فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و یکم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد قربانی، امین نعمتی، رضا قربانی، هومان لیاقتی صفحه 257
    علی رغم توجه جهانی به روش های جایگزین در مدیریت علف های هرز استفاده از علف‎کش‎ها برای کنترل علف‎های هرز در کشاورزی رایج در بسیاری از موارد اجتناب ناپذیر است. با توجه به تاثیرات منفی ناشی از مصرف غیر اصولی علف کش ها بر مؤلفه های زیست محیطی، در این مقاله تلاش شد تا با استفاده از داده های مقطع زمانی سال 1387 کشاورزان گندم کار استان خراسان رضوی و بهره گیری از روش ارزش‎گذاری مشروط، تمایل به پرداخت کشاورزان برای برنامه ریزی در جهت کاهش آثار منفی علف کش ها در قالب گزینه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. برای دستیابی به هدف، تعداد 180 نفر از کشاورزان شهرستان های مختلف استان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج نشان داد که متوسط میزان تمایل به پرداخت کشاورزان برای کاهش آثار منفی علف کش ها حدود‎ 3/238733 ریال بر هکتار می باشد، که بالاتر از میزان هزینه سموم علف کش (3/150833 ریال بر هکتار) است. همچنین با تغییر گزینه های کاهش آثار منفی علف کش ها بر مؤلفه های مختلف زیست محیطی،سطح تمایل به پرداخت کشاورزان افزایش یافت. علاوه بر آن سن، آگاهی و دانش کشاورز و مالکیت تاثیر مثبت بر میزان تمایل به پرداخت کشاورزان برای کاهش آثار منفی علف کش ها دارند. همچنین همبستگی مثبت معنی‎داری بین میزان تحصیلات کشاورزان و نوع مالکیت با میانگین تمایل به پرداخت برای کاهش آثار منفی علف‎کش‎ها وجود دارد. با توجه به یافته ها، تلاش متخصصان برای تولید سموم علف کش با آثار منفی حداقلی، توجه به میزان تمایل به پرداخت در نظام قیمت گذاری علف کش ها و ایجاد سازوکارهای قوی برای آگاهی بخشی کشاورزان توصیه شده است.
    کلیدواژگان: ارزش‎گذاری مشروط، علف‎کش، کشاورزی ارگانیک، _ غلات، تمایل به پرداخت
  • جواد حسین زاد، سمیه شرفا، قادر دشتی صفحه 267
    چالش های زیست‎محیطی ناشی از مصرف سموم، اهمیت توسعه و اجرای برنامه های مدیریت تلفیقی آفات (IPM) را در گستره جهان دوچندان کرده است. منافع اجرای این گونه برنامه ها از قبیل امنیت غذایی، تنوع زیستی و ایمنی مصرف کننده و تولیدکننده را می توان بالقوه به صورت ارزش اقتصادی بیان نمود. با محاسبه ارزش اقتصادی این برنامه ها می توان گام های مؤثری در جهت شناسایی منافع و کاربرد وسیع تر آنها برداشت. بدین منظور با بهره‎گیری از روش ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت کشاورزان جهت کاهش 3 سطح خطر ناشی از مصرف سموم (بالا، متوسط و پایین) در 5 لایه زیست‎محیطی (انسان ها، پرندگان، آبزیان، حشرات مفید و حیوانات اهلی) مشخص گردید. سپس با استفاده از شاخص‎های سطح خطر/لایه محیطی، سموم مصرفی بین کلاس های زیست‎محیطی مورد مطالعه در شرایط اجرا و عدم اجرای عملیات IPM تقسیم بندی شد و نهایتا از ترکیب تاثیر اجرای عملیات IPM در کاهش مصرف سموم با نتایج تمایل به پرداخت، منافع زیست‎محیطی این برنامه ها محاسبه گردید. اطلاعات لازم برای انجام این تحقیق از طریق تکمیل پرسش نامه از 180 بهره بردار کشاورزی استان خوزستان که به روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای در سال 1388 انتخاب شدند، فراهم شد. نتایج نشان داد کاهش خطر قابل توجهی در اثر اجرای IPM در تمامی کلاس های زیست‎محیطی صورت می گیرد. درصد تغییرات خطر از 5 درصد در کلاس انسان/ خطر پایین الی 57 درصد در کلاس حیوانات اهلی/خطر بالا متغیر است. همچنین منافع اقتصادی اجرای برنامه های IPM از 9596 ریال در کلاس انسان/خطر پایین تا 315364 ریال در کلاس انسان/ خطر بالا به ازای هر خانوار در سال زراعی متغیر بود و مجموع کل منافع اقتصادی زیست‎محیطی برنامه های IPM اجرا شده در استان خوزستان طی سال زراعی 1387 به ازای هر خانوار ساکن حدود 1140740 ریال برآورد گردید. آموزش‎های لازم جهت آگاهی از اهمیت برنامه های مدیریت‎های تلفیقی آفات برای کشاورزان و همچنین اعمال استانداردها و قوانین مربوط به محدودیت استفاده از سموم تاثیرگذار بر دیگر لایه های محیطی (حیوانات اهلی، آبزیان، پرندگان و حشرات مفید) از جمله پیشنهادات این تحقیق می‎باشند.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، منافع زیست محیطی، مدیریت تلفیقی آفات، _ استان خوزستان
  • رهام رحمانی، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 275
    در این مطالعه رفتار قیمتی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در بازار گوشت مرغ در استان فارس بررسی و تحلیل شد. متوسط قیمت های ماهانه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان از تیرماه 1376 تا مرداد ماه 1387 مورد استفاده قرار گرفت. نحوه تغییرات قیمت های تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نشان داد که قیمت ها دارای روند افزایشی بوده و همچنین نوسانات زیادی در دوره مورد بررسی داشته اند. حاشیه بازاریابی دارای روندی افزایشی و همراه با نوسانات شدیدی بوده است. نتایج آزمون علیت گرانجر حاکی از رابطه علی دو طرفه میان قیمت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان بود. الگوی واریانس ناهمسان شرطی خود توضیح تعمیم یافته (GARCH) برای بررسی رفتار قیمت های تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انتخاب و برآورد شد. نتایج بیانگر وجود رابطه انتقالی میان قیمت های تولیدکننده و مصرف کننده و برعکس می باشد. حاشیه بازاریابی مقدار ثابتی نبوده و ساختار بازار غیر رقابتی است و کشتارگاه ها و خرده فروشان علاوه بر حاشیه ثابت سودی برای توزیع کالا مطالبه می کنند. میزان این سود بسته به قدرت بازار و شوک های وقوع یافته متفاوت می باشد. در دوره مورد بررسی وجود یک رفتار قیمتی متقارن در کوتاه مدت و بلندمدت تصدیق می شود.
