فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید سعید پورداد، مهدی جمشیدی مقدم، ابوالفضل فرجی، هوشنگ نارکی صفحات 539-548
    اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، از مهم ترین مباحث در اصلاح گیاهان زراعی است و معیارهای متعدد آماری برای برآورد آن معرفی شده است. در این بررسی، نه رقم و هیبرید بهاره کلزا در پنج منطقه دیم گرمسیر سرپل ذهاب، گنبد، گچساران، پلدختر و مسجد سلیمان طی دو سال زراعی 82-1381 و 83-1382 ارزیابی شدند. آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و به صورت پاییزه در شرایط دیم صورت گرفت. نتایج نشان داد که براساس چهار آماره ناپارامتری Si(3)، Si(2)، Si(1) و Si(6)، سه رقم Regent، Goliath و Global با عملکرد کمتر از میانگین کل گزینش شدند. استفاده از سه معیار NPi(3)،NPi(2) وNPi(4) نیز به گزینش دو رقم Goliath وRegent منجر شد که عملکردی کمتر از میانگین کل داشتند. همچنین آمارهNPi(1)دو رقم Kristina و Goliath را به عنوان پایدارترین ارقام شناسایی کرد که اولی، عملکرد دانه بالاتر و دومی، پایین تر از میانگین کل داشت. هشت آماره یادشده همگی دارای همبستگی منفی معنا دار یا عدم همبستگی با عملکرد دانه بودند. دو معیار ناپارامتری Ri وLi هیبریدHyola401 و رقم Quinta با عملکرد بیشتر از میانگین و ارقام Global و Goliath با عملکرد کمتر از میانگین کل را به عنوان ژنوتیپ های پایدار معرفی کردند. محاسبه معیار ناپارامتری مجموع رتبه (Rank-sum) نشان داد که گزینش ژنوتیپ های پایدار براساس این معیار به انتخاب ارقام کلزا با عملکرد دانه بیشتر از میانگین کل منجر شد. در بین معیارهای ناپارامتری استفاده شده در این بررسی، معیار مجموع رتبه، بهترین شاخص شناسایی شد. براساس این شاخص سه رقم Quinta، Shiralee و Option500 به عنوان ژنوتیپ هایی با عملکرد دانه پایدار شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: پایداری عملکرد، کلزا، ناپارامتری
  • نسرین زیلویی، علی احمدی*، مهدی جودی، محسن باقری ده آبادی، هاله محمد مراد طارم صفحات 549-562

    تناسب زمان هر یک از مراحل فنولوژیک با شرایط محیط رشد گیاه از فاکتورهای مهم برای تطابق، سازگاری و افزایش عملکرد یک رقم در محیطی خاص است. هدف از تحقیق حاضر، شناخت فنولوژی (مراحل رشد و نمو) دامنه گسترده ای از ارقام و لاین های گندم زراعی ایران و ارتباط آن با سازگاری و پتانسیل تولید گیاه در شرایط اقلیمی معین (نیمه خشک وسرد) بود. بدین منظور 36 ژنوتیپ گندم در قالب طرح لاتیس ساده با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (کرج) طی سال زراعی 90-1389 بررسی شد. مراحل مختلف رشد و نمو شامل سبز شدن، ساقه روی، غلاف رفتن (بوتینگ)، سنبله دهی و گرده افشانی و صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و مقدار تولید زیست توده در پایان فصل سرد برای کلیه ژنوتیپ ها ثبت شد. در این آزمایش، مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح 5 درصد انجام گرفت و رابطه بین صفات مختلف توسط همبستگی مشخص شد. نتایج این آزمایش نشان داد در ارقامی با زمان گلدهی مشابه، افزایش طول دوره ساقه روی (ساقه روی-گلدهی)، در اثر کاهش طول مدت مراحل قبلی، سبب افزایش تعداد دانه در سنبله می شود. علاوه بر طول دوره ساقه روی، طول دوره سقط گلچه (غلاف رفتن تا گلدهی) نیز در تعیین تعداد دانه اهمیت ویژه ای دارد، زیرا تعداد دانه در گندم به طور مستقیم براساس تعداد گلچه های بارور در مرحله گلدهی تعیین می شود. در آزمایش حاضر، تاخیر گلدهی در ارقام گندم تحت بررسی به طور معناداری سبب افت عملکرد دانه شد. علاوه بر این، مشاهده شد ارقام گندم دارای مقادیر بیشتر تولید بیوماس در پایان فصل سرد، سریع تر وارد فاز زایشی شدند و پنجه بارور بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: ساقه روی، سقط گلچه، عملکرد دانه، فنولوژی، گلدهی، گندم
  • یوسف غلام پور شمامی، ناصر مجنون حسینی، حسن علیزاده صفحات 563-574
    به منظور تعیین مطلوب ترین روش مدیریت علف های هرز و تراکم گیاهی در زراعت نخود آبی بهاره، آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه آموزشی و پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در سال زراعی 1390-1389 اجرا شد. عامل اصلی شامل مدیریت علف های هرز در 9 سطح: 1.تری فلورالین پیش کاشت، 2. پندیمتالین پیش کاشت، 3. وجین کامل (عاری از علف هرز)، 4. ایمازتاپیر پس رویشی، 5. کنترل مکانیکی، 6. ایمازتاپیر پیش رویشی، 7. پیریدیت (پس رویشی) به همراه کنترل مکانیکی، 8. پیریدیت پس رویشی، 9. شاهد (بدون کنترل علف هرز) و عامل فرعی شامل تراکم گیاهی در سه سطح 35، 45 و 55 بوته در متر مربع بررسی شد. علف های هرز عمده مزرعه، سلمه تره، تاج خروس ریشه قرمز و تاج خروس رونده بودند. نتایج نشان داد که تیمار های مدیریت علف هرز تاثیر معنا داری بر کاهش جمعیت و وزن خشک علف های هرز داشتند. در آخر فصل پیریدیت + کنترل مکانیکی، ایمازتاپیر پیش رویشی و پندیمتالین، پس از وجین دستی، موثرترین تیمارها به لحاظ کاهش وزن خشک علف های هرز بودند، اما به لحاظ کاهش جمعیت علف های هرز در این زمان پس از وجین دستی، پندیمتالین موثرترین تیمار بود و بیشترین عملکرد نخود را تولید کرد. تراکم های 55 و 45 بوته نخود در متر مربع بدون تفاوت معنا دار نسبت به هم، بیشترین عملکرد دانه نخود را تولید کردند و در آخر فصل رشد، نسبت به تراکم 35 بوته موجب کاهش بیشتر جمعیت و وزن خشک علف های هرز شدند. از این رو در شرایط مشابه، کاربرد پندیمتالین و اعمال تراکم 45 بوته نخود در متر مربع برای کنترل موثر علف هرز و تولید مطلوب عملکرد نخود، مفید به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: علف هرز، کنترل زراعی، کنترل شیمیایی، کنترل مکانیکی، نخود بهاره
