فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر سلیمانگلی، علی اکبر دولتی، علی اکبر امین بیدختی* صفحات 95-108
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راه کارهای تعامل و برقراری ارتباط بین فردی در بهبود فرآیند یاددهی - یادگیری مدارس هوشمند استان سمنان انجام شد. روش انجام این پژوهش از نوع روش های تحقیق آمیخته اکتشافی است که در آن نخست بخش کیفی و سپس بخش کمی انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش، با 6 مورد مصاحبه عمیق با متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس هوشمند و 24 مورد مصاحبه نیمه هدایت شده با معلمان مدارس هوشمند که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده بودند، انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها و مطالعه عمیق مبانی نظری، در قالب پرسشنامه ای محقق ساخته در دو بخش وضعیت مطلوب و وضعیت موجود تنظیم گردید. روایی محتوایی طبق نظر صاحب نظران تعیین و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ در بخش وضعیت مطلوب 85/0 و در بخش وضعیت موجود 89/0 به دست آمد. در بخش کمی، پرسشنامه پژوهش توسط 310 نفر از معلمان و مدیران در سال 1394 که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند، تکمیل شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آزمون آماری ویلکاکسون در سطح معناداری 05/0 با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که راه کار «اتصال مدرسه به شبکه اینترانت ملی و ایجاد شبکه داخلی مدرسه»، دارای بیشترین اهمیت و رتبه اول، «تجهیز کارگاه رایانه از mini PC, class mate, thin client و یا lap top متصل به شبکه LAN» رتبه دوم، «ارتباط یک پارچه رایانه ای با سایر مدارس» رتبه سوم، «عضویت فعال در پورتال مدارس هوشمند» رتبه چهارم را در بهبود فرآیند یاددهی - یادگیری مدارس هوشمند به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدارس هوشمند، فرآیند یاددهی - یادگیری، تعامل و ارتباط بین فردی
  • مصطفی ارغیانی، محسن فیضی، عباس یزدانفر* صفحات 109-123

    ادراک و تجربه کسب شده درون مدرسه معاصر نتوانسته زمینه ساز مناسب یادگیری فعال انسان باشد. به طورکلی مشارکت کردن رکن اصلی در یادگیری فعال است که امروزه تعلیم و تربیت و یادگیری در دوره راهنمایی، بر مشارکت فعال دانش آموزان در جریان یادگیری، تاکید دارد. با توجه به اهمیت یادگیری فعال در این مقاله مولفه های موثر در این نوع یادگیری مشخص گردید، از بین 3 مولفه موثر در یادگیری فعال، مولفه مشارکت در فرایند یادگیری انتخاب می گردد که بعد از بررسی و مطالعه الگو، عوامل موثر بر مشارکت کودک در فرایند یادگیری به ترتیب 2 الگو شامل الگوی اجتماعی، الگوی فعالیتی برای مشارکت در فرایند یادگیری تعیین گردید. در این مقاله که روش تحقیق مورداستفاده ترکیبی از دو روش کمی و کیفی است، در بخش کمی از آزمون T تک متغیره و در بخش کیفی از روش نمونه موردی و روش تحلیل محتوا در تحلیل مصاحبهه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری در بخش کمی شامل 279 نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر بجنورد  و در بخش کیفی شامل 43 نفر از دانش آموزان مقطع هفتم در یکی از مدارس راهنمایی پسرانه شهر بود. نتایج تحقیق نشان داد اکثریت پاسخ دهنده ها اندازه کوچک کلاس را ترجیح می دهند. یافته های تحقیق با تهکید بر مفهوم مشارکت در فرایند یادگیری، معیارهای تعاملات اجتماعی، فعالیت فردی و گروهی، درگیری و تجربه در فرایند یادگیری را برای طراحی فضای بسته آموزشی مطرح می سازند که درنهایت تعاملات به عنوان مهم ترین معیار مطرح گردید.

