فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و چهارم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مرتضی تهامی پور زرندی، حبیب الله سلامی، سعید یزدانی، امیرحسین چیذری صفحات 343-356
    هدف از مطالعه حاضر، تبیین الگوی وابستگی فضایی ریسک سیستماتیک عملکرد گندم دیم در ایران با بهره گیری از الگوهای خودرگرسیون فضایی است. به این منظور، مناطق همسایه بر اساس روش مجاورت مثلث بندی دلانی[1] مشخص و میزان همبستگی فضایی بین عملکرد گندم دیم در این مناطق در قالب الگوهای خودرگرسیون فضایی اندازه گیری شد. به علاوه نقش متغیرهای اقلیمی دما و باران در توضیح بیشتر تغییرات عملکرد گندم دیم مشخص شد. نتایج نشان داد ریسک عملکرد گندم دیم در کشور ماهیت سیستماتیک دارد و مجموعه قابل توجهی از شهرستان های تولیدکننده این محصول را در بر می گیرد. همچنین شدت همبستگی فضایی بین مناطق همسایه متفاوت است. گفتنی است تغییرات متغیرهای باران و دما در ایجاد این همبستگی نقش دارند؛ به طوری که در سال هایی که شدت تغییرات باران و یا دما بیشتر است، همبستگی بروز تغییرات در تولید این محصول نیز افزایش می یابد. اطلاعات این تحقیق می تواند در تدوین پرتفوی بیمه ای بخش کشاورزی استفاده شود و ریسک بیمه گر را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: الگوهای خودرگرسیون فضایی، ایران، ریسک سیستماتیک، گندم دیم
  • حامد رفیعی، سعید یزدانی، سیدصفدر حسینی، امیرحسین چیذری، حسن صالحی صفحات 357-368
    بررسی یکپارچگی و همگرایی مکانی (SI) بازارهای محصولات کشاورزی در بلندمدت از آن رو حائز اهمیت است که نشان می دهد بازارهای یکپارچه، اختلاف قیمتی معادل هزینه های بازاریابی در بلندمدت خواهند داشت و قانون قیمت واحد (LOP) در مورد آنها برقرار است. این تحقیق به بررسی یکپارچگی مکانی و آزمون قیمت های واحد در بازار ماهیان استخوانی در استان های مازندران و گیلان می پردازد. بر این اساس بازار محصولات ماهیان سفید، کپور و کفال در دو استان مورد نظر با استفاده از داده های ماهیانه طی سال های 1380-89 و با بهره گیری از آزمون های همگرایی، هم انباشتگی و الگوهای تصریح خطای برداری بررسی شده است. براساس نتایج، یکپارچگی بازار دو استان مازندران و گیلان و قانون قیمت واحد در این دو بازار در مورد انواع بازار ماهی اثبات شده است و همگرایی مکانی در دو استان مازندران و گیلان وجود دارد. همچنین بازار ماهیان استخوانی سفید و کفال، در استان مازندران به منزله بازار مبدا بر قیمت های بازار استان گیلان اثرگذار است. از طرفی درباره بازار ماهی کپور، نتایج نشان می دهد که بازار استان گیلان مبدا است. نتایج آزمون تصحیح خطای برداری نیز بیانگر آن است که سرعت تعدیل شوک های ناگهانی در بازار انواع ماهی حدود دو دوره است. براساس یافته های پژوهش، توجه به بازارهای مبدا به منظور اتخاذ سیاست های کارای تنظیم بازار و برقراری مناسب تر ارتباط بلندمدت بازارهای مکانی ضروری است.
    کلیدواژگان: تصحیح خطای برداری، شمال، ماهیان استخوانی، همگرایی، یکپارچگی مکانی
  • جواد حسین زاد، فاطمه کاظمیه صفحات 369-377
    آب از ارزشمندترین منابع طبیعی است که در بخش های مختلف استفاده می شود و به منزله یکی از نهاده های اصلی تولید محصولات کشاورزی، جایگاه خاصی در توسعه پایدار کشاورزی دارد. در حال حاضر، مصارف آب به طور حقیقی بیشتر از منابع عرضه آن است و بیشترین میزان آب مصرفی نیز در بخش کشاورزی است. بنابراین هر گونه تغییر و بهبود در مدیریت آب، بر توسعه کشاورزی تاثیر خواهد گذاشت. چگونگی ارتباط بین مدیریت منابع آب و توسعه کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است. این تحقیق به جایگاه مدیریت منابع آب در توسعه کشاورزی اختصاص دارد. به منظور اجتناب از کلی نگری و نیز دستیابی به نتایج دقیق و کاربردی، دشت تبریز که یکی از مناطق مهم کشاورزی استان آذربایجان شرقی است، برای بررسی انتخاب شد. همچنین برای بررسی سهم و جایگاه مدیریت منابع آب در توسعه کشاورزی از تحلیل همبستگی کانونی استفاده شد. به این منظور، ابتدا شاخص های توسعه کشاورزی و مدیریت آب شناسایی شدند. در مرحله بعد برای کاهش شاخص ها به تعداد کمتری از سازه های زیربنایی و شاخص های موثر از تحلیل عاملی استفاده شد و عامل های حاصل از این طریق به منزله ورودی در تحلیل همبستگی کانونی به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که 35/32 درصد از واریانس مجموعه شاخص های مدیریت آب با سه متغیر کانونی توسعه کشاورزی تبیین می شود. همچنین سه متغیر کانونی مدیریت آب کشاورزی قادر به بیان 32/43 درصد از واریانس مجموعه شاخص های توسعه کشاورزی هستند. نتایج نشان می دهد، هر چند بین مدیریت آب و توسعه کشاورزی ارتباطی دوطرفه وجود دارد، با توجه به اهمیت منابع آب در توسعه کشاورزی لازم است در برنامه ریزی های توسعه، شاخص های استفاده پایدار از منابع آب جدی گرفته شود.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، دشت تبریز، مدیریت منابع آب، همبستگی کانونی
