فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا فراهانی*، احمدرضا نصراصفهانی، سید مصطفی شریف صفحات 223-234

    با توجه به نقش بسیارموثر معلم درتوسعه کیفی نظام آموزشی، پژوهش حاضر به ارزیابی شیوه های انتخاب معلمان مدارس ابتدایی پرداخته است. برای انجام این پژوهش از روش مطالعه کمی و کیفی استفاده شده است. جامعه آماری شامل مدیران مدارس ابتدایی، کارشناسان و مدرسان مراکز تربیت معلم شهر قم در سال تحصیلی 88-87 می باشد. برای انتخاب نمونه مدیران ، از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و برای تعیین نمونه کارشناسان و مدرسان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. در این زمینه دیدگاه های 162 مدیر و20 کارشناس و مدرس مراکز تربیت معلم، که دارای سوابق برجسته آموزشی بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی سوالات پرسش نامه و مصاحبه توسط چند نفر از استادان و تعدادی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا تایید شده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 91/0 برآورد گردیده است و تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسش نامه از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل مصاحبه نیز روش مقوله بندی به کار گرفته شد. نتایج حاصل برآن است که در فرآیند جذب و انتخاب معلمان باید به علاقه و انگیزه داوطلبان، توانایی ها و ویژگی های جسمی، روانی و علمی داوطلبان، اصلاح و بهبود فرایند جذب و انتخاب و استفاده از نیروهای بومی توجه شود. در این راستا، به دلیل رشد سریع تحولات علمی جهان و نیازهای روز جامعه، استفاده از تجارب کشورهای توسعه یافته، به گونه ای که بازنگری و اصلاح در روند انتخاب معلم امکان پذیر باشد، مورد تاکید قرار گرفت. در نهایت، پیشنهاد هایی برای بهبود شیوه های انتخاب معلمان ابتدایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، انتخاب معلم، معلمان ابتدایی
  • محسن آیتی*، هادی سارانی صفحات 235-243

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روش آموزش از طریق تلفن همراه بر نگرش و انگیزه دانشجویان نسبت به زبان انگلیسی انجام گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه شامل 521 نفر از دانشجویان دانشگاه بیرجند بود؛ که در سال تحصیلی 90- 89 در درس زبان عمومی مشغول به تحصیل بودند. از جامعه مذکور تعداد 76 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از این میان یک گروه (38 نفر) به طور تصادفی به عنوان گروه آزمایش انتخاب، و به مدت 2 ماه در معرض آموزش از طریق تلفن همراه قرار گرفتند. در حالی که گروه دیگر (38 نفر) با روش معمول آموزش دیدند. در این پژوهش برای سنجش میزان نگرش و انگیزش دانشجویان نسبت به زبان انگلیسی از پرسش نامه نگرش و انگیزش گاردنر استفاده شد. گاردنر در گزارش خود روایی و پایایی بالایی برای پرسش نامه فوق ذکر کرده است. این پرسش نامه در مطالعات داخل هم مورد استفاده بوده و روایی و پایایی آن تایید شده است. در پایان مقایسه میانگین دوگروه نشان داد که روش آموزش از طریق تلفن همراه بر شدت انگیزش، علاقه، نگرش نسبت به زبان انگلیسی، جهت گیری انضمامی و میل به یادگیری زبان انگلیسی در دانشجویان تاثیر مثبت داشته است. همچنین نتایج نشان داد، که روش آموزش از طریق تلفن همراه در مقایسه با گروه کنترل و بر جهت گیری ابزاری و نگرش نسبت به افراد انگلیسی زبان تاثیر معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، نگرش، انگیزش، زبان انگلیسی
  • فخرالزمان نعیمی حسینی*، حسین زارع، محمود هرمزی، محمدحسین کاوه، فرهاد شقاقی صفحات 245-254
    حفظ انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از شیوه های تدریس، تاثیر بسزایی بر موفقیت تحصیلی آنها دارد؛ بنا براین یافتن راهکارهای موفق در جهت افزایش انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از شیوه های تدریس، از مهم ترین اولویت های آموزشی به شمار می آیند. هدف از انجام این تحقیق، تعیین تاثیر یادگیری تلفیقی بر انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از شیوه تدریس بود. بنابراین، دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز تهران به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند. 18 دانشجو در برنامه یادگیری تلفیقی و 16 دانشجو در برنامه آموزش مبتنی بر سخنرانی شرکت کردند و درس «آسیب شناسی روانی یک» موضوع «اختلالات اضطرابی» با دو رویکرد مبتنی بر سخنرانی و یادگیری موقعیتی به اجرا درآمد. تخصیص کلاس ها به برنامه های آموزشی به صورت تصادفی انجام شد. داده ها با استفاده از فرم کوتاه شده پرسش نامه استاندارد شده انگیزه تحصیلی مک اینرنی و سینکلایر در مراحل پیش از آموزش و پس از آموزش جمع آوری شد. همچنین چند پرسش مستقیم از دانشجویان در مورد رضایت کلی از برنامه های آموزشی بعد از اجرای برنامه های آموزش و یادگیری در گروه ها جمع آوری شد و با استفاده از آزمون های تی، ویل کاکسون و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که در مقایسه با آموزش به روش سخنرانی، یادگیری تلفیقی موجب افزایش انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از روش تدریس گردید.
    کلیدواژگان: یادگیری تلفیقی، آموزش به روش سخنرانی، انگیزه تحصیلی، رضایت از شیوه تدریس
  • پری مرتضوی اقدم*، رویا رحمانی نیشابور، اسماعیل زارعی زوارکی، محمد آتشک صفحات 255-265

    پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی محتوای الکترونیکی درس فارسی عمومی با اصول طراحی چند رسانه ای مایر انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل محتوای الکترونیکی درس فارسی عمومی آموزش الکترونیکی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی  می باشد. ابزار جمع آوری داده ها شامل چک لیستی محقق ساخته دارای  مقیاس پنج درجه ای لیکرت با روایی محتوایی و پایایی 96/0 بوده است. نتایج حاکی از آن است که میزان مطابقت محتوای مذکور با اصول مجاورت زمانی و افزونگی در وضعیت مطلوب، با اصول چندرسانه ای، مجاورت مکانی، پیوستگی و کانال های حسی در وضعیت نسبتا مطلوب و با اصل تفاوت های فردی در وضعیت نامطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، اصول چندرسانه ای مایر، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، محتوای آموزش الکترونیکی
  • عادل زاهدبابلان*، مهران فرج اللهی، محمد همرنگ صفحات 267-276

    این پژوهش به منظور بررسی عوامل موثر در کاربرد ارزشیابی توصیفی از دیدگاه معلمان پایه دوم و سوم ابتدایی شهر اردبیل انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را معلمان پایه دوم و سوم ابتدایی شهر اردبیل که بنابر آمار 700 نفر (260 نفر در ناحیه یک و 440 نفر در ناحیه دو) تشکیل می داد. از این تعداد 300 نفر (150نفر مرد و 150 نفر زن) به طور تصادفی با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسش نامه های محقق ساخته از معلمان جمع آوری شد، روایی صوری پرسش نامه توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ (91/0) به دست آمد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی) تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که 5 عامل از نظر معلمان دارای بار عاملی هستند . از بین 5 عامل فوق عامل روانی بیشترین درصد کل واریانس را تبیین می کند (21%) و سپس عامل مدیریتی (19%)، آموزشی (17%)، فرایندی (7%) و فردی (4%) قادر به تبییین واریانس هستند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی کمی، ارزشیابی توصیفی، تحلیل عاملی
  • سجاد رکاب اسلامی زاده*، فرزانه نوروزی لرکی، صادق نصری صفحات 277-285

    این مقاله تدریس به روش حل مساله را با تاکید بر نظریه حل مساله ریاضی شونفیلد بررسی می کند و هدف آنتعیین تاثیر این طریق بر بهبود باورهای دانش آموزان در زمینه حل مساله و اثر بخشی آن در افزایش فعالیت های گروهی و مهارت حل مساله آنان است؛ که به شیوه نیمه تجربی با گروه آزمایش و گواه، در دوره دبیرستان مورد بررسی قرار گرفته است. معلم گروه آزمایش تحت آموزش نظریه حل مساله ریاضی شونفیلد به صورت یک دوره ضمن خدمت قرار گرفته است و معلم گروه گواه، آموزشی دریافت نکرده است. از پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش پیشرفت حل مساله دانش آموزان و از پرسش نامه برای سنجش باورها و میزان فعالیت گروهی آنها در قبل و بعد از آموزش استفاده شده است. نتایج تحلیل آزمونt  نشان می دهد که میان تدریس حل مساله بر اساس نظریه شونفیلد و فعالیت گروهی دانش آموزان در زمینه حل مساله (01/0<p و595/3=t)، و همچنین مهارت حل مساله ریاضی (05/0<p و567/3=t)، در فراگیران تفاوت معنادار (در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه) وجود دارد. نتایج تحلیل آزمونu  نشان می دهد که میان تدریس به روش حل مساله بر اساس نظریه شونفیلد و باورهای دانش آموزان (01/0 <p و 349/4- =z)، تفاوت معنی دار (در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه) وجود دارد.

