فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و یکم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • یگانه مددی، امیر مانیان، عزت الله اصغر زاده صفحه 413
    در دنیای کنونی اطلاعات با ارزش ترین دارایی هر سازمانی محسوب می شود به نحوی که اهمیت فناوری اطلاعات و اثرات آن برای سازمان ها به طرز چشمگیری افزایش یافته و رشد و توسعه آن احساس می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی نقش فناوری اطلاعات دراثر بخشی سازمان های دانش محور می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری موردنظر شامل اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بوده است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 60 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری در این تحقیق انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این نوع تحقیق پرسشنامه می باشد و تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت. طرح آماری این تحقیق شامل آزمون t تک متغیره و آزمون t وابسته است. طبق نتایج به دست آمده از آزمون t تک متغیره با test-value=4 (میانگین جامعه آماری مورد بررسی برابر 4 است)، ضرورت به کارگیری فناوری اطلاعات در مواردی همچون تامین نیازهای علمی و تخصصی دانشگران، بهبود در عملکرد شغلی، افزایش رضایت شغلی، پشتیبانی از مدیران و تاثیر در روند تصمیم گیری آنان، توسعه اشکال جدیدی از ساختار سازمانی دارای اهمیت است. با استفاده از آزمون t همبسته، تفاوت معناداری بین وضعیت مطلوب و وضعیت موجود (ضرورت وجود فناوری اطلاعات و میزان موجود امکانات فناوری اطلاعات) سنجیده شد که بین متغیر مستقل و متغیر های وابسته رابطه های معناداری به دست آمد.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، مراکز آموزشی، اثربخشی، سازمان دانش محور، فناوری اطلاعات
  • سعید یزدانی، حبیب شهبازی، محمد کاوسی کلاشمی صفحه 425
    در این مطالعه با به کارگیری تابع تولید غیرمستقیم و با استفاده از اطلاعات مزرعه ای مربوط به پنبه کاران سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی در سال زراعی 87-1386، تابع تقاضای نهاده های آب، کود، بذر، سم و ماشین آلات با در نظر گرفتن محدودیت بودجه مد برآورد گردید. مقادیر ضرایب لاگرانژ 08/1، 13/1 و 23/1 بیانگر وجود محدودیت بودجه برای زارعین پنبه کار سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی می باشد. همچنین به دلیل بازده وجود محدودیت بودجه، بازده اندازه در این سه استان کاهشی به ترتیب، 918/0، 916/0 و 813/0 بوده است.
    کلیدواژگان: محدویت بودجه، تابع تولید غیرمستقیم، تقاضای نهاده، پنبه، خراسان
  • سید صفدر حسینی، محمد قربانی، محمد ترشیزی، نصرت الله ضرغام صفحه 435
    سیاست های کلان اقتصادی تغییراتی را در کارکرد نظام زراعی ایجاد می کنند که این تغییرات یکی از مهم ترین عوامل موثر بر فرسایش خاک است. تغییر قیمت های نسبی و تاثیر بالقوه آنها بر فرسایش خاک، از راه تغییری که در الگوهای استفاده از زمین و فعالیت های کشاورزی ایجاد می کنند، به سیاست های اتخاذ شده ارتباط می یابند. یکی از اهداف اصلی تحقیق حاضر، تاکید بر جریان سیاست های تجاری از طریق بازارهای داخلی، به عنوان مجرای ارتباطی زمین های شیبدار و غیرشیبدار، در تعیین الگوی سیاستی بهینه است. در پژوهش حاضر برای بررسی آثار سیاست های تجاری بر فرسایش خاک در ایران، از الگویی در چارچوب رهیافت تعادل عمومی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که سیاست کاهش 10 درصدی تعرفه محصولات صنعتی یا آزادسازی تجاری که به طور مستقیم به زمین های شیبدار ارتباط نمی یابد فرسایش خاک را بیشتر از سیاست مستقیم یارانه 10 درصدی به صادرات محصولات باغی کاهش می دهد. با این وجود، به نظر می رسد که سیاست یارانه به صادرات محصولات باغی از جهت تاثیر بر تولید ملی واقعی بر سیاست کاهش تعرفه محصولات صنعتی برتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیاست های تجاری، زمین های شیبدار و غیرشیبدار، محصولات زراعی و باغی، تعادل عمومی، فرسایش خاک
  • فاطمه پور ابراهیم، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 447
    در پژوهش حاضر به منظور تعیین الگوی تجاری و ارزیابی مسیرهای صادرات کشاورزی ایران، مدل جاذبه تعمیم یافته برای 72 کشور که از عمده ترین مقاصد صادراتی ایران به شمار می روند در یک تحلیل مقطعی بر اساس داده های سال 1384 مورد استفاده قرار گرفت. علاوه بر این، متغیر توضیحی دیگری به مدل اضافه گردید که شاخص برابری تجارت (TCI) نامیده می شود. این شاخص می تواند ما را در شناخت رقبای تجاری، تعیین میزان اثربخشی جوایز و فاکتورهای جاذبه بر صادرات ایران در ارتباط با این کشورها و نیز کشورهای مکمل صادراتی و عوامل موثر بر میزان اثر بخشی این عوامل، یاری رساند. همچنین به کمک این شاخص در میزان اثرپذیری صادرات از جوایز صادراتی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور کشورهای مورد بررسی به دو گروه در حال توسعه و توسعه یافته تقسیم گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که صادرات کشاورزی ایران در هر دو گروه از کشورها بیشتر به سمت کشورهای مکمل صادراتی متمایل می باشد و الگوی تجاری ایران از مدل هکشر - اوهلین پیروی می کند. همچنین نتایج حاصل از وارد نمودن اثرات تعاملی این شاخص با جوایز، بیان داشت که افزایش جوایز از میزان اثرگذاری این شاخص بر صادرات کشاورزی می کاهد. لذا افزایش جوایز امکان تقویت صادرات کشاورزی ایران به کشورهای رقیب صادراتی را نیز فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: شاخص برابری تجارت، الگوی تجاری، صادرات کشاورزی، مدل جاذبه، جوایز صادراتی