  • جلال سالم، مجتبی مجاوریان صفحات 379-388
    یکی از شاخص های مهم ارزیابی امنیت غذایی، شاخص ظرفیت واردات مواد غذایی است. شاخص ظرفیت واردات مواد غذایی یا نسبت کل صادرات به واردات غذا، یکی از معیارهای ظرفیت مالی هر کشور برای واردات غذا و درآمدهای مورد استفاده از واردات کالاها و خدمات است. مطالعه حاضر با بهره گیری از شاخص ظرفیت واردات مواد غذایی و شاخص کلی امنیت غذایی خانوار در دوره زمانی 1362-1387 به بررسی اثر ظرفیت واردات مواد غذایی بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی با استفاده از روش تصحیح خطای برداری می پردازد. نتایج نشان می دهد شاخص امنیت غذایی از 45/77 درصد در سال 1362 به 56/91 درصد در سال 1387 افزایش یافته است. همچنین تاثیر شاخص ظرفیت واردات مواد غذایی بر امنیت غذایی در سطح ملی مثبت بوده و براورد الگو حاکی از اثر منفی شاخص ظرفیت واردات مواد غذایی بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در کوتاه مدت و نشان دهنده اثر مثبت آن در بلندمدت است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایران، خانوارهای روستایی، ظرفیت واردات مواد غذایی
  • قادر دشتی، فهیمه خاکسار، محمد قهرمان زاده صفحات 389-397
    میزان استفاده از نهاده ها از جمله عوامل موثر بر نوسان تولید محصولات کشاورزی است. از این رو در بررسی تابع تولید، منطقی به نظر می رسد که به آثار استفاده از نهاده ها بر نوسانات تولیدی نیز توجه شود. آذربایجان شرقی یکی از پنج استان مهم تولید پیاز در کشور بوده و دشت تبریز مهم ترین منطقه استان از لحاظ تولید این محصول است. هدف از این تحقیق، تعیین نهاده های موثر بر تولید و ریسک تولید پیاز دشت تبریز است. به منظور تعیین نهاده های موثر بر ریسک تولید از مدل عمومی جاست و پاپ استفاده شد. نتایج حکایت از مناسب بودن فرم درجه دوم تعمیم یافته برای تابع تولید و فرم لئونتیف تعمیم یافته برای تابع ریسک تولید پیاز دارد. همچنین نتایج براورد این دو تابع حاکی از اثر مثبت عوامل تولید آب و نیروی کار استخدامی است و نشان می دهد که این دو، هم افزایش دهنده ریسک و هم افزایش دهنده تولیدند. در حالی که تاثیر نهاده کود شیمیایی عکس این مورد است. در نهایت کشش کل واریانس تولید 049/1 به دست آمد که نشان دهنده افزایش ریسک تولید به ازای افزایش یک درصدی مصرف تمامی نهاده هاست.
    کلیدواژگان: پیاز، تابع تولید، دشت تبریز، ریسک تولید، مدل جاست و پاپ
  • خدیجه مهردوست، علی شمس*، اسماعیل کرمی دهکردی صفحات 399-409

    هدف تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر شناسایی عوامل موثر بر سطوح مشارکت بهره برداران روستایی در طرح های آبخیزداری است که از نظر ماهیت، به ترکیب دو پارادایم کمی و کیفی توجه کرده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل تمامی روستاییان دو حوزه آبخیر درود فرامان و لعل آباد شهرستان کرمانشاه است (3722=N). 220 نفر طبق جدول کرجسی مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی متناسب با حجم انتخاب شدند. با روش نمونه گیری گلوله برفی در بخش کیفی، نمونه ها از بین جامعه آماری روستاییان حسین قلی خان و کارشناسان آبخیزداری و مجریان طرح های آبخیزداری انتخاب شدند. نتایج بخش کیفی نشان داد که بین نظرهای مجریان و روستاییان در خصوص مفهوم مشارکت و مولفه های مرتبط با مشارکت تفاوت وجود دارد. تحلیل همبستگی داده ها در بخش کمی نشان داد که بین متغیرهای عوامل اطلاعاتی و ترویجی، نگرش به مشارکت، تحصیلات و روابط اجتماعی با سطوح مشارکت بهره برداران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد ولی متغیرهای وضعیت اقتصادی، سن، تعداد افراد تحت تکفل، سابقه کار کشاورزی و دامداری، میزان زمین دیم و تعداد گوسفند رابطه ای معنی دار و منفی با سطح مشارکت دارند. همچنین آزمون رگرسیون نشان داد که متغیرهای منابع اطلاعاتی- ترویجی و عوامل اقتصادی 57 درصد از تغییرات واریانس سطح مشارکت در طرح های آبخیزداری را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: حوزه آبخیز درود فرامان و لعل آباد، طرح های آبخیزداری، مدیریت منابع طبیعی، مشارکت مردمی
  • آصف کریمی، ایرج ملک محمدی، محمود احمدپور داریانی، احمد رضوانفر صفحات 411-427
