فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1395)

فصلنامه فناوری آموزش
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالمحمد طاهری*، نجف طهماسبی پور، معصومه صادقی کهمینی صفحات 85-96

    تحقیق حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب علوم تجربی سال سوم راهنمایی براساس طبقه بندی بلوم در حیطه شناختی و مقایسه آن با حیطه شناختی آزمون تیمز 2007 انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق کل محتوای کتاب علوم تجربی سال سوم راهنمایی سال 89-90 با 156 صفحه، 4 بخش و 14 فصل می باشد که پژوهشگران به منظور به دست آوردن نتایج قابل اعتماد، جامعه آماری را به عنوان نمونه در نظر گرفته اند. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. برای جمع آوری اطلاعات در رابطه با هدف های رفتاری، به کمک متن کتاب و همچنین کتاب راهنمای معلم، اهداف رفتاری کتاب استخراج شد. ابزار مورد استفاده در تحلیل محتوا و طبقه بندی اهداف رفتاری در سطوح حیطه شناختی جدول "هدف محتوا"می باشد که برای سنجش روایی آن از روایی محتوایی استفاده گردید. همچنین برای سنجش پایایی با استفاده از ضریب توافق، مقدار 76/0 به دست آمد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که 35/25 درصد اهداف کتاب در سطح دانش، 14/40 درصد در سطح درک و فهم، 56/10 درصد در سطح کاربرد، 15/9 درصد در سطح تجزیه و تحلیل، 93/4 درصد در سطح ترکیب و 87/9 درصد در سطح ارزشیابی است. سپس با توجه به حیطه شناختی مورد سنجش در آزمون تیمز که شامل 3 سطح: دانش، کاربرد و استدلال است، محققان با استفاده از سطوح حیطه بلوم (دانش و درک و فهم را معادل سطح دانش در آزمون تیمز، کاربرد را معادل سطح کاربرد و تجزیه و تحلیل و ترکیب و ارزشیابی را معادل سطح استدلال) فرض دانستند و سپس با استفاده از مولفه ترکیب نتایج زیر حاصل گردید؛ درصد اهداف اختصاص یافته به سطوح دانش، کاربرد و استدلال در حیطه شناختی، آزمون تیمز 2011 با درصد اهداف رفتاری کتاب علوم تجربی در این سه سطح تفاوت معنادار دارد. همچنین مقایسه بین حیطه محتوایی کتاب و حیطه محتوایی مورد سنجش در آزمون تیمز 2007 نشان دهنده این بود که بین دو حیطه نیز تفاوت وجود دارد. در نتیجه می توان یکی از علل عدم موفقیت دانش آموزان ایران در آزمون تیمز 2011 را محتوای کتاب دانست که مستلزم تجدید نظرجدی مولفان در محتوای کتاب مذکور است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب علوم تجربی، بلوم، تیمز
  • رضا موحدی*، ناصر جمشیدی، حشمت الله سعدی، احمد یعقوبی فرانی صفحات 97-110

    هدف مطالعه یا مقاله حاضر امکان سنجی طرح هوشمندسازی هنرستان های کشاورزی دو استان لرستان و کرمانشاه می باشد که جهت تحقق این هدف، امکانات و شرایط حاکم بر هنرستان های کشاورزی از نظر زیرساخت، میزان آگاهی افراد ذینفع و محیط یاددهی و یادگیری برای اجرایی شدن این طرح مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق مورد استفاده روش کمی است که با شیوه پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را سه گروه 1-مدیران 2- هنرجویان 3- مربیان هنرستان های کشاورزی تشکیل می‏دهند که تعداد کل آن ها به ترتیب 7، 563 و 85 نفر بوده است. تعداد نمونه ها در هفت هنرستان کشاورزی مورد مطالعه به ترتیب 7 نفر مدیر،  228 نفر هنرجو و 71 نفر مربی بوده است. اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق از طریق پرسش‏نامه های محقق ساخته و چک لیست های ارزیابی طرح های هوشمندسازی گردآوری شده است. پرسش‏نامه از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که زیرساخت ها (سخت افزارها، نرم افزارها و شرایط مالی)، همچنین میزان آگاهی مربیان و هنرجویان نسبت به الزامات طرح هوشمندسازی از نظر شاخص های مورد بررسی در حد پایینی قرار داشته و محیط یاددهی-یادگیری برای اجرای این طرح در هنرستان های کشاورزی دو استان مناسب نبود در صورتی که میزان گرایش مربیان و هنرجویان نسبت به اجرای این طرح بالاتر از میانگین ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، هنرستان کشاورزی، هوشمندسازی مدارس، آموزش کشاورزی
  • سید رسول عمادی*، نیره زنجانی مسکن صفحات 111-119