  • اعظم رضایی، امیرحسین چیذری، سید ابوالقاسم مرتضوی صفحه 455
    این پژوهش با هدف بررسی امکانات صادراتی محصولات کشاورزی ایران به کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی با استفاده از شاخص کسینوس، مزیت نسبی آشکار شده و برآورد ساده بر اساس کد سیستم هماهنگ در دوره زمانی 2006-2002 انجام شده است. نتایج شاخص کسینوس صادرات ایران به کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی نشان می دهد که لبنان با 93/0 و گابن با صفر به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین درجه اکمال تجاری بالقوه با ایران هستند. با توجه به مقادیر شاخص کسینوس، امکان افزایش صادرات ایران به لبنان، کامرون، اردن و... وجود دارد و آنها بازار هدف مناسبی برای کشورمان خواهد بود. نتایج شاخص برآورد ساده نشان می دهد کل میزان ظرفیت بالقوه صادراتی ایران در کالاهای مزیت دار به کشورهای اسلامی 4/4150 میلیون دلار بوده که حدود 7/764 میلیون دلار آن به فعلیت رسیده است. به عبارت دیگر ایران فقط از 4/18 درصد ظرفیتهای صادراتی خود به کشورهای اسلامی بهره برده است. انعقاد موافقتنامه های تجاری منطقه ای و اتکا به محصولاتی که از مزیت نسبی برخوردار بوده و ظرفیت های صادراتی بالایی دارند، گامی موثر در حرکت به سمت ایجاد بازار مشترک اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: معیار کسینوس، ظرفیتهای صادراتی محصولات کشاورزی ایران، امکان مبادله، _، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی
  • ثار الله رضاپور، سید ابوالقاسم مرتضوی، سید مجتبی مجاوریان صفحه 467
    از آنجا که تفاوت در نرخ های رشد بهره وری در استان های مختلف نتیجه نابرابری منطقه ای است، توجه به معیارهای بهره وری در ابعاد منطقه ای در توسعه فعالیت های کشاورزی سودمند است لذا مهم است که حرکات بلندمدت در تفاوت های سطوح بهره وری استان ها شناسایی شود تا اقدامات موثر مانند سرمایه گذاری بیشتر در تاسیسات زیربنایی، تحقیقات و توسعه انجام گیرد. در این مطالعه بهره وری کل عوامل تولید برنج و عوامل موثر بر آن در استان های عمده تولیدکننده برنج با استفاده از روش ناپارامتری مالم کوییست مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های مورد استفاده در این مطالعه از نوع داده های ادغام شده و مربوط به سیستم هزینه تولید برنج در سه استان عمده تولیدکننده برنج (مازندران، گیلان و گلستان) می باشند. نتایج نشان داد، متوسط رشد سالانه بهره وری کل عوامل تولید در زراعت برنج کشور در کل دوره 86-1369 مثبت ولی کم (5/1 درصد در سال) بوده است. استان گیلان بالاترین رقم را به میزان 7/6 درصد در سال داشته و استان های گلستان و مازندران در رتبه های بعدی قرار دارند. بررسی سهم عوامل موثر بر رشد بهره وری (تغییرات کارایی مقیاس، کارایی فنی خالص و تکنولوژی) نشان داد که در تولید برنج کارایی مقیاس تنها در استان گلستان بیش از دو جزء دیگر در افزایش بهره وری نقش دارد. همچنین در استان های مازندران و گیلان پیشرفت تکنولوژی تاثیر بیشتری نسبت به دو جزء دیگر در افزایش بهره وری داشته اند. با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، تشکیل بانک نیازهای پژوهشی بهره وری در سایت نهادهای مرتبط با بخش کشاورزی، در اولویت قرار دادن استان هایی که از نظر رشد بهره وری در وضعیت مطلوبی قرار ندارند در سیاستگذاری های توسعه ای کشور، بهره گیری از تکنولوژی های جدید همراه با آموزش و خدمات مشاوره ای مکمل و توجه بیشتر به آموزش و مشاوره کشاورزان در استفاده صحیح از منابع، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ایران، برنج، تحلیل فراگیر داده ها، شاخص مالم کوییست، رشد بهره وری کل عوامل
  • هادی ویسی، حسین محمودی، محمد شریفی مقدم صفحه 481
    هدف از این تحقیق تبیین رفتار کشاورزان در پذیرش فناوری های مدیریت تلفیقی آفات در مزارع برنج بود. از ابزار پرسشنامه برای پیمایش استفاده شد. جامعه آماری تحقیق کشاورزان عضو گروه های مدرسه در مزرعه با سه سال سابقه آشنایی با این فناوری ها در استان های گیلان و مازندران بودند که از بین آنها 305 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. یافته های تحقیق نشان داد که اولا 5/57 درصد از کشاورزان پذیرنده با انجام فعالیت های کنترل بیولوژیکی فناوری های IPM را اجرایی کرده اند و ثانیا هر چند پذیرندگان از نظر دانش، نگرش، افق برنامه ریزی، مقدار زمین تحت کشت، وابستگی کمتر به منابع درآمدی بیرون از مزرعه در مقایسه با ناپذیرندگان وضعیت بهتری دارند. اما از نظر سنی مسن تر هستند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که از میان متغیرهای وارد شده در معادله، دانش، نگرش، افق برنامه ریزی، دسترسی به نهاده ها، عضویت در گروه های محلی و کیفیت خاک بر رفتار پذیرش اثر مثبت داشته و مالکیت زمین اثر منفی بر رفتار پذیرش داشته است. بالاخره نتایج نشان داد که متغیرهای معادله قادرند به میران 87 درصد رفتار پذیرندگان را از عدم پذیرش به درستی پیش بینی نمایند. بر اساس نتایج، توسعه ظرفیت فردی و نهادی کشاورزان جهت ایجاد بستر مناسب برای پذیرش فناوری های کشاورزی پایدار به همراه اشاعه فناوری های حاصلخیزی خاک و تمرکز ترویج بر کشاورزان خرده مالک پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، فناوری های مدیریت تلفیقی آفات، پذیرش
