فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/12
  • تعداد عناوین: 21
|
  • صمد ساکی *، مسلم سواری صفحات 1-12
    سازمان ها برای بقا و تداوم نقش مثبت و سازنده خود به افکار و اندیشه های نو و تازه نیاز دارند تا بتوانند پویایی خود را تضمین کنند وگرنه به زوال و نابودی محکوم خواهند شد. یکی از عوامل موثر در بروز نوآوری در سازمان فرهنگ سازمانی است که می تواند پیش برنده و یا بازدارند نوآوری در سازمان باشد. در این بین، باتوجه به کارکرد اصلی دانشگاه ها که گسترش مرزهای دانش و تولید علم است و منشاء و شالوده علم، خلاقیت و نوآوری است، نوآوری در نظام آموزش عالی نسبت به سایر سازمان ها اهمیت و ضرورت بیش تری دارد. در این راستا، تحقیق حاضر با هدف کلی بررسی جایگاه فرهنگ سازمانی در نوآوری اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی استان خوزستان طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری تحقیق شامل تمام اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی دولتی استان خوزستان بودند (N=120)، که با استفاده از سرشماری برای تمام آن ها پرسشنامه ارسال شد که در نهایت 108 پرسشنامه توسط آن ها تکمیل و عودت داده شد. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید (α>0.70). تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزار SPSSwin18 انجام شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معناداری در سطح 1 درصد بین تمام مولفه های فرهنگ سازمانی با نوآوری وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه های فرهنگ سازمانی قادر به تبیین 1/61 درصد از تغییرات واریانس نوآوری می باشند. نتایج این مطالعه می تواند به مدیران و برنامه ریزان در جهت تدوین برنامه ها و راهبردهای برای افزایش نوآوری در بین اعضای هیات علمی دانشگاه ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، نوآوری، اعضای هیات علمی، دانشکده های کشاورزی استان خوزستان
  • ناصر سیدیعقوبی* صفحات 13-21
    هدف کلی این پژوهش، بررسی مولفه های مختلف تاثیر گذار بر پذیرش روش های کشاورزی پایدار از دیدگاه گندمکاران روستاهای دهستان آجی چای شهرستان تبریز می باشد. این تحقیق با رویکرد اکتشافی بر پایه راهبرد پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری این تحقیق را 120 نفر از گندمکاران دهستان آجی چای شهرستان تبریز تشکیل داده اند(120 .(N=برای جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی ساده استفاده شده است. حجم نمونه (103n=) بدست آمد. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده است که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط پانلی از متخصصان رشته ترویج و آموزش کشاورزی مورد بررسی، اصلاح و تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق، آزمون پیشاهنگ انجام شد و ضریب آلفای کرونباخ 73/0بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss/Win و آزمون هایT ،F ، تحلیل همبستگی و رگرسیون بهره گرفته شد. یافته های تحقیق نشان داد از بین مولفه های مختلفی که در این تحقیق مورد بررسی واقع گردید، دانش گندمکاران و موانع پذیرش و از بین ویژگی های فردی و حرفه ای تعداد قطعات زمین های زراعی همبستگی معنی دار با پذیرش روش های کشاورزی پایدار داشتند. بطوری که از بین سه متغیر مذکور، دانش گندمکاران و موانع پذیرش در کل 34 درصد از متغیر وابسته تحقیق(پذیرش روش های کشاورزی پایدار) را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، پذیرش، شهرستان تبریز
  • فرشته اسدالله پور *، سعید یزدانی، علیرضا روستان، فرحناز نکوفر صفحات 23-33
    بیش از نود درصد از مصرف داخلی روغن های خوراکی کشور همانند کلزا از طریق واردات تامین می شود. به این لحاظ لزوم برنامه ریزی بلند مدت و منسجم با هدف نیل به خودکفایی در تولید روغن های خوراکی مانند کلزا غیر قابل انکار خواهد بود. در این تحقیق بازدهی نسبت به مقیاس گیاه کلزا و همچنین کشش جاشینی و کشش قیمتی تقاضا ی نهاده ها نیز بررسی میشود. به این منظور تابع هزینه ترانسلوگ برای این محصول با استفاده از اطلاعات مقطعی سال88- 1387برآورد شده و متغیرهای ساختاری محاسبه شده اند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که خصوصیت ساختاری بازدهی به مقیاس در محصول کلزای ایران به صورت صعودی وجود دارد، به این معنی است که با افزایش وسعت مزارع کلزا، هزینه های تولید کاهش می یابد به بیانی دیگر، با افزایش میزان محصول، هزینه متوسط کمتر شده و بدین ترتیب، واحدهای زراعی بزرگتر در مقایسه با واحدهای زراعی کوچکتر، از لحاظ هزینه و کارائی در امر تولید، از مزیت نسبی برخوردار می باشند، لذا سیاست کارا برای مزارع کلزا، می تواند بزرگ تر کردن مقیاس تولیدی به منظور کاهش هزینه های تولید باشد
    کلیدواژگان: بازدهی نسبت به مقیاس، کشش جانشینی، کشش قیمتی تقاضای نهاده ها، کلزا
  • ابراهیم مهدوی *، هوشنگ ایروانی، ژیلا دانشور عامری صفحات 35-45
    توسعه روستایی در کنار سایر حوزه های مطالعاتی علوم اجتماعی، اقتصادی، زیست- محیطی و غیره چالش های متنوعی را پشت سر گذاشته است. هدف این مقاله بررسی عوامل پیش برنده توسعه یافتگی روستایی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، زیرساختی و آموزشی از دیدگاه کشاورزان استان لرستان می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی است. که به روش پیمایشی انجام گرفته، و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق کشاورزان استان لرستان بوده است که از بین آن ها از طریق فرمول کوکران تعداد 200 کشاورز به عنوان نمونه با بهره گیری از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. روایی پرسشنامه توسط تعدادی از متخصصان موضوعی مورد تائید قرار گرفت. جهت پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای محاسبه شده 715/0 به دست آمد. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که مهم ترین عامل پیش برنده از دیدگاه کشاورزان عامل اقتصادی و کمترین عامل تاثیر گذار عامل زیرساختی بوده است.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: توسعه، توسعه یافتگی، روستا، استان لرستان
  • محمد قهرمان زاده*، اسماعیل پیش بهار، محرم عین اللهی، رویا فردوسی صفحات 47-55
    یکی از مسایل مهم در خصوص اعطای تسهیلات بانکی احتمال عدم بازپرداخت وام توسط وام گیرندگان است. در این زمینه عوامل متعددی می توانند دخیل باشند که به منظور کنترل و کاهش ریسک موجود لازم است این عوامل شناسایی شده و راهکارهای اجرایی مناسب برای بهبود وصول مطالبات معوقه ارایه گردد. در این راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر بهبود وصول مطالبات بانک کشاورزی در شهرستان مراغه استان آذربایجان شرقی اجرا شد. داده های تحقیق به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و از طریق بررسی پرونده 779 نفر به عنوان نمونه از کشاورزان وام گیرنده با اعتبارات خرد از نوع تسهیلات فروش اقساطی طی سال های 87- 1383 جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی لاجیت ترتیبی بهره گیری شد. برآورد مدل لاجیت ترتیبی نشان داد که داشتن فعالیتی غیر از کشاورزی، تمدید مدت بازپرداخت وام و بالا بودن مبلغ وام دریافتی عواملی هستند که بر بازپرداخت وام تاثیر منفی گذاشته اند. لذا به منظور تقویت احتمال وصول مطالبات، تمدید مدت بازپرداخت وام توصیه نمی گردد. در حالی که عواملی همچون بالا بودن تعداد اقساط و زیاد بودن فاصله پرداخت اقساط جزو عواملی هستند که احتمال بازپرداخت وام را افزایش می دهند. بانک ها می توانند با تعیین فاصله زمانی مناسبی برای بازپرداخت اقساط احتمال وصول مطالبات را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: الگوی لاجیت ترتیبی، وصول مطالبات، وام، بانک کشاورزی، شهرستان مراغه
