فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و سوم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/12
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حبیب الله سلامی، مرتضی تهامی پور صفحات 157-164
    در این مطالعه تغییرات ترجیحات خانوارهای ایرانی در مورد گوشت قرمز و گوشت مرغ در دوره زمانی 85-1353 مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا یک الگوی برنامه ریزی خطی در چارچوب الگوی پیشنهادی Sakong و Hayes (1992) تدوین و تغییر در ترجیحات به صورت مقادیر تغییر در مصرف سرانه برای این دو نوع گوشت در طول سال های مورد مطالعه اندازه گیری شده است. نتایج نشان داد که مقادیر مصرف سرانه برای برخی از سال ها در دوره مطالعه تغییراتی داشته است که قابل توجیه توسط تغیرات قیمت های نسبی نیست. اما از آنجا که تغییرات در ترجیحات نیز مداوم نیست نمی توان نتیجه گرفت که تغییرات دایمی در ترجیحات مصرف کنندگان ایرانی رخ داده باشد. بر اساس نتایج بدست آمده، تغییر در ترجیحات برای گوشت مرغ در تمام طول دوره مثبت، ولی برای گوشت قرمز هم مثبت و هم منفی بوده است. مقدار تجمعی تغییرات ذائقه برای گوشت مرغ و گوشت قرمز در کل دوره به ترتیب 3/3 و 3/5 کیلوگرم بوده است.
  • فهیمه زمانی، حسین مهرابی بشرآبادی صفحات 165-174
    در این مطالعه با استفاده از داده های سری زمانی 1386-1352 و با بهره گیری از فیلتر هودریک- پرسکات به بررسی تقارن شوک های ارزی و اثرآن بر صادرات و واردات محصولات کشاورزی ایران پرداخته شده است. نتایج این مطالعه با استفاده از روش تصحیح خطای برداری و یوهانسون نشان داد که در بلند مدت با افزایش شوک های مثبت (منفی) نرخ ارز واقعی، صادرات محصولات بخش کشاورزی افزایش (کاهش) یافته و شوک های مثبت (منفی) نرخ ارز واقعی در بلندمدت تاثیر منفی (مثبت) بر واردات محصولات کشاورزی دارد. در تاثیر شوک های مثبت و منفی نرخ ارز بر صادرات تقارن و در تاثیر شوک های مثبت و منفی نرخ ارز بر واردات عدم تقارن وجود دارد. سیاست های تقلیل ارزش پول، موجب بهبود در رقابت پذیری بین المللی کشور می شودکه با هدف نهایی بهبود وضعیت خارجی اقتصاد همراه است اما قابل ذکر است که موفقیت در این هدف بستگی به شرایط قبل از تقلیل ارزش پول و سیاست های تکمیلی همراه با آن دارد.
  • عبدالکریم اسماعیلی، فاطمه فتحی صفحات 175-181
    بر خلاف مطالعاتی که به بررسی وجود و شکل منحنی زیست محیطی کوزنتس پرداخته اند، در مطالعه حاضر ارتباط علی مصرف انرژی (معادل نفت)، تولید گاز دی اکسید کربن، تولید ناخالص ملی، نیروی کار فعال اقتصادی و تشکیل سرمایه ثابت برای سال های 1355 تا 1387 در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی ایستایی داده های مورد بررسی، از مدل اقتصاد سنجی خود توضیح برداری (VAR) برای ارزیابی ارتباطات بین متغیر ها استفاده شد. نتایج علیت گرانجری نشان داد که مصرف انرژی و تولید ناخالص ملی علت انتشار گاز دی اکسید کربن می باشند و از سوی دیگر دوره واکنش آلودگی به مصرف انرژی در ایران نسبت به سایر کشورها کوتاهتر می باشد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد سهم انرژی در توضیح واریانس خطای پیش بینی دی اکسیدکربن نسبت به تولید ناخالص بیشتر می باشد. با کاهش مصرف انرژی (بر اثر اتخاذ سیاست هایی مثل قیمت گذاری یا سهمیه بندی سوخت) امکان کنترل آلودگی در ایران در مدت کوتاهتری امکان پذیر می باشد.
  • زهرا علیزاده خلیفه محله، سید صفدر حسینی*، امیرحسین چیذری صفحات 183-191

    سطح رفاه تولیدکنندگان، عوامل بازاریابی و مصرف کنندگان یک کالا تحت تاثیر تغییرات قیمت در یک سطح بازار نسبت به تغییر قیمت در سطوح دیگر بازار (چگونگی انتقال قیمت) است. در این مطالعه، با استفاده از داده های سالانه طی دوره 1388- 1355 عدم تقارن بازار چای با تکنیک همجمعی یوهانسون و برآورد مدل تصحیح خطا بررسی شد. کاربرد روش همجمعی در بازار واردات حاکی از وجود حداقل یک رابطه بلندمدت بین متغیرهای قیمت داخلی و وارداتی می باشد. آزمون علیت گرنجر نشان داد که یک رابطه علیت گرنجر یک طرفه از قیمت وارداتی به قیمت داخلی وجود دارد نه یک رابطه علیت دو طرفه. برآورد الگوی انتقال قیمت از قیمت وارداتی به قیمت داخلی بیانگر وجود عدم تقارن در مکانیزم انتقال قیمت در بازار واردات چای ایران می باشد. بررسی دلیل اصلی این عدم تقارن با استفاده از شاخص های نسبت تمرکز و هرفیندال-هیرشمن که به ترتیب برابر با 76 درصد و 29/3893 می باشد حاکی از وجود تمرکز بالا و تسلط دو کشور هند و سریلانکا در بازار واردات چای ایران است.