    هدف کلی این تحقیق، بررسی تاثیر کارآفرینی سازمانی در نتایج و پیامدهای سازمانی ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی است. این پژوهش به دنبال شناسایی مولفه های اصلی کارآفرینی سازمانی ترویج و تعیین میزان تاثیر آنها بر نتایج و پیامدهای ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی است. جامعه آماری این پژوهش 2882 نفر از کارشناسان و مروجان ترویج کشاورزی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب و با استفاده از فرمول کوکران 315 نفر نمونه گیری شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. روایی صوری پرسشنامه با کسب نظرهای متخصصان و استادان ترویج کشاورزی و کارآفرینی دانشگاه تهران بررسی شد واصلاحات لازم صورت گرفت. به منظور محاسبه پایایی پرسشنامه، 30 پرسشنامه از سوی کارشناسان ترویج تکمیل و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای بخش های مختلف پرسشنامه بالاتر از 80/0 بود که نشان می دهد بخش های مختلف پرسشنامه از پایایی مناسبی برخوردار است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS، LISREL و POWER SAMPLE تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که نوآوری، پیشگامی، ریسک پذیری و نوسازی راهبردی مولفه های اصلی کارآفرینی سازمانی ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی هستند. همچنین کارآفرینی سازمانی ترویج در زمینه کشاورزی پایدار بر نتایج و پیامدهای ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی تاثیر مثبت و معنی داری می گذارد.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، توسعه پایدار کشاورزی، کارآفرینی سازمانی
  • حوریه مرادی، مسعود بیژنی صفحات 429-439
    این پژوهش با هدف شناسایی نقش مولفه های توسعه حرفه ای بر توسعه کارآفرینی سازمانی در مدیریت ترویج کشاورزی استان کرمانشاه، به روش همبستگی با استفاده از مدل علی ارتباطی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارگزاران ترویج کشاورزی استان کرمانشاه، به تعداد 456 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس جدول تاکمن 210 نفر تعیین و روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی صوری آن بر اساس نظر جمعی از استادان و صاحبنظران دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین و دانشگاه تهران تایید و اعتبار آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای توسعه کارآفرینی سازمانی و مولفه های سازمانی مشارکتی و مدیریتی مالی توسعه حرفه ای به ترتیب (92/0، 92/0، 87/0=α) محاسبه شد که بیانگر مناسب بودن ابزار پژوهش بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی و تحلیل مسیر در محیط نرم افزار SPSS نسخه 15 انجام شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین متغیرهای توسعه کارآفرینی سازمانی و مولفه های توسعه حرفه ای رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک درصد برقرار است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که از بین هفت متغیر مولفه های توسعه حرفه ای، سه متغیر توسعه حرفه ای کارکنان از طریق بهره گیری از فرصت های مطالعاتی یادگیری سازمان، استفاده از مهارت های مشارکتی سازمان و برخورداری از حمایت های مدیریتی سازمان، به ترتیب بیشترین آثار علی را بر توسعه کارآفرینی سازمانی در مدیریت ترویج استان داشته اند.
    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، ترویج کشاورزی، توسعه حرفه ای، کارآفرینی سازمانی
  • ملیحه فلکی، حمید موحد محمدی، حسین شعبانعلی فمی، حسین رحمان سرشت صفحات 441-451
    با ورود به هزاره سوم میلادی، شاهد تغییرات سریع در فناوری ها و شدت پیچیدگی محیط هستیم. در چنین شرایطی، ایجاد مزیت رقابتی پایدار، نیازمند نوع جدیدی از سازمان هاست که قابلیت خلق دانش کیفی را داشته باشند. موسسات آموزش عالی از جمله دانشکده های کشاورزی نیز برای مقابله با چالش های پیش رو، به خلق دانش و مدیریت بهینه آن نیاز دارند. به همین دلیل از مدیران دانشکده های کشاورزی انتظار می رود که با مدیریت هر چه بهتر و موثرتر دانش سازمانی به صورت سازماندهی شده و تلفیق آن در فرهنگ سازمانی، عملکرد دانشکده های کشاورزی را بهبود بخشند. در این خصوص، شناخت عوامل موثر بر ارتقای مدیریت دانش می تواند راهنمایی برای مدیریت بهتر آن باشد.این تحقیق با هدف تبیین عوامل زمینه ای ارتقای مدیریت دانش در موسسات آموزش عالی کشاورزی صورت گرفته است. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه اعضای هیئت علمی دانشکده های کشاورزی تشکیل دادند که 1482 نفر بودند و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب، 350 نفر انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. روایی پرسشنامه با بهره گیری از نظرهای متخصصان و پایایی آن با اندازه گیری آلفای کرونباخ (91/0) در مرحله پیش آزمون تایید شد. تحلیل عاملی عوامل موثر بر ارتقای مدیریت دانش در دانشکده های کشاورزی با استفاده از نرم افزارSPSS، به استخراج هفت عامل زیربنایی منجر شد. این عوامل شامل فرهنگ سازمانی دانش مدار، ساختار سازمانی انعطاف پذیر، توسعه حرفه ای دانشگران،ارزیابی و اندازه گیری، زیرساخت فناوری اطلاعات، الگوگیری و استراتژی بودند که در مجموع 22/67 درصد از واریانس عوامل زمینه ای موثر بر مدیریت دانش در دانشکده های کشاورزی را تبیین کردند. از این رو، پیشنهادهای زیر برای ارتقای مدیریت دانش در دانشکده های کشاورزی ارائه می شود:ارتقای فرهنگ مشارکتی برای تسهیم دانش، توسعه حرفه ای منابع انسانی دانشگر به منزله عنصر کلیدی در سیستم مدیریت دانش و جهت گیری دانایی محور در تعریف و تدوین چشم اندازها،اهداف و راهبردهای دانشکده های کشاورزی.