  • عرفان علی میرزایی، حمید موحد محمدی، مریم طهماسبی صفحه 491
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر طرح مدرسه در مزرعه کشاورز بر افزایش سطح اطلاع نخل داران شهرستان آبادان از مباحث مدیریت تلفیقی آفات بود. به لحاظ هدف، پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی بود که با بهره گیری از پارادیم کمی، از طریق پیمایش توصیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش دو گروه مجزا را در بر داشت. گروه اول کشاورزان شرکت کننده در دوره های IPM/FFS و گروه دوم، کشاورزان آموزش دیده به شیوه مرسوم معلم - محور که طی سال های مشابه در زمینه مدیریت تلفیقی آفات نخلستان در شهرستان آبادان آموزش دیده بودند. از گروه اول 66 نفر و از گروه دیگر 106 کشاورز به شیوه تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد که روایی محتوایی آن توسط جمعی از اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری اهواز و تعدادی از کارشناسان جهاد کشاورزی آبادان تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (78/0=? ). یافته ها حکایت از آن داشت که اختلاف میانگین اطلاع کشاورزان IPM/FFS و همتایان آموزش دیده آنها به شیوه معلم - محور، با احتمال وجود یک درصد خطا معنی دار بود. به عبارت دیگر، کشاورزان گروه اول با به کارگیری اصول یادگیری مشارکتی، اطلاعات به مراتب بیشتری راجع به مباحث مدیریت تلفیقی آفات نخلستان در مقایسه با گروه دیگر داشتند. افزون بر این تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر حضور در جلسات، بیشترین سهم را در تبیین واریانس متغیر وابسته (سطح اطلاع کشاورزان دوره های IPM/FFS) داشت.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، IPM، FFS، آموزش معلم، محور، شهرستان آبادان، _ مدیریت تلفیقی آفات
  • یاسر محمدی، حسین شعبانعلی فمی، علی اسدی صفحه 501
    هدف از این تحقیق، شناسایی و تحلیل مشکلات مدیریت آب کشاورزی در سه زمینه منبع آبیاری، انتقال آب و سطح مزرعه در شهرستان زرین دشت از استان فارس بود. این مطالعه از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ در سه زمینه منبع آبیاری، انتقال آب و در سطح مزرعه به ترتیب برابر با 86/0، 80/0 و 74/0 تایید گردیده بود، استفاده شد. روایی پرسشنامه نیز توسط اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران، کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان زرین دشت و کارشناسان سازمان آب شهرستان داراب مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل 4648 نفر از زارعین شهرستان زرین دشت بود که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه به تعداد 150 نفر رسید و برای انتخاب نمونه ها روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از اولویت بندی مشکلات مدیریت آب کشاورزی نشان داد که، «افت سطح آب زیرزمینی، «پرپیچ و خم بودن کانال ها» و «نا مسطح بودن اراضی آبیاری»، از اولویت های اصلی برخوردارند. نتایج مقایسه میانگین ها نیز نشان داد که افراد بی بهره از اعتبارات، استفاده کننده از موتورهای دیزلی جهت برداشت آب و دارای کانال های خاکی جهت انتقال آب، از مشکلات مدیریت آب بیشتری برخوردار بودند. همچنین مطابق با نتایج تحلیل عاملی، متغیرهای مشکلات مدیریت آب کشاورزی در زمینه منبع آبیاری در پنج عامل، در زمینه انتقال آب در سه عامل و در سطح مزرعه در چهار عامل دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: انتقال آب، شهرستان زرین دشت، مشکلات مدیریت آب کشاورزی، منبع آبیاری، سطح مزرعه
  • حسین یادآور، یوسف حجازی، سیدمحمود حسینی، ایرج صالح صفحه 513
    تحقیق حاضر با هدف تعیین مولفه های ترویج بازاریابی گل و گیاهان زینتی به صورت پیمایشی در کل کشور انجام شد. جامعه آماری آن دو گروه بودند: 1) گلکاران استانهای تهران، مرکزی، گیلان، خوزستان و خراسان رضوی به تعداد 4920 نفر که از طریق نمونه گیری خوشه ایمتناسب با حجم تعداد 234 نفر انتخاب شدند؛ 2) کلیه کارشناسان شاغل در ادارات ترویج کشاورزی در سطوح مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان تا مراکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی دهستانهای استانهای یاد شده که به روش سرشماری تعداد 69 کارشناس به عنوان نمونه تحقیق تعیین شدند. ابزار تحقیق دو پرسشنامه متفاوت برای گلکاران و کارشناسان بود. یافته های تحقیق نشان داد که از نظرگلکاران مولفه های ترویج بازاریابی شامل تسهیل تعامل و ارتباطات بین اجزای دخیل در فرآیند بازاریابی، توانمندسازی گلکاران، بهبود کنشگری گلکاران در بازار، ضرورت انجام تبلیغات، تقویت و تجهیز گلکاران، مدیریت تولید و فروش محصول، ارتقاء شناخت گلکاران از مبانی و اصول بازاریابی، مدیریت فرصت های بخش خصوصی و مدیریت اطلاعات بازاریابی است و از نظر کارشناسان ترویج این مولفه ها شامل حمایت از گلکاران، مدیریت تسهیل تبادل اطلاعات بازاریابی، توسعه توان تاثیرگذاری گلکاران بر بازار، ارتقاء درک عملی گلکاران از بازاریابی، توانایی انجام مطالعات سازگاری- اکتشافی، شناخت منابع موثق اطلاعات بازاریابی، کمک به اتخاذ تصمیم های راهبردی و ظرفیت سازی علمی در رابطه با بازاریابی می باشد.