  • مرتضی ماجدی، کریم نادری مهدیی*، حشمت الله سعدی صفحات 57-66
    تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع گسترش بیمه گندم در شهرستان اسدآباد اجرا شد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بوده است که ضریب پایایی آن 86/0 برآورد شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 3350 کشاورز گندمکار در سال زراعی 90-89 است که 318 نفر از آن ها برای نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده در دو بخش توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزار SPSS انجام پذیرفت. در این تحقیق ویژگی های فردی، حرفه ای، اجرایی و نهادی تاثیر گذار بر فرایند بیمه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. آمار استنباطی مبتنی بر تحلیل عاملی، منتج به استخراج یازده عامل تاثیر گذار در این خصوص گردید. عوامل موثر به ترتیب اولویت عبارتند از: ضعف های اجرایی، ضعف محیطی وابسته به اراضی، موانع فردی-دانشی، ناهماهنگی نهادی، کمبود نیروی انسانی-اطلاع رسانی، ضعف های اداری-کارشناسی، ضعف های ارزیابی-تدارکاتی، مشکلات مرتبط با پیگیری خسارت، نارضایتی، هزینه های بیمه و برآورد غیر اصولی خسارت. مجموع یازده عامل استخراج شده معادل 53/17 درصد عوامل موثر را تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: بیمه گندم، توسعه کشاورزی، موانع اجرایی، شهرستان اسدآباد
  • روح الله رضایی *، لیلا صفا صفحات 67-79
    تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع توسعه بنگاه های کوچک و متوسط اقتصادی زودبازده و کارآفرین کشاورزی در استان زنجان انجام گرفت. این پژوهش، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق تمامی مدیران و صاحبان بنگاه های کوچک و متوسط کشاورزی در سطح استان زنجان بودند (354N=) که یک نمونه 220 نفری از آنها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب (شهرستان های مورد مطالعه به عنوان طبقات) انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و پژوهشگران در زمینه موضوع مورد پژوهش مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه 76/0 بود. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی نشان داد که شش عامل سیاسی- زیرساختی (با واریانس 28/17 درصد)، قانونی (با واریانس 79/13 درصد)، مالی- هزینه ای (با واریانس 35/12 درصد)، مهارتی- آموزشی (با واریانس 78/10 درصد)، فنی- جغرافیایی (با واریانس 35/8 درصد) و ارتباطی- اطلاع رسانی (با واریانس 14/5 درصد)، در مجموع 69/67 درصد از واریانس کل موانع توسعه بنگاه های کوچک و متوسط کشاورزی در استان زنجان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، کسب و کارهای کارآفرین، کشاورزی، موانع توسعه
  • عزت الله غزانی، مسعود بیژنی* صفحات 81-91
    انسان با رفتارها و تغییراتی که در محیط زیست انجام می دهد، می تواند باعث تخریب محیط زیست از جمله خاک شود. در این راستا، برای جلوگیری از تخریب محیط زیست، باید رفتار انسان ها به سمت و سوی ابعاد طبیعت گرایانه تغییر کند. دستیابی به تغییرات رفتاری در ارتباط با محیط زیست، نیازمند شناخت نگرش افراد نسبت به آن است. هدف از این پژوهش تحلیل کاربرد نگرش های ارزشی زیست محیطی در واکاوی رفتار زیست محیط گرایانه به منظور حفاظت از خاک در بین کشاورزان شالیکار بخش مرکزی شهرستان ساری بود. این پژوهش توصیفی با استفاده از یک پیمایش انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن با بهره گیری از نظر اساتید دانشگاهی و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از روش تصادفی طبقه ا ی متناسب و آماره کوکران 120 نفر از شالیکاران به عنوان نمونه انتخاب شدند (9621 = N). نتایج نشان داد، رفتار زیست محیط گرایانه 8/20 درصد از شالیکاران در حد ضعیف، 40 درصد در حد متوسط، 25 درصد در حد خوب و 2/14 درصد در حد عالی بود. همچنین، نتایج آزمون های مقایسه میانگین ها نشان داد، شالیکاران با دیدگاه ارزشی زیست محیطی خودخواهانه، سطح رفتار زیست محیط گرایانه پایین تری نسبت به دو دیدگاه ارزشی زیست محیطی زیست کره و نوع دوستانه داشتند.
    کلیدواژگان: حفاظت از خاک، رفتار زیست محیط گرایانه، نگرش های زیست محیطی، شالیکاران، ساری
  • شهریار نصابیان، آزاده محرابیان، هما شکاریان صفحات 93-107
    خودکفایی در بخش کشاورزی بسیار حائز اهمیت است. مقاله حاضر به دنبال مطالعه اثرات تاسیس سازمان تجارت جهانی در سال 1995 بر خودکفایی تولید گندم پنج قاره جهان می باشد. از آن جایی که تجزیه و تحلیل کمی تولید از طریق مقدار بهینه عوامل تولید در کشاورزی، از لوازم اصلی نیل به خودکفایی است، مقایسه تطبیقی سهم عوامل تولید گندم جهان، قبل و بعد از تاسیس سازمان تجارت جهانی از دیگر اهداف مورد بررسی به شمار می آید. در این راستا به منظور تخمین تابع تولید گندم، فرم های تابعی کاب و داگلاس و ترانسلوگ طی سال های 1995-1981 و2010- 1996 برای کشور های تولیدکننده گندم، به روش داده های تابلویی برآورد گردیده است. نتایج به دست آمده نشان داد، طی دوره 30 ساله 2010-1980، روند خودکفایی تولید گندم سه قاره آفریقا، آمریکا و آسیا، از ثبات برخوردار بوده است، در حالی که تاسیس WTO منجر به افزایش اندک در خودکفایی گندم قاره اروپا و کاهش نوسانات خودکفایی گندم قاره اقیانوسیه گردیده است. هم چنین مشخص گردید، تابع کاب و داگلاس، تابعی بهینه جهت تخمین می باشد. بذر مصرفی گندم قبل از تجارت جهانی و کود شیمیایی بعد از تجارت جهانی بیشترین اثرگذاری را بر عملکرد در هکتار گندم داشته اند. سهم نهاده نیروی انسانی بعد از تجارت جهانی کاهش و بهره وری این نهاده افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: تجارت جهانی، خودکفایی گندم، تابع تولید، مشاهدات ترکیبی
  • سید داوود حاجی میر رحیمی* صفحات 109-125
    برنامه های آموزشی- ترویجی یکی از مهمترین و اساسی ترین ابزارهای تحقق هدفهای توسعه کشاورزی، میباشند. فعالیتهای دامپروری در بخش کشاورزی استان قم در اولویت قرار دارد و یکی از فعالترین و موثرترین فعالیتهای اقتصادی در این استان است. در تحقیق حاضر به منظور ساماندهی و بهبود برنامه های آموزشی- ترویجی ویژه دامداران روستائی به بررسی دیدگاه آنان در این خصوص پرداخته شده است. این تحقیق به روش پیمایشی و جامعه آماری آن کلیه دامداران روستائی که حداقل در یک دوره ترویجی مرتبط با امور دامداری شرکت کرده اند، می باشد. نتایج نشان می دهد که میزان رضایت روستائیان دامدار از برنامه های آموزشی – ترویجی بالاتراز حد متوسط است. بیشترین میزان رضایت از «توان فنی مروجین و کارشناسان ترویج»، «میزان دسترسی به هدف» و «محتوای آموزشی» بوده و کمترین میزان رضایت نیز از «امکانات و شرایط بیرونی»، «میزان مشارکت روستائیان» و«اطلاع رسانی برنامه های آموزشی- ترویجی» است. به علاوه، چهار متغیر سواد، وضع اقتصادی خانواده، میزان مشارکت در برنامه های آموزشی- ترویجی و محل کسب غالب درآمد زندگی، اختلاف معنی داری در میزان رضایت آزمودنی ها ایجاد کرده است. تحلیل رگرسیونی نیز نشان میدهد که سه متغیر مستقل ” شناخت دامدار نمونه”، ” سطح زمین زراعی” و ” تشویق فرزندان به انتخاب شغل دامداری” تاثیر معنی داری بر میزان رضایت روستاییان دامدار از برنامه های آموزشی– ترویجی دارند. مهمترین پیشنهادات تحقیق، افزایش سرمایه گذاری و ارائه تسهیلات بانکی و نهاده ای به روستائیان دامدار جهت بهبود وضع اقتصادی آنان، توسعه سایر فرصت های شغلی مرتبط با کشاورزی و ارتقای کمیت و کیفیت مشارکت روستائیان دامدار در برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی برنامه های ترویجی می باشد.
