فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • فیروز اصلانی*، علی سهرابلو صفحات 241-260
    کارکرد اجرائی و بازیگری نهاد شورا در این عرصه یکی از موضوعات مطرح در ارتباط با نهاد مزبور است. مباحثی همانند نحوه مسئولیت اعضای شورا در قبال امور اجرایی سبب شده است برخی در شناسایی کارکرد مزبور برای نهادهای شورایی تردید نمایند و بدین ترتیب این پرسش مطرح می شود که آیا می توان نهاد شورا را برخوردار از کارکرد اجراء دانست یا خیر؟ نوشتار حاضر با رویکردی تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع حقوقی و فقهی و قوانین موجود در این زمینه به بررسی و تبیین کارکرد اجرائی برای نهاد شورا و بیان موضوعات مطرح در این رابطه می پردازد.
    نتیجه حاصله از این پژوهش بدین شرح است که در منابع فقهی برخی کارکردهای اجرائی برای شورا همانند انتخاب حاکم اسلامی پیش بینی و مقرر شده است. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران نیز، این کارکرد در موارد متعددی برای مصادیق نهاد شورا مطابق اصول قانون اساسی و قوانین عادی برای شوراهایی همچون شورای عالی قضایی سابق، شوراهای محلی و شوراهای اداری مقرر شده است. شورای نگهبان نیز در برخورد با این مسئله با احتیاط به این کارکرد نهاد شورا نگریسته است. اما آنچه مسلم است، وجود صلاحیت نهاد شورا در این عرصه می باشد.
    کلیدواژگان: اجراء، شورا، شورای نگهبان، کارکردهای شورا، مسئولیت جمعی
  • علی انصاری، احد شاهی دامن جانی* صفحات 261-279
    مطابق نظریه مشهور فقی هان امامیه، انجام عین تعهد بر فسخ قرارداد تقدم دارد و چنان چه اجبار متعهد به اجرای تعهدش، به دلیل لزوم تخصص او در انجام آن، ممکن نباشد، متعهدله می تواند قرارداد را فسخ کند و قانون مدنی ایران نیز در مواد 237 تا 239 و 476 از این نظریه پیروی کرده است. مقاله حاضر براساس تحلیل تاریخی، اقتصادی و فلسفی حقوق اسلامی بررسی و ثابت می کند که الزام متعهد به انجام عین تعهد و تقدم آن بر فسخ قرارداد در فقه امامیه، کارآیی لازم را ندارد و از توجیه فقهی حقوقی قابل قبولی برخوردار نیست و مبتنی بر مصلحت اندیشی اقتصادی و فلسفی فقی هان است تا حکم صریح اخبار. به عنوان یافته های مقاله پیش رو، به قانون گذار پیشنهاد می شود، در بحث نقض تعهدات قراردادی، مجموعه ای از ضمانت اجراهایی را پیش بینی کند که تمام آن ها در عرض یکدیگر قابل اعمال باشند و متعهدله، در صورت نقض تعهد، ضمانت اجرایی را برگزیند که مصلحت او را به طور مطلوب تامین می کند و در نتیجه مخارج و هزینه های این گونه نقض به جامعه تحمیل نمی شود و تبعات آن، در درون قرارداد، توسط طرفین آن، مدیریت می شود.
    کلیدواژگان: انجام عین تعهد، تعهدات قراردادی، فسخ قرارداد، ملاحظات اقتصادی
  • علی اکبر ایزدی فرد، سید مجتبی حسین نژاد* صفحات 281-308
    در محاربه، ارعاب و برهم زدن امنیت عمومی مردم در بسیاری از مواقع با به کارگیری سلاح صورت می پذیرد و لیکن بخش عمده ای از ارعاب و تهدیدات و اختلال امنیت عمومی مردم از طریق غیر سلاح نیز رخ می دهد. نگارندگان در این تحقیق با گامی نو به بررسی حکم قسم دوم از تهدیدات همچون پاشیدن اسید و یا دیگر موادهای شیمیایی بر مردم که از طریق غیر سلاح صورت می پذیرد، می پردازند. پس از نقد و بررسی اقوال و ادله فقها در این زمینه، این نتیحه حاصل است که قید سلاح با لحاظ کردن مناسبت بین حکم و موضوع در روایات وارده در باب محاربه، نمی تواند در تحقق محاربه نقشی داشته باشد و به تبع آن این قسم از تهدیدات و اختلال امنیت عمومی مردم هر چند که به صورت اینترنتی و در فضای مجازی صورت پذیرد، در شمار محاربه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اینترنت، سلاح، محاربه، مناسبت بین حکم و موضوع
  • سید محمد هاشم پورمولا*، مجید سربازیان، محمد علی خورسندیان صفحات 309-327
    این مقاله صحت اشتراط ضمان عین مستاجره را مورد بررسی قرار می دهد و بیان می کند این شرط مخالف مقتضای عقد اجاره نیست؛ زیرا حقیقت این عقد مانند عقد ودیعه استیمان نمی باشد. مخالفت این شرط با کتاب و سنت نیز از دو منظر مخالفت با ادله خاص اجاره و همچنین سببیت نداشتن شرط برای ضمان قابل بررسی است.