  • ژیلا دانشور عامری، ندا آخوندان صفحات 193-200
    افزایش تولیدات کشاورزی به دو روش تحقق می پذیرد، اول افزایش نهاده های تولید است که به دلیل محدودیت منابع، تا حدی ممکن می باشد. دوم استفاده از تکنولوژی که یکی از اجزاء بهره وری میباشد. تکنولوژی به مفهوم جایگزین نمودن دانش جدید به جای دانش قدیم در جهت افزایش عملکرد نهاده های تولید می باشد. در این مطالعه، رشد تولید میگو در شرایط تکنولوژی جدید تعیین می گردد. آمار مورد نیاز، از کل 48 مزرعه در سایت حله استان بوشهر در سالهای 1382-1379 جمع آوری گردیده و به منظور تفکیک منابع تغییرات تولیدی حاصل از وجود تکنولوژی، از مدل تفکیک تابع تولید Bisaliah استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، مزارعی که از تکنولوژی جدید استفاده نموده اند به اندازه 59 درصد در مقایسه با مزارعی که دارای تکنولوژی قدیم می باشند افزایش تولید داشته اند و سهم تکنولوژی از این رشد 14 درصد بوده است. بنابراین 45 درصد رشد تولید، از افزایش نهاده های غذا، لارو و کود مصرفی به ترتیب برابر 34 و 7 و 4 درصد بوده است.
  • عبدالحمید پاپ زن، روناک عربی، نعمت الله شیری * صفحات 201-208

    این تحقیق با هدف کلی بررسی و تحلیل دانش کارکنان سازمان جهاد کشاورزی شهرستان دره شهر نسبت به مدیریت تلفیقی آفات انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان سازمان جهاد کشاورزی شهرستان دره شهر به تعداد 97 نفر بودند. با استفاده از تمام شماری برای تمامی افراد پرسشنامه ارسال شد که از این تعداد 78 نفر از آن ها پرسشنامه ها را تکمیل و عودت دادند. ابزار اصلی برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظرات و پیشنهادهای استادان گروه ترویج و توسعه روستایی دانشگاه رازی و متخصصان سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام تایید گردید و برای تعیین پایایی پرسشنامه از آزمون ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن 78/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSWin16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که دانش اکثریت پاسخگویان نسبت به مدیریت تلفیقی آفات در حد متوسط بود. یافته های حاصل از مقایسه میانگین ها نشان داد که بین دانش پاسخگویان نسبت به مدیریت تلفیقی آفات بر حسب رشته تحصیلی اختلاف معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه بیانگر این است که 2/51 درصد از واریانس متغیر وابسته دانش نسبت به مدیریت تلفیقی آفات توسط متغیرهای سطح تحصیلات و سابقه کار تبیین می گردد.

  • آصف کریمی، ایرج ملک محمدی، احمد رضوانفر، محمود احمد پور داریانی صفحات 209-222
    در این مقاله اعتبار پرسشنامه کارآفرینی سازمانی ترویج کشاورزی در زمینه توسعه پایدار کشاورزی با استفاده از مدل معادلات ساختاری بررسی شده است. در واقع این پژوهش سطح قابلیت های کارآفرینی سازمانی ترویج را با استفاده از مدل معادلات ساختاری اندازه گیری می کند که شامل سه بعد نهفته یعنی نوآوری، پیشگامی و ریسک پذیری می شود. جامعه آماری 2882 نفر از کارشناسان و مروجان ترویج کشاورزی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب و با روش فرمول کوکران به تعداد 303 نفر نمونه گیری شدند. برای تشخیص عاملهای سازه کارآفرینی سازمانی در زمینه توسعه پایدار کشاورزی از روش تحلیل عاملی اکتشافی و برای برازش الگو از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان دهنده آن است که، سازه کارآفرینی سازمانی ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی شامل سه بعد نوآوری در زمینه توسعه پایدار کشاورزی، پیشگامی در زمینه توسعه پایدار کشاورزی و ریسک پذیری در زمینه توسعه پایدار کشاورزی می شود و مدیران ترویج می توانند با استفاده از این ابزار قابلیت های کارآفرینی سازمانی را در سازمان خود بهبود بخشند.
  • ستاره امیرخانی، محمد چیذری، سیدمحمود حسینی صفحات 223-229
    خشکسالی که به عنوان یکی از بلایای طبیعی شناخته شده است، طی سال های اخیر موجب بر هم خوردن تعادل اقلیمی و بروز پیامدهای اقتصادی و اجتماعی در کشور گردیده است. هدف کلی این تحقیق بررسی مهمترین عواملی است که در نوع مدیریت کشاورزان در زمینه خشکسالی تاثیرگذار می باشند. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه گندمکاران شهرستان ورامین (2485=N) تشکیل می دهد که از این میان تعداد 334 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای مشارکت اجتماعی، استفاده از خدمات مراکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی، کانال های ارتباطی و استفاده از خدمات شرکت های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی به ترتیب بیشترین تاثیر را در نوع مدیریت گندمکاران شهرستان ورامین در زمینه خشکسالی داشتند.
  • امید شریفی، روح الله رضایی، سعید غلامرضایی، ناصر برومند صفحات 231-240
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر مشارکت آب بران در مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی اراضی زیر سد جیرفت انجام گرفت. به لحاظ روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی آب بران شبکه آبیاری و زهکشی زیر سد جیرفت در شهرستان جیرفت بودند (2122=N) که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 180 نفر از آنان به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. اعتبار پرسشنامه با نظر متخصصان و کارشناسان در زمینه موضوع مورد پژوهش مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش آزمون (25 نفر خارج از نمونه اصلی) انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (بالاتر از 75/0) به دست آمد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که در مجموع میزان مشارکت پاسخگویان مورد مطالعه در مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی در سطح پایین و متوسط می باشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که 7/68 درصد از تغییرات متغیر وابسته میزان مشارکت آب بران در مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی را پنج متغیر میزان وابستگی به آب سد، مدت عضویت افراد در تشکل های آب بران، سطح تحصیلات، میزان رضایتمندی از طرح های آبیاری و زهکشی اجرا شده و سابقه فعالیت کشاورزی، تبیین می نمایند.
  • سمیه سوری، حسن صدیقی*، غلامرضا پزشکی راد صفحات 241-252