    کلیدواژگان: دانش، دانشکده کشاورزی، مدیریت دانش
  • علی اصغر میرک زاده، وحید علی آبادی، نیشمان کریمیان صفحات 453-462
    تحقیق حاضر با هدف بررسی خلاقیت آموزشگران کشاورزی و متغیرهای زمینه ای موثر بر آن انجام شد. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و تحقیق از انواع تحقیقات کاربردی–توسعه ای بود. جامعه آماری تحقیق، آموزشگران مراکز آموزش کشاورزی استان کرمانشاه بودند(60 نفر) که به صورت سرشماری بررسی شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که بر مبنای پرسشنامه اندازه گیری تفکر خلاق تورنس و هیلگارد بسط یافت. نتایج نشان داد که خلاقیت آموزشگران در حد نرمال با چولگی منفی به سمت متوسط به بالاست. نتایج آزمون همبستگی، گویای این است که تنها بین متغیرهای استعداد ارائه ایده های بدیع و تازه، استعداد به کارگیری ایده های بدیع و تازه، سرعت شناسایی فرصت ها و تهدیدهای مرتبط با شغل، استقلال طلبی، ریسک پذیری، اعتماد به نفس و سابقه کاری با میزان خلاقیت و تفکر خلاق آموزشگران کشاورزی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که متغیر استعداد ارائه ایده های بدیع و تازه، استعداد به کارگیری ایده های بدیع و تازه، استعداد توجه به جزئیات، اعتماد به نفس و استقلال طلبی، در مجموع 40 درصد از تغییرات متغیر خلاقیت آموزشگران کشاورزی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: آزمون تورنس، آموزش خلاقیت، آموزشگران کشاورزی، تفکر خلاق، خلاقیت
  • سید رضا اسحاقی*، روح الله رضایی، یوسف حجازی، نعمت الله شیری، سید علیرضا قدیمی صفحات 463-471

    پژوهش حاضر با هدف اصلی تحلیل عوامل موثر بر مشارکت روستاییان در طرح های حفاظت از منابع طبیعی انجام گرفت. به لحاظ روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات تحلیلی- تبیینی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق را تمامی سرپرستان خانوار دهستان آزادلو در شهرستان مغان تشکیل می دادند (750N=) که بر اساس جدول کرجسی- مورگان، 260 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انجام تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون صورت گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه شامل عوامل موثر بر مشارکت روستاییان در طرح های حفاظت از منابع طبیعی 97/0 بود. داده های گردآوری شده تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که عوامل موثر بر مشارکت روستاییان در طرح های حفاظت از منابع طبیعی از دیدگاه پاسخگویان مورد بررسی در چهار عامل آگاهی سازی-اطلاع رسانی، اجتماعی- روان شناختی، فرهنگی- قانونی و دولتی-انگیزشی قرار می گیرند که در مجموع حدود 843/69 درصد از کل واریانس مشارکت در طرح های حفاظت از منابع طبیعی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: جامعه روستایی، شهرستان مغان، طرح های حفاظت، مشارکت، منابع طبیعی
  • شهلا چوبچیان، خلیل کلانتری، علی اسدی، سید امین الله تقوی مطلق، غلامحسین حسینی نیا صفحات 473-488
    صید و صیادی به منزله یکی از زیربخش های مهم کشاورزی نقش بسزایی در تامین پروتئین مردم دارد. تعاونی های پره استان گیلان به رغم برخورداری از سابقه طولانی در زمینه صید، با مشکلاتی از قبیل کاهش صید نسبت به سال های گذشته، بالا بودن هزینه خرید ابزار و ادوات صید و حمل ونقل آن و نامساعد شدن صیدگاه ها به دلیل عوامل طبیعی و انسانی و... مواجه شده اند که این موضوع، ناپایداری در بخش صید و صیادی در نوار ساحلی شمالی کشور، به ویژه استان گیلان را به دنبال داشته است. این مقاله با هدف بررسی وضعیت پایداری صید و صیادی تعاونی های پره در استان گیلان و تحلیل ابعاد مختلف پایداری در این تعاونی ها تدوین شده است. جامعه آماری این تحقیق، مدیران عامل و روسای هیئت مدیره تعاونی های پره در استان گیلان و کارشناسان شیلات این استان بودند که 36 مورد از آنها از طریق فرمول کوکران تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش تحقیق، تکنیک آنالیز چندمعیاری (MCA)[1] به منزله یک رهیافت عمومی است که می تواند برای تحلیل مشکلات پیچیده شامل معیارهای چندگانه، در سیستم های پیچیده ای مثل صید و صیادی به کار رود. نتایج نشان داد که پایداری اقتصادی بهترین وضعیت و پایداری اکولوژیکی بدترین وضعیت را دارد که این بیانگر وضعیت بحرانی اکولوژیکی دریای خزر است.
    کلیدواژگان: استان گیلان، تعاونی های پره، تکنیک آنالیز چندمعیاری، صید و صیادی پایدار
  • امیر مظفر امینی، مرضیه افضلی ابرقویی صفحات 489-500
    نوشتار حاضر در پی شناخت و ارزیابی سازوکارهای موثر بر موفقیت بهره برداران در برپایی سیستم های آبیاری تحت فشار در استان اصفهان است. اطلاعات مورد نیاز از میدان پژوهش و از طریق مصاحبه همراه با تکمیل پرسشنامه های پژوهشگرساخته، از 315 بهره بردار دارنده سیستم های آبیاری، به روش تصادفی خوشه ایگردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss انجام گرفته و از آمار تحلیلی نظیر کای اسکور، آزمون F، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیراستفاده شده است. یافته های پژوهش در مجموع بیانگر موفقیت نه چندان قابل توجه بهره برداران در برپایی سیستم های آبیاری تحت فشار است. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که متغیرهای «ویژگی های فردی، بهره برداری، مدیریتی، اقتصادی» بهره برداران و «مشارکت، ترغیب و همکاری سازمان های مرتبط در اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار» بر موفقیت بهره برداران در برپایی این سیستم ها تاثیر مثبت داشته است. در مقابل، «منزلت و فعالیت اجتماعی بهره برداران» بر موفقیت آنها تاثیر بازدارنده دارد. متغیرهای «تحصیلات»، «مالکیت منبع آب» و «نوع بهره برداری» نیز بر موفقیت بهره برداران به صورت مثبت اثرگذار است.
