فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهسا صمدپور شهرک، منصوره طاهباز* صفحات 95-108

    پیشینه و اهداف:

     تحقیقات نشان می دهد حضور دانش آموزان در طبیعت و فضای باز موجب کاهش استرس، افزایش جنب و جوش و تحرک، بالا رفتن تمرکز و... می شود. لذا نباید کودکان را از نعمت حضور در این محیط محروم کرد. امروزه با توجه به افزایش ساخت و ساز در ایران و توسعه فرهنگ آپارتمان نشینی حیاط خانه ها کوچکتر و در بیشتر موارد غیرقابل استفاده شده است و جای خود را به تراس در هر واحد آپارتمانی داده است. این موضوع باعث شده تا ارتباط کودک با طبیعت و محیط های طبیعی محدودشودواز آنجایی که بعد از محیط خانه، اکثر اوقات کودکان در مدرسه سپری می شود، حیاط مدرسه می تواند محل مناسبی برای حضور در طبیعت را برای شان فراهم کند. گذران وقت در حیاط مدرسه اعم از اینک هدر فرصت های تفریحی باشد یا آموزشی می تواند کمبود ارتباط کودکان با فضای باز را تا حدودی جبران کند. حیاط مدرسه به عنوان بخشی از فضای فیزیکی مدرسه دارای ویژگی هایی است که می تواند تاثیرات قابل توجهی در افزایش میزان یادگیری، رشد و پرورش دانش آموزان داشته باشد. از آنجا که در چند دهه اخیر در اکثر مدارس ساخته شده در ایران توجه به حیاط مدارس مورد غفلت واقع شده است، ضرورت توجه به این موضوع را بیان می کند.لذا پژوهش حاضر در پی تاکید ر اهمیت فضای باز مدارس، جهت بهبود شرایط فعلی با توجه به نیازهای دانش آموزان به عنوان بهره برداران اصلی است.

    روش ها

    در راستای دستیابی به این اهداف، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی، به بررسی 8 مدرسه ابتدایی دخترانه با روش انتخاب تصادفی در شهر تبریز پرداخته شد. در این مقاله سعی شده از روش های مشارکتی مانند نقاشی و نگارش، مصاحبه با دانش آموزان در مورد خواسته هایشان از حیاط مدرسه استفاده شود. در مجموع از 280 دانش آموز مصاحبه بعمل آمد و نقاشی هایشان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات بدست آمده در نرم افزار 11MAXQDA کدگذاری شده و میزان اهمیت دادن دانش آموزان به هر کدام از داده ها مشخص گردید و در نهایت برای ارزیابی رضایتمندی آنان از آزمونtزوجی و ویلکاکسون (Wilcoxon) در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد تفاوت معنی داری بین وضعیت حیاط مدرسه با وضعیت ایده آل شان وجود دارد. در نهایت پیشنهادهایی در راستای ارتقای کیفیت حیاط مدارس ارایه گردید که برخی از آنها عبارتند از: افزایش ارتباط بین فضاهای باز و بسته، حوزه بندی عملکردها، استفاده از مصالح انعطاف پذیر با رنگ های شاد در کف و جداره، استفاده از مبلمان های متحرک و سبک.

    نتیجه گیری

    با توجه به پژوهش های صورت گرفته و یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که محیط اطراف کودکان می تواند به صورت عامل بازدارنده و یا عامل تسهیل کننده در یادگیری، رشد و پرورش آنان عمل کند. میزان یادگیری و رشد کودک هنگام پیوند وی با محیط و ارتباط کودک با فضای باز و طبیعت بیشتر می شود. لذا باید با ایجاد محیطی مناسب و مطابق با نظر آنان تمایل کودکان به حضور در محیط را افزایش داد. عامل کلیدی در طراحی قادر بودن کودکان به خلق محیط های یادگیری خودشان است، نه اینکه در محیطی قرار بگیرند که همه چیز از قبل برای آنها از پیش تعیین شده باشد. در پاسخ به سوال اول تحقیق می توان به افزایش وسایل ورزشی و توجه به کیفیت و رعایت مقیاس با 97% و افزایش سبزینگی با 96% اشاره کرد که بیشترین سهم را در میان خواسته های دانش آموزان دارند. در پاسخ به دیگر سوالات تحقیق باید گفت که میان خواسته های آنان از حیاط مدرسه با شرایط فعلی تفاوت وجود دارد که با راهکار های پیشنهاد شده در این تحقیق می توان به خواسته های آنان جهت رسیدن به شرایط ایده آل نزدیک شد.

    کلیدواژگان: یادگیری، نقاشی، حیاط ایده آل مدرسه، مدرسه ابتدایی دخترانه
  • فاطمه ورداسبی، مرتضی رضایی زاده*، اباصلت خراسانی، پرستو علیخانی صفحات 109-120

    پیشینه و اهداف :

    دانشگاه ها نقش مهمی در جامعه ایفا می کنند. آن ها مراکز نوآوری هستند، استعدادها را جذب کرده و پرورش می دهند، دانش جدید را ایجاد کرده و به اشتراک می گذارند و ارزش زیادی در اقتصاد کشوری و منطقه ای دارند. بنابراین، کاهش بودجه های دولتی و افزایش رقابت جهانی برای جذب کارکنان و دانشجویان شایسته، دانشگاه ها را بر آن داشته تا شرایط بهتری را برای ارایه آموزش به شیوه های متنوع فراهم آورند. از طرفی، فناوری های ارتباطی نیز با ارایه شیوه های نوینی برای آموزش، راه را برای آموزش از راه دور هموار کرده اند. بنابراین، با توسعه اینترنت و فناوری های چندرسانه ای و استفاده از آنها در برنامه های آموزشی، نوعی مدل آموزشی به نام یادگیری الکترونیکی ایجاد شده است. در یادگیری الکترونیکی، به علت وجود شبکه جهانی وب، تمامی مراحل آموزش، از آنچه که اینترنت فراهم کرده است، بهره مند شده اند. در فضای وب، امکانات متنوعی از جمله قرار دادن یادداشت های کلاسی و مواد سخنرانی به صورت برخط، سیستم های پرسش و پاسخ برخط پویا، آماده سازی کلاس برای امتحانات، بازی ها و شبیه سازی مشابه زندگی واقعی برای مربیان و فراگیران فراهم است. به منظور ارایه و مدیریت فعالیت ها در محیط یادگیری الکترونیکی، از نرم افزاری به نام سیستم مدیریت یادگیری (LMS) استفاده می شود که تسهیلاتی را برای به اشتراک گذاشتن مواد آموزشی، ارسال اطلاعیه های مربوط به هر درس، ارایه و انجام تکالیف، ارتباطات برخط کاربران با یکدیگر، انجام ارزیابی و نتایج ارزیابی ها، فراهم می کند. در دسترس بودن یکی از شاخص های مهم برای اقبال و علاقه مندی دانشجویان و استادان نسبت به یک درس افزار می باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل اثرگذار بر قابلیت دسترسی درس افزار دانشگاه شهید بهشتی است.