    ترویج در ایران با حدود 60 سال سابقه فعالیت هنوز دارای برخی مشکلات و موانع است، به گفته پژوهشگران در طی این سال ها ارایه خدمات به کشاورزان موفق و رضایت بخش نبوده است. با توجه به مشکلات موجود، شناسایی و بررسی همه جانبه این مسایل در جهت اصلاح وضع موجود امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. از این رو هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی مشکلات نظام ترویج کشاورزی است. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و نمونه آماری آن 117 نفر از کارشناسان ترویج کشاورزی بوده اند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بوده که پایایی و روایی محتوا یی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (92/.) و پانل متخصصان تایید شده است. نتایج تحقیق نشان داد که مهم ترین مشکلات نظام ترویج کشاورزی به ترتیب اولویت، مشکلات مربوط به تحقیقات (منطبق نبودن تحقیقات با مشکلات و نیاز های روزمره کشاورزان)، مدیریت منابع انسانی (سطح پایین انگیزش و مسئولیت پذیری پرسنل ترویج)، اداری (تبعیض حقوقی کارکنان ترویج به نسبت سایر دستگاه های اداری)، توسعه منابع انسانی (عدم تطابق برنامه های درسی دانشکده های کشاورزی با نیاز روز)، اجرایی(کمبود بودجه)، اجتماعی (مهاجرت جوانان تحصیلکرده روستایی به شهرها) و فیزیکی (پراکندگی مزارع) می باشد.

  • محسن عادلی ساردویی، باب الله حیاتی، اسماعیل پیش بهار صفحات 253-262
    امروزه با رشد و توسعه جوامع انسانی، حیات وحش با خطر جدی انقراض مواجه شده است. به دلیل اهمیت نقش حیات وحش در اکوسیستم های طبیعی، لزوم حفظ آن بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، برآورد تمایل به پرداخت افراد به منظور حفظ حیات وحش به عنوان راهکاری جهت سنجش ارزش این منبع طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین در این پژوهش تمایل به پرداخت خانوارهای شهر جیرفت نسبت به حفظ پرنده جیرفتی به عنوان یک گونه بومی در خطر انقراض با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط در سال 1387 برآورد گردید. به این منظور پرسشنامه ای طراحی گردید و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از 191 خانوار این شهر جمع آوری شد. به منظور دستیابی به هدف تحقیق، مدل لاجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد گردید. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای سن، قیمت پیشنهادی و تعداد اعضای خانواده بر تمایل به پرداخت تاثیر منفی و متغیرهای میزان شناخت از پرنده، گرایش زیست محیطی، درآمد ماهانه و سطح تحصیل تاثیر مثبت دارند. همچنین میانگین تمایل به پرداخت سالانه خانوارهای شهر جیرفت به منظور حفاظت از مرغ جیرفتی 63557 ریال برآورد گردید.
  • همایون فرهادیان، نیروپما جیمینی، عادله اسمعیلی دستجردی پور صفحات 263-270
    تولید در بخش کشاورزی تحت تاثیر عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی و محیطی قرار دارد. عوامل مختلف تولید و در نتیجه درآمد کشاورزان را تحت تاثیر قرار داده و آسیب پذیری آن ها را افزایش می دهد. تداوم و گسترش فعالیت در این بخش اقتصادی مستلزم اعمال سیاست های مناسب مدیریت ریسک می باشد. یکی از قدیمی ترین راهکارهای مدیریت ریسک در بخش کشاورزی تنوع کشت می باشد. در مقاله حاضر عوامل موثر بر اتخاذ تصمیم به کشت متنوع توسط کشاورزان استان مازندران برای سال زراعی 88-1387 با تاکید بر فعالیت های ترویجی مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پر کردن 248 پرسشنامه توسط کشاورزانی که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، جمع آوری شده است. برای این منظور ابتدا تنوع کشت با استفاده از شاخص تنوع آنتروپی محاسبه شده سپس در قالب مدل لاجیت عوامل موثر بر کاربرد تنوع زراعی در واحدهای تولیدی با تاکید بر فاکتورهای ترویجی مورد ارزیابی قرار گرفته است.در نهایت برای تعیین اثرگذارترین روش های ترویجی، ضریب همبستگی بین شاخص تنوع زراعی با سطوح مختلف متغیر معنی دار محاسبه شده است. نتایج بدست آمده نشان داد متغیرهای تجربه کشاورز، تعداد نیروی کار مزرعه، اندازه مزرعه، تعداد کلاس های آموزشی، مشارکت و شناخت از برنامه های ترویجی متغیرهای تاثیرگذار بر کاربرد کشت متنوع توسط کشاورزان بوده اند. بالاترین ضریب برآوردی در بین متغیرهای مختلف مربوط به متغیر مشارکت بوده است. از این رو تدوین برنامه های مناسب و به کارگیری کارشناسان مجرب می تواند در گسترش تنوع کشت در منطقه موثر باشد.
  • سعیده نظری نوقابی، حسین شعبانعلی فمی، هوشنگ ایروانی صفحات 271-279
    تحقیق حاضر به منظور بررسی عوامل موثر بر رضایت دانشجویان رشته های کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران نسبت به آموزش های عملی دانشکده انجام شد. جامعه آماری پژوهش 2032 نفر از دانشجویان سال های سوم و چهارم کارشناسی رشته های کشاورزی بود که از بین آن ها تعداد 335 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس ها بین 70/0 تا 84/0 محاسبه شد. روایی محتوایی پرسشنامه با نظرخواهی از اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید شد. از نرم افزار SPSS و از طرح آماری رگرسیون چندگانه برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های نشان داد که چهارده متغیر (1) تمایل به الزامی کردن درس پروژه، (2) مشارکت، (3) افزایش درس های آزمایشگاهی، (4) کیفیت آموزش های عملی، (5) تدوین مقررات آموزشی به منظور ایجاد تسهیلات برای بردن دانشجویان به روستاها، (6) استفاده از روش های نوین آموزش عملی، (7) تامین امکانات لازم برای مراجعه به مراکز تحقیقاتی، (8) حمایت مالی از دانشجویان، (9) کسب آگاهی نسبت به کسب و کارهای روز، (10) استفاده از بروشورها و CD ها، (11) آموزش مربیان در خصوص کار با دستگاه های جدید، (12) شرکت در برنامه گردآوری«نمونه بذر»، (13) کاهش طول دوره کارآموزی، (14) بازدید دانشجویان از نظام های بهره برداری، به ترتیب دارای اثر بوده و 42/48 درصد تغییرات متغیر وابسته به رضایت از واحدهای عملی ارایه شده در دوره کارشناسی را بیان می کند.
  • علی اسدی، احسان قلی فر، مرتضی اکبری صفحات 281-292
    روند افزایشی ضایعات محصولات کشاورزی یکی از چالش های فراروی اکثر کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه است. سیاست مداران و اندیشمندان مجامع علمی جهان سوم درصدد برآمده اند برای کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در مراحل کاشت، داشت، برداشت و مراحل توزیع و مصرف چاره اندیشی کنند. هدف کلی این پژوهش که در سال 1387 انجام شده، شناسایی عوامل موثر بر ضایعات سیب در استان زنجان بود. پژوهش از نوع کاربردی، روش پژوهش از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن شامل باغداران سیب در استان زنجان بود. روش نمونه گیری، طبقه ای با انتساب متناسب و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 200 باغدار تعیین شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی (صوری و محتوایی) آن بر اساس نظر جمعی از استادان ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی زنجان تایید و پایایی آن با استفاده از مطالعه راهنما (83/0=?) به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSSwin نسخه 5/11 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مهم ترین عوامل ایجادکننده ضایعات شامل مدیریت ناصحیح پس از برداشت، عرضه مازاد، اقلیم، زیرساختی- برنامه ریزی، مدیریت داشت، مدیریت برداشت و ناکارآمدی سازمان ها بود، که در مجموع 9/78 درصد تغییرات ضایعات را تبیین کرد.
  • شهپر گراوندی، امیرحسین علی بیگی * صفحات 293-300

