فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیدصفدر حسینی، محمدرضا پاکروان، میلاد اتقایی صفحات 533-544
    باتوجه به اهمیت بخش کشاورزی در تولید، اشتغال و ایجاد امنیت غذایی، کشورهای مختلف جهان، اعم از توسعه یافته یا در حال توسعه، به روش های گوناگون این بخش را حمایت می کنند. در این مطالعه، اثر سیاست های حمایتی دولت بر امنیت غذایی کشور در قالب الگوی VECM در دوره زمانی 1368-1388 بررسی شده است. نتایج مطالعه بیانگر اثر مثبت سیاست های حمایتی دولت بر شاخص امنیت غذایی کشور در دوره تحت بررسی است. بر این اساس، به ازای افزایش یک درصدی حمایت های بخش کشاورزی، شاخص امنیت غذایی 005/0 درصد افزایش خواهد داشت؛ بنابراین هدف از اعمال سیاست حمایت از تولیدکنندگان بخش کشاورزی، کاهش هزینه های تولید و افزایش کیفیت و بهره وری ضروری است؛ همچنین تشویق سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش کشاورزی و گسترش صنعت بیمه محصولات کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ زیرا باعث کاهش ریسک و نبود حتمیت درآمدی و تشویق کشاورزان در راستای تولید بیشتر و بهتر محصولات و افزایش حاشیه امنیت غذایی می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایران، بخش کشاورزی، سیاست های حمایتی، مدل VECM
  • حبیب الله سلامی، حلیمه جهانگرد * صفحات 545-553

    هدف اصلی در این مطالعه، بررسی واکنش مصرف کنندگان گوشت مرغ نسبت به تغییرات درآمد و قیمت ها در کوتاه مدت و بلندمدت است. برای دستیابی به این هدف با استفاده از اطلاعات و آمار سال های 1353-1386 الگوهای پویای سری زمانی خودتوضیح برداری (VAR) و تصحیح خطای برداری (VECM) برآورد شده است. تابع واکنش آنی (IRF) محاسبه شده بیانگر آن است که مصرف گوشت مرغ در دوره های آتی بیشترین تاثیر را از میزان مصرف در دوره گذشته و حال می پذیرد؛ همچنین تکانه وارد بر قیمت در دوره اول به صورت کاملا مشخص باعث کاهش مصرف این کالا می شود. این در حالی است که در دوره های دوم و سوم میزان اثرگذاری آن کاهش می یابد و به صفر می رسد. نتایج روابط بلندمدت نیز گویای آن است که گروه گوشت های قرمز جانشین خوبی برای گوشت مرغ نیستند؛ بنابراین تغییر در قیمت گوشت قرمز نمی تواند ابزاری مناسب در تنظیم قیمت گوشت مرغ در بازار محسوب شود؛ همچنین با توجه به کشش خودقیمتی کمتر از یک، میزان تقاضا برای گوشت مرغ این ماده غذایی را در عمل در گروه کالاهای ضروری قرار می دهد که با وجود افزایش قیمت آن مصرف کنندگان تمایل کمتری به کاهش مصرف آن دارند.

    کلیدواژگان: الگوی خود توضیح برداری، تابع واکنش آنی گوشت مرغ، مصرف
  • محمدتقی انصاری، محمدرضا سنجابی صفحات 555-568
    این تحقیق توصیفی- پیمایشی با هدف تحلیل چالش های تجاری سازی تحقیقات در دانشکده های کشاورزی ایران انجام پذیرفت. جامعه آماری آن شامل اعضای هیئت علمی دانشکده های کشاورزی دولتی ایران (1837N=) بود که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری چندمرحله ای، تعداد 150 نفر برای نمونه انتخاب شدند. این پژوهش با رویکردی کمی انجام پذیرفت. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شدند و با نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه وتحلیل شدند. روایی پرسشنامه را پانل متخصصان بررسی کردند و برای تعیین میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (83/0 تا 92/0). یافته های تحقیق نشان داد که در زمینه رتبه بندی چالش های تجاری سازی از دیدگاه اعضای هیئت علمی مورد بررسی، چالش های آموزشی- اطلاع رسانی و زیرساختی- حمایتی بالاترین رتبه ها را به خود اختصاص داده است؛ همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که چالش های تجاری سازی تحقیقات دانشکده های کشاورزی هفت عامل مجزای زیرساختی– حمایتی، آموزشی، ارتباطی، فنی- تخصصی، سازمانی، مالی و سیاست گذاری دارد که این عوامل 40/57 درصد از واریانس کل متغیرها را بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، تجاری سازی، تحقیقات، چالش، دانشکده های کشاورزی