    کلیدواژگان: حاشیه بازاریابی، الگوی واریانس ناهمسان شرطی خود توضیح تعمیم یافته، استان فارس، گوشت مرغ، _ انتقال متقارن قیمت، الگوی واریانس ناهمسان شرطی خود توضیح
  • علیرضا جمشیدی، مصطفی تیموری، معصومه جمشیدی، سودابه سرابی صفحه 287
    هدف کلی این تحقیق، بررسی و سنجش عوامل مؤثر بر نگرش کشاورزان استان ایلام نسبت به تولید و توسعه کشت برنج می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کشاورزانی که در سال زراعی 87-1386 در شهرستان شیروان و چرداول به طور تخصصی به کاشت برنج مشغول بوده اند (2550N=) است. از این میان تعداد 119 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به عنوان نمونه های آماری این تحقیق انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی محقق ساخته، بود. برای اطمینان از روایی و پایایی ابزار مورد استفاده از 30 پرسشنامه اولیه استفاده شد. ضرایب به دست آمده برای روایی و پایایی (آلفای کرونباخ) پرسشنامه به ترتیب 729/0 و 96/0 محاسبه شد که در مجموع نشان‎دهنده مورد اعتماد و اطمینان بودن پرسشنامه ی پژوهش است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم‎افزار SPSS تحت ویندوز انجام گرفته و از آمار تحلیلی نظیر ضریب همبستگی، آزمون F و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد، میزان آب در دسترس، داشتن شغل فرعی، میزان دانش فنی و میزان درآمد بیشترین تاثیر را برنگرش برنج کاران منطقه مورد مطالعه نسبت به کاشت و توسعه سطح زیرکشت برنج دارد.
    کلیدواژگان: نگرش، چرداول، برنج، ایلام، شیروان، کشاورزان
  • محمد صادق ابراهیمی، خلیل کلانتری، علی اسدی، حمید موحد محمدی، ایرج صالح صفحه 299
    طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری راهبردی برای توسعه بخش کشاورزی مناطق برنج خیز ایران تلقی می گردد. این مقاله درصدد است که فرصت‎ها، تهدیدها، نقاط قوت و ضعف این طرح را با بهره گیری از روش SWOT مورد بررسی قرار دهد. داده های لازم برای این تحقیق به صورت میدانی و از طریق دو سری پرسشنامه از 34 نفر از کارشناسان صفی و ستادی مجری و ناظر در طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری استان گیلان جمع آوری گردیده است. نتایج نشان داد که مهمترین فرصت ایجاد شده از دیدگاه کارشناسان، امکان استفاده از ماشین آلات مناسب برای انجام کارهای زراعی (بعد اقتصادی) و مهمترین تهدید، تقسیم مجدد زمین و ایجاد مرزهای اضافی به دلیل تقسیم زمین بین وارثین (بعد اجتماعی) می‎باشد. مهمترین نقطه قوت مورد نظر طرح از دیدگاه کارشناسان عبارت است از، ایجاد قطعاتی مستقل از سایر قطعات به منظور استفاده از شبکه های آبیاری، کانال زهکشی و جاده دسترسی (بعد اجتماعی)، و مهمترین نقطه ضعف طرح، عدم حمایت آموزشی و ترویجی برای آگاه سازی کشاورزان (بعد اجتماعی) است. به لحاظ کلی نیز از دیدگاه کارشناسان، فرصت‎های ایجاد شده عمدتا در بعد اقتصادی و زیست‎محیطی و تهدیدهای ایجاد شده عموما در بعد اجتماعی و زیست‎محیطی است. همچنین، نقاط قوت طرح بیشتر اقتصادی و زیست‎محیطی و نقاط ضعف آن بیشتر زیست‎محیطی و نهادی می‎باشد. بیشترین وضعیت استقرارپذیری استراتژیک طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری در استان گیلان در ناحیه WT یعنی استراتژی عقب نشینی یا کاهش، قرار داشته که عبارت است از اینکه باید از سطح فعالیت‎ها در طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری کاسته شود. تا طرح به صورت اصولی دنبال گردد پس از آن استقرارپذیری طرح در ناحیه WO یعنی استراتژی تغییرجهت قرار دارد که بیانگر این مطلب است که با توجه به عملکرد ضعیف ارایه شده و همچنین فرصت‎های موجود می‎بایست تغییر جهت فعالیتی داده شود. به لحاظ پایداری طرح، نتایج تحقیق نشان می‎دهد که طرح به لحاظ حذف عوامل ناپایدارکننده به مراتب پایدارتر از ایجاد عوامل پایدارکننده بوده است. بطور کلی می‎توان گفت که به لحاظ ارزیابی عوامل درونی و بیرونی ماتریس SWOT طرح از لحاظ عوامل درونی، نقاط قوت و به لحاظ عوامل بیرونی، فرصت‎های ایجاد شده ناشی از اجرای طرح از دیدگاه کارشناسان موفق تر ارزیابی می گردند و در مجموع طرح از دیدگاه آنان نسبتا پایدار تلقی می شود.