    هدف این پژوهش توصیفی- همبستگی، شناسایی عوامل موثر بر واکنش رفتاری کشاورزان ذرت کار شهرستان کرمانشاه در برابر ریسک تولید بوده است، جامعه ی آماری مطالعه، زارعان ذرت کار شهرستان کرمانشاه بودند که در سال زراعی 89-88 به کشت ذرت پرداخته اند و دارای تجربه ی قبلی در کشت ذرت می باشند(3239 N=). حجم نمونه 340 نفر برآورد و از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با نرم افزار Spss و Amos 5 نشان داد که کشاورزان ذرت کار از لحاظ واکنش رفتاری در برابر ریسک تولید، ریسک گریز می باشند و این واکنش تحت تاثیر متغیرهای؛ سن، سطح تحصیلات، مالکیت و شرکت در کلاس های ترویجی است. در بین این متغیرها، سن دارای اثر بیشتری بر واکنش رفتاری کشاورزان در برابر ریسک تولید می باشد. به طوری که، با بالا رفتن سن، زارعان ریسک گریزتر می شوند. بررسی واکنش مدیریتی کشاورزان ذرت کار نیز نشان داد که 65 درصد از کشاورزان به مدیریت بحران معتقد هستند و بر این باورند که بایستی بعد از وقوع حادثه به فکر راه چاره افتاد.