    اطلاق ادله عدم ضمان مستاجر حالت شرط و غیر شرط را شامل می شود. درصورت شک نیز اصل، استصحاب عدم ضمان است. همچنین از احکام اجاره وجوب تمکین مستاجر نسبت به عین برای استیفاء منافع و انتفاع است و وجوب تسلط مستاجر بر عین شرعا ثابت می شود؛ لذا شرط نمی تواند حق مالکی نشات گرفته از عقد را که شرعی است از او بگیرد. چنین حق مالکی، حکم محسوب می شود؛ یعنی مجعولی شرعی که متعاملین نمی توانند برخلاف آن شرط کنند؛ بنابراین شرط ضمان عین مستاجره مخالف کتاب و سنت می شود. همچنین در تفسیر ماده 493 قانون مدنی که در آن تنها تفریط یا تعدی سبب ضمان دانسته شده و متعرض شرط ضمان نشده است، می توان از این دیدگاه بصورت مدلل استفاده کرد و چنین شرطی را باطل دانست. روش تحقیق مقاله توصیفی تحلیلی از نوع اجتهادی است.
    کلیدواژگان: امانت، حق مالکی، حکم، شرط ضمان، مخالفت کتاب و سنت
  • علی جعفری*، علیمراد حیدری صفحات 329-344
    قواعد فقهی در یک تقسیم بندی به دو بخش منصوص و اصطیادی تقسیم می شوند. در قواعد اصطیادی برخلاف قواعد منصوص، نص قرآنی یا روایی که تمام مفاد قاعده را دربر بگیرد و جامع و مانع باشد، وجود ندارد و فقه پژوهان آنها را از مجموعه ای از آیات و روایات که من حیث المجموع مفاد قاعده را ثابت می کند، اصطیاد می کنند. پژوهش حاضر درباره بررسی تطابق اصل رومی ژرمنی حسن نیت با فقه امامیه و امکان سنجی اصطیاد قاعده فقهی حسن نیت است. برخی محققین با استناد به وجود مصادیق اصل حسن نیت در فقه امامیه خصوصا در فقه العقود، قائل به وجود این اصل در فقه هستند. در این پژوهش با نقد این دیدگاه به این نتیجه می رسیم در خصوص حسن نیت امکان اصطیاد قاعده فقهی حسن نیت به صورت کلی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تصور خلاف واقع، حسن نیت، درستی در عمل، قواعد اصطیادی، قواعد فقهیه
  • اسمعیل رحیمی نژاد *، احمدرضا غفاری صفحات 345-371
    پیشگیری وضعی مجموعه تدابیر و اقداماتی است که دولت و جامعه مدنی با استفاده از آن سعی می کند از طریق افزایش زحمات و خطرات ارتکاب جرم و کاهش فرصت ها و موقعیت های جرم زا و تقویت سیبل ها و آماج های جرم به جلوگیری از جرم بپردازد.با عنایت به امکان سوءاستفاده از این اقدامات و ابزارهای فنی و پیچیده توسط شهروندان و دولت و امکان اخلال در فرایند اعمال صحیح حاکمیت، تعیین شرایط و ضوابط برای اعمال این نوع اقدامات پیشگیرانه و مسئولیت ناشی از آن امری ضروری است. با وجود این، نظر به عدم شفافیت و جامعیت رویکرد قانونگذار در باب ماهیت، شرایط اقدامات پیشگیرانه و مسئولیت ناشی از آن زمینه برای سوءاستفاده ها و اختلاف نظرها فراهم گردیده است. برخی معتقدند اعمال این اقدامات نوعی دفاع مشروع بوده و تابع شرایط و احکام آن می باشد، برخی هم آن را نوعی اعمال حق مالکیت به صورت مطلق و انحصاری می دانند. مقاله حاضر با تکیه بر مبانی فقهی و حقوقی حق استفاده از اقدامات پیشگیرانه وضعی و با الهام از رویه های قضایی، دکترین فقهی و حقوقی و قوانین و مقررات مختلف ضمن تبیین این دیدگاه های متفاوت به بررسی ماهیت، شرایط و مسئولیت ناشی از اعمال این نوع اقدامات می پردازد.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، حقوق ایران، فقه امامیه، مسئولیت کیفری