  • مهدی سیدان جاسبی، پرویز احسان زاده صفحات 575-583
    مطالعه واکنش های فیزیولوژیک ژنوتیپ های مختلف کنجد (Sesamum indicum L.) به تنش کمبود آب می تواند به شناسایی سازوکارهای موثر بر مقاومت گیاه به این تنش کمک کند. دراین راستا، اثر تنش کم آبی بر غلظت کلروفیل، پرولین، کربوهیدرات های محلول برگ، میانگین سرعت فتوسنتز خالص، هدایت روزنه ای، حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII، ارتفاع بوته و وزن خشک اندام هوایی گیاه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و به صورت کشت گلدانی در گلخانه های پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان بررسی شد. سطوح تیمار آبیاری شامل آبیاری پس از رسیدن پتانسیل آب خاک گلدان ها به 2/0- مگاپاسکال (شاهد)، 5/0- مگاپاسکال (کمبود جزئی آب)، 1- مگاپاسکال (کمبود متوسط آب) و 4/1- مگاپاسکال (کمبود شدید آب) به عنوان فاکتور اول و 12 ژنوتیپ کنجد به عنوان فاکتور دوم در نظرگرفته شد. بیشترین کاهش مقدار کلروفیل (46 درصد) در تنش کمبود شدید آب و در ژنوتیپ ناز تک شاخه مشاهده شد. کمبود شدید آب، موجب کاهش 8/43، 6/39، 6/46 و 7/17 درصدی میانگین سرعت فتوسنتز خالص، هدایت روزنه ای، محتوای کلروفیل کل و حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم IIدر مقایسه با شاهد شد. بیشترین افزایش پرولین (8/129 درصد) و کربوهیدرات های محلول برگ (6/35 درصد) در کمبود شدید آب نسبت به شاهد مشاهده شد. کمبود شدید آب سبب کاهش 5/21 درصدی ارتفاع بوته و 52 درصدی وزن خشک اندام هوایی گیاه در مقایسه با شاهد شد.کمبود شدید آب با اثرگذاری منفی بر سیستم فتوسنتزی از طریق محدود کردن هدایت روزنه ای و کاهش میانگین سرعت فتوسنتز خالص، سبب کاهش حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII شد. کاهش حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII از یک سو و کاهش مقدار کلروفیل گیاه در اثر کمبود شدید آب از سوی دیگر، سبب کاهش تولید مواد فتوسنتزی و درنهایت، کاهش عملکرد (ماده خشک اندام هوایی) در ژنوتیپ های تحت بررسی شد.
    کلیدواژگان: کربوهیدرات های محلول، کلروفیل، کمبود آب، کنجد، محتوای پرولین
  • مکان یابی QTLهای کنترل کننده تحمل به تنش های خشکی و شوری در مرحله جوانه زنی برنج
    بابک ربیعی، زهرا مردانی، حسین صبوری، عاطفه صبوری صفحات 585-596
    خشکی و شوری، دو تنش غیرزیستی مهم در تولید برنج در سراسر جهان محسوب می شوند. تحمل به شوری و خشکی و قوی تر بودن اجزای جوانه در برنج، از مهم ترین صفات در استقرار بهتر گیاهچه در خاک های شور و خشک است. این پژوهش در سال های 1390-1388 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس و آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، به منظور شناسایی نشانگر های پیوسته با ژن های تحمل به شوری و خشکی، از جمعیت F2:4 حاصل از تلاقی رقم بومی غریب (متحمل به شوری و خشکی) و رقم اصلاح شده سپیدرود (حساس به شوری و خشکی) انجام گرفت. نقشه پیوستگی حاصل از 105 نشانگرAFLP و 131 نشانگر ریز ماهواره، 7/2475 سانتی مورگان از ژنوم برنج را با فاصله متوسط 48/10 سانتی مورگان بین دو نشانگر مجاور پوشش داد. تجزیه QTL با استفاده از روش مکان یابی فاصله ای مرکب، در مجموع برای شاخص تنش جوانه زنی، شاخص قدرت بذر، صفات سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول کلئوریز، وزن خشک ساقه چه، وزن تر کلئوپتیل و وزن خشک گیاهچه تحت شرایط تنش خشکی حاصل از مانیتول (8- بار) و تنش شوری (8 دسی زیمنس) تعداد ده QTL مشترک را شناسایی کرد. از بین QTLهای شناسایی شده، هفت QTL مرتبط با خشکی و هفت QTL مرتبط با شوری، بیش از 15 درصد تغییرات فنوتیپی مربوط به صفات را توجیه کردند. به نظر می رسد که بتوان این QTL ها را در زمره QTLهای مهم کنترل کننده صفات تحمل به خشکی و شوری محسوب نمود و در صورت تایید از آنها در برنامه گزینش به کمک نشانگر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برنج (Oryza sativa L، )، تنش خشکی و شوری، جوانه زنی، شاخص تنش جوانه، زنی
  • بابک ربیعی، سیده سهیلا زربافی، مهرزاد الله قلی پور صفحات 597-612
    به منظور ارزیابی وراثت پذیری، نوع عمل ژن ها و قابلیت ترکیب ارقام برنج برای صفات مرتبط با کیفیت ظاهری و پخت دانه، نتاج F1 حاصل از تلاقی های مستقیم و معکوس دای آلل کامل 6×6 به همراه والدین، شامل هاشمی، حسنی، شاه پسند، کادوس، واندانا و IR36 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) در سال زراعی 1390 کشت شدند. صفات تحت مطالعه شامل مقدار آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن، طول، عرض و ضخامت شلتوک و نسبت طول به عرض شلتوک (شکل دانه) بود. میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای همه صفات تحت مطالعه به جز صفت عرض شلتوک معنا دار شد که حاکی از اهمیت هر دو اثر افزایشی و غیرافزایشی در تظاهر صفات بود. اما نقش اثر افزایشی بیشتر از اثر غیرافزایشی ژن ها بود. نتایج تجزیه و تحلیل گرافیکی هیمن نشان داد که سهم واریانس افزایشی (D) برای صفات طول، عرض، ضخامت شلتوک، شکل دانه و درجه حرارت ژلاتینه شدن بیشتر از واریانس غالبیت (H1) بود. تجزیه ژنتیکی صفات ذکرشده بیانگر وجود تاثیرات غالبیت ناقص ژن در کنترل این صفات بود که نشان دهنده پتانسیل زیاد انتخاب برای این صفات است. برای صفت مقدار آمیلوز، نقش تاثیرات غالبیت ناقص تا کامل ژن ها مشاهده شد، بنابراین استفاده از گزینش و تولید بذر هیبرید برای بهبود کیفیت این صفت، می تواند مدنظر اصلاحگران نبات قرار گیرد. بنابراین، برای اصلاح صفات مرتبط با کیفیت ظاهری و پخت در جمعیت تحت مطالعه، ابتدا می توان از روش انتخاب برای افزایش ژن های مطلوب استفاده کرد و سپس برای استفاده از اثر غالبیت ژن ها از روش دورگ گیری بهره گرفت. مقایسه روش های مختلف گریفینگ در برآورد ترکیب پذیری ارقام نیز نشان داد که استفاده از والدین در تجزیه دای آلل، احتمالا سبب ایجاد اریبی در مقادیر ترکیب پذیری ها خواهد شد و ازاین رو به نظر می رسد روش سوم، و در صورت نبود تاثیرات مادری، روش چهارم گریفینگ، علاوه بر تعداد کمتر تیمارها و هزینه ها، در ارزیابی ترکیب پذیری ارقام، کاربردی تر و بهتر باشند.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه و تحلیل گرافیکی، ترکیب پذیری، دای آلل، کیفیت دانه