    کلیدواژگان: روستائیان دامدار، توسعه کشاورزی، رضایت از برنامه های آموزشی، ترویجی
  • سیدعلی حسینی یکانی*، زهرا نعمت الهی صفحات 127-139
    مطالعه حاضر به منظور بررسی آثار محیط زیستی افزایش قیمت حامل های انرژی صورت پذیرفته است. در این راستا ماتریس حسابداری اجتماعی- محیط زیستی اقتصاد ایران در سال 1385 تهیه شده است. با استفاده از الگوی قیمتی ماتریس حسابداری اجتماعی، تغییرات قیمت ناشی از افزایش قیمت حامل ها محاسبه و با استفاده از ضرایب فزاینده ESAM میزان انتشار آلودگی برآورد گردید. نتایج نشان داد با افزایش قیمت حامل های انرژی، قیمت تمام شده تولید و شاخص قیمت مصرف کننده افزایش یافته است. بیشترین افزایش قیمت تمام شده مربوط به بخش انرژی با 09/680 درصد افزایش می باشد. این آثار تقاضای انرژی را کاهش داده است. بخش های صنعت و معدن و خدمات با بیشترین کاهش درآمد و تقاضای نهاده انرژی روبرو بوده اند. با توجه به اینکه مصرف انرژی یکی از مهم ترین منابع آلودگی های محیط زیستی می باشد، افزایش قیمت حامل های انرژی، کاهش انتشار آلودگی های محیط زیستی را به دنبال داشته است. به گونه ای که اجرای سیاست افزایش قیمت حامل های انرژی آلودگی های محیط زیستی را 83/5 درصد کاهش داده است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حامل های انرژی، ماتریس حسابداری اجتماعی، محیط زیستی، ایران
  • کیومرث ابراهیمی*، محمدعلی اسماعیلی موخر فردویی، شهاب عراقی نژاد، عبدالحسین هورفر صفحات 141-150
    بخش کشاورزی بیشترین مصرف آب را به خود اختصاص داده است. از این رو تعیین ارزش اقتصادی آب به عنوان یک کالای اقتصادی و راندمان مالی کشاورزان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی مقاله حاضر تعیین ارزش اقتصادی آب کشاورزی و راندمان مالی کشاورزان در شهرستان خنداب از استان مرکزی می باشد. برای این منظور محاسبه میزان عملکرد محصولات زراعی گندم، جو، یونجه و ذرت یک مدل ریاضی بومی استفاده شد. قیمت آب کشاورزی از سه روش وزن دهی بر اساس حجم آب مصرفی، مساحت زیر کشت و درآمد حاصل از هر محصول به دست آمد. در بین روش های مذکور، روش وزن دهی بر اساس حجم آب مصرفی به عنوان مناسب ترین روش انتخاب شد. راندمان مالی کشاورزان برای سه حالت، آب رایگان، دریافت 10 درصد قیمت محاسبه شده و دریافت تمام قیمت آب از کشاورز محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که حساسیت راندمان مالی به تغییرات درآمدها بیشتر از تغییر در میزان هزینه ها می باشد. ضمنا نتایج نشان می دهد که راندمان آبیاری و راندمان مالی در همه موارد هم راستا نیستند. در صورت دریافت 10 درصد قیمت محاسبه شده آب از کشاورز، امکان اجرای سیستم آبیاری تحت فشار فراهم خواهد شد و راندمان مالی کشاورزان نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: آبیاری تحت فشار، ارزش اقتصادی آب، عملکرد گیاه، راندمان مالی کشاوزان، مدل ریاضی
  • غلامحسین عبدالله زاده*، محمد شریف شریف زاده، غلامحسین حسینی نیا، علی قلی حیدری صفحات 151-167
    توسعه تشکیلات ترویج تعاون علاوه بر کمک در پیشبرد روند توسعه و بهبود کارکردهای بخش تعاون می تواند در توانمندسازی تعاونگران و موفقیت تعاونی ها نیز اهمیت به سزایی داشته باشد. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی گزیدارهای توسعه تشکیلات ترویج تعاون کشاورزی در دو مرحله به انجام رسیده است. در مرحله اول تحقیق، با انجام مطالعه دلفی، پنج گزینه و چهار معیار برای توسعه تشکیلات ترویج تعاون شناسایی گردید. پس از ترسیم درخت تصمیم گیری، داده ها از طریق تکمیل 21 پرسشنامه توسط صاحب نظران ترویج و تعاون (کارشناسان و مدیران ارشد ستادی حوزه ترویج و کارآفرینی وزارتخانه و اعضای هیات علمی با سابقه پژوهشی و انتشاراتی در حوزه ترویج تعاون)، بر مبنای مقایسه های زوجی، گردآوری شدند. از نرم افزار Expert Choice برای تحلیل داده ها استفاده شد. گزینه ها و معیارهای شناسایی شده برحسب وزن نسبی (نرخ های ناسازگاری کمتر از 1/0) اولویت بندی گردید. اولویت معیارها عبارت است از: «تناسب با ظرفیت ها و شرایط بخش تعاون»، «اثربخشی به لحاظ ارایه خدمات آموزشی و ترویجی به مخاطبان»، «تناسب با ساختار اداری و قوانین و مقررات مربوطه»، «امکان پذیری به لحاظ امکانات و منابع وزارت تعاون و رفاه اجتماعی». گزینه ها نیز به این ترتیب اولویت بندی گردید: (1) شبکه سازی نهادی: ساماندهی شبکه ترویج تعاون؛ (2) تشکیلات دولتی توسعه
    یافته
    توسعه ساختار تشکیلاتی در بدنه وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ (3) برون سپاری نهادی: توسعه تشکیلاتی غیردولتی در بدنه بخش تعاون با مشارکت اتحادیه های تعاون؛ (4) تداوم وضع پیشین: بازسازی تشکیلات مربوط به وزارت تعاون (سابق) و (5) تداوم وضع فعلی: پس از شکل گیری وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی. همچنین معیارها
    کلیدواژگان: ترویج تعاون، نظام ترویج، تشکیلات ترویج، توسعه تعاون، تحلیل سلسله مراتبی
  • فروغ علیقلی*، عبد العظیم آجیلی، مسعود یزدان پناه، معصومه فروزانی صفحات 169-180
