فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و چهارم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا عباسی، بهروز محمدی نرگسی، رضا کشاورز نیا، قربان پور ابراهیم صفحات 359-370
    ماشک گل خوشه ایاز بقولات علوفه ای و مرتعی کشور است که به دلیل سازگاری و تحمل به تنش های محیطی مورد توجه می باشد. در این پژوهش خصوصیات مورفولوژیک و زراعی 89 ژنوتیپ ماشک گل خوشه ایدر دو محیط تنش و عدم تنش در قالب طرح آگمنت در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران واقع در کرج در سال زراعی 90 - 1389 مورد ارزیابی و روابط بین صفات مختلف با استفاده از روش های چند متغیره آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان ضریب تغییرات فنوتیپی مربوط به تعدادگل در خوشه و تعداد غلاف بود. نتایج ضرایب همبستگی مشخص نمود که بین عملکرد در شرایط عدم تنش و صفات ارتفاع گیاه، تعداد غلاف، وزن صد دانه، عملکرد علوفه خشک، تعداد دانه در غلاف، ارتفاع میانگره و تعداد گل همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین بین عملکرد در شرایط تنش و صفات ارتفاع گیاه، تعداد غلاف، وزن صد دانه، عملکرد علوفه خشک، تعداد دانه در غلاف و تعدادگل همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ماشک گل خوشه ای، تنوع ژنتیکی، تنش خشکی، رگرسیون مرحله ای و تحلیل عاملی
  • میلاوه شیرازی، علیرضا عباسی، علیرضا طالعی، رحیم سروستانی صفحات 371-377
    اکسپنسین ها یک نوع پروتئین سست کننده دیواره سلولی هستند که قادرند انبساط دیواره سلولی را در روش های وابسته به pH بدون هیدرولیز اجزای اصلی ساختار دیواره سلولی، واسطه کنند. ژن AtEXPA1 آرابیدوپسیس بطور اختصاصی در سلول های روزنه بیان شده و رفتار روزنه ای را کنترل می کند. هدف از این مطالعه انتقال ژن AtEXPA1 آرابیدوپسیس به گیاه توتون و بررسی اثر آن روی فنوتیپ گیاهان بدست آمده بود. از روش تراریختی به واسطه آگروباکتریوم برای انتقال سازه pBI121:AtEXPA1 به توتون استفاده شد. فعال بودن تراژن با روش RT-PCR و آغازگر های اختصاصی تایید شد. نتایج نشان داد که سلول های روزنه گیاهان تراریخت بدست آمده تحت تاثیر نور و متعاقب آن اسیدی شدن سلول های روزنه دچار یک گسترش برگشت ناپذیر شده، که در نتیجه آن در دمای بالا آب گیاه از دست رفته و پژمرده می شود. این نتایج نشان می دهد که AtEXPA1 یک ژن مرتبط با رفتار روزنه ای است و ممکن است در شرایط محیطی مختلف در تنظیم آب سلولی دخیل باشد.
    کلیدواژگان: اکسپنسین، انتقال ژن، AtEXPA1، محتوای نسبی آب گیاه
  • علی مرادی، فرزاد شریف زاده، رضا توکل افشاری، رضا معالی امیری صفحات 379-397
    در طی دوره رسیدگی بذر و جوانه زنی پس از آن، تغییرات عمده ای در بیان ژن ها، فرایندهای متابولیک و وضعیت فیزیولوژیک بذر رخ می دهد.به منظور ارزیابی الگوی پروتئوم بذرهای علف گندمی بلند در شرایط متفاوت رشدی شامل: بهینه (دمای C̊ 20 و پتانسیل آبی صفر بار)، تنش خشکی (دمای C̊ 20 و پتانسیل آبی 6- بار) و تنش دمای پایین (دمای C̊ 6 و پتانسیل آبی صفر بار) برای جوانه زنی قرار گرفتند. نمونه برداری از بذرهای خشک (زمان صفر) و بذرهای جوانه زده در شرایط بهینه، تنش خشکی و دمای پایین به ترتیب در 14، 36 و 96 ساعت پس از شروع آزمایش (پیش از خروج ریشه چه) انجام شد. به منظور شناسایی پروتیئن های استخراج شده از روش انگشت نگاری جرم پپتید استفاده شد، که بدین منظور از روش MALDI-TOF) MS) برای شناسایی لکه ها استفاده شد. در این سه گروه مقایسه ای تعداد 114 لکه دچار تنظیم افزایشی و یا کاهشی شد. بیشترین میزان تغییرات در میان این گروه ها نیز در مقایسه بذر جوانه زده در شرایط تنش دمای پایین و بذر خشک با 78 لکه تغییر یافته مشاهده شد، که از میان آنها 65 لکه دچار تنطیم افزایشی و 13 لکه دچار تنظیم کاهشی بودند.