    کلیدواژگان: نقاط قوت، تهدیدها، استان گیلان، _ فرصت‎ها، نقاط ضعف، اراضی شالیزاری، طرح تجهیز و نوسازی
  • راضیه نامدار، غلامرضا پزشکی راد، محمد چیذری، ناصر زمانی میاندشتی صفحه 313
    هدف این پژوهش بررسی صلاحیت‎های حرفه‎ای تحقیق‎مداری و تحلیل موقعیت مورد نیاز کارشناسان و ارزشیابان وزارت جهاد کشاورزی است. این مطالعه از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه که پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (97/0) تایید گردید استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از نظرات متخصصان رشته های علوم تربیتی و ترویج وآموزش کشاورزی دانشگاه های تربیت مدرس، شیراز و تهران، پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری بهره گرفته شد. مجموع تعداد کارشناسان فعال در امر ارزشیابی وزارت جهاد کشاورزی 140 نفر بود که با استفاده از نمونه‎گیری تناسبی طبقه ای حجم نمونه با روش انتساب متناسب با بزرگی در هرطبقه محاسبه شد و با استفاده از جدول مورگان، 107 نفربه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم‎افزار SPSS تحت ویندوز انجام گرفته و از آمار تحلیلی نظیر تحلیل همبستگی، آزمون مقایسه میانگین‎ها (t) و رگرسیون بهره گرفته شده است. در بین صلاحیت‎های حرفه‎ای مطرح شده صلاحیت‎های «برخورداری از دانش روز ارزشیابی» و «مهارت تفسیر داده های گردآوری شده» بالاترین اولویت‎های مورد نیاز کارشناسان بودند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین تجربه کاری و میزان شرکت در دوره های آموزشی کارشناسان با قابلیت‎های حرفه‎ای تحقیق‎مداری آنان ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که عواملی چون میزان شرکت در دوره های آموزشی ارزشیابی و تجربه کاری بیشترین سهم را در زمینه صلاحیت‎های تحقیق‎مداری مورد نیاز کارشناسان دارد و در مجموع توانستند 24 درصد واریانس صلاحیت‎های حرفه‎ای مورد نیاز کارشناسان را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل موقعیت، صلاحیت حرفه‎ای، تحقیق نظام مند
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، محمدرضا رضوانی، حسنعلی فرجی سبکبار، علیرضا خواجه شاهکوهی صفحه 323
    به کارگیری بی رویه نهاده های تولیدی به منظور افزایش عملکرد محصول طی دهه های اخیر و در نتیجه تخریب محیط زیست از یک طرف و ضرورت استمرار تولید در راستای امنیت غذایی از طرف دیگر، اهمیت توجه به پایداری نظام های بهره برداری را دو چندان کرده است. دراین میان نظام بهره برداری خانوادگی و تعاونی های تولید روستایی از جمله مهمترین و گسترده ترین نظام های بهره برداری زراعی محسوب می شوند که شناسایی میزان پایداری و تبیین عوامل مؤثر بر پایداری این نظام ها، موضوع مهم و کلیدی در نیل به توسعه پایدار روستایی محسوب می شود، در این راستا پژوهش حاضر در شهرستان آق قلا با هدف بررسی و تحلیل پایداری نظام های بهره برداری زراعی خانوادگی و تعاونی های تولید روستایی انجام گرفت. رویکرد غالب پژوهش، پیمایشی است و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و بهره گیری از روش نمونه گیری طبقه بندی چند مرحله ای، به صورت مقطعی در سال زراعی 88-1387 از 190 بهره بردار در گروه خانوادگی و 150 بهره بردار در گروه تعاونی در شهرستان آق‎قلا گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد 7/14 درصد بهره برداری های مورد مطالعه (اعم از تعاونی و خانوادگی) در وضعیت بسیار ناپایدار، 1/42 درصد ناپایدار، 1/22 درصد در وضعیت پایداری متوسط، 3/20 در وضعیت پایدار و بالاخره تنها 9/0 درصد از بهره برداران در وضعیت بسیار پایدار می باشند. همچنین مقایسه میانگین پایداری دو نظام بهره برداری مورد مطالعه نشان داد میزان پایداری نظام بهره برداری تعاونی در ابعاد سه گانه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی نسبت به نظام بهره برداری خانوادگی از وضعیت بهتری برخوردار است. همچنین نتایج تحلیل مسیر برای تبیین علی عوامل مؤثر بر پایداری نظام های بهره برداری نشان داد که 6 متغیر سرمایه گذاری، سن بهره-بردار، میزان مشارکت، اندازه زمین زراعی، دسترسی به نهاده ها و ماشین آلات دارای اثرات مستقیم و متغیرهای بهره برداری از منابع اطلاعاتی کشاورزی و سطح سواد بهره برداران، به طور غیرمستقیم بر سطح پایداری نظام های بهره برداری زراعی تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، شهرستان آق قلا، نظام بهره برداری تعاونی تولید روستایی، نظام بهره‎برداری خانوادگی
  • محمدرضا نظری، مجید کوپاهی، رضا شمس الدین وندی صفحه 335
    در این مطالعه عوامل متمایز کننده واحدهای گاوداری شیری هلشتاین «موفق» از واحدهای «کمتر موفق» در شهرستان شهریار با استفاده از اطلاعات مربوط به 56 واحد گاوداری شیری و با بکارگیری الگوی احتمال دوتایی لوجیت شناسایی گردیده و به تعیین نقش و سهم هر یک از عوامل مدیریتی، کارایی و مقیاس در این خصوص پرداخته شده است. برای این منظور پس از محاسبه شاخص های مختلف سودآوری واحدهای گاوداری شیری، از تحلیل خوشه ایبرای گروه بندی آنها به گروه های موفق و کمتر موفق استفاده شده و در نهایت الگوی لوجیت در دوحالت و با دو متغیر وابسته نرخ بازدهی دارایی و نسبت درآمد ناخالص به هزینه برآورد گردید. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که مقیاس تولید (اندازه گله) رابطه ای غیرخطی با احتمال سودآوری واحدهای گاوداری داشته و در عین حال یک عامل مهم متمایزکننده می باشد. در بین عوامل بهره وری، رابطه بهره وری دام و بهره-وری خوراک با سودآوری مثبت و معنی دار بوده و در میان متغیرهای مرتبط با مدیریت نیز تجربه مدیر، داشتن تحصیلات مرتبط با دامپروری یا استخدام دامپزشک تمام وقت، استفاده از تکنولوژی نوین و تسهیلات بانکی از مهم ترین عوامل متمایزکننده واحدهای موفق و کمتر موفق می باشند. متغیرهای پایداری ترکیب گله، مدیریت تولیدمثل در گله و شاخص تنوع تولید نیز از عواملی مؤثر بر سودآوری واحدهای گاوداری شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: پایداری ترکیب گله، گاوداری شیری هلشتاین، الگوی لوجیت، نرخ بازدهی دارایی