    کلیدواژگان: استان اصفهان، سازوکارهای موثر، سیستم های آبیاری تحت فشار، موفقیت
  • امیرحسین علی بیگی، غلامرضا برزو صفحات 501-511
    در سال های اخیر، کشاورزی چندکارکردی به منزله پارادایم نوین توسعه کشاورزی و روستایی به جهانیان معرفی شده است. چندکارکردی بودن کشاورزی مبین آن است که کشاورزی واجد کارکردهای تولیدی (تولید غذا، تولید الیاف) و کارکردهای غیرتولیدی (عرصه ایجاد اشتغال و کسب درآمد، تقویت سرمایه اجتماعی، حفاظت از تنوع زیستی و ژنتیکی، تقویت صنایع روستایی، مظهر مناظر و چشم اندازهای زیبا) است. هدف کشاورزی چندکارکردی، بهره مندی روستاییان و کشاورزان از کلیه مواهب بخش کشاورزی است. از این رو، هدف پژوهش پیش رو، شناسایی و تعیین کارکردهای کشاورزی کشور از دیدگاه صاحبنظران توسعه کشاورزی و روستایی با استفاده از روش دلفای است. بر اساس نمونه گیری هدفمند، 15 نفر به منزله اعضای پانل دلفای شناسایی شدند. در این پژوهش که در سه دور انجام گرفت، 7 کارکرد به منزله کارکردهای تولیدی کشاورزی و 33 کارکرد به منزله کارکردهای غیرتولیدی کشاورزی در قالب 8 زیرعنوان (کارکردهای اجتماعی و فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، آموزشی، معرفت شناسی، هنری، زیست محیطی و اکولوژیکی) شناسایی و تعیین شدند. از مهم ترین کارکردهای تولیدی می توان به تولید غذا، تولید خوراک دام و تولید الیاف و از مهم ترین کارکردهای غیرتولیدی می توان به امنیت غذایی، اشتغالزایی، کسب درآمد، سرمایه اجتماعی، صادرات و ارزآوری، حفاظت از تنوع زیستی و منابع پایه تولیدی به ویژه آب و خاک اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ایران، صاحبنظران توسعه کشاورزی و روستایی، کشاورزی پایدار، کشاورزی چندکارکردی
  • نادر مهرگان، ابراهیم فرجی صفحات 513-521
    از میان سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است. سرمایه گذاری در بخش کشاورزی علاوه بر رشد تولید و اشتغال در این بخش، با توجه به ارتباطات پیشین و پسین با سایر فعالیت های اقتصادی، به رشد تولید و اشتغال در دیگر بخش ها نیز کمک می کند. از آنجا که سرمایه گذاری بلافاصله بازده خود را نشان نمی دهد و مدت زمانی طول می کشد تا آثار اصلی خود را آشکار کند، در این مقاله به دنبال شناسایی رفتار سرمایه گذاری در بخش کشاورزی طی دوره زمانی بازدهی آن هستیم. در این تحقیق با روش تاخیری آلمون به شناسایی بازده کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت سرمایه گذاری بخش کشاورزی، با تخمین آثار سرمایه گذاری بر ارزش افزوده این بخش می پردازیم. نتایج نشان می دهد که بازده سرمایه گذاری در بخش کشاورزی از یک تابع درجه دوم تبعیت می کند؛ به طوری که بازده آنی منفی بوده، سپس روند افزایشی می یابد و پس از سال چهارم، که به طور متوسط بیشترین بازدهی در این سال رخ می دهد، بازده روند کاهشی به خود می گیرد و این روند نزولی تا سال ششم ادامه پیدا می کند و به طور متوسط بازده هر ریال سرمایه گذاری بخش کشاورزی طی این دوره زمانی بیش از 12 ریال است. همچنین به طور متوسط میزان بازده سرمایه گذاری بخش کشاورزی از میزان بازده کل کشور و بخش غیرنفتی بیشتر است.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده، بخش کشاورزی، دوره زمانی بازده، سرمایه گذاری، وقفه توزیعی آلمون
  • سارا مخت، مریم مورج، فاطمه سورانی، فاطمه رجبیان صفحات 523-532
    پرداختن به کارآفرینی به منظور ایجاد فرصت های شغلی برای جوانان تحصیلکرده بیکار از اهمیت بسیاری برخوردار است. با توجه به اینکه جوانان تحصیلکرده تمایل کمتری به خوداشتغالی و سرمایه گذاری در این زمینه دارند، پژوهش حاضر با هدف سنجش مهارت های شخصیتی کارآفرینانه جوانان روستایی و ارائه راهکارهایی برای بهبود مهارت های کارآفرینی آنها در شهرستان گنبد کاووس انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل همه جوانان روستایی 15-24 ساله شهرستان گنبدکاووس بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، 347 نفر از آنان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بود که روایی آن به تایید استادان گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران رسید. پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ سنجیده شد و مقادیر آن برای مقیاس ویژگی شخصیتی کارآفرینانه 85/0 به دست آمد. داده ها با نرم افزار Spsswin19 توصیف، تجزیه و تحلیل شد. نتایج اولویت بندی ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه جوانان روستایی نشان داد که ویژگی «عملگرایی» اولین و مهم ترین اولویت بود و «نیاز به موفقیت»، «کانون کنترل»، «ریسک پذیری»، «چالش طلبی»، «تحمل ابهام» به ترتیب در اولویت های بعدی قرار داشتند. بر اساس نتایج آزمون همبستگی، تنها بین میزان تحصیلات با مهارت های شخصیتی کارآفرینانه جوانان روستایی رابطه معنی داری وجود داشت. آزمون t مستقل حاکی از اختلاف معنی دار بین افراد متمایل به راه اندازی کار کشاورزی و مهارت های ریسک پذیری، کانون کنترل و تحمل ابهام بود اما هیچ اختلاف معنی داری بین مهارت های کارآفرینانه دختران و پسران مورد بررسی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: جوانان روستایی، خوداشتغالی، شهرستان گنبد کاووس، کارآفرینی روستایی، مهارت کارآفرینانه
|
  • Morteza Tahami Pour, Habibollah Salami, Saeed Yazdani, Amir Hossein Chizari Pages 343-356
    The purpose of this study is to determine spatial dependency pattern of systematic risk of dry land wheat production in Iran، using spatial autoregressive models. To this end، spatial weighted contiguity matrix was constructed based on the Delaunay Triangularization method، and correlation coefficient among these neighbors were estimated using spatial autoregressive models. In addition، the role of precipitation and temperature variables in explaining yield variations in wheat production cities was determined. Results indicated that: First، yield risk of dry land wheat production has a systematic nature and covers a considerable numbers of wheat producing cities. Second، the intensity of spatial correlation varies among neighbor’s cities. Precipitation and temperature variations play important role in explaining these differences such that the more variation in these variables is associated with the more variations in neighbor’s wheat yields. This is a useful piece of information that can be used in developing appropriate insurance portfolio of agricultural products to reduce risk of the insurers in Iran.
