فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و دوم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/07
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مهدی پندار، عباس شاکری، حبیب الله سلامی صفحه 479
    دانه های روغنی و روغن های خام مواد اولیه مصرفی در صنعت روغن نباتی هستند. کارخانجات روغن کشی در ایران برای این مواد اولیه متکی به واردات می باشند بطوری که بیش از 90 درصد مواد اولیه مورد نیاز خود را از طریق واردات تامین می کنند. در این میان دانه روغنی سویا عمده ترین دانه روغنی مورد استفاده در این صنعت می باشد که عمدتا از خارج تامین می شود. در بازار جهانی قیمت این کالا در نوسان است و متقاضیان آن با ریسک قیمت مواجه اند. در این مقاله شرکت در بازار آتی های بورس تجاری شیکاگو و اتخاذ استراتژی خرید آتی های دانه روغنی سویا بعنوان یک ابزار پوشش ریسک قیمتی واردات دانه روغنی سویا مورد بررسی قرار گرفته و به کمک دو الگوی «حداقل واریانس» و «میانگین واریانس» نرخ بهینه پوشش ریسک استخراج شده است. همچنین ورود نرخ ارز در مدل و اثرات متقابل ریسک نرخ ارز و ریسک قیمت واردات بررسی شده و در نهایت کارایی هر کدام از نرخ های پوشش ریسک حاصل بررسی و نرخ بهینه پوشش ریسک موثر تعیین شده است. نتایج نشان می دهد که بازار آتی ها می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای مدیریت ریسک قیمت برای واردکنندگان دانه سویا مورد بهره برداری قرار گیرد بطوری که اگر واردکنندگان معادل 96 درصد نیاز وارداتی خود را در قالب قراردادهای آتی عمل نمایند آنها قادر خواهد بود ریسک قیمت را به میزان 45 درصد کاهش دهند.
    کلیدواژگان: دانه روغنی سویا، بازار آتی ها، نرخ پوشش ریسک، حداقل واریانس، میانگین واریانس، ریسک قیمتی، ایران
  • سید صفدر حسینی، علی شهنوازی، سعید یزدانی صفحه 493
    وقوع سرمای دیررس بهاره همه ساله باعث کاهش تولید در باغ های بادام می گردد. لذا، یافتن راهکارهایی برای کاهش خسارت سرمای دیررس بهاره از اولویت های تحقیقات باغبانی می باشد. در نتیجه سرمایه گذاری دولت در فعالیت های تحقیقاتی طی سال های 1347 الی 1367 در ایستگاه باغبانی سهند، تعداد هفت رقم بادام دیرگل به جامعه باغدارای معرفی شده است. معرفی این ارقام از طریق نهاد ترویج از سال 1368 آغاز و تا 1381 ادامه داشت. پژوهش پیش رو، الگویی برای تحلیل آثار اقتصادی ارقام بادام دیرگل در شرایط سرمای دیررس را توسعه داده است. الگوی معرفی شده نشان می دهد که چگونه ارقام دیرگل با کم کردن انتقال منحنی عرضه به سمت چپ، زیان اقتصادی در شرایط سرمای دیررس را کاهش و رفاه جامعه را افزایش داده اند. پژوهش حاضر، با استفاده از الگوی مازاد اقتصادی و فرض انتقال غیر موازی در تابع عرضه بادام، مشخص می کند که در نتیجه توسعه، معرفی و کشت ارقام بادام دیرگل، در طول سال های 1374 الی 1398، منافع کل در یک دوره 25 ساله، 52/9 میلیارد ریال کاهش کمتری یافته است که با احتمال وقوع یکبار در دو سال برای سرمای دیررس، به 76/4 میلیارد ریال می رسد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که چنانچه با سرمایه گذاری تحقیقاتی، امکان تثبیت موقعیت عرضه بادام استان آذربایجان شرقی در شرایط سرمای دیررس بهاره، فراهم می شد، مازاد اقتصادی تولید کنندگان، مصرف کنندگان و جامعه به ترتیب، سالانه به مقدار 62/1-، 7/41 و 07/40 میلیارد ریال کاهش کمتری داشت. بررسی توزیع خسارت سرمای دیررس بهاره به دلیل نبود ارقام مناسب، نشان داد که 4- درصد از کل زیان اقتصادی را تولیدکنندگان و 104 درصد را مصرف کنندگان متحمل می-شوند.
    کلیدواژگان: الگوی مازاد اقتصادی، بادام دیرگل، سرمای دیررس بهاره، توزیع منافع
  • محمدرضا بخشی، غلامرضا پیکانی صفحه 501
    با توجه به آثار زیانبار اقتصادی، زیست محیطی و مالی سیاست پرداخت یارانه نهاده های شیمیایی و مغایرت آنها با قوانین سازمان تجارت جهانی، اتخاذ سیاست جایگزینی مناسب ضرورتی انکارناپذیر است. در این مقاله سعی شده است تغییرات بازده برنامه ای، سطح تولید محصولات زراعی و مقادیر مصرف نهاده ها به دنبال حذف یارانه نهاده کود شیمیایی و اعمال سیاست پیشنهادی پرداخت مستقیم با استفاده از تلفیق دو رهیافت برنامه ریزی ریاضی اثباتی و حداکثر آنتروپی طی چهار سناریو شبیه سازی و تحلیل گردد. نتایج بدست آمده نشان می دهد جایگزینی سیاست پیشنهادی پرداخت مستقیم به جای سیاست پرداخت یارانه کود سبب کاهش مصرف این نهاده به میزان 17.38، 9.39 و 13.59 % در گروه های سه گانه زارعین خواهد شد. با توجه به اینکه یافته های تحقیق نشان می دهد سیاست فعلی پرداخت یارانه نهاده کود ناکارا می باشد، جایگزینی سیاست پیشنهادی پرداخت مستقیم به عنوان یک ابزار کارآمد در این زمینه به منظور افزایش کارایی اقتصادی و زیست محیطی این نهاده پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی اثباتی، حداکثر آنتروپی، شبیه سازی، یارانه، پرداخت مستقیم، کودشیمیایی
  • داود مومنی چلکی، باب الله حیاتی*، قادر دشتی، ایوب رضایی صفحه 513