    کلیدواژگان: گلکاران، کارشناسان ترویج، گل و گیاهان زینتی، _، ترویج بازاریابی
  • مریم سادات تاجر، غلامرضا پزشکی راد، کورش رضایی مقدم صفحه 523
    فناوری تسطیح لیزری یکی از بارزترین پیشرفت ها در زمینه حفظ منابع آبی و خاکی بوده که نقش بسزایی در دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی دارد. هدف اصلی این تحقیق شناسایی ویژگی های پذیرندگان و نپذیرندگان و ارایه مدل بهینه با در نظر گرفتن تابع تشخیصی برای تمایز پذیرندگان و نپذیرندگان تسطیح لیزری در استان فارس می باشد که با تحقیق پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شد، صورت پذیرفت. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان 17 شهرستان استان فارس بوده که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، اطلاعات از 100 نفر پذیرنده و 240 نفر نپذیرنده تسطیح لیزری به دست آمده است. نتایج نشان داد که مهمترین تفاوت پذیرندگان و نپذیرندگان تسطیح لیزری میزان مشارکت و ارتباطات بین فردی پذیرندگان است که به مراتب بیشتر از نپذیرندگان می باشد. بنابراین جلب مشارکت بهره برداران و نیز ایجاد ارتباط با آنها در نشر تسطیح لیزری حائز اهمیت است. یافته های پژوهش حاکی است که تابع ممیزی حاصل از مدل چند بعدی تحقیق می تواند با دقت و مطلوبیتی قابل ملاحظه، کشاورزان پذیرنده فناوری تسطیح لیزری را از نپذیرندگان طبقه بندی نماید. بر طبق یافته ها، متغیرهای ارتباطی (حضور مروجین) و مشارکت اجتماعی کشاورزان، مهمترین متغیرهای متمایزکننده پذیرندگان و نپذیرندگان فناوری تسطیح لیزری بوده است.
    کلیدواژگان: فناوری تسطیح لیزری، پذیرندگان و نپذیرندگان، مدل پذیرش، تحلیل تشخیصی
  • روح الله ماقبل، محمد چیذری*، سید مجتبی خیام نکویی صفحه 531

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل پیش برنده توسعه فناوری نانو در بخش کشاورزی ایران انجام گرفته است. به لحاظ روش تحقیق، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی - همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق محققین مراکز و موسسات تحقیقات ملی کشاورزی (187N=) بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 123 نفر نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب برای انجام تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که اعتبار(روایی) آن با نظر پانل متخصصان و صاحب نظران در زمینه موضوع مورد پژوهش مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین قابلیت اعتماد (پایایی) ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای بخش عوامل پیش برنده توسعه فناوری نانو در بخش کشاورزی در حد مناسب (92/0=?) بود. نتایح کسب شده نشان داد که عوامل پیش برنده توسعه فناوری نانو در بخش کشاورزی با استفاده از تحلیل عاملی در 4 دسته اطلاع رسانی و فرهنگ سازی، تسهیل پژوهش و تحقیق، تامین و توسعه منابع انسانی، سرمایه گذاری و حمایت مالی طبقه بندی شد و در مجموع، 3/74 درصد از واریانس را تبیین کردند.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، بخش کشاورزی، عوامل پیش برنده، توسعه
  • مریم شریف زاده، غلامحسین زمانی، عزت الله کرمی صفحه 541
    این پژوهش بر پایه روش پیمایش و با هدف بررسی باورها و ادراک گندم کاران استان فارس در خصوص به کارگیری اطلاعات هواشناسی در تصمیم گیری های زراعی انجام پذیرفت. منطقه مورد مطالعه ابتداء به 6 حوزه اقلیمی طبقه بندی و سپس نمونه گیری تصادفی «طبقه ای چندمرحله ای» از جمعیت صورت گرفت. حجم نمونه با استفاده از انتساب متناسب (314 نفر از کشاورزان گندم کار استان فارس) انتخاب شد. روایی صوری پرسشنامه مورد استفاده برای گردآوری داده ها از سوی گروه کارشناسی تایید و پایایی نیز بر پایه ضریب آلفای کرونباخ 82/0-64/0 برای مقیاس های مختلف پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان از به کارگیری اندک اطلاعات هواشناسی در تصمیم گیری های زراعی دارد. این ضعف در مقوله اطلاعات بلندمدت هواشناسی بیشتر محسوس بود. همچنین، یافته ها نشان داد در حالی که باور ذهنی کشاورزان از سهولت نسبی به کارگیری اطلاعات هواشناسی برای دستیابی به اهداف زراعی برخوردار است، ولی از دید کشاورزان، اطلاعات هواشناسی برای تصمیمات کشاورزی سودمند نیست. کشاورزان، مهم ترین موانع به کارگیری اطلاعات هواشناسی در تصمیم گیری های زراعی را نبود تجهیزات مناسب زراعی، درک نادرست اطلاعات، و عدم تناسب اطلاعات با حوزه جغرافیایی فعالیت زراعی خود عنوان نموده اند. یافته ها روشن ساخت برای بهره گیری از اطلاعات هواشناسی در تصمیم گیری های زارعی گندم کاران استان فارس می بایست تلاش وسیعی در راستای ارتقاء سطح دانش و انگیزش کشاورزان صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: گندم، فارس، کشاورزان، اطلاعات هواشناسی