    Keywords: dry land wheat, spatial autoregressive models, systematic Risk
  • Hamed Rafiee, Saied Yazdani, Seyed Sadar Hosseini, Amirhossein Chizari, Hassan Salehi Pages 357-368
    Investigation of Long run Space Integration (SI) and convergence in agricultural market is very important، because it shows that price differenc of integrated markets is equal to marketing cost in long run and there are the Law of One Price (LOP) in these markets. In this study، SI and LOP in bony fish market in Mazandaran and Guilan provinces are investigated. Therefore، markets of Kutum، Carp and Mullet fish in two provinces with monthly data in years of 2001-2010 are analyzed using integration، co-integration and Vector Error Correction Model (VECM). The results showed that there are market integration، SI and LOP in Mazanadaran and Guilan''s types of fish. Also، Mazandaran province market of Kutum and Mullet fish is reference market and effects on Guiln province market. Depend on the market of Carp fish، the results showed that Guilan is reference market. According to the VECM results، the adjusted rate of sudden shocks in all of the markets is equal to two periods. Based on the results، attention to the reference market for making efficient policies of market regulation and establishing suitable long run linkage in space markets will be necessary.
    Keywords: bony fish, co, integration, space integration, vector error correction model
  • Javad Hosseinzad, Fatemeh Kazemiyeh Pages 369-377
    Water is one of the most valuable natural resources in human societies which is demanded by different parts of the society، and as one of the main inputs of production in agriculture has a special role in the agricultural sustainable development. Nowadays، the consumption of water is more than the supply، and its highest consumption is in agriculture. This study scrutinized the role of management of agricultural water in agricultural development. In order to prevent from generalization and to achieve exact and applicable results، Tabriz Plain as one of the most important areas of agriculture in East Azarbaijan has been chosen and canonical correlation has been used. Thereafter، initially to reduce the number of indices to the fundamental mechanism and effective indices، factor analysis has been used and the elements achieved from this analysis have been used as the input in the canonical correlation analysis. The results indicated that 32. 35 percent of the variance of the total water management indices has been defined by three canonical variables of agricultural development. Also، the three canonical variables of water management are capable to declare 43. 32 percent of the variance of the total indices of agricultural development. According to the results، there is a bilateral relationship between water resources management and agricultural development. Hence، considering importance of the underground water resources in agricultural development، it is necessary to act sustainable indices of water usage in development planning.
    Keywords: agricultural development, canonical correlation, Tabriz plain, Water Resources Management
  • Jalal Salem, Mojtaba Mojaverian Pages 379-388
    One of the import indices of food security evaluation is food import capacity index. Ratio of total exports to food imports is often thought to be a measure of the capacity of a country to finance its food imports using revenues from exports of goods and services. This study investigates Food Import Capacity Effects on Rural Households Food Security by calculated AHFCI (Aggregate Household Food Security Index) and FICI (Food Import Capacity Index) in during 1983- 2009 with using Vector error correction model (VECM). Our finding indicates that food security was in good level and has increasing trend. Also، Food Import Capacity Effects on Food Security in national level is positive and model estimation shows Food Import Capacity Index Effects on Food Security in rural households'' level in short run is negative and in long run is positive.
    Keywords: AHFCI index, FICI index, vector error correction model
  • Ghader Dashti, Fahimeh Khaksar Khiabani, Mohammad Ghahremanzadeh Pages 389-397
    Usage of inputs is one of the most important factors affecting agricultural production variations. Thus، in the evaluation of production function، it is reasonable to consider the effects of inputs usage on the production fluctuation. East Azerbaijan province is one of the five major producing in Iran and Tabriz plain and the most important region of the province for onion production. The main objective of this study is determination of effective inputs on production and production risk of onion in Tabriz plain. To this end، the general model of Just and Pope has been used. Results show the generalized quadratic and Leontief form is best functional form to onion production and production risk، respectively. The results of these functions estimations indicates that area، seeds، water and labor inputs have significant and positive effect on onion production and chemical fertilizer has significant and negative effect on it. Results of estimation of risk function represent that increasing area، labor، water and seed consumption increase production risk and increasing chemical fertilizer and pesticide decrease it. Total output variance elasticity is 1. 48 that shows that production risk increases by every increase of one percent of consumption of inputs.
    Keywords: just, pope model, onion, production function, production risk, Tabriz plain
  • Khadijeh Mehrdoust, Ali Shams, Esmaeil Karami Dehkordi Pages 399-409

    The purpose of this descriptive-Correlation study was to investigate Effective Factors on Rural People Participation in Watershed management projects in Dorod Faraman & LalAbad Basin، Kermanshah Province. Both qualitative and quantitative paradigms were considered in the study. The target population in quantitative section consisted all rural peoples in the Dorod Faraman & LalAbad Basin villages (N=3722). 220 of them as sample were selected based on Morgan and kerjece table and randomized classified samling method. The population of the study in qualitative consisted all villagers in the Hosin Gholi Khan village and all Watershed organizational experts which were selected by Snowball sampling method. The result showed that there are significant positive correlationship between extension & informartive source using، attitude regards participation، education، and social relationship rate of respondents with their participation degree in watershed management projects. But agricultural work experience، livestock number، the amount of dry land and Sheep number had significant negative correlation with their participation degree in watershed management projects. The qualitative analysis revealed that there are differences between rural people and experts regards participation concept and related factors on participation degree. The regression analysis revealed that 57 percent of variability in participation degree of rural people in watershed management projects is explained by two informative and extension resources using degree and economic Status of respondents.

    Keywords: Drod Framan Watershed Basin, LalAbad Watershed Basin, natural resources, user participation, watershed management
  • Asef Karimi, Iraj Malekmohamadi, Mahmood Ahmadpour Daryani, Ahmad Rezvanfar Pages 411-427
    The purpose of this study was to investigate the influence of entrepreneurship on organizational outcomes Agricultural Extension in the context of agricultural sustainable development. This paper aimed to identify the key dimensions of entrepreneurship and determine how these dimensions influence the outcomes of agricultural extension organizations in the context of agricultural sustainable development. The statistical population of this study was agricultural extension experts (N=2882). Method of sampling was Proportional Stratified-random sampling method and data obtained from a sample of 315 respondents in Iranian agricultural extension organizations. Questionnaire was employed for data collection. The questionnaire’s validity was verified by a group of experts and professors of Revise it. A pilot study with 30 numbers of questionnaire was conducted to determine the reliability of research tool، and was estimated the Cronboch’s alpha that different parts of questionnaire were suitable for study. The collected data were analyzed using SPSS and LISREL softwares. According to the results، innovativeness، pro-activeness، risk-taking and strategic renewal are the most important dimensions of agricultural extension organizations entrepreneurship in the context of agricultural sustainable development. Also result revealed that entrepreneurship positively and significantly influences outcomes of Iranian agricultural extension organizations in the context of agricultural sustainable development. In other words entrepreneurship of agricultural extension is a valuable key capability that predicts outcomes of organization in the context of agricultural sustainable development.
