فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی منتظر*، سید علی موسوی صفحات 73-85

    در سال های اخیر توجه به کیفیت و گسترش آموزش های مهارتی به منظور تربیت سرمایه های انسانی خلاق و ماهر رشد چشمگیری داشته است. در این مقاله با ارزیابی مدل های مختلف آمادگی الکترونیکی و با اتکا بر مطالعات تطبیقی و تحلیل اطلاعات حاصل از مطالعات ملی، چارچوب مفهومی جامعی برای ارزیابی آمادگی مهارت آموزی الکترونیکی در کشور طراحی شده است. بدین منظور، مدلی مبتنی بر اقتضایات بومی ایران طراحی شده و اجزای آن از طریق پرسشنامه به محک نظر حدود 60 تن از خبرگان ملی آمادگی » : گذاشته شده است. مدل مذکور برای ارزیابی آمادگی مهارت آموزی الکترونیکی در ایران ارایه شده که شامل سه بعد اصلی همراه با پانزده شاخص است که مدل جامعی را برای « آمادگی نظارت، ارزیابی و هماهنگی » ،« آمادگی تمهیدات نرم » ،« زیرساخت سخت ارزیابی نظام آموزش مهارتی کشور ارایه می کند. مدل حاصل می تواند چارچوب مناسبی برای ارزیابی و اندازه گیری میزان توسعه یافتگی مهارت آموزی الکترونیکی در کشور باشد.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی الکترونیکی، ارزیابی آمادگی، آموزش های مهارتی، ایران
  • مریم فرهنگی، محمد غفرانی*، علی اصغر خلاقی صفحات 87-95

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان پاسخگویی برنامه درسی رشته صنایع چوب در هنرستانها به نیازهای بخش صنعت دراستان تهران انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل هنرآموزان، هنرجویان، برنامهریزان درسی در رشته صنایع چوب ومدیران و سرپرستان صنایع چوب در استان تهران می باشد. به علت محدود بودن جامعه آماری در حوزه آموزش، نمونه آماری شامل تمام هنرآموزان، هنرجویان سال سوم و برنامه ریزان (شامل اعضای کمیسیون تخصصی تالیف کتب درسی) به روش سرشماری انجام شد ودرحوزه صنعت به روش تصادفی ساده 50 نفر از صاحبان صنعت انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزارپرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج نشان میدهد که دیدگاه پاسخگویان در باره انطباق محتوای کتابهای مورد بررسی با نیازهای بازار کار دارای پراکندگی و تفاوتهای فاحشی میباشد. از نظر برنامه ریزان درسی محتوای کتابهای درسی از انطباق قابل قبول و زیادی برخوردار است، در حالی-که از نظر هنرآموزان و هنرجویان صاحبان صنعت این انطباق در حد متوسط میباشد.

    کلیدواژگان: صنایع چوب، برنامه درسی، محتوای کتاب درسی، آموزش فنی و حرفهای، گروه صنعتی
  • سید سعید ترابی*، محمدعلی محمدی فر، معصومه خسروی، نسرم شایان، هیوا محمد جانی صفحات 97-102

    اضطراب ریاضی از عواملی است که عملکرد در درس ریاضی را تحت تاثیر قرار می دهد. این اضطراب علاوه بر عوامل فردی ومحیطی از عوامل فرهنگی و نقش جنسیتی نیز تاثیر می پذیرد. در این مقاله سعی شده تا تاثیر این عوامل بر عملکرد در درس ریاضی مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری عبارت بود از کلیه دانش آموزان- دختر و پسر مقطع متوسطه سال اول، دوم، سوم (رشته ی انسانی) مدارس دولتی و غیر دولتی شهرستان دامغان، که در سال 138990 مشغول به تحصیل بوده اند. حجم نمونه شامل 300 نفر بود که 150 نفر آنها را دانش آموزان دختر و 150 نفر آنها را دانش آموزان پسرتشکیل می دادند. نمونه ها با روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند. جهت سنجش اضطراب ریاضی دانش آموزان از مقیاس اضطراب ریاضی، چیو و هنری 1990 استفاده گردید. این مقیاس دارای چهار بعد (اضطراب ارزیابی ریاضی، یادگیری، حل مساله، معلم) اس ت.نتایج تحقیق نشان داد که از بین مولفه های اضطراب ریاضی، تنها اضطراب یادگیری ریاضی توانست عملکرد در درس ریاضی را پیشبینی کند؛ اما تفاوت میان دانش آموزان دختر و پسر در اضطراب ریاضی معنادار نبود.