  • محمد جواد سلمانپور * صفحات 373-393
    اساس فهم فقهی از کتاب و احادیث، ظواهر آن دو را تشکیل می دهد. بسیاری از مباحث دانش اصول فقه برای فهم این لایه از متن سامان یافته و دانشمندان این علم اختلاف هایی از جمله در فهم ظواهر با هم دارند. این اختلاف ها هرگز موجب نسبیت مطلق فهم فقهی قرآن و سنت نیست و علی رغم برخی ادعاها موجب بشری شدن فهم دین به وسیله فقها نیز نمی شود. در این مقاله پس از بررسی معانی مختلف نسبیت و ارائه دلایل نسبیت اعتدالی و مقید فهم فقهی متن، نسبیت مطلق ابطال شده و به برخی از خلط ها در این ساحت اشاره شده است. برای اثبات نسبیت جزئی فهم ظاهر، بیشتر به علل اختلاف فقها در شناخت ظاهر قران و احادیث پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اختلاف فقها، اصول فقه، ظواهر، فهم فقهي، نسبيت ظواهر
  • حمیده عبداللهی علی بیک * صفحات 395-416
    حکم واقعی به اولی و ثانوی تقسیم می شود، حکم واقعی ثانوی بر موضوعاتی مترتب می شود که به عوارضی چون اضطرار، ضرورت، حاجت و... متصف است؛ یعنی حکم با در نظر گرفتن عوارض ثانوی وضع می شود. حاجت از جمله ی عوارض است که مکلف به دلیل حاجتی که دارد، نمی تواند از حکم واقعی اولی اطاعت کند و شارع حکم واقعی ثانوی را برای او وضع می کند. بعضی از فقها، حاجت را مترادف با ضرورت و اضطرار و بعضی به معنای مطلق حاجت، یعنی اعم از اضطرار به کار برده اند. در این مقاله تبیین شده است که نسبت بین حاجت و اضطرار عموم و خصوص مطلق است. همچنین معیاری که حاجت باعث تغییر حکم می شود بیان خواهیم کرد. این موضوع به دلیل کاربردی بودن آن، پر اهمیت است ولی در کتب فقها تنها به صورت مساله های فقهی آمده است و این که حاجت در کجا باعث تغییر حکم می شود؛ فقها به صورت مختصر و در حد چند سطر در بحث نگاه در کتاب نکاح، آورده اند.
    کلیدواژگان: اضطرار، اطاعت، حاجت، حکم واقعی ثانوی، ضرورت
  • طاهر علی محمدی*، حمزه نظرپور صفحات 417-440
    با وجود جایگاه ویژه ی قواعد فقهی در تفریع و تطبیق احکام فقهی؛ هنوز قواعدی هستند که استخراج و اصطیاد نشده و یا در میان فقها به عنوان یک قاعده ی فقهی شهرت نیافته اند که یکی از آن ها قاعده «لا طاعه لمخلوق فی معصیه الخالق» است. بر اساس این قاعده، اطاعت از افراد، زمانی که منجر به معصیت خداوند گردد، حرام است و اطاعت الهی نیز با انجام حرام محقق نمی شود. نظر به اهمیت موضوع از یک سو و عدم رواج و شیوع اصطلاح «قاعده» برای آن از دیگر سو، می طلبید در راستای تایید و تثبیت این قاعده، تحقیقی درخور صورت پذیرد. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با جستجوی وسیع در روایات و فتاوای فقهای عظام انجام گرفته، ضمن بررسی و تبیین برداشت های مختلف از روایت «لا طاعه لمخلوق فی معصیه الخالق» و تطبیق مصادیق مختلف فقهی آن در کلام فقها، قاعده ی مذکور اثبات شده است.