    روش ها

    متناسب با این هدف، طرح پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی اتخاذ شد. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران هستند که تجربه فعالیت در درس افزار را داشته اند. 15 نفرمشارکت کننده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور،نفر انتخاب شدند و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته نسبت به جمع آوری اطلاعات تا دستیابی محقق به اشباع نظری اقدام شد. یافته ها با استفاده از روش کدگذاری اشتراس (Strauss) و کوربین (Corbin)، در دو سطح کدگذاری باز و محوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر طبق یافته های حاصل از پانزده مورد مصاحبه، شش مقوله «ضعف درس افزار در دسترسی سریع به محتوای بحث ها»، «فراهم نبودن امکان دسترسی برون خط به بحث های ثبت شده»، «فراهم نبودن بسترهای چندگانه برای فعالیت در درس افزار»، «فاقد قابلیت نمایش کاربران برخط و فعالیت های در لحظه آنها»، «ضعف درس افزار در دسترسی به بحث های گروه قبلی» و «فاقد امکانی برای دسترسی دانشجویان به نتیجه ارزیابی عملکردشان» بدست آمدند.

    نتیجه گیری

    نتیجه اصلی این تحقیق، برجسته سازی اهمیت شاخص «در دسترس بودن» برای درس افزارها و سیستم های مدیریت یادگیری و نیز تعیین عوامل اثرگذار بر روی این شاخص مهم می باشد. چنانچه طراحان و دست اندرکاران اجرای سیستم های مدیریت یادگیری در مدارس و دانشگاه ها علاقه مند به ارتقای کارکرد مدیریتی درس افزارشان می باشند، لازم است بر روی این عوامل شش گانه توجه و تاکید درست داشته باشند. فرایندها و اجزای موجود در درس افزارها باید به گونه ای تغییر یابند که بتوانند با رعایت عوامل شش گانه فوق، خود را برای ذینفعان شان «در دسترس تر» بنمایند. بنابراین، یافته های بدست آمده نشان می دهند که از دیدگاه دانشجویان، این عوامل در قابلیت دسترسی درس افزار دانشگاه اثر منفی دارند. لذا پیشنهاد می شود که زیر ساخت سخت افزاری و نرم افزاری مناسب برای درس افزار فراهم شود تا سرور بطور کامل پاسخگوی نیاز کاربران باشد.

    کلیدواژگان: درس افزار، سیستم مدیریت یادگیری، قابلیت دسترسی، یادگیری الکترونیکی
  • علی جعفری*، امیرهوشنگ عندلیبیان صفحات 121-130

    پیشینه و اهداف :

    تحصیل فرزندان امروزه یکی از دغدغه های مهم خانواده های کشورمان را تشکیل می دهد. این دغدغه بیشتر به دلیل وابستگی آینده فرزندان به میزان توفیق آنان در تحصیل است، اگر چه این دل نگرانی ها برای اعتلا و ارتقای تحصیلی فرزندان و در کل نظام آموزش و پرورش نقطه ای امید بخش و خوشایند به حساب می آید. در شکل دیگر نوعی اضطراب و تشویش برای خانواده ها و دانش آموزان فراهم می نماید که چنانچه فردی مراحل تحصیل را به شکلی کامل طی نماید و راه یابی او به دانشگاه دچار اشکال گردد، دیگر نمی تواند فردی موفق و شهروندی موثر به لحاظ اجتماعی به شمار آید. یکی از مشکلات نظام های آموزشی هر کشور افت تحصیلی است؛ که یک نظام آموزشی کارآمد کمترین افت و بالاترین بازدهی را دارد. وقتی صحبت از افت تحصیلی می شود شامل جنبه های مختلف شکست چون غیبت مطلق از مدرسه، ترک تحصیل قبل از موعد مقرر، تکرار پایه تحصیلی، کیفیت نازل تحصیلات دانش آموزان با آنچه تداعی می گردد. کامپیوتر و اینترنت یکی از وسایل ارتباطی در عصر جدید است که توسط انسان بکار گرفته شده است این وسیله باعث سرعت و دقت در کارها و گسترش ارتباطات شده است، بگونه ای که کره زمین را تبدیل به دهکده جهانی کرده است با وجود این نفوذ و گسترش آن باعث بروز مشکلاتی در جوامع شده است. از جمله این مشکلات می توان به افت تحصیلی در بین دانش آموزان اشاره کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بازی های رایانه ای در افت تحصیلی دانش آموزان متوسطه شهر تهران انجام شد.

