marriage's nature appropriate
  • Mohammad Amin Keykha Farzaneh, Mohsen Esmaeeli, Mohammad Mehdi Askari Pages 123-152
    Nowadays Family Tkaful in Islamic societies has been studied as Islamic Financing Tools and in detail as a legal Institution based on the theory of common benefit – common Loss and Collective cooperation. Likewise In some Western countries، Among the UK، Family Tkaful as risk Financing Tools has important role Beside insurance in society risk Financing. It''s Seems to be necessary، Shia Jurisprudence and Iran law pay attention in detail to Different aspects of takaful، specially، family takaful. It is question for Iranian lawyers whether takaful is implemented in Iran law from view of religious – Legal approach. It''s Seems، attorney model in family takaful could be performanced as economical effective legal institution in Iran law. so، It''snecessary، family takaful and insurance life have to Analysis from view of Jurisprudence – legal approach. It''s hoped.
    Keywords: attorney, family takaful, life insurance, takaful
  • Sayyed Javad Varai Pages 153-180
    This study aimed to determine whether a violation of the laws and regulations of the Islamic state which has been legally called crime is always considered a sin and the person who committed it is unfaithful according to religious law and shall be punished on the day of resurrection or is it merely «social and civil offenses» that are punishable by law? Investigating various principles about the nature of government orders and laws of Islamic state provides different answers to this question. This paper referred to three principles and outcomes as well as related verses and narrations. Verses and narrations imply that violation of religious laws of Sharia and the government orders of the Prophet and Shia''s Imams and also the laws of the legitimate religious government during the period of major occultation is known as a sin، provided that such a violation being accounted as disobedience of God، the Prophet and the Shia Imams. But taking into account the violation of conventional laws such as those enacted in other countries to regulate social relations as sin is questionable، unless violation of these laws include disturbing social system، harming to others and opposing religious government.