    کلیدواژگان: طاعت، قاعده فقهی، مستندات قاعده، معصیت، موارد تطبیق قاعده
  • فاطمه فلاح تفتی * صفحات 441-464
    صنعت گردشگری رشد سریعی در توسعه اقتصاد جهان داشته است. در میان مسائل مختلف گردشگری و عوامل آسیب زا به این صنعت، برخی افراد اجبار گردشگران به حجاب شرعی را، سبب نارضایتی وکاهش گردشگر دانسته و حتی آن را ضد حقوق بشر خوانده اند. این پژوهش بر آن است تا با روش تحلیلی، ادله فقهی حقوقی الزام دولت به حجاب گردشگران را بررسی کند. در این بررسی نشان داده خواهد شد که ادله امر به معروف و نهی از منکر، ادله ناظر به تاثیر مقتضیات زمان و مکان بر حکم حرمت تظاهر به منکرات می تواند به عنوان مبنای فقهی الزام غیر مسلمانان اعم از ساکن و جهانگرد شمرده شود و بیانگر مسوولیت دولت اسلامی است. علاوه بر آنکه از منظر حقوقی، حکم مستفاد از قانون هر کشور جهانگردان را موظف به عمل طبق آن کرده و در صورت عدم عمل به آن، سوگندنامه خود را شکسته و در صورت ورود به کشور، حکومت حق الزام وی را دارد.
    کلیدواژگان: الزام، جهانگرد، حجاب، حکومت دینی، صنعت گردشگری
  • علیرضا هدایی، علی مظهر قراملکی، جواد سلطانی فرد* صفحات 465-493
    کیفیت تشریع اذان و اقامه از مهم ترین مسائل اختلافی میان فریقین به شمار می آید. با توجه به اعتقاد مشهور اهل تسنن مبنی بر تشریع اذان و اقامه به صورت غیر وحیانی و توسط رویای فردی به نام عبدالله بن زید، این پرسش به وجود می آید که آیا می توان تشریع احکام الهی را با دخالت فرد یا افرادی صحیح دانست؟ پذیرش این اعتقاد چه نتایجی می تواند داشته باشد؟ در نوشتار حاضر به طور خاص به بررسی جایگاه اذان و اقامه در تشریع اسلامی از دیدگاه اهل تسنن و ادله آنان پرداخته شده است. اعتقاد به اینکه مبدا اذان و اقامه با وحی نبوده است، با مبانی عقلی و نقلی به هیچ وجه همخوانی ندارد. مستندات غیر وحیانی بودن تشریع، افزون بر ابتلا به ضعف سندی، با یکدیگر تعارضات اساسی دارند.
    کلیدواژگان: اذان، اقامه، تشریع، رویا، عبدالله بن زید
  • سید علی محمد یثربی*، حبیب سبزواری صفحات 495-517
    با اکتشاف نفت در کشورمان، در طول دوران حیات آن، مسایل حقوقی و سیاسی متعددی راجع به آن مطرح شد. از جمله ی این مسایل، وضع مالکیت معادن نفت و گاز می باشد. در این پژوهش، به بررسی نظریه های فقهی راجع به معادن، پرداخته شده است که با توجه به قوت و استحکام ادله ی انفال، این نظر را پذیرفته و قایل به آن می شویم که معادن مطلقا ملک امام علیه السلام است. سپس در سلسله ی منطقی این تحلیل، نحوه مالکیت و اداره انفال بحث شده است. در این باب دو نظر، اولویت در تصرف و ملکیت اعتباری مورد بحث واقع شده است. در انتهای پژوهش، متون قانونی به ویژه اصل 45 قانون اساسی به عنوان مستند اصلی، بر پایه ی مبانی فقهی مورد تفسیر قرار می گیرند و به این نتیجه می رسیم که در متون قانونی همچون متون فقهی نظریه انفال قوت دارد و بایستی، در قانونگذاری و تفسیر آن مد نظر قرار گیرند
    کلیدواژگان: اصل چهل و پنجم قانون اساسی، انفال، مالکیت، معادن، ملکیت اعتباری، نفت و گاز
|
  • Firouz Aslani *, Ali Sohrablu Pages 241-260
    Executive function of council is one of the issues which has been raised related to this institution. Subjects such as the responsibility of council members for the executive affairs have made some people doubt about identifying the aforementioned function in council institutions. Therefore, the question arises as to whether we can recognize this function for the Council institution or not? Using the legal and jurisprudence sources and rules in this field, this study investigates the councils’ executive function and stating the issues brought up in that field, employing descriptive-analytic approach.