    کلیدواژگان: طراحی فضای بسته آموزشی، یادگیری فعال، مشارکت در فرآیند یادگیری، متغیرهای محیطی
  • سینا رزاقی اصل*، مریم فرهادیان صفحات 125-132

    برنامه های آموزشی دانشگاهی ازجمله آموزش معماری متاثر از کیفیت آموزشی و استفاده از اساتید برجسته بوده و شامل واحدهای نظری، عملی و پژوهشی است. یکی از معیارهای ارزش گزاری برنامه های آموزشی در سطح بین المللی میزان بروندادهای پژوهشی در رده بندی بین المللی یا QSاست. عدم شناخت ارتباط بین ساختار برنامه آموزشی و میزان بروندادهای پژوهشی در سطح جهانی باعث عدم هماهنگی برنامه های آموزشی با بروندادهای پژوهشی و درنتیجه رتبه بندی پایین تر دانشگاه ها می شود. لذا برای نخستین بار در این مقاله این مسئله بررسی شد. جهت گردآوری داده ابتدا 10 دانشکده برتر معماری جهان و سه دانشکده برتر ایران که داری ضریب تاثیر بالاتر در رده بندی جهانی بودند انتخاب و سپس معنی داری سطوح بالادست و پایین دست ساختار برنامه آموزشی آن ها ازجمله کیفیت آموزشی، استفاده از اساتید برجسته و هر یک از ساعت واحدهای عملی، نظری و پژوهشی با میزان بروندادهای پژوهشی بررسی شد. نتایج این مقاله نشان می دهد که ارتباط بین استفاده از اساتید برجسته و ساعت واحد آموزش عملی و نظری با بروندادهای پژوهشی در تمامی این 13 دانشگاه برتر وجود ندارد. دیگر یافته این مقاله مبین نبود ارتباط بین ساعت واحدهای پژوهشی با بروندادهای پژوهشی سه دانشکده برتر معماری ایران است.

    کلیدواژگان: ساختار برنامه آموزشی معماری، برونداد های پژوهشی، رتبه بندی QS، دانشکده های برتر معماری ایران و جهان
  • عباس منوریان، جواد صفویه، نرگس آقاخانی، جلال رضایی نور* صفحات 133-148
    این تحقیق به بررسی عوامل موثر در تدوین استراتژی های برندسازی در دانشگاه های مبتنی بر آموزش الکترونیکی می پردازد. هدف اصلی این تحقیق شناسایی عوامل موثر در تدوین استراتژی های  برندسازی یکی از دانشگاه های مجازی استان تهران است. در این مقاله تلاش شده است عوامل موثر بر تدوین استراتژی (مرحله اول از فرآیند مدیریت استراتژیک) برای دانشگاه های مبتنی بر آموزش الکترونیکی، بر اساس پیشینه تحقیق و نیز تجارب چندین ساله فعالیت این نوع دانشگاه ها در ایران، جمع آوری شوند و با دیدگاه سنجی از استادان یکی از دانشگاه های مجازی استان تهران مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گیرند، شاخص ها و عواملی که در تدوین استراتژی برندسازی موفق در یک دانشگاه الکترونیکی موثر است بررسی و شناسایی شود، همچنین عواملی که باعث نگهداری و ارتقای برند دانشگاهی هستند معرفی کرد تا با استفاده از آن ها بتوان با ارایه راهکارهای علمی و عملی، یک برند موفق دانشگاهی را به وجود آورد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی-پیمایشی است، از منظر گردآوری داده ها، میدانی و ابزار آن پرسشنامه است. نتایج تحقیق حاکی از این است که عوامل بنگاهی/دانشگاهی، عوامل محیطی خارجی، عوامل محیطی داخلی و عوامل ادراک دانشجو، تاثیر مثبت و معناداری بر تدوین استراتژی های برندسازی دانشگاه های آموزش الکترونیکی دارند.
    کلیدواژگان: استراتژی برندسازی، برندسازی، دانشگاه مبتنی بر آموزش الکترونیکی، مدیریت استراتژیک برند
  • کاظم عبدالله پور، ابوالفضل رفیع پور* صفحات 149-160