  • سید مهدی میردامادی، مونا علیزاده فرد، پرناز علیمرادیان * صفحه 557

    تحقیق حاضر به بررسی اثرات رابطه بین مشارکت مردم و پیامدهای اجتماعی - اقتصادی، در طرح حبله رود پرداخته است. این تحقیق از نوع کاربردی، پیمایشی و به روش توصیفی و همبستگی می باشد. جمعیت مورد مطالعه شامل 178 نفر از روستاییان ساکن در محدوده 8 روستای طرح حوزه آبخیز حبله رود در استان تهران می باشد. اعتبار پرسشنامه های تحقیق از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که برابر 89 درصد گردید. شیوه اجرای تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شده است. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نشان می دهد که بین متغیر میزان مشارکت مردم در مراحل مختلف طرح حبله رود با متغیرهای افزایش آگاهی از اهداف طرح، میزان پذیرش طرح، ایجاد گروه های اجتماعی، افزایش مسئولیت پذیری، افزایش درآمد خانواده، افزایش تولید، دستیابی به اعتبارات جدید، افزایش حجم آب استحصالی حفاظت از منابع طبیعی و جلوگیری از سیل و فرسایش خاک رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. ضمن این که بین متغیر میزان مشارکت مردم در مراحل مختلف طرح حبله رود با متغیرهای کاهش مهاجرت از روستا، افزایش امکانات رفاهی، ایجاد همبستگی اجتماعی، دسترسی به نهاده های جدید، افزایش فرصت های شغلی و افزایش سطح زیرکشت رابطه معنی داری مشاهده نشده است. نتایج حاصل از تاثیر جمعی متغیرهای مستقل (مشارکت فکری، مشارکت مالی و مشارکت در کارگاه های آموزشی طرح حبله رود که مراحل مختلفی از میزان مشارکت مردم در طرح حبله رود هستند) بر متغیر وابسته (وضعیت اقتصادی) با استفاده از روش گام به گام در رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیرهای مستقل 23/0 از تغییرات متغیر وابسته را تعیین می کند. در رابطه با وضعیت اجتماعی (متغیر وابسته) متغیر مستقل مشارکت فکری 15/0 از تغییرات متغیر وابسته را تعیین می کند.

    کلیدواژگان: طرح حبله رود، اثرات اجتماعی - اقتصادی، مشارکت مردم
  • زهرا اطهری، امیرحسین علم بیگی * صفحه 565

    بررسی ادراک کشاورزان از تعاون می تواند به توسعه واقع گرایانه این بخش در اقتصاد روستایی کمک کند. هدف کلی این تحقیق توصیفی- همبستگی، تعیین ادراک کشاورزان از تعاون و عوامل تاثیرگذار بر آن بود. جامعه آماری این تحقیق کشاورزان سرپرست خانوار روستاهای شهرستان کرمانشاه بودند (24391N=) که تعداد 350 نفر از آنان با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که برای سنجش پایایی و روایی آن، به ترتیب از آلفای کرونباخ و پانل متخصصان استفاده شد. بر اساس یافته ها، کشاورزان درک نسبتا خوبی از تعاون دارند و روحیه تعاون و همکاری برای انجام فعالیت های تعاونی را دارا هستند. متغیرهای انسجام اجتماعی، خویشاوندگرایی، اعتماد اجتماعی، درآمد کشاورز، سابقه تعاون و همکاری و آگاهی از ویژگی ها و اصول تعاون، 64 درصد از تغییرات ادراک کشاورزان از تعاون را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، ادراک، تعاون، تعاونی، کشاورز
|
  • Yeganeh Madadi, Amir Manian, Ezzat-O-Lah Asgharzade Page 413
    Information is nowadays the most important asset for any organization, to the point that the significance of Information Technology and its desired results for organizations is continuously on the increase, and developing. The purpose of this study was to investigate the role of Information Technology in the success of educational organizations. The statistical population was a group of 60 persons from the faculty members of the University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran. The main form of gathering data was a questionnaire, and the statistical analysis done by use of SPSS software. According to the obtained results of one-sample t test (value=4), the necessity of using Information Technology can be seen in such areas as student's scientific and professional needs, increased job satisfaction, increased work outcome, management support, effective management decision making, and improving as well as developing new organizational structures. Comparative analysis of the relation between the independent variable and the dependent variables namely the anticipated desired situation and the present situation (the necessary level of Information Technology and the present status of Information Technology) by use of paired-sample's t test, has led to a meaningful relationship.