    کلیدواژگان: روش حل مساله، نظریه شونفیلد، باورها، آموزش ضمن خدمت، فعالیت گروهی
  • سعید صفری*، مهدی سمیع ‏زاده صفحات 287-301

    این تحقیق با هدف شناسایی وضعیت آموزش کارآفرینی و نیازسنجی آموزشکار آفرینی دررشته های علوم انسانی  با توزیع 97 پرسشنامه بین دانشجویان و 36 پرسشنامه بین استادان انجام شده است. نتایج حاصل نشان می‏دهد  تقریبا در همه رشته ‏های علوم انسانی دانشگاه ، وضعیت آموزش کارآفرینی چه از دید دانشجویان و چه از دید استادان دارای وضعیت نامناسبی است. در حقیقت مواد، محتوا و برنامه ‏های فرعی علمی آموزشی و حتی شیوه ‏های تدریس در رشته‏ های علوم انسانی در انتقال مفاهیم کارآفرینی و کسب‏وکار به دانشجویان وضعیت مناسبی ندارند. همچنین از نظر استادان رشته ‏های علوم انسانی دانشگاه، گنجاندن موضوعات آموزشی چون: مبانی کسب‏ و کار، طرح کسب‏ و کار، ارتباطات، مدیریت و سازمان، قوانین و مقررات حقوقی و تجاری، حسابداری، مدیریت مالی، کسب‏ و کار الکترونیک، تاسیس کسب‏ و کار، بازاریابی، مدیریت استراتژیک، کسب‏وکار بین ‏الملل، مهارت ‏های کارآفرینی، به عنوان یک واحد علمی-آموزشی در واحدهای درسی دانشجویان، برای گسترش دانش و مهارت کارآفرینی و افزایش آگاهی کارآفرینانه دانشجویان لازم است.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، دانش کارآفرینی، مهارت کارآفرینی، رشته‏های علوم انسانی
|
  • A.R. Farahani *, A.R. Nasr Isfahani, S.M. Sharif Pages 223-234

    Considering that the teacher is important and the most important factor in the development of an effective qualitative education system, the present research has assessed methods of elementary school teacher’s selection. In this research, the quantitative and qualitative methods of study have been utilized. The statistical population of this research includes the principals of elementary schools, experts, and teachers of teacher training center of Qom in the educational year of 2008-2009. In order to select the principals, classified sampling method was used in congruency with the size and purposeful sampling method was used to determine the experts' sample. In this regard 162 principals', 20 experts and members of the faculty's view analyzed who had a great research background. The validity of the questionnaire and the interview has been confirmed by some of the professors and PhD and M.A students. The reliability of the questionnaire has been estimated as 0.91, using Cronbach alpha. In order to analyze the results descriptively and analytically, the SPSS software was used; and the interview analysis was done through the categorization method. The results show that the subject's physical, emotional and scientific capabilities, improvement of the teacher's selection, using native forces must be taken into consideration. In this regard, using the experience of developed countries (paying attention to cultural differences) in teacher selection programs were underlined to make the reviewing, amending and developing possible. Finally, some recommendations were suggested to improve the selection of the elementary teachers.

    Keywords: Assessment, Selection, Elementary School Teachers
  • M. Ayati *, H. Sarani Pages 235-243

    Considering that the teacher is important and the most important factor in the development of an effective qualitative education system, the present research has assessed methods of elementary school teacher’s selection. In this research, the quantitative and qualitative methods of study have been utilized. The statistical population of this research includes the principals of elementary schools, experts, and teachers of teacher training center of Qom in the educational year of 2008-2009. In order to select the principals, classified sampling method was used in congruency with the size and purposeful sampling method was used to determine the experts' sample. In this regard 162 principals', 20 experts and members of the faculty's view analyzed who had a great research background. The validity of the questionnaire and the interview has been confirmed by some of the professors and PhD and M.A students. The reliability of the questionnaire has been estimated as 0.91, using Cronbach alpha. In order to analyze the results descriptively and analytically, the SPSS software was used; and the interview analysis was done through the categorization method. The results show that the subject's physical, emotional and scientific capabilities, improvement of the teacher's selection, using native forces must be taken into consideration. In this regard, using the experience of developed countries (paying attention to cultural differences) in teacher selection programs were underlined to make the reviewing, amending and developing possible. Finally, some recommendations were suggested to improve the selection of the elementary teachers.