    روش ها

    تحقیق از نوع همبستگی و روش جمع آوری اطلاعات پیمایشی است، جامعه آماری تحقیق دانش آموزان متوسطه منطقه 3 شهر تهران که تعداد آنها 27535 نفر می باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 385 نفر برآورد گردید که به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که دارای اعتبار صوری و میزان پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ برآورد شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون، آزمونt و تحلیل واریانس انجام گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد 88درصد دانش آموزان اظهار داشته اند که به اینترنت دسترسی دارند و مهم ترین ابزار دسترسی آن ها گوشی همراه است که میانگین استفاده از اینترنت 4 ساعت و 23 دقیقه می باشد. حدود 41درصد بازی رایانه ای انجام می دهند که 65درصد از گوشی همراه و 17 درصد نیز از پلی استیشن برای بازی استفاده می کنند و میانگین میزان بازی رایانه ای در شبانه روز حدود 2 ساعت و 55 دقیقه می باشد. از بین بازی ها، بازی های جنگی بالاترین فراوانی را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان استفاده از بازی های رایانه ای، نوع بازی های رایانه ای، جنس، سن، رشته تحصیلی و پایگاه اجتماعی دانش آموزان با افت تحصیلی رابطه معنی داری وجود دارد. آنچه مسلم است امروزه نقش رایانه در زندگی انسان ها انکار ناپذیر است و بخش اعظمی از وقت انسان در زندگی را به خود اختصاص داده و بازی های رایانه ای نیز به زنگ تفریح انسان های این عصر و به ویژه دانش آموزان تبدیل شده است. در سال های اخیر شاهد ورود بازی های رایانه ای زیادی به بازار هستیم، که در اوقات فراغت و سرگرمی، همدم اقشار مختلف جامعه از خردسال تا بزرگسال چه دانش آموز و چه غیر دانش آموز می باشد. در این  میان جدا از تاثیرات مثبتی که رایانه در انتقال اطلاعات و آشنایی با دنیای پیرامون دانش آموزان و انجام کارهای روزمره زندگی دارد، استفاده بیش از حد آن می تواند، تبعات منفی چون افت تحصیلی را به همراه داشته باشد، که در این پژوهش این نتیجه حاصل شد.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، اعتیاد به اینترنت، بازی های رایانه ای، دانش آموزان
  • عبدالمحمد طاهری*، نجف طهماسبی پور صفحات 131-139

    پیشینه و اهداف :

    هوش هیجانی مجموعه ای از توانایی های اجتماعی و هیجانی انسان است که به شخص در حل مشکلات روزمره و تعامل با دیگران کمک می کند. اگرچه بهره هوشی عمومی نسبتا ثابت است، اما هوش هیجانی می تواند ایجاد و آموزش داده شود و سازمان ها و شرکت می توانند هوش هیجان را بیازمایند و یاد بدهند. هوش هیجانی به توانایی کنترل احساسات و عواطف خود و دیگران، تفکیک این احساسات و سمت و سو بخشیدن به رفتار و تفکر شخصی براساس این اطلاعات اطلاق می شود. پژوهش های انجام شده در مورد هوش هیجانی نشان داده اند که هوش هیجانی عامل موثر و تعیین کننده ای در برآیندهای زندگی واقعی مانند موفقیت در مدرسه و تحصیل، موفقیت در شغل و روابط بین فردی و به طور کلی در کارکرد سلامت می باشد. هوش هیجانی با سلامت روانی همبستگی مثبت و با اختلالات روانی همبستگی منفی دارد. به علاوه پژوهش های مختلف نقص در تنظیم هیجانات و هوش هیجانی را در برخی اختلالات از جمله اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت اسکیزوتایپیال، اسکیزوفرنی، افسردگی و اختلالات اضطرابی نشان داده اند. در واقع، ارتباط بین هوش هیجانی که با مقیاس رگه های فراخلقی اندازه گیری میشود با متغیرهایی مانند افسردگی، اضطراب و سلامت روانی و جسمانی کلی در بزرگسالان مورد تایید قرار گرفته است.هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش هیجانی و مولفه های آن با علایم اضطرابی دانش آموزان المپیادی کشور در سال تحصیلی 94-93 بوده است.

    روش ها

    برای رسیدن به این هدف از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده گردیده است.جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر المپیادی مقطع متوسطه سراسر ایران در سال تحصیلی 94-93 به تعداد 380 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان به تعداد 181 نفر تعیین گردید. ابزارهای مورد مطالعه عبارتند از: مقیاس رگه های فراخلقی (TMMS) که این مقیاس یک ابزار خودگزارشی عینی بر مبنای الگوی رگه ی هوش هیجانی است که توسط سالووی و همکاران برای سنجش سه مولفه ی هوش هیجانی ساخته شده است؛ و پرسشنامه ی اضطراب بک (BAI): این پرسشنامه برای سنجش میزان اضطراب طراحی شده و شامل 21 عبارت است. روش تحلیل داده ها در این پژوهش ضریب همبستگی، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون بود.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که: بین هوش هیجانی و مولفه های آن با علایم اضطرابی دانش آموزان المپیادی رابطه معناداری وجود دارد. بین مولفه توجه به احساسات با علایم اضطرابی دانش آموزان رابطه معناداری وجود ندارد. بین مولفه وضوح احساسات با علایم اضطرابی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. بین مولفه اصلاح خلق (ترمیم احساسات) با علایم اضطرابی دانش آموزان رابطه معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    مطابق با تجزیه و تحلیل های انجام گرفته بین هوش هیجانی و اضطراب رابطه معنادار وجود دارد و این متغیر، اضطراب را به صورت منفی پیش بینی می کند. بدین معنا که دانش آموزانی که هوش هیجانی بالایی دارند به مراتب کمتر دچار اضطراب می شوند. علاوه بر این، تبیینی که در این رابطه وجود دارد این است که هوش هیجانی با دو گستره مهم خلق و خو یعنی عاطفه مثبت (احساس لذت، اشتیاق و علاقه مند و...) و عاطفه منفی (اضطراب، احساس خصومت و نارضایتی و...) نیز رابطه دارد. افراد با خلق منفی به علت ثبات تجربه هیجانی گرایش دارند که چنین حالاتی ممکن است درک واقعی آنچه را که احساس می شود با مشکل مواجه سازد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مولفه ها، علائم اضطرابی، دانش آموزان المپیادی، کشور
  • موسی پیری*، حافظ صاحب یار، آرش سعداللهی صفحات 141-148

    پیشینه و اهداف:

     عصرحاضر را عصر اطلاعات می نامند، چرا که شتاب تحول و پیشرفت علم و تکنولوژی در عصر حاضر خیلی زیاد و چشمگیر است. هر روز تکنولوژی های جدیدی تولید شده و در اختیار مخاطبان قرار می گیرد. بخش عظیمی از دانش و علومی که در مدارس و دانشگاه ها آموخته می شود پس از مدتی به علت تغییرات اجتماعی و تکنولوژی نیاز به بازنگری پیدا می کنند. به علاوه موقعیت های شخصی و حرفه ای به طور فزاینده ای بستگی به یادگیری مستمر دارد در دهه های اخیر با توجه به تغییرات شگرف و گستردگی علوم، ضرورت ارتقاء و به روز رسانی دانش و مهارت های انسان، ارتقاء مهارت ای یادگیری مادام العمر به عنوان یکی از اهداف اولیه نظام آموزشی می باشد. با ظهور فناوری اطلاعات و پیشرفت روزافزون نظام آموزشی فعالیت های خود را به سمت استفاده از آموزش الکترونیکی سوق داده است. اقبال عمومی به سوی این نوع آموزش تا جایی است که برخی مزایای آموزش سنتی و تعامل بین معلم و دانش آموز را نادیده گرفته و آموزش الکترونیکی را تنها راه آموزش برای یادگیری پایدار در صدر آموزش رسمی قلمداد کردند. بنابراین از نظر آموزشی، فضای جدیدی بر دنیا حاکم شده است. حجم زیاد اطلاعات و تحول آن در زمان اندک که در نظام آموزش و پرورش باید به آن پرداخته بشود؛ ولی به دلیل محدودیت هایی از جمله کمبود زمان، نبود انگیزه یادگیری، به روز نمودن اطلاعات با فضای جدید نظام آموزشی سازگار نیست. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر کلاس معکوس بر مهارت خودراهبری در یادگیری دانشآموزان دختر پایه دهم شهرستان کلیبر در سال تحصیلی 96-1395 در درس زبان انگلیسی انجام گرفته است.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه کنترل بود. شرکتکنندگان در پژوهش 30 نفر بودند، که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سنجش خودراهبردی در یادگیری دانش آموزان (SDL) با پایایی 82/0 برای کل آزمون و با روایی صوری و محتوایی تایید شده از سوی متخصصان، استفاده شد. داده ها با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی تحت نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل کواریانس نشان دادند که کلاس معکوس توانسته است با کمک متغیر کووریت (پیش آزمون) اثر معنی داری بر متغیر خودراهبری (به جز مولفه ی خود مدیریتی) در یادگیری اثر بگذارد (p <0.05). همچنین میانگین نمرات دانش آموزان درپیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش تفاوت چشمگیری با یکدیگر داشتند؛ که میانگین نمرات خود راهبری یادگیری دانش آموزان آموزش دیده از طریق کلاس معکوس بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش علی رغم محدودیت های روش شناختی، مانند عدم انتخاب تصادفی آزمودنی ها و محدود بودن تعداد جلسات مداخلات آموزشی، می تواند تلویحات علمی و کاربردی برای نظام آموزشی داشته باشد. پیشنهاد مشخص این پژوهش، بکارگیری و استفاده از این روش در تدوین برنامه ی درسی و کتب درسی و همچنین برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت کلاس های معکوس برای معلمان جدید و نا آشنا به این روش و همچنین بکارگیری این روش توسط معلمان برای درگیری تحصیلی دانش آموزان، ایجاد و تقویت مهارت های ضروری تحصیلی در این عصر انفجار اطلاعات، پیشنهاد می شود. مطالعات اثرات بلند مدت کلاس معکوس، اجرای پژوهش های همانند در دروس و پایه های مختلف و همچنین مطالعه ی آن بر روی نمونه های بیشتر در سایر مناطق آموزشی، از جمله پیشنهادها برای محققان آینده است.

    کلیدواژگان: کلاس معکوس، خود راهبری در یادگیری، یادگیری، زبان انگلیسی، دوره دوم دبیرستان
  • آذردخت کوهستانی نژادطاری، زهرا اباذری*، زهره میر حسینی صفحات 149-159

    پیشینه و اهداف:

     فناوری با سرعتی چشم گیر تغییر می کند و همراه با خلق فناوری های جدید، فناوری های موجود نیز بهبود و توسعه می یابند. فناوری های قرن بیست و یکم، امکاناتی را برای بشر به ارمغان آورده و پیشرفت های حاصل از آن زندگی انسان امروز را از هر سو احاطه کرده است. ازجمله این تغییرات، می توان از تاثیر پیشرفت فناوری در آموزش وپرورش و دگرگونی های حاصل از آن در فرآیند یاددهی-یادگیری نام برد. در دنیای امروز نظام های آموزشی به دنبال رویکردهای نوینی هستند که در مواجهه با تحولات گسترده جهان، آنها را در بازسازی خویش یاری نماید. آنها برای این بازسازی، به برنامه درسی غنی، آموزش انعطاف پذیر، رهبری آموزشی اثربخش، محیط یادگیری و محتوای آموزشی مناسب و معلمانی توانمند و حرفه ای نیازمندند. آمادگی برای کاربرد فناوری و آگاهی از چگونگی پشتیبانی فناوری در یادگیری دانش آموزان باید جزء مهارت های اساسی معلمان قرار گیرد. توانمندی معلمان در زمینه سواد فناوری، آنها را قادرمی سازد تا در فرآیند یاددهی- یادگیری از فناوری های نوین خصوصا فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده نموده و از این طریق کیفیت آموزشی خود و سطح سواد اطلاعاتی دانش آموزان را ارتقا داده و دسترسی به منابع یادگیری وسیع اطلاعاتی را برای خود و دانش آموزان فراهم آورند. هدف از پژوهش حاضر بررسی سواد فناوری معلمان در سند برنامه درسی ملی آموزش وپرورش، حوزه تربیت و یادگیری کار و فناوری می باشد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است.