    کلیدواژگان: علف گندمی بلند، جوانه زنی، تنش خشکی
  • حسین نوری، علی احمدی، کاظم پوستینی صفحات 399-410
    مطالعات دست ورزی درروابطمنبع و مخزنطی مرحله بعد ازگلدهیدرگندمنتایجمتناقضی را نشان داد است، این گونه نتیجه گیریمی شودکهعملکرد گندممی تواند به وسیله منبع و یا مخزن محدود شود. هدف از این مطالعه تعیین شدت محدودیت نسبی اندازهمنبع در سی و شش رقم گندم زراعی ایرانو شناخت سازوکار های جبرانی قدرت منبع در پاسخ به کاهش اندازه منبعبود. این آزمایشبه صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 36 رقم گندم به عنوان فاکتور اصلی و3 شدت حذف برگ شاملشاهد (ND)، حذف همه برگ ها (FD) و حذف همه برگ ها به جزء برگ پرچم(PD)به عنوان فاکتور فرعیبودند. حذف برگ در مرحله گلدهی (شکل گیری ظرفیت مخزن) انجام شد. ارقام گندم واکنش بسیار متفاوتی به حذف برگ نشان دادند به عبارت دیگر در بین ارقام مورد مطالعه ارقامی با کاهش معنی دار عملکرد در تیمار PDو عدم کاهش معنی دار عملکرد حتی در تیمارFDمشاهده شد که بیانگر درجات بسیار متفاوت محدودیت منبع و مخزن در بین ارقام و احتمالا وجود برخی سازوکارهای جبرانی در حالت کاهش سطح برگ می باشد.تنوع بسیار زیادی از نظر سطح برگ پرچم بین ارقام مورد مطالعه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: حذف برگ، گلدهی، گندم، منبع
  • امین الله موسوی بوگر، محمدرضا جهانسوز*، محمدرضا مهرور، رضا حسینی پور صفحات 411-418

    خاک ورزی حفاظتی یک حرکت سریع و رو به رشد در ایران است که در شکل کامل آن یعنی کشاورزی حفاظتی به عنوان آخرین فن آوری کاربردی برای رسیدن به پایداری در نظام های تولید محصولات زراعی کشورهای پیشرفته و رو به توسعه در نظر گرفته شده است. به منظور تعیین تاثیر سیستم های مختلف خاک ورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم آبی، آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج در سال 1389 با استفاده از طرح آماری طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های یک بار خرد شده شامل دو عامل و در چهار تکرار به اجرا در آمد. سه روش مختلف خاک ورزی شامل روش متداول (شخم با گاو آهن برگردان دار+ دو بار دیسک عمود بر هم+ لولر+ بذرکار)، روش حداقل خاک ورزی (دستگاه خاک ورز مرکب شامل تیغه های برش خاک به عمق 15 سانتیمتر و غلتک + بذرکار) و روش بدون خاک ورزی (کاشت مستقیم بذور گندم در زمین زراعی با بذر کار بدون خاک ورزی بالدان برزیل) به عنوان سطوح عامل اصلی و سه رقم گندم پیشتاز، پیشگام و بهار به عنوان سطوح عامل فرعی در نظرگرفته شدند.

    کلیدواژگان: خاک ورزی، گندم، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • محمدرضا جهانسوز، غلامرضا محسن آبادی صفحات 419-427
    به منظور ارزیابی سودمندی کشت مخلوط جو و ماشک و کارایی جذب نور، آزمایشی در مزرعه آموزشی و پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال زراعی84-1383 انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. کود نیتروژن به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (0، 45 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و فاکتور فرعی در چهار سطح (شامل کشت خالص جو، مخلوط جو- ماشک به نسبت 50: 50 و دو سطح ماشک خالص تلقیح شده با باکتری رایزوبیوم و بدون تلقیح) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که کشت مخلوط نسبت به کشت خالص جو و ماشک برتری داشت
    کلیدواژگان: علوفه، مخلوط، منابع محیطی
  • مهدی جمشیدمقدم، سیدسعید پورداد صفحات 429-440
    به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ محیط و تشخیص ژنوتیپ های پرمحصول و سازگار، آزمایشی با استفاده از 17 ژنوتیپ گلرنگ بهاره در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در 9 ایستگاه تحقیقاتی به مدت 4 سال (1382 تا 1385) تحت شرایط دیم اجرا گردید. بر اساس تجزیه مدل امی، اثر اصلی ژنوتیپ، محیط، اثر متقابل ژنوتیپ محیط معنی دار شد و شش مولفه باقیمانده در مدل امی، 82 درصد از مجموع مربعات اثر متقابل را توجیه نمود. در این تحقیق از آماره های پایداری امی (SIPC، EV، AMGE، D و ASV)، روش رگرسیونی ابرهارت-راسل، واریانس پایداری شوکلا، آماره عملکرد-پایداری (YS) و بای پلات ژنوتیپ + اثرمتقابل ژنوتیپ محیط (GGE) استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از آماره های پایداری امی ژنوتیپ های G13، G8 و G6 پایدارتر و دارای سازگاری عمومی به محیط های مورد بررسی بودند. برای آماره عملکرد- پایداری و GGE بای پلات با توجه به مقوله سازگاری و عملکرد G15 و G4 به عنوان ژنوتیپ های برتر معرفی گردیدند. ژنوتیپ G13 (PI-250536) بر اساس کلیه آماره های پایداری بعنوان ژنوتیپ پایدار و پرمحصول شناسایی شد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، اثر متقابل ژنوتیپ محیط، مدل امی، GGE بای پلات
