فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1394)

فصلنامه فناوری آموزش
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا محمودآبادی، هادی ندیمی* صفحات 145-153

    بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاه ها، در حوزه کاری خود موفق عمل نمی کنند؛ که یکی از دلایل آن نداشتن انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از شیوه های تدریس، در دوران تحصیل آنهاست. بنابراین یافتن راهکارهای موثر در جهت افزایش انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از شیوه های تدریس از مهم ترین اولویت های آموزشی به شمار می آید. هدف از انجام این تحقیق تعیین تاثیر استفاده از قابلیت های ابزار کاریکاتور در آموزش بر انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از شیوه تدریس بود. بنابراین، دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز یزد به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند. 19 دانشجو در برنامه یادگیری به کمک کاریکاتور از طریق پاورپوینت و درس نامه و 18 دانشجو در برنامه آموزش مبتنی بر سخنرانی شرکت کردند و درس «ایستایی» موضوع «مقاومت سازه های فلزی» با دو رویکرد آموزشی مورد نظر به اجرا درآمد. تخصیص  کلاس ها به برنامه های آموزشی به صورت تصادفی انجام شد. داده ها با استفاده از فرم کوتاه شده پرسش نامه استاندارد انگیزه تحصیلی مک اینرنی و سینکلایر در مراحل پیش از آزمون و پس از آزمون جمع آوری شد. همچنین چند پرسش مستقیم از دانشجویان در مورد رضایت کلی از برنامه های آموزشی، بعد از اجرای برنامه ها در گروه ها جمع آوری شد و با استفاده از آزمون های تی، ویل کاکسون و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که در مقایسه با آموزش به روش سخنرانی، آموزش به کمک تصاویر کاریکاتوری موجب افزایش انگیزه تحصیلی و رضایت دانشجویان از روش تدریس گردید.

    کلیدواژگان: کاریکاتور، آموزش به کمک کاریکاتور، آموزش به روش سخنرانی، انگیزه تحصیلی، رضایت از شیوه تدریس
  • محمودرضا ثقفی* صفحات 155-165

    امروزه توجه روز افزونی به رویکرد ساختارگرا در یادگیری و یاددهی به منظور پاسخ گویی به تغییرات و چالش های پیش روی آموزش عالی وجود دارد. رویکردی که به طور خاص متناسب با آموزش معماری و شیوه یاددهی1 کارگاه طراحی است. در حالی که کارگاه های طراحی، محیط آموزشی ایده الی برای رشته های مبتنی بر حل مساله2 هستند، تعداد کمی تحقیق کیفی جامع درباره آنها انجام شده است. این پژوهش با اتخاذ رویکردی جامع و کیفی و کاربرد روش نظریه زمینه گرا3 به این نیاز پاسخ می دهد. هدف پژوهش، کنکاش در یافتن مزایا و محدودیت های هر یک از کارگاه های آموزش طراحی حضوری4 و مجازی5 است تا به ترکیب بهینه یک محیط مرکب6 به منظور ایجاد حداکثر زمینه یادگیری، دست یابد. نتیجه اصلی یک مدل مرکب چند بعدی جامع است، که انعطاف پذیری لازم را برای انطباق با محیط های مختلف و تسهیل یادگیری ساختارگرا7 از طریق خود- تعیینی8، خود- تدبیری9، و شخصی سازی محیط یادگیری دارد. این مدل مرکب در ترم بهار 1392 در کارگاه طراحی معماری 3 دانشگاه هنر اصفهان تست شد. نگارنده به عنوان مشاهده گر فعال در کلیه جلسات حضور داشت و دانشجویان در انتهای ترم به بیان مزایا و محدودیت های این مدل در قالب مباحثه گروهی پرداختند. دسترسی تمام وقت به کارگاه تحت وب و آرشیو فرآیند طراحی از مزایا، و مشکلات فنی اینترنتی و مشارکت مجازی محدود مهمترین محدودیت های این تجربه بودند.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری مرکب، آموزش مجازی، آموزش حضوری، یادگیری تحت وب، آموزش معماری
  • سمیه حسین خانی، محمدرضا ارباب تفتی*، غلامحسن پایگانه صفحات 167-174

