فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1392)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاشم فردانش، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی، صغرا عمرانی* صفحات 223-232

    آموزش یکی از ارکان اساسی توسعه توانمندی ها، مهارت ها و شایستگی ها در بخش های مختلف جامعه است. نتایج حاصل از مطالعات آموزش الکترونیکی در مقایسه با روش های آموزش مرسوم به اساتید و دست اندرکاران آموزش در رابطه با تدوین، تولید و اجرای دوره های آموزشی مناسب برای یادگیرندگان یاری می رساند. هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر دو روش آموزش مرسوم(مبتنی بر سخنرانی) و روش آموزش الکترونیکی با استفاده از الگوها، راهبردها و فنون طراحی آموزشی بر میزان یادگیری و انگیزش پزشکان و دستیاران در خصوص مبحث نارسایی حاد تنفسی بود.در این مطالعه نیمه آزمایشی 60 پزشک عمومی و دستیار به روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه 30 نفری تحت آموزش با دوره مبتنی بر دو روش آموزشی بررسی شدند. محتوای یادگیری در گروه اول براساس برنامه های مدون آموزش مداوم مرسوم بود و محتوای یادگیری الکترونیکی در گروه دوم براساس همان برنامه ها با تلفیق الگوهای طراحی آموزشی به صورت یادگیری الکترونیکی تولید شد. داده ها توسط پیش آزمون، پس آزمون و پرسشنامه سنجش انگیزش جمع آوری شد.مقایسه نمره پیش آزمون و پس آزمون پزشکان شرکت کننده تفاوت معناداری نداشت(05/0<P). اما مقایسه میزان انگیزش پزشکان پس از اتمام برنامه های آموزشی در دو گروه تفاوت معناداری داشت(05/0>P).نتایج به دست آمده از پژوهش حاکی از ارتباط معنادار بکارگیری راهبردها و فنون طراحی آموزشی با افزایش انگیزش شرکت کنندگان در آموزش مداوم الکترونیکی جامعه پزشکی بود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش مرسوم، یادگیری و انگیزش، آموزش مداوم جامعه پزشکی
  • ایمان علیزاده* صفحات 233-241

    هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش روش طرحواره رایانه ای روی یادگیری واژگان و استقلال فراگیران زبان است. برای نیل به این هدف، مفاهیم مختلف به همراه لغات مرتبط به هر مفهوم انتخاب شدند. سپس یک آزمون زبان انگلیسی عمومی به عنوان پیشآزمون مطالعه میان گروهی از زبان آموزان مورد مطالعه بهعمل آمد. 28 نفر زبانآموز که انحراف معیار نمره آنها بین 1± بود بهعنوان شرکت کنندگان در آزمون برگزیده و به دو گروه تقسیم شدند. در ادامه، لغات با دو روش مختلف به گروه های برگزیده آموزش داده شد. برای گروه آزمایش آموزش لغت از دو مرحله تشکیل می شد. در مرحله نخست، از زبان آموزان خواسته شد که جاهای خالی در نمودار طرحواره را با کلمات هدف مطالعه کامل کنند. در مرحله دوم از زبان آموزان بایستی طرحواره را گسترش دهند تا به مفهوم یا کلمه ی مورد نظر برسند. از سوی دیگر، واژگان به صورت سنتی به گروه کنترل آموزش داده شد. یعنی آموزش مستقل استفاده شد. سپس، مصاحبه ای با فراگیران t از طریق مترادف و متضاد کلمات بود. برای تحلیل داده ها و بررسی نحوه عملکرد و گروه از آزمون درگروه آزمایش انجام شد و نظرآنها درباره روش بهکار گرفته شده مورد مطالعه قرارگرفت. یافته های مطالعه نشان داد که روش طرحواره ی رایانه ای به طور مثبت و معناداری بر روی یادگیری واژگان و استقلال زبان آموزان تاثیر گذاشته است. به علاوه، نتیجه ی مصاحبه نشان دهنده رضایت شرکت کنندگان در آزمون از این روش بود.