  • محمد جعفراقایی، شاهین واعظی، محمد علی ابراهیمی، مقداد توکلی صفحات 441-453
    جنس آژیلوپس Aegilops L. یکی از خویشاوندان وحشی گندم نان بوده و پراکنش وسیعی در خاور میانه و غرب آسیا دارد که ایران بخش وسیعی از این منطقه را در بر می گیرد. گونه های این جنس در تکامل گندم هگزاپلوئید نقش به سزایی داشته و به طور مستقیم و غیرمستقیم بخشنده ژنوم های D و B به این گندم می باشند. به منظور شناسایی و تعیین سطح پلوئیدی تعدادی از نمونه های آژیلوپس بومی ایران، 103 نمونه متعلق به 8 گونه که از نقاط مختلف ایران جمع آوری شده بودند، با دو روش فلوسیتومتری و سیتوژنتیکی مورد بررسی قرار گرفتند. سطوح پلوئیدی نمونه ها با مقایسه نمودار پیک فلوسیتومتری هر نمونه با پیک مشابه در نمونه های شاهد گندم هگزاپلوئید و جو دیپلوئید برآورد گردید و برای تائید برآوردها دو نمونه از هرگونه مورد بررسی کاریوتایپ میتوزی قرار گرفت. مطالعات کاریوتایپی نمونه ها، برآورد سطوح پلوئیدی نمونه ها با استفاده از روش فلوسیتومتری را تایید کرد اما این روش برای شناسایی ناهنجاری های سیتوژنتیکی مناسب نبود. اغلب نمونه های مورد بررسی از تقارن کروموزومی زیادی برخوردار بودند و تنها نمونه های گونه Ae. triuncialis با اندکی انحراف در کلاس A2 استبینز قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: آژیلوپس، تنوع ژنتیکی، فلوسیتومتری، سیتوژنتیک
  • روح الله عبدالشاهی، مهدیه سالارپور، طیبه سادات سادات حسینی، حمزه امیری صفحات 455-465
    به منظور بررسی تاٴثیر سیستم ریشه ای، جذب و کارآیی مصرف آب و بنیه گیاه بر عملکرد و میزان تحمل به خشکی در 40 ژنوتیپ گندم، دو آزمایش مزرعه ای و گلخانه ای در دو سال زراعی 90-1388 اجرا شد. آزمایش ها به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا و نتایج دو سال به صورت مرکب تجزیه شد. تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه ای بین ژنوتیپ ها برای اکثر صفات وجود داشت. صفات طول ریشه اصلی و میزان مصرف آب، همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در شرایط تنش(به ترتیب **71/0=r و **47/0=r) و نمره تحمل به تنش (به ترتیب **67/0=r و **43/0=r) داشتند. همچنین، نتایج همبستگی ها نشان داد ژنوتیپ های دارای ریشه طویل تر زیست توده (وزن خشک ریشه و اندام هوایی) بیشتری تولید می نمایند و کارآیی مصرف آب بالاتری دارند. میزان مصرف آب همبستگی معنی داری با صفات ریشه (وزن خشک و طول ریشه اصلی)، وزن خشک اندام هوایی و کارآیی مصرف آب داشت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، زیست توده، مکانیسم تحمل به تنش
  • صبرینه فرزان، بیژن یعقوبی، جعفر اصغری، المیرا محمد وند، آتوسا فرح پور صفحات 467-478
    این بررسی در سال های 1387 و 1391 در موسسه تحقیقات برنج کشور به منظور مطالعه واکنش علف هرز سوروف و گیاه زراعی برنج به علف کش های اکسادیارژیل، بوتاکلر و تیوبنکارب اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل دز علف کش در شش سطح (تا سه برابر دز توصیه شده) و زمان مصرف علف کش در دو سطح (قبل و بعد از نشاءکاری) بود. نتایج نشان داد که کارایی علف کش ها در کنترل سوروف تا 4-هفته پس از نشاکاری مشابه (95٪≤) بود. کارایی اکسادیارژیل در 6-هفته پس از کشت به 60-50 درصد کاهش، اما کارایی دو علف کش دیگر مشابه مرحله قبلی ارزیابی بود. گیاه سوزی علف کش ها بر روی برنج با افزایش دز علف کش دارای روند افزایشی بود، اما میزان آن برای علف کش های مورد بررسی در زمان های مختلف مصرف متفاوت بود. کاربرد اکسادیارژیل قبل از نشاءکاری و تیوبنکارب و بوتاکلر بعد از نشاءکاری دارای گیاه سوزی کمتری بودند. همه علف کش ها سبب افزایش طول دوره تا 50% گلدهی شدند، ولی شیب مدل خطی برازش شده برای علف کش تیوبنکارب در روش کاربرد قبل از نشاءکاری حدود دو برابر دیگر تیمارها بود.
