فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید یزدانی *، عمران طاهری ریکنده، فرشاد محمدیان، حسین نوروزی صفحات 547-556
    امروزه رشد مداوم کشورهای توسعه یافته و رشد سریع کشورهای در حال توسعه مدیون به کارگیری انرژی است. اما در دهه های اخیر لزوم حرکت به سمت توسعه ی پایدار، جهانیان را به فکر افزایش بهره وری انرژی انداخت تا به ازای مصرف مشخصی انرژی بر میزان تولید بیفزایند. از طرفی محققان بر این عقیده اند که حرکت به سمت یک سامانه ی تولیدی متنوع و صرفه های تنوع ناشی از آن، می تواند منجر به افزایش بهره وری نهاده ها گردد. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی رابطه علی بهره وری انرژی و تنوع فعالیت ها در بخش کشاورزی پرداخته شده است که برای این منظور از آزمون های علیت تودا-یاماموتو و کرانه ها استفاده شده است. نتایج حاکی از وجود یک رابطه ی علی یک طرفه از تنوع فعالیت ها به بهره وری انرژی می باشد. لذا با توجه به تاثیرپذیری مثبت بهره وری انرژی از تنوع بخشی فعالیت های کشاورزی پیشنهاد می شود که دولت به جای سیاست های گوناگون حمایتی از محصولاتی خاص، سامانه ی کشاورزی کشور را به سمت تنوع بیشتر تشویق نماید.
    کلیدواژگان: کشاورزی، بهره وری انرژی، تنوع بخشی فعالیت ها، علیت تودا - یاماموتو، آزمون کرانه ها
  • اسماعیل پیش بهار *، رقیه پرچم صفحات 557-572
    این پژوهش باهدف بررسی عوامل موثر بر تقاضای گردشگری در منطقه آزاد ارس انجام شده است. بر اساس نمونه گیری تصادفی، اطلاعات گردشگران از این منطقه جمع آوری و با رهیافت مدل یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل گرفته است. روایی پرسشنامه توسط اساتید بررسی و تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (81/0 و 87/0). نتایج تحقیق بیانگر آن است که تقاضای گردشگری منطقه آزاد ارس از رضایت گردشگری تجاری، مذهبی، طبیعی و تاریخی و نیز سطح تسهیلات و امکانات موجود در منطقه تاثیر می پذیرد. به عبارت دیگر، جهت افزایش میزان تقاضای گردشگری منطقه آزاد ارس باید کیفیت و سطح برخورداری از تسهیلاتی نظیر؛ رستوران، امکانات گردشگری، بهداشتی، اقامتی، پارکینگ و راهنمایی گردشگران افزایش یابد و نیز تلاش شود با کاهش قیمت به وسیله کاهش هزینه مبادله (رفت وآمد، بیمه و سایر هزینه های ترخیص کالا) و نیز با افزایش تنوع کالاهای وارداتی، میزان رضایت از گردشگری تجاری را افزایش داد. همچنین با افزایش تعداد جاذبه های مصنوعی و حفاظت از جاذبه های طبیعی و فراهم سازی بستر مناسب جهت استفاده بوم گردشگران و بازسازی آثار تاریخی (کلیسای چوپان، کاروانسرای خواجه نظر و...) و اماکن مذهبی (امامزاده سید محمد آقا و امامزاده شعیب) می توان میزان رضایت از بوم گردشگری، گردشگری تاریخی و مذهبی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، مدل یابی معادلات ساختاری، منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس
  • مهدی خسروی، حسین مهرابی بشرآبادی*، اعظم احمدیان، عبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحات 573-587
    اطلاع از نوع اثر شوک ها و نااطمینانی های اقتصادی بر پیکره اقتصاد راهنمای مناسب و سودمند جهت اتخاذ تصمیمات بهینه در هنگام بروز شوک های اقتصادی است. با توجه به اهمیت بخش کشاورزی مطالعه حاضر به بررسی اثر شوک های کلان اقتصادی (شامل: شوک های بهره وری کشاورزی، پولی، درآمدهای نفتی و مخارج دولت) بر بخش کشاورزی ایران می-پردازد. برای این منظور یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) با تاکید بر بخش کشاورزی و در نظر گرفتن واقعیت های اقتصاد ایران بر پایه داده های بازه زمانی 92-1370 طراحی گردید. نتایج برآوردی نشان می دهد که شوک مثبت بهره وری موجب افزایش تولید (2.06 درصد)، مصرف کالاهای تولید داخل (1.33 درصد)، موجودی سرمایه (1.46 درصد)، اشتغال (0.23 درصد) و دستمزد حقیقی (0.33 درصد) و کاهش هزینه نهایی و شاخص های قیمت در بخش کشاورزی می شود. شوک مثبت پولی به جز دستمزد حقیقی سایر متغیرهای مذکور را افزایش می دهد. در پی شوک مثبت درآمدهای نفتی، تولید (0.73 درصد)، اشتغال (0.087 درصد)، دستمزد حقیقی (0.68 درصد) و شاخص های