فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهه امینی فر*، بهرام صالح صدق پور، حسین زاده دباغ صفحات 81-88

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر روش تدریس مبتنی بر بازی رایانه ای بر انگیزه و پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان است. جامعه آماری تحقیق شامل چهل نفر دانش آموز پسر سال دوم راهنمایی است که در سال تحصیلی 88-1387 در تهران مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد مطالعه به دو گروه آزمایش و کنترل به روش تصادفی ساده و انتصاب تصادفی تقسیم شدند. روش تحقیق، روش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. در ابتدا پیش آزمونی از هر دو گروه گرفته شد و سپس گروه آزمایش به مدت هشت جلسه یک ساعته طی دو هفته تحت آموزش با روش مبتنی بر بازی رایانه ای دایمنشن (یک بازی رایانه ای برای آموزش محورهای مختصات و معادله) و گروه کنترل در همان مدت با روش معمول با همان معلم و کتاب آموزشی مورد آموزش قرار گرفتند. در پایان دوره آموزشی پس آزمون پیشرفت تحصیلی و انگیزه پیشرفت ریاضی از هر دوگروه به عمل آمد. ابزار این تحقیق، آزمون پیشرفت تحصیلی ریاضی محقق ساخته و پرسش نامه انگیزه پیشرفت ریاضی بود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها به روش مانوا نشان داد، روش تدریس مبتنی بر بازی رایانه ای بر: پیشرفت تحصیلی ریاضی، انگیزه پیشرفت رغبتی و نگرش نسبت به ریاضی موثر است؛ اما بر انگیزه پیشرفت اجتنابی تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: بازی رایانه ای، پیشرفت تحصیلی ریاضی، انگیزه رغبتی و اجتنابی، نگرش نسبت به ریاضی
  • مریم احمدی*، محمدابراهیم شیری احمد آبادی، رضا عسگری مقدم صفحات 89-98

    هدف این مقاله بررسی و شناسایی عوامل موثر بر سیستم یادگیری سیار در دانشگاه های ایران می باشد. «تیوری رفتار برنامه ریزی شده»، «تیوری اشاعه نوآوری»، «الگوی پذیرش فناوری» و«تیوری فعالیت های منطقی»از تیوری های معروفی هستند که موضوع پذیرش فناوری های نوین را در سیستم های اجتماعی مورد بحث قرار می دهند. در این تحقیق با توجه به سادگی و دارا بودن طیف وسیعی از ویژگی های مفید از مدل فعالیت مستدل(Theory of reasoned action) جهت ارزیابی و شناسایی عوامل موثر بر سیستم یادگیری سیاراستفاده می شود. در واقع این مدل، مادر سایر مدل ها محسوب می شود و می توان گفت که سایر مدل ها به نوعی از این مدل مشتق گرفته شده است. مدل شامل یک متغیر وابسته «قصد یادگیری سیار» و سه متغیر مستقل شامل «تمایل به یادگیری سیار»، «کنترل رفتاری» و «ذهنیت یادگیری سیار» می باشد. شاخص های مربوط به رفتار دانشجویان در برابر یادگیری سیاربه صورت پرسشنامه درآمده و بین نمونه های آماری تحقیق (142نفر از اساتید، کارشناسان و دانشجویان دانشگاه امیرکبیر) توزیع و تکمیل شده است. براساس نتایج به دست آمده، بین قصد یادگیری سیار دانشگاه صنعتی امیرکبیر با هر یک از سه عامل اثرگذار مدل، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین براساس نتایج به دست آمده، عملکرد قصد یادگیری سیار، بیشترین تاثیر را به ترتیب از ذهنیت یادگیری سیار، تمایل به یادگیری سیار و کنترل رفتاری  می پذیرد. از بین متغیرهای اثرگذار بر قصد یادگیری سیار براساس مدل TRA، متغیر ذهنیت و آگاهی یادگیرنده، مهم ترین متغیر شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری سیار، مدل TRA، سیستم آموزشی، تمایل به یادگیری، قصد یادگیری، کنترل رفتاری
  • فروزان ده باشی شریف*، بهمن زندی، عیسی ابراهیم زاده، سید محمد ضیاءحسینی، احمد علی پور صفحات 99-114