    کلیدواژگان: زمان مصرف، قبل از نشاءکاری، بعد از نشاءکاری، بوتاکلر
  • صادق اسدی، محمدرضا چایی چی، حمید عباسدخت، حمیدرضا اصغری، منوچهر قلی پور صفحات 479-493
    تعیین بهترین مخلوط کشت گیاهان علوفه ای و دارویی از ارکان اساسی در افزایش کیفیت علوفه در نظام تولید علوفه دارو به حساب می آید. به منظور بررسی تاثیر کودهای نیتروژنه (زیستی، شیمیایی و تلفیقی) روی کمیت و کیفیت علوفه سورگوم و شنبلیله در کشت مخلوط افزایشی سورگوم و شنبلیله، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار درمزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه تهران واقع در دولت آباد کرج در سال زراعی 90-1389 به اجرا در آمد. سطوح مختلف کودی شامل: شاهد بدون کود (N0)، کود بیولوژیک (ازتوباکتر- ریزوبیوم- آزوسپرلیوم- میکوریزا) (NBi)، کود شیمیایی نیتروژن (درقالب اوره بر مبنای آزمایش خاک) (100 Nch) و کود تلفیقی شامل کود بیولوژیک + 50% کود شیمیایی نیتروژن (NBi+Nch50)، هر چهار تیمار به عنوان عامل اصلی در نظر گرفته شدند. ترکیب های کشت مخلوط شامل: کشت خالص سورگوم بدون علف هرز (S0)، کشت خالص سورگوم با علف هرز (Sw)، کشت خالص شنبلیله بدون علف هرز (T0)، کشت خالص شنبلیله با علف هرز (Tw)، کشت سورگوم+ 50% کشت شنبلیله (ST50) و کشت سورگوم+ 100% کشت شنبلیله (ST100) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط افزایشی، سورگوم، شنبلیله، کود های نیتروژنه، کیفیت علوفه
  • علی انصوری، احمد غلامی، محمدرضا چایی چی، حسن شهقلی، صادق اسدی صفحات 495-505
    به منظور بررسی برهمکنش گوگرد و باکتری تیوباسیلوس بر کلونیزاسیون ریشه توسط قارچ میکوریزا و رشد ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنچ سطح گوگرد: (شاهد (S0)،50 (S50)، 100 (S100)، 150 (S150) و 200 (S200) میلی گرم بر کیلوگرم خاک گلدان)، تیوباسیلوس در دو سطح (شاهد (عدم مصرف T0 و مصرف T1) و قارچ میکوریزا در سه سطح (عدم تلقیح یا شاهد (M0)، تلقیح با Glomus intraradices (M1) و Glomus mosseae (M2)) بودند. نتایج نشان داد کاربرد گوگرد و تیوباسیلوس، کلروفیل، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته و طول ریشه را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد. تلقیح بذر با G.intraradices و G.mosseae وزن خشک ریشه (به ترتیب 9/15 و 5/14 درصد)، کلونیزاسیون ریشه (8/88 درصد) و طول ریشه (به ترتیب 6 و 1/1 درصد) را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد. کاربرد منفرد و توام گوگرد و تیوباسیلوس تاثیر منفی بر درصد کلونیزاسیون ریشه داشت.
