فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نفیسه صابری، غلامعلی منتظر* صفحات 1-13
    سامانه های آموزشیار هوشمند به عنوان محیطی شخصی شده و مبتنی بر توانمندی و ویژگی های یادگیری در نظام آموزش الکترونیکی، محیطی پیچیده، پویا و همراه با عدم قطعیت است. پایش این محیط برای استخراج ویژگی ها و مدل سازی دقیق یادگیرنده کاری زمان بر و سخت است. هدف از این مقاله، ارایه چارچوبی انعطاف پذیر با بهره گیری از قابلیت های کارگزار در پایش مستمر یادگیرنده و ارایه تعاملات زیر سیستم های سامانه آموزشیار هوشمند به طور بهینه و به نمایندگی از آموزشگر است. در این تحقیق در مرحله اول از نظریه سبک یادگیری برای شناخت رویکردهای یادگیری یادگیرنده و از شبکه بیز برای کاهش عدم قطعیت این شناخت استفاده شده است. در مرحله بعد با تلفیق نتایج مرحله اول با توانمندی های یادگیرنده (که از طریق نظریه پرسش- پاسخ حاصل شده است)،     توصیه هایی در سه دسته به یادگیرنده، یاددهنده و نیز طراح محیط آموزشی ارایه می شود. به همین دلیل معماری سامانه پیشنهادی در سه لایه ارایه شده که در لایه میانی آن چهار کارگزار وظیفه ایجاد مدل یادگیرنده و ارایه توصیه های شخصی شده مبتنی بر درس و ویژگی های شخصی یادگیرنده را بر اساس پایش و به روز رسانی مدل یادگیرنده بر عهده دارند. پیاده سازی این سامانه در درس« زبان برنامه نویسی C++» از مجموعه دروس رشته مهندسی کامپیوتر روی 30 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی، نتایج رضایت بخشی  را به همراه داشته؛ به طوری که میزان رضایت و موفقیت تحصیلی به دو برابر نسبت به قبل از به کارگیری سامانه، بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، نظریه پرسش- پاسخ، سبک یادگیری، شبکه بیز، سامانه آموزشیار هوشمند، معماری مبتنی برکارگزار
  • محمد درزی*، مهدی حسینی، علی اصغر لیایی، زهرا مرادی منش، حبیب الله اصغری صفحات 15-27

    در این پژوهش، ابتدا دو مورد از چالش های پیش روی شرکت های کوچک و متوسط در نیازسنجی و برنامه ریزی آموزشی مورد بررسی قرار می گیرد و مساله انتخاب دوره های آموزشی و مهارتی مناسب تشریح می شود. سپس در جهت شناسایی نیازهای آموزشی شرکت ها و برنامه ریزی دوره های آموزشی مناسب، سیستمی برای پیشنهاد دوره های آموزشی با استفاده از روش استدلال مبتنی بر نمونه و منطق فازی ارایه می شود. استدلال مبتنی بر نمونه، برای حل مسایل جدید از مسایل مشابه حل شده پیشین استفاده می کند. پایگاه دانش این متدولوژی که در آن تجربیات و دانش اندوخته قبلی به صورت نمونه ها ذخیره می شود، کمک می کند تا دانش متخصصان در سیستم پیشنهادی جمع آوری و حفظ شود. استفاده از این سیستم در برنامه ریزی آموزشی شرکت ها، گامی نوین در جهت همسوسازی فعالیت های آموزشی و مدیریت دانش است و با هدف افزایش عملکرد و تعالی در سازمان ها انجام می شود. از طرف دیگر در بازنمایی و بازیابی نمونه ها (مقیاس شباهت) از منطق فازی استفاده شده است تا در مدیریت ابهام و عدم قطعیتی که در اطلاعات جمع آوری شده از شرکت های کوچک و متوسط وجود دارد به سیستم کمک کرده و کارایی آن را افزایش دهد. در مدل کردن حوزه های عملکردی،  چارچوب  بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM) به کار رفته است و همچنین به منظور کاهش زمان به ثبات رسیدن عملکرد سیستم، با استفاده از یک آستانه شباهت و یک روش ابتکاری برای تکمیل فرایند پیشنهاد (SMART) که بر اساس عملکرد ذهن خبره عمل می کند، خلا ارایه توصیه های مرتبط پوشش داده می شود. در پایان، مدل طراحی شده با روش های مرسوم حوزه استدلال مبتنی بر نمونه، ارزیابی شده و نتایج ارزیابی گزارش شده است.