  • محمد انجیل الی، علیرضا یوسفی، مجید پور یوسف، رضا فتوت صفحات 613-621
    در کشاورزی ارگانیک، گیاهان پوششی در غیاب علف کش ها نقش مهمی در مدیریت علف های هرز در مقایسه با کشاورزی متداول ایفا می کنند. به منظور ارزیابی اثر مدیریت مالچ و تراکم بوته گیاه پوششی گندم سیاه (Fagopyrum esculentum) در کنترل علف های هرز آفتابگردان، آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام گرفت. آزمایش شامل فاکتور مدیریت گیاه پوششی (مالچ مرده و مالچ زنده) و تراکم گیاه پوششی (صفر، 36، 78 و 100 بوته در متر مربع) بود. همچنین یک کرت به عنوان شاهد عاری از علف هرز (کشت خالص آفتابگردان) در نظر گرفته شد. زیست توده علف های هرز به طور معنا داری تحت تاثیر تراکم گندم سیاه قرار گرفت، ولی اثر مدیریت مالچ بر زیست توده علف هرز معنا دار نبود. به بیان دیگر مالچ زنده و مرده اثر یکسانی بر علف های هرز داشتند.گندم سیاه به عنوان مالچ زنده و مرده زیست توده مجموع علف های هرز را به ترتیب تا 91 و 88 درصد نسبت به تراکم صفرکاهش داد. همچنین بین تراکم گیاه پوششی و زیست توده علف های هرز همبستگی منفی دیده شد. با این حال عملکرد آفتابگردان با افزایش تراکم گندم سیاه از 36 به 100 بوته در متر مربع کاهش یافت. به طور کلی گندم سیاه در تراکم 36 بوته کاهش معناداری بر زیست توده علف های هرز و جلوگیری از کاهش عملکرد دانه داشت. بنابراین به نظر می رسد استفاده از این گیاه به عنوان گیاه پوششی در تراکم 36 بوته از لحاظ صرفه اقتصادی و کاهش آسیب های زیست محیطی نسبت به کنترل شیمیایی علف های هرز در آفتابگردان مناسب تر باشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، گیاه پوششی، مدیریت علف هرز
  • ناصر رحیمیان، احمد معینی، مسعود شمس بخش صفحات 623-634
    ویروس های وای و پیچیدگی برگ سیب زمینی از جمله ویروس های مخربی هستند که سبب کاهش 90-10 درصدی عملکرد و کیفیت غده های سیب زمینی می شوند. در پژوهش حاضر، کارایی روش های کشت مریستم، گرما درمانی همراه با کشت مریستم و برق درمانی همراه با کشت مریستم در گیاهچه های دو رقم اگریا و مارفونا آلوده به ویروس وای یا ویروس پیچیدگی برگ سیب زمینی بررسی شد. این بررسی برای هر یک از روش های حذف ویروس به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد و برای روش های حذف ویروس نیز از تجزیه مرکب استفاده شد. میزان حذف ویروس ابتدا با آزمون الایزا و سپس با آر تی. پی سی آر ارزیابی شد. درصد باززایی گیاه و صفات مهم زراعی، شامل طول ساقه، قطر ساقه، وزن تر ساقه، تعداد گره، فاصله میانگره، تعداد غده چه، وزن غده چه و وزن کل غده چه ها در گیاهچه های عاری از ویروس نیز بررسی شد. درصد باززایی گیاه و حذف ویروس برای اثر متقابل رقم در روش حذف ویروس معنا دار شد. بیشترین حد باززایی گیاه (70 درصد) در روش کشت مریستم و بیشترین حد حذف ویروس (88 درصد) توسط روش گرما درمانی همراه با کشت مریستم حاصل شد. در تحقیق حاضر، برای صفت کارایی حذف ویروس، اثر متقابل سه جانبه رقم × ویروس × روش حذف ویروس معنا دار شد و بهترین کارایی حذف ویروس (64 درصد). توسط روش گرما درمانی همراه با کشت مریستم در حذف ویروس وای از رقم مارفونا به دست آمد. برای اکثر صفات زراعی نیز اثر متقابل سه جانبه معنا دار بود. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی، تجزیه رگرسیون و تجزیه علیت عملکرد (تعداد غده چه در هر گیاه) و صفات مرتبط با آن نشان داد که صفت تعداد گره ساقه، بیشترین تاثیر را بر تعداد غده چه در گیاهچه های عاری از ویروس داشت.
    کلیدواژگان: برق درمانی، عاری از ویروس، کشت مریستم، گرمادرمانی، PLRV، PVY
  • سیما سازگاری، علی نیازی * صفحات 635-644

    تنش های غیرزیستی از قبیل خشکی و سرما، تاثیرات مضری بر رشد و عملکرد گیاهان دارند و تحمل به آنها از جمله اهداف اصلی اصلاح گیاهان بوده است. افزایش تحمل به چند تنش با استفاده از انتقال یک ژن تنظیمی مانند عوامل رونویسی که در مسیر های تنظیمی متعددی دخالت دارند، ممکن است. تحقیقات انجام گرفته تاکنون حاکی از موفقیت در افزایش تحمل به تنش های غیرزنده با استفاده از عوامل تنظیمی بوده است. این پژوهش با هدف همسانه سازی ایزوفرم آلفا ژن WDREB2 در ناقل بیان مناسب گیاهی و انتقال این ژن به گیاه گوجه فرنگی به منظور بهبود تحمل به تنش سرما انجام گرفت. عامل رونویسی WDREB2 یکی از عوامل رونویسی مهم در گندم بوده و در تحمل به تنش های غیرزیستی موثر است. همسانه سازی ژن WDREB2 در ناقل بیانpBI121 و انتقال این ژن به گیاه گوجه فرنگی توسط tumefaciens Agrobacteriumسویه C58 انجام گرفت. به منظور تایید تراریختی گیاهان گوجه فرنگی استخراج DNA و واکنش PCR با آغازگرهای اختصاصی انجام گرفت. وجود قطعه مربوط به ژن WDREB2، تراریختی گیاهان گوجه فرنگی را تایید می کند. تایید بیان ژن WDREB2 با استفاده از تکنیک RT PCR پس از استخراج RNA و سنتز cDNA صورت گرفت. زیست سنجی گیاهان تراریخت و شاهد با تیمار گیاهان در دمای4 درجه سانتی گراد به منظور اعمال تنش سرما انجام گرفت. مقایسه علائم فنوتیپی تنش سرما بین گیاهان شاهد و تراریخت، نقش این ژن را در القای تحمل تایید می کند.