    کلیدواژگان: تیوباسیلوس، رشد ذرت، کلونیزاسیون ریشه، گوگرد، میکوریزا
  • فرانک روزبه، داریوش داودی، سهیلا تکلو، مژگان کوکایی نژاد، سمر خیامیم صفحات 507-515
    علیرغم توسعه تکنولوژی دابل هاپلوییدی برای بهبود صفت مقاومت به بیماری در گیاهان مختلف، گزارشات معدودی در ارتباط با ایجاد لاین های دابلویید مقاوم به ریزومانیا در چغندرقند وجود دارد. در این تحقیق به منظور دستیابی به لاین های خالص مقاوم به ریزومانیا وبذرگیری از آنها، از چهار توده چغندرقند دارای مقاومت نسبی به این بیماری کشت تخمک انجام گرفت. تخمک های جدا شده در محیط N6 با هورمونهای BA و NAA کشت شدند. برای تولید گیاهان دابل هاپلویید، گیاهچه های حاصل به صورت تک جوانه در تیمار کلشی سین در شرایط درون شیشه قرار گرفتند. ریشه زایی گیاهجه ها به صورت درون شیشه ای انجام شد و پس از سه هفته گیاهان به گلخانه منتقل شدند. پس از حذف گیاهان با تعداد کروموزومهای نامتعادل،گیاهان دابل شده پس از طی دوره مناسب سرمادهی جهت بذرگیری به مزرعه منتقل شدند و در مزرعه از آنها بذر گیری به عمل آمد. میزان پاسخگویی تخمکها در توده های مورد استفاده از 6/1 تا 4 درصد متفاوت بود. بررسی های سیتولوژیکی جهت تعیین سطح پلوئیدی گیاهان حاصل از کشت تخمک، نشان داد که 5/24 درصد هاپلویید، 59 درصد دیپلویید و 4/16 درصد گیاهان تتراپلویید بودند و میکسوپلوییدی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: مقاومت به ریزومانیا، دابل هاپلویید، تیمار کلشی سین، چغندر قند
  • عباس غفوری، مرتضی زاهدی، حسن کریم مجنی صفحات 517-528
    به منظور بررسی تاثیر تیمارهای عاری و تداخل علف های هرز بر عملکرد و صفات رشدی سیب زمینی تحت دو روش آبیاری جویچه ای و قطره ای نواری، آزمایشی در بهار سال 1390 در مزرعه دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش فاکتور اصلی شامل روش های آبیاری جویچه ای و قطره ای و فاکتور فرعی تیمار های رقابتی علف هرز شامل دو سری تیمارهای عاری از علف هرز و تیمارهای تداخل علف هرز در فاصله زمان های 20، 30، 40، 50 و 60 روز پس از سبز شدن بود. دو تیمار عاری و تداخل با علف های هرز در تمام فصل نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. در این مطالعه تداخل علف های هرز سبب کاهش معنی داری در عملکرد، ارتفاع بوته، تعداد انشعابات بوته و وزن خشک سیب زمینی شد. بیشترین تراکم علف های هرز در هر دو روش آبیاری در ابتدای فصل رشد به دست آمد و با گذشت زمان بدلیل رقابت در اثر پدیده خود تنکی از تعداد علف های هرز کاسته شد، ولی با گذشت زمان وزن خشک علف های هرز افزایش یافت.
    کلیدواژگان: رقابت علف های هرز، سیب زمینی، آبیاری جویچه ای، آبیاری قطره ای، عملکرد غده
  • فرزین فروغی منش، حسن حبیبی، محمد عبدالهیان نوقابی صفحات 529-537
    در این آزمایش، بررسی اثر تراکم بوته و زمان برداشت بر عملکرد کمی و کیفی دو اکوتیپ و یک رقم اصلاح شده گیاه چیکوری، در مزرعه تحقیقاتی شرکت قند قزوین طی سال 1391 انجام شد. دو اکوتیپ بومی ایران، از مناطق زنجان و کاشان و یک واریته زراعی وارداتی بنام اورچیز در سه تراکم کشت (6 و 12 و 18 بوته در متر مربع) با سه زمان برداشت (10 و 30 شهریور و 20 مهر ماه) در قالب آزمایش فاکتوریل با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر اصلی ژنوتیپ برای بیشتر صفات از جمله عملکرد ریشه، درصد و عملکرد اینولین معنی دار بود. تراکم بوته بر درصد اینولین تاثیر نداشت ولی موجب افزایش معنی دار عملکرد ریشه و عملکرد اینولین گردید. تاخیر در زمان برداشت موجب افزایش درصد و عملکرد اینولین شد ولی بر عملکرد ریشه، تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: واریته چیکوری، عملکرد ریشه، درصد اینولین، فروکتوز، بریکس
|
  • Pages 359-370
    Common vetch) Vicia sativa. L) is belong to Fabaceae family and due to adaptation and tolerance to environmental stresses are considered. In this research، morphological and agronomic characteristics of 89 genotypes of common vetch) Vicia sativa. L) were evaluated in an augmented design under irrigated and drought stress conditions in research field of University of Tehran at Karaj in 2011. Relationships among different characteristics using multivariate statistical analysis methods were analyzed. The result of coefficient correlation analysis revealed significant positive correlation between yield and plant height، pod number، seed weight، dry forage yield، seed number per pod، plant height and internode number of flowers. Also there was a significant positive correlation between yield and plant height، pod number، seed weight، dry forage yield، seed number per pod under stress condition. Stepwise regression analysis in normal condition showed number of pods، number of seeds per pod، seed weight، internode distance and days from sowing to pod in normal condition and number of pods، number of seeds per pod، seed weight and internode distance in stress condition were the most effective in yield.
    Keywords: common vetch, genetic diversity, stepwise regression, factor analysis
  • Pages 371-377
    Expansin proteins are a type of cell-wall loosening proteins which able to cell wall expansion in pH-dependent manure without hydrolyze of main cell wall structures. The Arabidopsis EXPA1 exhibit guard cell specific expression and trigger the stomatal movements. The objectives of this study were to transfer the AtEXPA1 gene into tobacco plants and evaluate their phonotypic effects on transformed plants. For transformation of tobacco، the Agro-infection method was selected. The activity of transferred gene was confirmed with RT-PCR. Obtained results showed that the guard cells of transgenic plants incurred an irreversibly extension which induced by light and subsequently cell acidification، resulting in loss of plant cellular water and wilting in plants. These results indicate that AtEXPA1 gene is a cell-guard associated gene and may indirectly involve in regulation of cellular water in different environmental conditions.