    محصول سالم، محصولی است که با حداقل استفاده از نهاده های شیمیایی تولید می شود بطوری که هیچ گونه خطری مصرف کننده این مواد غذایی را تهدید نمی کند. هدف این مقاله، بررسی عوامل موثر بر پذیرش و عدم پذیرش کشت محصولات سالم در بین سبزی و صیفی کاران استان خوزستان و تعیین بهترین مدل تعیین کننده پذیرش است. مطالعه به روش پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی غیر سهمیه ای انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از 170 نفر پذیرنده کشت محصول سالم و 170 نفر نپذیرنده، بوسیله پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج نشان داد بین پذیرندگان و نپذیرندگان، از نظر؛ استفاده از منابع اطلاعاتی و دفعات مراجعه به مروج تفاوت آماری معنی داری در سطح 1 درصد وجود دارد. همچنین پذیرندگان کشت محصول سالم، نگرش مطلوب تری نسبت به حفظ محیط زیست و کاربرد کمتر نهاده های شیمیایی دارند، میزان آگاهی آنها از معایب کشاورزی متعارف نیز بیشتر است. یافته ها نشان داد مدل چند بعدی بهترین مدل متمایزکننده پذیرندگان از نپذیرندگان است. پیشنهاد می شود سیاست گذاران با کاربرد مدل چند بعدی به کیفیت مسائل آموزشی بیشتر اهمیت داده و تصویب قوانین حمایت از تولید کنندگان محصولات سالم را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: پذیرش، محصولات سالم، مدل نشر، مدل ساختار مزرعه، مدل چند بعدی
  • امید جمشیدی*، علی اسدی، ناصر مطیعی صفحات 181-196
    کشت گلخانه ای فشرده ترین شکل کشت محصولات کشاورزی است که با کنترل عوامل محیطی و تامین نیازهای غذایی گیاه عملکرد بالاتری را منجر می شود. در دهه های اخیر با گسترش روزافزون سطح زیرکشت محصولات گلخانه ای، سهم آن در تولید کل محصولات کشاورزی افزایش چشمگیری پیدا کرده است. بااینحال مصرف بی رویه نهاده های شیمیایی در این نظام کشت، پایداری این واحدها را با تردید مواجه کرده است. از اینرو ارائه و تحلیل سازوکارهایی برای افزایش پایداری این واحدها و کاربرد آنها در شرایط عملی می تواند زمینه ساز تولید محصولات سالم و در نهایت سلامت عمومی جامعه گردد. با توجه به مطالب ذکر شده هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل سازوکارهای توسعه پایداری در واحدهای تولید گلخانه ای استان البرز بود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را 366 گلخانه دار فعال استان البرز (366N=) تشکیل می دادند. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 155 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. وسیله جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر پرسشنامه بود که پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 85/0 مورد تایید قرار گرفت. در تحقیق حاضر به منظور تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی از نرم افزارهای آماری SPSS18 و LISREL8.5 استفاده گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که شش عامل استخراج شده، 67 درصد واریانس کل را تبیین می کند. نتایج نشان داد که سازوکارهای توسعه پایداری واحدهای تولید گلخانه از شش مولفه مجزای حمایتی- پشتیبانی، تولیدی، قیمتی- بازاری، اعتباری، تحقیقی-ترویجی و زیست محیطی تشکیل می شود.
    کلیدواژگان: سازوکار، پایداری، واحدهای گلخانه، استان البرز
  • مرتضی اکبری، الهام فهام* صفحات 197-209
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق کسب وکار و ارزش های فردی مدیران در مسئولیت پذیری اجتماعی بنگاه ها، انجام شد. پژوهش با توجه به نظر کارفرما، در پنج استان کشور شامل کرمانشاه، فارس، زنجان، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد در میان 150 بنگاه بخش کشاورزی به روش نمونه گیری تصادفی ساده اجرا شد. داده ها توسط پرسشنامه گردآوری شدند. اعتبار محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان در حوزه اخلاق کسب وکار و مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی تایید شد. به منظور محاسبه قابلیت اعتماد پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پس از آن داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن بود که ارزش های فردی بر اخلاق کسب وکار (0/2=R) و مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی (0/12=R) اثر مثبت و معناداری داشت. همچنین، اثر اخلاق کسب وکار بر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی (0/68=R) مثبت و معنادار بود. بر اساس نتایج، افزایش آموزش های اخلاقی در بنگاه ها برای مدیران از قبیل برگزاری دوره های اخلاق کسب وکار، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی، اخلاق حرفه ای و آشنایی با استانداردهای موجود در بخش کشاورزی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، ارزش، اخلاق، بنگاه اقتصادی، کشاورزی
  • شیوا مهاجری، غلامرضا مجردی*، محمد بادسار صفحات 211-225
    امروزه توانمندسازی زنان روستایی و به خصوص زنان سرپرست خانوار روستایی، به عنوان یکی از عناصر حیاتی در تلاش-های توسعه ضرورتی انکارناپذیر است. این مطالعه با هدف بررسی نقش عوامل اجتماعی و روانشناختی موثر بر توانمندسازی زنان روستایی سرپرست خانوار انجام شد. جامعه آماری این تحقیق 400 نفر از زنان روستایی سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری کاملا تصادفی 208 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر اعضای هیات علمی دانشگاه زنجان مورد تایید قرار گرفت. به منظور تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش آزمون انجام شد که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (در دامنه بین 82/0 تا 90/0) بود. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. نتایج کسب شده از برآورد مدل ساختاری مستقیم تحقیق نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین عوامل روانشناختی و اجتماعی با توانمند سازی زنان روستایی سرپرست خانوار وجود دارد. بنابراین تقویت و توسعه آموزش در ابعاد روانی و اجتماعی در جهت ارتقاء سطح توانمندی زنان سرپرست خانوار مورد پیشنهاد می باشد.