    کلیدواژگان: انتقال ژن، تنش سرما، عامل رونویسی WDREB2، گوجه فرنگی
  • جعفر نباتی، محمد کافی، احمد نظامی، علی معصومی، محمد زارع مهرجردی صفحات 645-655
    به منظور بررسی تحمل به شوری کوشیا، مطالعه ای در سطوح مختلف تنش ناشی از کلرور سدیم (0، 10، 20، 30، 40، 50 و 60 دسی زیمنس بر متر)، مراحل رشدی ابتدای کاشت و گیاهچه ای با اعمال تنش به صورت تدریجی در دو آزمایش گلدانی جداگانه با استفاده از طرح کاملا تصادفی و چهار تکرار در محیط طبیعی انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاهش وزن خشک و حجم ریشه و شاخص پایداری غشا در اعمال تدریجی سطوح مختلف تنش شوری از مرحله کاشت بیشتر از اعمال تدریجی سطوح مختلف شوری از مرحله گیاهچه ای بود. محتوای نسبی آب برگ در اعمال تدریجی سطوح مختلف شوری از ابتدای کاشت در تیمارهای 20، 40 و 60 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد افزایش معنا داری پیدا کرد. پرولین و پتانسیل اسمزی با افزایش شدت تنش شوری افزایش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز در هر دو آزمایش، در تیمار 10 دسی زیمنس بر متر بود، اما فعالیت آسکوربات پراکسیداز و رادیکال DPPH در اعمال تدریجی سطوح مختلف شوری از ابتدای کاشت در تیمار 60 دسی زیمنس بر متر، و اعمال تدریجی سطوح مختلف شوری از مرحله گیاهچه ای در 50 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. غلظت سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی و ریشه در هر دو آزمایش، با افزایش تنش شوری فزونی یافت. به طور کلی، با وجود کاهش چشمگیر وزن خشک با شروع تنش شوری نسبت به شاهد، گیاه شوردوست کوشیا بین تیمارهای 10 تا 30 دسی زیمنس بر متر، کاهش وزن خشک کمتری نشان داد و تا 60 دسی زیمنس بر متر شوری زنده ماند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، پتانسیل اسمزی، پرولین، محتوای نسبی آب برگ
  • فریبا هاشم پور بلترک، مجید مجیدیان، مسعود اصفهانی، بابک ربیعی صفحات 657-666
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و کیفیت علوفه شش رقم ذرت علوفه ای در منطقه رشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی، چهار تاریخ کاشت شامل 1، 13 و 25 خردا دو 4 تیر و شش رقم ذرت شامل زود رس (سینگل کراس 260 و دابل کراس 370)، میان رس (سینگل کراس های 500 و 647)، و دیر رس (سینگل کراس های 700 و 704)، بودند. نتایج تجزیه واریانس، نشان دهنده اثر معنا دار تاریخ کاشت بر عملکرد علوفه و صفات کیفی آن بود. اثر رقم نیز بر عملکرد علوفه و پروتئین و مقدار کربوهیدرات های محلول در آب و مقدار خاکستر علوفه، معنا دار بود. نتایج نشان داد تاریخ کاشت 1 خرداد و رقم سینگل کراس 700 از لحاظ عملکرد علوفه خشک و تر (به ترتیب 6/28220 و 87017 کیلوگرم در هکتار)، مقدار ماده خشک قابل هضم (69/72 درصد)، مقدار الیاف غیر محلول در شوینده اسیدی (98/11 درصد)، مقدار کربوهیدرات های محلول در آب (97/32 درصد) و مقدار خاکستر (81/6 درصد)، بر دیگر تاریخ های کاشت و ارقام تحت آزمایش برتری داشت.
    کلیدواژگان: ذرت علوفه ای، عملکرد علوفه، کیفیت علوفه
  • احمد رضا کوچکی، امیر یزدان سپاس، محمدرضا مهرور، مانی معرفت زاده خامنه صفحات 667-681
    مطالعه صفات فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به تنش خشکی، به عنوان یکی از عوامل اصلی کاهش تولید محصولات زراعی و نیز صفات مرتبط با تعیین عملکرد در این شرایط می تواند به شناخت راهکارهای مناسب برای انتخاب ارقام متحمل و افزایش عملکرد کمک کند. این تحقیق با هدف ارزیابی تحمل 19 ژنوتیپ امیدبخش گندم نان زمستانه و بینابین به تنش خشکی در مرحله گلدهی (S2) و 20 روز بعد از گلدهی (S1) در سه سال زراعی90-1387، تحت وضعیت آبیاری نرمال و تنش خشکی به صورت کرت های یک بار خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سه مکان کرج، اراک و جلگه رخ اجرا شد. رژیم آبیاری و ژنوتیپ به ترتیب به عنوان فاکتور اصلی و فرعی بررسی شدند. تجزیه های آماری شامل تجزیه همبستگی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت و تجزیه به عامل ها بود. نتایج حاکی از همبستگی زیاد و معنا دار وزن بیومس با وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله با عملکرد دانه و نیز تعداد دانه در سنبله با وزن سنبله و دانه تحت وضعیت نرمال بود. در وضعیت تنش خشکی ملایم، همبستگی زیادی بین تعداد دانه در سنبله با عملکرد دانه و وزن دانه در سنبله، و در وضعیت تنش خشکی شدید، همبستگی مثبت زیادی بین تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و شاخص برداشت با عملکرد دانه به دست آمد. بیشترین اثر مستقیم در وضعیت تحت بررسی مربوط به صفت تعداد دانه در سنبله بود که در تجزیه رگرسیون مرحله ای نیز مشهود بود. همچنین از صفات تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله و وزن هزاردانه، واردشده در مدل های تجزیه علیت می توان به عنوان صفات بالقوه در اصلاح عملکرد دانه گندم استفاده کرد. براین اساس و با توجه به تاثیرات زیاد مستقیم و غیرمستقیم تعداد دانه در سنبله بر عملکرد دانه، می توان از این صفت در برنامه های به نژادی به منظور بهبود عملکرد دانه گندم به طور موثرتری استفاده کرد. به طور کلی و با توجه به نتایج تجزیه به عامل ها، به نظر می رسد می توان با تقویت صفات عامل اول که بیشترین درصد واریانس تغییرات بین داده ها را توجیه می کنند، گام موثری در بهبود عملکرد دانه برداشت.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت، تجزیه همبستگی، گندم
  • حمیدرضا قربانی*، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، بابک ربیعی، مهرزاد الله قلی پور صفحات 683-692

    به منظور برآورد اثر ژن و ترکیب پذیری عمومی و خصوصی لاین های والدینی با منشا IRRI از طریق تجزیه لاین × تستر، پنج رقم خالص (لاین) با چهار رقم بومی (تستر) در سال 1386 تلاقی داده شدند. نتاج حاصل به همراه نه والد، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1387 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور کشت و صفات عملکرد و اجزای آن اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان از تفاوت های بسیار معناداری بین ژنوتیپ ها در کلیه صفات، به جز تعداد خوشه در بوته داشت. تجزیه لاین × تستر نشان داد که اثر لاین ها در همه صفات و نیز اثر تسترها در همه صفات به جز تعداد دانه در خوشه، در سطح احتمال یک درصد معنا دار بود. اثر متقابل لاین × تستر در کلیه صفات به جز ارتفاع بوته، عرض برگ پرچم و طول دانه معنا دار بود که نشان دهنده واکنش متفاوت لاین ها در ترکیب با تسترهای مختلف است. لاین PR 27137-CR 153، بیشترین ترکیب پذیری عمومی، و تلاقی حسنی × IR 73688-57-2، بیشترین ترکیب پذیری خصوصی و معنا دار را دارا بودند. سهم واریانس افزایشی و غیرافزایشی در تنوع صفات یکسان نبود. وراثت پذیری خصوصی بیشتر صفات بررسی شده، ضعیف بود، به طوری که احتمال گزینش لاین هایی که دارای ژن هایی با تاثیرات افزایشی مطلوب باشند، اندک بود. بیشترین وراثت پذیری خصوصی برای صفت طول دانه (27/0) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تجزیه لاین× تستر، ترکیب پذیری، واریانس افزایشی و غیرافزایشی، وراثت پذیری خصوصی