    هدف مقاله حاضر، بررسی تجربه زیسته چرخه مدل سازی دانش آموزان با استفاده از رویکرد پدیدارشناختی است. برای این منظور، از یک مساله با عنوان «نان محلی و نان شهری» استفاده شده است که حاصل تجربه 3 ساله نویسنده اول، در یکی از روستاهای واقع در محدوده جنوب شرقی ایران بوده است. در این پژوهش، از نمونه گیری هدفمند استفاده شده و تا رسیدن به اشباع اطلاعات، نمونه گیری ادامه یافته است. در این مطالعه، جمعا 16 دانش آموز دختر پایه نهم (8 گروه دو نفره) شرکت داشتند. داده های مطالعه از منابع مختلف شامل مشاهده مشارکتی، برگه های دانش آموزان، گفتگوهای بین مصاحبه گر و دانش آموز و مصاحبه های نیمه ساخت یافته جمع آوری و با استفاده از روش تفسیری، تحلیل شده اند. یافته های مساله پخت نان که مساله ای اصیل و برگرفته از زندگی واقعی دانش آموزان روستایی بود، نشان می دهد دانش آموزان از مرحله اول تا پنجم مدل سازی به ترتیب قادرند مساله دنیای واقعی را بیان کنند؛ از داده های واقعی مدل ریاضی بسازند؛ با استفاده از تجربه زیسته و دانش ریاضی نتایج ریاضی را به دست آورند. تجربه پخت نان بر تجسم دانش آموزان در تفسیر نتایج و  باور آن ها اثر گذاشته است. بنابراین، مهم ترین نتایجی که پژوهش حاضر به آن رسیده است عبارتند از این که تجربه زیسته دانش آموزان به حل مساله مدل سازی کمک کرده است و نقش مهمی در پر کردن شکاف بین دنیای واقعی و دنیای ریاضی داشته است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، مساله اصیل، چرخه مدل سازی، تجربه زندگی روزمره
  • نوری براری، علی معینی*، مرتضی رضایی زاده، حامد عباسی کسانی صفحات 161-170
    هدف پژوهش حاضر بررسی و بازتعریف نقش معلم در محیط های جدید و سرشار از فناوری بر طبق دیدگاه نظریه پردازان ارتباط گرایی است. رویکرد پژوهش کیفی و روش آن، تحلیل محتوای کیفی مایرینگ می باشد. جامعه موردپژوهش کلیه مقالاتی (94 مقاله) هستند که از سال 2003 تا 2015 در مورد ارتباط نظریه ارتباط گرایی با یادگیری در ژورنال های معتبر حیطه آموزش و با کلمات کلیدی مشخص یافت شده اند. جامعه نمونه 16 مقاله است که این تعداد، از جامعه براساس اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی - قیاسی اسناد جامعه نمونه گردآوری شدند. با تجزیه وتحلیل داده ها، پاسخ سوال پژوهش در 16 زیر مقوله مشخص و با روش کدگذاری باز در 5 مقوله اصلی دسته بندی شدند. نتایج تحلیل منجر به تشخیص نقش های مهم معلم به صورت یک الگو در محیط های آموزشی مبتنی بر فناوری بر طبق نظریه یادگیری ارتباط گرایی گردید.
    کلیدواژگان: ارتباط گرایی، معلمان، محیط های یادگیری دیجیتالی، مایرینگ
  • وحیده سادات واحدی*، ملیحه ابراهیمی صفحات 171-180
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت های تفکر انتقادی بر درک مطلب و نوع راهبردهای یادگیری مورداستفاده توسط زبان آموزان ایرانی انجام شد. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 140  دانشجو بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. 80 نفر از شرکت کنندگان در گروه آزمایشی در خلال جلسات آموزش زبان از آموزش مهارت های تفکر انتقادی بهره مند شدند، درحالی که 60 نفرگروه کنترل چنین آموزشی دریافت نکردند. ابزار مورداستفاده تحقیق جهت گردآوری داده ها شامل آزمون درک مطلب خواندن و پرسشنامه راهبردهای یادگیری (SILL) بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون اجرا شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس پردازش  شدند. نتایج نشان داد که گروه آزمایشی پس از مداخله عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل در پس آزمون درک مطلب خواندن داشتند (p<0.05). افزون بر این نتایج نشان داد شرکت کنندگان پس از پایان مداخله از راهبردهای فراشناختی، اجتماعی و جبرانی بیشتری در حین خواندن متون در مقایسه با قبل از شروع دوره آموزشی استفاده می کردند. درمجموع یافته های مطالعه حاضر و همخوانی آن با نتایج پژوهش های پیشین نشان داد که آموزش مهارت های تفکر انتقادی نقش مهمی در افزایش توانایی خواندن و درک مطلب و نوع راهبردهای مورداستفاده توسط زبان آموزان بازی می کند. به عبارت دیگر، حرکت به سوی آموزش مبتنی بر تفکر و بهره مندی از فعالیت هایی در راستای آموزش و تقویت مهارت های تفکر انتقادی در خلال کلاس های عادی آموزش زبان می تواند به دستاوردهای بهتری درزمینه فراگیری زبان منتهی گردد.
    کلیدواژگان: درک مطلب، راهبردهای یادگیری، آموزش مهارت های تفکر انتقادی
|
  • A. Soleimangoli, A. Dolati, A. Aminbeidokhti * Pages 95-108
    This study was aimed at identifying interaction solutions in improving the teaching – learning process of smart schools in Semnan the method used for this study was exploratory mixed method that first part is qualitative and second part is quantitative. In the qualitative research, in first case 6 persons who are expert in ICT were sampled and they were interviewed in depth method, in second case 24 teachers were chosen in a purposive and snowball methods and they were interviewed in semi-guided method. After content analysis of the obtained results of interviews and deep theoretical study, the researchers developed this results in a form of questionnaire contained 2 sections: 1: demographic information and 2: interaction solutions in improving teaching – learning process of smart schools in the ideal situation and the present situation. Construct and content validity of the questionnaire was determined by experts, and its reliability was calculated using Cronbach's alpha, which in the ideal situation reported 0.85 and in the present situation 0.89.In the quantitative part of the research, questionnaires were completed by 254 teachers, 24 managers, 24 deputies and 8 experts in ICT that they were sampled in a stratified method. The results are shown that " connecting schools to National intranet and creating local network to the school "with the most important which are ranked in the first place. «Mobilization computer mini PC, class mate, thin client or lap top connected to the network lan" is in the second place» Computer integrated communication with other schools that is placed in the third." Active member in the Portals smart schools» in the fourth place of the improving effect of the teaching - learning played roles in the smart schools.
    Keywords: ICT, Smart Schools, teaching – learning process, interaction, interpersonal communication
  • M. Arghiani, M. Feizi, A. Yazdanfar * Pages 109-123