    کلیدواژگان: دوره های آموزشی، سیستم های توصیه گر، استدلال مبتنی بر نمونه، منطق فازی، دانش بنیان
  • محمد آتشک*، پریسا ماه زاده صفحات 29-36
    کارکردهای متعدد و متنوع فناوری اطلاعات و ارتباطات تمامی سازمان ها و از جمله نظام آموزشی را دچار تغییر و تحولات اساسی کرده اند؛ اما به نظر می رسد آن چنان که شایسته است فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظام آموزشی مورد استفاده معلمان قرار نمی گیرد؛ از این رو  هدف پژوهش توصیفی حاضر، شناسایی و رتبه بندی موانع موثر بر عدم استفاده معلمان از فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) بوده است که جهت تحقق این امر، پرسش نامه محقق ساخته ای میان معلمان دبیرستان های شهر تهران توزیع و داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های تی و فریدمن تحلیل شدند؛ نتایج حاکی از آن است که مهم ترین موانع عدم استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات توسط معلمان، عوامل زیرساختی- فنی، فردی، اقتصادی و فرهنگی- آموزشی بوده اند که متناسب با هر یک پیشنهادهایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، معلمان، آموزش و پرورش
  • سجاد نازی دیزجی*، احمدرضا کشتکار قلاتی، رضا پرویزی صفحات 37-48
    بیان روایی در آموزش مطالب؛ مبتنی بر رعایت تمام عناصر ادبیات روایی و فنون روایت پردازی، یکی از روش های فعال تدریس می باشد. بررسی کاربرد این روش در آموزش کودکان و نوجوانان بحث جدیدی نیست، اما تحقیق در مورد کاربرد روش در شاخه های مختلف آموزش دانشگاهی از قبیل علوم مهندسی، پزشکی و... به تازگی شروع شده است. روایی گویی یکی از پایه های ذهن آدمی برای اندیشیدن در حوزه های مختلف علمی و هنری می باشد. با توجه به نو بودن موضوع پژوهش حاضر، ابتدا مطالعات کتابخانه ای انجام و سپس در جهت اثبات از روش نیمه تجربی استفاده شده است. روش کار مطالعات کتابخانه ای بر اساس مقایسه مابین ساختار داستان و معماری و ارتباط و تاثیرات متقابل آنهاست. همچنین تاثیرات روانشناسانه روایی گویی بر آموزش معماری در دروس مختلف بررسی شده است. در روش نیمه تجربی، دو شیوه تدریس سخنرانی و روایی گویی روی دو گروه 29 نفری از دانشجویان آزمایش شده و پس از آزمون، نتایج به دست آمده با آزمون t مستقل توسط نرم افزار spss مقایسه گردیده است. نتیجه اینکه با استفاده از ماهیت روایت گونه معماری می توان از روایت ها در زمینه حس مکان معماری و طراحی بنا استفاده نمود و از روش روایی گویی در تدریس دروس مختلف معماری بهره جست. این روش ماندگاری مفاهیم و ارزش های اخلاقی معماری را در ذهن دانشجو افزایش می دهد. روش نیمه تجربی تفاوت معنادار در نتایج آزمون دو گروه را نشان داده، به طوری که میانگین نمره کل کسب شده در گروه سخنرانی31/1± 7/11 و در روش روایی گویی     01/1 ±1/14 از 20 می باشد. از این روش در مقیاس وسیع تر و پیشرفته تر، می توان در قصه گویی دیجیتالی، تولید کتاب، فیلم و بازی های رایانه ای برای آموزش دانشگاهی، آشنایی جامعه با معماری و همچنین آمادگی کودکان برای درک مفاهیم معماری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، روایی گویی، قصه گویی، آموزش مفاهیم
  • مهرک رحیمی*، حوریه آژغ صفحات 49-57