  • Saeid Yazdani, Habib Shahbazi, Mohammad Kavoosi Kelashami Page 425
    An Indirect Tarns-log Production Function was employed to estimate the demand functions for such inputs as: fertilizer, seed, pesticide, water recourse and machinery as subject to budget constraint and while using data related to cotton producers in the three provinces of North Khorasan, Khorasane Razavi, and South Khorasan in 2007-8. Lagrange Coefficients with relation to cotton producers in the three provinces are 1.08, 1.13 and 1.23 respectively, indicating that cotton producers are facing budget constraints. Also, results indicate that the economic sizes for these provinces are decreasing and recorded as 0.918, 0.916 and 0.813, respectively.
  • Seyed Safdar Hosseini, Mohammad Ghorbani, Mohammad Torshizi, Nosrat-O-Lah Zargham Page 435
    Macroeconomic policies lead to changes in farming system. These changes are accompanied by some most prominent factors that affect soil erosion. Change in relative prices and its impact on soil erosion, via induced changes in crop patterns and agricultural practices, are related to policies implemented. One of the major goals of the present study is to emphasize on the flow of trade policies in domestic markets, which play as a linkage between upland and lowland areas, in determining an appropriate policy. In this study a general equilibrium approach was taken into account. Results indicate that even though a 10% decrease in industrial import tariff will decrease soil erosion by more than an increase of 10% in the subsidy devoted to horticultural crop's export, nevertheless the latter policy increases the real GNP of the country more than the former policy does.
  • Fatemeh Poor Ebrahim, Abd-Ol-Karim Esmaeili Page 447
    The augmented gravity model was employed to determine Iran's trading model and agricultural export directions in the case of cross section analysis in 2005 for 64 countries which are considered as Iran's main export market. Besides, another explanatory variable named Trade Conformity Index (TCI) was added to the model. This index was employed to identify Iran's trading model. Also, the role of this index in the impact of export premium on export was analyzed. Accordingly, the countries in question were separated into developing vs. developed ones. The results indicated that Iran's agricultural export was directed towards complementary oriented countries and Iran's trading model followed Heckscher-Ohlins. Also, the results implied that increasing export premium would decrease the impact of this index on agricultural export. So, increasing premium would improve agricultural export to competitive countries.
  • Azam Rezaei, Amirhosseini Chizari, Seyed Abolghasem Mortazavi Page 455
    This survey is carried out with the aim of investigating Iran’s export potentials of agricultural products to member countries of the Organization of Islamic conference (OIC) through use of such appropriate methods as: RCA, HS and Cosine Index. The dates are computed be means of HS data codes in the range of 010000-240000 during 2002-2006. The Islamic countries are divided into 3 groups as based on their trade potential namely: 23 countries with low trade potential (0-2.0) 10 countries with middle trade potentials (2.0-6.0) and 10 countries that are of high trade potentials with Iran (6.0-1). The results as shown by Iran's export Cosine Index to members of OIC indicate that Lebanon (with 0.93), Cameron, Jordan & Morocco are at the highest while Gabon with zero, Algeria & Uganda are at the lowest degree of trade, complementarily, with Iran. With regard to Cosine Index, there is a possibility of increase of Iran's export to Lebanon, Cameron, and Jordan with these agriculture markets deemed as marketing goals for Iran. The results of estimating trade potentials show that a maximum degree of Iran's export potential, based on agricultural products comparative advantage to Islamic countries, is about 4150.4 million dollars, while only about 764.7 million dollars of it, is accessed. In other words, Iran uses only about 18.4% of its agriculture export potential to Islamic countries. Signing trade agreements, with emphasis on products that benefit from comparative advantage along with high export potential perspective are the main steps in making up fot the Islamic trade potential.
  • Saralah Rezapoor, Seyed Abolghasem Mortazavi, Seyed Mojtaba Mojaverian Page 467
    Since the difference in productivity growth rates in different provinces is a result of regional inequality, efficiency criteria in the development of regional-scale agricultural activities is beneficial. Therefore it is important that long-term movements in the provinces to identify differences in productivity levels to take effective measures such as investment more in infrastructure, research and development. Be done. In this study, total factor productivity of paddy production and its related factors in major rice-producing provinces using Nonparametric Malmquist review and analysis was. The data used in this study Type of panel data and related System Costs Production paddy in three provinces (Mazandaran, Gilan and Golestan). The results showed, the average annual growth of total factor productivity in paddy production in total agricultural 86-1369 Volume positive but low (1/5 percent per year) was. This figure is different provinces, so that Gilan the highest rate of 6/7% in the year and province Golestan and Mazandaran are next in rank. Study share factors productivity growth (changes in scale efficiency, pure technical efficiency and technology) that the scale efficiency of paddy production in Golestan province of only two in any other role in increasing efficiency. The Mazandaran and Gilan, effect of technology more than two have any other increase productivity. With Note To The results in this study, the formation Bank Needs Research Interest Productivity In Map Institutions related to agricultural sector, in Priority Insert Province That Of Comment growth advantage Productivity In Status Good The Are not policy Development countries, interest Making Technology Find New With With Education And Services Consultancy Complementary and more attention to training and advice farmers on proper use of resources, is recommended.