    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، عملکرد در درس ریاضی، اضطراب یادگیری ریاضی، اضطراب ارزیابی ریاضی
  • ابراهیم ریحانی*، مریم صدیقی صفحات 103-118

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی عملکرد دانش آموزان سال اول متوسطه در حل مسایل تعمیم جبری است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش، دانشآموزان سال اول متوسطه شهرستان مبارکه است. نمونه مورد مطالعه، 80 نفر از دانش آموزان سال اول متوسطه دبیرستان های دخترانه است که به طور تصادفی انتخاب شده اند. داده های این پژوهش از پاسخ دانش آموزان به سوالاتی در ارتباط باتعمیم جبری، گرد آوری شده است. تحقیق حاضر از نوع کیفی و روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی-تحلیلی با استفاده از تحلیل محتوامی باشد. یافته ها نشان داد که دانش آموزان در محاسبه عددی موارد خاص و شبه تعمیم ها، موفقتر از تعمیم های کلی بودند. همچنین دانش آموزان راهبردهای مختلفی شامل"حدس و آزمایش، رسم شکل، شمارش، تناسب، جایگزینی، بازگشتی، موضوع کلی، تنظیم روش، زمینه ای و خطی" را به صورت درست یا نامربوط برای رسیدن به تعمیم به کار بردند. با این حال بخش قابل ملاحظه ای از راه حله ای درست ارایه شده برای برخی از مسایل مبتنی بر تفکر تجسمی است. از عمده ترین مشکل دانش آموزان در تعمیم جبری، میتوان به عدم آشنایی آنان با مفهوم متغیر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: جبر، تعمیم جبری، راهبرد، دانش آموزان، حل مساله
  • حسن ختن لو*، الهام باتمانقلیچی صفحات 119-126

    این تحقیق با انگیزه پیاده سازی آموزش سیار در بین داوطلبان ورود به دانشگاه و با هدف ارایه چارچوبی نوین برای پذیرش آموزش سیار به تحقیق در مورد پذیرش آموزش سیار در میان داوطلبان ورود به دانشگاه می پردازد. در این پژوهش تعاریفی از آموزش سیار، مدل های مورد استفاده در این تحقیق (مدل پذیرش تکنولوژی، تیوری اشاعه نوآوری، مدل دلون و مک لین و مدل تلفیقی دآلبرگ -اورنی)، روش تحقیق و نتایج را مشاهده خواهید کرد. جامعه آماری، 3 آموزشگاه کنکور است که 190 نفر داوطلب ورود به دانشگاه دارد. ابزار مورد استفاده پرسش نامه بوده است و به منظور بررسی پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. برای بررسی روابط بین متغیرها از تکنیک تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده استفاده شده است. در پایان مشاهده خواهیدکرد که چارچوب تحقیق با متغیرهای مهارت کار با تلفن همراه، برداشت ذهنی از سهولت استفاده، برداشت ذهنی از مفید بودن،رضایت کاربر، عدم وابستگی به زمان و مکان و پذیرش آموزش سیار تایید می شود.