    Keywords: Expansin, Gene Transferring, AtEXPA1, Relative water content
  • Pages 379-397
    Tall wheatgrass (Agropyronelongatum) is native to Iran and is used in a wide area of rangelands and also used in drylandseeding program. This plant produces green and dry fodder and has a great importance in protecting drylands from water and wind erosion. Seed proteome analysis was conducted under three conditions، namley، optimum (20 °C and zero water potential)، drought conditions (20 °C and – 6 bar)، and low temperature (6 °C and zero water potential). Seed sampling was conducted after 14، 36 and 96 hours of imbibition and before radicle protrusion. Comparing all the treatments، proteome analysis showed that 114 spot exhibited either up or down regulation. The highest variation of spots (78 spots) was detected by comparing germinated seeds under low and drought conditions، of which، 65 spots were up-regulated and 13 spots were down-regulated. The lowest spot variation was detected by comparing germinated seeds under optimum and drought conditions. 35 spots involved in storage proteins (glutenin، globulin and Avenin)، 34 spots in starch (β-amylase and starch synthase) and sucrose (sucrose synthase) metabolism. Most of the down-regulated proteins were chaperonins (heat shock proteins) and antioxidant (peroxiredoxin); some of them had a dual role (like serpin and α-amlase inhibitor).
    Keywords: Tall wheatgrass, sprouting, Drought
  • Pages 399-410
    Studies manipulating the source-sink relationships during post anthesis in wheat have shown inconsistent results، concluding that wheat yield could be either sinkor source-limited. The aim of this study was to determine source limitation degree of 36 Iranian wheat cultivars andto investigate their intrinsic compensatory mechanism in response to source size reduction. A split plot design based onrandomized complete block designwas carried out with 3 replications. Treatment included 36 wheat cultivars and different levels of defoliation (non-defoliated control(ND)، removal of all leaves (FD)، removal of all leaves except the flag leaf (PD)). Defoliation was carried out at flowering stage. A wide range of responses to defoliation treatments observed among the cultivars، suggesting a high variation in sink or source limitation among the cultivar while them were cultivars with no response sever leaf defoliation (FD) same cultivars different even by mild leaf defoliation (PD)، thatimplying to possible various compensatory mechanism in cultivars.
    Keywords: defoliation, flowering, source, wheat
  • Mohammad Reza Jahansooz Pages 411-418

    Conservation tillage، a fast growing practice in Iran، is considered as a means to achieve sustainability in agricultural systems. This study was carried out to determine the effect of tillage systems (No-tillage، Minimum tillage and Conventional tillage) on yield and yield components of three irrigated wheat varieties. The field experiment was conducted at the experimental station of the University of Tehran in 2010. The experimental design was RCBD in split-plot arrangement with four replicates. Three different Tillage systems including conventional، minimum tillage and no-till were applied in main plots. Wheat cultivars (Pishtaz، Pishgam and Bahar) were sown in sub plots. The results showed a significant difference amongst different method. Grain yield، number of spikes per square meter، biological yield، harvest index and 1000 grain weight were higher in conventional than the other two systems P

    Keywords: Tillage systems, wheat, grain yield, Yield components
  • Mohammad Reza Jahansooz Pages 419-427
    In order to evaluate intercropping of barley (Hordeum vulgare) and vetch (Vicia vilosa ler ssp. Desycarpa)، two field experiments were conducted on the farm of the University of Tehran، Karaj، Iran in 2004 and 2005. A split plot experiment based on randomized complete block design (RCBD) with four replications was used in this study. Nitrogen was the main factor (0، 45 and 90) and sub plot factor consist of sole wheat and barley and their 50%: 50% mixture). Results showed that mixture was more efficient than sole crops (LER < 1). The highest LER occurred when nitrogen was not applied. Intercrops absorb 12% more light than sole crops and the light use efficiency was higher in mixture than sole crops. Means of light use efficiency in pure barley، pure vetch and the mixture were 1. 67،. 73 and 1. 75 g. Mj-1، respectively. Different cropping systems had a significant t effect on leaf area index (P < 0. 05) and area of leaf was greater at flowering stage in mixture. It can be concluded that intercropping was more efficient than sole cropping especially under low input conditions for the region. Of course more investigation is recommended.