  • بهاره عابدی، مسعود برادران، بهمن خسروی پور، منصور غنیان صفحات 569-579
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه ضرورت بازنگری در برنامه ریزی درسی رشته کشاورزی با تاکید بر مشارکت اعضای هیات علمی در فرآیند برنامه ریزی درسی انجام گردیده است. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی به حساب می آید. جامعه آماری تحقیق شامل 158 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده و دانشگاه های کشاورزی (دولتی) استان خوزستان بوده است که 113 نفر از آنها به طور تصادفی و متناسب با حجم هر طبقه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی آن، آلفای کرونباخ محاسبه شد که میزان آن برای بخش های مشارکت برنامه ریزان و مخاطبین در برنامه ریزی درسی، کیفیت برنامه ریزی درسی و چالش های نظام برنامه ریزی درسی مطلوب به ترتیب (79/.، 88/. 71/.=α) محاسبه گردید. نتایج حاصله نشان داد که در رتبه بندی «میزان شایستگی گروه های مختلف برای مشارکت در برنامه ریزی درسی از دیدگاه پاسخگویان»، اعضای هیات علمی بیشترین شایستگی را در این زمینه دارند. در اولویت بندی راهکارهای بالا بردن کیفیت برنامه های درسی رشته کشاورزی، «تدوین برنامه درسی حوزه تخصصی مبتنی بر اصول و روش های علمی و توسط متخصصین ذی صلاح» و «تناسب محتوای برنامه ی درسی رشته تخصصی با پیشرفت-های روز» بیشترین اهمیت را داشتند. نتایج آزمون t نیز نشان داد که اعضای هیات علمی با ویژگی های فردی و حرفه ای متفاوت با هم در ارتباط با ضعیف بودن مطلوبیت نظام برنامه ریزی درسی توافق دارند و تفاوت آماری قابل ملاحظه ای میان آنها دیده نشد. نتایج حاصل از آزمون همبستگی نشان داد بین میل به مشارکت اعضای هیات علمی در برنامه ریزی درسی دانشگاهی و «آشنایی هیات علمی با اصول لازم جهت برنامه ریزی درسی دانشگاهی» و «تصور توانایی هیات علمی جهت مشارکت در برنامه ریزی درسی دانشگاهی» و «میزان اطلاعات هیات علمی در ارتباط با روند برنامه ریزی درسی دانشگاهی» رابطه مثبت و معنی داری در سطح 01/0، 05/0 درصد وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون f نیز نشان داد بین میزان اطلاعات اعضای هیات علمی با مرتبه علمی گوناگون تفاوت آماری معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازنگری، مشارکت، برنامه ریزی درسی، آموزش عالی کشاورزی، اعضای هیات علمی
  • ابوالقاسم عربیون، غلامحسین عبدالله زاده، ابوالقاسم شریف زاده صفحات 581-591
    هدف تحقیق حاضر، تحلیل گرایش به خوداشتغالی و شناسایی ملزومات آغاز کسب وکار فردی در بین دانشجویان است و به بیان عوامل موثر بر گرایش به خوداشتغالی آن ها می پردازد. این تحقیق از لحاظ پارادایم، جزء تحقیقات کمی؛ از نظر هدف، کاربردی و بر پایه راهبرد پیمایش استوار است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال تحصیلی 1390-1391 بوده است (تعداد: 1618) که 192 نفر از آن ها برای نمونه تحقیق انتخاب شدند و از تکنیک نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب برای گزینش تصادفی نمونه ها بهره گرفته شده است. برای گردآوری داده های تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شد. نتایج نشان داد گزینه های «استخدام در ادارات دولتی» و «راه اندازی کسب وکار فردی» از دید 1/64 درصد و 8/43 درصد پاسخگویان گزینه مد نظر برای اشتغال بعد از پایان تحصیلات معرفی شده است. نتایج اولویت بندی ملزومات خوداشتغالی و کارآفرینی در بین دانشجویان نشان داد که «برخورداری از منابع و امکانات فیزیکی تولید»، «برخورداری از آموزش تخصصی کسب وکار» و «داشتن تجربه کاری در زمینه مربوط» بالاترین اهمیت را داشته اند؛ هرچند سطح برخورداری از این ها در حال حاضر در بین پاسخگویان اندک است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که شش عامل: انگیزه های فردی و حرفه ای، مطلوبیت شغلی و حرفه ای، پیشرفت حرفه ای و شغلی، نیازهای مالی و رفاهی، توانمندی فردی و سودمندی اجتماعی 72/78 درصد واریانس عوامل موثر بر گرایش به خوداشتغالی دانشجویان را بیان کردند.