    کلیدواژگان: طرحواره ی رایانه ای، استقلال یادگیرندگان، فراگیری لغت
  • حسین مهدی زاده*، مریم اسلام پناه، دلشاد پیاب صفحات 243-252

    این پژوهش، با هدف تعیین میزان تاثیر کاربرد ترسیم نقشه های مفهومی رایانه ای در مقایسه با روش رایج ترسیم نقشه های مفهومی(قلم - کاغذی)، در افزایش سطح یادگیری و یادداری دانش آموزان در درس زمین شناسی دوره دبیرستان انجام گرفته است. پژوهش به شیوه شبه آزمایشی بود که در آن دانش آموزان دو کلاس در دو گروه جای گرفتند (گروه اول: نقشه های مفهومی رایج (قلم - کاغذی) گروه دوم : نقشه های مفهومی رایانه ای با ابتدا پیش آزمون اجرا شده و به دنبال آن دانش آموزان هر دو گروه توسط خود پژوهشگر به مدت 6 جلسه 2 ساعته .(Cmap) استفاده از نرم افزار تحت آموزش با توجه به نقشه ی مفهومی رایانه ای و قلم - کاغذی با محتوای آموزشی یکسان قرار گرفتند. بعد از آموزش ها پس آزمون انجام گرفت. سپس با سه هفته تاخیر پس آزمون دوم اجرا گردید. برای جمع آوری داده ها از یک آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته استفاده شد. تعداد پرسش ها در تمام آزمون ها 25 پرسش بوده، که در پس آزمون تعداد ده پرسش از پرسشها با پیش آزمون مشترک بود. پرسشهای آزمون یادداری نیز 0 است. نتایج با استفاده از / ترکیبی از پیش آزمون و پس آزمون بود. پایایی آزمون با روش بازآزمایی بر اساس ضریب همسانی درونی آلفای کرونباخ 79 وتحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج می توان گفت که در هر دو متغیر وابسته ی مورد نظر این پژوهش، t آزمون بر روش قلم کاغذی برتری دارد با توجه به اینکه نتایج دو گروه آزمایشی متفاوت است، لذا Cmap روش ترسیم نقشه ی مفهومی با استفاده از نرم افزار نوع نرم افزار و نحوه طراحی آن می تواند در یادگیری یا عدم یادگیری دانش آموزان در ترسیم نقشه های مفهومی به کمک رایانه موثر باشد.

    کلیدواژگان: نقشه ی مفهومی قلم - کاغذی، نقشه مفهومی رایانه ای، نرم افزار، ساختن گرایی، زمین شناسی، Cmap
  • فرهاد شفیع پور مطلق*، حسین نظری صفحات 253-259
  • سعید میرریاحی*، فاطمه قارونی صفحات 261-271

    سواد محیطی 1 حوزه اصلی فعالیتهایی است که دانستن آن، برای افراد بهعنوان مصرف کننده، تولیدکننده و ناظر ضروری به نظر میرسد. هدف از آموزش محیطی بالا بردن و ارتقاء سواد کاربردی افراد است. مفهوم سواد محیطی شامل دانش (حقایق، مفاهیم و مهارت) و عمل (نگرش و آگاهی) میشود که با هم رفتار فردی را شکل میدهند. در این معنا و مفهوم آگاهی دارای دو مفهوم مبتنی بر دانش (شناخت) و درک مبتنی بر احساس می باشد. بهطور کلی آموزش علمی و سواد محیطی دارای یک رابطه دوطرفه هستند. آموزش علمی شرط لازم سواد محیطی است و سواد محیطی به عنوان پایه ای برای آموزش علمی محسوب میشود. علاوه بر آن، سواد علمی با سواد محیطی در بسیاری از مواقع همپوشانی می کند و به دلیل آنکه مرتبط و وابسته هستند، مشکل است تا تمایز شاخصی بین آن دو برقرار کرد. به همین دلیل است که لیتلدیک احتیاج به یک مدل آموزشی جدید که شامل دو زمینه آموزشی میباشد را بیان میکند. تحقیقات نشان میدهد که آموزش محیطی تا سه برابر منجر به بیشتر شدن سواد محیطی و در نهایت رفتار مسیوولانه در برابر محیط میشود. بر اساس این یافته ها، سواد محیطی نتیجه ای فراتر و مهمتر از آگاهی و رفتار مسیوولانه در برابر محیط دارد و میتواند به عنوان پروژهای برای زندگی شناخته شود. بیش از شش دهه است که از آموزش معماری آکادمیک در ایران سپری می شود اما هنوز روش آموزشی رضایت بخشی شکل نگرفته است و یک جانبه نگری کمابیش در دانشکده های معماری وجود دارد. در این مقاله تلاش می شود به رابطه آموزش معماری با سواد محیطی پرداخته و ضرورت آموزش سواد محیطی بهعنوان عاملی که در دانشکده های معماری نادیده گرفته شده بپردازد.