    آشنایی مدرسان زبان خارجی با کاربرد فناوری اطلاعات در آموزش زبان می تواند نقش بزرگی در بهبود آموزش زبان خارجی در سطح دانشگاه های کشور ایفا کند. در مقاله حاضر میزان شناخت مدرسان آموزش زبان خارجی، در استفاده از فناوری اطلاعات در رشته آموزشی خود، دیدگاه آنها نسبت به امکانات موجود در محل خدمتشان و میزان آمادگی ذهنی استادان زبان برای شرکت در دوره های آموزش الکترونیکی  با در نظر گرفتن متغیرهایی مانند سن، جنسیت، مرتبه علمی و نوع تدریس: (الکترونیکی (برخط) و سنتی) با استفاده از روش تحقیق توصیفی و پیمایشی مورد بررسی قرار گرفت. 68 نفر از مدرسان آموزش زبان های انگلیسی، فرانسه، آلمانی و فارسی به غیر فارسی زبانان از 7 دانشگاه سنتی و مجازی در این پژوهش شرکت نمودند. پس از پردازش اطلاعات حاصل از پرسش نامه ها؛ مشخص شد که اگرچه با افزایش سطح مرتبه علمی و ارتقای مقطع تدریس مدرسان زبان، میزان آمادگی آنها برای گذار از آموزش سنتی به آموزش الکترونیکی بیشتر بود؛ ولی اکثریت مدرسان زبان خارجی نه تنها شناخت مناسبی از کاربرد ابزارها و راهبردهای مبتنی بر فناوری رشته خود نداشتند؛ بلکه باید تقریبا در تمام زمینه های وابسته به تدریس مبتنی بر آموزش الکترونیکی، تعلیم می دیدند. با توجه به اهمیت آشنایی مدرسان زبان با ابزارها و راهبردهای الکترونیکی در تدریس موثر زبان خارجی، برنامه ریزی در زمینه تدوین الگویی مناسب برای تربیت مدرس آموزش زبان به شیوه الکترونیکی، در سطح کلان در کشور ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، مدرس زبان، آموزش زبان خارجی، ابزارهای الکترونیکی تحت وب، راهبردهای تدریس تحت وب، فناوری اطلاعات در زبان
  • زهرا شریفی*، احمدرضا نصر، امیرحسن منجمی صفحات 115-126

    هدف از نگارش این مقاله بررسی میزان تحقق ویژگی های فنی و اصول ارزشیابی دوره  در تدوین و طراحی دروس و دوره های مجازی در دانشگاه های ایران، از دیدگاه دانشجویان است. معیارهای تدوین و طراحی دروس و دوره های مجازی در پنج مقوله بررسی شده که به دلیل گستردگی مطالب در این مقاله فقط دو مقوله مذکور در عنوان مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های فنی و مهندسی و علوم انسانی در دانشگاه های شیراز و خواجه نصیر در سال تحصیلی 87-86 بوده است. برای جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بکار رفته است. نتایج تحقیق نشان داد که T مشاهده شده از مقدار بحرانی جدول در سطح (p≤0/05) بزرگتر بوده است؛ به عبارت دیگر، تمام میانگین ها در هر دو حیطه بالاتر از معیار مشخص شده (3) قرار داشت. میانگین به دست آمده در حیطه ویژگی های فنی دوره 58/3 و در حیطه اصول ارزشیابی دوره 02/3 بوده است. بنابراین، با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که از نظر دانشجویان رعایت ویژگی های فنی دوره در طراحی دروس و دوره های مجازی بیش از حد متوسط و توجه به اصول ارزشیابی دوره در حد متوسط مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دوره مجازی، دانشگاه، ارزشیابی دوره
  • موسی مظلوم* صفحات 127-134
    در خصوص معایب و مزایای استفاده از نرم افزار پاورپوینت در تدریس، بحث های زیادی مطرح است؛ ولی با توجه به بررسی های مولف، تحقیق علمی و جامعی در زمینه میزان بهینه استفاده از آن در کلاس های درس وجود ندارد. در این مقاله نتیجه تحقیقات انجام شده روی نحوه و میزان مناسب استفاده از پاورپوینت در زمان تدریس ارایه می گردد. به این منظور هشت کلاس مختلف مربوط به یک درس ثابت مد نظر قرار گرفته اند و در هر دو کلاس از یک روش خاص برای تدریس استفاده شده است. به عبارت دیگر در این تحقیق بر چهار روش مختلف آموزش، با چهار میزان مختلف استفاده از پاورپوینت در کلاس تمرکز شده است. انجام عملیات میدانی این پژوهش، چهار نیمسال تحصیلی به طول انجامیده است. درصد زمانی استفاده از نرم افزار فوق به روش های اول تا چهارم به ترتیب برابر 100%، 40%، 25% و 0% بوده اند. تجزیه و تحلیل آماری ضریب های خطا و درصد استفاده از پاورپوینت در کلاس نشان می دهد که درصد زمانی مناسب استفاده از این نرم افزار برای تدریس بین 37% تا 52% از کل وقت کلاس است.
    کلیدواژگان: تدریس، نرم افزار پاورپوینت، بتن، آموزش
  • اسحاق شایگان* صفحات 135-145
    امروزه دانشگاه ها با امکانات آموزشی مناسب و بهره گیری از اساتید متخصص درجهت تربیت دانشجویانی متخصص و متعهد تلاش می نماید؛ ولی اگر دانشجویان هوشیاری و توجه لازم را در کلاس درس نداشته باشد، تمام این زحمات به هدر می رود. مقاله حاضر به بررسی علت خواب آلودگی دانشجویان به عنوان یکی از عوامل بی توجهی در کلاس پرداخته و سعی نموده است تا تاثیر روش تدریس اساتید و وضع ظاهری آنان را بر این مقوله بسنجد. در این راستا 2 فرضیه استخراج که به روش پیمایشی و با طراحی پرسش نامه محقق ساخته، که توسط 352 دانشجوی جامعه نمونه تکمیل شد، آزمون گردید و این نتایج به دست آمد: 8/27% دانشجویان تاحد زیادی در کلاس ها خواب آلود هستند. در هنگام روش سخنرانی 72% دانشجویان، در روش حفظ و تکرار  48% و در شیوه پرسش و پاسخ 4/9% از دانشجویان خواب آلود هستند. صدای متنوع استاد از خواب آلودگی 6/36% جلوگیری می کند و 4/69% تجربه بالای استاد را مانع خواب آلودگی می دانند. وضع ظاهری استاد 5/39% در جلوگیری از خواب آلودگی دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: خواب آلودگی، روش تدریس، وضع ظاهری اساتید، دانشجو
  • غلامحسین معماریان*، سید مجید هاشمی طغرالجردی، مهدی حمزه نژاد صفحات 147-159