    The existing educational space in schools has been accused of assuming a passive role for children and creating negative effects on their mental development. Although this educational environment initially paved the way for introducing the modern educational program, it lacked the required ability to mobilize and activate a child’s mind, and create motivation for learning. Due to the significance of active learning, its effective elements are first described in this study. From among the 3 effective elements in active learning, “participation” was selected. Subsequently, the effective factors on a child’s participation in the learning process were determined in the form of two models, namely, the social model and the activity model. The research typology is a quantitative method through a surveying study The theoretical content analysis method was used to classify the different perspectives and the interview and observation method was implemented for the selected case study. The objective of this study is to examine the effect of class room size on the students’ participation in the learning process. The statistical population of this study was the middle school children in Bojnourd, Iran, in the 2014-2015 academic year. Subsequently, 279 students were randomly selected from among the above population for completing the questionnaire.  The results showed that the majority of the students preferred smaller classrooms, therefore, the overall conclusion in this study is that, to promote participation in the learning process, the following criteria must be considered in designing closed educational spaces: 1) socialization; 2) individual and group activity, and 3) involvement and experience in learning.

    Keywords: Design of closed educational spaces, active learning, participation in the learning process, environmental variables
  • S. Razzaghi Asl *, M. Farhadian Pages 125-132

    Academic educational programs such as architectural programs are all influenced by the quality of education and Premier academic staff. They also consist of theoretical, practical and experimental units. One of the criteria for evaluating such international educational programs is the rate of their research outputs in an international ranking called QS. The lack of knowledge about the relationship between the structure of educational programs and the rate of their research outputs in an international scale causes the inconsistency between educational programs and research outputs. This matter consequently leads to a lower international ranking of universities. Thus, the current article aimed at addressing this issue for the first time. To collect data, the thirteen and three top international and Iranian architectural faculties with higher impact factors in the global rankings were selected. Then, the meaningful relationship between the research outputs and their educational systems upstream and downstream levels, including the relationship between the quality of education, educational programs, faculty members and allotted hours to theoretical, practical and experimental units and the research outputs were investigated. The results revealed that there is no relationship between having top academic staff and allotted hours to theoretical, practical and experimental units and the research outputs in all top international faculties. In addition, the results showed that there is no relationship between the hours allotted to research units and the research outputs of top three Iranian architectural faculties.