    کلیدواژگان: ترجیحات خوداشتغالی، خوداشتغالی، رفتار کارآفرینانه، گرایش به خوداشتغالی، ملزومات
  • احمد فتاحی صفحات 593-602
    نخستین قدم در برنامه ریزی برای توسعه روستایی شناسایی وضع موجود روستاهاست؛ همچنین برای تخصیص اعتبارات و منابع میان این روستاها شناسایی جایگاه روستاها از نظر برخورداری از مواهب توسعه اجتماعی و اقتصادی ضروری است. برای رتبه بندی روستاها بر اساس عوامل مختلف کشاورزی، بهداشت، زیربنایی، اداری و سیاسی، ارتباطات، خدمات، آموزش و فرهنگی و جمعیت، روش های متفاوتی وجود دارد. در این مطالعه، رهیافت تاکسونومی عددی استفاده شده است که با تلفیق کردن شاخص های مختلف درجه توسعه یافتگی روستاهای دشت اردکان-یزد را مشخص می کند. پژوهش حاضر وضعیت 48 روستای دشت اردکان-یزد را به روش تمام شماری روستاهای مشمول طرح های هادی در سال 1388 آمایش کرده است. روستاها بر اساس داده های موجود طبقه بندی شدند. این تحقیق نشان داد که هر روستا ممکن است در عوامل مختلف رتبه بندی هایی به غیر از رتبه کل داشته باشد. روستاهای ترک آباد، محمدآباد و بفروئیه در رتبه های اول تا سوم قرار گرفته اند؛ همچنین نتایج نشان داد که روستاهای پرجمعیت لزوما درجه توسعه یافتگی مناسبی نیز نخواهند داشت. این رتبه بندی ها می تواند مبنایی برای برنامه ریزی در روستاها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، تحلیل عاملی، توسعه یافتگی، دشت یزد، اردکان، رتبه بندی، روستاها
  • محمد آقاپور، سعید یزدانی، حامد رفیعی صفحات 603-612
    نپذیرفتن آبیاری تحت فشار از سوی جامعه کشاورزان از مشکلات بخش کشاورزی در شمال استان خوزستان محسوب می شود. به گونه ای که آمار نشان می دهد فقط پنج درصد کشاورزان منطقه این نوع روش های آبیاری را استفاده می کنند. در تحقیق حاضر، با استفاده از مطالعه میدانی و الگوی لوجیت علل نپذیرفتن روش های آبیاری تحت فشار در سه شهرستان شوش، اندیمشک و دزفول بررسی شده است. جامعه کشاورزان منطقه به دو گروه استفاده کنندگان از روش های آبیاری تحت فشار و سنتی تقسیم شده اند که اطلاعات گروه اول شامل 51 نفر به صورت سرشماری و اطلاعات گروه دوم به صورت روش نمونه گیری تصادفی از 173 کشاورز در سال زراعی 89-1388 به دست آمده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که کوچک بودن قطعات، نحوه دریافت وام و نداشتن مالکیت اراضی از مهم ترین عوامل بازدارنده در استفاده از روش های آبیاری تحت فشار محسوب می شوند. داشتن تحصیلات، مالکیت زمین و سطح زیرکشت بیشتر از عوامل تقویت کننده تمایل به پذیرش محسوب می شوند. در حالی که سن و تعداد قطعات تاثیر منفی بر نگرش کشاورزان به استفاده از روش های نوین آبیاری دارند.
    کلیدواژگان: استان خوزستان، الگوی لوجیت، روش های نوین آبیاری
  • مهشید بهادری، محمد چیذری*، خلیل کلانتری صفحات 613-627

    هدف از این تحقیق تحلیل عوامل موثر بر کاهش نهاده در پروژه توسعه مشارکتی فناوری (PTD) در حوزه آبخیز منطقه هنام استان لرستان است. پروژه تحقیقاتی توسعه مشارکتی فناوری، یکی از بخش های طرح انعطاف معیشتی و بخشی از برنامه جهانی چالش آب و غذا (CP) است که دو مقوله بهره وری آب و بهبود معیشت در مناطق نیمه خشک را به هم پیوند می دهد. تحقیق حاضر به روش پیمایشی انجام شد، جامعه آماری این تحقیق شامل 187 نفر از دست اندرکاران این پروژه است و از این میان 126 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده برای نمونه آماری انتخاب شدند و در نهایت 114 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. در بخش کارگزاران پروژه 78 نفر با سرشماری انتخاب شدند و در نهایت 67 پرسشنامه جمع آوری شد. روائی ظاهر و محتوای پرسشنامه را جمعی از استادان دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران و تربیت مدرس بررسی کردند و پایایی آن بین 89/0 – 94/0 به دست آمد. نتایج و یافته ها نشان دادند که متغیر ها در بخش دست اندرکاران شامل: پنج عامل مدیریت منابع آب، تسهیم هزینه، اشتغال زایی، توجه به جوانب ارگانیک و مبارزه موثر تر با علف های هرز است که در مجموع 43/65 درصد واریانس کل را بیان کرده است؛ همچنین نتایج در بخش کارگزاران نشان داد که چهار عامل مدیریت منابع انسانی- تولیدی، اجرائی، اعتباری و انعطاف پذیری در مجموع 02/80 درصد واریانس کل را بیان کرده است.