  • مصطفی مرادی کفراج، داود محمدی، الهام مرادیان صفحات 301-307
    توسعه توان بازاریابی پرورش دهندگان زنبور عسل یکی از مهمترین عوامل توسعه صنعت زنبورداری است. این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل نیازهای آموزشی زنبورداران استان لرستان در زمینه بازاریابی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 1200 نفر زنبوردار استان لرستان می باشد که بر اساس فرمول کوکران تعداد 85 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط اساتید دانشگاه تهران و کارشناسان امور دام جهاد کشاورزی استان لرستان تایید گردید. برای تعیین پایایی ابزار پژوهش، تعداد 30 پرسشنامه در پیش آزمون تکمیل گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS و به روش آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که ضریب پایایی گویای مطلوب بودن آن می باشد (91/0=? ). نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهد شناخت بازار، مدیریت فروش و ارتباطات فروش، مهمترین نیازهای آموزشی بازاریابی زنبورداران را تشکیل می دهند. شناخت کانون های مصرف، شناخت مکان های بیان تقاضا و نیاز محصول، آگاهی از قیمت محصول در بازار های فرامحلی، برآورد قیمت مناسب در معاملات با حجم متفاوت و اقناع مشتری به پرداخت قیمت مناسب، 5 اولویت آموزشی پاسخگویان در زمینه بازاریابی محصولات تولیدی خود بوده است. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که بین میزان نیاز آموزشی زنبورداران در زمینه بازاریابی با برخی از متغیر های فردی چون میزان سواد و تعداد کندو ها رابطه منفی و معنی داری وجود دارد.
  • سمیرا ادیب، کوروش روستا صفحات 309-320
    این تحقیق به واکاوی نقش کنشگران نظام دانش و اطلاعات کشاورزی بر روی دانش فنی گلخانه داران در استان خراسان جنوبی می پردازد. تحقیق حاضر از روش شناسی توصیفی- همبستگی استفاده نموده و از لحاظ زمانی به فعالیت های ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی در گلخانه ها در سال 1388 محدود است. جامعه آماری این تحقیق شامل گلخانه داران استان خراسان جنوبی است که بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی استان تعداد آنها بالغ بر 122 نفر می باشد. در این پژوهش برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز از روش سرشماری استفاده گردیده است. یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که دانش فنی گلخانه داران مورد مطالعه در سطح ضعیف می باشد و بین مشارکت اطلاعاتی بهره برداران گلخانه دار با محققان، مروجان و استادان دانشگاه ها و کشاورزان همکار و دانش فنی بهره برداران با اطمینان 95 درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و همچنین، بین میزان دانش فنی بهره برداران گلخانه دار با میزان تحصیلات، سابقه فعالیت کشاورزی، سابقه فعالیت کشت گلخانه، سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و میزان تولید در واحد سطح محصولات گلخانه ای در سطح 95 درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون برای تعیین معادله تخمین ویژگی های فردی وحرفه ای موثر بر دانش فنی گلخانه داران نشان داد که متغیرهای تحصیلات، سابقه کشت گلخانه ای، سابقه کار کشاورزی و سطح زیر کشت محصولات کشاورزی به ترتیب به عنوان مهمترین متغیرهایی بودند که بیشترین سهم را در میزان تغییرات متغیر وابسته دانش فنی گلخانه داران داشتند و حدود 39 درصد تغییرات واریانس این متغیر را تبیین نموده اند.
|
  • Habibollah Salami, Morteza Tahami Pour Pages 157-164
    In this study، change in the Iranian households’ preferences for red vs. poultry meat is investigated over the period of 1974-2006. To this end، a linear programming model is developed as based on Sakong and Hayes (1992) proposed methodology، while changes in preferences being estimated by in terms of variances in the estimated quantities of per capita consumption of these two commodities during the study period. Results indicate that per capita consumption of these commodities has varied for some of the years in the study period that cannot be explained by change in relative prices. However، given that the variances are not steady، one cannot conclude a permanent change in the Iranian households’ preference for either of these two food products. Based on the obtained to be all results، change in preferences has been positive for poultry meat while (for red meat) being positive (for some years) and negative for (some other years) throughout the whole study period. The accumulated sums of the quantity changes are 3. 3 and 5. 3 kilograms، respectively، for red vs. poultry meat.
    Keywords: Consumer preferences, Iran, poultry Meat, Preference change, Red Meat
  • Fahimeh Zamani, Hossein Mehrabi Boshrabadi Pages 165-174
    The effect of symmetric (non-symmetric) foreign exchange rate shocks on Iranian agricultural import and exports was explored throughout the current research.. Time series of 1973-2007 along with Hodrick and Prescott filter method were employed. The results as obtained through vector error correction and Johnson model indicated that positive (negative) shocks introduce positive (negative) effects on agricultural export while positive (negative) shocks exerting negative (positive) effects on agricultural imports in the long run.. Positive vs. negative shocks bring forth symmetric (non-symmetric) effects on agricultural commodities'' export (import)
    Keywords: Agriculture, Exchange rate shocks, Hodrick, Prescott filter, Iran, Trade
  • Abdolkarimi Esmaeili, Fatemeh Fathi Pages 175-181
    Unlike other studies in which the autours have focused on testing the existence of an environmental Kuznets Curve، in this study، causality relationship between the energy consumption (oil equivalent)، carbon emissions، gross domestic production، total labor force and fixed capital formation is investigated during 1960 to 2007 in Iran. Following an examination of stationary tests for all the variables، Vector Autoregressive (VAR) is employed to analyze the relationships existing among all the variables. Results revealed that Gross Domestic Production accompanied by energy consumption led to carbon emission. In addition، carbon emissions in Iran، as compared with other countries respond to shocks in energy consumption relatively quickly. Results of Variance Decomposition Analysis indicate that energy consumption has a greater share، in variance residual prediction of carbon emission، as compared with that of GDP. So، it is concluded that carbon emission could be controlled with decrease in energy consumption، through either price policy or fuel quota in Iran.
    Keywords: Carbon emissions, Energy Consumption, Income, VAR model
  • Abdolkarimi Esmaeili, Fatemeh Fathi Pages 183-191

    Unlike other studies in which the autours have focused on testing the existence of an environmental Kuznets Curve، in this study، causality relationship between the energy consumption (oil equivalent)، carbon emissions، gross domestic production، total labor force and fixed capital formation is investigated during 1960 to 2007 in Iran. Following an examination of stationary tests for all the variables، Vector Autoregressive (VAR) is employed to analyze the relationships existing among all the variables. Results revealed that Gross Domestic Production accompanied by energy consumption led to carbon emission. In addition، carbon emissions in Iran، as compared with other countries respond to shocks in energy consumption relatively quickly. Results of Variance Decomposition Analysis indicate that energy consumption has a greater share، in variance residual prediction of carbon emission، as compared with that of GDP. So، it is concluded that carbon emission could be controlled with decrease in energy consumption، through either price policy or fuel quota in Iran.