    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر روش های تدریس متداول و ترکیبی بر میزان یادگیری و یادداری درس هندسه فضایی پایه دوم متوسطه است. این تحقیق از نوع مطالعات شبه تجربی می باشد و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان کلاس های پایه دوم متوسطه دولتی دخترانه ناحیه دو شهر زنجان تشکیل دادند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای تصادفی دو کلاس30 نفره به تصادف انتخاب و سپس یک کلاس به عنوان گروه آزمایش و یک کلاس به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. برای دستیابی به هدف پژوهش روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بین دو گروه آزمایش و کنترل اتخاذ شده و برای گردآوری داده های مورد نیاز از آزمون محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی؛ همچون آزمون شاپیرو ویک، آزمون t و تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد: دانش آموزانی که با روش ترکیبی آموزش دیده اند از یادگیری و یادداری بالاتری در درس هندسه فضایی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: روش های تدریس متداول و ترکیبی، درس هندسه فضایی.روش های تدریس متداول و ترکیبی، یادگیری و یادداری، درس هندسه فضایی
  • ابراهیم ریحانی*، فاروق فتح الهی، فهیمه کلاهدوز صفحات 121-132

    استدلال و اثبات در آموزش ریاضیات در همه مقاطع تحصیلی از مدرسه تا دانشگاه از اهمیت خاصی برخوردار است و درک و فهم ریاضی بدون تاکید بر استدلال و اثبات تقریبا غیر ممکن است. در این مطالعه که به روش توصیفی از نوع زمینه یابی انجام گرفته است، هدف مقاله، بررسی درک و فهم دانشجویان از فرایند اثبات ریاضی می باشد. نمونه مورد مطالعه، 170 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی ریاضی از چهار دانشگاه شهید رجایی، شهید بهشتی، امیر کبیر و علم و صنعت است که نمونه در دسترس محسوب می شود. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر، پرسش نامه ‎ای است که طراحی آن بر اساس تعمیمی از پرسش نامه روی[i] و همکاران[ii] انجام گرفته است. در این پرسش‎نامه قضیه ای همراه با اثباتش ارایه گردید و سپس از دانشجویان خواسته شد تا به سوالاتی در مورد فرایند ساخت اثبات ریاضی، پاسخ دهند. مدلی که به منظور ارزیابی پاسخ دانشجویان به سوالات پرسش نامه استفاده شده است بر اساس مدل مژیا راموس[iii] و همکاران[iv] می باشد که از دو جنبه موضعی و کلی اثبات تشکیل شده است. این مدل، هفت سطح مختلف از درک و فهم دانشجویان از فرایند اثبات ریاضی را بررسی می نماید. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که اکثر دانشجویان مورد مطالعه به جنبه های موضعی اثبات دست یافته اند. در واقع آن ها توانسته اند رابطه ی بین مفاهیم و گزاره های موجود در یک اثبات را درک کنند و ارتباط بین چند گزاره خاص را نشان دهند، ولی درصد کمی از آن ها ساختار کلی اثبات را درک نموده اند که به نظر می رسد عوامل متعددی از جمله عدم توجه دانشجویان به فرض قضیه، ناتوانی آن ها در ارایه استدلال منطقی و سازماندهی منطقی گزاره های اثبات و از همه مهم تر، دانش ناکافی دانشجویان در برخی موارد می تواند از دلایل این ضعف باشد.

    کلیدواژگان: استدلال، اثبات ریاضی، دانشجویان، درک اثبات
  • طاهره شاه جعفری*، حسین ابراهیم آبادی، عیسی ابراهیم زاده، محمدهاشم رضایی صفحات 133-148