    Keywords: agricultural sustainable development, agricultural extension, Entrepreneurship
  • Horieh Moradi, Horieh Moradi Pages 429-439
    The objective of the current study is to identify the role of professional development components in developing organizational entrepreneurship in Agricultural Extension Management of Kermanshah Province. The study was fulfilled by using correlation method and relational-causal model. All the agricultural extension agents in Kermanshah province equal to 456 people formed the population of this study. According to Morgan table، 210 people were chosen as the sample size and for suitable classification a stratified random sampling method were applied. Research tools include questionnaire and its validity was confirmed based on the collective opinion of the university professors and experts of Ramin and Tehran universities and its reliability using Cronbach''s alpha test for the organizational entrepreneurship development. Institutional-participatory and Financial-managerial components professional development، respectively (α=0. 87، 0. 92، 0. 92) was calculated، indicating that the suitability of the research tool. Data analysis using correlation and path analysis test was using SPSS version 15. Results showed that that there is a meaningful and positive relationship between the variables of organizational entrepreneurship development and professional development components (P=0. 01). The results of path analysis show that out of seven variables of professional development components، three variables of employees'' professional development by using researching-learning opportunities of the organization، the organization''s cooperative skills and employing g managerial supports of the organization had the most causal effects respectively on organizational entrepreneurship development in Kermanshah province''s agricultural extension organization.
    Keywords: agricultural extension, Kermanshah Province, Organizational Entrepreneurship, professional development
  • Maliheh Falaki, Hamid Movahed Mohammadi, Hossien Shaabanali Fami, Hossein Rahman Seresht Pages 441-451
    In new Millennium، we encourage with rapid changes in technologies and complexity of environment. In such situations، create sustainable competitive advantage، requires new type of organization that have the ability to create qualitative knowledge. Higher education institutes including agricultural faculties to meet challenges ahead، require knowledge creation and manage it. So، managers of agricultural faculties are expected better management and more effective organizational knowledge and integrated in organizational culture to promote agricultural faculties’ performance. In this regard، investigation of factors promoting knowledge management help to better manage it. The purpose of this study was implementation of contextual factors for enhancement of knowledge management in agricultural faculties. This research is done through a survey. The statistical population of the study consisted of all agricultural faculty members in agricultural colleges in Iran. The stratified random sampling technique was used، 350 faculty members comprising the sample size of the study. Research was administrated through a valid and reliable questionnaire. Content validity of questionnaire was ascertained by a panel of expert judgment and reliability determined through a pilot test and calculation of Cronbach’s alpha coefficient (0. 91). Factor analysis was used as main statistical technique to analyze the data. The findings revealed that seven factors determined about 67. 22 percent of variations of contextual factors for enhancement of knowledge management in agricultural faculties. The factors were knowledge– based organizational culture، flexible organizational structure، and professional development of knowledge workers، measurement، IT infrastructure، benchmarking and strategy. Hence، the following suggestions for improving knowledge management in agriculture faculties are: promoting participatory culture for knowledge sharing، professional development of knowledge workers as a key element in knowledge management systems and knowledge-based orientation in defining and developing the visions، goals and strategies of agricultural faculties.
    Keywords: knowledge, knowledge management, agricultural faculties
  • Ali Mirakzadeh, Vahid Aliabadi, Nishtaman Karimiyan Pages 453-462
    The main purpose of research was Analysis of Agricultural educator''s creativity and investigating it''s relation with effective contextual variables. Research method was descriptive- survey and applied-developmental methods were used. Statistical population consisted of agricultural educators of Agricultural education centers in Kermanshah province (N=60) that studied by census method. Research instrument was questionnaire that developed based on Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT) and Hilgard test. Result showed that the educator’s creativity was normal with negatively skewed. Results of correlation coefficient test showed that there was positive significant correlation between، talent of creation novel and new idea، talent of application of novel and new idea، rapidity for recognition of opportunity and threats related with job، independently spirit، risk acceptance، self-confidence and experience in education with creativity and creative thinking of agricultural educators. Also results showed that these variables: talent of creation novel and new idea، talent of application of novel and new idea، talent of consideration to details، independently spirit and self-confidence totally explained 40 percent of variance of agricultural educator creativity.
    Keywords: agricultural educator, creativity, creative thinking, education of creativity, torrance tests
  • Seyed Reza Eshaghi, Rohollah Rezaei, Seyed Yousof Hejazi, Nematollah Shiri, Seyed Alireza Ghadimi Pages 463-471

    The main purpose of this research was to analyze the factors affecting on rural people’s participation in the projects of natural resources conservation. The research method of the study was analytical- explanatory research. The statistical population of the study consisted of all the heads of households in rural district of Azadlo in Moghan township (N= 750). According to Krejcie and Morgan table، 260 of them were selected by simple random sampling for doing the study (n= 260). A questionnaire was used to collect the data. A panel of experts in the University of Tehran established the validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to confirm reliability of the instrument. Cronbach alpha''s coefficient for the scale of factors affecting on rural people’s participation in the projects of natural resources conservation was equal to 0. 97. Collected data were analyzed. The finding of factor analysis of factors affecting on rural people’s participation in the projects of natural resources conservation revealed that four factors named as awareness- informing، social- psychological، cultural- legal and governmental- motivational explained 69. 843% of total variances of participation in the projects of natural resources conservation.