    کلیدواژگان: آموزش محیطی، سواد محیطی، بیونیک، آموزش معماری
  • مریم مشکوه*، سمیه فروزش نیا صفحات 273-280

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نگرش دانش آموزان دوره راهنمایی نسبت به یادگیری به کمک رایانه آموزشی و انگیزش در یادگیری زبان خارجه است. جامعه آماری تحقیق شامل 213 دانش آموز دوره راهنمایی است که در مدارس دخترانه و پسرانه مشغول تحصیل بودند. پرسشنامه نگرش یادگیری به کمک رایانه و پرسشنامه های سنجش خودتنظیمی آموزشی و نگرش و انگیزه فراگیران در میان دانش آموزان توزیع گردید. از روش ضریب همبستگی برای پاسخ به سوال تحقیق استفاده گردید. تحلیل یافته ها نشان میدهد که ارتباط مثبت و معناداری بین نگرش فراگیران نسبت به یادگیری به کمک رایانه و انگیزش آنان در یادگیری زبان خارجه وجود دارد. به علاوه یافته ها نشان میدهند که ارتباط بین نگرش فراگیران نسبت به یادگیری به کمک رایانه و خودتنظیمی آموزشی آنان نیز در یادگیری زبان خارجه مثبت و معنادار است. یافته ها این حقیقت را دنبال می کنند که هر چه بیشتر فراگیران نگرش مثبتی نسبت به یادگیری به کمک رایانه داشته باشند، انگیزش و میزان خودتنظیمی آنان در یادگیری زبان خارجه نیز بیشتر خواهد بود. 

    کلیدواژگان: رایانه، نگرش نسبت به رایانه، انگیزش یادگیری، خودتنظیمی آموزش
  • رامین نوظهوری پهرآباد، کامبیز پوشنه، علیرضا عصاره *، سمیه رسولی صفحات 281-287

    هدف این پژوهش مقایسه ی تاثیر روش های تدریس فعال و غیرفعال بر هوش هیجانی دانش آموزان دختر و پسر پایه پنجم ابتدایی است. روش پژوهش در این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای است، بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحل های، نمونهای به تعداد 320 نفر شامل 160 دختر و 160 پسر از بین مدارس شهر مراغه در سال 1389 انتخاب شد. سپس تدریس فعال و غیرفعال معلمین به وسیله چک لیست محقق ساخته ارزیابی شد و پرسش نامه 60 سوالی بار- آن(نسخه جوانان) که هوش هیجانی را مورد اندازه گیری قرار میدهد در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. هر دو ابزار بر اساس مقیاس درجه بندی لیکرت بود. نتایج حاصل نشان داد که بین هوش هیجانی دانش آموزانی که با روش های تدریس فعال آموزش دیده اند و دانش آموزانی که با روش غیرفعال آموزش دیده اند تفاوت معنیدار وجود دارد. عملکرد دانش آموزان دختر تنها در مولفه خلق عمومی بهتر از پسران بود. بین هوش هیجانی دانش آموزان دختر و پسر تحت آموزش روش های فعال و غیرفعال تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود داشت. تفاوت معنی داری بین هوش هیجانی کلی دختران و پسران وجود داشت و دختران عملکرد بهتری داشتند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تدریس فعال، تدریس غیرفعال
|
  • H. Fardanesh, I. Ebrahimzade, M. R. Sarmadi, S. Omrani * Pages 223-232
    Background

     Education is one of the fundamental pillars of developing capabilities, skills and competencies in various sectors of society. Results of studies e-learning compared with conventional teaching methods Help teachers and education stakeholders in designing, developing and implementing appropriate Learning courses for learners. The purpose of this study was to compare of conventional teaching methods (lecture-based) and e-learning methods using models, strategies and techniques of instructional design on learning and motivation of physicians and assistants on the topic of acute respiratory failure.