  • Hadi Veisi, Hossein Mahmoodi, Mohammad Sharifi Moghaddam Page 481
    The aim of the study was to determine the farmer's behavior in adoption of IPM technologies in rice growing fields. A questionnaire was employed as the tool of survey. Population of the study consisted of the farmers taking apart in IPM/FFS participant groups in Gilan and Mazandaran provinces each with 3 years of experience in IPM. From among them, 305 were selected as the research sample. Findings revealed that, 57.5 % of adopters practiced the technologies of IPM through an execution of biological control practices, however, adaptors were in a better state in terms of knowledge, attitude, planning horizon, area under cultivation, and free from a need for off-farm income sources in comparison with non-adaptors, adaptors who were of an older age group. Results of regression logistic analysis revealed that among variable appearing in the equation, knowledge, attitude, planning horizon, accesses to inputs, membership in local group as well as soil quality significantly and positively affect the adoption behavior, while land tenure impact significantly and negatively the adoption behavior. Finally results indicated that the variables in equation are able to predict the behavior of farmers in either of the adoption, or non-adoption to an extent of more than 87% and correctly. Development of the farmer's individual and institutional capacity to create proper context for adopting sustainable agriculture technologies along with the spreading of soil-fertility technologies, as well as a focus on smallholders by extension sectors, were finally recommended.
  • Erfan Ali Mirzaei, Hamid Movahed Mohammadi, Maryam Tahmasbi Page 491
    The main purpose of this study was to investigate the effect of farmer field school project on improving date grower's information regarding integrated pest management in Abadan County. The research was done through a descriptive survey by the use of quantitative paradigm. The statistical population consisted of two independent groups. The first: date growers who had been trained through IPM/FFS project and the second: their counterparts who had been simultaneously trained about date farm's IPM and through teacher-based courses. A sample of 66 farmers from the first group, and a sample of 106 farmers from the second group were randomly chosen. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of some faculty members of Iranian Date and Tropical Fruits Research Institute and some experts of Jihade Agriculture Organization of Abadan County. The reliability too, of the questionnaire was confirmed through an assessment of Coronbach' Alpha Coefficient (?=0.78). Findings revealed significant differences between the two groups in terms of IPM information. Also, the results of multiple regression indicated that the variable of presence in any of the IPM/FFS sections had the greatest share in a determination of dependent variable's variance (farmer's information regarding IPM).
  • Yaser Mohammadi, Hossein Shabanali Fami, Ali Asadi Page 501
    The main purpose of this research was to analyze Agricultural Water Management Problems (AWMP) in three contexts of: water source, water conveyance and at the farm level, in Zarrindasht County, Fars Province. The research was carried out based on a survey method with a questionnaire compiled for collection of data. Questionnaire's reliability was confirmed through a computation of Cronbach's Alpha Coefficient which was respectively obtained as 0.86, 0.80, and 0.74 in the areas of irrigation source, water conveyance and at the farm level. Face validity of the questionnaire was confirmed through participation of three groups including a group of Tehran University Agricultural Extension and Education Department scientific board members, Zarrindasht County's Agricultural Jihad Management Experts, and Darab County Water Organization Experts. The study's statistical population and sample included 4648 and 150 farmers respectively by use of Cochran's formula. Sampling was carried out through proportional stratified sampling method. It was revealed highly priority AWMP were included: fall of underground water level, curved canals and the prevalence of mostly rough irrigated lands. The results of means comparison revealed that farmers with no access to credits, those with pumps equipped with diesel engines, and those having to transfer water through earth canals, were faced with more AWMP. Also, according to results of factor analysis, AWMP variables were classified into 5, 3 and 4 factors in the areas of irrigation source, water transmission and at the farm level, respectively.
  • Hossein Yadavar, Yosef Hejazi, Seyed Mahmoud Hosseini, Iraj Saleh Page 513
    The main objective of this descriptive research was to determinate the components related to an expansion of marketing of flowers and ornamental plants. The statistical population of the study consisted of all floriculturists (4920) in Tehran, Markazi, Gilan, Khozestan, and Razavi-Khorasan provinces as well as extension experts. A sample of 234 floriculturists was selected by use of “Cluster Proportional Sampling” technique from which 69 experts were selected through census method. The research instrument consisted of two different questionnaires. According to the results obtained through factor analysis, such factors as: facilitating relations among individuals involved in marketing, empowering floriculturists, enhancement of the activity of floriculturists in the market, necessity of advertisements, strengthening and equipping floriculturists, administering production and sale, improving floriculturist's realization of marketing, managing private opportunities along with marketing information management were mentioned by floriculturists as marketing expansion components. On the other hand extension experts pinpointed the following components of: supporting floriculturists, facilitating the transmission of marketing information, promoting the capacity of floriculturist's influence in market, enhancing floriculturists practical realization of marketing, ability of perform exploratory-adapting studies, knowing trustful marketing information sources, helping of making strategic decisions and help in promoting scientific capacity regarding marketing.
