فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1393)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی محمدی*، رضا ناصری جهرمی صفحات 141-150

    هدف از انجام این تحقیق، ارایه مدل معادله ساختاری خودراهبری، شایستگی های فنی، زمینه ای و رفتاری و ادراک دانشجویان از کیفیت عملکرد اعضای هیات علمی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی فن آوری اطلاعات و ارتباطات دانشکده آموزش های الکترونیکی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 91- 92 که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 162 دانشجو انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسش نامه خودراهبری ویلیامسون، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر مدل چشم شایستگی و پرسش نامه ادراک دانشجویان از کیفیت عملکرد اعضای هیات علمی تاگومری و بیشاپ بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع گردید. با استفاده از روش های تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون چند متغیره، داده ها تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مهارت خودراهبری دانشجویان پیش بینی کننده مثبت و معنی دار ادراک آنان از کیفیت عملکرد اعضای هیات علمی و پیش بینی کننده مثبت و معنی دار شایستگی های فنی، زمینه ای و رفتاری ایجاد شده در دانش آموختگان است. همچنین شایستگی های فنی، زمینه ای و رفتاری ایجاد شده در دانش آموختگان به طور مستقیم پیش بینی کننده مثبت و    معنی دار متغیرهای ادراک دانشجویان از کیفیت عملکرد اعضای هیات علمی است. به طور کلی نتایج تحقیق حاکی از این است که شایستگی های فنی، زمینه ای و ادراکی نقش واسطه گری معنی داری در ارتباط بین خودراهبری با ادراک دانشجویان از کیفیت عملکرد اعضای هیات علمی دارند.

    کلیدواژگان: خودراهبری، شایستگی های فنی، شایستگی های زمینه ای، شایستگی های رفتاری، کیفیت عملکرد
  • شهربانو نوری طرازخاکی*، محسن آیتی، احمد خامسان صفحات 151-158

    این پژوهش با هدف ساخت و آزمون چندرسانه ای در درس علوم زیستی و بهداشت با استفاده از الگوی کاوشگری علمی در شهر بیرجند انجام گرفت. روش به کار گرفته شده، شبه تجربی و جامعه‏ آماری تحقیق، شامل دانش آموزان دوره‏ راهنمایی شهر بیرجند است. افراد نمونه شامل 40 نفر هستند که به روش خوشه ای انتخاب و در متغیرهای معدل، سطح سواد والدین، سطح طبقه اجتماعی و اقتصادی همتاسازی شده اند. پیشرفت تحصیلی در سطوح پایین و بالای حیطه شناختی در پیش آزمون و پس‏آزمون اندازه‏گیری شد. نتایج تحلیل آزمون از طریق روش های آماری ANOVA و اندازه‏گیری مکرر نشان داد که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در سطوح پایین و بالای حیطه شناختی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معناداری بالاتر بوده است. از سوی دیگر نتایج آزمون  tنشان داد که آموزش از طریق چندرسانه ای آموزشی باعث افزایش میزان طول مدت یادسپاری در دانش‏‏آموزان گردیده است.

    کلیدواژگان: چندرسانه ای، ساخت و سازگرایی، کاوشگری علمی، علوم زیستی و بهداشت
  • آیدا اسدی صومعه، غلامعلی منتظر* صفحات 159-174