    در این مقاله به ارایه یک نرم افزار جهت آموزش الفبا و اشکال به دانش آموزان نابینا از طریق یک ربات هپتیکی(فنتوم) پرداخته شده است. با استفاده از این فناوری مربی می تواند با فشردن کلیدهای تعریف شده ای از صفحه کلید، حروف و اشکال مختلف را روی یک لوح مجازی ایجاد کند. پس از ایجاد هر حرف یا شکل کاربر نابینا قادر است، از طریق ربات هپتیکی و به کمک نیروی ایجاد شده در آن، سطح لوح و حروف و اشکال را احساس کرده و در مسیر حروف و یا اشکال حرکت کند. این روش بر روی تعدادی از دانش آموز یک مدرسه نابینایان آزموده شده و نتایج آن در مقاله گزارش داده شده است. نتایج نشان دهنده سودمندی محیط مجازی به عنوان یک وسیله کمک آموزشی نابینایان از نظر هزینه و زمان یادگیری است. به طوری که نتایج نشان می دهد یک دانش آموزان نابینا با بهره هوشی متوسط حداکثر با 15 مرتبه تکرار روی لوح مجازی، به طریقه رسم شکل یا حرف پی برده و پس از آن قادر است با قلم آن حرف یا شکل را روی کاغذ ترسیم کند.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، ربات هپتیکی، هپتیک، آموزش به نابینایان، فنتوم
  • مهدیه رضایی*، سید محمد شبیری صفحات 175-185

    هدف پژوهش حاضر آشنایی با آگاهی، نگرش و رفتارهای زیست محیطی دانشجویان دانشگاه پیام نور استان مرکزی و بررسی میزان تاثیر کاربرد فناوری های وایبر، لاین و اینستاگرام بر این متغیرهاست. روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. در این پژوهش جامعه آماری عبارت بود از  26701 نفر دانشجویان دانشگاه پیام نور استان مرکزی که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 377 نمونه از آن ها به صورت تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسش نامه ای در پنج بخش است، که قبل از اجرا برای افزایش روایی و اعتبار آن به صورت آزمایشی به اجرا در آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونt  مستقل در مورد تاثیر استفاده از وایبر ، لاین و اینستاگرام بر متغیرهای وابسته پژوهش(آگاهی، نگرش و رفتار زیست محیطی) و آزمون پیرسون برای بررسی تاثیر برآیند استفاده از 3 نرم افزار مورد مطالعه بر متغیرهای وابسته و از طریق نرم افزار spss انجام شد. بر اساس یافته های این پژوهش، نگرش و رفتار دانشجویان نسبت به آگاهی آنان سطح بالاتری را نشان داد و ارتباط معنی داری بین استفاده از نرم افزارهای وایبر، لاین ، اینستاگرام با آگاهی، نگرش و رفتارهای زیست محیطی دانشجویان به دست نیامد.

    کلیدواژگان: وایبر، لاین، اینستاگرام، سواد زیست محیطی، دانشجویان
  • راضیه شیخ الاسلامی*، مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، مجید کوثری صفحات 187-200

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین خودکارآمدی تحصیلی، یادگیری خود تنظیم و دستاوردهای تحصیل بود. پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان سال آخر (نیم سال هشتم مقطع کارشناسی و نیم سال سوم مقطع کارشناسی ارشد) در سال تحصیلی 91- 92 دانشگاه شیراز بوده است. نمونه ای با حجم 235 نفر بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شد. از بین هر یک از دانشکده های فنی و مهندسی، هنر و معماری، علوم انسانی و علوم پایه دو کلاس کارشناسی و دو کلاس کارشناسی ارشد به صورت تصادفی انتخاب گردیدند و تمامی دانشجویان این کلاس ها مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش، پرسش نامه خودکارآمدی تحصیلی (زاژاکووا، لینچ و اسپنشاد، 2005)،   پرسش نامه یادگیری خودتنظیم (پینتریچ و دی گروت، 1990) و پرسش نامه محقق ساخته دستاوردهای تحصیلی دانشجویان بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع گردید. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که: 1- خودکارآمدی تحصیلی پیش بینی کننده مثبت و معنی دار دستاوردهای تحصیلی دانشجویان است. 2- خودکارآمدی تحصیلی پیش بینی کننده مثبت و معنی دار یادگیری خودتنظیم است. 3- یادگیری خود تنظیم با کنترل خودکارآمدی تحصیلی، پیش بینی کننده مثبت و معنی دار دستاوردهای تحصیلی دانشجویان است. 4- یادگیری خود تنظیم نقش واسطه ای در ارتباط بین خودکارآمدی تحصیلی و دستاوردهای تحصیلی دانشجویان دارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، یادگیری خود تنظیم، دستاوردهای تحصیلی
  • مهدی رجبی خوزانی، زهرا دریکوندی، حمید رضاییان* صفحات 201-211