  • یوسف حجازی، فرحناز رستمی صفحه 347
    هدف کلی این پژوهش، بررسی مؤلفه های تاثیرگذار بر توسعه حرفه ای اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی دانشگاه تهران می باشد. این تحقیق با رویکرد اکتشافی بر پایه راهبرد پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری این تحقیق را 250 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی دانشگاه تهران تشکیل داده اند. برای جمع آوری داده ها از روش نمونه‎گیری تصادفی استفاده شده است. حجم نمونه (103n=) بدست آمد.ابزار تحقیق پرسشنامه بوده است. پایایی پرسشنامه برای بخش‎های مختلف بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بین 73/0 تا91/0 مطلوب تشخیص داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارspss/win و تکنیک های تحلیل عاملی، تحلیل نمره عاملی و تحلیل همبستگی بهره گرفته شد. تحلیل عاملی انجام شده در ارتباط با مؤلفه های تاثیرگذار بر فرآیند توسعه حرفه ای اعضای هیات علمی منجر به استخراج چهار مؤلفه زیربنایی شد که روی هم رفته 64/55 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. این مؤلفه ها عبارتند از: 1- عامل نهادی (57/17)، 2- عامل مدیریتی (69/14)، 3- عامل فردی (46/12) و 4- عامل اجتماعی (91/10). همچنین نتایج تحلیل نمره عاملی همبستگی تاثیر متقابل این عوامل را بر یکدیگر نشان داد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی دانشگاه تهران، توسعه حرفه‎ای اعضای هیات علمی، آموزش عالی
  • سید محمود حسینی، سید جمال فرج الله حسینی، محمدرضا سلیمانپور صفحه 359
    پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با هدف شناسایی و تحلیل موانع کارآفرینی در نظام آموزش‎عالی کشاورزی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد گرایش های مختلف کشاورزی شاغل به تحصیل در دانشکده های کشاورزی استان تهران بوده است که 250 نفر از آنها از طریق نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پرسشنامه به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. یافته های این تحقیق می دهد که فقدان یا کمبود حمایت دولتی از مشاغل کشاورزی مهمترین مانع برای اشتغال فارغ-التحصیلان در بخش کشاورزی است. ضمن اینکه تحلیل عاملی موانع کارآفرینی در دانشگاه ها به دسته بندی این موانع در پنج عامل اصلی منجر شد که این عوامل در مجموع 6/61 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. مهمترین عامل شناخته شده در این پژوهش عامل پشتیبانی می باشد که به تنهایی 8/17 درصد از واریانس کل را تبیین می کند. این عامل دربرگیرنده موانعی مثل کمبود امکانات، تجهیزات و زمین های کشاورزی برای کار عملی، کمبود وسایل آموزشی و کمک آموزشی و نیز کمبود امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی بوده است. پس از این عامل به ترتیب عوامل آموزشی، برنامه ریزی، سیاست گذاری و عامل انسانی بیشترین مقدار واریانس کل را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش عالی کشاورزی، موانع کارآفرینی، آموزش کارآفرینی
  • مسعود رضایی، حسین شعبانعلی فمی، احمد رضوانفر صفحه 369
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر انگیزش شغلی مروجان محلی در استان مرکزی انجام شده است. این تحقیق از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن مروجان محلی استان مرکزی بودند که نمونه ای به حجم 161 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم از بین آنان انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شد. داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بین سن، تجربه کار کشاورزی، تجربه کار دامداری، تجربه در حرفه مروجی، سابقه سکونت در روستا، درآمد، میزان اراضی کشاورزی خانوار، مشارکت اجتماعی مروجان و میزان علاقه مندی مروجان به انجام فعالیت در زمینه های کشاورزی و دامپروری و انگیزش شغلی آنها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها از طریق آزمون های t و f، تفاوت معنی داری را بین جنس، وضعیت تاهل، شغل اصلی و عنوان شغل مروجان و انگیزش شغلی آنها نشان داد. با استفاده از رگرسیون گام به گام متغیرهای سن، مشارکت در فعالیت های ترویجی و علاقه مندی به انجام فعالیت در زمینه های کشاورزی و دامپروری به ترتیب طی سه گام وارد معادله رگرسیون شدند که سه متغیر مذکور در مجموع 63 درصد از تغییرات انگیزش شغلی مروجان محلی را تببین نمودند.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، مروج محلی، استان مرکزی، انگیزش
  • نیر سادات طباییان، عبدالعظیم آجیلی، کورش رضایی مقدم صفحه 379
    بکارگیری ابزارهای مؤثر برای حمایت و تامین امنیت اقتصادی جمعیت فعال در بخش کشاورزی و افزایش توان تولید، ضروری است. بیمه محصولات کشاورزی یکی از این ابزارها است. هدف این مقاله بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش بیمه محصول سیب در بین باغداران سیب شهرستان سمیرم و تعیین بهترین مدل تعیین کننده پذیرش بیمه است. مطالعه به روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انجام گرفت. حجم نمونه پژوهش بر اساس جدول تعیین حجم نمونه مورگان، 205 نفر از باغداران سیب شهرستان سمیرم می باشد. به کمک ابزار پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز از 39 نفر نپذیرنده بیمه محصول سیب و 166 نفر پذیرنده بیمه جمع آوری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که پذیرندگان بیمه در شهرستان سمیرم، ریسک پذیرترند و میزان آگاهی آنها از بیمه بیشتر است. دید بهتر و مطلوب تری نسبت به وجهه سازمان بیمه گر دارند و اندازه باغ سیب آنها بزرگتر است. مدل چند بعدی پژوهش مدل بهتری برای تمایز پذیرندگان از نپذیرندگان بیمه محصول سیب است و دقت بیشتری در گروه بندی پذیرندگان و نپذیرندگان بیمه محصول سیب دارد.