    تخریب زمین به علت فرسایش خاک یکی از جدی ترین مسایل اقتصادی و اکولوژیکی شناخته شده ای است که کشورهای آسیای جنوبی نظیر ایران با آن مواجه هستند. با وجود سرمایه گذاری بسیار زیادی که به خصوص در معرفی اقدامات مکانیکی حفاظت خاک صورت گرفته است، پذیرش این عملیات اندک بوده و میزان فرسایش خاک همچنان بالاست. در این مطالعه با استفاده از داده های مقطع زمانی از یک نمونه 178 نفری از زارعین دیمکار در شهرستان ایذه، عوامل عمده موثر بر پذیرش عملیات مکانیکی کنترل فرسایش خاک شناسایی شدند. نتایج مدل های رگرسیونی لاجیت نشان داد که آگاهی از فرسایش خاک، اعتقاد به تاثیر اقدامات در کنترل فرسایش خاک، مساحت کل اراضی، شرکت در آموزش-های مربوط به حفاظت خاک و نوع مالکیت اراضی به طور مثبت و معنی داری تصمیم کشاورزان برای پذیرش اقدامات حفاظتی را تحت تاثیر قرار می دهند، در حالی که سن، تحصیلات، متوسط فاصله اراضی از محل سکونت و داشتن مشاغل غیرکشاورزی به عنوان عوامل منفی و معنی دار موثر بر تصمیم به پذیرش کشاورزان شناخته شدند. با توجه به نتایج، اموزش- های مربوط به حفاظت خاک که دانش فنی و آگاهی کشاورزان در خصوص اثرات فرسایش و اقدامات حفاظتی را افزایش می دهند، ضروری می باشند. افزایش کمک های مالی به عنوان یکی از سیاست های مهم در ترویج اقدامات مکانیکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پذیرش، حفاظت خاک، عملیات مکانیکی، شهرستان ایذه، مدل لاجیت
  • محسن مهرآرا، عبدالناصر همتی، علی سایه میری صفحه 525
    هدف اصلی این مقاله بررسی اثرات درآمد سرانه(تولید ناخالص داخلی سرانه) بر میزان برداشت سرانه آب دربخش کشاورزی کشورهای جهان است. برای این منظور فرضیه «منحنی زیست محیطی کوزنتس مبتنی برمنابع طبیعی» با استفاده از داده های مقطعی 163کشورجهان آزمون شده است. نتایج این مقاله، فرضیه کوزنتس مبتنی بر منابع طبیعی در اقتصاد آب را تایید می کند. براین اساس رابطه U شکل وارون میان متغیرهای درآمد سرانه و برداشت سرانه آب دربخش کشاورزی تایید می شود. برمبنای تخمین ها «نقطه تغییر»رابطه درآمد-برداشت آب بخش کشاورزی«در مقدار تولید ناخالص داخلی سرانه 739/339دلار بدست آمده است. یافته های این مقاله نشان می دهد از نظر برداشت سرانه، کشورایران دربین کشورهای جهان همواره جزء گروه کشورهای با شاخص کمیابی شدید آب وحتی در وضعیت بحرانی قرار دارد.
    کلیدواژگان: آب، درآمد، منحنیU، وارون کوزنتس، اثرات تکنیکی و ترکیبی و اثرمقیاس
  • محمود احمدپور داریانی، حسین نیک بین، آصف کریمی صفحه 535
    هدف این تحقیق توصیفی- پیمایشی «تحلیل عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در شرکت‎های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی استان زنجان» بود. جامعه آماری این تحقیق را اعضای شرکت های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی استان زنجان (358N=) تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 95 نفر از آن ها به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، انتخاب شدند. روایی پرسشنامه توسط پانل متخصصان بررسی و تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (82/0 و 92/0). نتایج اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در شرکت های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی نشان داد که «حمایت دولت از شرکت های خدمات مشاوره ای» و «برگزاری دوره های آموزشی در زمینه مهارت های کارآفرینی» به ترتیب در بالاترین اولویت ها قرار گرفتند. برای شناسایی عامل های موثر بر توسعه کارآفرینی در شرکت های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی از تحلیل عاملی اکتشافی و به منظور بررسی شاخص برازش نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در شرکت های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی از شش عامل مجزای آموزشی، حمایتی، ارتباطی، مدیریتی، مهارت کسب و کار و سیاستگزاری تشکیل می شود.
    کلیدواژگان: توسعه، کارآفرینی، شرکت های خدمات مشاوره ای، استان زنجان
  • ندا علیزاده، حسن صدیقی * صفحه 547

    هدف اصلی این مطالعه بررسی ویژگی های اثر بخش آموزشگر کشاورزی بود. اهدف ثانویه این تحقیق جمع بندی و طبقه بندی مجموع ویژگی های اثربخش در قالب محورهای خاص بود. این تحقیق به روش دلفی انجام شده است. روش دلفی یکی از راه های کسب دانش گروهی به منظور رسیدن به اجماع گروهی است. جامعه آماری این تحقیق را 22 نفر از متخصصان و کارشناسان موضوعی تشکیل دادند. در روش دلفی از نمونه گیری استفاده نمی شود بلکه پانل کارشناسان براساس تخصص موضوعی و تجربه حرفه ای بطور هدفمند انتخاب می شوند. این تحقیق در سه مرحله انجام شد که در نهایت 25 ویژگی توسط کارشناسان معرفی شدند. پس از حذف گویه هایی که کمتر از 80 درصد نسبت به آنها توافق جامع وجود داشت، 15 گویه بدست آمد که در سه طبقه مهارتهای ارتباطی، رفتار حرفه ای افراد، و ویژگی های شخصیتی تقسیم بندی گردیدند. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشتر ویژگی های شناسایی شده توسط پانل کارشناسان در طبقه رفتار حرفه ای و ویژگی های شخصیتی افراد قرار داشتند که می توان از آن به عنوان شرط لازم جهت اثر بخش شدن فعالیت های یک آموزشگر کشاورزی نام برد.