    Keywords: Carbon emissions, Energy Consumption, Income, VAR model
  • Jhila Daneshvar Ameri, Nada Akhoundan Pages 193-200
    Development in the production of agricultural products can take place in two ways: 1) increasing the inputs، which due to limitations in resources is possible only up to a specified level. The second possibility is to increase the productivity of the units by making use of new technologies. Technology is defined as، substituting new ways of production for the old ones to increase production per unit of input. In this paper it is tried to increase the production in shrimps farming through application of new technologies. The needed data was collected from 48 farm sites in Hele site in Boushehr province for the years 2000-2003. To analyse the production changes resulted from change in technology in a specified sample، Bisaliah model (1977) was employed. The results indicate that farms that have applied new technologies have been able to achieve about 59% increase in production as compared with the farms continuing with the traditional technology. The share particular of technical know ledge from this growth has been estimated at 14%. The remaining 45% of the production growth has come from an increase in the production inputs. The shares، coming from nutrition، larve، and fertilization have amounted to 34%، 7% and 4% respectively.
    Keywords: Bisaliah model, Boushehr, Shrimp farming, Technological changes
  • Abdolhamid Papzan, Ronak Arabi, Nematollah Shiri Pages 201-208

    The main purpose followed in this study was to assess and analyze the Knowledge of Jihad-e- Agriculture Organization''s Staff members (Darreh Shahr County) toward Integrated Pest Management (IPM). Statistical population of the study consisted of all the staff members of Jihad-e- Agriculture Organization in Darreh Shahr County (N=97). Census، a prearranged questionnaire was sent to any of the members of in the statistical population، out of which a number of 78 questionnaires were completed and returned. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability verified through Cronbach''s Alpha coefficient (? = 0. 78). Data was analyzed through SPSSwin16 software. Results indicated that the knowledge of a majority of respondents toward IPM was at a moderate level. Results of mean comparison revealed that there existed significant differences among knowledge of the respondents toward IPM as based on their academic fields. Results of multiple regression analysis indicated that 51. 2 percent of the variance of the dependent variable namely: knowledge of respondents toward IPM is explained by two variables of: education level plus their work experience.

    Keywords: Darreh Shahr County, Integrated Pest Management (IPM), Jihad, e, Agriculture Organization, knowledge
  • Asef Karimi, Iraj Malek Mohammadi, Ahmad Rezvanfar, Mahmood Ahmadpour Dariani Pages 209-222
    The main purpose of this study was to investigate the level of agricultural extension entrepreneurship in the process of sustainable agricultural development. The statistical population of the study was composed of agricultural extension experts (N=2882). The method of sampling was a systematic random sampling one. Questionnaire was the means employed for data collection. Questionnaire validation was verified by a group of experts and as well by professors of the Department of Agricultural Education and Extension، Tehran University. A pilot study involving 30 questionnaires was conducted to determine the reliability of the research tool. Cronbach''s alpha was estimated for different parts of the questionnaire as suitable for the study. The collected data were analyzed through an application of SPSS and LISREL softwares. A structural equation model for measurement of entrepreneurship of agricultural extension in the process of sustainable agricultural development. Within the model، there exist three dimensions for agricultural extension entrepreneurship assessment، namely: innovation، proactiveness as well as risk taking. The assessment components of the agricultural extension entrepreneurship، including a factor analysis as well as reliability factor، were determined. Results confirmed that three distinct dimensions of entrepreneurship، similar to those suggested in the literature، do exist. Based on how the items were related to each factor، the factors were entitled as: innovation، proactiveness and risk taking. The results imply that agricultural extension entrepreneurship is assessable through these three dimensions. The model could be used to improve entrepreneurship potential by managers in agricultural extension organizations.
    Keywords: Agricultural Extension, entrepreneurship, Sustainable agricultural development
  • Setareh Amirkhani, Mohammad Chizari, Seyed Mahmood Hosseini Pages 223-229
    Drought، known as one of the serious natural disasters، has adversely affected climatic equilibrium of the countries during recent years، bringing about various economic and social losses. The purpose followed in this study was to assess the effective factors involved in the adoption of the type of management wheat farmers of Varamin Township choose to alleviate the situation. The methodological approach was a descriptive- correlational one. The target population consisted of all the wheat farmers in Varamin Township (N=2485). The sample was obtained through Proportional Stratified Sampling (n=334). Validity of the instrument was established by judgement of a panel of experts. The results indicated that the variables of: social participation، promotion in the use of service centers and agricultural services، channels of communication and use of consulting engineering services to agriculture exerted the most effect on the type of management Wheat farmers of Varamin Township adopted towards management of the drought.
    Keywords: Drought, Drought Management, Varamin Township, Wheat farmers
  • Omid Sharifi, Rohollah Rezaei, Saeed Gholamrezaei, Naser Boromand Pages 231-240
    The main objective followed in this research was to study some of the factors influencing water users'' participation in management of the irrigation and drainage networks on the lands under Jiroft Dam. The kind of research method of the study was a descriptive- correlational one. The statistical population of the study consisted of all the water users of irrigation and drainage networks active on the lands under Jiroft Dam in Jiroft County (N= 2122). According the Cochran''s formula، a sample of 180 water users was selected using the Stratified Random Sampling method. A questionnaire was arranged to collect the needed data. The validity of the questionnaire was established by a panel of experts. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. Cronbach Alpha''s coefficients for the main scales of the questionnaire were obtained as more than 0. 75، which indicates the appropriate reliability of the questionnaire. The descriptive results revealed that، in general، water users'' participation in management of the irrigation and drainage networks stood at a low to intermediate range level. Based on a regression analysis، 68. 7% variances of the dependent variable of water users'' participation in management of the irrigation and drainage networks was explained by the five variables of: the level of water users'' dependency upon the water of the Dam، membership term in the water user cooperatives، water users'' literacy level، level of water users'' satisfaction with performed irrigation and drainage projects and their levels of experience in agriculrture.
    Keywords: Irrigation, drainage networks, Jiroft dam, Participation, Water users
  • Somayeh Souri, Hasan Sadighi, Gholamreza Pezeshki Rad Pages 241-252