    کلیدواژگان: مدل چند بعدی، شهرستان سمیرم، باغداران سیب، پذیرش بیمه
  • ناصر مطیعی، هوشنگ ایروانی، صادق بختیاری صفحه 393
    جایگاه و اهمیت زیربخش زراعت در اقتصاد منطقه‎ای و تقویت فرآیند توسعه اقتصادی، اجتماعی در استان زنجان ایجاب می‎نماید زمینه ها و لوازم حد اکثر استفاده از ظرفیت‎ها و قابلیت‎های ارزشمند زیربخش یاد شده در ارتقاء سطح توسعه زیربخش زراعت فراهم گردد. برنامه ریزی صحیح در این خصوص یکی از الزامات فوق می‎باشد که انجام آن مستلزم شناسایی و تعیین ضریب تاثیر عوامل مؤثر برسطح توسعه زیربخش یادشده است. بر این اساس و با توجه به نقش مهم توسعه زیرساخت‎های فیزیکی و عمرانی در توسعه زیربخش زراعت، در پژوهش حاضر با استفاده از یک مدل اقتصاد سنجی، ضریب تاثیر اعتبارات عمرانی هزینه شده در زمینه مهار و انتقال آب در مناطق روستایی استان و سایر عوامل مهم دیگر بر سطح توسعه زراعی برآورد گردیده و نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این پژوهش از داده های سری زمانی منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، وزارت جهاد کشاورزی، بانک کشاورزی، بانک مرکزی، وزارت نیرو، سازمان هواشناسی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استفاده شده و با به کارگیری ترکیبی از روش‎های تحلیل مؤلفه های اصلی و تاکسونومی عددی سطح توسعه یافتگی زراعی برای هر یک از سال‎های دوره زمانی (87-1368) محاسبه شده و نتایج مذکور به عنوان متغیر وابسته و عوامل مؤثر بر توسعه زراعی به عنوان متغیرهای مستقل وارد یک مدل رگرسیون گردیدند. نتایج حاصل از برآورد این مدل نشان می‎دهد که اعتبارات عمرانی دولت در زمینه مهار و انتقال آب در مناطق روستایی در استان زنجان با دو دوره وقفه زمانی، دارای اثر مثبت و معنی داری بر سطح توسعه زراعی دراین استان بوده و به ازای هر 1000 میلیارد ریال افزایش اعتبار عمرانی هزینه شده در زمینه مهار و انتقال آب، سطح توسعه یافتگی زراعی در استان مورد مطالعه 00717/0 واحد کاهش پیدا کرده است. لازم به توضیح است دامنه تغییرات شاخص توسعه یافتگی زراعی بین صفر و یک بوده وکاهش مقدار این شاخص و نزدیک شدن آن به صفر گویای افزایش سطح توسعه زراعی و افزایش مقدار شاخص مذکور و نزدیکی آن بیانگر کاهش سطح توسعه زراعی در استان است.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، توسعه زراعی، استان زنجان، _ اعتبارات عمرانی، توسعه منطقه‎ای
  • ابوالفضل بیگدلی، حسن صدیقی صفحه 405
    در پی استفاده گسترده از نهاده های شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی منابع و ذخایر طبیعی کشور در معرض تخریب قرار گرفته است. متخصصان به کارگیری روش های کشاورزی پایدار را برای حفظ تعادل طبیعی توصیه می‎کنند. برای تحقق این امر، ضرورت دارد که این روش‎ها از سوی بهره‎برداران منابع طبیعی مورد پذیرش قرار گیرد. هدف اساسی این تحقیق بررسی وضعیت رفتار پذیرش روش‎های کشاورزی پایدار توسط مددکاران ترویجی استان قزوین بوده است. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شد که از نوع توصیفی- همبستگی می‎باشد. جامعه آماری این تحقیق گندمکاران استان قزوین بوده که در نقش مددکاران ترویجی استان ایفای نقش می‎کردند و تعداد آنها 365 نفر بود که از بین این مددکاران تعداد 185 نفر به روش نمونه‎گیری کاملا تصادفی ساده به عنوان نمونه های این تحقیق انتخاب گردیدند. روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان کشاورزی پایدار و ترویج کشاورزی مورد تائید قرار گرفت. آزمون پیش آهنگی در خارج از محدوده جغرافیایی تحقیق با جامعه آماری مشابه انجام شد و اعتبار پرسشنامه با ضریت آلفای کرونباخ محاسبه شد و میزان قابل قبولی (78/0) بدست آمد. متغیر وابسته این تحقیق رفتار پذیرش روش‎های کشاورزی پایدار بود که نمرات حاصل از سنجش دانش (شامل آگاهی و دانش فنی) و نگرش (شامل علاقمندی، رغبت و پذیرش) برآورد شد. نتایج حاصل نشان می‎دهد بین پذیرش و سن، تعداد قطعات، سابقه و میزان عملکرد گندم آبی رابطه معنی‎دار منفی و بین میزان سواد و سطح کل اراضی رابطه معنی‎دار مثبت به دست آمد. نتایج آزمون رگرسیون چندمتغیره نشان داد که متغیرهای میزان سواد و سطح اراضی دیم 9/67 درصد تغییرات رفتار پذیرش روش‎های کشاورزی پایدار در مخاطبان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: نگرش، کشاورزی پایدار، پذیرش، مددکاران ترویجی، دانش
|
  • Page 257
    Although there is a tendency worldwide towards alternative methods in effectively managing weeds, use of herbicides to control weeds in conventional agriculture is still inevitable. With regard to externalities (through unsystematic use of herbicides) imposed upon environment, in the present paper it has been tried to study the willingness to pay of wheat farmers to plan for reducing the side effects of herbicides (in the form of different measures) and by use of a cross sectional data set related to wheat farmers in 2008 in Khorasan Razavi Province. A contingent valuation method was employed in the course of implementation of the study. To achieve the purpose, 180 farmers from different cities of the province were selected through random sampling method. Data were collected through questionnaire. Results showed that average willingness to pay of farmers to reduce externalities of herbicides is about 238733.3 Rials ha-1 which is higher than the cost of herbicides (150833.3 Rials ha-1). Also, by change in the choices of reducing externalities of herbicides