    این پژوهش، طراحی الگوی  برنامه های پس از مدرسه در فضای مجازی را برای دانش آموزان سال سوم راهنمایی تحصیلی شهر تهران در سال92-1391مورد بررسی قرار داده است. در این چهارچوب مولفه های اصلی الگو به منظور تعیین نیازها وعوامل اصلی تعیین کننده برنامه های پس از مدرسه در فضای مجازی، شناسایی و روابط بین آن ها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. بدین منظور از پرسش نامه محقق ساخته برای دانش آموزان و مصاحبه نیمه ساختاریافته با  مدیران و معلمان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت استفاده گردید. داده های استخراج شده از پرسشنامه ها و نیز مصاحبه با متخصصان و صاحب نظران در حوزه های  برنامه ریزی درسی، تکنولوژی آموزشی و فناوری اطلاعات و ارتباطات با استفاده از دو نرم افزار SPSS و اموس AMOS مورد پردازش و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به این ترتیب الگوی مفهومی "برنامه های پس از مدرسه در فضای مجازی" تایید شد.  با توجه به نیازسنجی انجام شده، مولفه های الگوی برنامه های پس از مدرسه در فضای مجازی، به دو دسته متغیر برون زاد «دانش و مهارت» و هفت  متغیر درون زاد «فردی-اجتماعی»، «کسب اطلاعات»، «استفاده فوق برنامه»، «دسترسی به اطلاعات و منابع»، «فراغتی»، «محل برنامه های پس از مدرسه» و «ویژگی های شبکه» تقسیم شدند. در نهایت نتایجنشان داد کهدو مولفه "ویژگی های فردی - اجتماعی" و "محل برنامه های پس از مدرسه" بیشترین اثرات را به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر الگوی برنامه های پس از مدرسه در فضای  مجازی دارند. همچنین علاوه برشناسایی مولفه های اصلی برنامه های پس از مدرسه و بررسی میزان تاثیرات هر کدام، علل و ضرورت این برنامه ها بر اساس نتایج کمی و کیفی به دست آمده مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه های پس از مدرسه، اوقات فراغت، فضای مجازی، نیاز سنجی، نوجوانان
  • محمدعلی رستمی نژاد*، عبدالله اخباری، محمد اکبری بورنگ صفحات 149-159

    امروزه مدارس هوشمند و هوشمندسازی مدارس در کانون توجه نظام آموزشی کشور قرار دارد؛ بر اساس دیدگاه اجتماعی- شناختی، نگرش دانش آموز به مدرسه در موفقیت تحصیلی و انگیزه یادگیرنده اثر می گذارد. با توجه به اهمیت شناسایی نگرش یادگیرندگان نسبت به فناوری و مدرسه، پژوهش پیشرو در صدد تهیه پرسش نامه ای برای بررسی نگرش دانش آموزان نسبت به مدارس هوشمند است. برای این منظور، نمونه 305 نفری از دانش آموزان پایه هفتم  و هشتم متوسطه دوره اول استان خراسان جنوبی انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی ابزار ساخته شده 9 عامل را شناسایی کرد که شامل نگرش نسبت به تابلوی تعاملی، معلم، بی میلی به کلاس، نگرش کلی به مدرسه هوشمند، آزمون و بازخورد، تنهایی در مدرسه، رضایت دانش آموز از تدریس، تصور از مدرسه و نگرش خانواده هستند. این عوامل در مجموع 62 درصد از واریانس سازه نگرش دانش آموز  به مدرسه هوشمند را تبیین می کنند. پایایی ابزار 89/0 =ɑ به دست آمد. مدل رگرسیون 9 عاملی 5/22 درصد از تغییرات معدل دانش آموزان را تبیین می کند. این ابزار برای انجام پژوهش های آتی و تصمیم گیری های مدیریتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نگرش به مدرسه هوشمند، مدرسه هوشمند، پرسش نامه نگرش سنجش، تخته هوشمند
  • زهرا کاشانیها* صفحات 161-174

    امروزه بشر به معنویت بیش از هرچیز نیازمند است؛ این مساله یکی از مسایلی است که مورد توجه کارشناسان و صاحب نظران امور انسانی قرار گرفته است. از طرفی ادیان راستین به ویژه دین مبین اسلام؛ داعیه پاسخ گویی به نیاز های روحی و معنوی انسان را در همه ادوار  و همه نسل ها دارد، لذا آموزه های ناب دینی را باید به آگاهی بشر کنونی رساند و با آموزش صحیح و برهانی این  رسالت را انجام داد. تبلیغ در اسلام به معنی رسانیدن حقایق به مردم و تشویق و دعوت آن ها به دستورات الهی و پیروی از سیره انبیا است که نقش بسیار تاثیرگذار و متقاعد گرانه داشته و از نظر روانشناسی و جامعه شناسی نیز تامل برانگیز بوده و با روش های متعددی اعمال پذیر است. هدف از آموزش معنویت گرایی رسیدن و رساندن به تعالی و تکامل و قرب الهی است.  شناخت روش ها و معرفت لازم در این امر و آموزش آن نقش به سزایی در موفقیت و رسیدن به هدف؛ ایفا می کند. این پژوهش با هدف آموزش روش های معنویت گرایی به صورت بنیادی- نظری و با روش اسنادی گردآوری شده است و با امعان نظر به ماهیت و هدف این پژوهش، با مراجعه به کتب، مقالات و سایت های مرتبط به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. لذا جنبه کمی و آماری ندارد.