    کلیدواژگان: آموزشگر کشاورزی، مهارتهای ارتباطی، رفتار حرفه ای، و ویژگی های شخصیتی
  • روح الله رضایی، غلامرضا مجردی صفحه 555
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی موانع پیاده سازی نظام مدیریت جامع کیفیت در دانشکده های کشاورزی دانشگاه های شمال غرب کشور انجام گرفت. به لحاظ روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات تحلیلی- تبیینی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی دانشگاه های شمال غرب کشور در چهار دانشگاه تبریز، اردبیل، ارومیه و زنجان بودند (268N=) که با توجه به جدول کرجسی- مورگان، 155 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه زنجان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس میزان اهمیت موانع پیاده سازی نظام مدیریت جامع کیفیت در دانشکده های کشاورزی 86/0 بود. نتایج کسب شده از تحلیل عاملی نشان داد که از دیدگاه اعضای هیات علمی مورد مطالعه موانع پیاده سازی نظام مدیریت جامع کیفیت در دانشکده های کشاورزی در پنج عامل شناختی- آموزشی، فرهنگی، اطلاعاتی- ارتباطی، کمیت گرایی و ساختاری قرار می گیرند و در مجموع در حدود 32/69 درصد واریانس را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، موانع، دانشکده کشاورزی، اعضای هیات علمی
  • امیرحسین علی بیگی، محمد دره زرشکی، محمدرضا خاکی صفحه 567
    این تحقیق توصیفی- همبستگی با هدف کلی بررسی نگرش کشاورزان شهرستان های مهریز و خاتم نسبت به آموزه های نوین کشاورزی و عوامل موثر بر آن انجام شد. جامعه آماری پژوهش کشاورزان بالای 20 سال دو شهرستان مهریز و خاتم بودند (22618N=) که تعداد 281 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. بر اساس یافته ها میزان استفاده از نشریات تخصصی و میزان توجه به توصیه های مروجین و کارشناسان دارای بالاترین رابطه با نگرش کشاورزان نسبت به آموزه های جدید کشاورزی بود. 45 درصد از کشاورزان نگرش مثبتی به آموزه های نوین کشاورزی داشتند و 29 درصد از آن ها دارای نگرش منفی بودند. متغیرهای میزان توجه به توصیه های مروجین و کارشناسان کشاورزی، تمایل به ادامه تحصیل فرزندان، میزان استفاده از فناوری های نو در کشاورزی، میزان مطالعه نشریات تخصصی کشاورزی، میزان شرکت در برنامه های های ترویجی آموزشی، میزان مشارکت اعضای خانواده در تصمیم گیری های خانوادگی و زراعی و سن از عوامل موثر بر نوع نگرش کشاورزان نسبت به آموزه های نوین کشاورزی بودند که 44 درصد از تغییر پذیری نگرش کشاورزان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: نگرش، آموزه های نوین کشاورزی، کشاورزان، مروجان
  • امیر نعیمی، نگین بیگلری، فاطمه عباسی، غلامرضا پزشکی راد، محمد چیذری صفحه 579
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ویژگی های شخصی و حرفه ای بهنژادگران بر روی نگرش آنها نسبت به بکارگیری بهنژادی مشارکتی انجام شد. تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه 95نفر از بهنژادگران استان تهران بودند که با استفاده از روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. در نهایت76پرسشنامه جمع آوری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط جمعی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و اصلاح نباتات مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه آزمون پیشاهنگی انجام شد و مقدار آلفای کرونباخ 83/0 بدست آمد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بیش از نیمی از بهنژادگران (9/57درصد) نگرش موافقی نسبت به بکارگیری بهنژادی مشارکتی دارند. نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که ویژگی های شخصی و حرفه ای بهنژادگران از قبیل: جنسیت، وضعیت اشتغال، سمت سازمانی و رشته تحصیلی تاثیری بر روی نگرش بهنژادگران نسبت به بکارگیری بهنژادی مشارکتی ندارند ولی نوع سیستم اجرای بهنژادی مشارکتی بر روی نگرش بهنژادگران موثر است. نتایج آزمون همبستگی نشان می دهد که همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد بین میزان آشنایی بهنژادگران با بهنژادی مشارکتی و نگرش آنها نسبت به بکارگیری آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهنژادی رایج، بهنژادی مشارکتی، بهنژادگر
  • فاطمه رزاقی بورخانی، علی اسدی صفحه 589
    هدف اصلی پژوهش، بررسی نگرش کشاورزان بخش شیرگاه استان مازندران نسبت به خصوصی سازی خدمات ترویج کشاورزی بود. پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل 15300 کشاورز ساکن در 54 روستا بود. نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 150 نفر تعیین گردید. یافته ها نشان داد که نگرش 84 درصد کشاورزان نسبت به کارآیی خصوصی سازی ترویج مثبت و نسبتا مثبت است. همچنین کشاورزان با سنین بالاتر، دارای سابقه کار بیشتر در کشاورزی و سابقه آشنایی بیشتر با خدمات ترویجی، نسبت به خصوصی سازی ترویج کشاورزی نگرشی منفی تر داشته اند. گویه های برقراری یک سیستم نظارتی و چارچوب قانونی منسجم، جهت بازرسی و کنترل بخش خصوصی ترویج، بالاترین اولویت را در نگرش کشاورزان نسبت به شرایط لازم برای ایجاد نظام ترویج خصوصی داشته است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین نگرش کشاورزان نسبت به خصوصی سازی در ترویج کشاورزی با هر یک از متغیرهای سطح سواد کشاورز، متوسط درآمد ماهیانه، میزان اراضی آبی، دفعات مراجعه به مرکز خدمات کشاورزی، کارآیی خصوصی سازی ترویج و میزان بکارگیری مکانیزاسیون همبستگی مثبت و معنی دار و با متغیرهای سن، سابقه کار کشاورزی و سابقه آشنایی با خدمات ترویجی همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر نگرش کشاورزان به خصوصی سازی نظام ترویج کشاورزی، متوسط درآمد ماهیانه، سابقه آشنایی با خدمات ترویجی و سطح سواد کشاورز بوده است.