    Keywords: mobile phone, attitude, motivation, English language
  • F.Z. Naeemi Hoseyni *, H. Zare, M. Hormozi, M.H. Kaveh, F. Shaghagi Pages 245-254
    Maintaining students’ academic motivation and satisfaction influence their academic achievement. The main purpose of the study is to determine the effects of blended learning on students’ academic motivation and satisfaction. This is a quasi-experimental study and a total of 34 psychology juniors at Tehran Payame-Noor University, who had enrolled in the "Psychopathology 1" course for the first time, were selected as the sample group. Eighteen students participated in the blended learning program and sixteen students participated in the lecture-based program. Classes were randomly divided into the intervention and control groups. Students’ motivation was measured by the short form of Mc Inerney and Sinclaire school motivation questionnaire (1372) and their satisfaction was determined by direct multiple choice questions after instructional programs. The same questions were used for both groups in pre-test and post-test stages. Statistical analysis was done by Mann-Whitney test, Wilcoxon test and t-test. It was shown that in comparison to lecture-based instruction, blended learning increased students’ academic motivation (p<0. 001) and satisfaction (p<0.001).
    Keywords: blended learning, Academic Motivation, Satisfaction
  • P. Mortazavi Aghdam *, R. Rahmani Neyshabour, E. Zareye Zavaraki, M. Atashak Pages 255-265

    This research tries to evaluate the electronic contents of "General Farsi" course consistent with Mayer multimedia design principles. The population of the research includes electronic contents of "General Farsi" course in electronic learning of Khajeh-Nassir Tousi University. The data gathering tools consisted of a researcher-made checklist using five-point Liker scale with a 96 percent content validity and reliability. The results of the study indicate that the extent of consistency of the contents with the Temporal Contiguity and Redundancy Principles was optimal while it was semi-optimal when Multimedia, Spatial Contiguity, Coherence and Modality Principles were taken into account and finally it was regarded suboptimal in relation to Individual Differences Principle.

    Keywords: Evaluation, Mayer Multimedia Design Principles, Khajeh-Nassir Tousi University, Electronic Learning Contents
  • A. Zahed Babelan *, M. Farajollahi, M. Hamrang Pages 267-276

    The present study attempted to investigate the effective factors in applying descriptive evaluation from Ardebil elementary schools second and third grade teachers’ point of view.  The method was descriptive - correctional. The research population included 700 primary schools’ second and third grade teachers (260 teachers from the first district and 240 teachers from the second district). From this number, 300 teachers (150 male and 150 female) were randomly selected by cluster sampling. The data were collected through researcher – made questionnaires. The formal validity of the questionnaire was confirmed by the specialists in the field and the reliability was calculated by K –Alfa (0.91). The data were analyzed by descriptive – inferential statistics methods (factor analysis). The result of the factor analysis indicated that 5 factors were significant from the point of view of teachers. From these 5 factors, psychological factors justified the highest percentage of the whole variance (21%). The other 4 factors had the following percentage of justification of variance, respectively: managerial factor (19%), educational (17%), procedural (7%) , and individual factors(4%).

    Keywords: Effective Factors in Applying Descriptive Evaluation from Primary School Teachers’ Point of View
  • S. Rekabslamizadeh *, F. Nowroozi Larky, S. Nasry Pages 277-285

    This investigation studies teaching via problem solving with emphasis on Scheonfeld's problem solving theory. The purpose of this study was to determine the effectiveness of training via problem solving based on Schoenfeld's mathematical problem solving theory on improving the student's beliefs in problem solving and increasing the group's activities and student's mathematical problem solving skills. This research has been studied at high school level with two randomly chosen groups of subject one control and one experimental group. The experimental group's teacher had been trained in a period of mathematical problem solving based on Schoenfeld's theory and the control group's teacher had not received any instruction. Pre and post-test was used to measure the progress of students in problem solving. A questionnaire was used to measure their beliefs and group activity before and after the training. The results of a t-test show significant differences between teaching via problem solving based on Schoenfeld's theory and student's group activity (t=3.595, p ) and problem solving ability (t=3.567 , p ). The analysis of u test shows there were significant relationships between teaching via problem solving based on Schoenfeld's theory and student's  beliefs (z=-4.349 , p 0.01).

    Keywords: Problem Solving, Schoenfeld's Theory, Beliefs, Teacher Training, Group Activity
  • S. Safari *, M. Samiazadeh Pages 287-301

    This study aimed to identify the status of entrepreneurship education and entrepreneurial training needs assessment of Humanities. Two types of questionnaires were designed and distributed among 97 students and 36 professors in order to collect the information. Results showed that almost all students and professors of Humanities believe that entrepreneurship educations leave much to be desired. In fact, materials, content and teaching methods are not appropriate to convey the concepts of entrepreneurship and business to students. Professors of Humanities also believe that incorporating concepts such as fundamentals of business, business planning, communications, organization and management, legal and commercial regulations, accounting, financial management, e-business, launching a business, marketing, strategic management, international business, and entrepreneurial skills as an academic training courses in the syllabus is key to improve the students' entrepreneurial knowledge and skills.

    Keywords: Educational needs Assessment, Entrepreneurship Education, Entrepreneurship Knowledge, Entrepreneurship Skill, Humanities