    The result of the study was as follows: in jurisprudence sources, some executive functions for the council such as council competence of the selection of Muslim ruler, has been established and provided. Similarly, in the legal system of Islamic Republic of Iran, this function has been established in many cases such as former Supreme judicial council, local council, and administrative councils in accordance with constitution and regulations. Dealing with this issue, the guardian council has also viewed it with caution. But what is indisputable, is the council’s competence in this field.
    Keywords: council, execution, council's functions, collective responsibility, Guardian Council
  • Ali Ansari, Ahad Shahidamanjani * Pages 261-279
    According to the widely-Known viewpoint of Imamiyya jurisprudents, the specific performance is prior to the termination of contract, and if the enforcement of the obligor to perform his obligation is not possible due to the necessity of expertise in doing so, the obligee can terminate the contract. Also Iran’s Civil Code has followed this doctrine in Art. 237-239 and 476. The present article, based on the historical, economic and philosophical analysis of Islamic Law, examines and proves that the enforced obligor to specific performance and its primacy to the termination of contract in Imamiyya jurisprudence does not have the necessary efficiency and there is no acceptable legal-jurisprudence justification and it is based on the economic and philosophical interest of jurisprudents, so that clear ruling of traditions. As the finding of the present article, it is proposed to the legislator in the discussion of breach of contractual obligation to anticipate a set of remedy that all of them can be applied across the board. In the event of a breach of obligation, the obligee can choose a remedy that prepares favorably his benefit. Thus the costs and expenses of such a breach haven’t been transferred to society and the consequences of this breach have been managed within the contract by the two parties.
    Keywords: contractual obligations, breach of obligation, specific performance, termination of contract, historical justifications, economical remarks, philosophical preconceptions
  • Ali Akbar Izadifard, Seyed Mojtaba Hossein Nejad * Pages 281-308
    In muḥāriba, the intimidation and disruption of public security in many cases are triggered by the use of weapons; however, much of the intimidation, harassment, threats and disruption of public security, such as throwing acid or other chemicals at people take place without weapons. Taking new steps, the authors of this study undertook to investigate those sorts of threats made with no weapons. After critiquing and examining all comments and evidences quoted by jurists in this respect, the authors made the conclusion that there is no need to consider weapons as a basis to muḥāriba crime, namely, the cases that fall under this term do not essentially require involvement in armed criminal activities, those kinds of involvements including intimidation and disruption of public security taking place in cyberspace or through internet can also be considered as a muḥāriba crime as per to the appropriateness of the sentences imposed and the theme featured by narratoins about muḥāriba in this respect.
    Keywords: internet, weapons, mu??riba, the appropriateness of the sentence imposed, the theme
  • Sayid Mohammd Hashem Pourmola *, Majid Sarbazian, Mohammd Ali Khorsandian Pages 309-327
    This article studies the validity of providing for the lessee’s guarantee as to the substance of lease and proves that such a provision is not contrary to the requirements of lease; since unlike deposit, the nature of this contract is not entrustment (istīmān). The inconsistency of this provision with the Holy Qur’an and tradition is worth studying both from the viewpoint of its inconsistency with specific proofs of lease as well as lack of its causality for guarantee. The absoluteness of the lessee not being guarantor includes the case of provision and non-provision of such a condition in the contract. In case of doubt, the application of istiṣḥāb principle (presumption of continuity) results in nonexistence of guarantee. Also, one of the rules of lease is the requirement of making the substance of lease available for the lessee to exploit the profits and enjoy them and the requirement of lessee’s dominance as to the substance is proved from the Imamiyya jurisprudence viewpoint. Therefore, the condition may not deprive the owner from a proprietary right derived from contract which is based on Sharia. Such a proprietary right is considered to be an order i.e. a Sharia enactment against which the parties may not agree. Therefore, the provision of lessee’s guarantee as to the substance of lease is contrary to the Qur’an and tradition. Also, in interpreting article 493 of the Iranian Civil Code, in which merely excessive use or negligence are causes of guarantee and the guarantee provision has not been dealt with, one may use this viewpoint justifiably and treat such a condition as void. The method of this article is descriptive-analytic of ijtihādī (discretionary) type.