on different environmental components, the level of willingness to pay of farmers increased. In addition, age, knowledge of farmer and ownership exert positive effects on willingness of farmers to pay to reduce the externalities of herbicides. Also, there is a significant positive correlation between education level along with type of ownership and average willingness to pay to reduce the environmental externalities of herbicides. Results indicate that the efforts of experts to produce herbicides with minimum negative side effects, taking into consideration the rate of willingness to pay in the system of pricing and in herbicide provision effective mechanisms for informing farmers are in the meantime strongly recommended.
  • Page 267
    Environmental effects associated with pesticide application have motivated the development of integrated pest management programs throughout the world. Advantages of the implementation of such a program like food security, biodiversity, consumer and producer security can be stated as economic value. Estimating the economic value of such programs can be helpful in identifying the benefits as well as their extensive applications. This study employs contingent Valuation survey to estimate farmers’ willingness to reduce three risk levels (high, moderate, low) in five environmental categories (human health, birds, aquatic species, beneficial insects and livestock). Using the environmental/risk criteria, pesticide active ingredients are divided by the environmental classes in conditions of application and non-application of Integrated Pest Management (IPM). To estimate the economic benefits, the physical risk assessment approach was combined with the contingent valuation survey results. Data were collected from 180 Farmers in Khuzestan province in 2009 using two step Random Sampling Method. IPM practices reduced the Agrochemicals’ hazards in all the environmental classes. The values of change in the environmental risks varied from 5 percent (human/low) to 57 percent (livestock/high). The economical benefits for 15 environmental classes varied from 315364 Rials (human/high) to 9596 Rials (human/low) per capita in a cropping season. The aggregate value of environmental benefits of IPM in Khuzestan within 2009 is estimated as 1140740 Rials per household. Relevant education in the context of awareness of farmers as well as adoption of standards along with relevant regulations for a limitation of toxic substances’ usage are recommended.
  • Page 275
    Producers and consumers’ price behavior were analyzed in chicken meat market in Fars Province. Monthly average producers and consumers prices from June 1997 to July 2008 were taken into account. Changes in the producer and consumer prices indicated that the prices follow an increasing trend with much fluctuations. Marketing margin has an increasing trend of violent fluctuations. The result of Granger causality test is indicative of bilateral relationship between producer and consumer prices. Generalized Autoregressive Conditional Hetroscedasticity (GARCH) was selected and estimated for an investigation of producer and consumer price behaviors. The results indicate a bilateral transition relationship between producer and consumer prices. Marketing margin isnt constant and market structure is uncompetitive, thus retailers as well as slaughterhouses asked additional profit in addition to the constant margin. This profit, is related to market power and incidental shocks, and is varied. During the study period, an asymmetric price transmission was confirmed on both the long and short runs.
  • Page 287
    The objective followed in this research was to investigate the farmers’ attitude toward rice cultivation and development in Ilam province. The study consisted of all the farmers who cultivated rice in the region of Shirvan & Chardavol (N=2550), of whom 119 were selected through multi-staged random sampling in the growing season of the years 1386-87 and over two main rice farming areas in the province (Shirvan and Chardavol). Cronbach’s Alpha was employed to evaluate the validity of the of instruments used to gather the needed research information, the obtained coefficient for which was calculated as 0.96. To testify the validity of the variables under study in the questionnaire, factorial analysis was employed for which “KMO” coefficient was estimated about 0.729. In total the obtained coefficients confirmed a high reliance and confidence concerning the questionnaire. The results also indicate that there is a significant relationship between the yardsticks of available water and one’s subsidiary job (with respective correlation coefficients of 0.355 and -0.255) on the one hand, and rice cultivation and development (in the area) on the other.