    کلیدواژگان: کشاورزان، نگرش، ترویج خصوصی، ترویج دولتی، کارایی
  • احسان قلی فر، سید یوسف حجازی، سید محمود حسینی صفحه 601
    هدف کلی تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر مهارت های حرفه ای اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی ایران بود. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن را اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی ایران (1837 N=)، تشکیل می دادند. تعداد 380 نفر با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان به عنوان نمونه تعیین گردید که در نهایت برای افزایش دقت نتایج، حجم نمونه به 404 نفر افزایش یافت. برای تعیین نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب استفاده شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی صوری آن بر اساس نظر جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران و صاحب نظران مربوطه تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف با استفاده از مطالعه راهنما و ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (مهارت های حرفه ای= 82/0، فرهنگ سازمانی= 78/0 و زمینه های سازمانی - مدیریتی 92/0)، که نشان داد ابزار سنجش از پایایی مناسب برخوردار بود. نتایج آزمون t نشان داد که تفاوت معنی داری بین مدرک تحصیلی (فوق لیسانس و دکترا) و محل تحصیل (داخل و یا خارج از کشور) اعضای هیات علمی از لحاظ مهارت های حرفه ای وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که چهار متغیر، زمینه های سازمانی- مدیریتی، فرهنگ سازمانی، سابقه تدریس در مجموع 4/57 درصد از واریانس مهارت های حرفه ای اعضای هیات علمی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: مهارت های حرفه ای، فرهنگ سازمانی، زمینه های سازمانی - مدیریتی، اعضای هیات علمی، دانشکده های کشاورزی ایران
  • سعید فعلی، سروه احمدی، سید جمال فرج الله حسینی صفحه 615
    هدف تحقیق همبستگی حاضر، بررسی عوامل موثر بر رضایت مندی کشاورزان از سیستم‎های آبیاری بارانی می باشد. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای ساختارمند حاوی سوالات بسته پاسخ بوده که روایی و پایایی آن تایید گردید. جامعه آماری مورد نظر شامل کلیه کشاورزان پذیرنده این سیستم ها در استان کردستان است که حداقل، یک محصول را با استفاده از آنها تولید و برداشت کرده اند (297=N) که از این میان، تعداد 165 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و در نهایت 139 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (139=n). یافته های توصیفی تحقیق نشان می دهند که میزان رضایت مندی اکثریت کشاورزان (10/74 درصد یا 103 نفر) از این سیستم ها در سطح متوسط می باشد. نتایج آزمون همبستگی نشان می دهند که بین سن، سابقه کشاورزی، تعداد قطعات سطح زیرکشت، تعداد قطعات سطح زیرکشت تحت پوشش سیستم، میزان طراحی مناسب و مهندسی سیستم، میزان حمایت های نهادی و پشتیبانی از نصب و نگهداری سیستم، و میزان حمایت های آموزشی- ترویجی بعد از نصب سیستم با میزان رضایت مندی کشاورزان رابطه معنی داری وجود دارد. در آزمون رگرسیون چندگانه خطی متغیرهای «میزان طراحی مناسب و مهندسی سیستم، میزان حمایت های آموزشی- ترویجی بعد از نصب، تعداد قطعات سطح زیرکشت و میزان حمایت های نهادی از نصب و نگهداری سیستم» توانایی تبیین 5/67 درصد از تغییرات میزان رضایت مندی کشاورزان از این سیستم ها را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: رضایت، سیستم آبیاری بارانی، کشاورزان پذیرنده، پیامدهای اقتصادی، زراعی و اجتماعی، استان کردستان
  • فرحناز رستمی، حسین شعبانعلی فمی، خلیل کلانتری، محمدعلی محمدی صفحه 627
    ظهور اقتصاد مبتنی بر توانایی و الزامات اجتماعی- اقتصادی و حرکت در جهت جامعه دانش محور طلب می کند تا مفاهیم نظری دیگری از جمله سرمایه اجتماعی، برای تحلیل شکل گیری مهارتهای پایه و توسعه این مهارتها در نظام آموزش عالی مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله به بررسی سازوکارهای توسعه سرمایه اجتماعی در نظام آموزش عالی (کشاورزی) ایران پرداخته شده و جامعه آماری مورد مطالعه آن 177 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های علوم کشاورزی در پنج دانشگاه؛ تهران، رازی کرمانشاه، لرستان، شیراز و کرمان می باشند که با استفاده از طیف لیکرت به بررسی سازوکارهای طراحی شده در راستای توسعه سرمایه اجتماعی در آموزش عالی (کشاورزی) پرداخته اند. نتایج تحلیل عاملی طیف طراحی شده تحقیق نشان دهنده تبیین 6 مولفه از مولفه های سرمایه اجتماعی (مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، آگاهی و شناخت، امنیت اجتماعی، سرمایه فرهنگی و انسجام اجتماعی) با درصد تبیین 37/74 واریانس کل می باشد. نتیجه مذکور حاکی از قابلیت پیگیری و تلاش در جهت اجرایی نمودن سازوکارهای طراحی شده به منظور توسعه سرمایه اجتماعی در آموزش عالی (کشاورزی) و ارایه مهارتهای اجتماعی مورد نیاز به دانش آموختگان دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، آگاهی و شناخت، امنیت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، انسجام اجتماعی
  • محمد مختار نیا، احمد رضوانفر، مهتاب پور آتشی صفحه 647
    این تحقیق با هدف بررسی انگیزه پیشرفت اعضای هیات علمی براساس ابعاد رضایت شغلی انجام گرفته است. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد که برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل اعضا هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بودند که 65 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق از لحاظ روایی ظاهری و محتوایی براساس نظر تعدادی از اساتید صاحبنظر در این زمینه مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیز از روش آزمون مقدماتی استفاده شد که آلفای کرونباخ محاسبه شده مبین اعتبار مناسب آن برای گردآوری داده ها بود. تحلیل داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS نسخه 5/11 انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد که انگیزه پیشرفت با متغیرهایی چون ارتقا، همکاران، ماهیت کار و ارتباطات رابطه معنی داری در سطح یک درصد و با تسهیلات و پاداش رابطه معنی داری در سطح پنج درصد دارد. هم چنین، تحلیل رگرسیون نشان داد که با مدل آماری به دست آمده می توان از طریق متغیرهای مستقل حدود 61 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمود.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، رضایت شغلی، هیات علمی
  • فائزه هاشمی، ایرج ملک محمدی، حمید موحد محمدی صفحه 655
    هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر میزان آگاهی مدیران تعاونی ها نسبت به بخش تعاون بود. از نظر روش تحقیق، این تحقیق پیمایشی و از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل 498نفر از مدیران تعاونی های کشاورزی استان تهران بود که تعداد 72 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روایی محتوایی پرسشنامه مورد استفاده جهت گردآوری داده ها با کسب نظرات اساتید دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و کارشناسان وزارت تعاون مورد بررسی و اصلاحات لازم صورت گرفت. جهت تعیین پایایی بخش میزان آگاهی نسبت به بخش تعاون از ضریب آلفا کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن برابر با 87/0 به دست آمد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که میزان آگاهی (05/18درصد) از مدیران مورد مطالعه نسبت به بخش تعاون در حد خیلی زیاد بوده است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین میزان تحصیلات، میزان استفاده از فعالیت‎های آموزشی و ترویجی، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی و کانال‎های ارتباطی، انگیزه عضویت در تعاونی ها، کارآمدی مدیران، ویژگی های اجتماعی و میزان آگاهی نسبت به بخش تعاون رابطه معنی‎دار وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون نیز مشخص گردید که پنج متغیر میزان استفاده از منابع اطلاعاتی و کانال های ارتباطی، ویژگی های اجتماعی، میزان استفاده از فعالیت های آموزشی و ترویجی، میزان کارآمدی مدیران تعاونی ها و ویژگی های کارآفرینی توانایی تبیین در حدود 73 درصد از تغییرات متغیر وابسته را دارند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، بخش تعاون، تعاونی های کشاورزی، استان تهران
  • حشمت الله سعدی، سمیه لطیفی صفحه 669
    هدف از آسیب شناسی یک مرکز آموزشی عبارت است از بررسی مشکلات و ناهنجاری های احتمالی که در بلند مدت می توانند موجب انحراف واحد آموزشی از اهداف پیش بینی شده و کاهش قدرت سازگاری آن با شرایط جامعه گردند. در این مطالعه 15 مرکز آموزش کشاورزی (فنی حرفه ای و کار و دانش) که در استان همدان فعالیت دارند آسیب‎شناسی شده اند. مهمترین اهداف تحقیق عبارت اند: 1- تحلیل نقاط ضعف، تهدیدها، نقاط قوت و فرصت های مراکز آموزش کشاورزی 2- تدوین و تحلیل استراتژی هایی برای تقویت این مراکز با توجه به نتایج آسیب شناسی. جامعه آماری تحقیق عبارت است از کلیه دانش آموزانی که در مراکز آموزش کشاورزی (فنی حرفه ای و کاردانش) در سطح استان تحصیل می کنند (690 نفر). از این تعداد 120 نفر در مقاطع و رشته های مختلف از طریق نمونه گیری (تصادفی دو مرحله ای) انتخاب شده اند. پرسشنامه مهمترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر است، اما با توجه به ماهیت تحقیق در کنار پرسشنامه از تکنیک مصاحبه نیز استفاده شده است. دقت شاخص ها و گویه ها در پرسشنامه یا روایی صوری توسط متخصصان فن مورد تائید قرار گرفته است. برای بررسی پایایی ابزار تحقیق پرسشنامه در اختیار تعدادی از دانش آموزان قرار گرفت و نتایج آن بررسی و آلفای کرونباخ آن برای بخش های مختلف پرسشنامه محاسبه گردید و ارقام 6/75 تا 4/85 درصد به دست آمد که ارقام قابل قبولی است. در این مطالعه از تحلیل SWOT استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد دسترسی به معلمان و کادر آموزشی علاقه مند مهمترین نقطه قوت، ناتوانی معلمان در انجام کار عملی در مزرعه و نبود امکانات سخت افزاری و نرم افزاری در مزرعه و آزمایشگاه ها، مهمترین نقطه ضعف، وجود روحیه خود اشتغالی و حمایت های دولت مهمترین فرصت و عدم دسترسی به امکانات کافی برای شروع یک فعالیت کشاورزی مهمترین تهدید مراکز آموزش کشاورزی است. در ادامه مقاله چهار دسته استراتژی برای مقابله با تهدیدها و نقاط ضعف و تقویت فرصت ها و نقاط قوت ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مراکز فنی و حرفه ای، مراکز کاردانش، آموزش کشاورزی، آسیب شناسی، استان همدان
  • ابوالقاسم شریف زاده، محمدرضا محبوبی صفحه 681
    این تحقیق با هدف شناسایی و تحلیل دستاوردهای مورد انتظار از دوره های کارآموزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل آن دسته از دانشجویان کشاورزی بوده است که در زمان انجام تحقیق دوره کارآموزی خود را گذرانده بودند (378N=). حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده است (123n=) و از تکنیک نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب برای گزینش تصادفی نمونه ها بهره گرفته شده است. ابزار این تحقیق پرسشنامه ای محقق ساخته بوده که برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز مورد استفاده قرار گرفته است. روایی پرسشنامه بر پایه نظرات گروهی از کارشناسان و اعضای هیات علمی آموزش کشاورزی، تامین و پایایی آن نیز با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ برای 30 پرسشنامه تکمیل شده در طی مطالعه راهنما محرز گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS وEXCEL بهره گرفته شده است. بر اساس محاسبه نمره دستاورد کارآموزی و گروه بندی آن، دستاورد کارآموزی 73/15 درصد پاسخگویان در سطح پایین، 17/65 درصد در سطح متوسط و10/19 درصد در سطح بالا ارزیابی شده است. بر مبنای مقایسه میانگین نمره دستاورد کارآموزی، تفاوت معنی داری بین پاسخگویان برحسب نوع انتخاب محل کارآموزی و شرکت / عدم شرکت در جلسه توجیهی و نیز مقطع تحصیلی وجود دارد. تحلیل عاملی دستاوردهای کارآموزی به سه عامل، «دستاوردهای آموزشی و یادگیری»، «توسعه صلاحیت های حرفه ای، شغلی و کارآفرینی» و «توسعه فردی» منجر شده است.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، یادگیری تجربی، دوره کارآموزی، دستاوردهای مورد انتظار
  • زهرا اطهری، کیومرث زرافشانی، علی اصغر میرک زاده *، عادل سلیمانی صفحه 693

    این تحقیق به روش توصیفی- همبستگی با هدف کلی بررسی نگرش دانشجویان کشاورزی نسبت به یادگیری گروهی و عوامل موثر بر آن انجام شد. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بودند (793N=) که تعداد 196 نفر از آنان بر اساس جدول بارتلت با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که برای سنجش پایایی و روایی آن، به ترتیب ازضریب آلفای کرونباخ (84/0>α> 77/0) و پانل متخصصان استفاده شد. بر اساس یافته ها، نگرش دانشجویان کشاورزی نسبت به یادگیری گروهی مثبت می باشد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای توانایی کار گروهی، جنسیت و نوع سیستم آموزشی(شبانه/روزانه) بر نگرش آنان نسبت به یادگیری گروهی تاثیر معناداری دارند و در کل 26 درصد از تغییرات متغیر نگرش نسبت به یادگیری گروهی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: نگرش، یادگیری گروهی، توانایی کار گروهی، آموزش، کشاورزی
|
  • M. Pendar, A. Shakeri, H. Salami Page 479
    Oil seeds and crude vegetable oil are the raw materials used in vegetable oil producing industry. Vegetable oil producing plants in Iran are dependent on importing the material in a way that more than 90 percent of these materials are to be imported. Soybean oil seed is the main oil seed utilized in the oil producing plants which is procured through importation from other countries. In the world market, the price of this commodity is ever fluctuating and the demanders are faced with price risks. In the present study, participation in the Chicago Futures Market and purchasing future contracts are evaluated as tools for managing price risks by Iranian importers, and the optimum hedge ratio determined using Mean-Variance as well as Minimum Variance models. In addition, the effects of introducing exchange rate as well as its interaction with the price risks were investigated and, ultimately, the risk efficiency of each of the optimum hedge ratios calculated. Results indicated that, the Future Market can be considered as an appropriate price risk manipulation tool by the Iranian importers such that if importers purchase 96 percent of their imports as future contracts, they will be able to reduce their price risk by 45 percent.