    Keywords: Forage, mixtures, environmental
  • Pages 429-440
    In order to study genotype  environment interaction (G  E) and to identify high yielding and stable genotypes، 17 safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications، at 9 research stations during four consecutive cropping seasons (2003–06) under rainfed conditions. On the basis of AMMI analysis of variance، effects of genotype، environment and G  E were significant. The six IPCAs included in the AMMI model explained 82% of the interaction sum of squares. Stability parameters of AMMI model (SIPC، EV، AMGE، D and ASV)، Eberhart & Russell’ method، Shukla’ stability variance، yield-stability statistic (YS)، and simultaneous selection for yield and stability using GGE distance (GGED) were used to find the stable genotypes. According to stability statistics of AMMI analysis، G13، G8 and G6 could be considered as genotypes with general adaptability. The GGE biplot and the YS statistics gave similar results in identifying G15 and G4 as the best genotypes across environments. Finally، according to all stability statistics and mean yield، G13 (PI-250536) was recognized as the most stable genotype in all environments.
    Keywords: Safflower (Carthamus tinctorius L.), Genotype environment interaction, Genotype vironment interaction
  • Pages 441-453
    The genus of Aegilops a wild and weedy relative of bread wheats، has wide distribution in Middle East and West Asia، These areas include major parts of Iran. The species in this genus have a great role in hexaploid wheat evolution and they are donor of D and B genome، directly and indirectly. To identify some Iranian Aegilops accessions، one handred and three accessions from eight species from different area of Iran، were evaluated by Flowcytometry and Karyotypic means. Ploidy levels of accessions were estimated by campare flowcytometric pick of accessions، hexaploid wheat and diploid barly. Karytypic evaluation was used to conferm flowcytometry results. Flowcytrometric estimations for ploidy level were supported by karyotypic data، but it was not suitable for anuploidy detection in accessions. Most of accessions were highly symmetric for their karyotype structure، Ae. triuncialis with a few asymmetries were located in 2A class of Stebbins classification. Ae. speltoeides، one of the oldest species and probably donor of B genome of cultivated wheats، showed most variation for Centromeric Gradiant and Koromosome distribution indices.
    Keywords: Aegilops spp, Genetics diversity, Flowcytometry, Cytogenetics
  • Pages 455-465
    Two glasshouse and field experiments were conducted to assess the effects of root system، water uptake، water use efficiency and early vigor on yield and drought tolerance of bread wheat in two successive farming seasons (2009-11). The experiments were conducted as randomized complete block design and two-year results analyzed as combined design. Considerable genetic variation was observed among 40 genotypes for most of the traits. Root length and water uptake showed significantly positive correlations with yield under drought stress condition (r=0. 71** and r=0. 47**، respectively) and drought tolerance score (r=0. 67** and r=0. 43**، respectively). Moreover، genotypes with higher root length had higher water use efficiency and biomass (dry shoots and roots weight). Water uptake had significant correlation with root system (root dry weight and length)، above ground dry matter and water use efficiency. These correlations demonstrate breeding for a character may modify other traits simultaneously. Stepwise regression analysis showed that the root length was the most important traits on yield under drought stress، followed by biomass، leaf length، water use efficiency and yield potential. Based on two years results، Mahdavi and Akbari had the highest yield in drought stress and normal conditions، respectively.
    Keywords: drought stress, biomass, mechanisms of stress tolerance
  • Pages 467-478
    This study was carried out in 2008 and 2012 in rice research institute of Iran (Rasht) in order to study the response of barnyardgrass and rice to oxadiargyl (Oxa)، butachlor (Buta) and thiobencarb (TB) herbicides. Treatments included herbicide doses in six levels up to three times the recommended rate، and time of application in two levels before transplanting (BT)، and after transplanting (AT). Results showed that herbicides efficacy on barnyardgrass control up to 4-WAT was similar (≤ 95). Oxa efficacy 6-WAT decreased to 50-60%، but two other herbicides efficacy was similar to previous stage. Herbicides phytotoxicity increased as herbicides dose increased، but differently between herbicides and time of application. Oxa toxicity was less when applied BT compared with AT application، while TB and Buta، showed more toxicity if applied BT. Day to 50% flowering increased as herbicides doses increased، but the slope of linear fitted model was twice more for TB if applied BT compared with AT application and also in comparison with two other herbicides.
    Keywords: Application timing, before transplanting (BT), after transplanting (AT)
  • Pages 479-493
    Determining the best mixture of sorghum and fenugreek intercropping defines the best forage quality in medicinal forage production. This project was conducted to evaluate the effect of biological، chemical and integrated fertilizing systems on forage quantity and quality in sorghum and fenugreek intercropping. The experimental treatments were arranged as split plots based on randomized block design with three replications. The fertilizing treatments consisting of: 1. Control (N0 fertilizer)، 2. Biological fertilizer (a combination of Azosperilium، Azotobacter، Rhizobium and Mychorriza)، 3. Chemical fertilizer (urea based on soil analysis)، 4. 50% chemical fertilizer + Biological fertilizer were assigned to the main plots. The subplots were assigned to different additive intercropping combinations of sorghum and fenugreek viz. 1. Sole Sorghum (weed free)، 2. Sole sorghum (weed infested)، 3. Sole fenugreek (weed free)، 4. Sole fenugreek (weed infested)، 5. Sorghum + 50% fenugreek، 6. Sorghum + 100% fenugreek. The results indicated that the highest dry matter digestibility (64. 2%) and protein percentage (13%) in sorghum forage was obtained in sorghum+50% fenugreek when received integrated fertilizer.