  • Page 299
    On Farm Development Program is a strategy adopted for the development of Iran rice growing fields in the agricultural sector. SWOT method was employed for studying opportunities, threats, strengths and weaknesses of On Farm Development Program. Necessary data for the research was collected, through two sets of questionnaires, from 34 experts of On Farm Development Program in Guilan Province. Results indicated that opportunity for using suitable machines in carrying out agricultural activities (economical dimensions) is a most important factor. On the other hand the most important created threat is a redivision of farmland and creation of excessive boundaries in between (social dimensions). According to the experts, strength point of the plan is the most economical and environmental, its weakness points and the most environmental and institutional, and created opportunities are in economical and environmental dimensions, while created threats are in social and environmental dimensions. According to experts, views, the strengest point of this plan is the creation of independent pieces of other pieces for use of drainage canals and accessible roads (social dimensions) while the most important weakness point of the plan is a lack of instruction and advancement protection for informing agriculturalists (social dimensions). The most settlement situation of On Farm Development Strategy in Gilan province is in WT district namely in withdrawal or decrease strategy. In other words, activity levels in rice fields for On Farm Development Program must be a decrease, if not defeat of revenue methods that will happen in the future and then in the second stage, its settlement is WO district meaning that it is in change direction strategy showing that according to presented weak revenue and exciting opportunities, activity direction must be changed. The result of this research showed that according to experts’ views, in assessment of inner and outer agents of SWOT matrix, On Farm Development Program of rice fields have strong inner points and outer created opportunities. The results of this research indicated that a deletion of impermanent agents brings more sustainability than a creation of permanent agents and as a whole, one can coclude that, the project is comparatively sustainable.
  • Page 313
    The main purpose of this survey was to assess research-oriented competencies (systematic inquiry and situational analysis competencies) needed by experts and evaluators in the ministry of Jihad-e Agriculture. A survey method was employed and data collected through questionnaire the reliability of which was approved through a pilot test with Cronbach's Coefficient Alpha=0.97. Validity of the research instruments was achieved through consultation with Tarbiat Modares, Tehran and Shiraz universities’ experts. Statistical population for the study consisted of evaluation specialists and the agricultural personnel involved in program evaluation in the Ministry of Jihad-e Agriculture, Iran (N=140). A stratified random sampling technique, and Morgan's table were utilized to select sample (n=107). The data was analyzed through SPSS-Win software and application of such appropriate statistical methods as correlation, t test as well as regression. “Being up-to date in evaluation knowledge” and “analyses data” were the two first priorities of experts in delivered competencies. According to the obtained results there were significant differences between males and females in the needed competencies. The findings revealed that there were positive significant correlations between work experiences plus educational background of experts, and their needed professional competencies. Also findings showed that there were significant differences between gender along with educational levels of experts, and their research oriented competencies. The results of multiple regression indicated that the most important variables, describing 24 percent of variations in the needed professional competencies were work experience and educational background.
  • Page 323
    The overuse of agricultural production inputs during recent decades with the aim of increasing crop yield the consequent deterioration of the environment are serious concerns that redouble the importance of more careful attention to the sustainability of farming systems and continuous production, accompanied by the conservation of natural resources. In this regard, family and rural production cooperative farming systems are considered as the most important and extensive agricultural farming systems. An identification of the type of more sustainable farming systems as well as factors affecting the sustainability of the system is a key to achieve rural sustainable development. This research was therefore conducted with the aim of examining and analyzing the sustainability of family and rural production cooperative farming systems in Agh-Ghala city. The research methodology employed in the study was a survey method and the required data collected and analyzed using questionnaire and cross-sectional/multi-stage stratified sampling during the 2008-2009 growing seasons from 190 farmers in the family group and from 150 farmers from the cooperative group in Agh-Ghala city. The research results revealed that 14.7 % of the farmers in the farming systems under study (whether family or cooperative group) were in a highly unsustainable state, 42.1% in unsustainable state, 22.1% in a partly sustainable state, 20.3% in a sustainable state and finally only 9% in a highly sustainable state. In addition, a comparison of the average sustainability of these two farming systems indicated that the sustainability level of the cooperative farming system in terms of different ecological, economic, and environmental dimensions is in a more appropriate standing than the family farming system. Also, the results of Path Analysis for causal explanation of factors affecting the farming system sustainability showed that the six variables "investment" "age of farmer" "level of participation" "size of farmland" "access to inputs" and "access to farm machinery" exert direct effects while the variables "access to agricultural information resources" and " farmers'' literacy level " indirect effects on sustainability.
  • Page 335
    Factors differentiating the successful and less competent dairy farms were identified, using data from 56 Shahriar dairy farms. Then, were determined the role and share of different factors, including management, efficiency and scale in the discrimination trend. In order to have the dairy farms classified into "successful" and "less competent" ones cluster analysis as based on different profitability indices was employed. Following a consistency test of the results of the indices, two logit models were estimated. The results indicated that production scale (herd size) is an important factor influencing the discrimination betweenthe two categories and shows a nonlinear relation with probability in success. Among the efficiency factors, feed efficiency and cow productivity are in positive and significant relation with profitability. Manager experience, education related to animal science, use of modern technologies and bank loan were among the most important managerial discriminating factors. Also, such variables as stability of herd combination, reproduction management and production diversification index are factors influencing dairy farm profitability.