    Keywords: guarantee provision, ist?m?n, contrary to the Holy Quran, tradition, proprietary right, order
  • Ali Jafari *, Ali Morad Heydari Pages 329-344
    The Islamic legal rules are divided into two parts: “documentary to text (manṣūṣ)” and “adoption of texts (iṣṭiyādī)”. In the latter group there is no Qur’anic or narrative text that embraces all the provisions of the rule. Instead, jurisprudents have extracted them from a collection of verses and narratives, which they, as a whole, prove the provisions of the rule. The present study is aimed at investigating the compatibility of the Roman principle of good faith with Imamiyya jurisprudence and the feasibility of the extraction of good faith rule in Imamiyya jurisprudence. Some scholars, referring to some samples of the principle of good faith in the jurisprudence, especially in contracts, believe that this principle exists in jurisprudence. In this study, we critique this view and conclude that extraction of the principle as a general rule from the texts is not possible.
    Keywords: adoption of texts (i??iy?d?), documentary to text (man???), good faith, counterfactual imagination, honesty in action
  • Esmaeil Rahiminejad *, Ahmadreza Ghaffary Pages 345-371
    Situational crime prevention is a series of measures used by the state and civil society to prevent crime through reducing criminal opportunities and hardening targets. Since it is always possible that these technical and complex measures or instruments get abused by the state or citizens and due to the possibility of disordering at due process of the use of power, it is necessary to determine the conditions and rules for exercising such measures and for the resulting responsibilities. However, the unclear and incomprehensive approach of the legislature toward the legal nature of these preventive measures and their using conditions, have provided the opportunities for abusing and caused disagreements among lawyers and scholars. Some believe that these kinds of measures are self-defense and are subject to its conditions and rules. But some others regard them as some kinds of absolute and exclusive ownership rights. This article, relying on the jurisprudential and legal bases of the right of using these preventive measures and drawing on judicial precedents, doctrines, and different rules, investigates the nature and conditions of these measures and responsibility arising from using these kinds of measures.
    Keywords: situational crime prevention, criminal responsibility, Imamiyya jurisprudence, Iranian law
  • Mohammad Javad Salmanpour * Pages 373-393
    Relativity of jurisprudential understanding of the Qur’an and tradition is what forms their external meanings. Many of the discourses on the principles of jurisprudence are organized to understand this layer of text and scholars of this field have numerous disagreements and finally they have differed in understanding the external meanings. These differences do not lead to absolute relativism of religious understanding of the Qur’an and traditions and despite some claims they do not cause the human understanding of religion by jurists. In judgment of this realm lots of inaccuracies have taken place. In this paper after studying the different meanings of relativity and presenting reasons for moderate relativity of understanding of religious binding text, the absolute relativity has been refuted and some confusion in this field has been pointed out. In order to prove minor relativity of understanding external meanings, mostly the reasons of disagreement among jurists in understanding the appearance of the Qur’an and traditions has been dealt with.
    Keywords: external meanings, religious understanding, relativity of external meanings, disagreement of jurists, principles of jurisprudence
  • Hamideh Khanoom Abdollahi Ali Beik * Pages 395-416
    The actual canonical commands divide into initial and secondary commands. The secondary ones concern issues that involve conditions such as urgency, exigency, necessity etc. i.e. the command is legislated concerning this secondary conditions. The necessity is one of these secondary conditions in which the obliged cannot obey the actual initial command because of his necessity and so the lawgiver legislate the actual secondary command for him. Some jurists consider necessity and urgency as synonymous and some others consider it more general than urgency. In this article we explain that the relationship between necessity and urgency is absolute generality and peculiarity and the criterion that the necessity causes the change of a command. This issue is important because of applicability; but in jurist’s books it is expressed just in the form of jurisprudence issues and as to where necessity causes change of commands, the jurists have touched upon it briefly in the book of marriage in the discourse related to viewing.