    کلیدواژگان: انعطاف معیشت، پروژه توسعه مشارکتی فناوری (PTD)، کاهش نهاده، هنام
  • مرتضی اکبری، سید محمود حسینی، سید یوسف حجازی، احمد رضوانفر صفحات 629-644
    توسعه منابع انسانی یکی از راهکار های موثر افزایش بهره وری و استفاده بهینه از قابلیت ها و توانایی های فردی و گروهی افراد، به ویژه اعضای هیئت علمی برای دستیابی به اهداف سازمانی است. هدف این پژوهش توصیفی-پیمایشی، اعتبارسنجی (تحلیل عاملی تاییدی) مولفه های لازم برای توسعه منابع انسانی (اعضای هیئت علمی) دانشکده های کشاورزی ایران بوده است. جامعه آماری تحقیق را اعضای هیئت علمی دانشکده های کشاورزی ایران (1837=N) تشکیل می دادند که از این میان تعداد 284 نفر با روش نمونه گیری چندمرحله ای برای نمونه تعیین شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران و صاحب نظران مربوط تایید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Lisrel8.54 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که توسعه فردی، فرهنگی- اجتماعی، حرفه ای، سازمانی و آموزشی مولفه های اصلی توسعه اعضای هیئت علمی هستند؛ همچنین مقایسه مولفه های توسعه اعضای هیئت علمی نشان داد در زمینه توسعه فرهنگی- اجتماعی، توسعه حرفه ای، توسعه سازمانی و توسعه آموزشی اعضای هیئت علمی تفاوت معنی داری بین دانشگاه های بزرگ، متوسط و کوچک وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه فردی، توسعه حرفه ای، توسعه سازمانی، آموزش عالی، اعضای هیئت علمی
  • سیدهدایت الله نوری، علیرضا جمشیدی، معصومه جمشیدی، زهرا هدایتی مقدم، عفت فتحی صفحات 645-655
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر نگرش کشاورزان شهرستان شیروان و چرداول درباره مدیریت آب زراعی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پژوهش میدانی از نوع پیمایشی، با انجام مصاحبه های حضوری و استفاده از پرسشنامه، به دست آمده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کشاورزان (بهره برداران گندم کار) شهرستان شیروان و چرداول (9250 نفر) بود که از این تعداد 192 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با استفاده از فرمول کوکران برای نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی محتوایی آن با کسب نظر متخصصان مربوط و استادان دانشگاه و اعمال اصلاحات لازم به دست آمده است. آزمون مقدماتی برای به دست آوردن ضریب اعتبار پرسشنامه انجام گرفت و با بهره گیری از نرم افزار SPSS ضریب آلفا کرونباخ برابر 8/0 به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان می دهد بین پارامترهای چگونگی عملکرد کشاورزان (در زمینه گندم آبی)، میزان تماس های ترویجی، میزان استفاده از کانال های ارتباطی، میزان مشارکت اجتماعی و دانش فنی بهره برداران با متغیر نگرش کشاورزان درباره مدیریت آب زراعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، در حالی که بین میانگین های نگرش کشاورزان درباره مدیریت آب زراعی از نظر استفاده از خدمات ترویجی، عضویت در تعاونی های تولید و تشکل های روستایی اختلاف معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شهرستان شیروان چرداول، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، مدیریت آب زارعی، نگرش
  • سید یوسف فتاحی، مسعود منصوری*، حسن خداویسی صفحات 657-664

    وجود ریسک و نبود حتمیت در فعالیت های کشاورزی مانع بسیار مهمی در مورد پذیرش تکنولوژی های جدید و سرمایه گذاری تولیدکنندگان بخش مذکور تلقی می شود. بی اطمینانی موجود در میزان تولید، قیمت و در نتیجه درآمد کشاورزان بر اهمیت مدیریت ریسک های موجود می افزاید. بیمه یکی از استراتژی های مدیریت ریسک در تولید محصول مرغ گوشتی است که در این مقاله بررسی می شود. به همین منظور آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 41 واحد مرغداری گوشتی بیمه شده و بیمه نشده در شهرستان خوی برای دوره اول جوجه ریزی (تولید) سال 1388 جمع آوری و رفتار دو گروه بررسی شد. مقایسه خصوصیات اقتصادی– اجتماعی و فردی مرغداران در دو گروه بیمه شده و بیمه نشده نشان می دهد که این دو گروه از نظر میانگین تعداد نیروی کار شاغل در واحد، سن و وسعت خانوار مرغداران تفاوت معنی داری ندارند، ولی میانگین سابقه فعالیت بیمه شدگان بیشتر از بیمه نشدگان است؛ همچنین نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل کمی و تابع تولید نشان می دهد که بیمه اثر معنی داری در انتقال تابع تولید و شیب آن نداشته است.

    کلیدواژگان: بیمه، تولید، شهرستان خوی، مرغداری گوشتی
  • کوروش روستا، محمد حاجی آبادی صفحات 665-677
    تحقیق حاضر با هدف شناخت روش ها و تکنیک های ترویجی تاثیرگذار بر دانش، نگرش و مهارت بهره برداران درباره مدیریت پایدار منابع طبیعی در استان خراسان جنوبی صورت پذیرفته است. در این پژوهش، منظور از مدیریت پایدار منابع طبیعی تلاش برای جلوگیری از تبدیل منابع طبیعی تجدید شونده به اراضی کشاورزی، جلوگیری از برداشت بیش از ظرفیت رویش منابع طبیعی، تولید نهال، نهال کاری و بذر کاری و عملیات گود برداری و سله شکنی، رعایت مقررات بهره برداری از منابع طبیعی و جمع آوری فرآورده های جنگلی و مرتعی است. رویکرد پژوهش توصیفی– همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل 54330 خانوار بود که در عرصه منابع طبیعی خراسان جنوبی فعال بودند. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای چند مرحله ای با انتساب متناسب از بین آن ها تعداد 287 بهره بردار انتخاب و بررسی شدند. داده ها از این افراد به وسیله پرسشنامه گردآوری شد و به وسیله نرم افزار SPSS 11.5 در دو بخش توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شد. روایی ابزار اندازه گیری با نظر متخصصان منابع طبیعی و صاحب نظران ترویج و آموزش کشاورزی تایید شد؛ قابلیت اعتماد ابزار اندازه گیری نیز از طریق آزمون مقدماتی (30 نفر از بهره برداران) و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های نگرش و مدیریت پایدار منابع طبیعی (81/0=a) تایید شد. نتایج یافته های توصیفی نشان می دهد که دانش کلی پاسخگویان درباره مدیریت پایدار منابع طبیعی با میانگین 49/22 و انحراف معیار 9/8 در حد «متوسط» قرار دارد. نگرش کلی آن ها درباره شیوه های مدیریت پایدار منابع طبیعی با میانگین 93/55 و انحراف معیار 62/10 در حد «به نسبت مثبت» قرار دارد، در مورد مهارت بهره برداران یافته ها حکایت از آن دارد که مهارت کلی2/43 درصد (124 نفر) درباره مدیریت پایدار منابع طبیعی در سطح «متوسط» قرار دارد. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی بیانگر آن است که بین متغیرهای میزان تحصیلات، سابقه شرکت در دوره های آموزشی، مشاوره با متخصصان موضوعی، آموزش های عملی و متغیر دانش فنی بهره برداران درباره مدیریت پایدار منابع طبیعی با 99 درصد اطمینان رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای پیش بین به ترتیب 67 درصد، 65 درصد و 58 درصد از تغییرات واریانس متغیرهای وابسته دانش فنی، نگرش و مهارت بهره برداران منابع طبیعی درباره مدیریت پایدار منابع طبیعی را بیان می کنند.