    کلیدواژگان: سرپرست خانوار، روستا، توانمندسازی، کمیته امداد امام خمینی، زنان
  • مهدیه ساعی*، سامان ضیایی صفحات 227-235
    در سه دهه ی اخیر، تامین مالی خرد به عنوان راهکاری مناسب جهت مقابله با فقر روستائیان مطرح شده و برخی کشورها در این زمینه به موفقیت های چشمگیری دست یافته اند. اهمیت این دستاورد به گونه ای بوده که بانک جهانی سال 2005 را سال « اعتبارات خرد» نام گذاری و کشورهای در حال توسعه را در به کارگیری این شیوه ی اعتباری تشویق کرده است. هدف اصلی مطالعه ی حاضر، بررسی اثربخشی صندوق های اعتباری خرد در کاهش فقر، ایجاد درآمد و اشتغال و جامعه ی آماری تحقیق، شامل کلیه ی اعضای صندوق های اعتباری خرد در سال 93-1392 در استان کرمان بود که 97 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی صوری پرسشنامه با کسب نظر متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی انجام شد. پایایی تحقیق نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ حدود 89/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از روش های تحلیل توصیفی نظیر توزیع فراوانی، درصد، نمره های وزنی و میانگین استفاده گردید. بر اساس نتایج، به غیر از متغیرهای بهبود شرایط مسکن و توانایی پرداخت مخارج تحصیل فرزندان، سطح رضایت مندی سایر متغیرها بیش از میانگین میزان رضایت مندی (3) است. به این ترتیب از زمان عضویت، درآمد کل خانواده افزایش و فقر کاهش یافته، خود اشتغالی ایجاد شده و کسب و کار قبلی رونق پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: اثر بخشی، کرمان، اعتبارات خرد، درآمد، کاهش فقر
  • همایون مرادنژادی* صفحات 237-248
    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت پایداری اکولوژیکی مزارع برنج در مناطق سیروان و چرداول استان ایلام و در چارچوب کلی پژوهش های پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری تعداد 1260 نفر از کشاورزان بوده اند که تعداد 136 نفر از آنها براساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری محاسبه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب، و با ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرارگرفته اند. روایی صوری پرسشنامه با نظرخواهی از کارشناسان موضوع مورد مطالعه تایید شده است. ضریب آلفای کرونباخ نیز به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه 87/0 محاسبه گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته است. یافته های به دست آمده نشان داده است که در منطقه مورد مطالعه وضعیت شاخص های تبدیل زمین های کشاورزی به سایر فعالیت ها، میزان آب مزارع، استفاده از دیسک، شخم در جهت شیب و ضدعفونی بذر، مطلوب می باشد. در دو منطقه مورد مطالعه وضعیت برگرداندن کاه و کلش بجامانده از محصول به خاک، عمق خاک زراعی، مصرف سموم و کودهای شیمیایی، استفاده از دیسک برای آماده نمودن زمین و مصرف کود دامی متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، پایداری اکولوژیکی، مزارع برنج، سیروان، چرداول
  • محمد صادق صبوری*، داود ثمری، مریم درستی زاده صفحات 249-258
    توسعه منابع انسانی بخش کشاورزی براساس دانش، مهارت ونگرشی است که تولیدکنندگان نسبت به فرآیند تولید پیدا می کنند واین توسعه انسانی براساس آموزشهای صحیح مبتنی بر نیاز های آموزشی تولیدکنندگان اتفاق می افتد. هدف این تحقیق بررسی نیازهای آموزشی گلخانه داران شهرستان ورامین بود. این تحقیق از نوع کاربردی است که باروش توصیفی- همبستگی اجرا شد. جامعه آماری شامل گلخانه داران کشت خیار شهرستان ورامین بودند (504=N) که مطابق فرمول کوکران 115 نمونه تعیین گردید که برای افزایش دقت این تعداد به 120 نفر افزایش یافت که در نهایت 116 پرسشنامه صحیح جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور سنجش میزان روایی ابزار تحقیق، پرسش نامه در اختیار استادان راهنما و مشاور قرار گرفت که پس از انجام بررسی های لازم و جمع آوری نظرات و اعمال اصلاحات مورد نظر روایی پرسش نامه مذکور تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آلفای کرونباخ (در بازه 77/0-83/0) به دست آمد. برای ارزیابی نیازهای آموزشی گلخانه داران با اقتباس از مدل ارزیابی نیازهای آموزشی بوریچ استفاده شد. بدین منظور، 13 صلاحیت دانشی که از مرور ادبیاتی تحقیق حاصل شده بود با توجه به «میانگین وزنی نمرات تفاوت» برای گلخانه داران رتبه بندی شدند. نتایج حاصل نشان داد: موضوعاتی چون آگاهی از غرقاب کردن گلخانه، شناخت ارقام مقاوم متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه، شناخت مناسب ترین میزان اسیدیته و یا قلیایی خاک برای کاشت، آگاهی از کاشت درخت به عنوان بادشکن در اطراف گلخانه جهت کاهش مصرف سوخت، دانش در زمینه غلظت دی اکسید کربن در گلخانه و آگاهی در رابطه با میزان آب مصرفی و دفعات آبیاری به عنوان مهمترین نیازهای آموزشی گلخانه داران شهرستان ورامین مطرح بودند. نتایج رگرسیون نیز نشان داد 2 متغیر میزان تحصیلات وسن گلخانه داران 49% واریانس نیازآموزشی آنها را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، نیاز آموزشی، مدل بوریچ، گلخانه داران، شهرستان ورامین
  • یعقوب زراعت کیش* صفحات 259-269
    این مطالعه با هدف تلفیق اهداف زیست محیطی شامل کاهش مصرف آب، کودشیمیایی و سموم شیمیایی با اهداف بهره برداران شامل افزایش بازده ناخالص (درآمد) و ریسک یا واریانس بازده ناخالص صورت گرفت که در نهایت به تعیین قیمت آب در منطقه پرداخته می شود. داده های مورد استفاده شامل الگوی تولید و استفاده از نهاده ها و قیمت هر یک از آنها از میان بهره برداران منتخب که بطور تصادفی انتخاب شدند به دست آمد. با توجه به این که بطور توام چند هدف مورد بررسی قرار گرفت لذا از رهیافت برنامه ریزی چندهدفی استفاده شد. در تدوین الگوی ریسک نیز از بازده ناخالص سالانه دوره 91-1372 محصولات در استان استفاده گردید.در این تحقیق ضمن برآورد بازده برنامه ای کشت بهینه ، محدودیت منابع آب در سطوح 50 ، 60 و70 درصد در برنامه لحاظ گردید که ارزش اقتصادی آب در این سطوح محدودیت بترتیب برابر با 250 ریال ، 1500 ریال و 3050 ریال تعیین گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چند هدفه، بهره برداران، ریسک، زیست محیطی
|
  • Samad Saki* Pages 1-12
    Organizations to survive and maintaining their positive and constructive role, are needed new thinking and ideas in order to ensure their own dynamic, otherwise they will be condemned to decay and destruction. One of the factors in the incidence of innovation is the organizational culture that could be promoter or inhibitor of innovation in the organization. In the meantime, according to the main function of the universities which is expanding frontiers of science and knowledge production and being as the origin and foundation of science, creativity and innovation, innovativeness in higher education system is more important and necessary than any other organization. In this regard, this study aimed to Explaining role of organizational culture in the innovation of faculty members in Khuzestan university system. The statistical population of this study consisted of all of faculty members in Khuzestan university (N=120), and regarding to their numbers, questionnaires were sent to all of them. Finally 108 of the questionnaires were completed and returned to the researcher. The main instrument in this study was questionnaire which its validity was confirmed by the panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach's Alpha coefficient (α> 0.70). Data analysis was done by SPSSwin18 software. Correlation analysis showed that there was a significant and positive relationship between all components of organizational culture variable and level of innovation among faculty members (P
    Keywords: Organizational Culture, Innovation, Faculty members, Khuzestan Agricultural University
  • Naser Seyedyaghoubi* Pages 13-21
    This study investigated various factors affecting the acceptance of sustainable agricultural methods from the viewpoint of Wheat farmers of Tabriz province. This study is the kind of descriptive - correlation. Statistical population included the Wheat farmers of Ajay Chay Village of Tabriz province(n=120). 80 people were selected by cluster sampling technique as a simple random sample (n=80). Research instrument was a questionnaire that the appearance and content validity by a panel of experts in the course of extension and education of agriculture were surveyed, corrected and confirmed. To determine the reliability of research instrument, vanguard test was performed and cronbach's alpha coefficient was obtained 0/73. The findings indicate that among the various components evaluated this study ,the Wheat farmers knowledge and the acceptance barriers between individual and professional characteristics of Wheat farmers have the meaningful correlation of land parts with the acceptance of sustainable agricultural methods. So among the above three variables, knowledge barriers and Wheat farmers explain 34 percent of acceptance of sustainable agricultural methods.