  • مجتبی کریمی، جواد هاشمی، علی احمدی، علیرضا عباسی صفحات 693-702
    به منظور بررسی اثر تغییرات رطوبتی خاک بر رشد و کیفیت گلیکوزیدهای استویول در استویا (Stevia rebaudiana B.)، آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (منطقه مرکزی کشور- اصفهان) در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای رطوبتی براساس تلفیقی از ظهور علائم ظاهری گیاه (عدم پژمردگی تا پژمردگی شدید) و رطوبت خاک اعمال شدند. به این ترتیب تیمارها براساس 1/19، 1/15، 9/11 و 1/9 درصد رطوبت وزنی خاک آبیاری شدند که با توجه به شرایط گلخانه، این سطوح تنش رطوبتی با دور آبیاری 3، 6، 9 و 12 روز ایجاد شد. نتایج نشان داد کاهش رطوبت خاک تا دور آبیاری 9 روز، تاثیری در ارتفاع بوته و وزن خشک برگ استویا نداشت، ولی دور آبیاری 12 روز، سبب کاهش معنا دار رشد گیاه شد. بیشترین شاخص برداشت با دور آبیاری 6 روز به دست آمد (36/51 درصد). کاهش رطوبت خاک سبب افزایش معنا دار محتوای استویوزاید و دالکوزاید A شد، ولی تاثیری بر انواع ربودیوزایدها (A، F و C) نداشت. محتوای کل گلیکوزیدهای استویول نیز با کاهش رطوبت خاک افزایش یافت و دور آبیاری سه روز، دارای کمترین مقدار گلیکوزید استویول بود. در همه تیمارها مقدار استویوزاید بیشتر از سایر گلیکوزیدهای استویول بود. حداکثر عملکرد قند استویولی با دور آبیاری 6 روز به دست آمد. نتایج کلی آزمایش نشان داد با کاهش رطوبت خاک (کمتر از 9/11 درصد وزن خاک) وزن خشک برگ استویا کاهش یافت، ولی محتوای گلیکوزیدهای استویول افزایش معنا داری داشت. همچنین با دور آبیاری 6 روزه بیشترین شاخص برداشت و عملکرد قند استویولی ایجاد شد. اگرچه با کاهش رطوبت خاک مقدار گلیکوزیدهای استویول افزایش یافت، به دلیل کاهش معنا دار عملکرد برگ و عملکرد قند استویولی در فواصل آبیاری بیشتر از 6 روز (کاهش رطوبت خاک زیر 1/15 درصد وزنی)، به نظر می رسد تشدید خشکی بیشتر از این حد سبب افت عملکرد استویا می شود.
    کلیدواژگان: استویا، استویوزاید، رطوبت خاک، گلیکوزیدهای استویول
  • علی نخ زری مقدم صفحات 703-710
    سرزنی در بسیاری از گیاهان زراعی سبب کاهش رشد رویشی و انتقال بیشتر مواد فتوسنتزی به مقصدهای خاص از جمله بذر می شود. به منظور مطالعه اثر سرزنی و تراکم بر عملکرد و اجزای عملکرد باقلا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 89 – 1388 در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه گنبد کاووس اجرا شد. عامل سرزنی در چهار سطح، شامل سرزنی قبل از گلدهی، سرزنی در مرحله شروع گلدهی، سرزنی در مرحله تشکیل غلاف و عدم سرزنی؛ و عامل تراکم در چهار سطح و شامل 4، 6، 8 و 10 بوته در متر مربع بود. نتایج آزمایش نشان داد که تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن صددانه، عملکرد بوته، عملکرد دانه در هکتار، وزن پوسته غلاف و وزن دانه به وزن پوسته غلاف، تحت تاثیر زمان سرزنی و تراکم بوته در سطح یک درصد قرار گرفتند. حداکثر تعداد غلاف در گیاه و وزن پوسته غلاف، به تیمار سرزنی در زمان تشکیل غلاف، تعداد دانه در غلاف، وزن صددانه و نسبت وزن دانه به وزن پوسته غلاف به تیمار سرزنی قبل از تشکیل گل و تعداد دانه در بوته، عملکرد بوته و عملکرد دانه به تیمار سرزنی در زمان گلدهی تعلق داشت. حداکثر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن صددانه، عملکرد بوته، وزن پوسته غلاف و نسبت وزن دانه به وزن پوسته غلاف به تیمار تراکم چهار بوته در متر مربع؛ و عملکرد دانه به تیمار تراکم 10 بوته در متر مربع تعلق داشت. در شرایط سال زراعی ذکرشده در منطقه گنبد کاووس، بهترین زمان سرزنی رقم برکت باقلا، شروع تشکیل گل و مناسب ترین تراکم تعداد 10 بوته در متر مربع بود.
    کلیدواژگان: تشکیل غلاف، سرزنی، غلاف، گلدهی، مواد فتوسنتزی
|
  • Seyed Saeed Pourdad, Mahdi Jamshid Moghaddam, Abolfazl Faraji, Hooshang Naraki Pages 539-548
    Genotype by environment interaction is one of the most important subjects in crop improvement، so that different statistical measures have been proposed to estimate this interaction. In the present study، nine varieties and hybrids of spring rapeseed were evaluated in five warm dryland areas including Sarpol-e-Zahab، Gonbad، Gachsaran، Pol-e-Dukhtar and Masjedsoliman in two growing seasons 2002-03 and 2003-04. Varietal trials were conducted in a RCBD with three replications in rain-fed conditions. The analysis of stability of the varieties was based on nonparametric statistics. Results showed that based on four nonparametric measures Si (1)، Si (2)، Si (3) and Si (6)، three varieties including Regent، Goliath and Global were selected through their seed yield were less than the overall mean. Use of three nonparametric measures NPi (2)، NPi (3) and NPi (4) led to the selection of two varieties Goliath and Regent with yield less than the overall mean. NPi (1) recognized two varieties Kristina and Goliath as yield stable genotypes which yield of the first one was more than overall mean and the second one was less than that. All eight nonparametric measures showed negative or non-significant correlation with yield. RI and Li measurements selected four genotypes، including Hyola401 and Quinta with yield more than overall mean and Global and Goliath with yield less than the overall mean. Calculation of rank sum measure revealed that selection of stable genotypes based on this measure led to genotypes with a yield higher than the overall mean. In this study rank sum measure was the best method among different non-parametric measures. On the base of this measure Quinta، Shiralee and Option500 selected as seed yield stable genotypes.