    کلیدواژگان: دانش و نگرش و مهارت بهره برداران، روش ها و تکنیک های ترویجی، مدیریت پایدار منابع طبیعی
  • رضا موحدی، حشمت الله سعدی، سیما اکبری، مینو عزیزی صفحات 679-692
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی چالش ها و مشکلات بیکاری دانش آموختگان کشاورزی و ارائه راهکارهای موجود در این زمینه است. اطلاعات مورد نیاز با روش کمی- کیفی یعنی با استفاده از ابزار پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. روایی صوری پرسشنامه را استادان مجرب مرتبط با رشته کشاورزی تایید کردند. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ سنجیده شد و 91 درصد به دست آمد. جامعه آماری تحقیق از دو بخش دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشکده کشاورزی تشکیل شده اند. از جامعه اول پس از تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 90 دانشجو انتخاب شد. از جامعه دوم نیز 25 نفر انتخاب و نظرهای آن ها به صورت کیفی بررسی و تحلیل شد. در تحلیل داده های کمی از روش تحلیل عاملی و در تحلیل داده های کیفی از روش تکرار موضوعات مشترک در متن (KWIC) استفاده شده است. نتایج نشان داد آسیب های بیکاری دانش آموختگان کشاورزی را می توان در هفت عامل طبقه بندی کرد که عبارتند از: آسیب های مرتبط با دولت، آسیب های مرتبط با بازار کار، آسیب های مرتبط با نظام آموزش کشاورزی، آسیب های مرتبط با استادان کشاورزی، آسیب های مرتبط با نحوه آموزش و یادگیری، آسیب های مرتبط با دانشجویان کشاورزی و آسیب های مرتبط با نبود اطلاع رسانی و مشاوره دانش آموختگان کشاورزی. برخی راهکارهای ارائه شده درباره بهبود اشتغال دانش آموختگان عبارتند از: تاکید بر فعالیت های عملی و کاربردی کشاورزی، بهبود کیفیت تدریس استادان کشاورزی، تقویت فعالیت های مختلف دانشجویی، سرمایه گذاری و سیاست های حمایتی و تشویقی در بخش کشاورزی و حمایت بازار کار در به کارگیری دانش آموختگان کشاورزی.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، اشتغال و بیکاری، بازار کار، دانشجویان و دانش آموختگان کشاورزی
  • آزاده خدابخشی، حمید موحد محمدی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 693-707
    هدف این تحقیق توصیفی- پیمایشی، تحلیل مولفه های کیفیت آموزش های الکترونیکی در آموزش عالی کشاورزی بود. جامعه آماری آن را دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده های کشاورزی دانشگاه های دولتی ایران (8541N=) تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 286 نفر از آن ها برای نمونه انتخاب شدند؛ سپس با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شدند و با نرم افزار SPSS نسخه 19 و همچنین نرم افزار LISREL نسخه 5/8 تجزیه وتحلیل شدند. روایی صوری پرسشنامه با پانل متخصصان بررسی و کسب شد و برای تعیین میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (97/0). نتایج رتبه بندی مولفه های کیفیت آموزش الکترونیکی کشاورزی نشان داد که مولفه فراگیر در بالاترین و مولفه ارزشیابی در پایین ترین رتبه ها قرار دارد. برای شناسایی مولفه های کیفیت آموزش های الکترونیکی در آموزش عالی کشاورزی از تحلیل عاملی اکتشافی وبرای بررسی شاخص برازش نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که مولفه های کیفیت آموزش های الکترونیکی در آموزش عالی کشاورزی از پنج عامل مجزای طراحی- اجرا، آموزشگر، زیرساختی – پشتیبانی، مالی – سیاست گذاری و مدیریتی- ارزشیابی تشکیل شده است که این عوامل 59/69 درصد از واریانس کل متغیرها را بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش عالی کشاورزی، کیفیت، مولفه
|
  • Seyed Safdar Hosseini, Mohammad Reza Pakravan, Milad Etghaei Pages 533-544
    Considering the importance of agriculture sector for production, employment and establishing food security, different countries include developed and developing ones, support mentioned sectors in various ways. Present study investigates the effects on government support policies on Iran's food security using VECM and time series data of 1990-2010. Results revealed that government support policies had direct effect on Iran's food security index. Hence, one percent increase in agriculture sector supports improves food security by 0.005 percent. it is so necessary to adopt the policies for supporting producers in agriculture sector in order to reduce production costs and improve quality and productivity.also, increasing private sector willing for investing in agriculture sector and expanding agriculture commodities insurance for reducing risks and uncertainty and Persuasion farmers for producing more and better crops and enhancing food security, is evitable.