    Keywords: knowledge, attitudes, Sustainable agriculture, acceptance
  • Fereshte Assadollahpoor *, Saed Yazdani, Alireza Roostan Pages 23-33
    More than ninety percent of the domestic consumption of edible oils such as Rapeseed is provided by import.So planning for long-term and consistent with the objective of achieving self-sufficiency in the production of edible oils such as Rapeseed would be undeniable. In this study, returns to scale of rapeseed products and substitutions and price elasticity of demand for inputs are also investigated. The translog cost function for this product whit using the sectional information has estimated and structural parameters are calculated. The results show that there is structural characteristic of returns to scale in a product of Rapeseed in Iran, This means that with increasing size of farms of rapeseed, production costs will decrease. Thus, the larger farming units in comparison with smaller agricultural units have advantages in terms of cost and efficiency in the production
    Keywords: Returns to scale, Elasticity of substitution, Price elasticity of demand for inputs, Rapeseed
  • E. Mahdavi*, H. Iravani, J. Daneshvarameri Pages 35-45
    Rural development has gone through various challenges as its other interrelated field studies, such as social sciences, economics, and environment. The present paper tries to identify accelerating factors involved in rural development as perceived by farmers in Lorestan Province. These factors include economic, social, environmental, infrastructure and education. Our study sampled farmers in Lorestan Province (Cochran's Formula, n=200), using multi-stage sampling method. This study is applied and used the survey method to collect data through a questionnaire, which its validity and reliability was confirmed by a number of experts in rural development and Cronbach's alpha (α=0.715: factors influencing development in rural areas), respectively. Data analysis was performed by using SPSS software. Results showed that the most important factor driving the farmers to be developed is economic. However, infrastructure was scored lowest on rural development by farmers.
    Keywords: development, develop, rural, Lorestan Province
  • Mohammad Ghahremanzadeh* Pages 47-55
    One of the important problems concerning the lending loans is the probability to nonpayment by borrowers. Several factors could be involved in this field which is necessary in order to control and reduce the existing risk. These factors should be identified and strategies for improving the delayed facilities implemented. In this regard, this study aimed to examine factors affecting improvement of repayment in Agricultural Bank in the city of Maragheh in East Azarbaijan province of Iran. The required data were obtained by examining a sample of 779 individual farmers who had received credits from Agricultural Bank in Maragheh city during the period 2004-2008. Ordered Logit Model was utilized for analyzing the data. Results showed that having an activity besides farming, extending the repayment of loan and high amount of received loan are the factors that have negative and significant impacts on loan repayment. While, factors including high number of installments and long intervals for repayment increase significantly the probability of loan repayment. Therefore, it is suggested to the agricultural banks to use optimum intervals for repayment and not to extend the due for repayments in order to improve the probability of loan repayments.
    Keywords: Ordered Logit Model, Repayment performance, Agricultural bank, Agricultural Credit, Maragheh County
  • Morteza Majedi, Karim Naderi* Pages 57-66
    Agricultural insurance can be one of the most appropriate mechanisms for risk management in agricultural sector. The main purpose of this study was analyzing barriers affecting development of wheat insurance in Asadabad county emphasis on administrative and institutional barriers. This study was applied research that based on a correlation-descriptive methodology. The data were collected by questionnaire from wheat farmer's that insured their wheat farm's in 2011. For validity of the questionnaire, opinions of professors and specialists were used. Assessment of the questionnaire's reliability was done by pre-test and data were gathered from 30 samples related to the population. Reliability of the questionnaire was calculated using Cranach’s Alpha and it was 0.86. In this study, statistical population were the all of wheat farmer's of Asadabad county insured their wheat farms during 2010-2011 farming year. To determine the sample size, Cochrane formula was used and the number of 318 wheat farmer's of Asadabad county selected by random sampling. Results of factor analysis show that eleven affecting barriers were extracted that these factors explained 53.17 percentages of total variances of barriers. The eleven mentioned barriers according to amount of explained variance were: administrative weakness, land-related problems, persona-knowledge barriers, institutional uncoordination, lack of human resources and information, management procurement problems associated with tracking compensation discontent, un-satisfy and the expense of insurance and wrong way of compensation assessment.
    Keywords: Agricultural Risk, Wheat insurance, Barrier factors, Insurance Development
  • Roholla Rezaei* Pages 67-79
    The purpose of this research was to study the barriers to development of agricultural small economic early return and entrepreneurship enterprises in province of Zanjan. The research was kind of descriptive- survey research. The statistical population of the study consisted of all owners and managers of the enterprises in province of Zanjan (N= 354). A sample size of 220 was selected using a stratified random sampling technique. Data were collected by a researcher- made questionnaire. A panel of experts confirmed the validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. The Cronbach’s alpha coefficient for the main scale of the questionnaire was equal to 0.76. The results of a factor analysis showed that six factors including, political-infrastructural (with 17.28 % of variance), legal (with 13.79 % of variance), financial- cost (with 12.35 % of variance), skill- educational (with 10.78 % of variance), technical- geographical (with 8.35 % variance) and communicative- informing (with 5.14 % of variance) explained 67.69% of total variances of the barriers to development of the enterprises in province of Zanjan.
    Keywords: Small, medium enterprise, Entrepreneurship business, Agriculture, Barriers to development
  • Ezat Ollah Ghazani, Masoud Bijani* Pages 81-91
    Human due to behaviors and changes towards the environment, can cause its degradation and specially soil. In this regard, to prevent the environmental degradation, human behaviors have to change towards pro-environmental dimensions. Achieve behavioral changes related to the environment, requires an understanding about human environmental attitudes. The purpose of this research was to analyze application of environmental attitudes in regard to investigating rice farmers’ pro-environmental behavior toward soil conservation in the central part of Sari township. This descriptive study conducted by using a survey. Research tool was a questionnaire which its validity and reliability were confirmed by using a panel of university professors and Cronbach's alpha, respectively. Stratified random sampling and Cochran formula were used to collect data from 120 rice farmers as a sample (N=9621). The results showed, 20.8 percent of rice farmers’ pro-environmental behavior was in the poor level, 20.8 percent as moderate, 25 percent as good and 14.2 percent was excellent. Also, findings revealed that those who have Egoistic view had lower levels of Pro-environmental behavior than others with biosphere and altruistic attitudes.