    روش ها

    جامعه آماری، اسناد بالادستی آموزش وپرورش، شامل نقشه جامع علمی کشور، سند تحول بنیادین آموزش وپرورش و سند برنامه درسی ملی می باشد. برای جمع آوری داده ها از سیاهه وارسی و برای تجزیه و تحلیل یافته های کمی تحقیق، از روش های آمار توصیفی برای تعیین فراوانی ها و استنباطی جهت تعیین نتایج آزمون t تک متغیره و نتایج آزمون کروسکال- والیس استفاده شده است. پایایی سیاهه های وارسی، با استفاده از ضریب بازنمایی گاتمن، نشان دهنده مقدار ضریب توافق مابین 0.48 تا 0.95 می باشد و پایایی تحقیق را تایید می نماید همچنین روایی سیاهه های وارسی با استفاده از روش روایی محتوا  مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان توجه به سواد فناوری در برنامه درسی ملی در حوزه تربیت و یادگیری کار و فناوری، بالاتر از حد متوسط بوده و تا حد بسیار زیادی به آن توجه شده است و مابین استانداردهای سواد فناوری ازلحاظ میزان انطباق با صلاحیت های در نظر گرفته شده برای معلمان، تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله حاکی از آن است که مابین استانداردهای سواد فناوری معلمان و انطباق آن با صلاحیت های در نظر گرفته شده، تفاوت معناداری وجود نداشته است. اجرای مطلوب برنامه درسی ملی، در حوزه مربوطه، نیازمند مساعدت و توجه ویژه معلمان و بهره مندی از صلاحیت ها و شایستگی های حرفه ای و تخصصی مناسب درنظر گرفته شده در این برنامه می باشد، لذا مفاد آن باید در مهندسی نیروی انسانی و در برنامه های آموزشی، جذب و توانمندسازی و بازآموزی معلمان قبل از خدمت و در ضمن خدمت موردتوجه جدی قرار گیرد. با توجه به جامع بودن برنامه درسی ملی، در حوزه تربیت و یادگیری کار و فناوری، در زمینه سواد فناوری، باید در تهیه و تدوین کلیه محتواهای آموزشی، اعم از کتاب های درسی و کمک آموزشی، راهنمای برنامه های درسی و تولید بسته های آموزشی و...، به مفاد و اهداف آن توجه کامل نمود

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، برنامه درسی ملی، سوادفناوری، معلمان، ف‍ن‍اوری آم‍وزش‍ی
  • سعید عظمتی*، فرهنگ مظفر، بهرام صالح صدق پور، سید باقر حسینی صفحات 161-170

    پیشینه و اهداف:

     امروزه مسئله الگوهای یاددهی و یادگیری و فعالیت های گروهی از مسایل مورد توجه حوزه های مرتبط با آموزش در دانشگاه ها می باشد. چگونگی دستیابی به الگوهای یاددهی ویادگیری جایگاه ویژه ای در میان صاحب نظران علوم کسب نموده است. در سال های اخیر با توجه به رشد روز افزون و وسعت تغییرات روش های آموزشی، سازگار نمودن بستر یادگیری با تمامی جوانب نیازهای یادگیرنده، در کانون توجه متخصصین آموزش قرار گرفته است. چرا که محیط فیزیکی به سبب ساختار خود می تواند تعاملات و در پی آن فرآیند یادگیری را تقویت و یا تضعیف نماید .از آنجا که تعاملات مداوم انسان ها با یکدیگر و با منابع محیطی و الگوی یادگیرنده- محوری جوهره نظام های آموزشی جهان امروز و فردا را شکل می بخشد، این اعتقاد وجود دارد که رویکردهای جدید، نیازمند حرکت، کار گروهی و پویایی دانشجویان است .از این رو تعریف نیازها و چگونگی سازماندهی بستری که چنین نحوه ی یادگیری، در آن قابلیت ظهور داشته باشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به تاثیری که فضاهای دانشگاهی می تواند برمخاطبان وکاربران اینگونه فضاها داشته باشد، هدف پژوهش حاضر ارایه رهنمودهایی برای طراحی فضاهای باز دانشگاهی مبتنی بر افزایش سرزندگی و تعاملات اجتماعی میان استفاده کنندگان و بهبود سطح آموزش در بین آنها است. پژوهش حاضر میکوشد ضمن شناسایی عناصر موثر بر ارتقاء سرزندگی و ارتقاء آموزش از طریق فعالیت گروهی، رابطه همبستگی بین این عوامل را در قالب یک مدل تحلیلی ترسیم کند. 

    روش ها

    دراین پژوهش از روش تحقیق تلفیقی (کیفی کمی) استفاده شده است. پس از تدوین جدول هدف محتوی و پرسشنامه، حجم نمونه از طریق دیدگاه کلاین با توجه به تعداد سوالات پرسشنامه به 341 نفر رسید. لذا از دانشجویان در رشته های معماری، معماری منظر، شهرسازی و عمران در سطح دانشگاه های ایران بصورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انجام گرفت و نتایج برای تحلیل داده های جمع آوری شده، در نرم افزار SPSS نسخه ی 22 بر اساس تحلیل عامل R استخراج، و مدل توسط Amos صورت گرفت.

    یافته ها

      نتایج این پژوهش بیانگر آن است که ابعاد فیزیکی فضا شامل: انعطاف پذیری، تنوع فضایی، عناصر محیطی، دسترسی پذیری، ابعاد انسانی و عملکردی شامل: شکل گیری رفتار انسانی، آسایش روانی و اجتماع پذیری، ابعاد معنا و سرزندگی شامل: سرزندگی محیطی تاثیرگذار میباشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعات گذشته و پژوهش حاضر، وجود صفات اجتماعی، کالبدی، طراحی و روانشناسی محیط، در فضاهای جمعی دانشگاه، می تواند شرایط لازم را برای افزایش سرزندگی، اجتماع پذیری و فعالیت گروهی تسهیل کنند. به این ترتیب که وجود صفت فضایی در فضاهای جمعی باز دانشگاهی، به واسطه افزایش امکان سرزندگی، فرآیند خلاقیت و نوآوری را برای محققین تسهیل و منجر به اجتماع پذیری می شود. همین طور، افزایش اشتیاق به انجام فعالیت های گروهی و دسته جمعی و امکان حل مسایل در قالب گروه منجر به ارتقای سطح آموزش در بین کاربران می شود. بازنگری این تحقیقات بیانگر این حقیقت است که رفتار انسان، برخوردها و کاربرد فضا می توانند به واسطه فضا و ارتباطات فضایی تحت تاثیر قرار گیرند و نهایتا منجر به سرزندگی اجتماعی در کانون های جمعی شوند.