    Keywords: agriculture Sector, food security, support policies, VECM
  • Habibollah Salami, Halimeh Jahangard Pages 545-553

    The main objective of this study was to evaluate the response of consumers to changes in income and prices of chicken meat in the short run and long run. In order to achieve this goal, Vector Auto Regression (VAR) and Vector Error Correction Model (VECM) have been applied to data since 1974 to 2007. Impulse response function (IRF) calculation indicated that past and present consumption of chicken have the grates impact on this variable in future periods. Also, on price momentum in the first period clearly reduce the consumption of these products; however, effect of this shock is decreasing in the second and third period and finally it tends to zero. Plus, long run results indicate that red meat is not suitable substitute for chicken; hence, meat price adjustment cannot be a useful tool to be considered for regulation of poultry price in market. Moreover, price elasticity of chicken showed that poultry is an essential commodity and increase in its price doesn’t have a significant impact on its consumption.

    Keywords: chicken meat, consumption, dynamic model, impulse response function
  • Mohammad Taghi Ansari, Mohammad Reza Sanjabi Pages 555-568
    The objective of this descriptive- survey research was to analysis challenges of commercialization of agricultural research in Iranian agricultural colleges. The statistical population of the study consisted of faculty members of Iranian agricultural colleges (N= 1837) out of which 150 faculty members determined as sample using Cochran Formula and multi steps sampling technique. This study was conducted with a quantitative approach and the data were collected by a questionnaire developed for the study and were analyzed by SPSS software. The validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated (0.83 to 0.92). The result indicated that in relation to prioritizing challenges of commercialization as perceived by faculty members, educational and infrastructural- supportive were in the highest ranks. Also, the result of exploratory factor analysis showed that challenges of commercialization of research in agricultural colleges were to be formed in seven distinctive factors including: infrastructural- supportive, educational, communicational, technical, organizational, financial and policy factors that these factors determined about 57.40 percent of variance.
    Keywords: agricultural colleges, challenge, commercialization, Faculty members, research
  • Bahareh Abedi, Masoud Baradaran, Bahman Khosravipour, Mansour Ghanian Pages 569-579
    The main objective of present research was to study the necessity of reconsideration in agriculture curriculum planning with emphasis on the participation of faculty members in curriculum planning. population was consist of 158 Agricultural colleges and universities faculty members of Khuzestan province that 113 of them were selected randomly with respect to size of each class. A questionnaire was used for data collection. Its validity was approved by faculty members and its reliability was determine by, Cronbach's alpha (α=0.79, 0.88, 0.71). The results showed that the ranking "the merits of the various groups to participate in the curriculum planning from the perspective respondents" faculty members have most competence in this area. In Prioritized strategies of increase the quality agricultural fields curricula, "Developing a specialized areas curriculum Based on scientific principles and procedures and by qualified professionals" and "Appropriateness of curriculum content with the progress of the today advances" had most importance. The results of T-test also showed that faculty members with different personal and professional characteristics have agreement on weakness of curriculum planning system desirability and there is no significant difference between them. The results of correlation test showed a positive relationship in 0.01, 0.05 per cent level between among. The desires for faculty participation in academic curriculum planning, "Faculty familiarity with the necessary principle for academic curriculum planning", "Imagine the ability of faculty to participate in academic curriculum planning" and "faculty information rate about academic curriculum planning current" F-test results also showed a significant difference between faculty members information with a various scientific rank.
    Keywords: curriculum planning, Faculty members, higher agricultural education, reconsideration, participation
  • Abolghasem Arabiun, Gholamhossein Abdollahzadeh, Abolghasem Sharifzadeh Pages 581-591
    Current research aimed to analyze intention for self-employment, identify requirements for starting own-business and has explained factor contribution on self-employment intentions among students. This applied research used quantitative paradigm and carried out based on survey strategy. The statistical population of this study consisted of all agricultural who study in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in term 2011-2012. (N=1618). The sample size (n=192) was determinated by Cochran's formula and respondents was selected by stratified sampling technique. A questionnaire was used as research tool in order to collect data. Results showed that 64.1% and 8/43% of respondents have high preferences for "recruitment for governmental sectors" and "intention to start an own- business" as intended options to do after post-graduation. Result of ranking requirements for self-employment revealed that, "have physical resources and infrastructures for production", "benefiting from special business trainings" and "having job experience in related field" have high important while respondents have low advantages in this factors. Findings of factor analyzing indicated that six factor namely; personal and professional motivations, job and professional preferences, job and professional advancement, financial and welfare needs, personal capability and social usefulness explained 78.72 of the total variances for determinants of self-employment intentions.
    Keywords: entrepreneurial behavior, requirements for self, employment, self, employment intention, self, employment preferences
  • Ahmad Fattahi Pages 593-602
    The first step in planning for rural development is the identification of villages’ situation. For allocating funds and resources among villages, it is essential identifying villages in aspect of social and economical development. For ranking villages based on various factors, agriculture, health, infrastructure, political and administrative, communications, services, education and culture, and population. In this study, methods of numerical taxonomic methods has been used with combining the various indicators specify degree of development in lowland villages of Ardakan- Yazd. This study has investigated 48 village of Yazd-Ardakan Plain with full count approach inclusiving guide plan in 2009 and has sorted and grouped according to the present data. The results show that each village can be ranked in different factors that it is not equal with total rank. Villages of Torkabad, Mohammadabad and Befroie have ranks of once to third respectively. Densely populated rural does not have the appropriate degree of development necessarily. These rankings can be used as a base for planning in rural areas.