قیمت کاهش یافته است. مخارج دولت نیز موجب کاهش دستمزد حقیقی (0.18 درصد) و موجودی سرمایه (0.28) می گردد. بررسی بیشتر نتایج نشان می دهد که آثار شوک بهره وری کشاورزی نسبت به سایر شوک ها مطلوب تر، پایدارتر و از لحاظ بزرگی اثر نیز در مجموع، این شوک بیشترین تاثیر را بر بخش کشاورزی دارد. در مقابل شوک مثبت نفتی بیشترین تاثیر منفی را بر بخش کشاورزی داشته است که بر این اساس دولت می تواند با هدایت قسمتی از دلار های نفتی به سمت واردات کالاهای سرمایه ای و نهاده های تکنولوژیک در بخش کشاورزی، به جای واردات کالاهای مصرفی و تضعیف کشاورزی، موجبات تقویت بنیه این بخش را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: شوک های کلان اقتصادی، بخش کشاورزی ایران، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
  • محمد جلال زاده*، هدایت الله نوری زمان آبادی، خلیل کلانتری صفحات 589-596
    کمک به ایجاد و توسعه تعاونی های بازاریابی محصولات کشاورزی از جمله راهکارهایی است که می تواند در امر تسهیل مشارکت کشاورزان در چرخه بازاریابی محصولات کشاورزی کمک شایانی بنماید. از این رو هدف کلی تحقیق حاضر« تحلیل فضایی عوامل موثر بر دیدگاه کشاورزان استان آذربایجان غربی نسبت به تاسیس تعاونی های بازاریابی محصولات کشاورزی» می باشد. کلیه بهره برداران بخش کشاورزی استان آذربایجان غربی جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل می دهند که از بین آنها تعداد 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد که اکثریت بهره برداران (1/96 درصد) با ایجاد تعاونی های بازاریابی در منطقه موافقند. این در حالی است که کارآیی این تعاونی ها در حل مشکلات بازاریابی نیز نمره مطلوبی(میانگین 8 از10)را از نظر پاسخگویان بهره بردار کسب کرده است. ضمن آنکه بر اساس نتایج تحقیق، مشخص شد که متغیرهایی نظیر شغل اصلی و سنبهره برداران به ترتیب دارای تاثیر معناداری بر گرایش آنان به تعاونی بازاریابی و نیز دیدگاهشان به کارآیی این تشکل ها می باشند.همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که کمترین میزان تمایل به تاسیس تعاونی بازاریابی به شهر پیرانشهر مربوط می باشد و این در حالی است که این شهرستان از نظر نقشه مکانیابی محل تاسیس تعاونی بازاریابی از وضعیت بسیار مناسبی برخوردار است. همچنین با تحلیل های صورت گرفته، سه ناحیه در استان شناسایی شد که در دسته طبقات منتخب مکانیابی نبودند ولی دارای سکونتگاه های شهری و روستایی بوده و نیازمند برنامه ریزی دقیق در این زمینه می باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، دیدگاه کشاورزان، تعاونی بازاریابی، محصولات کشاورزی، استان آذربایجان غربی
  • راضیه نامدار، غلامرضا پزشکی راد*، حسن صدیقی صفحات 597-609
    توسعه پایدار یک راهکار برای زندگی و کار در قرن بیست و یکم است. مروری بر ادبیات توسعه نشان می دهد که توسعه پایدار دارای سه بعد مهم و اساسی می باشد که عبارتند از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی . همچنین در میان شاخص های مختلف پایداری، بنا بر نظر کمیسیون توسعه پایدار، مهمترین مولفه توسعه پایدار، حفاظت از محیط زیست در نظر گرفته شده است. از طرف دیگر، امروزه موضوع پایداری سرلوحه تمامی فعالیت ها و برنامه های توسعه، از جمله توسعه روستایی می باشد. نگرانی اساسی سازمان-های بین المللی و اندیشمندان، بروز معضلات محیط زیست و روند رو به افزایش آن می باشد. «انسان» به عنوان عامل تاثیرگذار و قربانی این بحران به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف دستیابی به مهمترین عوامل در شکل گیری رفتار زیست محیطی کشاورزان، با رویکرد کیفی و با روش تئوری بنیانی صورت گرفت. بطور خلاصه، در تحقیق حاضر با مرور مصاحبات و مراجعه مکرر به داده ها از مفاهیم استخراج شده، تعداد 158 مفهوم شناسایی و طبقه بندی شد. از میان مقولات استخراج شده تعداد سه مقوله «نگرش زیست محیطی» ، «موقعیت اقتصادی» و «سیاست های زیست محیطی»، به عنوان مقوله های اصلی و شش مقوله با عنوان های دسترسی به منابع، مسائل زمینه ای، آموزش، تکنولوژی، تعاون و مشارکت و تاثیر هم نوعان و تجارب بومی به عنوان مقولات فرعی قلمداد شدند و در نهایت با شناسایی مقوله هسته ای، مدل پارادایمی ترسیم شد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، رفتارزیست محیطی، تئوری بنیانی
