فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1392)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صنایعی*، حمیده سلیمیان صفحات 149-158

    اینترنت به طرز چشمگیری بر استقرار آموزش مجازی تاثیر گذاشته است. آموزش مجازی اصطلاحی است که آموزش آنلاین را با استفاده از یادگیری الکترونیکی در بر می گیرد. این پژوهش به تحلیل عوامل موثر بر پذیرش آموزش مجازی؛ با تاکید بر عوامل درونی می پردازد و جامعه آماری آن دانشجویان دانشکده مجازی دانشگاه اصفهان می باشند که پرسشنامه ها را از دو طریق حضوری یا الکترونیکی توسط پست الکترونیک تکمیل نمودند. با توجه به اینکه در دیگر پژوهش ها شناخت کمتری نسبت به عوامل درونی موثر بر یادگیرندگان وجود دارد، در این پژوهش با تاکید خاصی بر این عوامل، انگیزش و خودکارآمدی به عنوان عوامل درونی درنظر گرفته شد و سپس با مبنا قرار دادان مدل پذیرش فناوری، اثر مستقیم متغیرهای انگیزش، سهولت استفاده ادراکی، مزایای ادراک شده، اثر غیر مستقیم متغیرهای تاثیر اجتماعی، کیفیت سیستم، شرایط تسهیلاتی و خودکارآمدی بر تمایل رفتاری و سپس پذیرش دانشجویان نسبت به آموزش مجازی بررسی شد. نرم افزار spss19 و amos18برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. یافته های حاصل از تحلیل 121 پرسشنامه تکمیل شده، نشان دادند، تاثیرات اجتماعی و کیفیت سیستم، بر مزایای درک شده تاثیر دارند و اثر شرایط تسهیلاتی و خودکارآمدی بر سهولت استفاده ادراکی و تاثیر درک سهولت استفاده بر فواید درک شده نشان داده شد. همچنین اثر انگیزش، سهولت استفاده ادراکی و مزایای درک شده به طور مستقیم، بر تمایل دانشجویان و تمایل رفتاری بر استفاده از یادگیری الکترونیکی پذیرفته شد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی، انگیزش، خودکارآمدی، مزایای درک شده، سهولت استفاده ادراک
  • ناهید بی بی عشرت زمانی*، محمدجواد لیاقتدار، امین محمدی، حسن ببری صفحات 159-173

    این پژوهش ابتدا به بررسی میزان خودکارآمدی دانشجویان و مدرسان مراکز تربیت معلم شهر اصفهان در استفاده از اینترنت و سپس به مقایسه آنها و عوامل موثر بر آن می پردازد. روش پژوهش توصیفی -پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان و مدرسان مراکز تربیت معلم شهر اصفهان بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته و جهت سنجش روایی ابزار، از روایی محتوایی استفاده شد. همچنین ضریب پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 94/0 محاسبه گردید. نتایج نشان داد که بین نظرات مدرسان و دانشجویان در خصوص میزان خودکارآمدی آنان در بهره گیری از اینترنت در حیطه های خدماتی، آموزشی، ارتباطی و پژوهشی تفاوت معناداری وجود دارد. میزان خودکارآمدی مدرسان در زمینه های آموزشی، ارتباطی و پژوهشی بیشتر از دانشجویان است. همچنین بین نظرات دو گروه در مورد عوامل موثر در افزایش خودکارآمدی در بکارگیری اینترنت همخوانی وجود دارد که در این میان دسترسی به اینترنت درمنزل از دیدگاه دانشجویان و برگزاری دوره هایی برای تقویت زبان انگلیسی از دیدگاه مدرسان، مهم تر از سایر عوامل تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: اینترنت، تربیت معلم، دانشجویان، مدرسان، خودکارآمدی
  • اسماعیل ضرغامی*، سعید عظمتی صفحات 175-183
    با ارزیابی به عمل آمده از دانشگاه ها ملاحظه می گردد که بخش اعظم آن را دانشکده ها و کلاس های درس و سایر فضاهای بسته تشکیل می دهند و تمام توجهات برنامه ریزان و طراحان معطوف به فضاهای درونی است. در این میان، منظر و فضاهای بازشامل محوطه وباغچه ها از توجه شایسته مغفول مانده اند. دردانشگاه های ایران مطالعات و تحقیقات کاربردی با هدف ارتقاء کیفیت فضاهای باز دانشگاه ها درخدمت یادگیری دانشجویان، به جز چند مورد جزیی، انجام نشده است. در صورتی که این فضاها هم می توانند در پیش برد اهداف دانشگاه ها، علم و آموزش، نقش موثرتری داشته باشد. در این راستا، با توجه به خلا علمی وحرفه ای موجود، می توان از دانش معماری و حرفه منظر کمک قابل توجهی گرفت. در رابطه با نارسایی ها و ظرفیت های فوق، این مقاله نظریه ها ورویکردهای معماری منظر در رابطه با فضاهای باز دانشگاه ها را برای تقویت نقش این فضاها در یادگیری و آموزش دانشجویان بررسی نموده است و هدف نهایی آن استخراج عوامل مطلوبیت فضاهای باز محیط های دانشگاهی است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و همبستگی است.دراین رابطهبا توجه به مختصات طراحی منظر و دست یابی به الگوهای طراحی منظر، با طرح پرسشنامه و اجراء آن در بین بیش از 200 نفر از دانشجویان و فارغ التحصیلان معماری دانشگاه های ایران، نتایج استخراج، تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری به شیوه نمونه گیری تصادفی از دانشکده های معماری دانشگاه های کشور انتخاب شده و اطلاعات در نرم افزار ذخیره، تجزیه و تحلیل و پردازش گردیده است . با بررسی اطلاعات به دست آمده چند فاکتور اصلی از عوامل مطلوبیت فضاهای باز محیط های دانشگاهی مشخص گردید و در ادامه پس از طی یک فرآیند علمی تاثیر پذیری آنها از یکدیگر تعیین شد.
    کلیدواژگان: معماری منظر، پردیس دانشگاه، بعد اجتماعی، فرهنگی منظر، بعد اکولوژی منظر
  • محمد آتشک*، بدرالملوک برادران، محمدعلی احمدوند صفحات 185-193

