فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدصادق طاهر طلوع دل*، زینت امینی فر صفحات 271-279
    ویژگی های کالبدی مدارس ازجمله مباحث مهم در ارتقای کیفیت آموزش و یادگیری است. شرایط نامناسب محیط مدارس و عدم هماهنگی بنا با محیط اطراف لزوم توجه به مسایل آسایش محیطی را دوچندان می نماید. پژوهش حاضر با هدف بازشناسانی معیارهای آسایش محیطی و ارایه راه کارهایی برای ارتقای کیفی کالبد مدارس مبتنی بر بهبود یادگیری دانش آموزان، انجام شده است. روش تحقیق پیمایشی است و جامعه آماری مورد بررسی دو گروه می باشند. گروه اول متخصصان رشته های معماری و روان شناسی دانشگاه های تهران و گروه دوم دبیران و هنرآموزان مشغول به فعالیت در سال تحصیلی 1394-1393 در شهرستان زاهدان هستند. گروه متخصصان مورد مصاحبه قرارگرفته، طبق روش دلفی1 12 نفر بوده اند و حجم نمونه گروه دوم 310 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعیین شده است. استخراج متغیرهای تاثیرگذار با استفاده از پیشینه تحقیق و مصاحبه با متخصصان صورت گرفته است. در مرحله دوم پرسشنامه ای بر پایه متغیرهای به دست آمده تهیه شده و از آن برای سنجش دیدگاه دبیران استفاده گردید. آنچه از تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه به دست آمد بیانگر این مطلب است که از میان عوامل تامین کننده آسایش محیطی، به ترتیب اهمیت پنج عامل شامل: استفاده از نور طبیعی، تعبیه پنجره مناسب، کنترل دما، توجه به کیفیت هوا و کاهش آلودگی های صوتی از مهم ترین عوامل موثر بر بهبود کیفیت یادگیری در فضاهای آموزشی هستند. در تحقیقات پیشین اغلب به صورت کیفی به تاثیر نور، دما، تهویه و صوت پرداخته شده است. در برخی موارد نیز تاثیر یکی از عوامل بر یادگیری مورد بررسی قرار گرفته است و معیار سنجش نمرات دانش آموزان یا دیدگاه آن ها بوده است؛ اما در این پژوهش تاثیر پنج عامل محیطی بر یادگیری به صورت کمی و در قالب متغیر کلی آسایش محیطی مدارس بررسی شده است. در پایان توجه به هرکدام از مولفه های موثر در قالب راه کارهای معماری فضاهای آموزشی در راستای ارتقای یادگیری کاربران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آسایش محیطی، فضای آموزشی، کیفیت یادگیری
  • موسی پیری*، رقیه شاهی صفحات 281-289
    این پژوهش باهدف "بررسی تاثیر آموزش چندرسانه ای بر درگیری تحصیلی دانش آموزان پایه ششم کلاس های چندپایه عشایری در درس علوم تجربی" انجام گرفته است. روش پژوهش شبه آزمایشی است که در اجرای آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل40 نفر (19 دختر و 21 پسر) از دانش آموزان پایه ششم ابتدایی عشایری بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از ابزار درگیری تحصیلی اعتباریابی شده با روایی و پایایی معین برای گردآوری داده ها استفاده شد. روایی صوری و محتوایی آن بررسی و ضریب پایایی 83/0 برآورد گردید. داده ها با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی تحت نرم افزارspss  توصیف و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین درگیری تحصیلی (رفتاری، علمی، روان شناختی و شناختی) دانش آموزان گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد (05/0 p <) و میانگین نمرات درگیری تحصیلی دانش آموزان آموزش دیده با روش چندرسانه ای بالاتر بود. اما، بین میزان درگیری تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر گروه آزمایش، تفاوت معنی دار وجود ندارد (05/0< p)؛ بنابراین، میزان تاثیرگذاری شیوه آموزش چندرسانه ای بر دانش آموزان دختر و پسر تقریبا به یک اندازه است.
    کلیدواژگان: آموزش چندرسانه ای، کلاس چندپایه عشایری، درگیری تحصیلی، علوم تجربی
  • مریم صباغان*، جهان شاهی بیگباغی، محمدرضا امام جمعه صفحات 291-304