    یادگیری الکترونیکی یکی از این راه کارهای تامین آموزش عالی برای متقاضیان آن است که امروزه با توجه به افزایش تقاضا مورد توجه زیادی قرار گرفته است. با ظهور این رویکرد مراکز آموزشی نوینی به نام دانشگاه مجازی به وجود آمده است که مشابهی از نوع فیزیکی آن، در دنیای مجازی است. در این شیوه آموزشی، وبگاه اولین جبهه ای است که یادگیرندگان برای تعامل با سامانه آموزشی دانشگاه با آن مواجه می شوند و بنابراین می تواند تاثیر به سزایی در جذب یا روی گردانی یادگیرندگان داشته باشد. بهبود کیفیت وبگاه های آموزشی براساس نیاز و معیارهای کاربران تاثیر زیادی در جذب دانشجویان و شخصی سازی خواهد داشت و ایده اصلی این پژوهش را شکل می دهد. بدین منظور، اقلام محتوایی وبگاه های دانشگاه های مجازی براساس خصیصه های ساختاری این وبگاه ها رتبه بندی و الگویی برای آغاز آنها ارایه خواهد شد که این رتبه بندی خود یک مساله تصمیم گیری است. تاپ سیس، یکی از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره است که به دلیل انعطاف پذیری و سهولت کاربرد برای ارزیابی گزینه ها در این پژوهش انتخاب شده است. برای این منظور ابتدا مفاهیم محتوا و ساختار وبگاه ها بررسی و سپس فهرستی از اقلام محتوایی و خصیصه های کیفی وبگاه های دانشگاه های مجازی ارایه خواهد شد. سپس از مدل تاپ سیس برای رتبه بندی اقلام براساس خصیصه های کیفی استفاده و در نهایت الگویی برای تدوین ساختار این وبگاه ها ارایه خواهد شد. الگوی حاصل توسط خبرگان یادگیری الکترونیکی و کاربران وبگاه های دانشگاه های الکترونیکی ارزیابی شد و در مجموع 6/98 درصد رضایت خبرگان را با توجه به همه معیارها جلب نمود. این الگو می تواند مبنایی برای طراحی وبگاه های آموزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، وبگاه آموزشی، مدل های تصمیم گیری چند معیاره، روش تاپ سیس
  • سعید هداوند*، جوانبخش علیرضا صفحات 175-182

    در این پژوهش به بررسی رابطه یادگیری سازمانی و توسعه مهارت های حرفه ای مهندسان پرداخته شده است. پژوهش به شیوه توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را 188 نفر از مهندسان شرکت الکتروسیستم فارس تشکیل می دهند. از آنجا که حجم جامعه مورد مطالعه زیاد نیست، لذا کل جامعه به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده است. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسش نامه ارزیابی یادگیری سازمانی و سنجش مهارت های حرفه ای استفاده گردید. برای اطمینان از روایی پرسش نامه ها از نظرات متخصصان بهره گرفته شد. برای تعیین پایایی پرسش نامه ها نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب پایایی به دست آمده برای پرسش نامه یادگیری سازمانی 93/0 و برای پرسش نامه مهارت های حرفه ای87/0 برآورد شد که پایایی مناسب آن را نشان می دهد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاکی از آن است که بین مولفه های یادگیری سازمانی و توسعه مهارت های حرفه ای مهندسان رابطه  معنی داری برقرار است. انجام تحلیل رگرسیون نیز نشان می دهد که مولفه های یادگیری سازمانی پیش بینی کننده معناداری برای توسعه مهارت های حرفه ای هستند. مجذور ضریب 476/0 نشانگر آن است که 6/47 درصد از پراکندگی مشاهده شده در توسعه مهارت های حرفه ای را یادگیری سازمانی تبیین می کند.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، مهارت آموزی، آموزش مهندسی
  • رضا فرشاد*، پیمان اخوان، داود کریم زادگان مقدم صفحات 183-196