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر به کارگیری آموزش تکلیف محور بر مهارت خواندن و پیشرفت تحصیلی دانشجویان رشته مهندسی در درس زبان تخصصی است. دو گروه از دانشجویان گرایش ساخت و تولید به عنوان گروه آزمایشی و  کنترل در طرح پیش آزمون- پس آزمون شرکت کردند. گروه آزمایشی به مدت یک نیمسال تحصیلی، درس زبان تخصصی خود را از طریق روش تکلیف محور فراگرفتند. گروه کنترل در همان مدت به روش سنتی دستور- ترجمه با تاکید بر یادگیری دستور، لغت، خواندن و ترجمه، درس زبان را فراگرفتند. در آغاز و در انتهای آزمایش از هر دو گروه آزمون مهارت خواندن گرفته شد. نتایج آزمون تی نشان داد که مهارت خواندن گروه آزمایشی قبل و بعد از شرکت در کلاس زبان تخصصی به طور معناداری متفاوت بوده و ارایه این درس با روش تکلیف محور بر پیشرفت مهارت خواندن آنان تاثیر گذاشته است. همچنین مقایسه نمرات دانشجویان در آزمون پایان ترم نشان داد که استفاده از روش تکلیف محور بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان در درس زبان تخصصی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش تکلیف محور، زبان تخصصی، مهارت خواندن، مهندسی مکانیک، پیشرفت تحصیلی
  • حسین صفرزاده*، محمود احمدی شریف، علیرضا ذاکری صفحات 59-66
    سرمایه اجتماعی به عنوان منابع و پاداش هایی که افراد از طریق روابط اجتماعی به دست می آورند، در چند دهه گذشته مقبولیت گسترده ای یافته است، ولی تحقیقات چندانی در ارتباط با تاثیر سرمایه اجتماعی بر فعالیت شغلی صورت نگرفته است. هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر فعالیت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی مستقر در تهران است. به این منظور با بهره گیری از آرای صاحب نظرانی مانند «پوتنام» و «کلمن» در ابتدا به سنجش میزان سرمایه اجتماعی در میان اعضای هیات علمی این دانشگاه ها پرداخته و سپس چگونگی رابطه و تاثیر آن بر فعالیت شغلی آنان بررسی شده است. در این زمینه مولفه های سرمایه اجتماعی شامل کیفیت روابط (اعتمادورزی) و کمیت روابط (عضویت های گروهی و انجمن و روابط همیارانه) مورد بررسی و سنجش قرار گرفته اند. روش تحقیق از نوع همبستگی و به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل 160 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی مستقر در تهران در نیمه نخست سال 1388 می باشد که از بین آنان با استفاده از فرمول کوکران، 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. شیوه جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه بود. ضریب آلفای کرانباخ محاسبه شده برای پرسش نامه به کار رفته در این تحقیق، برابر با 901/0 می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی تاثیر مستقیم و معناداری بر ابعاد فعالیت شغلی اعضای هیات علمی مورد مطالعه دارد و لذا فرضیات وجود رابطه میان سرمایه اجتماعی اعضای هیات علمی و میزان فعالیت شغلی، کیفیت آموزش فعالیت و کیفیت پژوهش فعالیت مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش، اعضای هیات علمی، سرمایه اجتماعی، دانشگاه
  • ابراهیم ریحانی*، سید محمدرضا امام جمعه، بهرام صالح صدق پور، اصغر مرادی ویس صفحات 67-79

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی دانش معلمان و دانشجویان ریاضی برای تدریس هندسه دبیرستان با استفاده از نظریه ون هیلی و با شرکت 12 نفر از معلمان شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد آموزش ریاضی و 38 نفر از دانشجویان سال آخرکارشناسی دبیری ریاضی انجام گرفت. روش تحقیقی پژوهش، علی- مقایسه ای می باشد. محققین جهت ارزیابی دانش شرکت کنندگان در درس هندسه، آزمون هندسی ون هیلی را به کار گرفتند و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آزمون t استیودنت تک نمونه ای با 01/ = α  استفاده کردند. نتایج تحقیق نشان داد که شرکت کنندگان پژوهش از سطح سوم ون هیلی (استنتاج غیر رسمی) عبور کرده اند، ولی به سطح چهارم (استنتاج رسمی) نرسیده اند. به روشنی واضح است که این نتایج، سطح چهارم ون هیلی، یعنی سطح  مورد انتظار معلمان و دانشجویان دبیری ریاضی را نشان نمی دهد. بنابراین درس های جاری هندسه در برنامه دوره کارشناسی دبیری ریاضی، صلاحیت دانشی کافی را برای تدریس هندسه دبیرستان به دانشجویان دبیری ریاضی ارایه نمی دهند.