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر دوره های آموزشی فناوری اطلاعات و ارتباطات بر روی خلاقیت کارآموزان فنی وحرفه ای شهر اصفهان انجام گرفته است. روش پژوهش به صورت شبه آزمایشی بر روی کارآموزان این مرکز است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارآموزانی است، که به مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات فنی وحرفه ای شهر اصفهان مراجعه می کردند. حجم نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 110 نفر بود، که از این تعداد 57 نفر در گروه آزمایش و 53 نفر در گروه گواه بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، آزمون ماتریس های پیش رونده هوش ریون جهت همگونی گروه های آزمایشی و گواه و آزمون خلاقیت عابدی که چهار خرده آزمون سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری را در بر می گیرد؛ جهت مقایسه دو گروه خلاقیت در پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. بررسی و تحلیل آزمون فرضیه های پژوهش، با استفاده از تحلیل کوواریانس با سطح معنی داری 05/0 >P  انجام شد. نتایج پژوهش در دو مولفه ی سیالی و بسط معنادار نبود اما در دو مولفه ی ابتکار و انعطاف پذیری معنادار بود. همچنین نتایج پژوهش در نمره کل خلاقیت (مجموع خرده آزمون ها) معنادار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که دوره های آموزشی فناوری اطلاعات و ارتباطات بر روی خلاقیت کارآموزان مرکز فنی حرفه ای شهر اصفهان تاثیری مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، خلاقیت، سازمان فنی وحرفه ای
  • مهرانگیز علی نژاد*، نسیم سعید صفحات 213-222

    چند سالی است که نهضت هوشمندسازی مدارس در ایران آغاز شده است و با توجه به آمار و ارقام اعلام شده، این امر با سرعت و به طور وسیعی در سطح کشور در حال گسترش است. با توجه به اینکه فناوری به خودی خود توانایی یادگیری دانش آموزان را افزایش نمی دهد و برای ایجاد محیطی که یادگیری دانش آموزان را تقویت کند، شرایطی لازم است؛ بر این اساس هدف این پژوهش بررسی رابطه تعامل، یادگیری خودتنظیمی با رضایتمندی از تحصیل در مدارس هوشمند تهران با روش توصیفی - همبستگی و به وسیله پرسش نامه محقق ساخته است. جامعه آماری (2000) و نمونه (251 نفر) این پژوهش، شامل دانش آموزان مدارس تمام هوشمند شهر تهران است. سوال اصلی این پژوهش عبارت است از: سهم هریک از متغیرهای یادگیرنده-یادگیرنده، یادگیرنده-یاددهنده، یادگیرنده- محتوا و یادگیری خودتنظیمی در پیش بینی نمره رضایتمندی دانش آموزان، چقدر است؟تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آزمون رگرسیون خطی چندگانه، مشخص کرد که: دو متغیر تعامل یادگیرنده-یاددهنده و یادگیری خودتنظیمی، به صورت مثبت و معناداری توانستند متغیر رضایتمندی از تحصیل را پیش بینی کنند و سهم متغیر تعامل یادگیرنده-یاددهنده در تبیین رضایتمندی از تحصیلی دانش آموزان بیشتر از یادگیری خودتنظیمی بوده است و از بین خرده مقیاس های تعامل، خرده مقیاس یادگیرنده- محتوا با میانگین 44/2 دارای بیشترین میانگین نسبت به سایر خرده مقیاس های تعامل است.