    هدف از انجام این پژوهش، آموزش شیمی سبز با طراحی و اجرای آزمایشهای سبز در مبحث استوکیومتری شیمیمتوسطه است. طرح آزمایشی از نوع پیشآزمون- پسآزمون بوده است. انتخاب دبیرستان محل اجرای طرح و انتخاب کلاس ها و اختصاص آنها به گروه های آزمایش و کنترل تصادفی است و دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه شهر جعفرآباد می باشد. روش کار پژوهش در دو مرحله و به صورت عملی که در مرحله اول، آزمایش چسبسازی جهت آموزش عملی مبتنی بر شیمی سبز، توسط گروه آزمون و در مرحله دوم آزمایش صابونیشدن که با توجه به جنبه های نگرشی موضوع و مبحث استوکیومتری بسیاری از اهداف شیمی سبز را در بر میگرفت، انجام شد. آزمایش صابونی شدن بدون در نظر گرفتن اهداف شیمی سبز برای گروه کنترل انجام شد. داده های مورد نیاز پژوهش برای حیطه شناختی به صورت سوالات چهار گزینهای، حیطه مهارتی به صورت چکلیست مشاهدات و حیطه نگرشی فراگیر ان، ترسیم نقاشی باز در راستای شیمی سبز جمعآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل گروهآزمون (30نفر) و گروهکنترل (30 نفر) فراگیران متوسطه دوره دوم میباشد. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که از بین 12 اصل شیمی سبز، فراگیران اهداف مربوط به اصول 1-2-3-4-6-7-11 و 12 را یاد گرفته اند و مورد توجهشان قرارگرفته است. همچنین آموزش بر اساس اهداف شیمی سبز، در تربیت دانشآموزانی مسیول، پرورش خلاقیت، تشویق و ایجاد ‏انگیزه در آن ها برای مطالعه و پژوهش در زمینه شیمی سبز و جایگزین‏ کردن روش‏های سبز به جای روش‏های‏ سنتی در انجام واکنشها نقش به سزایی دارد، و فراگیران راه های کاهش مصرف انرژی، به حداقل رساندن ضایعات و استفاده از کمترین مواد شیمیایی را بدون افت کیفیت محصول یاد میگیرند.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی سبز، طراحی آزمایش سبز، واکنش سبز، استوکیومتری، ارزشیابی
  • مهدی خاک زند*، سعید بابایی صفحات 305-318
    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه ی راه کاری برای طراحی فضای باز در محیط های آموزشی کودکان با تاکید بر ارتقای یادگیری بوده است. راه کاری که برخلاف سایر تحقیقات تنها به یک عامل نپرداخته و متشکل از مجموعه ای از مهم ترین عوامل کاربردی برای طراحان در این زمینه می باشد. ابتدا با شناخت مولفه های موثر بر فضای باز مختص کودکان و ارتباط آن با یادگیری بستری برای مطالعه فراهم شد. بر همین اساس با معرفی نظریه (Seven Cs) که شامل *(C1: character, C2: context, C3: connectivity, C4: change, C5: chance, C6: clarity, C7: challenge) می شود، به عنوان راه کاری مناسب و تحلیل نقش آن در رشد فکری کودکان از منظر محیطی پرداخته شده است. نظریه ای که حاصل تلاشی چندین ساله به روش میدانی و تجربی بوده است و بیان می دارد که با استفاده از این شیوه می توان محیطی مطلوب و متناسب با اهداف آموزشی، یعنی افزایش سطح کیفی یادگیری و بازدهی موثر برای کودکان فراهم کرد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نوع تحلیل محتوای جهت دار است که در پی توسعه و بسط یک نظریه برای بهره وری بیشتر از آن گام برمی دارد. ابتدا منابع و اسناد کتابخانه ای مرتبط مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و پس ازآن عوامل موثر محیطی بر کودکان استخراج شد. سپس این عوامل با نظریه مذکور سنجیده شد و مشخص گردید که این دو در راستای یکدیگر حرکت می کنند. درنهایت چارچوب و اصولی برای طراحی فضاهای باز آموزشی ارایه شده است که با توجه به نیازهای متفاوت کودکان، می تواند راهنمای مناسبی برای طراحان باشد. چارچوبی که افزایش رضایت کودکان و بهره وری بیشتر از مفاهیم آموزشی و یادگیری هدفمند را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: فضای باز، کودکان، طراحی، یادگیری، (Seven Cs)
  • حسین پناهی*، سعید موسوی پور صفحات 319-327