    Methods

     In a quasi-experimental study, 60 General physician and assistant were assessed in two 30- staff groups by available sampling method based on the two instructional methods. Instructional material in the first group was based on traditional Continuing Medical Education on programs written syllabus and e-learning content development was based on the same programs with the integration of the instructional design and motivational design models.

    Results

    Data were collected by pretest, posttest, and assessing motivation questionnaires. Based on the findings, There was no significant difference between pretest and posttest scores of the two groups (P>0.05) But after educational programs the motivation of physicians in the both groups had significant differences (P<0/05).

    Conclusion

    The results of this study indicate a significant relationship of using instructional strategies and techniques designed to increase participants' motivation in electronic medical continuing education.

    Keywords: E-Learning, conventional learning, learning, motivation, Continuing Medical education
  • I. Alizadeh * Pages 233-241

    The main goal of this study was to investigate the role of computer-assisted concept mapping technique in improving learners’ autonomy and vocabulary retention. To this aim, different concepts along with related words to each concept were selected. Then, a general English test was administered as the pretest of the study and 28 learners falling within ± 1 SD were selected and were randomly assigned into two groups: control and experimental. Then, vocabulary items were taught to the groups based on two different teaching processes. The teaching process consisted of two phases for the experimental group. In the first phase, learners were to fill in the blanks in the concept mapping diagram with the target words of the study. In the second phase, learners were solicited to expand the diagram until they reach the main concepts or target words. Afterward, the learners were asked to exchange their diagrams with their peers via hyper-terminal program. On the other hand, vocabulary items were taught to the control group conventionally that is, by providing antonyms and synonyms. After the treatment period, immediate and delayed post-tests were administered to both groups. To analyze the collected data and to compare the performance of the two groups on the immediate and delayed post-tests, independent t-tests were run. Subsequently, an interview was done with the subjects in the experimental group to elicit their opinion about the computer–assisted concept mapping technique. The findings of the study showed that employing computer assisted concept mapping technique had affected learners’ autonomy and vocabulary retention positively. Moreover, the results of the interview signaled learners’ satisfaction with the technique.

    Keywords: Computer-Assisted Concept Mapping, Learners’ Autonomy, Vocabulary Retention
  • H. Mehdizadeh *, M. Eslampanah, D. Payab Pages 243-252

    this study is carried out to investigate the effect of application of computer-assisted concept mapping on high school students’ immediate and long-term geology learning compared to conventional (Paper & pen) method. “pretest-post-test” semi experimental design with control group has been used at the study. Two classes of G11 grade students were randomly assigned to experimental and control groups. Participants in Experimental group were asked to create several concept-maps with use of C-map software on Geology topics and students in control group were asked to do the same with conventional (Paper & Pen) method of concept mapping. After performing pre-test, students in both groups were asked to create concept map diagrams for 6 sessions (2 hours length), and then immediately the first post-test and after three weeks the second post-test were performed to assess their immediate and long-term learning on geology concepts and topics. Three teacher-made tests each contain 25 questions were used to assess students’ learning. The cronbach alpha reliability coefficient was 0.79. Analysis of covariance and t-test were performed to analyze the data. Results revealed that the mean scores of both students’ immediate and long-term learning in experimental group were significantly higher than the control group. Considering Eta square coefficient indicates that implementing computer-assisted concept mapping in geology education can account for 33 percent of students’ immediate and 49 percent of their longterm learning. It can be concluded that computer-assisted mapping can improve students’ learning.