  • محمدرضا محبوبی*، غلامحسین عبدالله زاده، سیامک نبی زاده صفحات 611-619
    ناپایداری اراضی کشاورزی در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین نیاز است تا عوامل ناپایداری اراضی کشاورزی در نظام های مختلف مدیریت زمین ارزیابی شوند. شناخت این عوامل برای تدوین سیاست ها و برنامه های مناسب جهت دستیابی به کشاورزی پایدار ضرروی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر ناپایداری اراضی کشاورزی گندمکاران شهرستان ملکان می باشد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 162 نفر برآورد شد و نمونه ها به روش تصادفی چند مرحله‏ای با انتساب متناسب انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن از طریق پانل متخصصین ترویج و آموزش کشاورزی و کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان ملکان مورد تاید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز از طریق انجام پیش آزمون و محاسبه آلفای کرونباخ 71/0 تایید شد. داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS 21 تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که 6 عامل با نام های: ویژگی های آب و خاک، اقلیم نامناسب، فقر اقتصادی کشاورزان، نهاده های شیمیایی، ضعف دانش فنی و ساختار زمین که مجموعا 16 متغیر را در بر گرفته است، بیش از 71 درصد واریانس ناپایداری اراضی کشاورزی را در ناحیه مورد مطالعه تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: ناپایداری، اراضی کشاورزی، کشاورزان گندمکار، شهرستان ملکان
  • فاطمه طاهری*، معصومه فروزانی، مسعود یزدان پناه، عبدالعظیم آجیلی صفحات 621-632
    بخش کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی در کشور به شمار می آید و به شدت به تغییرات محیطی وابسته است. اخیرا وقوع توفان های گرد و غبار یکی از چالش هایی است که بخش کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است و بسیاری از پیامدهای آن غیر قابل جبران می باشد. از آنجا که ادراک کشاورزان نسبت به پدیده گرد و غبار بر نگرش و عملکرد آن ها در رسیدگی به این مساله و چگونگی مقابله با این پدیده تاثیر می گذارد، در این پژوهش که به روش کمی کیفی در شهرستان آبادان استان خوزستان انجام گرفت تلاش شده است با استفاده از روش کیو ادراکات کشاورزان نسبت به پدیده گرد و غبار شناسایی شود. در این راستا، پس از بررسی ادبیات تحقیق و انجام مصاحبه با خبرگان آگاه شامل هشت کشاورز و کارشناس کشاورزی، گویه های فضای گفتمان استخراج شدند و سپس از طریق اولویت بندی توسط متخصصان، 48 گویه به عنوان نمونه کیو انتخاب شد. این نمونه توسط مشارکت کنندگان که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، رتبه بندی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار PQM انجام گرفت و نتایج حاصل از تحقیق نشان داد چهار دیدگاه مختلف یا الگوی ذهنی نسبت به پدیده گرد و غبار در میان مشارکت کنندگان وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، ادراک کشاورزان، روش کیو، شهرستان آبادان
  • شهرزاد قاسمی، کیومرث زرافشانی*، رضوان قمبرعلی صفحات 633-646
    دادانه های روغنی پس از غلات، دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل می دهند و بدون شک از محصولات اساسی کشاورزی ایران هستند. اما متاسفانه با وجود تمام تلاش ها و ادعاها ایران هنوز هم برای تامین نیاز خود به واردات روغنی وابسته است. پذیرش کشت کلزا توسط کشاورزان شهرستان کرمانشاه نیز در وضعیت مطلوبی نمی باشد و میزان پذیرش این کشت، بسیار پایین تر از میزان پیش بینی ها بوده است. هدف از این مطالعه بررسی تعیین کننده های تداوم پذیرش کشت کلزا در شهرستان کرمانشاه می باشد. مطالعه به روش پیمایشی و با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق کشاورزان شهرستان کرمانشاه بودند. کشاورزان به سه طبقه پذیرنده و نپذیرنده و ردکنندگان بعد از پذیرش تقسیم شدند. حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران برای دو گروه پذیرندگان و ردکنندگان بعد از پذیرش کشت کلزا 106 نفر محاسبه شد. برای جمع آوری اطلاعات میدانی از پرسشنامه استفاده شد. نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که متغیرهای تماس با مروجین وکارشناسان کشاورزی، علاقه به کشت کلزا، شرکت در کلاس های آموزشی- ترویجی و شرکت های خدماتی مشاوره کشاورزی به عنوان مهمترین عوامل متمایز کننده گروه های کشاورزان در مجموع توانستند 6/69% از کل پاسخگویان را بر مبنای توابع تشخیصی به درستی طبقه بندی کنند. در پایان پیشنهاد شده است که سیاستگزاران کشت کلزا از عوامل متمایز کننده کشت کلزا در برنامه ریزی آتی جهت استمرار این کشت استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: پذیرش کلزا، تحلیل تشخیصی، پذیرندگان، نپذیرندگان، رد کنندگان
  • شاپور ظریفیان*، حامد خجسته، پرویز بیات صفحات 647-655
    آب یکی از عوامل اصلی محدود کننده روند توسعه کشاورزی بخصوص در مناطق گرم و خشک، می باشد. با توجه به محدودیت منابع آب، ضرورت مدیریت اینگونه منابع در مصرف بهینه آن اجتناب ناپذیر است. یکی از روش های آبیاری که صرفه جویی قابل ملاحظه ای در مصرف آب به عمل می آورد، روش آبیاری قطره ای می باشد که از سال 1371به نخل کاران روستاهای شهرستان دشتستان معرفی شده است. ولی تاکنون فقط 372 نفر (7 درصد) از نخل کاران منطقه آن را پذیرفته و بکار برده اند. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر پذیرش این سیستم آبیاری می تواند مسئولان منطقه را در اتخاد تدابیر مناسب جهت سرعت بخشیدن به روند پذیرش آن کمک نماید. این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود که از پرسشنامه با سوالات بسته پاسخ برای گردآوری اطلاعات استفاده شد و 120 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه به روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب از جامعه آماری( 5000 نفر) انتخاب شدند. تحلیل مدل رگرسیونی لاجیت نشان داد: مساحت نخلستان، میزان درآمد، سازگاری فناوری با وضعیت زمین، دریافت وام و تسهیلات اثر مثبت و متغیرهای سن و تعداد قطعات نخلستان اثر منفی و معنی داری بر پذیرش آبیاری قطره ای داشتند.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، پذیرش، دشتستان، مدل لاجیت، نخل
  • محسن احدیت*، همایون فرهادیان، شهلا چوبچیان صفحات 657-679
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های موثر بر مدیریت تجارت آب مجازی در ایران از دیدگاه متخصصان آب می‏باشد، که با فن پیمایشی انجام گرفت. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و جامعه‏ی آماری نیز شامل متخصصان آب ایران به تعداد 300 نفر بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) حجم نمونه به تعداد 169 نفر انتخاب و به روش تصادفی ساده نمونه گیری شد. برای تعیین روایی پرسشنامه‏ از پانل متخصصان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس استفاده گردید، همچنین به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد، که مقدار آن برای قسمت‏های مختلف پرسشنامه بین 70/0 تا 90/0 محاسبه گردید. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که متغیرهای مولفه های سیاستی، مولفه های اقتصادی، مولفه های زیست محیطی، مولفه های اجتماعی و فرهنگی و مولفه های آموزشی و ترویجی با متغیر وابسته‏ی تحقیق رابطه‏ی معنی‏داری دارند. به منظور بررسی و برازش متغیرهای نهفته و آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل‏سازی معادلات ساختاری با نرم‏ افزار LISREL8.80 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، پایایی و برازش متغیرهای نهفته پژوهش را تایید کرد. مدل‏سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که متغیرهای نهفته‏ی بیرونی 65 درصد از تغییرات واریانس مدیریت تجارت آب مجازی در ایران را تبیین نمودند، و شاخص‏های برازش مدل در وضع خوبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: آب مجازی، متخصصان آب، مولفه های موثر، مدیریت
  • امیر علم بیگی، سارا جلیلیان *، سمیه لطیفی صفحات 681-691