    کلیدواژگان: اصول طراحی، فضای باز دانشگاهی، سرزندگی، آموزش
|
  • M. Samadpour Shahrak, M. Tahbaz * Pages 95-108
    Background and Objectives

    Research shows that the presence of students in nature and outdoors reduces stress, increases vitality and mobility, increases concentration, etc. Therefore, children should not be deprived of the blessing of being in this environment. Today, due to the increase in construction in Iran and the development of the culture of apartment living in courtyards, it is smaller and in most cases unusable, and has given way to a terrace in each apartment unit. This has limited the child's contact with nature and natural environments, and since children often spend most of their time in school after home, the school yard can provide a good place for them to spend time in nature. Spending time in the school yard, whether it is a waste of recreational or educational opportunities, can partially compensate for the lack of connection between children and the outdoors. School yard is a part of the physical space which can have a significant impact on raising the level of learning, growth and education of students. Neglecting these spaces in recent decades represents the necessity of attention to this issue. Therefore, the present study seeks to emphasize the importance of open spaces in schools in order to improve the current conditions of schools according to the needs of students as the main beneficiaries.

    Method and Materials: 

    In order to meet these goals, descriptive-analytical method based on library studies and field studies was used. Eight elementary girls’ schools were randomly selected and studied in Tabriz city. In this paper, it has been tried to use collaborative methods such as drawing, writing, and interviewing students about their expectations of the school's yard. A total of 280students were interviewed and their paintings were examined. The data were coded in MAXQDA11 software and finally, to assess the students’ satisfaction the paired t-test and Wilcoxon test were run using SPSS software.

    Findings

    The results indicate that there is a significant difference between the state of the school yard and its ideal state. Finally, some suggestions are provided to improve the quality of the school yards.The findings of the study could be used in designing elementary schools such as: increasing the connection between outdoors and indoors, division of functions, using of the flexible materials with pretty colors on the floor and walls, and using of the flexible furniture.

    Conclusion

    According to the research and research findings, it can be concluded that the environment of children can act as a deterrent or facilitator in their learning, growth and development. The rate of learning and development of the child increases when they connects with the environment, the open space and nature. Therefore, by creating a suitable environment and in accordance with their opinion, the desire of children to be present in the environment should be increased. A key factor in designing is the ability of children to create their own learning environments, rather than being in an environment where everything is pre-determined. In response to the first question of the research, we can mention the increase of sports equipment and attention to quality and observance of scale by 97% and the increase of greenery by 96%, which have the largest share among students' demands. In response to other research questions, it should be said that there is a difference between their demands from the school yard and the current situation, and with the solutions proposed in this research, their demands can be approached to achieve ideal conditions.

    Keywords: Learning, Painting, Ideal Elementary School Yard, Elementary Girl's School
  • F. Vardasbi, M. Rezaeizadeh *, A. Khorasani, P. Alikhani Pages 109-120
    Background and Objectives

    Universities play an important role in society. They are centers of innovation, attract and nurture talent, create and share new knowledge, and are of great value in the national and regional economies. Thus, declining government budgets and increasing global competition for qualified staff and students have led universities to provide better conditions for providing education in a variety of ways. On the other hand, communication technologies have paved the way for distance learning by offering new methods of education. Therefore, with the development of the Internet and multimedia technologies and their use in educational programs, a kind of educational model called e-learning has been created. In e-learning, due to the existence of the World Wide Web, all stages of education have benefited from what the Internet has provided. In the web space, a variety of features such as online class notes and lecture materials, dynamic online Q & A systems, classroom preparation for exams, games and real-life simulations for educators and learners are provided. In order to present and manage activities in the e-learning environment, a software program called Learning Management System (LMS) is used, which provides facilities for sharing educational materials, sending notifications related to each lesson, presenting and performing assignments, providing users with online communication with each other, conducting evaluations, and evaluating results. Accessibility is one of the important indicators in obtaining students' and teachers' interest in a courseware. Therefore, the present study aimed to identify the effective factors impacting on the accessibility of Shahid Beheshti University’s courseware.

    Method and Materials:

     Accordingly, a qualitative phenomenology research has been implemented. The population of this study is undergraduate students of the Faculty of Education and Psychology of Shahid Beheshti University in Tehran who had an experience of working with the courseware. 15 Participants were selected using purposeful sampling method. Semi-structured interviews were conducted for data gathering until the theoretical saturation was achieved. The findings were analyzed using Strauss and Corbin coding method at two open and axial coding levels.

    Findings

    According to the findings from 15 interviews, six categories including: the weakness of quick access to the content of discussions, the lack of off-line access to the discussions, not suitable access to the content on multiple platforms, lack of ability to display online users, the weakness in access to discussions of the previous groups; and lack of student access to their performance results, were identified.

    Conclusion

    The main result of this research is to highlight the importance of the "availability" indicator for learning management tools and systems and also to determine the factors affecting this important indicator. If the designers and implementers of learning management systems in schools and universities are interested in improving the management function of their curriculum, it is necessary to pay proper attention to these six factors. Processes and components in courseware need to be changed so that they can be "more accessible" to their stakeholders by considering the above six factors. These factors could help e-learning administrators and designers to provide a better and more qualified experience for their students and faculties.

    Keywords: Accessibility, Course ware, e-Learning, Learning management system
  • A. Jafari *, A.H. Andalibian Pages 121-130
    Background and Objectives

    Education of children is one of the most important concerns of our country's families today. This concern is mostly due to the future dependence of children on their level of success in education, although these concerns are a promising and pleasant point for the promotion and advancement of their children and the education system as a whole. In another form, it provides a kind of anxiety and worry for families and students as if a person completes the study process and his way to university is difficult, they can no longer be a successful person and an effective citizen. Socially, one of the problems of educational systems in any country is academic failure; an efficient educational system with the lowest drop and the highest efficiency. When it comes to academic failure, it includes various aspects of failure such as complete absenteeism, early school leaving, repetition of the basic level, and the low quality of students' education with which is associated with. The computer and the Internet is one of the means of communication in the modern age that has been used by humans. This device has caused speed and accuracy in work and the expansion of communication, in a way that has turned the planet into a global village. And its spread has caused problems in communities. One of these problems is the drop in education among students. The present study aims to identify the role of computer games and educational failure of high-school students of Tehran.