  • Page 347
    This explanatory research was done with the aim of studying the factors affecting the University of Tehran Agricultural Colleges’ faculty members’ professional development as based on a survey research. The population of the research consisted of agricultural faculty members engaged at Tehran University (n=103), using random samplings methods. A questionnaire was developed by researchers as the tool for gathering data. Calculated coefficient of Cronbach’s Alpha (0.83) was considered as indicating the reliability of the questionnaire. Using SPSS/Win analysis, factor analysis, factor-score analysis as well as correlation methods, four principal components were extracted. In total, the extracted factors explained 55.64 percent of variance, including: 1- Institutional factor (17.57%), 2- Management factor (14.69%), 3- Individual factor (12.46%), and 4- Social factor (10.91%). Also the results of factor- score analysis, indicated the correlation and interaction influence among of those factors.
  • Page 359
    The main objective followed in this study was to identify and analyze the barriers hindering entrepreneurship in the course of pursuing higher agricultural education. The type of the research was a survey one with the statistical population of the study being consisted of graduate students in agricultural colleges of Tehran. The statistical sample comprised of 250 students was selected through stratified sampling. Questionnaire was used for data collection and the collected data analyzed through SPSS software. The findings of the study indicated that a lack of public support for agriculture is the most important barrier for graduate's employment in the agriculture sector. The results of Factor Analysis showed that the entrepreneurship obstacles in higher agricultural education were categorized into five factors which in total explained 61.6% of the whole variance. The most important factor was the supportive factor, with 17.8% explanation of total variance. Educational, Planning, Policy making and Human factors cames as the next factors. The findings of the research are expected contribute to improvement of entrepreneurship programs in agricultural colleges.
  • Page 369
    The present study was conducted in Markazi province of Iran to investigate the major factors affecting job motivation of Local Extension Workers (LEW). A total number of 161 LEW were selected, applying proportional strtified sampling technique in this type of survey research. A questionnaire was developed to interview the subjects of the study. Then, the data were analyzed using SPSS/WIN software. The results of the research indicated that there was a positive significant relationship between job motivation of LEW and their age, farming experience, their experience in animal husbandry, extension work experience, I rural area settlement period, income, family landholding, social participation and interest in farming as well as in animal husbandry activities. The "t" and "f" tests revealed that the LEW with different levels of job motivation were significantly different in the case of such variables as sex, marital status, main job as well as career type. Stepwise regression analysis indicated that 63% of variation in the job motivation of LEW is explained by 3 variables of: age, participation in extension activities, interest in farming, and animal husbandry backgrounds.
  • Page 379
    Utilization of effective instruments in support of and to provide economic safety for active population in the agricultural sector and towards an increase in production is an indispensable necessity. Agricultural crop insurance is one of these instruments. The purpose of this paper is to investigate the factors affecting an adoption of agricultural crops’ insurance among apple growers in Semirom city and determine the most appropriate model. A survey was conducted using stratified random sampling. The mass of the sample was comprised of 205 apple growers. Data were collected through questionnaire from 166 adopters vs. 39 non – adopters. The results indicated that adopters of insurance in Semirom are of a more risk taking nature and have a better understanding and awareness of the advantages of insurance. Also the adopters have a more favorable worldview towards insurer’s apparent esteem. They are also in the possession of larger apple orchards. Multiplicity model was found as the best to make a distinction between adopters and non adopters of apple crop insurance. This model would be a better predictor of adopters vs. non–adopters.
  • Page 393
    The standing and importance of the subsector agronomy in regional economics as well as in strengthening of the social- economic processes in Zanjan province call for the means enabling one to make maximum use of the valuable capacities and potentials available in the above- mentioned subsector to enhance its development. One of those means to be strongly stressed upon is proper planning. Proper planning itself requires on identification and determination of the effective coefficients affecting the level of development in the subsector. Realizing the importance of the role of physical and developmental infrastructures in the development of the subsector agronomy, in the present study it is tried to make an evaluation of the effective factors as regards the credits allocated to water harness and transfer in the provinces,s rural areas. Other important affecting factors have also been taken into consideration and a final analysis of the obtained results made. Time series data released by Statistical Center of Iran Ministry of Agriculture, Agricultural Bank, Central Bank, Department of Energy, Meteorological Organization, as well as Budget and Planning Organization have been made use of in the ongoing research work. A combination of the methods of "Principal component Analysis" and "Numerical Taxonomy" was employed to find out the developmental level for any of the years within the time period of 1989-2008. The resulting figures as the dependent variable us. Factors effective in agricultural development as the independent variables were inserted in a regression model. This model came out to be indicative of the fact that the allocation of governments Developmental credits to "Water harness and transfer" in the rural areas of Zanjan Province has (with an exception of two time periods) positively and significantly affected the farming level of development. The result indicate that the combinatorial index of farming development has improved by 0.000717 units per 1000 billion Rials of increase in constructional credit investment in the field of "water harness and transfer". The closer the combinatorial index of farming development to Zero figure, the more developed the area is assumed to be.
  • Page 405
    The main objective followed in this study was to assess the rate of adoption of sustainable agricultural practices among extension volunteers in Qazvin Province. The study was a descriptive – correlational survey one. The population of the study was comprised of wheat farmers in province of Qazvin who acted as agricultural extension volunteers (N=365). From among these members, 185 were selected as sample of the study. Simple random sampling technique was employed to do the sampling. A questionnaire was designed for gathering the needed data. Content validity of the questionnaire was verified by a panel of experts in the fields of sustainable agriculture and agricultural extension affairs. A Cronbach’s Alfa reliability coefficient of 0.78 was obtained for the dependent variable of the study. A pilot test was conducted on a similar population from a different province to gather data for verification of the questionnaire reliability. Adoption behavior of the respondents was designated as the dependent variable of the study. The results indicated that a majority of the respondents were of either ''favorable'' or ''excellent'' adoption behavior. Muti-variant regression analysis indicated that about 68% of variability in the dependent variable could be explained by respondents’ education level, and as well, by the extent of their irrigated wheat farming land.