    Keywords: Moghan township, natural resources, participation, projects conservation, rural Society
  • Shahla Choobchian, Khalil Kalantari, Ali Asadi, Seyed Aminollah Taghavi Motlagh, Gholamhossein Hosseini Nia Pages 473-488
    Fishing as one of the most important agricultural sectors has an important role in providing the protein for people. Pareh cooperatives despite of having a long history، are faced with problems such as loss of fishing catch compare with previous years، the high cost of purchasing tools and equipments to catch and transportation and Location of fishing become unfavorable due to natural and human factors that this could cause instability in fishing sector in the northern coastal strip، especially in Gilan province. This paper aimed to investigate the sustainability of fishing cooperatives (Pareh) in Gilan province and has been developed to analyze different aspects of sustainability in the cooperatives. The statistical populations of the research were managing directors and board chairmen of fishery cooperatives and Fisheries experts of Gilan province that 36 of them were determined through formula of Cochran and were selected randomly. Methods used in this paper، were the technique of multi-criteria analysis، a general approach that can analyze complex problems involving multiple criteria are used in sophisticated systems such as fishing. The results showed that economic sustainability has the best situation and ecological sustainability has the worst situation، which shows the status of the Caspian Sea''s ecological crisis.
    Keywords: Gilan province, multi, criteria analysis techniques, Pareh cooperatives, sustainable fishing
  • Amir Mozafar Amini, Marzieh Afzali Abarghuee Pages 489-500
    The main objective of this article is to evaluate the Mechanisms affecting the level of success in setting pressurized irrigation systems in Isfahan Province. The necessary data was obtained from field research، interviews and questionnaire responses from a random cluster sample of 315 farmers owning irrigation systems. Research findings indicate unremarkable success of farmers in implementing pressurized irrigation systems. The results show that representing variables such as individual characteristics، farm unit characteristics، farmers’ managerial characteristics، economic characteristics of farmers. In addition to cooperation and encouragement of agencies and organizations in the implementation of the pressurized irrigation systems have a positive influence on their success in implementing pressurized irrigation systems. In contrast، social status of farmers has a negative influence on them. Variables including «education»، «ownership of water resources» and «land utilization type» have a positive influence on the success of farmers.
    Keywords: irrigation systems, Isfahan Province, mechanisms impacting, success
  • Amirhossein Alibaygi, Gholamreza Borzoo Pages 501-511
    In recent years، multifunctional agriculture as a new paradigm of agriculture and rural development was introduced to the world. Multifunctional indicates that the inclusion of agricultural production functions (food، fiber) and unproductive functions (field of employment and income، strengthening social capital، conservation of biodiversity and genetic enhancement of rural industries، represented beautiful landscape partially) is Multi-purpose farming، villagers and farmers benefit from، all the blessings of the agricultural sector. Hence، the aim of this study was to identify and determine the terms of agricultural practices agriculture and rural development experts using the Delphi Method. By using purposed sampling، 15 were identified as members of the Delphi panel. This study was conducted in three rounds، 7 functions as functions as functions of unproductive agricultural crop production and 33 performance in Subheading 8 (social functions and cultural، political، economic، educational، sociology of knowledge، art، environmental ecological and ecological) were identified. The most important functions of production - the production of food، feed and fiber production and the most important functions of the unproductive to food security، employment creation earn money، social investment، exports and exchange technology، conservation biodiversity and natural resources، especially soil and water production base pointed.
    Keywords: agricultural, rural development specialists, multifunctional agriculture (MFA), sustainable agriculture
  • Nader Mehregan, Ebrahim Faraji Pages 513-521
    Among investments in different sections of economy، investment in agriculture is great importance. In addition to increasing production and job opportunities in agriculture، investment in this section will help to increase these in other sections as well، due to back and front relations with other economic activities. Due to the fact that investment does not yield rapidly، and it takes some time to show its main impacts، in this article we aim to recognize the investment behaviour in agriculture section during its period of yield. Almon Distributed Lag method is applied to measure the short، medium and long yields of investment time in Iranian agricultural sector. This paper، tries to determine how long investment leads to its yield average in Iranian Agricultural sector. Results indicate that the average yield of investment is 6 years and the immediate yield of investment in agriculture is negative. This period follows a 2nd degree function: during the first four years the yield has an increasing trend after the maximum yield rate occurs، then yield is decreasing trend that lasts till the 6th year. One dollar increase in investment in agriculture sector، results in more than 12 dollar increase in value added of agriculture sector in a 6-year period. Also in average the amount of efficacy of agricultural sector is higher than those of the whole country and non-oil sector.
    Keywords: agricultural sector, Almon Distributed Lag, investment, period of yield, value added
  • Sara Mokhet, Maryam Movarej, Fatemeh Soorani, Fatemeh Rajabian Pages 523-532
    Entrepreneurship is very important in order to creating jobs for the unemployed and educated youth. As regards educated youth have fewer tendencies to self-employment and investment in this context. Therefore this study was performed with the objective investigating personality skills of entrepreneurial of rural youth and suggest solutions for strengthen these skills in Gonbad-e-Kavous County. The statistic population consisted of all 15-24 years old rural youth in Gonbad-e-Kavous County. 347 rural youth were selected applying Cochran’s formula. The sample was drawn using stratified sampling method with proportional allocation. To collect data، a questionnaire was developed. Validity of instrument was confirmed by faculty members of the department of agricultural management and development، University of Tehran and experts revised the questionnaire. The reliability was calculated using Cornbrach’s Alpha (0. 85). The data were analyzed using Spsswin. 19. The results of the Prioritize of personality skills of entrepreneurial of rural youth showed that pragmatism entrepreneurial characteristics are priority and next priorities were: need to succeed، center of control، risk appetite، seeking to challenge، tolerance of ambiguity. The results of the Correlation analysis indicated، there was just significant relationship between education and youth''s skills of entrepreneurial personality. The independent T Test indicated significance differences between youth''s tendency to establish agricultural occupations and skills of risk appetite، center of control and tolerance of ambiguity.
    Keywords: Gonbad, e, Kavous County, rural entrepreneurship, rural youth, self, Employed, skill of entrepreneurial