    یکی از راهکارهای مهم در جهت توسعه پایدار روستایی توسعه خوداشتغالی در بین جوانان روستایی است. ویژگی-های کارآفرینی، نگرش و قصد از عوامل موثر در بروز رفتارهای کارآفرینانه و خوداشتغالی هستند. بنابراین، آگاهی از سطح ویژگی های کارآفرینی، نگرش و قصد خوداشتغالی جوانان روستایی و ارتباط آن ها اهمیت ویژه ای در برنامه های توسعه کارآفرینی و خوداشتغالی در مناطق روستایی دارد. پژوهش حاضر با هدف سنجش ویژگی های کارآفرینی و بررسی تاثیر آن ها بر نگرش و قصد خوداشتغالی به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را جوانان روستایی شهرستان اسلام آباد غرب تشکیل می دهند که 200 نفر از آنان به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی شکلی آن براساس نظر کارشناسان بررسی و تایید گردید و به منظور بررسی پایایی آن از شاخص پایایی ترکیبی استفاده شد. روش غالب داده پردازی مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر کوواریانس بود که نتیجه مدل برازش یافته نشان داد وجود ویژگی های کارآفرینانه بر نگرش و قصد خوداشتغالی جوانان روستایی شهرستان اسلام آباد غرب اثر مثبت و معنی داری دارد و نگرش و قصد خوداشتغالی تحت تاثیر ویژگی های کارآفرینانه فردی هستند.
    کلیدواژگان: ویژگی کارآفرینی، قصد خوداشتغالی، نگرش، جوانان روستایی
  • سینا صاحبدل*، محمد علی نساجهای صرافی، محسن ملک لی، سعیده اجاقی صفحات 693-729
    نقش یادگیری سازمانی در نوآوری، پیشتر مورد بررسی قرار گرفته است لیکن سازوکار اثرگذاری آن چندان شفاف نیست. از اینرو این پژوهش با تاکید بر اکتشاف و بهره برداری از دانش به عنوان دو مولفه محوری در یاگیری، نقش آن‏ها را در قابلیت‏های نوآوری سازمانی بررسی نموده است. جامعه آماری پژوهش محققین در مراکز تحقیقات کشاورزی استان البرز است که 98 نفر به شکل تصادفی با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای بود که روایی آن به روش صوری و تشخیصی و پایایی آن به روش پایایی ترکیبی تایید شد. روش غالب آماری مدل‏سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی بود که با استفاده از نرم افزار Smart PLS اجرا شدند. نتیجه پژوهش نشان داد که توسعه نوآوری سازمانی در موسسه تحقیقات کشاورزی به توانایی در اکتشاف و بهره برداری از دانش وابسته است. در این بین مشخص شد اکتشاف دانش بیشترین تاثیر را بر توسعه فرهنگ نوآوری در سازمان دارد، در حالیکه بهره برداری از دانش بیشترین تاثیر را بر نوآوری و در بعد فرآیند اداری از خود نشان می‏دهد. این نشان می‏دهد در مدیریت واحد‏های تحقیقات کشاورزی تمرکز بر فرایند های اکتشاف و بهره برداری از دانش در بلند مدت سبب توسعه نوآوری سازمانی خواهد شد. در انتهای مقاله پیشنهادهایی برای توسعه نوآوری سازمانی در نظام تحقیقات کشاورزی کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، اکتشاف دانش، بهره برداری از دانش، فرهنگ نوآوری، موسسات تحقیقات کشاورزی
|
  • Saeed Yazdani * Pages 547-556
    Nowadays, continuous growth of developed countries and the rapid growth in developing countries is owing to use of energy. But in recent decades the need to move towards sustainable development, public has thinks to increasing energy productivity to upgrade the production by the specific energy consumption. The other hand, researchers believe that the move to a diversified production system and Economies of Scope due to its, can increase the productivity of inputs. Hence, the present study has been checke the causal relationship between energy productivity and diversity of activities in the agricultural sector by the Toda-Yamamoto causality and Bounds tests. The results indicate the existence of a unidirectional causal relationship from energy productivity to diversity of activities. So, due to the positive influence of energy productivity from diversity of agricultural activities, suggested that government rather than various supportion policies from specific products, encourage agricultural system to more diversification.