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر چندرسانه ای قرآن بر میزان یادگیری و یادداری بخش بخش خواندن کلمات، روخوانی و روان خوانی آیات دانش آموزان پسر با نیازهای ویژه ذهنی پایه ششم ابتدایی شهر اراک انجام شد. روش تحقیق از نوع شبه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و تعداد شرکت کنندگان در پژوهش 18 نفر از دانش آموزان با نیازهای ویژه ذهنی آموزشگاه استثنایی نور بود؛ که به صورت تصادفی به دو گروه 9 نفره تقسیم شدند. به منظور بررسی تغییرات حاصله، ابتدا یک پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش و گروه گواه به مدت دو ماه (18 جلسه 45 دقیقه ای) به ترتیب تحت آموزش با چندرسانه ای و آموزش به روش سنتی قرار گرفتند. بعد از پایان آموزش، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. سپس با استفاده از روش تحلیل اندازه گیری مکرر و واریانس چند متغیره، تحلیل داده ها انجام شد. یافته ها نشان دادند در بخش بخش خواندن آیات و روخوانی تفاوت معنی داری بین پیش آزمون و پس آزمون ها (یادگیری و یادداری) وجود دارد. همچنین تفاوت معناداری در تعامل بین پیش آزمون و پس آزمون ها (یادگیری و یادداری) در بین دو گروه آزمایش و گواه وجود دارد، یعنی گروه در این معناداری نقش دارد. هرچند در هر دو گروه تحت آموزش میزان یادگیری و یادداری از هنگام شروع آموزش بهبودیافته بود اما در مقایسه دو گروه، این گروه تحت آموزش چندرسانه ای قرآن بود که نسبت به آموزش سنتی در مولفه های مورد بررسی موفق تر بوده اند.

    کلیدواژگان: چندرسانه ای آموزشی، قرآن، دانش آموز با نیازهای ویژه ذهنی، یادگیری، یادداری
  • فریدون یزدانی* صفحات 329-340

    هدف از این پژوهش استخراج شاخص های ارزشیابی کتاب های درسی برای تهیه و ساخت ابزاری در جهت ارزشیابی کتاب های درسی دوره ابتدایی بود. روش تحقیق پیمایشی و جامعه آماری شامل منابع چاپی و الکترونیکی در حوزه معیارهای تدوین محتوا بین سال های 79 تا 94 و نیز آموزگاران ابتدایی شهرستان ملایر به تعداد 3150 نفر بود. از بین آموزگاران تعداد 380 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شد. برای جمع آوری بخشی از داده ها، "پرسشنامه ارزشیابی کتاب های درسی" تهیه و پس از معتبر سازی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که ابزار از روایی صوری و محتوایی و نیز پایایی برخوردار است و می توان از آن در ارزشیابی کتاب های درسی دوره ابتدایی استفاده کرد. معلوم شد که کیفیت کتاب های درسی تحت مطالعه، در کل و نیز در رابطه با تک تک معیارها در حد خوبی است. نیز مشخص شد که معیارهای مربوط به مولفه تناسب محتوا با نگرش های مذهبی، بیش از سایر معیارها در کتاب های یادشده رعایت شده است.

    کلیدواژگان: کتاب های درسی، مقیاس ارزشیابی کیفیت کتاب های درسی، معیارها، آموزش ابتدایی
  • محسن کاملی، حمیدرضا عظمتی*، فرزانه رمضی صفحات 341-350