    In spite of 60 years of past experience، Agricultural extension in Iran still faces problems، obstacles and limitations. Researchers believe that during these years، the service available to farmers has been neither successful nor satisfactory. With respect to the presently available problems and limitations، a thorough identification and analysis of these issues is necessary as well as inevitable to improve the existing situation. Therefore، this study is aimed at an identification of and priority given to the problems and limitations in Extension Education Activities from the viewpoints of Agricultural extension Specialists of the Ministry of Agricultural Jihad and as well from the view points of Extension Specialists in Qom Province. A survey research was conducted applying a questionnaire. Reliability of the questionnaire was approved by experts while its validity confirmed through Cronbach alpha coefficient test the coefficient being found out as 0. 92. Out of all the extension experts and staff of the Department of Agriculture، 117 individuals were chosen through Stratified Random Sampling، using Morgan & Kerjcie Table. Finally، 111 questionnaires were collected and analyzed. Results show that according to priority، the most important problems and obstacles which limit educational-extensional activities could be listed as follows: problems related to the researches (as the current researches do not match every day problems and needs of farmers)، problems related to human resource management (lack of proper motivation and accountability on the part of extension personnel)، administrative problems (legal discrimination against extension personnel as compared with the staff engaged in some other sections)، problems related to human resource educational development (as educational programs in agricultural colleges do not match today''s needs)، executive problems (budget deficiency)، social problems (daily migration of rural youth to urban areas) as well as physical problems (scattered farm lands). The results also indicate that there is a positive relationship between educational، extensional as well as communicative capabilities، and experts'' points of view. A comparison of the viewpoints of different experts (according to their fields of study) shows a meaningful difference between extension graduates، the graduates of other agriculturally related fields vs. those of other disciplines.

    Keywords: Agricultural Extension, Difficulties, limiting factors, Education Activities, Extension experts
  • Mohsen Adeli Sardoei, Babollah Haiati, Esmaeil Pishbahar Pages 253-262
    Nowadays، along with the development of human communities، wildlife has been faced with serious issues even to the estent of a threatening extinction،Therefore the role of natural ecosystem preservation for the needed conservartion of wildlife is of crucial importance. Estimation of payment willingness is an apparopriate method for an assessment of an individual''s interest in wildlife conservation. The present study performed in 2009، was aimed at the estimation of payment willingness by some JIROFT inhabitants for conservation of Grey francolin، an indigenous endangered fowl، applying contingent valuation method. In total، 191 inhabitants of the region were selected using Simple Random Sampling، the required data being collected through a dual questionnaire. Analysis of collected data was carried out applying a Logit model under maximum likelihood procedure. The obtained results revealed that payment willingness was negatively affected by age، suggested fee and family size variables. While، those familiarity of the inhabitants with the fowl، environmental issues، level of income and literacy exerted positive significant effects on payment willingness. A payment willingness value of 63557 RLs (6/13 $) per year was estimated for the participating and involved inhabitants.
    Keywords: Contingent Valuation Method, Grey francolin, Wildlife, Willingness to pay
  • Homayoun Farhadian, Niropma Gaimini, Adeleh Esmaeeili Dastjerdi Pour Pages 263-270
    Agricultural production is influenced by different political، economic and environmental factors. Various factors influence production، affecting the income of farmers and even in some cases increasing their vulnerability. Continuation and expansion of economic activity in this sector requires appropriate risk management policies to be promptly and appropriately applied. One of the oldest strategies for risk management in the agricultural sector is the diversity of crops grown. In this study، factors affecting the decision in cultivating various crops by farmers in Mazandaran province (for years 2008 to 2009) with an emphasis on extension activities، has been studied. The variables: farmer''s experience، number of farm labor، farm size، number of educational courses، participation in and understanding of the extension programs، were some of the factors affecting the use of diversified crop culture by farmers. The highest estimated coefficient among different variables was related to the variable of participation. Hence the adoption of appropriate plans along with the use of services of experts in expanding the diversity of crops in this region can be constructively effective.
    Keywords: Component Extension, Crop diversity, Entropy index
  • Saeideh Nazarinooghabi, Hossein Shabanali Fami, Hooshang Iravani Pages 271-279
    The present research was carried out to find out the factors influencing the satisfaction of agricultural students regarding practical education at the University College of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran. Total statistical population was comprised of 2032 junior as well as senior students of agriculture. The sample of the study consisted of 335 agrisciences students while using appropriate Stratified Random Sampling technique. The reliability of the scales of the questionnaire was verified through Cronbach''s Alfa coefficients ranging within 0. 70 - 0. 84. SPSS software was employed for data analysis. The validity of the questionnaire was approved seeking the opinion of experts from among the faculty members of the Department of Agricultural Extension & Education، University of Tehran. Data analysis was mainly done while applying Multiple Regression Analysis. The findings indicated that there were a number of fourteen variables affecting the level of satisfaction of agrisciences students towards practical education as follows: (1) willingness to make the «Project Course» compulsory (2) participation (3) increasing laboratory courses credit (4) quality improvement of the practical and applied courses (5) suggestion of rules and regulations to facilitate the more often visiting of students of the pertinent rural areas (6) Utilization of the new methods of practical education (7) Provision of the necessary equipment to communicate with the research centers (8) Provision of the needed financial support (9) awareness of the related existing and new businesses (10) Utilization of complementary brochures and CDs (11) Familiarization of teachers and instructors in working with new machinery (12) Participation and cooperation in the programs of «seed samples» collection (13) Reducing the period of «Training Courses» (14) Students'' visits to get familiarized whit different farming systems. These items explained about 48. 42 percent in the total variance of the «Satisfaction of agrisciences students».
    Keywords: Agriculture, Practical Training, Satisfaction, Student
  • Ali Asadi, Ehsan Gholifar, Morteza Akbari Pages 281-292
    The increasing trend in agricultural wastes is one of the most important challenging problems in most countries، especially the developing ones. Policymakers and researchers being on the alert، do their best to reduce these wastes. The main purpose followed in this study، done in 2007، was to investigate the factors affecting the level of wastes of apple in Zanjan Province، Iran. The study population consisted of apple growers in Zanjan. To select the sample population Stratified Random Sampling was employed، the sample being comprised of 200 apple growers. The questionnaire''s validity was confirmed by judgement ofa panel of faculty members، University of Tehran and as well by some experts from Zanjan’s Agriculture Jihad Organization. Reliability was assessed through Cronbachs''-Alpha with? =0. 83 indicating that the reliability of the questionnaire was acceptable. SPSS/win 11. 5 Software was made use of for data analysis، and Factor Analysis method was employed to identify the factors explaining the dependent variable''s variance. The results revealed that seven factors explained 78. 9 percent of the total variance. Inappropriate post- harvesting management with 19. 69%، of significance was found out as the first important influencing factor. Other factors were recognized as excess supply، ecosystem، infrastructural- planning، pre-harvesting management، harvesting management، and inefficeny of organizations.
    Keywords: Affecting factor, Apple wastes, education, waste Management
  • Shahpar Gravandi, Amir Hossein Alibaigi Pages 293-300