    Method and Materials: 

    The research method is correlational and survey data collection method has been used. The statistical population of the study includes 27535 Tehran’s high-school students (Region 3). The sample size was estimated to be 385 by Cochran formula, selected by multi-staged cluster sampling method The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. Face validity and content validity were confirmed by some experts and supervisors. In addition, its reliability based on Cronbach’s alpha for social class was .80, for Internet & game questionnaire was .71 and for educational failure questionnaire was .72. Data were analyzed by SPSS software, quantitative and descriptive statistics, multiple Pearson correlation test, T-test, and One Way Analysis of Variance.

    Findings

    The results show that 88% of students have access to the Internet. Their primary access means include mobile phones and the average use of the Internet is 4 hours and 23 minutes. 41% play computer games, 65% use mobile phones and 17% use PlayStation to play games. The daily average of playing computer games is 2 hours and 55 minutes. From among the games, war games have been allocated the highest frequency.

    Conclusion

    The results showed that there is a significant relationship between computer games, types of computer games, Internet access, gender, age, major, social class and educational failure of students. What is certain is that today the role of computers in human life is undeniable and has taken up a large part of human time in life and computer games have become a ring of entertainment for people of this era, especially students. In recent years, we have witnessed the entry of many computer games into the market, which in leisure and entertainment, is the companion of different segments of society from childhood to adulthood, both students and non-students. In addition to the positive effects that the computer has on the transmission of information and familiarity with the world around students and the performance of daily life, its excessive use can have negative consequences such as academic failure, that was the result of this study.

    Keywords: educational failure, Internet addiction, Computer games, students, Tehran
  • A. Taheri *, N. Tahmasbipour Pages 131-139
    Background and Objectives

    Emotional intelligence is a set of social and emotional abilities that help a person solve everyday problems and interact with others. Although general IQ is relatively constant, emotional intelligence can be created and taught, and organizations and companies can test and teach emotional intelligence. Emotional intelligence refers to the ability to control the feelings and emotions of oneself and others, to distinguish these feelings and to direct personal behavior and thinking based on this information. Research on emotional intelligence has shown that emotional intelligence is an effective and determining factor in real life outcomes such as success in school and education, success in work and interpersonal relationships, and overall health function. Emotional intelligence is positively correlated with mental health and negatively correlated with mental disorders. In addition, various studies have shown impairment in emotion regulation and emotional intelligence in some disorders such as borderline personality disorder, schizotypal personality disorder, schizophrenia, depression and anxiety disorders. In fact, the relationship between emotional intelligence, which is measured by the Transcendental Traits Scale, with variables such as depression, anxiety, and general mental and physical health in adults has been confirmed. The present study determines the relationship between emotional intelligence and its components and anxiety symptoms among country Olympiad students in educational year 2004-2005.

    Method and Materials: 

    The study used a descriptive- survey research design. The population included 380 Olympiad male students from middle schools in Iran in educational year 1393-94. 181 students were selected based on Morgan table. The instruments included: Scale (TMMS) which is an objective self-report questionnaire based on emotional intelligence model and made by Salovey et al to assess three components of emotional intelligence; and Beck Anxiety scale (BAI) with 21 items and made to assess anxiety level. The method of data analysis in this study was correlation coefficient, one - way variance analysis and regression.

    Findings

    The findings showed that there is a significant relationship between emotional intelligence and its components and anxiety symptoms among Olympiad Students. In addition there was no relationship between the component caring for the feelings and anxiety symptoms. The component feelings clarity also correlated significantly with anxiety symptoms. Finally, there was no significant correlation between the component feelings renewal and anxiety symptoms.

    Conclusion

    According to the results, there is a significant relationship between emotional intelligence and anxiety and this variable predicts anxiety negatively. This means that students with high emotional intelligence are far less likely to be anxious. In addition, the explanation in this regard is that emotional intelligence with two important domains of mood, namely positive emotion (feeling happy, eager and interested, etc.) and negative emotion (anxiety, feelings of hostility and dissatisfaction, and ...) is also relevant. People with negative moods tend to experience emotional stability due to the stability of such situations, which may make it difficult to truly understand what is being felt. While positive-tempered people are more likely to be optimistic about their abilities; therefore, they evaluate themselves positively in terms of emotional ability, and people who are able to recognize, control, and use these emotional abilities will enjoy greater social support and a sense of mental health satisfaction. The above findings, which are the result of the anxiety component related to emotional intelligence, have been observed in fewer studies, and in this regard, the present study can be the source of serious challenges in such research.

    Keywords: Emotional intelligence, Components, anxiety symptoms, Olympiad students, country
  • M. Piri *, H. Sahebyar, A. Sadollahi Pages 141-148
    Background and Objectives

    The present age is called the information age, because the acceleration of the evolution of science and technology in the present age is very high and significant. Every day new technologies are produced and made available to the audience. Much of the knowledge and science taught in schools and universities needs to be revisited over time due to social and technological changes. In addition, personal and professional situations increasingly depend on continuous learning. In recent decades, due to dramatic changes and the breadth of science, the need to upgrade and update human knowledge and skills, upgrading lifelong learning skills has become one of the primary goals of the education system. With the advent of information technology and the increasing development of the educational system, it has shifted its activities to the use of e-learning. The general popularity of this type of education is such that some have overlooked the benefits of traditional education and the interaction between teacher and student, and considering e-learning as the only way of education for sustainable learning at the forefront of formal education. Therefore, in terms of education, a new atmosphere has ruled the world. The large amount of information and its evolution in a short time that must be addressed in the education system; but due to limitations such as lack of time, lack of motivation to learn, update information is not compatible with the new atmosphere of the education system.  This research has been conducted in an attempt to examine the effect of Flipped classroom on self-directed learning in English language classes.