    هدف پژوهش شبه تجربی حاضر، تاثیر بازیهای آموزشی رایانهای بر مهارت اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بوده است که به این منظور 60 نفر از دانش آموزان سال پنجم ابتدایی به روش نمونه گیری در دسترس، در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش درطی دو ماه و طی 60 جلسه 45 دقیقه ای مفید در معرض بازیهای آموزشی رایانه ای قرارگرفتند، نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از آن بود که بازیهای آموزشی رایانهای متغیرهای همکاری، ابراز وجود را به گونه معناداری افزایش نمیدهد، اما در مولفه های همدلی، اندازه اثر /2 10 درصدی، در مولفه کنترل خود، اندازه اثر 8/2 درصد و در کل مهارت اجتماعی، اندازه اثری به میزان /8 13 درصد و در پیشرفت تحصیلی، اندازه اثری به میزان 2 /84 درصد وجود داشته است.

    کلیدواژگان: بازی های آموزشی رایانه ای، کنترل خود، هم دلی، مهارت اجتماعی، پیشرفت تحصیلی
  • جمشید جراره*، آذر محمدی کرکانی صفحات 195-201

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر بخشی آموزش راهبردهای شناختی - رفتاری بر کاهش اضطراب امتحان در دانش آموزان دختر دوره متوسطه انجام شده است. مطالعه حاضر، یک طرح شبه آزمایشی است. تعداد70 نفردانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای در دو گروه آزمایش وکنترل(در هر گروه 35 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه مقیاس اضطراب امتحان اهواز بود. پرسشنامه در دو مرحله پیش، ویک هفته پس از مداخله توسط دو گروه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد، میانگین اضطراب امتحان درگروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معناداری کاهش یافته است، (05/0p<). آموزش راهبردهای شناختی - رفتاری می تواند بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان موثر باشد. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از آموزش راهبردهای شناختی-رفتاری به منظور کاهش اضطراب دانش آموزان و افزایش عملکرد آن ها در امتحان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای شناختی، رفتاری، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • موسی محمودی صاحبی*، صادق نصری، حمید قلی نیا قلزم صفحات 203-212