    Keywords: Development, Factor Analysis, ranking, taxonomy, villages, Yazd, Ardakan Plain
  • Mohammad Aghapour, Saeid Yazdani, Hamed Rafeei Pages 603-612
    Rejection of pressurized irrigation by farmers is the problem in the agricultural sector in the north of the Khouzestan province. As the statistics show, only five percent of the farmers used to do this type of irrigation systems. Therefore, in this study by using field study and Logit model, causes of rejecting pressurized irrigation methods in three townships Shosh. Andymeshk and Dezful have been studied. Farmer's society is divided to two groups: modern irrigation and traditional users. In the first group there is information from 51 users by using census methods and in the second group there are 173 farmers by using stochastic sampling methods in 2009-2010 cultivation seasons. Study results show that small pieces, loan getting method and ownerless land are the most important obstructive factors in use of modern irrigation systems. Having education, land ownership and bigger cultivator are Booster factors of willingness to accept. But age and number of pieces have negative impact on farmer's attitude in use of modern irrigation systems.
    Keywords: logit model, pressurized Irrigation, Khozestan Province
  • Mahshid Bahadori, Mohammad Chizari, Khalil Kalantari Pages 613-627

    The purpose of this study was to analysis to influencing factors on the reducing inputs in Participatory Technology Development (PTD) Project of Watershed Honam in Lorestan Province. The research projects PTD, is one of the Resilience livelihood projects from Global Challenge Program for Water and Food (CP) to carry out central challenge link two categories is water operation and Resilience livelihood in the semi- dry regions. A survey method was used for the study, and 187stakeholders were randomly selected as a sample out of 126 stakeholders who were working in the project and finally 114 questionnaires was collected and 78 perceptions were census selected as a sample and finally 67 questionnaires was collected. Data was collected by a questionnaire as the tool of the study. The instrument was assessed for face and content validities by a panel of faculty members in agricultural college of Tehran and Tarbiat Modares University. Cronbach’s Alpha coefficient Value of questionnaire achieved 0.89-0.94. Based on the findings and conclusions, it was found that these five factors were significant in sector stakeholders of participatory technology development plan and 65.43 percent total variance were explained: 1. Water Resources Management, 2. Cost sharing, 3. Employment Capacity and 4. Fight more effectively with weeds. Other results showed that four factors were significant in sector agents of participatory technology development plan and 80.02 percent total variance were explained: 1.Human Resource Management- Production, 2. Operational, 3. Credit, 4. Flexibility.

    Keywords: Human, participatory technology development project (PTD), reducing inputs, resilience livelihood, water resources management
  • Morteza Akbari, Seyed Mahmood Hosseini, Seyed Yousef Hejazi, Ahmad Rezvanfar Pages 629-644
    Human resource development is one of the effective methods for increasing efficiency and optimum use of individual and group abilities and especially faculty members in order to achieve organizational goals. Therefor the purpose of this descriptive-survey research was validation (confirmatory factor analysis) of the necessary components for human resource development (faculty members) of colleges of agriculture. The statistical population consisted of the faculty members of the Colleges of Agriculture (N=1837), which included 284 members which has been selected trough multi-stage sampling method as the sample. The research instrument was a questionnaire and its validity was assessed by a group of faculty members and experts from the University of Tehran and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using software Lisrel 8.54. Results of confirmatory factor analysis showed that personal development, socio-cultural, professional, organizational and educational development of faculty members were the main components. The comparison of components among universities showed that the component of the socio-cultural development, professional development, organizational development and educational development of faculty members were significant differences among large, medium and small universities.
    Keywords: Faculty members, higher education, organizational development, personal development, professional development
  • Seyed Hedayatollah Nori, Alireza Jamshidi, Masoumeh Jamshidi, Zahra Hedayati Moghadam, Effat Fathi Pages 645-655
    The purpose of present work is to survey cultural and social factors affecting the attitudes of Shirvan and Chardavol county farmers toward agricultural water management. Data was gathered through a field research and survey, using interviews and the questionnaire that was prepared for this purpose. The statistical population consisted of all the farmers (wheat cultivators) of Shirvan & Chardavol county (over 9250 people), that among them as the statistical samples, 192 people were selected through a random level-sampling method using Cochrane formula. The validity of the prepared questionnaire was obtained by using comments from related experts and university teachers and applying the necessary changes. The reliability coefficient of the questionnaire was obtained through a preliminary test, and by using SPSS software Cronbach alpha coefficient was obtained equal to 0.8. The results of this study show that between the parameters of, farmers performance (in irrigated wheat field), the rate of promoting contacts, the rate of usage of communication channels, the rate of social participation, and the expertise of the users, and the parameter of farmers attitudes toward agricultural water management a positive and meaningful relationship exists. However, between the mean values of attitudes of the farmers toward agricultural water management, in terms of use of the extension services, membership in production cooperatives and rural organizations, a meaningful difference exists.