    در سال های اخیر تحول هات بنیادینی از شیوه آموزشی استاد محور، به دانش آموز/ جو محور و استفاده از مدیریت دانش شخصی در آموزش مجازی 2 صورت گرفته است. با توجه به این تحولات، در زمینه فرآیند های مدیریت دانش شخصی 2 و ابزارهای سودمند پژوهش اندکی صورت گرفته است علاوه بر آن تحقیقات مختصری بر روی بررسی سودمندی استفاده از فرآیندها و ابزارهای مدیریت دانش شخصی 2 در آموزش مجازی 2، ارایه نشده است. پژوهش حاضر در راستای بررسی این مهم،  ابتدا در مرور ادبی، به شناسایی فرآیند های مدیریت دانش شخصی، ابزار های وب 2 و سپس هم پوشانی آن با آموزش پرداخته شده است. سپس11 نفر از متخصصین مدیریت دانش از نویسندگان مقالات ISI در سه دور، به عنوان خبره در دلفی پنل شرکت کرده اند و از میان نتایج مرور ادبیات، فرآیندها و ابزار مناسب هر کدام را انتخاب کردند. در انتها 300 نفر از دانشگران در جوامع دانشی آنلاین  شناسایی و طبقه بندی شده اند و از میان این افراد دانشگران 2 انتخاب شده و در شناسایی فرآیندها و ابزارهایی از مدیریت دانش شخصی 2 که قابل استفاده در آموزش است، پاسخ های لازم را داده اند. ابزارهای لازم با توجه به آزمون فریدمن اولویت بندی شدند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که جستجو و شناسایی، به دست آوردن، سازمان دهی، اشتراک، خلق به عنوان فرآیند های کلیدی و ارتباطات به عنوان ابزار شناسایی شده اند. در هر کدام از این فرآیندها، ابزارهای متفاوت بر مبنای اولیت معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش شخصی، وب 2، آموزش مجازی 2، مدل، ابزار، دانش افزار
  • مجتبی رضایی راد*، قادروف بختیار صفحات 197-206

    روش تدریس مناسب از مهم ترین پایه های کیفیت بخشی محسوب می شود. بسیاری از روان شناسان تربیتی و مربیان آموزشی اعتقاد دارند، موقعیت یادگیری باید چنان سازمان دهی شود که هر شاگرد بر اساس توانایی های خود به فعالیت بپردازد. ایجاد محیط های آموزش الکترونیک شاهدی بر این مدعاست. پژوهش حاضر با هدف بررسی جنبه های روانی افزودن آموزش سیار به آموزش به روش سنتی در آموزش عالی، با روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری ورودی سال1391 که درس زبان انگلیس و زبان عربی را انتخاب نموده اند بودند. این دانشجویان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دو کلاس برای درس زبان عربی به حجم 75 نفر در دو گروه آزمایش (39) و کنترل (36) و دو کلاس برای درس زبان انگلیسی به حجم 40 نفر در دو گروه آزمایش (20) و کنترل (20) انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون های انگیزه پیشرفت هرمنس، خودپنداره راج کمارسارسوات و اعتماد به نفس آیزنک بود. به منظور آزمودن فرضیات تحقیق، از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد میانگین نمرات گروه آزمایش، نسبت به گروه گواه، از سطح بالاتری برخوردار بود و افزودن آموزش سیار به آموزش به روش سنتی در افزایش انگیزه پیشرفت، خودپنداره و اعتماد به نفس دانشجویان در درس زبان انگلیسی و زبان عربی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: فن آوری سیار، خودپنداره، انگیزه پیشرفت، اعتماد به نفس، دانشجویان زبان انگلیسی و زبان عربی
  • علی اصغر خلاقی*، غلامعلی احمدی صفحات 207-220

    هدف اصلی این پژوهش تدوین الگو و چارچوبی برای تدوین کتاب راهنمای معلم در آموزش فنی وحرفه ای است و پرسش اصلی آن این است که: "کتاب راهنمای معلم در آموزش فنی وحرفه ای باید دارای چه ساختاری باشد و از چه الگویی پیروی کند؟" این تحقیق از نظر هدف، از نوع کاربردی و از نظر گردآوری و تحلیل داده ها از نوع زمینه یابی و پیمایشی است. برای دست یابی به پاسخ سوال، ابتدا با مطالعه اسنادی و کتابخانه ای براساس عناصر متشکله برنامه درسی الگوی اولیه ای تدوین شد و در یک نظر خواهی میدانی مورد بازنگری قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، برنامه ریزان درسی و معلمان باسابقه بودند و 32 پرسش نامه گردآوری شد. در مرحله بعد، با اجرای یک کارگاه آموزشی سه روزه برای کارشناسان و مولفان کتاب های درسی ضمن اجرای آزمایشی الگوی مذکور با دریافت بازخورد از شرکت کنندگان الگوی نهایی تدوین شد. نهایتا براساس این الگو ده کتاب راهنمای معلم در رشته های فنی وحرفه ای تالیف و چاپ شد. براساس نتایج این پژوهش، این الگو مبتنی بر چارچوب برنامه درسی است و از 7 فصل تشکیل شده است. فصل اول شامل بیان کلیات و توجیه مبانی برنامه درسی.فصل دوم شامل عناصر ساختار و محتوای برنامه درسی. فصل سوم چارچوبی برای معرفی فرصت های یاددهی و یادگیری. فصل چهارم معرفی فضا و مواد آموزشی. فصل پنجم چارچوب و شیوه اجرای ارزش یابی از یادگیری فراگیران. فصل ششم ارایه جدول بودجه بندی فرایند اجرای درس و بالاخره در فصل هفتم شامل توصیه های عمومی برای اجرای برنامه درسی در آموزش فنی وحرفه ای.