    Keywords: Soil conservation, Pro, environmental behavior, Environmental attitudes, Rice Farmers, Sari
  • Shahriar Nessabian, Azadeh Mehrabian, Homa Shekarian* Pages 93-107
    Self-sufficiency is very important in the agricultural sector. The present paper seeks to study the effects of the World Trade Organization's establishment in 1995 on the wheat self-sufficiency production in five continents through the world. Whereas the production of quantitative analysis through the optimal value of agricultural production factors in a bid lead to self-sufficiency of comparative compared share of world grain production factors, before and after the establishment of the World Trade Organization is considered as the other verified goals in this case. In this regard in order to estimate the grain production function, functional Cobb-Douglas and Translog forms in the years 1995-1981 and 1996-2010 for the countries who are producing wheat, are evaluated by Panel data estimation method. The obtained results demonstrated during the 30 years period through 2010-1980, the process of self-sufficiency of wheat production in three continents as African, American and Asian, has enjoyed stability, while the establishment of the WTO led to the increase of grain self-sufficiency of the European continent and a reduction in grain self-sufficiency fluctuations in the Oceania continent. As well it will be determined also Cobb-Douglas function is considered as an optimal function to estimate. The consumed wheat's seed before World trade and the fertilizer after WTO have the most effects on the wheat yield. The share-placed labor force after World Trade has been decreased and the efficiency of this quality has been increased.
    Keywords: World trade, Wheat self, sufficiency, Production function, Panel data
  • Sd Hajmirrahimi* Pages 109-125
    Education-extension programs have fostered one of the most fundamental tools for objectives of agricultural development. The livestock sub-sector in Qom province is Priority and one of the most active economic and effective activities. This study has been done in order to regulation and improvement of education extension programs for special extension rural ranchers to examine their views on this issue. This research was conducted by survey research. The statistical population is rural herders who have participated in a extension concerned with livestock. The results show that overall satisfaction levels of rural animal breeder about the extension-education programs is above average. The highest satisfaction rate is in contexts of "technical power of experts and extension workers", "access to target" and "educational content". The lowest levels of satisfaction are "features and external conditions", "rural people participation rate" and "education- extension program Information". On the other hand, the four variables of education, socioeconomic status, participation in education-extension programs and the businesses that earning more income, has created a significant difference in rural rancher's satisfaction. Regression analysis showed that three independent variables “know Sample livestock breeders", "The area of farm land" and "to encourage children to choose livestock" have been significant effect on rural livestock breeders satisfaction about education-extension programs. The most important research recommendations are: increased investment and providing credit and inputs to rural livestock breeders to improve their economic situation, the development of other jobs related to agriculture and livestock breeders, improving the quantity and quality of rural participation in the planning, implementation and evaluation of education-extension programs.
    Keywords: Rural Livestock Breeders, Agricultural Development, Satisfaction with Education, extension programs
  • Seyed, Ali Hosseini, Yekani* Pages 127-139
    The aim of this study is investigate the environmental effects of price increasing of energy carriers. In this regard, the Environmental Social Accounting Matrix for Iran has been prepared for year 2006. Price changes due to the rising of price increasing of energy carriers calculated using price pattern of Social Accounting Matrix and then, emissions were estimated using the ESAM’s multipliers. Results showed that, cost of production and the consumer’s price index has increased with increasing price of energy carriers. The most cost increasing is in energy sector by 763/84%. It has reduced energy demand. Services, manufacturing and mining sectors has the greatest decline in income and demand for energy. Given that energy consumption is one of the most important sources of environmental pollution, rising cost of energy reduced emissions and environmental pollution. So that the policy of increasing prices of energy carriers reduced environmental pollution by 5.83 percent.
    Keywords: Environment, energy carriers, Environmental Social Accounting Matrix, Iran
  • Kumars Ebrahimi *, Mohammadali Esmaeilimoakhar Fardoei, Shahab Araghinejad, Abdolhossein Hoorfar Pages 141-150
    since the agricultural sector in IRAN is the largest consumer of water resources , it is important to determine the economic value and financial efficiency of farmers as an economic good. The purpose of this paper is to determine the economic value of water and financial efficiency of farmers in Khondab plain, Markazi Province of IRAN. In this study, the performance of four crops including wheat, barley, alfalfa and corn were calculated, involving a newly developed mathematical model. The average price of agricultural water has been determined using three
    Method
    weighting methods based on the volume of water, the cultivated area and the income, for each plant. Among these method the method based on volume of water, has selected as the most appropriate method. Financial efficiency for the all three modes, free water, 10% of the calculated price and the actual price of water from the farmer were calculated. Results show that financial efficiency is sensitive to changes in income and it is more sensitive that changes in costs. Irrigation efficiency and financial efficiency are not similar in all cases.
    Keywords: Pressurized Irrigation, Economic Value of water, Crop yield, financial efficiency of farmers, The Mathematical Model
  • Gholamhosein Abdolahnejad*, Ali Gholiheydari Pages 151-167
    Development of cooperative extension structures despite of help to drive development trend and function improvement of cooperative sector can play key role in empowering cooperative agents and success of cooperatives. This two-phase research aimed to identify and prioritize development scenario of cooperative extension structures. By a Delphi study, the first phase leads to identify five alternatives and four criteria. Considering these alternatives and criteria, a decision making tree was outlined. Following designing hierarchical tree, data was collected through pair wise comparison by 21 samples among extension and cooperative experts (experts and superior managers from deputy of extension and entrepreneurship in ministry and faculty members with published articles in extension and cooperative). Expert Choice software used to analysis data. Based on the relative weight (inconsistency ratio lower than 0.1), the alternative and criterions for developing cooperative extension structure in Iran prioritized. Criterions were prioritized as: 1) “appropriateness with capacities and conditions of cooperative sector”, “effectiveness regarding presenting extension and education services to stakeholders”, “appropriateness with administration structures and related regulation”, “feasibly regarding existing infrastructures and resources in ministry”. Alternatives were prioritized as: (1) institutional networking: organizing national cooperative extension network; (2) developing governmental administration: organizing administrative structure in ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare; (3) institutional outsourcing: developing non-governmental structure in the cooperative sector by participation of cooperative unions; (4) go on with past situation: rebuilding organization related to former Cooperative Ministry; (5) go on with current situation: after establishing ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare.
    Keywords: cooperative extension, extension system, extension organization, cooperative development, AHP
  • Forogh Aligholi* Pages 169-180
    A safety crop is defined by the matter produced with least chemical input (fertilizer) usage in order to have no risk for consumers. In line with this, a study was done to investigate the factors affecting adoption and/or rejection of cultivating safety crops and to assign the best fitted model of adoption among vegetable growers in Khuzestan Province. The study was based on a survey method using a non-proportional stratified random sampling in which 170 safety crop adopters as well as 170 non-adopters were selected. The needed data was gathered through a questionnaire. The results revealed that there was a significant difference between both groups in terms of using information channels and the number of visiting change agents. In addition, the adopters of safe crops had more favorite attitude toward protection of environment and low usage of external chemical inputs. They ,also, demonstrated more awareness of the disadvantageous of conventional agriculture. The findings, then, showed that the multiplicity model was the best fitted model which could well discriminate the adopters from non-adopters. The study followed by proposing some recommendations in which policy makers were advised to apply multi-dimensional (or multiplicity) model along with pay more attention to the quality of education and ratify the legal laws to support of safety crop producers
    Keywords: Adoption, safety Crops, Diffusion Model, Farm Structure Model, Multiplicity Model
  • Omid Jamshidi*, Ali Asadi, Naser Motiee Pages 181-196
    Greenhouse cultivation is the most intensive form of crop production which using covering material provides a controlled microclimate that may be adapted to the needs of plants, resulting in higher yield. In recent decades area under greenhouse cultivation expand worldwide and its share in total production of agricultural products has increased dramatically. However, regarding to high consumption of chemical inputs in this cultivation system, its sustainability is under suspicion. Thus, providing mechanisms for maintaining sustainability of this production unit, leads to production of healthy food. So, this paper aims to analysis strategies of development of sustainability in greenhouse cultivation of Alborz province. The methodology used in this study was by collection of primary data and field observations. The target population for this study consisted of all active greenhouse owners in Alborz province (N=366). Subjects were randomly selected for inclusion in samples and the questionnaire was evaluated by use of Cochran's formula and The sample consisted of 155 cases. Reliability of research tool confirmed by Cronbach's alpha coefficient 0.85. Results showed that the strategies classified in 6 categorize which explained 67 percent of total variances. Also in this research to evaluate the goodness of fit indices a confirmatory factor analysis was applied. The result revealed that strategies of development of sustainability in greenhouses consisted of six separate factors including; supportive, production, pricing - marketing, credit, research-extension and environmental.