    دروس طراحی معماری به عنوان مهم ترین دروس رشته مهندسی معماری در مقطع کارشناسی حایز اهمیت بوده و به نوعی آینده حرفه ای معماران به واسطه این دروس رقم می خورد. در این مقاله مقایسه، تاثیر و میزان نزدیکی دروس طراحی معماری 2 و 4 در فعالیت های حرفه ای مهندسان معماری و بررسی مباحثی مانند اجرا، عملکرد، کارفرما، ایده پردازی و... در آموزش و فعالیت های حرفه ای معماران مدنظر می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی-تحلیلی است. همچنین به جهت ارزیابی اطلاعات از روش کمی و از تکنیک پیمایش(مشاهده و پرسشنامه) استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داده است که نزدیکی و ارتباط موضوعات طراحی معماری 2 باکارحرفه ای، نسبت به موضوع درس طراحی معماری 4 بیشتر است و عناوین مورد تدریس در طراحی معماری 4 با آنچه دانش آموختگان در فعالیت حرفه ای خود تجربه می کنند فاصله زیادی دارد. همچنین توجه به مسایل اجرایی، عملکرد و ایده پردازی موثرترین موارد در کار حرفه ای به حساب می آیند که به این موضوع در دانشگاه ها کمتر توجه می شود. از طرفی ارتقای کیفی دروس ساختمان و معماری در دانشگاه ها، جهت تقویت معماران حرفه ای ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: طراحی معماری، آموزش، اراک، مهندس
|
  • M.S. Taher Tolou Del *, Z. Aminifar Pages 271-279
    Physical factors of schools are one of important subjects in improving the quality of students' education and learning. Inappropriate environmental conditions in schools and lack of coordination with the surrounding environment, causes more attention to environmental comfort. The main aim of this study is to evaluate the environmental standards of comfort and presenting strategies for improving the quality of schools framework based on students' learning. The survey research method was used and the studied population are two groups. The first group is expert architectures and psychologist of Tehran Universities; and the second group is chosen from art high schools teachers in Zahedan city in the academic year of 2015-2016. Expert group who were interviewed, including 12 people (By Delfi1 Method) and the second group consisted of 310 subjects. The researchers extracted effective variables through library investigations and interviews with professors and professionals. In the next stage, the obtained variables were analyzed and after confirming the reliability and validity of the questionnaire, it was used to assess the sample’s point of view. The SPSS analysis shows that main factors respectively as: usage of natural light, , reduce noise pollution, temperature control, appropriate windows and air are the most important factors affecting the environmental comfort in learning spaces and they affects the quality of students' learning. In previous researches researchers mainly consider the effect of light, temperature, noise and air condition. In some cases they consider the effect of one of the factors on learning; and it was the criteria for evaluating the students’ score. But in this research the researchers evaluate the effects of five environmental factor on learning.  Finally, the research findings have been formulated as the design principles of schools in order to enhance users’ learning.
    Keywords: Environmental comfort, educational space, Learning quality
  • M. Piri *, R. Shahi Pages 281-289
    The research has been conducted in an attempt to examine the effect of multi-media teaching on sixth grade learners’ academic engagement in science courses of the nomadic multi-grade classes. The research is a quasi-experimental one and is performed using the pre-test, post-test method with the control group. The participants of the study were 40 learners (19 female and 21 male) among nomadic sixth grade students, who were selected using multistage random cluster sampling method and placed randomly in the control and experimental groups. The academic engagement questionnaire with specific validity and reliability were utilized to gather data. The face and content validity was examined and reliability coefficient was estimated 0.83. Using the inferential and descriptive statistics, the data were analyzed by SPSS. The findings revealed a significant difference between employing multi-media teaching and academic engagement (behavioral, academic, psychological and cognitive) of learners in control and experimental groups (p<0.05) and the mean score of academic engagement students whom being taught with multi-media method was higher. However, there is not a significant difference between the academic engagement of female and male students in the experimental group (p>0.05). Therefore, the multi-media teaching method has almost equal effect on male and female students.
    Keywords: Multi-media teaching, Nomadic multi-grade classes, Educational engagement, Science
  • M. Sabbaghan *, J. Shahi Bigbaghi, M.R. Emamjomeh Pages 291-304

    The purpose of this research is green chemistry education with the design and implementation of green chemistry experiments in stoichiometric subject in high school. The designing experiment was used to compare the green chemistry learning of experimental and control groups with pre-testing and post testing. The school selecting as well as the class selecting and assigning them to experimental and control groups، is random sampling. The method was done in two stages, to begin the practical in education on the basis of green chemistry (Independent variable) experiment was performed by "How glue is made?" experiment. A next step, teaching saponification by means of green chemistry dealing with tendency aspects and stoichiometric topics of the subject is considered as in experiment which covers many of green chemistry objectives by experimental group. Saponification experiment was done for control group without considering green chemistry objects. The data collected through teacher-made tests for cognitive domain of learners and check lists for tendency and painting open drawing in green chemistry for skill domain of learners. In this study, statistic population consist of experimental group (N=30) and control group (N=30) in high school girl students in Jafarabad city. The research has been done through descriptive–evaluative method. The research has been done through descriptive–evaluative method. The results clearly indicated that the principle of 1, 2, 3, 4, 6, 7, 11 and 12 of green chemistry principles were learned by experimental group. Also, teaching on the basis of green chemistry objectives, play important role in educating responsible students discovering talent students, training creativity, encouraging and motivating students to study and research in the field of green chemistry and replacing green method by classical method.