    Keywords: nonparametric, rapeseed, yield stability
  • Nasrin Ziloee, Ali Ahmadi, Mahdi Joudi, Mohsen Bagheri Dehabadi, Haleh Mohammad Morad Taram Pages 549-562

    The time of duration of plant developmental stages could have an effect on crop yield and adaptation in a specific environment. The aim of this study was to evaluate the phenological behavior in a wide range of wheat cultivars and their relation with adaptation and potential of crop production in a specific climate (semi-arid and cold). By using a simple lattice design with three replications in irrigated condition 36 genotypes of wheat were evaluated at the university of Tehran research farm during 2010-2011 growing season. Different stages of development، including emergence، stem elongation، booting، heading and anthesis were recorded. At maturity، grain yield، 1000 kernel weight، number of kernels per spike، biological yield، and harvest index were measured. Dry matter production was determined at the end of the cool season. Mean separation was accomplished with Duncan test at the 5% level of significance and correlations were determined between traits. The results showed that cultivars with similar date of anthesis showed a different duration of stem elongation due to shortening of previous growth stages. Duration of booting to anthesis (floret death stage) effected on grain number. In the present experiment، late flowering significantly reduced yield. Cultivars with higher dry matter production at the end of the cool season entered earlier to reproductive stage and had more tillers.

    Keywords: anthesis, floret death stage, grain yield, phenology, stemelongation, wheat
  • Yusof Gholampor Shamami, Naser Majnonhoseini, Hasan Alizade Pages 563-574
    To determine the optimum weed management method and plant population density on chickpea yield، a split plot experiment based on RCBD with four replications was carried out at the University of Tehran Research Farm (located in Karaj) during 2010-2011. The Main factor consisted of nine treatments including: 1. Trifluralin pre-plant، 2. Pendimethalin pre-plant، 3. Complete weeding، 4. Imazethapyr post-emergence، 5. Mechanical weeding، 6. Imazethapyr pre-emergence، 7. Pyridate along with mechanical weeding، 8. Pyridate post-emergence، 9. Control (no weeding) and sub factor included of three crop densities of 35، 45 and 55 plants/m2. The predominant weeds were Chenopodium album L.، Amaranthus retroflexus L. and Amaranthus blitoides L. Results revealed that weed management had a significant effect on weed population and dry mass reduction. At the end of the growth period after hand weeding treatment، Pyridate + mechanical control، pre-emergence Imazethapyr and pendimethalin were the most effective treatments based on weed dry mass reduction، but due to weed population decline at this time، after hand weeding treatment، pendimethalin was the most effective and produced the highest chickpea grain yield. Chickpea population densities of 55 and 45 plants/m2 produced the highest grain yield and simultaneously reduced the weed population and dry mass as compared with 35 plants per m2، significantly. Therefore، application of both pendimethalin and use of 45 chickpea plants per m2 were the effective weed control method and produce a higher grain yield at a similar condition to this experiment.
    Keywords: chemical weeding, chickpea, cultural weeding, mechanical weeding, weeds
  • Mahdi Seyyedan Jasbi, Parviz Ehsanzadeh Pages 575-583
    Investigation of physiological responses to water deficit in sesame (Sesamum indicum L.) genotypes can help to identify effective mechanisms of plant resistance to stress. Therefore, chlorophyll content, proline, soluble carbohydrates, net photosynthesis rate, stomatal conductance, maximum quantum efficiency (fv/fm), plant height and shoot dry weight in a complete block factorial pot experiment with three replications were conducted at the College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. Four levels of irrigation included irrigation when the soil, water potential of pots was approximately -0.2 MPa (control) =W1, -0.5 MPa (low water deficit) =W2, -1.0 MPa (intermediate water deficit) =W, and -1.4 MPa (severe water deficit) =W4 and 12 sesame genotypes. The highest reduction in chlorophyll content (46%) in the severe water deficit and the genotype was Non-branching Naz. Net photosynthesis rate, stomatal conductance, total chlorophyll content and maximum quantum efficiency (Fv/Fm) were decreased by 43.8%, 39.6%, 46.6% and 17.7%, respectively, compared to control. Proline and soluble carbohydrate content of sesame genotypes was increased by 129.8% and 35.6%, respectively, under severe water deficit compared to control. Plant height and plant dry weight decreased with severe water deficit by 21.5% and 52%, respectively, due to severe water deficit. Severe water deficit, with negative effects on photosynthetic systems by limiting stomatal conductance and reduce the net photosynthesis rate, was due to the decrease in maximum quantum efficiency. Decrease in maximum quantum efficiency on one side and the chlorophyll content reduction in other side, reduces the photosynthetic production and reduce the yield (dry matter) per genotypes.
    Keywords: chlorophyll, proline content, sesame, soluble carbohydrates, water deficit
  • Mapping of QTLs Controlling Tolerance to Drought and Salt Stress at Germination Stage of Rice
    Babak Rabiei, Zahra Mardani, Hosein Sabouri, Atefeh Sabouri Pages 585-596
    Salinity and drought are two major abiotic stresses that affect rice (Oryza sativa L.) production in worldwide. Salt and drought tolerance and high seedling vigor of rice is one of the important traits in the establishment of seedling in direct planting system and saline and drought environments. In this research، the mapping population of F2:4 families derived from the cross between local variety Gharib (salt and drought tolerant) and improved variety Sepidroud (salt and drought sensitive) was used for identification of molecular markers linked to salt and drought tolerant genes at Faculty of Agriculture and Natural Resources، Gonbad Kavous University and Biotechnology Laboratory، Guilan University in 2010-2012. A linkage map of 2475. 7 cM with an average interval of 10. 48cM was constructed using 105 AFLP markers and 131 SSR markers. QTL analysis using composite interval mapping detected ten QTLs for germination stress index، vigour seed index، traits germination rate، germination percentage، radicle length، plumule length، coleorhiz length، plumule dry weight، coleoptile fresh weight and seedling dry weight under drought stress conditions of either mannitol (8) and salinity (8 dS). Among the identified QTLs، seven QTLs associated with drought stress، and seven QTLs associated with salt stress، explained over 15% of the total phenotypic variance of traits. It seems that these QTLs can be the major QTLs controlling traits of drought and salinity tolerance and with more confidence they could be used in marker assisted selection program.