  • Maryam Sadat Tajer, Gholamreza Pezeshkirad, Kurosh Rezaei Moghaddam Page 523
    Many new technologies have been employed to improve welfare conditions and to provide an optimum utilization of the existing resources in agriculture sector. Laser leveling technology is one of the most progressed in maintenance of soil and water resources which itself has an important role in sustainable development. The purpose of this study was to realize the specifications of adopters vs. non-adpters and also to present an adoption model for laser applied land leveling in Fars province. A survey method along with questionnaire, the validity and reliability of which were confirmed were employed. The population of the study included all the farmers in 17 Shahrestans (counties) of the Fars province. Stratified Random Sampling was employed to collect data from 100 adopters and 240 non-adopters. Results obtained from the study show that the main difference between adopters and non-adopters of laser land leveling is participation such that the interpersonal communication among adopters is more than that among non-adopters. So a creation of motivation of participation among farmers as well as communication is important factors in a spread of land laser leveling among farmers. There is a significant relationship observed between the tow groups regarding economic variables. The results also indicated that composed model would desirably classify the adopters from non-adopters of laser leveling technology. Main variables in classification of adopters vs. non-adopters in this model are communication variables (change agent actively attending) and farmer's social participation.
  • Roholah Maghabl, Mohammad Chizari, Seyed Mojtaba Khayam Nekouei Page 531

    The purpose of this research was to investigate promoter factors in nanotechnology development as related to Iranian agriculture sector. The method of the research was applied survey. The target population of the study was researchers of national research centers/institutes (N=187) of whom 123 individuals were selected for the study. A questionnaire was developed and its validity evaluated through a panel consisting of the experts in the Nanotechnology committee of the ministry of agriculture, Iran and as well of the faculty members of Tarbiat Modares University. Cronbach Alpha Coefficient was found for the promoter variables appearing in the questionnaire (?=0.92). Factor analysis limited promoter variables to 4 factors namely: information and culture development, research and study facilitation, development of human resources, investment and financial support; covering about 74.3 percent of variances of promoter variables.

  • Maryam Sharifzade, Gholamhossein Zamani, Ezzat-Olah Karami Page 541
    This research used a survey method to investigate wheat growers’ beliefs and perceptions regarding the use of weather information in farming decisions in Fars province. A multi-stratified random sample with six strata was used to collect data. The sample consisted of 314 wheat growers divided into six strata based on their climatic zones. The data collection instrument was a questionnaire the validity of which was confirmed by a panel of experts. The reliability of different scales used in the study was assessed through Cronbach’s Alpha which ranged from 0.64 to 0.82. Findings revealed that, farmers’ use of weather information in farm management was low, especially the use of long-term forecasts. Although farmers perceived the application of weather information to be easy, they believed weather information ws not of any practical use. Also, results showed that lack of appropriate agricultural equipment, a lack of understanding of weather information, and inapplicability of weather information for their geographical regions were perceived to be the major obstacles to weather information use. Based on the findings, recommendations were offered to increase farmer's knowledge as well as motivation and leading to a promotion of agricultural weather information use among wheat growers in Fars province.
  • Seyed Mehdi Mirdamadi, Mona Alizadefard, Parnaz Alimoradian Page 557

    The economic and social impact of public participation in Hableh Roud Project has been assessed in the current study. This is a Practical-operational research implemented as based upon descriptive method. The study population included 187 individual residents in 8 villages within the Hableh Roud catchment basin in Tehran Province. Random sampling was utilized and the recommendations of experts from the Natural Resource Advancement Team and as well, of the experts and managers of the Watershed, and Rangelands Forests Organization were incorporated in the development of the questionnaire. The validity of the questionnaire was verified through Coronbakh's Alpha Coefficient in which a value of 89 percent was obtained. The data was gathered through field visits and filling in of the questionnaires. The results were analyzed through SPSS software. The Spearman Correlation Coefficient results indicate that there is a meaningful and positive correlation between the public participation variable in various stages of the Hableh Roud Project and the other such parameters as: socio-economic improvements as a result of the project implementation, better public awareness of the project's objectives, the level of project acceptance, the establishment of social groups, increase in accountability, increase in household income, production increase, access to new credits, increase in the possibility of water extraction, protection of natural resources, and as well the prevention of floods and reduction of soil erosion. However, no meaningful correlation was observed between the public participation variable in various stages of the Hableh Roud Project with other such variables as: reduction in rural migration to the cities, improvement of welfare facilities, social harmony, access to new data and information, more job opportunities, and increase in the area of cultivated lands. The cumulative impact of the independent variables on the improvement of rural economic conditions as a dependent variable through the utilization of multi-variable regression indicated that some variables including the intellectual and financial participation as well as involvement in the training workshops of the Hableh Roud Project have rendered positive effects on the improvement of the rural economic conditions. Moreover, the intellectual participation of the rural residents in the implementation of the Hableh Roud Project had a positive impact on their social status. The result of cumulative effects of independent variables (intellectual and financial participations as well as Hableh training-workshop's attendance as indicators of public participation in the Project) on one of the dependent variables (Economic Conditions) based on step by step multi-variable....

  • Zahra Athari, Amir Hossein Alam Beygi Page 565

    Awareness of the perception of farmers toward cooperation is an important step for developing the role of cooperatives in rural economy. The purpose of this descriptive-correlational study was to investigate perception of farmers toward cooperation. The statistical population for the study consisted of farmer heads of families in the rural society of Kermanshah township (N=24391). Three hundred and fifty samples were selected through multistage sampling method. Data were collected through questionnaire. Validity and reliability of the research instrument were respectively determined through a panel of experts and a determination of Cronbach's Alpha Coefficient. Based upon farmers, views, there exists an institutionalized cooperation culture and collective action mentality in the rural society. Farmers possess a relatively proper perception towards cooperation. Stepwise Regression analysis revealed that 64 percent of the variation of cooperation perception was explained by variables of: social solidarity, family relationships, social trust, income, work experience in cooperatives, and awareness of cooperation principles.