    Keywords: Green chemistry education, Green chemistry, Green experiment, Green reaction, stoichiometry, Evaluation
  • M. Khakzand *, S. Babaei Pages 305-318
    The main purpose of this study was to identify the effectiveness factors in the design of open space in educational centers for children and its relationship to learning. Because learning and convey the meaning is an inseparable part in every educational process, accordingly, the authors tried to introduce the theory which named (Seven Cs including: C1: character, C2: context, C3: connectivity, C4: change, C5: chance, C6: clarity, C7: challenge). The authors believe that using this method can provide a favorable environment and adaptable with the educational goals, i.e. increasing the quality of learning and efficiencies for the children. The method used in this research is directed-content-analysis which aims is a trying to develop a theory for greater efficiency. This theory results of the several year efforts by the experimental and survey method in Canada. Initially, the resources evaluated and analyzed, then extracted the significant factors in children's environment. Consequently, these factors are measured within (SevenCs) and finding showed that both of them are in one direction. Then it is providing the framework and principles for designing the educational open spaces, according to the different needs of children which can be a beneficial guide for designers. Finally, it can be said that these principles can prove the satisfaction and greater efficiency of educational concepts for children.
    Keywords: Open space, children, Designing, Learning, (Seven Cs)
  • H. Panah, S. Mousavipour Pages 319-327

    The present research was conducted to investigate the instructional effects of Quran educational multimedia on the learning and retention of six grade male students with mental special needs in Arak. The research design of the study was a quasi-experimental, and the participants of the study were 18 students with mental special needs studying at the Noor special education center randomly assigned to two groups of nine. The experimental group was treated with multimedia instruction for two months (18 sessions each 45 minutes) while the control group received no treatment strategy. To assess the results, first a pretest was administered to both groups. After the pretest the experimental group received the treatment and after that a posttest was administered to both groups. The data were then analyzed with repeated measure ANOVA and multivariate variance analysis.Overall, the results of the analyses imply that although in both groups under study the level of learning and intake improved compared with the beginning, the second group which was exposed to multimedia instruction of Quran outperformed the other group with traditional instruction in the indices under investigation in this study.  Also, according to multivariate variance analysis, it was found that multimedia use in teaching Quran to students with mental special needs significantly improves the indices of reading the words part by part, reading, compared with the traditional methods.

    Keywords: Multimedia education, Quran, Students with special mental needs, Learning, retention
  • F. Yazdani * Pages 329-340

    The aim of this study was to extract indicators of evaluating the textbooks for making a valid and reliable scale for evaluating of textbooks from teachers’ view. The research method was surveyed and statistical population of it includes all electronic and print resources in the field of curriculum that have published between the years of 2000-2015 and also all elementary teachers (3150 people) in Malayer city, between the years of 2014-15. For sampling, a biased method was used. So, 380 teachers selected. For gathering of data, the “scale of assessing the quality of textbooks” was used. This made based on the all criteria and indicators that extracted in the process of research. Results showed that the scale was valid and reliable for assessing the quality of textbooks. It cleared that the quality of elementary textbooks was good. Also, it cleared that among the six criteria, the religious criteria have regarded more than other criteria.

    Keywords: Textbooks, The scale of textbooks quality evaluation, Criteria, Elementary education
  • M. Kameli, H.R. Azemati *, F. Ramazi Pages 341-350

    Undoubtedly Planners any organization and especially the elite university courses and inform policy, goals and methods are chosen. It is because of this application is any application within the specified period. The purpose of this paper is to compare the effectiveness and near the architectural design courses 2 and 4 in the activities of professional architects and important factors affecting the activity and be professional architects. An applied research and analytical method is described. Quantitative methods and techniques as well as to evaluate the information from the survey (see the questionnaire) is used. The results show that proximity and relationship issues with professional design 2, 4 more than the architectural design 2 and 4 with an architectural design that graduates in their professional work experience is a huge gap. Also, due to administrative issues, performance issues in a professional and effective idea are considered to be less attention to this subject in universities.

    Keywords: Architectural design, Education, Arak, Engineer