    کلیدواژگان: مدل تلفیقی دآلبرگ - اورنی، آموزش سیار، آموزش از راه دور، مدل دلون و مک لین TAM مدل
  • مجید ابراهیم دماوندی*، عصمت الزامی صفحات 127-136

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی رابطه آموزشهای ضمن خدمت ، میزان سابقه خدمت و تحصیلات با توانمندی شغلی معلمان است. این تحقیق در صدد پاسخگویی به این سوالات است که آیا بین آموزش های ضمن خدمت، سابقه خدمت و تحصیلات معلمان باتوانمندی شغلی آنان رابطه ای وجود دارد؟ همچنین بین آموزش های ضمن خدمت و هر یک از مولفه های توانمندی رابطه ای وجود دارد؟بدین منظور، معلمان زن مدارس راهنمایی شهرری به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری به روش خوشه ای از میانسه ناحیه شهرری صورت گرفت. برای ارزیابی توانمندی شغلی و مولفه های مرتبط با آن از پرسش نامه ای مشتمل بر 5 مولفه و 34 گویه 0 به دست آمد، روایی آن / استفاده شد. پایایی پرسشنامه ذکر شده به روش محاسبه پایایی درونی (آلفای کرونباخ) صورت گرفته و 92 نیز با ارجاع و با استناد به توافق کارشناسان به دست آمد. روش تحقیق بکار گرفته شده توصیفی و از نوع همبستگی است. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی پارهای و رگرسیون به روش گام به گام) استفاده شد.نتایج تحقیق نشان داد که از میان سه عامل آموزش های ضمن خدمت، سابقه و تحصیلات، تنها آموزش ضمن خدمت به طور معناداری باتوانمندی شغلی ارتباط دارد. همچنین بین آموزش ضمن خدمت و هر یک از مولفه های توانمندی شغلی، رابطه معناداری وجود ندارد. به طور کلی نتایج تحقیق حاکی از این است که آموزشهای ضمن خدمت معلمان بر توانمندی شغلی آنان تاثیر دارد و آن را افزایش می دهد

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، توانمندی شغلی، سابقه خدمت، تحصیلات معلمان
  • مونا بیسادی*، فرهنگ مظفر، سید باقر حسینی صفحات 137-147

    با توجه به تاثیری که فضا میتواند بر خلاقیت و نوآوری محققین داشته باشد و جایگاه کارگروهی در این مقوله، تمرکز این مقاله بر کیفیت فضایی فضاهای جمعی در مراکز تحقیقاتی است که برای محدود کردن دامنه تحقیق مرکز تحقیقات معماری و شهرسازی برگزیده شده است. هدف از این پژوهش ارایه رهنمودهایی برای طراحی مراکز تحقیقاتی معماری و شهرسازی مبتنی بر افزایش خلاقیت ونوآوری محققین آن مرکز است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق پیمایشی صورت گرفته است. در این راستا پرسشنامه ای درمقیاس لیکرت تدوین شد تا تاثیر صفات فضایی خلوت، زیبایی، تنوع فضایی، انعطاف پذیری و همجواری یا رویت پذیری را، که به عنوان صفات فضایی موثر بر افزایش خلاقیت و نوآوری شناسایی شده اند، بر عوامل موثر در خلاقیت و نوآوری افراد، یعنی انگیزه، آرامش و آسایش کالبدی، تعاملات و تفکر خلاق، تعیین کنند. این پرسشنامه توسط 90 نفر از اعضای هیات علمی و دانشجویان دوره دکتریمعماری و شهرسازی دانشگاه های سراسری شهر تهران تکمیل شده است. برای تحلیل داده های جمع آوری شده از شیوه آماری تحلیل استفاده شده است. در نهایت بر اساس تحلیل نتایج عددی، تاثیرپذیرترین عوامل موثر (RM-ANOVA) واریانس با اندازهگیری مکرربر فرآیند خلاقیت و نوآوری از هر یک از صفات فضایی مشخص شده است.