    Keywords: The structure of architecture's educational program, research outputs, QS ranking, top architectural faculties of Iran, the world
  • A. Monavvarian, J. Safavieh, N. Aghakhni, J. Rezaee Nour * Pages 133-148
    This study examines the factors contributing to the development of branding strategies in e-learning based universities. The purpose of this paper is to identify factors contributing to the development of branding strategies in a virtual university in Tehran. In this paper, the factors wich affecting strategy (the first stage of the strategic management process) for e-learning based universities, based on the literature and the experience of many years of activity, in this type of Iranian universities, are collected and using professors’ perspectives we can provide scientific and practical strategies that help university to create a successful brand. The survey research strategy conducted for this study. This study is an applied descriptive survey research, Data collection is based on field Studies and questionnaire is used for collecting data. The results indicated that institutional /academic factors, external environmental factors, internal environmental factors and student perceptions factors, had positive and significant effects on development of branding strategies for e-learning based universities.
    Keywords: Brand strategy, branding, E-learning based universities, brand strategic management
  • K. Abdollahpour, A. Rafiepour * Pages 149-160

    The aim of the present study is to examine the lived experience of the modeling cycle students with using a phenomenological approach. For this purpose, a problem called "local bread and city bread" was used that designed upon 3- year experience of the first author who lived in one of the villages located in the south-eastern part of Iran. In this research, purposive sampling was used to achieve data saturation. In this study, a total of 16 ninth grade female students (8 pairs) took part. Data of this Study collected from various sources, including participant observation, student responses, dialogue between teacher and students and semi-structured interviews. These data were analyzed through interpretation. Finding of this study show that students are capable to determine real world problem and they can make a math model for real world problem. Indeed, experience of everyday life of students helps them to visualize and interpret the bread problem. So, important findings of this study are firstly lived experience of students help them to solve the modeling problem, and secondly lived experience can fill the gap between real world and mathematical world.

    Keywords: Phenomenology, authentic problem, modeling cycle, experience of everyday
  • N. Barari, A. Moeini *, M. Rezaei Zadeh, H. Abbas Kasani Pages 161-170
    The aim of this study is to investigate and redefine the role of the teacher in new environments and rich in technology in accordance with the view of the Connectivism theorists. The research approach is qualitative and the research method is based on Mayring’s qualitative content analysis. The Research community is all of the relationship articles about the Connectivism theory since 2003 to 2015 and learning in accredited journals in the field of education which are sorted with specific keywords. There were 98 articles. The sample was 13 articles which were selected purposefully based on the theoretical saturation of data. The data were been collected from the qualitative-analogous analysis of documents of the sample. By analyzing data the answers to the research question were identified in 29 sub-categories and were classified in 6 main subscales based on the open coding method. The results of the analysis led to the recognition of teacher’s important roles as a model in training environment based on technology in accordance with the learning-oriented Connectivism theory.
    Keywords: Connectivism theory, Teachers, digital environment, Mayring
  • V.S. Vahedi *, M. Ebrahimi Pages 171-180
    The current study aimed to investigate the effect of critical thinking skill training on Iranian EFL learners' reading comprehension and reading strategy use. To this aim, 140 highly homogenous students were chosen and two groups shaped; one group was provided with critical thinking skill training, whereas the control group did not receive any training regarding critical thinking skills.  Before and after the tutorial, a reading comprehension test and a reading strategy questionnaire were administered. The data were analyzed using ANCOVA.  The results indicated that the experimental group outperformed their counterparts in the control group in the reading achievement posttest (p<0.05). Furthermore, subjects in the experimental group used metacognitive, social and compensatory strategies more frequently after the treatment as compared to their usage of the same strategy types before starting out the tutorial. In sum, the current study revealed that critical thinking strategy training played an important role in enhancing learners' reading comprehension ability and also their reading strategy use. In other words, the introduction of elements of the constructivist pedagogy accompanied with specific strategies aimed at encouraging higher level thinking can lead to higher learning outcomes in the process of learning a second/forein language.
    Keywords: Reading comprehension, Strategy use, Critical thinking skill training