    ارزشیابی مستمر از کیفیت تدریس استادان، تاثیر به سزایی بر ارتقای کیفیت آن ها دارد. نحوه اجرای ارزشیابی و معیارهایی که برای ارزیابی استفاده می شود به نوبه ی خود بسیار مهم است. در این تحقیق ضمن بررسی روش های رایج برای ارزیابی کیفیت تدریس، معیارهای جدیدی پیشنهاد می گردد. تحقیق حاضر سعی بر آن دارد تا با انتخاب افراد مورد مطالعه در رشته های فنی و مهندسی از نظرات دانشجویان و استادان رشته های فنی، در شناسایی معیارهای ارزیابی تدریس استاد علاوه بر دروس نظری از عملکرد تدریس استاد در دروس کارگاهی، آزمایشگاهی و پروژه ها بهره ببرد و به اهدافی نو دست یابد. در ارایه معیارهای جدید شاخص های معیارهای مربوط به بررسی طرح درس، رفتار حرفه ای، سوالات امتحانی، رفتار اجتماعی، بررسی موردی از دانش آموختگان و عملکرد استاد در دروس کارگاهی، آزمایشگاهی، پروژه و پایان نامه های دانشجویی مد نظر قرار گرفت. برای شناسایی معیارهای ارزیابی عملکرد تدریس استادان، تحقیق از نوع توصیفی - پیمایشی صورت گرفت. حجم نمونه شامل 340 نفر دانشجو و 106 نفر استاد بود که نظرات آن ها در مورد معیارهای ارزیابی کیفیت تدریس استادان جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار spss نسخه 16 انجام شده است. نظرات استادان و دانشجویان با استفاده از این نرم افزار پردازش گردید. نتایج نشان می دهد، از نظر استادان معیارهای طرح درس، برنامه زمان بندی در جلسات کلاسی با رعایت سرفصل ها و از نظر دانشجویان ارایه جزوه درسی، پاسخ گویی به سوالات، استفاده از مثال های مناسب، میزان مهارت های استاد در دروس عملی، میزان مشارکت و سرپرستی پروژه ها و پایان نامه های دانشجویی از مهمترین معیارهای ارزیابی کیفیت تدریس استادان است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، طرح درس، رفتار حرفه ای، عملکرد استادان، معیارهای ارزیابی
  • سمیه گلکاری، محسن آیتی*، میترا راستگومقدم صفحات 213-221

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه ی درسی مبتنی بر وبلاگ؛ برخلاقیت دانش آموزان متوسطه انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش، کلیه ی دانش آموزان دختر مقطع اول دبیرستان شهر بیرجند بودند. گروه نمونه 50 نفر (25 نفر گروه کنترل و 25 نفر گروه آزمایش) به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی خلاقیت عابدی استفاده شد. نمرات تفاضل پیش آزمون- پس آزمون گروه ها، با استفاده از آزمون «t» تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد، برنامه ی درسی مبتنی بر وبلاگ، بر خلاقیت گروه آزمایش موثر بوده است. در خصوص مولفه های چهار گانه ی خلاقیت نیز، اثر برنامه ی درسی مبتنی بر وبلاگ بر مولفه های سیالیت، ابتکار، انعطاف پذیری، بسط و گسترش معنی دار بود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، برنامه ی درسی مبتنی بر وبلاگ، دانش آموزان متوسطه
|
  • A. Sanayei *, H. Salimian Pages 149-158

    Internet has been a significant effect on the establishment of virtual education. Virtual education is a term that involves online learning by using e-learning. This study analyzes the affecting factors for virtual education acceptance with emphasize on the internal factors and its statistical population is, virtual faculty students of Isfahan University who have been completed the questionnaires either by their presence or through the internet (electronic questionnaires). In comparing this research with others in this field we will understand that, there is more recognition of the internal factors affecting the learners in this paper, in this study, we emphasize on these factors; and we consider the motivation and self-efficacy as internal factors. According to the technology acceptance model, we consider the direct effect of the motivation variables, ease of perceived use, cognition’s benefits, the indirect effect of social influence, system quality, facilitating condition and self-efficiency on behavioral tendency and students’ acceptance of virtual education. SPSS 19 and Amos 18 software have been used to analyze the data. The 121 questionnaire findings showed that Social influences and system quality have an impact on cognition’s benefits. Also it must be noted that we showed the effect of facilitating conditions and self-efficiency on ease of perceived use and effect of ease perceived use of the cognition’s benefits. Also on we accepted that motivation, ease of perceived use and cognition’s benefits have a direct effect on the students tendency and their behavioral tendency.

    Keywords: virtual education, Learning, motivation, Self Efficiency, Cognition’s Benefits, Ease of Perceived Use
  • N. Bibi Eshrat Zamani *, M.J. Liaghat Dar, A. Mohamadi, H. Babri Pages 159-173

    At first this project reviews and then compares the self-efficiency of instructors and students who use the internet in the Isfahan teacher training center. The research method is descriptive-survey. The statistical population consists of all the students and instructors in Isfahan teacher training centers. The related data gathered by the researcher made questionnaire. The validity of the questionnaire was determined by content validity. The reliability coefficient calculated by Cranach’s Alpha scale 0.94. The findings showed that it should be a significant difference between the students and instructors ideas in their self-efficiency to use the internet in different areas such as: education, communication and research context. The instructors’ self-efficiency level in education, communications and research context is more than students. Also both groups have the same viewpoints about the effective factor that increase the self-efficiency in using the internet. Among these ideas access to the internet at home for the students and holding English courses for instructors has more importance.