    Keywords: agricultural water management, cultural factors, social factors, attitudes, Shirvan, Chardavol County
  • Seyyed Yousef Fattahi, Masoud Mansouri, Hassan Khodavaisi Pages 657-664

    Risk and uncertainty in agricultural activities are being considered by agricultural producers as main obstacle in adopting new technologies and also mentioned as a hinder for the new agricultural investment. Risk management is important and should be taken into account since uncertainty is inherent in the price and production as well as income of the farmers. In this paper, we study the role of insurance in mitigating and transferring risk and also as one of strategies of risk management in poultry production. In this direction, the required information is gathered by questionnaire from 41 poultry farms in Khoy area, among the insured and non-insured farmers, for the first period of the chicken production in 1388. By concentrating on the performance of the two groups of insured and non-insured farmers, we compare the average number of the labour force in both groups, the age and the number of the farmer's family in both groups and finally we compare the social and individual characteristics of the farmers for both groups. The comparison for the aforementioned characteristics between both groups show that there is no significant difference between insured and non-insured farms. However, we show that the average years of being in the poultry industry is longer for the insured farmers. Moreover, our quantitative analysis based on the estimation of the production function reveals that insurance does not have any significant impact on the poultry production in Khoy area.

    Keywords: insurance, Khoy area, production, poultry farm
  • Kuroush Roosta, Mohammad Haji Abadi Pages 665-677
    The purpose of this present study is recognizing suitable extension methods and techniques influencing utilize knowledge, attitude and skills of natural resources perimeter sustainable management of Natural Resources. In this research sustainable management of natures resources is to struggle for prevention of changing renewable nature resources to lands agricultural, prevention of use more from capacity growth of natures resources, sapling to generate, seed and sapling to sow and excavation, observance laws concern use of nature resources and to collect products forest and pasture. The methodological approach in the research is a descriptive – correlation study of the survey typ. The target population includes around 54330 families of farmers, who are active in upon nature’s sources. Studied sample populations were calculated basis on Cochran formula with 287 persons and method of stratified sampling was use. The collection of information has been done by filling out of questionnaire. In order to prepare this questionnaire, the view points and recommendations of members of the faculty agricultural and nature resource Islamic Azad University branch of Birjand and some experts in nature resource. Reliability of research questionnaire was calculated by alpha cronbach coefficient of different parts of questionnaire was more than 0.80 which shows a high level of reliability. The results of descriptive findings showed that farmers knowledge perimeter sustainable management of natural resources with mean 22.4 and standard deviation 8.9 was at about average level, attitude perimeter sustainable management of natural resources with mean 55.93 and standard deviation 10.62 was at about positive relatively level, also farmers skills perimeter sustainable management of natural resources with mean 22.49 and standard deviation 8.9 was at about average level. Attitude perimeter sustainable management of natural resources with mean 55.93 and standard deviation 10.62 was at about positive relatively level, also farmers skills perimeter sustainable management of natural resources with mean 22.4 and standard deviation 8.9 was at about average level. The result of stepwise multiple regression analysis indicated that arrangement %67, %65 and %58 of the variability in farmers knowledge, attitude and skills perimeter sustainable management of natural resources could be explained by variables of independents.
    Keywords: attitude, skills, extension methods, techniques, farmers knowledge, sustainable management of natural resources
  • Reza Movahedi, Heshmatollah Saadi, Sima Akbari, Minoo Azizi Pages 679-692
    The purpose of this study was to identify challenges and problems of agricultural graduate's unemployment as well as to find available solutions for this problem. Required information has been collected through quantitative-qualitative methodologies using both questionnaire and interview tools. The validity of the questionnaire was verified by professors majoring in agriculture. Reliability of the questionnaire was also calculated by using Cronbach's Alpha test and it was 0.91(α=0.91).data analysis in quantitative part was done by a factor analysis method and a key words in context (KWIC) method of content analysis was utilized for qualitative section. Results showed that injuries from agricultural graduate's unemployment can be divided into seven factors. They were injuries from government, labor market, agricultural education system, agricultural professors, teaching and learning, agricultural students, and inadequate information and advisory works for agricultural graduates. Some solutions about improving agricultural graduate's unemployment presented such as emphasis on practical and applied agricultural practices, improvement in teaching quality of agricultural professors, reinforcement of different student's activities, investment and supportive policies for agriculture sector, and labor market collaboration to engage agricultural graduates.
    Keywords: agricultural graduates, students, agricultural higher education, labor market, unemployment
  • Azadeh Khodabakhshi, Hamid Movahed Mohammadi, Hossein Shabanali Fami Pages 693-707
    The main objective of this descriptive- suvey research was to analyze components of quality of E-learning in the Iranian agricultural higher education. The statistical population of the study consisted of the graduate students of Iranian agricultural colleges (N=8541), out of which 286 people determined as sample using Cochran Formula and proportionate stratified sampling technique. The data were collected by a questionnaire developed for the study and were analyzed by SPSS win software and LISREL software. The validity of the questionnaire was approved by a panel of expert's judgment. In order to measure the reliability of questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated (0.97). Results of prioritizing components of quality of e-learning in the Iranian agricultural higher education showed that learner component was in the first and evaluation component was in the least ranks. For identify of the components of quality of e-learning in the Iranian agricultural higher education discovery factor analysis has been used. In addition in order to investigate the index surpasses model, confirmation factor analysis and structural equations model has been used. The results showed that components of quality of E-learning in the Iranian agricultural higher education is to be formed in five separate factors including: design- implementation, teacher, infrastructure- supportive, financial- policy and management- evaluation factors that five factors explained about 69.59 percent of variations.
    Keywords: agricultural higher education, component, E, learning, Quality