    کلیدواژگان: دانش معلم ریاضی، دانش هندسی، ون هیلی، دانشجویان دبیری ریاضی
|
  • N. Saberi, Gh.A. Montazer * Pages 1-13
    Environmental monitoring for extraction of learner’s features and accurately learner modeling is a time and cost consuming task. This paper proposes a flexible framework using agent architecture capabilities in learners’ monitoring and also in optimization of Intelligent Tutoring subsystems interactions. In this research learner’s learning approaches have been recognized by learning style theory then their uncertainty has been reduced by Bayesian Network. This framework prepares recommendations by combination of learners’ learning style and learner’s abilities (that are computed by Item Response Theory (IRT)) for three groups: learners, tutors and system designer. The architecture of proposed tutoring system has been presented in three layers. In middle layer there are four agents that monitor learners, create learner’s model, update it and prepare some recommendations based on courseware features, learner’s abilities and his/her learning style. A study was conducted on 30 Computer Engineering students during one semester. The implementation of the proposed system on participants indicates an increase in all evaluation factors, for example it doubles educational success rate and learner’s satisfaction rate.
    Keywords: e-Learning, Intelligent Tutoring System(ITS), Item Response Theory(IRT), Learning style, Bayesian Network, Multi Agent Architecture
  • M. Darzi *, M. Hosseini, A. Liyaee, Z. Moradi, H. Asghari Pages 15-27

    In this study, firstly two challenges ahead of SMEs in doing need assessment & educational planning are considered. Then the issue of finding and selecting training courses is elaborated. Afterwards, a system of recommending training courses using case-based reasoning and Fuzzy Model is presented in order to identify the need assessment of firms as well as planning a suitable curriculum. The case-based reasoning is based on this principle that similar problems have similar solutions. In the knowledge base (case base) of this methodology in which the information & records of the past are gathered as cases, helps to collect & maintain the experts' knowledge in the proposed system. In this system, the Fuzzy model has been used to cope with the ambiguities & uncertainties in case representation and retrieval phase. EFQM (European Foundation for Quality Management) is applied for case modeling. Besides, in order to overcome the cold start problem, a module that is called SMART (Supplementary Module to Accomplish Recommending Task) has been used in which infer as an expert. Finally, this system is evaluated and the results are reported.

    Keywords: Need Assessment, Training Course Recommendation, Recommender System, Case-based Reasoning, Fuzzy logic, Small, Medium Enterprises (SMEs)
  • M. Atashak *, P. Mahzadeh Pages 29-36
    The aim of this paper is studying and ranking effective barriers of un-using information and communication technology from view of teachers.  In order to, the questioner makes by researcher was distributed among teachers in Tehran. The results show that most important barriers of un-using information and communication technology from view of teachers are infrastructure technologic, individual, economic, and cultural_ educational barriers.