    Keywords: Conventional (Paper & Pen) Concept Mapping, Computer-Assisted Concept Mapping, C-map Software, Constructivism, Geology
  • F. Shafiepour Motlagh *, H. Nazari Pages 253-259

    The main purpose of this research was to examine the model of evaluating efficiency of electronic learning strategies on students’ academic achievement. The methodology of research was correlation. Statistical community included all of the virtual universities’ students of Iran in 1390-91. The statistical sample was randomly selected (n=363). The data were gathered by three questionnaires (efficiency electronic learning strategies) ، = (0.94), α (academic interest) ، (α= 0.92) and comparing students’ score mean for two semesters. The validity of questionnaires has been prepared by specialist. The fundamental theory of this research was research community model of picciano and predicted that students cooperated with each other by social, teaching and cognitive presence and at last this cooperation results in their progress. The total results indicated that there was relationship between electronic learning strategies based on cognitive presence, social presence, teaching presence and students’ academic achievement. They have direct effects of the variables, such as cognitive presence (0.789), social presence (0.078), and teaching presence (0.695). The CFA shows that the measurement model fit the data very well with a goodness of fit index (AGFI) of 0.91 and adjusted goodness of fit index (GFI) of 0.95, RMSEA (0.214).

    Keywords: Electronic Learning Strategies, Virtual University, Cognitive Presence, Social Presence, Teaching Presence
  • S. Mirriahi *, F. Gharooni Pages 261-271

    Environmental literacy is the main field of activities which its knowledge is necessary for consumers, producers as well as observers. The objective of environmental education is improving applied literacy of stakeholders. The concept of environmental literacy consists of science (facts, concepts and skill) and practice (vision and awareness) which makes personal behavior. In this framework, awareness has two sciencebased (knowing) and emotional-based understanding. In general, scientific education and environmental science have two-way relationship in which scientific education is a prerequisite of environmental literacy and environmental literacy functions as a base for scientific education. Furthermore, scientific literacy and environmental literacy are overlapping in many cases and it is difficult to differentiate them because of their internal linkages. Studies have shown that environmental education can improve environmental literacy as high as three folds which will be ended in responsible action with the environment. Academic education of architecture in Iran exceeds six decades; however, there is no any satisfactory paradigm for environmental literacy and education in this discipline. In the present essay, we evaluated the relationship between architecture education and environmental literacy and the necessity of environmental literacy as a neglected element in architecture faculties.

    Keywords: Environmental Education, Environmental Literacy, Bionic, Architecture education
  • M. Meshkat *, S. Foroozeshnia Pages 273-280

    The present study was designed to find out the relationship between Iranian junior high-school learners’ attitudes towards CALL and academic self-regulation in learning English as a foreign language. Two hundred and thirteen junior high-school students participated in the study. The CALL Attitude Questionnaire and Academic Self-Regulated Learning survey were distributed among learners and the data were gathered from participants based on the information in the questionnaires. Correlation Coefficient procedure was used to answer the research question. The analysis of the results revealed that there is a significant and positive relationship between learners’ CALL attitudes and academic self-regulation (r=0.29, p<0.00). The findings showed that the more learners have positive attitudes towards CALL, they more they are likely to be selfregulated in language learning.

    Keywords: CALL, CALL Attitudes, Self-Regulation, Academic Self-Regulation
  • R. Nozohouri *, K. Poushaneh, A.R. Asareh, S. Rasouli Pages 281-287

    The present study aims is to compare active and passive teaching methods' effects on Emotional Intelligence (EQ) in girls and boys of Fifth grade in primary in primary school. Research method in this study was an Expost facto, a multi-stage random sampling was done to choose 320 samples from schools of Maragheh that 160 of them were boys and 160 were girls. Active and passive teaching methods of teachers were assessed with a checklist made by the researcher. After that a questionnaire of 60 questions was given to the students, which was a Bar-on test (The young aged version) to measure their Emotional Intelligence. Both of questionnaire and checklist are according to liker gradation. The results revealed that there is a meaningful difference between the EQ of those who were taught actively and those who were taught passively. Female students had a better performance in general mood factor. There is a meaningful difference between the EQ of girls & boys under active and passive teaching. There is a meaningful difference between boys’ and girls' overall EQ. Operation of girls in Emotional Intelligence is better than boys.

    Keywords: Emotional Intelligence, Active Teaching, Passive Teachining