    کلیدواژگان: معنویت گرایی، دین، آموزش، تبلیغ دینی
|
  • A. Taheri *, N. Tahmasbipoor, M. Sodeghi Pages 85-96

    In this research the content of experimental science book of third grade students of guidance school  has been investigated using bloom classification in the cognitive domain and its results were compared with the cognitive domain in TIMSS 2007.The statistical society of this research was the total content of the experimental Science book of the third grade of  guidance school in the educational year 89-90 included 156 pages. 4 sections and 14 chapters. In order to obtain reliability the statistical society was considered as an example. Research method was descriptive and from the type of content evaluation. To gather information related to behavioral objectives, the behavioral objectives of the book were extracted using, the text and teacher's guide of the book.For the purpose of the goal –content table was used and its validity was evaluated by face validity.The reliability measurement was done using agreement coefficient methods and its value was 76% the obtained information was analyzed by descriptive statistics including, frequency, percent of frequent and inferential statistics.The results showed that the objective of book is 23.35% in knowledge level, 40.14% in understanding levels, 10.56% in application level, 9.15% in analysis level, 4.43% in combination level and 9.84% in evaluation level.Then Bloom domain levels were combined together and the results were compared with three levels of the cognitive domain (knowledge, application and reasoning) in TIMSS.The results indicated that the objectives percentage allocated to these levels has significant difference with the behavioral objectives percentage of experimental science book. Also comparison between the content domain of book and evaluated content domain in TIMSS show that there is a difference between these  two areas.Therefore the content of the science book is a reason for the Iranian Student to be success in TIMSS and the authors must be revise the content of the book.

    Keywords: TIMSS, Cognitive domain, Bloom classification, Experimental science book
  • R. Movahedi *, N. Jamshidi, H. Saadi, A. Yaghoubi Farani Pages 97-110

    The aim of this research is a feasibility study of smart schools program (SSP) in Agricultural Technical High Schools (ATHS) of Kermanshah and Lorestan provinces. For this purpose the current possibilities and conditions of the ATHS have been examined in terms of infrastructural level, users' awareness and the teaching-learning environment. The research typology is a quantitative method through a surveying study. The statistical population was three groups include 1) administrators, 2) the students, and 3) the trainers with a number of 7, 563 and 85, respectively. Of those a number of 7 administrators, 228 students, and 71 trainers were selected as the samples. The data were gathered by research-made questionnaires and the assessment checklists. The questionnaire's questions were confirmed in terms of reliability and validity. The results showed that the level of infrastructure (hardware, software, and financial) as well as the knowledge level of trainers and students to SSP requirements were too low. The results revealed that the teaching-learning conditions to start the SSP at the ATHS were not in a proper status while the attitude of both trainers and students was positive towards the SSP.

    Keywords: Feasibility Study, Agricultural Technical High Schools (ATHS), Smart Schools, Agricultural Education
  • S.R. Emadi *, N. Zanjani Maskan Pages 111-119

    The main purpose of the present study was the comparison of the impact of instruction using instructional software and traditional method of learning and retention geometry lesson. This study was a quasi-experimental study. Statistical population consisted of all students in the Zanjan city's public schools. Using random sampling, there are two classes of 30 and then randomly selected one class as the experimental group and control group was selected as another class. To get the result semi test method was used to collect the data needed for a self-made test. To analyze the data, were used descriptive and inferential statistical methods as Vic Shapiro test, t-test and analysis of covariance. The results showed that: Students who have been trained by a combination method these students had a higher level of learning and retention in the spatial geometry lesson.