    کلیدواژگان: تعامل، یادگیری خودتنظیمی، رضایتمندی از تحصیل، مدارس هوشمند
|
  • A. Mahmoudabadi, H. Nadimi * Pages 145-153

    Preserving the students’ educational motivation and satisfaction of teaching methods has a considerable influence on their educational success. Therefore, finding effective strategies to enhance students’ educational motivation and satisfaction of teaching methods is considered as one of the most important educational priorities. The purpose of this study is to investigate the effect of utilizing the capabilities of caricature on the students’ educational motivation and satisfaction of the teaching methods. The participants were the students of Yazd Payame Noor University. Nineteen students participated in the learning program utilizing caricature through textbook and PowerPoint slides and 18 students took part in the instructional program based on the lecture. The course of “consistency” with the subject of “strength of the metal structures” was taught using the two mentioned approaches. The classes were randomly assigned to these educational programs. The data were collected in the two stages of pretest and posttest using the summarized version of Mac Innerni and Sinclaire standard questionnaire of educational motivation. Moreover, after the treatment, the students were asked several direct questions about their overall satisfaction from the educational programs. The data were analyzed using t-test, Wilcoxon and Mann-Whitney statistical tests. The findings indicated that comparing the two approaches, teaching with utilization of caricature can enhance the students’ educational motivation and satisfaction of the teaching methods.

    Keywords: Caricature, Teaching with the Utilization of Caricature, Teaching through Lecture, Educational Motivation, Satisfaction from Teaching Methods
  • M.R. Saghafi * Pages 155-165

    There is increasing support for the constructive approach in learning and teaching to respond the changes and challenges facing higher education; an approach that is particularly suitable for architectural education and design studio pedagogy. While the studio environment has been promoted as an ideal educational setting for project-based disciplines, few qualitative studies have been undertaken in a comprehensive way. This study responds to this need by adopting Grounded Theory methodology in a qualitative comparative approach. The research aim is to explore the limitations and benefits of a face-to-face design studio as well as a virtual design studio to achieve a suitable platform to establish the best and maximum learning situation. The main outcome is a holistic multidimensional blended model being sufficiently flexible to adapt to various settings, in the process, facilitating constructive learning through self-determination, self-management and personalization of the learning environment.The model was tested in 2013 in the third year architecture course at Art University of Isfahan. The author’s role in the study was to teach the students and attend all the sessions as an active researcher observer. Volunteer students participated in a discussion group discussing their experiences at the end of the semester. Full access to the web-based design studio and archives of the design process was the most important benefit and technical internet problem and limited virtual partnership is the most important limitation of this experience.

    Keywords: Blended Learning Environments, Virtual Learning, Face-to-face learning, web-based learning, Architectural Education
  • S. Hossein Khani, M. Arbabtafti *, Gh. Payganeh Pages 167-174

    A virtual reality platform is presented for teaching simple shapes and alphabetic letters to blind students. By using this technology the teacher could be able to present special letters and shapes on a virtual plate. A virtual plate displays shapes and letters that the blind user can “feel” using a haptic robot that display force from the computer to him/her. This method has been tested in a blind school and the result presented in a paper. Results showed that the virtual environment is a useful educational tool for blind students in case of money and time. As the results showed a blind student with a an average IQ can learn the letter or shape by up to 15 times of repetition and after that he/she can write or draw the shape or letter on the paper.

    Keywords: Virtual Reality, Haptic, Haptic Robot, Blind Student's Teaching
  • M. Rezaee *, M. Shobeiri Pages 175-185

    : The aim of the present research is to become familiar with the awareness, type of attitude, and the environmental behaviors of the students of Markazi Province’s Payame Noor University and  examine the degree of the effect of Viber, Line and Instagram application on these variables. This research is an applied research regarding to its objective and the survey method among the descriptive data collection methods was used for the purposes of collecting the data. The population of the present study included 26701 students of Markazi Province’s PayameNoor University and 377 samples were selected randomly through the Cochran sample size formula and were examined. The instrument used in this research is a questionnaire made up of five sections which was piloted prior to the study in order to increase its reliability and validity. The data were analyzed through using the independent samples T test in order to examine the effects of using Viber, Line and Instagram on the dependent variables of the study (awareness, attitude, and environmental behavior) and the Pearson test was used to examine the effect of the resultant of using the three under- study software on the dependent variables by using the SPSS  software. Based on the findings of the study the attitude and behavior of the students were higher comparing to their awareness and there was no significant relationship between using Viber, Line and Instagram software and the students’ environmental behavior, attitude, and awareness.