    Keywords: information, communication technology, Teachers, Education
  • S. Nazi *, A. Keshtkar Ghalati, R. Parvizi Pages 37-48
    Narration in education by using all the elements of narrative literature is one of the active teaching methods. This method has already been used in teaching children and adolescents, but research about the application of method in different branches of academic education, such as engineering, medicine etc has recently started. Narration is one of the human mind bases for thinking in different areas of science and art. Considering the research topic is new, library studies ful bfiled first and then quasi-experimental study was used to prove the research results, Library studies was used by the researchers to compare the structure of both story and architecture in order to find their interactional relationship and bilateral effects on each. The psychological impact of narration on architecture education has been investigated in different subjects. A quasi-experimental study was carried out as two-groups, post-test only in faculty of architecture of Bushehr Azad University in 2010. Two groups each including 29 architecture students and achieved results were compared using t-test by SPSS software. As a result, considering to narrative nature of architecture, narration can be used in sense of space and architecture design. It is highly recommended to use narration in architecture education. It also helps the students to keep learned architecture concepts and ethic values in their mind for a long period of time. The mean of the total scores achieved by the lecture group was 11.7±1.31 and by storytelling group was 14.1±1.05 out of the total score 20. The difference between the two groups was statistically significant. The finding of this research can be applied in digital stories and, production of pedagogical books, films and computer games, which cause a familiarity with the architect tural by society as well as prepare children to understand the architecture.
    Keywords: Architecture education, Narration, Storytelling, Concept education
  • M. Rahimi *, H. Azhegh Pages 49-57
    While there is an expanding literature on the challenges and practicalities of implementing Task-Based Language Teaching (TBLT) in East Asian educational setting, there is a dearth of research with regard to its effectiveness in foreign language settings and West Asian classes.  The purpose of this study was to investigate the impact of TBLT on Iranian university students’ reading comprehension ability and English achievement in an English-for-Specific-Purposes (ESP) course. Two intact groups of university students majoring in Mechanical Engineering (Production and Manufacturing) participated in the experiment. The control group received instruction in grammar-translation method through presentation, practice and production procedure with focus on teaching reading, grammar, vocabulary and translation. The experimental group experienced strong version of TBLT through pre-task, task, and post-task procedure. The experiment lasted for one semester. Students’ reading comprehension ability and achievement in ESP were assessed at the end of the experience. The results revealed that the experimental group outperformed the control group in both assessed variables, confirming the fact that TBLT is an effective way of teaching English to Iranian ESP students.
    Keywords: TBLT, ESP, Reading comprehension, Achievement, Mechanical Engineering
  • H. Safarzadeh *, M. Ahmadi, A. Zakeri Pages 59-66
    Social capital which is resources and rewards that people achieve through social relations has gained a wide acceptance in recent decades. However, there has been little research regarding the impact of social capital on occupational activity. The purpose of writing this paper is to study the effects of social capital on occupational activities, of public university faculty members based in Tehran. In order to do this the researcher has taken advantage Putnam and Coleman’s measure of social capital among the university faculty members and then the relationship and its impact on their business activities have been discussed. The components of social capital include the quality of relationships (trustworthiness) and quantity of relationships (membership in groups and associations and cooperative relations) were measured and assessed. This research is correlational. The participants include 160 faculty members of the public universities located in Tehran in the first half of the year 1388. Based on the Cochrane formula, 120 subjects were selected by random sampling. Information was collected through a questionnaire. The questionnaire is considered reliable with a Cranbach alpha coefficient of 0.901. The findings indicate that social capital had a positive and significant impact on the employment aspects of faculty activity. Therefore, the hypotheses of the study stating the relation between social capital and faculty members occupational activity level, quality of education and quality of work was supported.
    Keywords: Education, Faculty members, Social Capital, University
  • E. Reyhani *, S.M. Emam Jome, B. Saleh Sedghpour, A. Moradi Pages 67-79

    The purpose of this study is to assess the mathematics teachers’ knowledge of geometry based on Van Hiele Model of Geometric Thought. 38 pre-service and 12 in-service mathematics teachers participated in this study. In this research, a test was devised according to Van Hiele Model. T-test with  was deployed in order to analyze data. The research method is causal-comparative method. Finding show that the participants have passed through third level of thinking but have not achieved fourth level of thinking. While researches indicate that teachers should at least acquire the fourth level of thinking. Hence the geometric course in the current program for preparing mathematics teachers, have not offered sufficient professional knowledge for pre-service and in-service mathematics teachers.

    Keywords: Mathematics Teachers’ knowledge, Preservice Teachers, Van Hiele, Geometric Thought