    Keywords: drought, salinity, germination stress index, rice (Oryza sativa L.), seed germination
  • Babak Rabiei, Seyedeh Soheila Zarbafi, Mehrzad Allahgholipour Pages 597-612
    To assess heritability، gene action and combining ability of rice varieties for characteristics related to grain appearance and cooking quality، the progenies derived from direct and reverse crosses of the 6×6 complete diallel together with their parents included Hashemi، Hassani، Shahpasand، Kadous، Vandana and IR36 were grown in a randomized complete block design with three replications in the research field of the Rice Research Institute of Iran (RRII)، Rasht، Iran، during 2011 cropping season. The studied traits were included amylase content، gelatinization temperature، grain length، width and thickness and grain length to width ratio (grain shape). Results showed that mean squares of both general and specific combining ability for all studied traits except grain width were significant that indicate both additive and non-additive gene effects have an important role in the expression of the traits، but the role of the additive gene effects was more important than the non-additive gene effects. The results of graphical analysis of Hayman showed that the share of additive variance (D) of grain length، width and thickness، grain shape and gelatinization temperature was greater than dominance variance (H1). Genetic analysis of these traits represents the role of partial dominance gene action in controlling the traits that indicate the potential of selection for these traits. The role of partial to complete dominance gene actions were observed in the controlling amylase content، so using selection and hybrid seed production can be considered by reformers to improve this trait. Thus، to improve the grain appearance and cooking quality in the studied population، selection method can be firstly used to increase favorable genes and finally hybridization method is performed to use the dominance gene effects. Comparing different methods of Griffing in evaluation of combining ability of varieties showed that using parents in diallel analysis probably cause a bias in the results of combining abilities. So using third and in the absence of maternal effects fourth method of Griffing’s، in addition to fewer treatments and expenses، are applied and better methods in assessment of combining ability.
    Keywords: combining ability, diallel, grain quality, graphical analysis, rice
  • Mohammad Anjil Ela, Alireza Yousefi, Majid Poryusof, Reza Fotovat Pages 613-621
    In the absence of herbicides، cover crops play an important role for weed management in organic than in conventional farming. Therefore، in order to evaluate the effects of cover crop management and plant density of buckwheat (Fagopyrum esculentum) as cover crop on weed suppression، a field experiment was conducted at the Research Farm of University of Zanjan، during the growing season of 2011. The experimental design was a randomized complete block design on the factorial basis with three replications per treatment. The experiment included cover crop management (dead mulch and living mulch) and cover crop plant density (0، 36، 78، 100 plants m-2). A plot also assigned as weed free check (sunflower monocropping). It was observed that weed biomass significantly affected by buckwheat density (P≤0. 01). However، weed biomass did not affected by cover crop management. In other words، dead or living mulch had similar effects on weed biomass production. Buckwheat as living and dead mulch reduced weed biomass up to 91% and 88%، respectively، compared with no cover crop plots (the density of zero). There was also a negative correlation between cover crop density and weed biomass. Moreover، sunflower grain yield was also reduced with increasing buckwheat density from 36 to 100 plants m-2. Buckwheat at the density of 36 plant m-2 significantly decreased the weed biomass and saved grain yield، indicating that using this plant as cover crop can be more cost-effective and more environment-friendlier than chemical weed control in sunflower.
    Keywords: cover crop, integrated weed management, organic farming
  • Naser Rahimiyan, Ahmad Moeini, Masoud Shams Bakhsh Pages 623-634
    Potato virus Y (PVY) and potato leafroll virus (PLRV) are two major viruses which reduce 10-90 percent of yield and quality of potato tubers. In the present study، the efficiency of different methods، including meristem culture، thermotherapy followed by meristem culture and electerotherapy followed by meristem culture in two cultivars (Agria and Marfona) infected by PLRV or PVY were evaluated. Each virus elimination method performed as a factorial experiment basis on a randomized complete block design and for virus elimination methods the combined analysis was used. The percentage of virus elimination was determined by ELISA and RT-PCR، respectively. The percentage of plant regeneration and some agronomic traits، including stem length، stem diameter، shoot fresh weight، number of nodes، internode lenght، number of minitubers، tuber weight and total tuber weight were investigated in virus-free seedlings. The interaction effects were significant for the percentages of plant regeneration and virus elimination method. The highest rate of plant regeneration was obtained in meristem culture method (70%). The highest rate of virus elimination was observed in thermotherapy followed by meristem culture (88%). In this study، three-way interaction of cultivar، virus and method for virus elimination efficiency was significant and the highest virus elimination efficiency (64%) was obtained by the interaction of thermotherapy followed by meristem culture، PVY، for cultivar Marfona. The three-way interaction was also statistically significant for the most agronomic traits. The results of the correlation coefficients، regression and path analysis of yield (number of minitubers per plant) and its related traits showed that the number of nodes per shoot had the highest impact on the number of minitubers in virus-free seedlings.
    Keywords: electerotherapy, meristem culture, PLRV, PVY, thermotherapy, virus, free
  • Sima Sazgari, Ali Niyazi Pages 635-644

    Abiotic stress such as cold and drought has adverse effects on plants growth and development. Abiotic stress resistance is one of the most important goals in plant breeding. This goal can be achieved through transcription factor gene transfer to plants. Recent studies show many successes in improving abiotic stress resistance by use of transcription factor gene transfer. The objective of the research was to clone wheat alpha isoform of WDREB2، effective abiotic stress responsive element، in suitable expression vector، and its transfer to tomato in order to improve cold stress resistance. The gene was cloned in expression vector pBI121، and transferred to tomato through Agrobacterium tumefaciens C58 strain. In order to admit transformation، DNA extraction and PCR with specific primer was done on transgenic and nontransgenic tomato plants. Verification of WDREB2 expression was done by RT- PCR after RNA extraction and cDNA synthesis. Bioassay test of transgenic plants under cold stress treatment was performed. Phonotypical comparison between transgenic and normal plants under cold stress confirmed cold stress resistance of transgenic lines.

    Keywords: cold stress, gene transfer, tomato, WDREB2 transcription factor
  • Jafar Nabati, Mohammad Kafi, Ahmad Nezami, Ali Masoumi, Mohammad Zare Mehrjerdi Pages 645-655
    Soil and water salinity are the main agricultural problems in arid and semi arid areas in the world and Iran. In order to investigate salinity tolerance of Kochia، two experiments were conducted in a completely randomized design with four replications، seven levels of salinity (0، 10، 20، 30، 40، 50 and 60 dS m-1) and two growth stages (planting and early seedling) with gradually salinity application. Results showed that the reduction of root dry weight، root volume، membrane stability index with increased salinity at planting were more than increased salinity at early seedling stages. Relative water content increased with increasing salinity levels in both experiments. Proline، osmotic potential، catalase، glutathione reductase، DPPH - radical scavenging activities and total phenol increased with increasing salinity levels. Sodium concentration and sodium to potassium ratio in shoot and root increased with increasing salinity levels. Generally، kochia survive and tolerate 60 dS m-1 of salinity and salinity tolerance in early seedling was higher than the planting stages.
    Keywords: antioxidant, osmotic potential, proline, relative water content
  • Fariba Hashempour Baltourk, Majid Majidian, Masoud Esfahani, Babak Rabiei Pages 657-666
    To investigate the effects of sowing date on yield and quality of six forage maize cultivars in Rasht region، a field study was conducted in 2010. The experimental design was a randomized complete block using a factorial arrangement with three replications. Treatments consisted of four levels of sowing date (22 May، 3، 15 and 25 June)، and six maize cultivars (SC 260، DC 370، SC 500، SC 647، SC 700 and SC 704). Results showed that the sowing date had significant effects on forage yield and quality traits. Cultivars had also significant effects on forage yield، protein yield، water soluble carbohydrate percentage، and ash percentage. Results indicate that sowing date of June 15th and cultivar SC 700 for traits including forage yield (dry 28220. 6 kg ha-1 and fresh weight 87017 kg ha-1)، dry matter digestibility (72. 69%)، ADF (11. 98%)، water soluble carbohydrate percentage (32. 97%)، and total ash (6. 81%)، were better than other cultivars and sowing dates.