    Keywords: Future markets, Soybean, Price risk, Mean, variance, Minimum variance, Optimum hedge ratio, Iran
  • S. S. Hosseini, A. Shahnavazi, S. Yazdani Page 493
    Late spring chilling in spring is largely the cause for limiting almond production, so finding ways to reduce the loss is a priority in horticultural research. The government in Iran established Sahand Horticultural Research Station in 1968 to invest in some late flowering almond cultivars, and this resulted in seven new cultivars in 1994, which can survive the late chillings that might occur in spring. Since 1994, extensive efforts have been made in this regard and one can presently observe the outcome in the fields. This reduction can be illustrated by supply shift to left in Economic Surplus Approach. In order to assess the research and extension of impacts and to analyze the economic effects a suitable model has been constructed. This study analyzed the economic effects of almond late flowering cultivars developed in Sahand Horticultural Research Station, using the Economic Surplus model along with field data in a 25-year period from 1995 to 2019. The results indicated that the total benefits had been less decreased in chilling situations with the late flowering cultivars about for 9.52 billion Rials. It was shown that the benefits had decreased to 4.76 Rials whit the probability of chilling being less. The findings expressed that if the research investment in almond late flowering cultivars could keep the position of almond supply curve unchanged unless the weather conditions then the respective the economic surplus of producers, consumers and total would be decrease by -1.62, 41.7 and 40.07 billion Rials, less annually, respectively.
    Keywords: Economic surplus model, Late flowering almond, Chilling, Benefit distribution
  • M.R. Bakhshi, Gh. R. Peykani Page 501
    Harmful economic, environmental and financial impacts of fertilizer distribution through subsidies as well as its contradiction with regulations of WTO, it makes necessary to adopt a new policy. In this study, by combining Positive Mathematical Programming and Maximum Entropy technique, the impacts of cancellation of fertilizer subsidies and applying proposed direct payment policies on gross margin, output and input levels were simulated under four scenarios.Results show that replacing fertilizer subsidy with direct payment policy leads to decreasing of fertilizer use up to 17.38, 9.39 and 13.59 percent in first, second and third group of farmers, respectively. In view of the fact that results show the current policy of fertilizer subsidy isn’t efficient, applying a proposed direct payment policy is suggested to increase the economic and benefits environmental safety of fertilizer use.
    Keywords: Positive Mathematical Programming, Maximum entropy, Simulation, Subsidy, Direct payment, Fertilizer
  • D. Momeni Chelaki, B.Hayati, Gh. Dashti, A.Rezaei Page 513

    Land degradation due to soil erosion has been well pointed out as one of the most serious ecological and economic problems that some such South Asian countries including Iran are faced with. Although high investment has been made, particularly in introduction of soil conservational mechanical practices, the level of acceptance of these practices has been low and while a high rate of erosion continued. Using cross-sectional data obtained from a sample of 178 dry farmers in Izeh Township, in this research it is attempted to identify the major factors influencing farmers’ adoption of soil erosion control mechanical practices. An estimation of the Logit Regression Models revealed that total farm size, perception of soil erosion, belief in the impact of control measures on soil erosion, participation in trainings related to soil conservation as well as land ownership, are positive and significant effective factors on farmers’ decision in adoption of conservation measures. This is while, age, education, distance of the farms from residence and off-farm employment, are negative and significant effective factors that influence farmers’ adoption decisions. Based on the results, trainings regarding soil conservation which increase the farmer's awareness and technical knowledge concerning adverse the effects of erosion and benefits from soil conservation measures are quite indispensable. It is suggested to also increase the financial supports as one of the important policies adopted in the extension of mechanical control measures.

    Keywords: Adoption, Izeh Township, Logit model, Mechanical structure, Soil conservation
  • M. Mehrara, A.N. Hemmati, A.Sayehmiri Page 525
    In recent years, the issue of global water scarcity has attracted increasing attention within academia, non-governmental organizations and as well as within the media. The aim of this paper is to ascertain whether there is a systematic relationship between agriculture water use and income, and particularly whether an inverted U-shaped relationship exists, as has been found for other resources and for pollutants through EKC hypothesis. Using a new cross section data set of agriculture water use for 163 countries in the world, signs of such a relationship has become evident, suggesting that agriculture water use may benefit from composition and technique effects opposite scale effects’. Some models have used into original and logarithmic expressions by line, quadratics and cubic functions to estimate the relationship between agriculture water use and income. The “turning point” level as agriculture water use and income relationship is estimated as $5074. According to the article’s results, the efficiency of water use in the agriculture sector, population and socioeconomic policies has an important role in affecting onagriculture water use.
    Keywords: Agriculture water use, Inverted U, shape hypothesis, Water scarcity, Water withdrawal, Per capita, Turning point
  • M. Ahmadpour Dariani, H. Nikbin, A. Karimi Page 535
    The main objective of this descriptive-survey research was to analyze factors affecting entrepreneurship development in Agricultural Advisory Services Corporations in Zanjan province. The statistical population of the study consisted of members of Advisory Services Corporations in Zanjan Province (N=358) out of whom 95 individuals were taken as sample, using Cochran Formula and Proportionate Stratified Sampling Technique. The validity of the questionnaire was approved by a panel of expert's judgment. In order to assess the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated for the main scales of the questionnaire (0.82 & 0.92). Results of prioritizing factors affecting entrepreneurship development through the Advisory Services Corporation indicated that the top two most important affecting factors (in order of importance) were “government support for consulting services corporation" and "entrepreneurial skill's training courses". For identification of the components of these factors, affecting the advisory services corporations, exploratory factor analysis was employed. In addition, to investigate the index surpasses model, confirmatory factor analysis as well as structural equations model were employed. The results revealed that factors affecting entrepreneurship development in the Advisory Services Corporation are to be tabulated in six separate factors including: educational, supportive, communication, management, business skills as well as policy factors.
    Keywords: Development, Entrepreneurship, Advisory Services Corporation, Zanjan Province
  • N. Alizadeh, H. Sadighi Page 547

    The purpose of this Delphi study was to develop a consensus listing of those characteristics that comprise an effective agriculture educator in rural areas. The Delphi technique is effective in obtaining consensus among a purposively selected group of experts. Researchers believe that the reliability is greater than 0.80 when Delphi group responses numbered greater than 13. The population of the study consisted of 22 specialists in agricultural education that comprised the Panel of experts for the study. The panel identified 25 characteristics of an effective agricultural educator in rural areas. The researchers set the agreement level a priori at 80%. Any item which did not receive approval from 80% of the panel respondents was removed from the list of characteristics. As a result, 15 characteristics remained that were categorized into the areas of community relations skills, professional behavior, and personal qualities. The results indicated that a majority of characteristics identified by the panel of experts, stood in the professional behavior and personal quality categories needed as preconditions for agricultural educators to be effective in rural areas.