    کلیدواژگان: کتاب راهنمای معلم، الگو، برنامه درسی، آموزش فنی و حرفه ای
|
  • M. Mohammadi *, R. Naseri Jahromi Pages 141-150

    The purpose of this study was Structural Equation Model of Self-Directed, Technical, Contextual and Behavioral Competencies and Students' Perception of Faculty Performance Quality. Data analyzed with make use of methods of Path Analyze and Multivariable Regression Analyze. The results showed that 1) Awareness, learning strategies learning activities, evaluation and interpersonal skills were a significant positive anticipant of students' perception of faculty performance quality based on professional role, relationships, management of course, teaching and coaching, cultural competency monitors and ensures quality education, quality of feedback, homework and classroom management. 2) Awareness, learning strategies learning activities, evaluation and interpersonal skills were a significant positive anticipant of students' technical, contextual and behavioral competencies. 3) Students' technical, contextual and behavioral competencies were a significant positive anticipant of their perception of faculty performance quality.

    Keywords: Self-Directed, Technical Competencies, Contextual Competencies, Behavioral Competencies, Performance Quality
  • S.H. Nouri *, M. Ayati, A. Khamesan Pages 151-158

    This study was done with the aim of making and testing multimedia program in Biology and Hygiene course by using scientific exploration model in Birjand. The method which is used is Quasi-experimental and the research population consists of the students of a guidance school in Birjand. This study consists of 40 individuals that have been chosen by available method and the students were considered homogeneously with average, parents, educational levels and  social status. Educational attainment in high and low levels of cognitive domain was measured in pre-test and post- test. The results of analyzing research by using combined ANOVA and repeated measurement indicates that the educational progress in both levels (upper and lower) of the cognitive area in the experimental group with compare to the control group was  significantly higher. On the other hand t-test analysis results showed that the teaching by multimedia method has been increased the period of memories in the students.

    Keywords: Multimedia, Making, Constructivist, Scientific Exploration, Biology, Hygiene Course
  • A. Asadi, G.H. Montazer * Pages 159-174

    To meet the increasing demand for higher education, universities are questing for new ways of delivering education and as a result, e-learning is being implemented more frequently each day, creating new opportunities for both educational institutions and students. Likewise, every online organization, the website of an educational institution is the first interaction tool between the user and the organization and plays an important role in establishing long term relationships with students. To face this strategic issue for virtual universities, this paper focuses on improving website quality based on users’ information and structural needs. By considering that the basic goal of every website is to provide the user with information, first, proper content for a university website from the users’ perspective will be selected, and then a framework for Iranian universities’ websites will be proposed. Selecting proper content items from a website is a selection problem with different criteria influencing the optimal solution. Therefore, in this paper, multicriteria decision making approach is taken toward this selection problem.

    Keywords: Electronic Learning, Educational Website, Multicriteria decision making, Topsis method
  • S. Hadavand *, A. Javanbakhsh Pages 175-182

    The present study deals with surveying the relation of organization learning and professional development of engineers. The study was conducted as descriptive-correlative work. Statistic society is comprised of 188 engineers of Electro System Fars. As the size of the society is not considerable, the whole society was studies as sample society. For data gathering two questionnaires for assessment of organizational learning and professional skills were used. To make sure validity of the questionnaire the experts were consulted. Regarding reliability, Cronbach’s Alpha was used. Reliability of the questionnaires was obtained 0.93 and 0.87 for learning and professional skill respectively. The data were analyzed regarding Pierson’s correlation and regression analyses and significant relation was found between organizational learning and development of professional skill. Regression analysis showed that organizational learning elements are significant predictor for develop of professional skills. Square sum of 0.476 showed that 47.6 of the distribution in the development of professional skills is determined by organizational learning.