  • E. Zarghami *, S. Azemati Pages 175-183
    When we take a look at the universities, it should be understood that almost all the university spaces are devoted to the departments and classes and all the designers’ and planners attention is to the internal parts of the university and there is no or little attention is paid to the university campus. There are a few applied studies about increasing the quality of campus in Iran universities. While, the campus has an important role to promote University goals, science and education. With regards to lack of knowledge in this field, architectural and landscape science is an advantage to reach this goal. According to the above mentioned problem this research considered the approaches and theories related to the landscape architecture to strength the role of the campus in students learning and education. The final goal of this research is to find the advantages of the campus for the students. The research method used in this study is descriptive-survey. According to the landscape design coordinates and getting the landscape design sample, we designed a questionnaire to gather and analyze the data. The questionnaire was filled by 200 architecture student and graduate students of Iran universities. The statistical population was selected randomly from the faculty of architecture from Iran universities. The results were analyzed by SPSS software. By considering the result we determine some main factors of campus desirability in Universities. At last by using a scientific method we will differ the scientific effects of these factors.
    Keywords: Landscape Architecture, Campus, Social Aspect, Cultural Aspect, Ecology
  • M. Atashak *, B. Baradaran, M. Ahmadvand Pages 185-193

    The aim of this semi experimental research was to study the effect of educational computer games on students’ social skills and their educational progress. To this end, sixty students of 5th grade were selected from a primary school. They were randomly assigned in control and experimental groups. The experiment group spends sixty sessions of 45 minutes playing computer game for two months. The covariance results showed that computer games do not increase cooperation and expression variables in a meaningful way, but significant increase for dependent variables such as empathy about 10.2, self-control 8.2, in general social skills about 13.8 and educational achievement the effect was about 84.2.

    Keywords: Educational Computer Games, self control, Empathy, Social Skills, Educational Achievement
  • J. Jarareh *, A. Mohamadi Pages 195-201

    The Present research aim is to study the effect of training strategy of cognitive – behavioral on test anxiety reduction among female high school students. The present study is a semi-experimental study. The statistical population of 70 female students of Tehran high school was selected by the multi stage randomized method and assigned into 2 groups as experimental and control (each group 35 people). Instrument of data collection in this study was Ahvaz test anxiety scale (ATAS). The questionnaire was completed in two stages before, and a week after the intervention by both groups, and then the data analyzed. Results showed that the average of test anxiety has significantly decreased in the experimental group (p<0/05). Training cognitive-behavioral strategies can be effective on the reduction of test anxiety of students. With regard to this paper we suggest that using training cognitive-behavioral strategies can be useful for test anxiety reduction of students and increase their performance in exams.

    Keywords: Training Cognitive, Behavioral Strategies, test anxiety, students
  • M. Mahmoudi Sahebi *, S. Nasri, H. Gholinia Pages 203-212

    Continuous professors' teaching quality evaluation has a great effect on their teaching quality progress. How to do an evaluation and criteria that are used to it, are really important. In this research, common methods for evaluating teaching quality are studied and new criteria were suggested. This research tries to select the statistical population among the engineering field and uses the students and professors’ idea to recognize the teaching evaluation criteria in theoretical lessons as well as project, laboratory and workshop lesson and come to new conclusions. In introducing the new criteria indexes including lessons plan, professional behavior, test questions, social behavior, case studies of the postgraduate and professors' performances in workshop and laboratory lessons and students' projects and thesis are targeted. For identifying criteria of professors' teaching performance evaluation, the research was a kind of descriptive-survey one. In this research, a statistic population including 340 students and 106 professors were selected as a sample group and their opinions about the criteria for evaluating the professors' teaching quality were collected. Data was analyzed by SPSS version 16.0 software. The professors and students’ opinions were processed by using this software. The results indicate that for professors, criteria for lesson plan, scheduling in class session by following the book topics and for students, providing booklet, answering questions, using suitable examples, professor skill in experimental lesson, participation and supervision of projects and student’s thesis are the most important criteria for evaluating professors' teaching quality.

    Keywords: Evaluation, Lesson Plan, Professional Behavior, Professor’s Performance, Evaluation Criteria
  • S. Golkari, M. Ayati*, M. Rastgoo Pages 213-221

    The objective of this study is to investigate the effect of web based curriculum on high school students’ creativity. The method used in this study was semi-experimental, along with a pre-post test design with the control group. In this study, the statistical population consists of all the girl students in the first level of high school in Birjand. The sample group included 50 students (25 in the control group and 25 in the experimental group) were chosen by an accessible sampling method. Abedi creativity questionnaire was used to collect the data. The score difference of pre-post test of these groups was analyzed by t-test. The results showed that the influence of web based curriculum on the creativity of the experimental group. Considering the four creativity factors, the effect of web based curriculum on fluency, initiative, flexibility and elaboration was meaningful.

    Keywords: Creativity, Web Based Curriculum, High school Students