    Keywords: forage maize, forage quality, yield
  • Ahmad Reza Kocheki, Amir Yazdan Sepas, Mohammad Reza Mehrvar, Mani Marefatzadeh Khamene Pages 667-681
    Drought stress is considered as one of the main important factors reducing field crop yield، thus leading researchers to study the related physiological characteristics may reduce drought effects. This experiment was conducted in research farm of seed and plant improvement institute (SPII) in Karadj، Arak and Jolgeh Rokh for three cropping seasons (2008-2011) to evaluate drought tolerance of bread wheat genotypes through irrigation cut-off from anthesis and 20 days after anthesis comparing to full irrigation in 19 winters and facultative wheat genotypes using RCBD in split plot arrangement with 3 replicates. The main and subplots were irrigation regimes and wheat genotypes، respectively. The statistical analyses of coefficients of correlation، stepwise regression، path analysis، factor analysis via principal component analysis were done to discard insignificant or less effective and to consider the most important characteristics directly or indirectly influencing grain yield. Path analysis was only done on independent variables suggested by the stepwise regression model. The final study of the relationships among the variables was according to the results of principal component analysis and varimax rotation. The results showed significant correlations of spike and biomass weight (0. 86**)، biomass weight with seed number per spike (0. 89**) and also seeds number per spike with seed weight per spike in normal condition. The number of seeds per spike had significantly positive correlation with spike and biomass weight characteristics (0. 92**). In S2 condition the highest correlation attributed to grain yield with seed number per spike (0. 79**). In this condition، there was a significant and positive correlation between seed number per spike and seed weight per spike (0. 88**). In S1 condition significant and positive correlations of grain yield with TKW (0. 76**) and harvest index (0. 78**) and also with seed number per spike (0. 69**) were observed. The highest direct effect of seed number per spike was seen in all three conditions and stepwise regression also showed the same result. Further path analysis results showed that yield components of seed number per spike، seeds weight per spike and TKW incorporated in the path analysis model as the potentially effective characteristics in wheat grain yield improvement program in normal and terminal drought conditions. Due to direct and indirect effects of seed number per spike on grain yield، it can be considered as an effective characteristic in the wheat breeding program. Principal component analysis results confirm that boosting 1st factor related characteristics of yield and yield components have the largest effect on grain yield and should be considered as the best selection criteria for improvement.
    Keywords: wheat, Correlation analysis, Stepwise regression, Path analysis, Principle component analysis
  • Hamid Reza Ghorbani, Habibollah Samizadeh Lahiji, Babak Rabiei, Mehrzad Allah Gholipour Pages 683-692

    General and specific combining ability of some rice lines and cultivars with IRRI sources were determined using the line × tester procedure (5 pure lines were crossed with 4 local cultivars as tester). Parents and their progenies were planted in a randomized complete block design with three replications in the research field of Iran Rice Research Institute. Traits such as yield and its components were recorded. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits but panicle/plant. Line x tester analysis showed that lines effect was significant for all traits at 1% level and the tester’s effect was significant for all traits but seeds/panicle at the 1% level. The significance of the line × tester effect in all of the traits except plant height، flag leaf width and seed length indicated that lines’ response was different depending on the tester they were crossed to various testers. The line PR 27137-CR 153 (with an average yield of 5. 045 t/h) had highest GCA and the cross Hassani × IR 73688-57-2 (with an average yield of 5. 613 t/h) had the highest and significant SCA. The amount of additive and non-additive variances varied in different traits resulting in a different heritability estimate. Narrow-sense heritability for most of the traits was low. The highest narrow-sense heritability was observed for the seed length (0. 27).

    Keywords: additive, nonaddative variance, combining ability, line × tester analysis, narrow sense heritability
  • Mojtaba Karimi, Javad Hashemi, Ali Ahmadi, Alireza Abbasi Pages 693-702
    To study the effect of soil moisture variation on growth and steviol glycosides contents in Stevia (Stevia rebaudiana B)، a potexperiment based on a randomized complete design with four treatments and three replications were conducted in a greenhouse of Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (central region، Isfahan)، in 2012. Experimental treatments applied as a combination of visual symptom appearance in plant (normal to severe wilting) and soil moisture. So، treatments irrigated in 19. 1، 15. 1، 11. 9 and 9. 1% of soil moisture content (w/w) that are created in greenhouse situation with irrigation of 3، 6، 9 and 12 days interval، respectively. Results showed that soil moisture reduction up to 9 days irrigation interval had no effect on plant height and leaf dry weight، but plant growth significantly reduced in 12 days irrigation period. Maximum of harvest index obtained in 6 days irrigation period (51. 36%). Soil moisture reduction caused significant increment in stevioside and dulcoside A، but not affected the rebaudioside types (A، F and C). Total steviol glycosides increased with the soil moisture reduction and plant grown with 3 days irrigation interval had minimum steviol glycosides. Stevioside was highest in steviol glycosides in all treatments. Plants grown under 6 days irrigation interval had the maximum of steviol sugar yield. Totally، the results of this experiment showed that leaf dry weight decreased with decline of soil moisture content (below 11. 9 w/w)، but steviol glycosides content had significant increment. The highest of harvest index and steviol sugar yield were obtained in the 6 days irrigation interval. Although، steviol glycosides content increased with the soil moisture reduction، it means that intensify of drought stress more than 6 days irrigation interval (reduction of soil moisture content below the 15. 1 w/w) caused downfall of Stevia yield due to significant reduction of leaf yield and steviol sugar yield in severity of drought stress.
    Keywords: soil moisture, stevia, steviol glycosides, stevioside
  • Ali Nakhzari Moghaddam Pages 703-710
    Detopping in some plants reduces vegetative growth and increases transporting of photosynthate materials to specific sinks such as seeds. To study the effects of detopping removal and plant density on yield and yield components of faba bean (Vicia faba L.)، an experiment was carried out as a factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications at farm research of Gonbad University in 2009-2010. The detopping factor performed at before flowering، beginning of flowering، pod setting and none removal. Plant density included four levels of 4، 6، 8 and 10 plants m-2. Results showed that the effects of top removal and plant density on number of pods/plant، number of seeds/pod، number of seeds/plant، 100-seed weight، plant yield، seed yield/ha، pods coat weight and seeds weight/pods coat weight were significant at the 1% level. Maximum number of pods/plant and pods coat weight belonged to top removal at pod setting stage; whereas the maximum number of seeds/pod، 100-seed weight and seeds weight/pods coat weight belonged to top removal at before flowering; number of seeds/plant، plant yield and seed yield/ha obtained from top removal at flowering. The density of 4 plants m-2 had the highest number of pods/plant، number of seeds/pod، number of seeds/plant، 100-seed weight، plant yield، pods coat weight and seeds weight/pod coat weight، whereas the highest seed yield/ha belonged to the treatment of 10 plant m-2. This study showed that the best time for detopping of faba bean was at the beginning of flowering and optimum plant density was 10 plants m-2 that produced the maximum yield.
    Keywords: flowering, photosynthesis materials, pod, pod setting, top removal