    Keywords: Sustainability, Strategy, Greenhouse, Alborz province
  • E. Faham*, M. Akbari Pages 197-209
    This study aimed to investigate the role of business ethics and managers’ personal values in the corporate social responsibility among enterprises. It was conducted in the five provinces including Kermanshah, Fars, Zanjan, Markazi, and Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, among 150 agricultural enterprises which were selected through simple random sampling method. The data were gathered by the questionnaire. Validity of questionnaire was obtained through opinions of experts of business ethics and social responsibility. Measuring of its reliability was done through Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. After that, the data were analyzed by using the descriptive and inferential statistics. Results indicated that personal values had the positive and significant effect on business ethics (R=0.2) and corporate social responsibility (R=0.12). So, effect of business ethics on corporate social responsibility is a significant direct effect (R=0.68). Based on the results, it was suggested to enhance the education about ethics among managers of enterprises through holding the courses of business ethics, corporate social responsibility, professional ethics, and standards in agriculture sector.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Value, Ethics, Enterprise, Agriculture
  • Gh Mojaradi* Pages 211-225
    The empowerment of rural women, particularly rural women heads of households,
    as a vital component in development efforts is inevitable. This study was conducted with the purpose of investigating the role of social and psychological factors affecting female-headed household's empowerment. The population of this survey study was including 400 rural female-headed households covered by the Imam Khomeini Relief Committee. Through simple random sampling method, 208 respondents were selected as sample. A questionnaire was used to collect the data. The content validity of the questionnaire was confirmed by the panel of faculty members in University of Zanjan. A pilot study was conducted to establish reliability of the instrument. Cronbach’s alpha coefficients for the main scales of questionnaire were at appropriate level (between .82 to .90). The collected data was analyzed by using structural equation modeling multivariate technique. The results showed that the psychological, social health and political-social participation factors had significant relationships with empowerment of rural women heads of households. Therefore, enhancing and developing the training in psychological and social aspects were suggested in order to promote the empowerment of women heads households.
    Keywords: heads of households, Village, Empowerment, Imam Khomeini Relief Committee, Women
  • Mahdiyeh Saei *, Saman Ziaee Pages 227-235
    In the last three decades, microfinance has been proposed as a way to combat rural poverty and some countries have achieved significant success in this field. The significance of this achievement has been in such a way that the World Bank has named, the year 2005, as the year of "microcredit" and has encouraged developing countries in the application of this credit method.
    The main objective of this study was to evaluate the effectiveness of micro-credit funds on alleviating poverty, generate income and create employment and the statistical society of the study, included all members of the micro-credit funds in Kerman province in the year 2013-14, that 97 of them were selected as a sample using Cochran formula. Face validity was done with agricultural extension and education specialists. The reliability of the study using Cronbach's alpha test was about 0.89.
    To analyze the data, descriptive statistical methods such as frequency, percentage, weighted scores and mean were used. Based on the results, except variables improving housing conditions and the ability to pay for children's education, the satisfaction level is more than the average (3). Thus, since the membership, total income of the family has increased, poverty declined, self-employment created and earlier business has flourished.
    Keywords: effectiveness, income, Kerman, microcredit, poverty alleviation
  • Homayoon Moradnezhadi* Pages 237-248
    The purpose of this research was to investigating ecological sustainability of Rice Farms in Sirvan and Chardavol regions. Survey method was used for doing this research. Population of study were farmers(n-1260) that by using stratified proportionate random sampling technique and based on Cochran formula 136 farmers were selected. Instrument of data gathering was questionnaire that its validity was confirmed by expert's panel. Cronbach's Alpha coefficient has been used in order to determine questionnaire's reliability and it was to be equal to 0.87. SPSS software has been used for Data analysis. Results showed that some of indices such as exchange farm lands to other activities, amount of farm water, using disk, status of tillage, and anti bacterial seeds are sustainable in these two regions. There is deference between two regions about of indices such as returning straw residue from crop to soil, depth of surface soil, use of fertilizers and pesticides, and use of disk for preparing farm and animal fertilizer.
    Keywords: Sustainable agriculture, ecological sustainability, Rice farm, Sirvan, chardavol
  • Mohammad Sadegh Sabouri* Pages 249-258
    Human resources development, agriculture based on knowledge, skills and attitudes is that Producers to find the production process. This human development based on the correct training needs to happen Producers. The goal of this study was to assessing the training needs of Varamin township’s greenhouse owners. This research was an applied research and was conducted by The Descriptive-correlation analysis. The population of the Varamin township cucumbers were cultivated greenhouse owners (N =504) in accordance sample of 115 samples were determined by Cochran formula and for Accuracy to increase of this number rose to 120 in the end 116 valid questionnaires were collected and analyzed.The tool of the research is a questionnaire which has been completed through interview. Efficiency of the questionnaire was confirmed by the opinions of the major and consultant professors and its sustainability was reaffirmed through Cronbach alpha coefficient in the scale of 77%-83% by using SPSS 16 software. The results revealed Awareness of flooding greenhouse, Identifying resistant varieties suited to the climatic conditions of the region, Proper recognition of the acidity or alkalinity of the soil for planting, Awareness of planting trees as barriers around the house to reduce fuel consumption, Knowledge of the concentration of carbon dioxide in greenhouse and Information on the amount and frequency of irrigation water Were the most important The need for the greenhouse owners Regression results also showed 2 variable greenhouse owners’ level of Education and age are explain 49 % of variance of educational needs.
    Keywords: Training, Training requirements, greenhouse owners, Varamin township, Bourich Model
  • Y. Zeraatkish* Pages 259-269
    This study aims to integrate environmental objectives include reducing water use, fertilizer and chemical pesticides aims at increasing the gross margin (revenue) and gross margin was risk or variance, That will ultimately determine the price paid for water in the region. The data used, including the pattern of production, inputs and price of each of them were randomly selected from among the designated beneficiaries.Data used in the production model, inputs and price of each of them were randomly selected from among the designated beneficiaries .In compiling the annual gross margin period of risk of 1998-2013 was used in the province. In this study, limited water resources in the 50, 60 and 70% was included in the program.The study found that the environmental objectives and targets policy makers, operators are swapping and It is necessary to choose a combination of policy planning motion that The economic value of water, equal to £ 250, £ 1500 and £ 3050 respectively
    Keywords: multi objective, environment, economic value