    Keywords: Agricultural educator, Community relations skills, Professional behavior, Personal quality
  • R. Rezaei, Gh. R. Mojarradi Page 555
    The main objective of this research was to analyze the barriers of implementing the Total Quality Management (TQM) in agricultural faculties in the universities of North West of Iran. The kind of research method of the study was an analytical- explanatory one. The statistical population of the study consisted of all the faculty members in agricultural faculties in the universities of North West of Iran including Tabriz, Ardabil, Orumieh and Zanjan (N= 268). According to Krejcie & Morgan table, 155 members were selected through Stratified Random Sampling method. A questionnaire formed the means to collect the data. The validity of the instrument was established by a panel of experts in the fields related to agricultural extension and education at the University of Zanjan. A pilot study was conducted to establish the reliability of the questionnaire. Cronbach’s Alpha coefficient for the scale of importance of barriers of implementing the Total Quality Management (TQM) in agricultural faculties was found as equal to 0.86. The results of factor analysis revealed that five factors of: cognitive- educational, cultural, information- communication, quantitative orientation as well as structural explained 69.32% of the total variances of barriers of implementing the TQM in the agricultural faculties.
    Keywords: Agricultural faculty, Barriers, Faculty members, Total Quality Management (TQM)
  • A. H. Alibaygi, M. Dareh Zereshki, M. R. Khaki Page 567
    The purpose of this descriptive-correlational study was to analyze farmer's attitude toward new agricultural knowledge in Mehreiz and Khatam Townships. The statistical population for the study consisted of the farmers of Mehreiz and Khatam Township (N=22618). A multistage sample of farmers was selected (n=281). Based on the findings, the use of specialized publications and the recommendations of experts had the highest correlation with the attitude. A forty five percent of the farmers had positive attitudes towards new agricultural methods while the attitudes of 29 percent were negative. Advice from extension agents and agricultural experts, the willingness to have the education of their children continued, the use of new technologies in agriculture, the extent of study of the specialized agricultural publications, the rate of participation in extension and education programs, the rate of participation in family and farm decision-akings, and age were among the factors affecting farmer's attitudes towards the new agricultural procedures. These variables explained 44 percent of the variance among farmers’ attitudes.
    Keywords: Attitude, New agricultural doctrines, Farmers, Extension agents
  • A.Naeemi, N.Biglari, F. Abbasi, Gh. Pezeshki Rad, M. Chizari Page 579
    The purpose of this study was to investigate the effect of breeder's personal and professional characteristics on their attitude towards the application of participatory breeding. The design of the study was a survey research one, utilizing a descriptive-correlational method. The statistical population consisted of 95 breeders in Tehran Province (N=95). Through census study, 76 questionnaires were collected and analyzed. The questionnaire was employed as the instrument of data gathering. Face and content validity of the questionnaire was established through a panel of agricultural extension & education faculty members as well as by plant breeding experts. A pilot test was conducted to determine the reliability of the questionnaire. Cronbach’s alpha was estimated around 0.83 through SPSS software version 16. Descriptive findings indicated that 57.9% of breeder's attitude towards use of PB stood at "agree" level. Comparison mean results showed that such characteristics as: Gender, employment status, organizational duty and education course have no effect on the breeder's attitude towards using PB, but type of PB implementation system affected the breeder's attitude. Correlation coefficient results indicated that there existed a significant and positive correlation (p=. 01) between breeder's familiarity level regarding PB and their attitude towards an application of PB.
    Keywords: Conventional breeding, Participatory breeding, Breeders
  • F.Razaghi Borkhani, A. Asadi Page 589
    The main purpose of this research was to investigate farmer’s attitude towards privatization of agricultural extension in Shirgah district, Mazandaran Province. The statistical population consisted of 15300 farmers who inhabited as residents in 54 villages. Using Stratified Proportional Random Sampling, 150 farmers (through Cochran Formula) were selected. The study revealed that 84% of farmers had either positive or partly positive attitude towards efficiency of private extension. Meanwhile, farmers with higher ages and with higher experiences in agriculture as well as farmers who had more acquaintance with extension services, had negative attitudes towards privatization of agricultural extension. Results of priority necessary preconditions to privatization of agricultural extension indicated that farmers attached the highest priority to establishing and integrating of a regulation framework to supervise and control privatization extension sector. The analytical correlation results showed that there were positive and significant correlations observed between farmer’s attitude towards privatization of agricultural extension with the variables of level of education, average income, extent of irrigated lands, the rate of reference to agricultural service centers, attitude towards privatization of agricultural extension efficiency and the level of mechanization, while there existed negative and significant correlations with the variables of age, and cognitive experience of the agricultural extension services. Also the most important variables affecting farmer’s attitude towards privatization of agricultural extension included average income of farmers, familiarity with public extension services as well as the level of education.
    Keywords: Farmers, Attitude, Privatization extension, Public extension, Efficiency
  • E. Gholifar, Y. Hejazi, S.M.Hosseini Page 601
    The main purpose of this descriptive – survey study was to investigate the factors affecting the professional skills of faculty members in Iranian agricultural colleges. The statistical population of the study consisted of the faculty members of Iranian agricultural colleges (N=1837), from whom 380 were determined as sample, applying Morgan's sample table. The population size was later increased to 404 for an enhancement of the precision of the study. Proportional stratified random sampling method was employed to determine the samples. Data were collected through questionnaire. The validity of the questionnaire, was verified by a group of University of Tehran faculty members and specialists. Cronbach's Alpha (Professional Skills= 0.82, Organizational Culture = 0.78, Organizational – Management fields= 0.92) coefficients were applied to estimate the reliability, the extent of which being from. 78 to. 92 indicated the questionnaire's acceptable reliability. T-test results revealed significant differences between the degrees (MSc and PhD) and the degrees (obtained inside vs. outside the country) of faculty members as regarded their professional skills. Regression analysis also indicated that the three variables, organizational – management fields, organizational culture, teaching background, explaining 57.4 percent of variation in professional skills of faculty members.
    Keywords: Professional skills_Organizational culture_Organizational – Management fields_Faculty members_Agricultural colleges_Iran
  • S. Fealy, S. Ahmadi, S. J. Farajollah Hosseini Page 615
    The purpose of this correlational research was to investigate the factors influencing satisfaction whith sprinkler irrigation systems (SIS) as perceived by the adopting farmers. The research instrument was a structural questionnaire with close-ended questions, the validity and reliability of which were confirmed. The target population included all the adopting farmers who cultivated and harvested at least one crop with SIS applied in Kurdistan Province, Iran (N=297) from among whom, a number of 139 were selected as the statistical prototype in a stratified sampling method. Findings of the study indicated that a majority (103 individuals or 74.10%) of the farmers’ satisfaction of SIS stood at a ‘moderate’ level. There were statistically significant relationship observed between age, experience in farming, number of land plots under cultivation, number of plots under cultivation and irrigated thuough SIS, system design, after-sales services, extension-education supports after following SIS installation and the level of farmers’ satisfaction with SIS. The results of the multivariate regression revealed that 67.5 percent of variations in the level of farmers’ satisfaction with SIS stemmed from system design, extension-education supports following installation of SIS, number of plots under cultivation, as well as organization's supports for installation and maintenance of SIS.