    در دهه های اخیر نیاز به پژوهش های میان رشته ای در موضوع آموزش معماری، بیش از پیش آشکار شده است. در این میان، طراحان، برای حل مسایل معماری از تفسیر های عینی و ذهنی کمک گرفته اند؛ لذا شناخت ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه معمار و مخاطبان، مولفه مهمی جهت خواندن معماری شده است. یکی از شیوه های مطرح آموزشی در ایتالیا، شیوه مدرسه معماری موراتوری است که بر مبنای گونه شناسی تاریخی- تکاملی و با هدف بازسازی زنجیره تاریخی شیء، که در واقع بخشی از ضمیر ناخودآگاه معمار بوده، شکل گرفته است. از مزایای این شیوه، فرآیند مشخص پژوهش، آموزش و طراحی جهت رسیدن به الگوهای پایه در مقیاس منطقه، شهر، بافت و معماری است که امکان پیروی از آن را در سایر دانشکده های معماری فراهم می کند. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، ضمن شرح این مدرسه به نقد مبانی نظری و برنامه آموزشی آن پرداخته و با توجه به مناسب بودن یافته های آن برای دانشکده های معماری، نتایج آن را جهت استفاده در دروسی چون کارگاه طراحی مجموعه های مسکونی و در موضوع شناسایی الگوهای پایه، توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، مدرسه موراتوری، گونه شناسی، الگوهای پایه، مجموعه مسکونی
|
  • E .Amini Far *, B. Saleh Sedghpour, H. Zadeh Dabagh Pages 81-88

    The purpose of this study was to examine the effect of a mathematics computer game on students’ mathematics achievement and motivation. By using a simple random sampling technique, forty students who study at grade seven were chosen. Twenty students considered as experimental and twenty as control groups. Students’ mathematics achievement in both groups was measured using a pre-test. The results showed no statistically significant difference on the students’ pre-test scores. The experimental group was taught eight one-hour sessions during two weeks using mathematics computer game, while the control group was taught through traditional method. Both groups were also given a mathematics motivation questionnaire. After teaching period, a post-test was taken from both groups to measure acquired knowledge about the subjects taught. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was conducted to analyze the data. Results clearly indicated that mathematics computer game enhanced students’ mathematics achievement; it impacts on approach motivation and mathematics attitude; but it doesn’t have any effect on avoidance motivation.

    Keywords: computer game, mathematics achievement, approach-avoidance motivation, attitude toward mathematics
  • M. Ahmadi *, M.E. Shiri Ahmad Abadi, R. Asgari Moghadam Pages 89-98

    One of the models that presented in M-learning quality system field is TRA model, which focused on detecting effective factors on mobile learning system at Amirkabir University. We made questionnaire based on Students’ Behavioral parameters against mobile learning which distributed. According to those results, we found a meaningful and direct relation with purpose of mobile learning at this University and each of three effective factors on this model. Therefore, the most factors which effect on functions of mobile learning purposes are supposing mobile learning, tendency to mobile learning and behavioral control. Among these effective variables based on TRA model, supposing and awareness of learner are the most important one.