    Factors influencing behavioral reaction of corn farmers to mitigate production risks in Kermanshah Township region constituted the main purpose followed in this descriptive-correlational study. The study population was comprised of corn farmers of Kermanshah Township who cultivated corn during the farming year 2009-2010 (N= 3239). A sample of 340 farmers was selected through Systematic Random Sampling. Results revealed the framers'' behavior as risk-averse oriented، type of and this reaction was affected by variables of age، education level، and ownership، and as well by having participated in extension courses. Among these variables، age exhibited a more pronounced effect on a framer''s behavioral reaction، in a way that with increase in age، farmers became more risk-averse. In addition، a framer''s management reaction indicated that 65 percent of the farmers believed in prompness and innovation in crisis management and knew that they must find immediate remedial solutions following occurrence of adverse events.

    Keywords: AMOS5, Behavioral reaction, Corn farmers, Management reaction, Risk
  • Mostafa Moradi Kafraj, Davood Mohammadi, Elham Moradian Pages 301-307
    Improving the marketing capabilities of beekeepers is assumed one of the most important and effective factors affecting the development of apiculture industry. The purpose followed in this study is an investigation of the educational needs of Lorestan Province beekeepers in the domain of marketing scope. The population of the study included all beekeepers in Lorestan Province (N=1200). A sample of 85 beekeepers was selected through the Random Sampling Technique (n=85). The tools adopted for gathering data was questionnaire. The validity of the instrument was gained through judgement by a group of faculty members of agricultural college of Tehran University and as well by some animal husbandry specialists in Loresatn Province. Reliability of the questionnaire was implemented by conducting a pilot test. Cronbach''s Alpha being، used to assess the reliability of the instrument، was obtained equal to 0. 91 indicating the instrument reliability (? =%91). Findings revealed that: a knowledge of the marketing centers، recognition of the demand sites for the product، awareness of the product prices in non-local markets، an estimation of the proper price in deals with different size packages and satisfaction of the customers to pay a reasonably fair price for the commodity have been some five items of the educational priorities of respondents in marketing their products. Likewise، there is a negative relationship observed between the level of a bee keeper''s education and extent of business vs. his need for learning more about marketing. Eventually، market recognition، sale management and sale communication are indicated among the most important educational needs of the respondents as regards marketing.
    Keywords: Apiculture, Lorestan province, Marketing, Need assessment
  • Samira Adib, Koroush Rousta Pages 309-320
    The effects of agricultural information on the technical knowledge of the greenhouse owners in South Khorasan province are dealt with in this study. Research A descriptive-correlational methodology was ployed، and in terms of time، it was limited to the activities of the elements of knowledge and agricultural information as obtained from greenhouses during 2009. The study population consisted of greenhouse owners in South Khorasan Province، as based on Agricultural Organization statistics، The number of individuals being over 122. In this study، a Census method was utilized to achieve the required information. Research findings suggest that the technical knowledge at the level of greenhouse owners is low. There is a significant positive relationship in information sharing between greenhouse operators، researchers، extension agents، academic members، fellow farmers، vs. technical knowledge of the operators. At 95 percent level، a positive and significant relationship exists between technical knowledge of greenhouse operators، vs. education، farming experience، experience in greenhouse cultivation، cultivation of crops and greenhouse production per unit area. The results of regression analysis in determining the estimating equation of the effective professional and individual characteristics on technical knowledge of greenhouse owners indicates that education، history of greenhouse cultivation، work history and cultivation of agricultural crops، respectively، were the most important variables contributing the most to the technical knowledge of greenhouse owners، and explaining about 39 percent of the change in the variance of these variables.
    Keywords: Agricultural Information, knowledge system, agricultural information, knowledge system components, gardener, Technical knowledge