    Method and Materials:

     The participants were female 10th grade students of Kaleybar in academic year 2016-2017. The research is a quasi-experimental one and is performed using the pre-test, post-test method with a control group. Participants in the study were 30 students selected by convenience sampling and randomly divided into two experimental and control groups. For data collection, the self-directed learning questionnaire was used with a reliability of.82 for the whole test and with face and content validity approved by the experts.

    Findings

    Data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS software. The results of ANCOVA showed that Flipped Classroom influenced the self-directed variable (with the exception of self-management) in learning with the help of covariate (pre-test) (p <.05). Also, the mean scores of students at the pre and post-test in the experimental group were significantly different. The mean scores of self-directed learning for students trained through Flipped Classroom were higher.

    Conclusion

    Findings of this study, despite methodological limitations, such as non-random selection of subjects and limited number of sessions of educational interventions, can have scientific and practical implications for the educational system. The specific proposal of this research is to this method in compiling curricula and textbooks, as well as holding in-service training courses for inverted classes for new teachers unfamiliar with this method, as well as using this method by teachers for students' academic engagement. Strengthening the necessary academic skills in this age of information explosion is suggested. Studies on the long-term effects of the flipped class, conducting the same research in different courses and grades, as well as studying it on more examples in other educational areas, are among the suggestions for future researchers.

    Keywords: Flipped classroom, self-directed learning, Learning, English language course, Second course high school
  • A. Kohestani Nejad Tari, Z. Abazari *, Z. Mirhoseini Pages 149-159
    Background and Objectives

    Technology is changing rapidly, and as new technologies are created, existing technologies are being improved and developed. The technologies of the 21st century have brought possibilities to mankind, and the advances that have taken place surround human life today from all sides. Among these changes are the impact of technological advances in education and the resulting changes in the teaching-learning process. In today's world, educational systems are looking for new approaches to help them rebuild in the face of global changes. For this reconstruction, they need a rich curriculum, flexible education, effective educational leadership, a suitable learning environment and educational content, and capable and professional teachers. Readiness to use technology and knowledge of how technology supports students' learning should be one of the basic skills of teachers. Teachers' ability in the field of technology literacy enables them to use new technologies in the teaching-learning process, especially information and communication technology, thereby improving the quality of their education and the level of information literacy of students and access to a wide range of information learning resources The purpose of this study was to investigate teachers’ technology literacy in the national curriculum on Education and Training in Work and Technology.

    Method and Materials: 

    This research is conducted as a descriptive study using content analysis technique. The population was three main education documents including National Comprehensive Scientific Map; The Fundamental Transformation of Education Document; and The National Curriculum Document. Data collection instruments were checklists. Descriptive and inferential statistics were used to determine the frequencies and test the results of univariate t-test and Kruskal-Wallis test. Gutmann factor was used to test the reliability.

    Findings

    The results show agreement between .48 to .95 coefficients for the validity checklists using content validity. The findings of the study show that the level of attention to teacher technology literacy in National Curriculum in the Domain of Teaching and Education Work and Technology was higher than average; and to a largely extent it is appropriately cared for. There is no significant difference between technology literacy standards in terms of compliance with the competencies intended for teachers.

    Conclusion

    The results show that there is no significant difference between teachers' technology literacy standards and their compliance with the required competencies. Optimal implementation of the national curriculum in the relevant field requires the special assistance and attention of teachers and the use of appropriate professional competencies provided in this program; so its provisions should be taken seriously into account in human resource engineering and in training programs, recruitment and empowerment and retraining teachers before and during service Due to the comprehensive national curriculum in the field of training and learning work and technology, in the field of technology literacy, the content should be included in the preparation and compilation of all educational content, including textbooks, curriculum guide and production of educational packages, etc.

    Keywords: Education, National curriculum, Technology literacy, Teachers
  • S. Azemati *, F. Mozaffar, B. Saleh Sedgh Pour, S.B. Hosseini Pages 161-170
    Background and Objectives

    Today, the issue of teaching and learning patterns and group activities is one of the issues of interest in areas related to education in universities. How to achieve teaching-learning patterns has gained a special place among experts. In recent years, due to the increasing growth and scope of changes in educational methods, adapting the learning environment to all aspects of learner needs, has been the focus of education professionals. Because the physical environment, due to its structure, can strengthen or weaken the interactions and subsequent learning process, it is believed that new approaches are required for movement, teamwork and student dynamism. Therefore, defining the needs and how to organize the context in which such learning can emerge is of particular importance. Considering the effect that academic spaces can have on the audience and users of these spaces, the present study aims to provide guidelines for designing open university spaces based on increasing the vitality and social interactions among users and improving the level of education among them. The present research tries to identify the factors affecting the promotion of vitality and social interactions from the users' perspective, drawing the correlation between these factors in an analytical model. In the current study, both quantitative and qualitative research methods have been used.

    Method and Materials:

     After formulating the contents of the content table and the questionnaire, the sample size based on Klein's views reached 341 according to the number of questionnaires. Therefore, students from architecture, landscape architecture, urban planning and civil engineering at Iranian universities were randomly selected by cluster sampling. The data were analyzed by SPSS version 22 using R factor analysis. The model was developed by Amos.

    Findings

    The results of this research indicated that social, physical, designing and psychological dimensions of the environment are influential.

    Conclusion

    According to the results of previous studies and the present study, the existence of social, physical, design and environmental traits in the collective spaces of the university, can facilitate the necessary conditions to increase vitality, sociability and group activities. In this way, the existence of a spatial trait in open university public spaces, by increasing the possibility of vitality, facilitates the process of creativity and innovation for researchers and leads to socialization. Also, increasing the desire to do group and group activities and the possibility of solving problems in groups leads to improving the level of education among users. A review of this research reveals the fact that human behavior, collisions, and the use of space can be influenced by space and spatial communication, and ultimately lead to social vitality in collective centers.

    Keywords: design principles, public spaces, Vitality, Education