    Keywords: Additive intercropping, Sorghum, Fenugreek
  • Pages 495-505
    A factorial experiment based on complete block design was conducted to study the interactive effects of sulfur fertilizer and thiobacillus bacteria on corn growth and root colonization with two species of mycorrhiza fungi. Treatments were five levels of sulfur (S0:0، S1:50، S2:100، S3:150 and S4:200 mg. kg-1 of dry soil)، thiobacillus in two levels [no application (T0) and application of bacteria (T1)] and mycorrhiza inoculation in three levels [control (M0)، Glomus intraradices (M1) and Glomus mosseae (M2)]. Results showed that sulfur and thiobacillus application increased leaf chlorophyll، shoot dry weight، root dry weight، shoot and root heights. Inoculation of seed with Glomus intraradices and Glomus mosseae significantly increased root dry weight (15. 9 and 14. 5 percent، respectively)، root colonization (88. 8 percent) and root height (6 and 1. 1 percent، respectively) compared to control. Single or combined sulfur and thiobacillus application had a negative effect on root colonization percentage. High sulfur application reduced colonization of Glomus mosseae more than Glomus intraradices. The interaction of sulfur and thiobacillus appeared to be significant on all studied traits except chlorophyll content.
    Keywords: Thiobacillus, Maize growth, Root colonization, Sulfur, Mycorrhiza
  • Pages 507-515
    Using haploid technique in breeding of sugar beet as an allogamous plant will facilitate breeding efforts. In this method،a pure line with a desirable genotype can be achieved by unfertilized ovule culture. Therefore ovule culture was done from populations with numbers: 27621، 27624، 27626 and 27629. Young flowering stems were collected and ovules were isolated from the flower buds after sterilization and cultured in N6 medium containing 0. 2 mg/l BA،0. 5 mg/l NAA،6% sucrose، 0. 1% activated charcoal and 0. 8% agar and kept at 27ºC in dark condition for one month. Ovules with direct regeneration transferred to medium containing 0. 5 mg/l BA، 0. 2 mg/l NAA and 3% sucrose after four weeks. Calli were transferred to the regeneration medium. The percentage of cultured ovules response was between 1. 6-4%. Then haploids micro shoots were cultured in basic medium containing 0. 1% colchicines and 1. 5% DMSO for 24 hours، and were subsequently transferred to basic medium with a low level hormone. Haploid micro shoots were cultured in basic medium containing 0. 1% colchicines and 1. 5% DMSO for 24 hours، and were subsequently transferred to basic medium with a low level hormone. Rooting of DH plants was done in vitro.
    Keywords: sugar beet, Doubled Haploid, Resistance to Rhizomania, Colchicines treatment
  • Pages 517-528
    A field experiment was conducted in research farm of Isfahan University of technology، Isfahan، Iran in 2011. Various weeding periods were investigated on growth and yield of potato under drip tape and furrow irrigation systems. A split plot arrangement was used in a randomized complete block design with three replications. Irrigation treatments were included in main plots and periods of weed control in sub plots. Weed treatments included two series of periods of weed free and weed interference at intervals of 20، 30، 40، 50 and 60 days after emergence. Two treatments of weed free and weed interference applied over the entire growing period were also considered as control treatments. The period of weed interference had significant effects on weed density. Overall، weed density was higher under drip compared to furrow irrigation. The highest weed density was observed at early stage of growing period under both irrigation systems. Howevere، during the later stages weed density was reduced، due to self-weeding but weed dry weight was increased. Results also showed that weed interference led to significant losses in plant height، latteral stems، stem number، and leaf dry matter and the yield of potato plants.
    Keywords: weed competition, potato, drip irrigation, furrow irrigation, tuber yeild
  • Pages 529-537
    Effects of plant density and harvest time on various two ecotype and one variety of Chicory was examined at Qazvin Sugar Factory Research Station in 2012. Three genotype of Chicory (two ecotypes of Zanjan and Kashan and one denveloped variety named Orchis) with three plant densities (6، 12، and 18 plants/m2) and three harvest dates (31 August and 20 September and 11 October) were considered using a factorial design with three replications. The result of ANOVA showed that main effects of genotype were significant for most traits including root yield، inulin content and inulin yield. Inulin content was not affected by the main effect of plant density but the main effect was significant for both root and inulin yield. A delay at harvest time caused a significant increase on the inulin content and inulin yield; however، it did not have a significant effect on the root yield of Chicory. The maximum root yield (40. 2 t/ha) and inulin yield (5. 37 t/ha) of Chicory were obtained for the Orchis variety treated with 18 plants per square meter.
    Keywords: Chicory variety, Ecotype, Root yield, Inulin content, Fructose