    Keywords: Agricultural, Energy Productivity, Diversity of Activities, Toda-Yamamoto causality, Bounds test
  • Esmaeil Pishbahar * Pages 557-572
    This study was performed to investigate the factors affecting tourism demand in Aras free Zone. The data were collected based on random sampling, and it have been analyzed using structural equation modeling approach. Validity was confirmed by experts and in order to determine the reliability of the various sections of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used (0.81 and 0.87). The results indicate that the demand for tourism was affected from the satisfaction of business, religious, historical, and natural tourism and the facilities available. In other words, for increasing tourism demand should increase the quality and quantity of the facilities of Aras free Zone, such as restaurants, tour services, health care, housing, parking and tourist guide. Also, try to reduce cost by reducing transaction costs (Transit, insurance and other costs of clearance) and by increasing the variety of imported goods, increased satisfaction with the business tourism. Also by increasing the number of artificial attractions, protection of natural attractions, providing the framework for the use of ecotourism, and restoration of historical monuments (churches Chopan, Caravanserai of KhwajaNazar ...), and religious places (Holy Shrine of Shoaib and Mohammad Agha) can increase the satisfaction of ecotourism, historical religious tourist.
    Keywords: Tourism Demand, Structural Equation Modeling, Aras Free Zone
  • Mahdi Khosravi, Abd-Almajid Jala, Amp, Rsquo, Ee Esfandabadi, Hosein Mehrabi * Pages 573-587
    Knowing type of the effects of economic shocks and uncertainties over economic body is a suitable guide to make proper decisions in the event of economic shocks. Given the importance of the agricultural sector, the present study examines the effects of macroeconomic shocks: (including agricultural productivity, monetary, oil revenues and government spending shocks) on Iran’ agricultural sector. To this end we construct a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model emphasizing on agricultural sector, considering Iran’s Economic realities based on data from the period 1991-2013. The results show that a positive productivity shock has a positive effect on agricultural output (2.06%), employment (0.23%), capital (1.46%), real wages (0.33%) and home consumption goods (1.33%) and a negative effect on marginal cost, price indexes and imported consumption goods. Positive monetary shock leads to an increase in all agricultural variables except real wages. Following a positive oil revenue; output (0.73%), employment (0.087%), real wages (0.68%) and price indexes fall. In response to an increase in government spending capital (0.28%) and real wages (0.18%) decrease. The results, further, show that the effects of agricultural productivity shock are more persistent and desirable when compared to those of other shocks and in magnitude, generally, the greatest responses are of the shock. On the contrary, positive oil revenue shock has the most negative effects on agricultural sector. Given the negative effects of the oil revenue shock, the government should allocate a share of foreign exchange earnings arising from a positive oil shock to be spent on supporting and strengthening agriculture instead of importing agricultural consumption goods and weakening it.
    Keywords: Macroeconomic shocks, Iran agricultural sector, Dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model
  • Mohammad Jalalzadeh * Pages 589-596
    Contribute to the development of agricultural marketing cooperatives is one of strategies which can help to facilitate the participation of farmers in agricultural marketing cycle. Hence, the purpose of this study was to locate the best areas for establishing the Central Marketing Cooperatives of Agricultural Crops in West Azerbaijan Province. All the farmers of West Azerbaijan Province consisted the statistical population of the study. The specimen volumewas determined as 386persons. Based on the findings, the majority of farmers (96.1 percent) are agree with the creation of marketing cooperatives. Meanwhile, the effectiveness of these marketing cooperatives earned a good score (8 out of 10) from the viewpoints of respondents. Moreover, based on the research results, it was found that variables such as age and main occupation of the farmers have significant influence on their attitudes about marketing cooperatives and their opinion about the effectiveness of these marketing cooperatives. Findings revealed that, Sarashtcounty has minimum range of willingness to establish agricultural marketing cooperatives while it has very good locational situation in this regard. Also spatial analysis discovered that there are three areas in province where has not identified the location of selected classes but included urban and rural settlements and requires Accurate planning.