    کلیدواژگان: صفات فضایی، خلاقیت و نوآوری، فضاهای جمعی، مراکز تحقیقات معماری و شهرسازی
|
  • Gh. Montazer *, A. Moosavi Pages 73-85

    Focusing on quality and expansion of skill education to train creative and skill ful human resources has had a significant increase over the last years. In this regard، creating E-Training centers is among issues that should be carefully considered by training authorities. In this paper، evaluating different models for E-readiness، relying on comparative studies، and analyzing data obtained from national studies، a comprehensive conceptual framework has been designed to study e-training readiness in the country. The achieved model includes three main dimensions: “hard infrastructure readiness”، “soft provisions readiness”، “supervision، and arrangements readiness”، as well as fifteen indexes which offer a comprehensive model to the countries training system and define its position in the development of mass scaled E-learning.

    Keywords: Training, Readiness, Technical, Vocational Education, Training (TVET), Iran
  • M. Farhangi, M. Ghofrani *, A. Khalaghi Pages 87-95

    Ministry of Education established vocational education and training at high school level to provide skilled workers for different sections of industry. To understand the extent to which vocational schools provide truly competent workforce and meet the industry needs، its curriculum content and educational methods should be evaluated. This paper aims to study the curriculum of wood industry discipline in vocational schools to understand to what extent it meets the industry needs in Tehran province. The population in this study included vocational teachers، vocational students، and curriculum developers in wood industry discipline as well as wood industry managers and employees in Tehran province. All the teachers and students in third grade of vocational schools in this field and curricula developers (professional members of curriculum committee) were included in the sample as well as 50 members of the wood industry community، selected randomly. A customized questionnaire was used for measuring the extent to which the curriculum met the industry’s needs. Results showed that there are different points of view regarding the issue. According to curriculum developers the curriculum content highly meets the industry needs while teachers and students believed the curriculum content and industry needs partly cover each other. The viewpoint of those involved in the industry shows somewhat relevance between the two. Some books، such as wood construction technology and principles of industrial power technology، are in prime priority to revision، and some others such as physical and mechanical properties of wood، wood storage and drying، technical calculation (I، II، III) are more related to industry needs. Other books should also be reviewed in second priority.

    Keywords: wood industry, Curriculum, curriculum content, Technical, Vocational Training, Industry Group, Vocational Teacher, Vocational Student, Curriculum Developer, Employer, Wood Industry Discipline
  • S. Torabi *, M. Mohamadi, M. Khosravi, N. Shayan, H. Mohamadjani Pages 97-102

    The present study was done to examine the role of mathematic anxiety on mathematic performance of high school students. Math anxiety is a factor that can affect performance in math. This anxiety is influenced by personal and environmental factors، cultural factors and gender roles too. In this research the effect of this factor son performance in math was assessed. The research method had a correlation design which is categorized in descriptive research. The participants of this study were 300 high school students who were studying in Damghan city high schools in 1389-1390. 150 male high school students and 150 females were selected randomly as sample. The subjects completed the math anxiety Scale (Chiu & Henry، 1990).This scale has four dimensions (mathematics anxiety، learning، problem solving، teacher). Findings showed that among components related to mathematic anxiety، just learning anxiety of mathematic could predict the students’ performance. But there was no difference between male and female students mathematic anxiety.

    Keywords: Mathematic anxiety, Mathematic Performance, Learning Anxiety of Mathematic, Assessment Anxiety of Mathematic
  • E. Reyhani *, M. Sedighi Pages 103-118

    The present study was done to examine the role of mathematic anxiety on mathematic performance of high school students. Math anxiety is a factor that can affect performance in math. This anxiety is influenced by personal and environmental factors، cultural factors and gender roles too. In this research the effect of this factor son performance in math was assessed. The research method had a correlation design which is categorized in descriptive research. The participants of this study were 300 high school students who were studying in Damghan city high schools in 1389-1390. 150 male high school students and 150 females were selected randomly as sample. The subjects completed the math anxiety Scale (Chiu & Henry، 1990).This scale has four dimensions (mathematics anxiety، learning، problem solving، teacher). Findings showed that among components related to mathematic anxiety، just learning anxiety of mathematic could predict the students’ performance. But there was no difference between male and female students mathematic anxiety.