    Keywords: Organizational learning, Learner organization, Skill training, Engineering Training
  • R. Farshad *, P. Akhavan, D. Karimzadegan Pages 183-196

    Assictant: In recent years a fundamental revolution has been seen in the education. This transformation is not only in the tools and methods, but in the concept and approach of education. One of these developments is in the transferring from teacher-centered methods into students-centered methods. In this transformation, personal knowledge management can be recognized as the coin of e-learning. Concurrent with this evolution in the methods, tools of teaching have been changed fundamentally from traditional teaching tools to e-learning and e-learning 2.0 (e-learning with Web 2.0 tools). This novel method has been studied in this research. At the first, personal knowledge management processes, Web 2.0 tools have been recognized and then the overlaps with the training have been studied. The suggested model has been composed of  these three areas, validated by the Delphi panel, and at last with chi-square test a survey has been done. 300 users of knowledge workers of online knowledge communities have been recognized and categorized; and knowledge workers 2.0 have been selected. In recognizing processes and tools of personal knowledge management, which can be used in e-learning, these knowledge workers answer the questions. On the other hand, 11 experts on Knowledge management (authors of ISI articles) in three rounds have been contributed in Delphi panel. The result of this study has been formed as a model for leveraging personal knowledge management tools in learning. This model includes the personal knowledge management 2.0 processes which can be used in learning. In addition, the best tools for each process have been identified in this model.

    Keywords: personal knowledge management, web 2.0, e-learning 2.0, model, Tools
  • M. Rezai Rad *, Gh. Bakhtiyar Pages 197-206

    Present study with the purpose of reviewing psychological aspects of adding mobile learning to traditional method of teaching in higher education, was performed quasi-experimental. Statistical population were Islamic Azad University students, Sari branch, who enter university 2012, selected English and Arabic courses which according to cluster random sampling method, sample size of 75 students were placed in two classes for Arabic course in experiment group (39 students) and control group (36 students) as well as sample size of 40 students were placed in two classes for English course in experiment group (20 students) and control group (20 students). Study tools are Hermens achievement motivation test, Rajkumar Saraswat self-concept questionnaire and Eysenk self confidence test. In order to assess study hypothesis, covariance analysis test was used. Results showed that average scores in experiment group showed higher level than control group and also adding mobile learning to traditional method of teaching affects on increasing achievement motivation, self concept and students self confidence in English and Arabic courses.

    Keywords: mobile technology, self concept, Achievement Motivation, self confidence, students of English, Arabic course
  • A. Khallaghi *, G.H. Ahmadi Pages 207-220

    This paper aims to provide a framework for preparing the teachers’ guide for technical and vocational education teachers. Teachers are usually committed to execute the formal curriculum provided by the center of curriculum development in a centralized education system. To design a comprehensive model of the teacher guidance book is the main aim of this research. So, the main question is that: which model and structure could be the best for providing a comprehensive guidance book for teachers?  This is an applied research with the aim as well as a survey by the collection and analysis of the data. Document study and questionnaire were used as research tools. Statistical population of this research was the curriculum developers and expert teachers. 32questionnaires were collected and analyzed. Moreover, three day workshop was implemented for some teachers and the experts in Curriculum development in which the model was discussed and developed. The result of this research is a "teacher guidance book model" which has provided based on the curriculum elements includes seven chapters. First chapter recommends to explain the general subject and foundations of curriculum. Second chapter includes the examination of the structure and content of the curriculum. Third chapter presents a framework for learning opportunities. Chapter four focuses on educational space and materials. Chapter five pays attention to the evaluation methods. Chapter six provides a budget schedule for lessons during the course and finally, chapter seven includes many recommendations for the implementation of the TVET curriculum.

    Keywords: Teacher’s guide book, Pattern, Curriculum, Technical, Vocational Education, Training