    Keywords: Spatial analysis, Viewpoints of farmers, marketing cooperative, Agricultural products, West Azerbaijan Province
  • Razieh Namdar, Gholamreza Pzeshki Rad * Pages 597-609
    Sustainable development is an approach for live and work in twenty one century. Review of development literatures shows that sustainable development has three important and fundamental dimensions including: economic, social and environmental sustainability. On the other hand nowadays, sustainability issues are the headpiece of all development activities and programs, including rural development. Emerging environmental problems and their increasing trends are the most important concern for international organizations and scientist. "Human" is an influencing factor and instantaneously, the victim of this crisis. This study was conducted aiming to access to most important factors influencing environmental behaviors of farmers, with qualitative approach, and grounded theory method. Briefly, in this study by revising interviews and frequent referral to data, 158 concepts was recognized and assorted. From these concepts, three ones namely: "environmental attitude", "economic situation" and "environmental policies" were identified as primary categories and 6 categories were assigned as subsidiary categories, which include: access to recourse, background issues, education, technology, Cooperation and Partnership, fellow influence and indigenous experience. Recognizing core category, the paradigm was sketched, finally.
    Keywords: Sustainable Development, Environmental Behaviors, Grounded theory
  • Mohammad Reza Mahboobi * Pages 611-619
    Unsustainably of farmland has received much attention in recent years. Hence there is a need to assess the unsustainably factors of different land management systems. Understanding these factors are critical to formulate appropriate policies and programs for achieve sustainable agriculture. Therefore current research aimed to analyses the factors affecting on unsustainably of agricultural lands within wheat farmers in Malekan County. Using Cochran formula sample size was estimated (n=162) samples have been selected by stratified multi-stage random sampling. Validity of the questionnaire as research tools was confirmed by a panel of agricultural extension and education professionals and some experts from Jihad-e Keshavarzi Management of Malekan County. The reliability of the questionnaire was verified based on pilot study and calculated Cronbach's alpha coefficient equal 0.71. Collected data was analyzed by SPSS21. The results of the factor analysis showed six factors named: characteristics of water and soil, inappropriate climate, economic poverty of farmers, chemical inputs, weakness in technical knowledge and the structure of land that contain 21 variables, explained 71 percentage of variance of unsustainably of agricultural lands in study area.
    Keywords: Unsustainably, agricultural lands, wheat farmers, Malekan County
  • Fatemeh Taheri * Pages 621-632
    Agricultural sector as one of the most important economic sectors among others in Iran, has heavily affected by environmental changes. Recently, the occurrence of dust storms has influenced this sector, in a way many of its consequences for farmers are irreversible. Notwithstanding, farmer's perceptions regarding dust phenomenon will influence their attitude and behavior in order to urgently address and copping with this problem. So, a study was carried out to identify the perceptions of Abadans’ farmers regarding dust using the Q method. The concourse of statements was selected by following a process which included reviewing the related literature as well as interviewing with eight agricultural experts and informant farmers. Then statements were prioritized by experts to reach a final set of 48 statements as the Q sample. These final statements, then, were subjected to sort by farmers as the study participants selected through a purposive sampling. PQMethod software was used to analyze data which resulted in identifying four types of perceptions toward dust phenomenon among farmers.
    Keywords: Dust phenomenon, Perceptions, Q Methodology, Abadan County
  • Kiumars Zarafshani * Pages 633-646
    Oilseed after cereals is considered a major food chain in the world. In Iran, oilseed is a major source of agricultural production. Although there have been major accomplishments in oilseed production in Iran, this country is still dependent on oilseed imports. Moreover, canola adoption among farmers in Kermanshah is not in an acceptable condition and the adoption rate has been rather slower than predicted. Therefore, the purpose of this survey study was to determine the predictors of canola adoption continuance among farmers in Kermanshah. The population in this study comprised of farmers in Kermanshah Townships. Farmers were categorized into adopters, non-adopters, and discontinuance after adoption. Using Bartlet et al. sampling table, a sample of 106 farmers including adopters and discontinuers participated in this study. A researcher made questionnaire was used to collect field data. Result of discriminate analysis revealed that extension agent contact, interest in canola cultivation, participation in extension classes, and agricultural advising services discriminated 69.6% of farmers falling into adopters and discontinuers after adoption. The result of this study has implications for agricultural policy makers in developing canola production in Kermanshah province.