    Keywords: Conventional Teaching Method, Blended Teaching Method, Learning, retention, Spatial Geometry
  • E. Reyhani *, F. Fathollahi, F. Kolahdouz Pages 121-132

    Reasoning and proof in mathematics education are important at all educational levels, from school to university. Understanding mathematics without emphasis on reasoning and proving is almost impossible. The purpose of this study was to investigate the university students’ conception of mathematical proof. For this, a survey method was used. The participants of this study were 170 students collected from four universities; Shahid Rajaee Teacher Training, Shahid Beheshti, Science and Technology and Amirkabir University of Technology as available samples. The data collecting Instrument was a questionnaire based on the modified version of Roy and et.al (2010). In this questionnaire a theorem with its proving was presented and then the students were asked to answer the questions about the process of making the mathematical proof. A model was used to evaluate the students’ answers to questions based on Ramos and et.al (2011). It is consists of both global and local aspects. This model investigates seven different levels of understanding of the process of making mathematical proof. The findings of the study showed that most of the students had a local comprehension of the proof. In fact, they understood the relations between the concepts and statements in the proof. But a small percentage of them had a more holistic comprehension of the proof. It seems several factors, including the lack of attention to the assumptions of the  theorem, their inability to provide logical reasoning and rational organization of statements of the proof, and most importantly, the lack of students’ knowledge may be insufficient in this inability.

    Keywords: Reasoning, Mathematical Proof, students, Comprehension of Proof
  • T. Shah Jafari *, H. Ebrahim Abadi, E. Ebrahim Zadeh, M. Hashem Rezaei Pages 133-148

    This research studies the design of a model of afterschool programs in cyberspace for third grade students of guidance school in 2012-2013 school year in Tehran City. For this purpose, the main parameters of the model were identified and their interrelations were studied, in order to identify the determining needs and major parameters of afterschool programs in cyberspace. A researcher-made questionnaire has been used for the students and a semi-structured interview for the principals, teachers and other educational staff. The data collected from the questionnaires and the interviews were processed and analyzed by SPSS and AMOS. Thus the conceptual model "after school programs in cyberspace " was confirmed. According to the needs analysis that was performed, the parameters of the after school programs in cyberspace were divided into two exogenous parameters of knowledge and skill and seven endogenous parameters of individual-social features, gaining knowledge extracurricular use, accessibility to information and sources, leisure, place of after school programs, and network features. Finally, the results indicated that the two parameters of individual –social features and place of after school programs in having the most direct and indirect effects on the model of after school programs in cyberspace. Further, in addition to identifying the major parameters of afterschool programs and studying the amount of effects of each of them. The causes and necessity of such programs were studied according to the qualitative and quantitative results.

    Keywords: Afterschool Programs, Leisure, cyberspace, Needs analysis, Juveniles
  • M. A. Rostaminezhad *, A. Akhbari, M. Akabri Bourang Pages 149-159

    Iranian educational systems heavily focus  on Smart schools and equipping. Based on social-cognitive theory student attitude toward school affect student achievement and motivation. With attention to the importance of student attitude toward technology and schools, this study aims to develop and validate a questionnaire in order to estimate student attitude toward Smart schools. A sample 305 middle school student from grade 7 and 8 in South Khorasan   was selected randomly. Exploratory factor analysis identified 9 factors that explain 62 present of the variance of student attitude toward smart schools. These factors include: attitude towards interactive whiteboard; attitude towards teacher;  reluctance to classroom; general attitude towards smart schools; test and feedback; feeling alone in school; student satisfaction from teaching; the impression of school and finally family attitude. The alpha value revealed instrument is reliable (α=0. 89). All Instrument factors can predict 22.5 percent of the variance of students' self-expressed GPA. This questionnaire was recommended to researchers to study and school policy makers for decision making.

    Keywords: Attitude towards smart schools, Smart Schools, Attitude questionnaire, Smart board
  • Z. Kashaniha * Pages 161-174

    Current spiritual needs of society have attracted the attention of humanities scholars and experts.  Islam remains with this historical claim of addressing human spirit and psychological needs for every generation at any time.  It is a mission for every Moslem to advocate Islamic religious thought.  Religious advocacy in Islam means communicating facts to the public in form of invitation to follow Divine orders and encouragement to follow prophets' traditions.  Advertising has psychological and sociological roles in persuading people. It may take many forms, including sensorial, logical, and emotional.  Identification of different advertising approaches and learning how to apply them in religious advocacy has profound effects in inviting others to strive for perfection and reach for God. The objective of the present study was to examine the principles and theories of teaching advertising methods.  Data collection for this study was through library research.  The research data were gathered from related books, articles, and sites with the nature and objective of this study in mind.  Therefore, the presented data have no quantitative or statistical value.

    Keywords: Spirituality, Religion, Religious Advocacy, Education