    Keywords: Satisfaction, Sprinkler Irrigation System (SIS), Adopting farmers, Social, economic, farming consequences, Kurdistan Province
  • F. Rostami, H. Shabanali Fami, Kh. Kalantari, M.A. Mohammadi Page 627
    The advent of an economy based upon socioeconomic capabilities and obligation, along with move in the direction of such knowledge oriented concepts as social investments makes one consider other such theries as social capital in an analysis of basic skill formations, and as well in the development and application of these skills in higher education and curricula. The main purpose of this study was to investigate the mechanisms for development of social capital in Iranian Agricultural higher education system. The statistical population of the study included 177 agricultural students (at BSc level) in five universities of Tehran, Razi Kermanshah, Lorestan, Shiraz and Kerman. The mechanisms for development of social capital in Agricultural Higher Education System were explained though Likert type scale. Based upon Factor Analysis, six components of social capital (social participation, social trust, social knowledge, social security, cultural capital as well as social solidarity) were the items determined. These explained 74.37 percent of total variance.The results of the study suggest the implication for development of social capital in Agricultural Higher Education and the provision of social skills required for the pertinent graduates.
    Keywords: Social capital, Social participation, Social trust, Knowledge, Social security, Cultural capital, Social solidarity
  • M. Mokhtarnia, A. Rezvanfar, M. Pouratashi Page 647
    The purpose of this study was to investigate the achievement motivation of faculty members according to their job satisfaction. A descriptive correlational design was employed for the research with data collected using questionnaire. The statistical population of the study included faculty members of University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran from among whom a population sample of 65 members was selected using random sampling method. Reliability and validity of the instrument were determined through opinions of faculty members and application of Cronbach's Alpha. SPSS (Statistical Package for Social Science) version 11.5 was applied to analyze the data. The findings showed that there was a significant correlation observed between achievement motivation and the variables of: promotion, colleague, work nature, communication (P<0.01), facilities and reward (P<0.05). Also, regression analysis showed that about 61 percent of variations in the achievement motivation of faculty members could be predicted by independent variables.
    Keywords: Achievement motivation, Job satisfaction, Faculty member
  • F. Hashemi, I. Malek Mohmmadi, H. Movahed Mohmmadi Page 655
    The present study is aimed at investigating the factors which influence cooperative managers’ awareness of the cooperative sector. Methodologically, this is a descriptive-correlated survey. The study consisted of 498 managers of agricultural cooperatives in Tehran(N=498), from among whom 72 were selected through random sampling (n=72). Validity of the questionnaire used for collecting data was approved by judgement of the professors of the Faculty of Economy and Agricultural Development of Tehran University and the experts from the cooperation ministry. Reliability of the managers’ awareness extent with regard to cooperation was determined using Cronbach Alpha coefficient amounting to a value of 87%. The findings indicated that just (18.05%) of the managers benefit from a very high awareness of the cooperatives sector. Moreover, the results revealed that there exists a significant correlation between educational level, frequency of applying educational activities, frequency of using information sources and communication channels, the motivation for membership in the cooperatives, managers’ efficiency and social aspects with the variable of the awareness from the cooperative sectors. Based on the results of regression analysis, the five variables of: frequency of using information sources and communication channels, social aspects, frequency of applying educational activities, managers’ efficiency and entrepreneurial aspects account for 73% of the variations in the dependent variable.
    Keywords: Influencing factors, Cooperation sector, Agricultural cooperatives, Tehran Province
  • H. Saadi, S. Latifi Page 669
    The main purpose of this study was to find the defects of Agricultural Education Centers (AECs) inf Hamadan Province and to look for the remedies. Hamadan province The research was carried out based on a descriptive survey method. Research population consisted of agricultural education students (N=120). Data was gathered through census method and questionnaire and as well through interview with the participants in the Research population. Empirical and face validity of the questionnaire were verified by a panel of experts consisting of both faculty members and agricultural specialists. The questionnaire reliability, estimated through Cronbach's Alpha was found in the range of 75.6 to 85.4. SWOT analysis was employed to assess the defects of AECs. Results indicated that access to interested trainers and educational board is among the most important strengths while a lack of hardware along with softwares in the field as well as laboratory means are the most important weaknesses. Spirit of self-employment and the government support are considered as the most important opportunities white a lack of access to resources for starting an enterprise is found as the most important impediment. Four categorical strategies were at last introduced to reduce threats and weaknesses while increasing opportunities and strengths.
    Keywords: Agricultural Education Center (AECs), Work, Knowledge aquiring Centers (karodanesh). Agricultural Education, Defects, remedies, Hamedan Province
  • A. Sharifzadeh, M.R.Mahboobi Page 681
    This research was carried out with the aim of analyzing the expected outcomes of internship course in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The research was carried out through a survey method. The statistical population of the study consisted of all agricultural students of the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources involved during the academic year 2008-2009 who had participated and passed the internship course (N=378) while the samle (n=123) was determinated through Cochran's formula. The sample was selected through Stratified Sample Technique. Content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of agricultural education experts and faculty members. Calculated Coronbach's Alpha coefficient as an indication of the questionnaire’s reliability was found as equal to. 81 and. 77 for the two main parts of questionnaire. Using SPSS and EXCEL softwares, the gathered data was analyzed. Based upon the coefficient of variation the internship's outcomes were prioritized. The findings revealed that the total internship's outcome according to most respondents (65%) stood at medium level. The results of a compareison of means with t-test indicated that there was a significant difference observed between internship's outcome of respondents with regard to thier educational level (B. S. and postgraduate levels and particiapation in pre-cource preparatory session. According to factor analysis, the internship's outcomes were placed in 3 concluding factors that totally explained 71% of the total variance. These factors were counted as "educational and learning outcomes", "career and professional development's outcomes", and "personal development's outcomes".
    Keywords: Agricultural Education, Experimental learning, Internship course, Expected outcomes
  • Z. Athari, K. Zarafshni, A.A. Mirakzadeh, A.Soleymani Page 693

    This research was carried out through a descriptive-correlation method with the purpose of Analyzing the Attitude of Agricultural Students toward Group Learning and the factors affecting it. The research population consisted of the agricultural students at Agricultural College of the Razi University (N=793) from whom a sample of 196 students were selected through Bartlett's Table and by Random Stratified Sampling Method. Data gathering instrument was a questionnaire the validity and reliability of which was confirmed through Cronbach's Alpha coefficient (0.77>α>0.84) and by a panel of experts. Results indicated that attitude of agricultural students toward group learning was positive. Results of structural equation modeling revealed that variables including team working ability, gender, educational system had meaningful effects on the attitude towards group learning, with these variables in total determining 26% of variation of attitude towards group learning.

    Keywords: Agriculture, Education, Attitude, Group Leaning, Team Working Ability