    Keywords: Viber, Line, Instagram, Environmental Literacy, students
  • R. Sheikholeslami *, M. Mohamadi, R. Naser Jahromi, M. Kousari Pages 187-200

    The purpose of this study is a causal model of academic self-efficacy, self-regulated learning and students’ academic gains. This study is a descriptive- correlation research and statistical population consist of all senior students (eight semesters of undergraduate and three semesters of graduate) of Shiraz University in the 1391-92 academic year. 235 students were selected with stage cluster sampling method that contain students of different colleges  such as engineering, arts and architecture, humanities and sciences, two classes, undergraduate and graduate were selected randomly. Research tools were academic self-efficacy questionnaire (Zajacova, Lynch & Espenshade, 2005), self-regulated learning questionnaire (Pintrich & Degroot, 1990) and students’ academic gains researcher made questionnaire which was distributed and collected after calculation of validity and reliability. Data analyzed by using the path to analyze and multivariable regression. The results showed that: 1)Academic Self-Efficacy is a significant positive anticipant of students’ academic gains. 2)Academic Self-Efficacy is a significant positive anticipant of self-regulated learning. 3)Self-regulated learning is a significant positive anticipant of students’ academic gains with academic self-efficacy control. 4)Self-regulated learning is mediating role in the relationship between academic self-efficacy and students’ academic gains.

    Keywords: Academic Self-Efficacy, Self-Regulated Learning, Academic Gains
  • M. Rajabi, Z. Derikvandi, H. Rezaeean * Pages 201-211

    The present study aims to investigate the effect of Information and Communication Technology (ICT) courses on the creativity of students at Isfahan’s Vocational Education Center. The research method is  a quasi-experimental type. The population of the research involves all the technical vocational students of Isfahan’s ICT Center. The subjects were selected using availability sampling and include 110 students comprising 57 students in the experimental group and 53 students in the control group. The means used for collecting data was Ravens Progressive Matrices Test accounting for homogeneity among the subjects and Dr Abedi’s creativity test involving sub-tests including Fluency, Elaboration, Originality and Flexibility. The latter test was used to compare the creativity of experimental and control groups pre-testing and post testing. The analysis of the findings was carried out using Analysis of covariance at the significance level of P < %05. The results of the study indicated that while there was no significant difference between Fluency and Elaboration creativity tests, there was a significant distinction between Originality and Flexibility creativity tests. In addition, the total result of students’ creativity tests proved to be significant. Thus, it can be concluded that the educational courses of information and communication technology (ICT) have had a positive effect on the creativity of students of Isfahan’s ICT Technical Vocational Center.

    Keywords: information, communication technology, Creativity, Vocational Education Center
  • M. Alinejad *, N. Saeed Pages 213-222

    In the recent years there has been a movement in building smart schools in Iran and according to statistics it is increasingly growing in our country. Since technology can’t improve the learning of students by itself therefore in order to create an environment for students to learn better, special prerequisites are needed; the researchers in the present study aim at investigating the relationship between learning self-regulation with education in smart schools in Tehran. The research  using the descriptive-correlation method, by means of a researcher-made questionnaire. The research population (2000 people) and the sample (251 people) of this study, included students of full-smart schools of Tehran. The main question of this study is: what is the effect of the each variable of learner-learner, learner-teacher, learner- content, and self –regulated learning in satisfaction score anticipation of students? Analyzing the research finding of multiple linear regression analysis showed that: two variants of interaction between learner-teacher and self-regulation learning can anticipate the satisfaction variable of education in a positive way. The interaction of learner-teacher variable in showing the educational satisfaction was more than self- regulated learning. Among the interaction subscale, the learner- content subscale with the mean of 2.44 had the highest mean in comparison to the other interaction scale.

    Keywords: Interaction, Self-regulation of Learning, Satisfaction 0f Education, Smart Schools, ELearning