    Keywords: urgency, obedience, necessity, real secondary commands, exigency
  • Taher Alimohammadi *, Hamzeh Nazarpour Pages 417-440
    Despite the special status of legal rules in implementation of Islamic jurisprudence, there are still rules that have not been extracted yet, or have not been known as a judicial principle among jurists, one of which is the rule “No obedience of a creature is permissible as long as the Creator is being disobeyed”. Based on this rule, obeying people is unlawful when it leads to God’s disobedience and obedience to God cannot be achieved by unlawful act. Considering the importance of the issue on the one hand and the lack of prevalence of the so-called “rule” for it on the other, it requires proper research to affirm and consolidate the rule. In this study, which was conducted through a descriptive-analytical method and a massive search among narrations and fatwas of the great jurists, in addition to the investigating and explaining of different takes on this narration, “No obedience of a creature is permissible as long as the Creator is being disobeyed” and adaptation of its various legal referents in the words of the jurisprudents, it has been proved as a rule.
    Keywords: documentations of the rule, evidences for proving the rule, instances of applying the rule, obedience, sin
  • Fatemeh Fallah Tafti * Pages 441-464
    The tourism industry, one of the most important industries of the world, has had a rapid growth in the world’s economic development. Among various issues and factors damaging to the tourism industry, obligation for ḥijāb is what some people have considered as creating discontent and reduction of the number of tourists and have even called it an act against human rights. This research attempts to study the jurisprudential obligation of the Islamic state concerning the ḥijāb of the tourists as per legal-judicial evidences. After the study was conducted, it was found out that the evidences of enjoining right and forbidding wrong, the arguments concerning the absence of concomitance between prohibition and absence of the ḥijāb as well as the impact of the circumstances at the time and place of pretending the forbidden can be considered as the jurisprudential requirements obligatory upon non-Muslims, either residents or tourists and representing the Islamic state’s responsibility. In addition, the ruling derived from the law of any country obliges the tourists to act accordingly and in case of failing to do so, they have broken their oath and in case of entering the country the state is entitled to oblige them to abide by it.
    Keywords: obligation, tourism, ?ij?b, religious state, tourism industry
  • Alireza Hodaee, Ali Mazhar Gharamaleki, Javad Soltanifard * Pages 465-493
    The way adhan and iqama were legitimized is among major matters of disputes between Shi’ites and Sunnis. Considering the well-known Sunni perspective that adhan and iqama were legitimized through dream of a certain ‘Abd Allah b. Zayd in an unrevealed way, a question raises whether legitimization of divine precepts through intermediation of ordinary people is acceptable.
    Discussing how adhan and iqama were legitimized from the Sunnis perspective and evaluating the proofs argued in this connection, the present essay comes to the conclusion that believing in an unrevealed cause for their legitimization is in opposition to both intellectual and narrative proofs. In addition to suffering inauthentic chains of transmission, the proofs argued for that claim are in explicit contradiction to one another.
    Keywords: legitimization, adhan, iqama, dream, Abd Allah b. Zayd
  • Seyyed Ali Mohammad Yathrebi *, Habib Sabzevari Pages 495-517
    As petroleum was discovered in our country, during its lifetime, several legal and political issues arose in this regard. One of these issues is the ownership situation of the petroleum and gas mines. Jurisprudential texts and six major theories regarding mines are dealt with in this study, and considering the strong reasons and proofs we support the anfāl (spoils of war) theory, and it is hereby decided that mines are absolutely in Imam (Ruler)’s possession. Then, administration and ownership manner are discussed within the logical course of the analysis. In this regard, two views are debated: priority in occupying, and credit possession. Finally, legal texts, specifically art. 45 of the constitution as the main sources are interpreted on the basis of the Islamic and logical principles. As a conclusion it has to be mentioned that anfāl theory is established in the legal texts as well as jurisprudential texts, and has to take into account the legal texts on the basis of the jurisprudential reasons.
    Keywords: ownership, petroleum, gas mines, anf?l, credit possession, art. 45 of the constitution