    Keywords: Mobile learning, TRA model, training system, supposing mobile learning, tendency to mobile learning, behavioral control
  • F. Dehbashi Sharif *, B. Zandi, I. Ebrahimzadeh, S.M. Ziahossaini, A. Alipoor Pages 99-114

    In this article, the insight of the foreign language faculties towards using information technologies in teaching languages online, have been investigated in four fields of teaching languages including: English, French, German and Farsi. Meanwhile the foreign language faculties’ perceptions towards the facilities provided at their work and their readiness to take part in the workshops of teaching languages online were studied descriptively. Different variables such as age, sex, educational rank and types of teaching (virtual online via face to face) were also considered thoroughly. 68 language faculties, from 7 different universities, answered the questionaires. The result showed that most of the language faculties were not aware of IT based devices or strategies of teaching their courses in virtual environments, and the necessary technological infrastructure and facilities for online language teaching is totally different at their work. It was cleared out that the majority numbers of foreign language faculties need to pass supplementary courses in almost all of the fields related to teaching languages electronically. However, the educational rank showed some positive effect on transition towards e- teaching, the higher the educational rank or teaching section, the more tendency towards using online strategies or devices, could be observed. Therefore, the researcher concluded that a well-planned, proactive IT-based training program for foreign language faculty is an essential prerequisite for further educational development in our country.

    Keywords: e-Learning, foreign language faculty, teaching foreign languages, web based strategies, technologies, Information Technology in language
  • Z. Sharifi *, A. Nasr, A. Monajemi Pages 115-126

    The purpose of this study was investigate the amount of realization of technical characterization and the assessment of course in developing and designing virtual courses of Iranian universities from the view points of students. Developing and designing virtual courses of criteria was five domain, and because of there are a lot of subjects in this article so, only above categories have been considered. In this study, descriptive-measurable method has been used. Statistical population of the study who were studying graduate and undergraduate students in the courses of engineering and human science who were selected of Shiraz and Khajenasir universities in the colligate year of 1386-87. For gathering the data, were used: quantitative method (researcher-made questionnaire). The questionnaire results identified that, in two research domain (technical characterization, and the assessment of course) The T which was seen was larger than the critical level of table (p≤0.05). In general, the all of the means, was higher than value means (3) (the mean of technical characterization domain 3/58, and the mean of assessment of course domain 3/02). Therefore, in relation to the results of this research as viewed by students, characteristics that mentioned above must pay attention higher average level.

    Keywords: Virtual Course, University, Course Assessment
  • M. Mazloom * Pages 127-134
    Many discussions are available about the benefits and drawbacks of PowerPoint software in literature; however, according to the author’s review, there is not any comprehensive research about the optimum percentage of time of the classes for teaching with this software. This paper represents the best methods and percentages of utilizing PowerPoint software in classes. For this purpose, eight different classes of a university course were chosen, and each two classes were taught with a specific training method. In other words, four teaching methods containing four different amounts of times used for teaching with PowerPoint files were selected. This experimental work took four semesters. The percentages of times used for teaching with PowerPoint software were 0%, 25%, 40% and 100% respectively. The statistical analyses on coefficient errors indicate that the suitable percentages of teaching with PowerPoint are from 37% to 52% of the time of classes.
    Keywords: Teaching, PowerPoint Software, Concrete, Education
  • E. Shayegan * Pages 135-145
    Nowadays universities use adequate facilities and professional lecturers to train skilled students, but if students do not pay attention in class all this effort is in vain. This research has attempted to study the sleepiness of pupils in class and has tried to find out if it is related to the teaching method and instructor’s appearance. In order to do so, two hypotheses are posed and answered through a survey. A questionnaire was designed and completed by 352 students. The results show that 27.8% of students are sleepy in class. During lecturing 72% of students, in memorizing and repetition 48% and in question and answer 9.4% of students feel sleepy. The changes in the voice of the lecturer stops 36.6% of the students from sleeping and 69.4% of students reported that the experience of the teacher prevents them from sleeping. The appearance of the lecturer stops sleepiness by 39.5%.
    Keywords: Sleepiness, Teaching Method, Lecturer’s Appearance, Student
  • Gh. Memarian *, S.M. Hashemi Toghroljerdi, M. Hamzeh Nejad Pages 147-159

    In recent decades, the need for interdisciplinary research in architectural education has become more evident. Meanwhile, designers implement objective and subjective interpretations for solving architectural problems. Therefore, the recognition of the conscious and unconscious mind of the architect and users is becoming a prominent criterion in reading architecture. One of the teaching methods in Italy is the method of the Moratoria School of Architecture. This method is based on historical-evolutionary typology, which is formed in order to regenerate the historical chain reconstruction of the object, which is, a part of the unconscious mind of the architect. The advantages of this approach are the research process, education and design in order to achieve basic types in the regional, city, contextual, architectural scale that provides the option of following the method in other schools of architecture. Describing the Moratoria school, the paper employs the descriptive-analytical method to criticize the basis of intellectual thoughts and curriculum. The findings of this study can be used in type recognition in the residential complex studio in schools of architecture.

    Keywords: Architecture education, Moratoria School, Typology, Basic Types, Residential Complex