    Keywords: Adoption, canola, adopters, non-adopters, abandoners
  • Shapour Zarifian* Pages 647-655
    Water is one of the major factors which have a limiting effect on agricultural development especially in warm and dry places. Regarding the limitation, effective control in monitoring optimal use of water resources is inevitable. One of the irrigation methods which considerably reduce the amount of used water is trickle irrigation. This method has been introduced to palm cultivators of Dashtestan City, which is one of the centers of date production in the country since 1992, but only 372 farmers (%7) have employed it from 5000 palm cultivators. Thus, identifying the elements which make farmers to accept this system of irrigation could help the regional authorities in persuading farmers to employ it increasingly. In this descriptive- correlation research, we used a questionnaire, including closed-ended questions.120 participants were selected using stratified random sampling method from the target population(5000) according to Cochran’s formula. For analyzing data, the Logit regression model was used. The results showed that the land area, income level, the compatibility with land condition, and the possibility of receiving loan or other banking facilities had positive and age and the number of palm land had negative significant effects in adopting trickle irrigation.
    Keywords: Trickle irrigation, Adoption, Dashtestan, Logit Model, Palm
  • Mohsen Ahadiyat * Pages 657-679
    The purpose of study was to investigate components affecting the management of virtual water trade from water experts’ view point; a survey research was conducted. This research was a descriptive- corelative research based on structural equation modelling. The data collection tool was questionnaire and statistical population included water experts (N=300). Using krejcie and Morgan’s (1970) table 169 were selected using sample random sampling method. To determine the validity of questionnaire, panel of experts of the department of agricultural extension and education at tarbiat Modares University was used. Furthermore, in order to assess the reliability of the research tool, cronbach's alpha test was used. The value of cronbach's alpha coefficient was calculated. The value of cronbach's alpha for different parts of the questionnaire was between 0.70 and 0.90. Statistical tests used in this study were spearman, Pearson correlation coefficient. The results of correlation analysis showed that political component, economic, environmental, social - cultural and educational - extension had significant relationship with the dependent variable. To evaluate the Fitting Model of the latent variables and to test the research hypotheses, the structural equation modelling technique was applied through LISREL8.80 software. The results of confirmatory factor analysis confirmed the reliability and fitness of the latent variables of the research. Structural equation modelling showed that 65 percent of the changes in the distribution of Virtual water trade management were explained through external latenet variables and fitness of the model was confirmed.
    Keywords: Virtual water, Water Experts, Eeffective Components, Management
  • Amir Alambaigi, Sara Jalilian *, Somaye Latifi Pages 681-691
    One of the main strategies for sustainable rural development is the development of self-employment among rural youth. Entrepreneurship characteristic, attitude and intention are the factors affecting entrepreneurial and self-employment behaviors. Therefore, awareness of the level of entrepreneurial characteristics, attitude, and intention among rural youth and their relationship has great importance in the development of entrepreneurship and self-employment programs in rural areas. This study is performed to assess the effect of entrepreneurship characteristics on attitude and intention of self-employment of rural youth as two phenomena explain the behavior. The samples consisted of rural youth from West Islam Abad county that 200 of them were selected randomly. The survey instrument was a questionnaire; According to experts confirmed the validity of the way it was and to evaluate the reliability of the reliability of the combination was used. Data processing was the dominant method of covariance-based structural equation modeling as a result the adjusted model showed that despite the attitude of self-employment and entrepreneurial characteristics of rural youth from West Islam Abad county had a significant positive effect. This finding suggests that both attitude and intention of self-employment are effected by individual entrepreneurial characteristics simultaneously.
    Keywords: entrepreneurship characteristic, self- employment intention, attitude, rural youth
  • Sina Sahebdel *, Mohammad Ali Nasajhaye Sarafi, Mohsen Malekli, Saeedeh Ojaghi Pages 693-729
    In hitherto empirical researches, the role of organizational learning in innovation has been considered, but its impact mechanism is not so clear. Therefore, this research, with emphasis on the exploration and exploitation of knowledge as two central components of learning, has examined their role in organizational innovation capabilities. The statistical population of the research was consisted of researchers in agricultural research centers of Alborz province which of them 98 participants were randomly selected with different specialties. The research instrument was a questionnaire whose validity was confirmed by its face and discriminant validity and its reliability was confirmed composite reliability. The dominant statistical method was the structural equation modeling partial least squares method that was conducted using Smart PLS software. The result of the research showed that the development of organizational innovation at the Agricultural Research Institute is dependent on the ability to knowledge exploration and exploitation. It was found that knowledge exploration has the greatest impact on the development of innovation culture in the organization, while the exploitation of knowledge has the most impact on innovation and the administrative dimension of the process. This suggests that the management of agricultural research units would focus on the exploration and exploitation of knowledge in the long run, which could result in the development of organizational innovation
    Keywords: Organizational innovation, Knowledge Exploration, Knowledge Exploitation, Innovation culture, Agricultural Research Institutes