    Keywords: Mathematic anxiety, Mathematic Performance, Learning Anxiety of Mathematic, Assessment Anxiety of Mathematic
  • H. Khotanlo *, E. Batmanghelichi Pages 119-126

    This research strives to investigate mobile learning among applicants of university entrance exam and also with motivation presenting a new framework for acceptance of mobile learning. In this study، definitions of mobile teaching، models used in this research (innovation diffusion theory models، Debone& McLean’s model، technology acceptance model and Dahlberg-Öörni fusion model). The participants in this study are three schools that have 190 volunteers for entrance to college. The instrument used، was a questionnaire، and in order to examine the reliability of the questionnaire، Cranach’s Alpha and for investigating the relations between variables Pearson correlation and simple regression has been used. The study found that the research framework is confirmed with skilled mobile phone use، perceived ease of use، perceived usefulness، user satisfaction، and acceptance of mobile learning.

    Keywords: Mobile learning, Distant Education, DeLone& McLean’s model, TAM Model, Dahlberg, rni Fusion Mode
  • M. E. Damavandi *, E. Elzami Pages 127-136

    Occupational capability is one of the most important concerns of organizations and its members. This factor is also considered in educational organizations. The purpose of this research is examination of the relation between in-service training، years of service record and education with teacher''s occupational capability. This research plans to answer the following questions: Is there any relation between in-service training، service record، teacher''s education and their occupational capability? Also is there a relation between in-service training and each element of capability? For this purpose، female teachers of guidance school in Shahr-e-Rey were studied. Three regions of Shahr-e-Rey were selected based on cluster sampling. For evaluating occupational capability and related elements (communicational skills and group working، creativity and problem-solving، commitment and responsibility، cognition and specialized knowledge، practical and technical skills)، a questionnaire has been used including 5 components and 34 questions based on Likert scale. Stability of the mentioned questionnaire was 0.92 which was calculated by internal stability calculation (Cronbach Alpha); its admissibility was also obtained with reference to agreement of specialists. The method used for the research was descriptive and correlational. For analyzing the data، descriptive statistics was used for indicating how data and demographic features of sample group distributed and for replying to research questions، deductive statistics and particularly partial correlation and stepwise regression was applied. Results showed that among three factors including in-service training، records and education there is a meaningful relation between in-service training and occupational capability. Also، there is no meaningful relation between in-service training and each component of occupational capability. Totally، the results of research show that in-service training of teachers affects their occupational capability and increases it.

    Keywords: In, service Training, Occupational Capability, Communication Skill, Commitment, Technical Skill, Specialized knowledge, Service Record, Teacher's Education
  • M. Bisadi *, F. Mozafar, B. Hosseini Pages 137-147

    Nowadays، creativity and innovation، particularly in the field of research، are of an extreme importance. Group activities have a key role in this area. Accordingly، and owing to the effect of spaces on human beings، this paper has focused on the identification of space aspects that increase the researchers’ creativity and innovation in an “architecture and urban design research center”. To achieve a set of desirable architectural attributes of the center’s public areas، four factors influencing creativity and innovation were taken into account which includes tranquility/physical comfort، motivation، creative thinking، and communication. Also، four spatial aspects، which affect these factors، were considered as privacy، beauty، spatial diversity/flexibility، andproximity/visibility. On the basis of the aforementioned factors and spatial aspects، a four-point Likert scale questionnaire was prepared to gather the researchers’ opinions. The statistical approach of Repeated Measure Analysis of Variance (RM-ANOVA) in the environment of SPSS software was employed to assess the questionnaires’ data. The rankings of factors influencing on the innovation and creativity، from the perspective of being affected by spatial aspects، were accordingly extracted

    Keywords: Spatial Aspects, Creativity, Innovation, Public Areas, Architecture, Urban Design Research Centers