فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار 1395)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس هاشمی، رضا توکل افشاری، لیلا تبریزی صفحات 1-7
    در این تحقیق، تاثیر دماهای مختلف بر جوانه زنی بذر گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata)، به منظور تعیین دماهای مهم یعنی کمینه، بهینه و بیشینه (کاردینال) بررسی شد. ارزیابی واکنش جوانه زنی در دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. بذرهای جوانه زده هر روز شمارش شده و سپس سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی محاسبه و نمودار دماهای مهم جوانه زنی بذر اسفرزه بر پایه دو مدل رگرسیونی دو تکه ای و چندجمله ای درجه دو ترسیم شد. بنا بر نتایج به دست آمده، تاثیر دما بر درصد و سرعت جوانه زنی بذر اسفرزه معنی دار (01/0p≤) بود. بالاترین سرعت جوانه زنی در دمای 20 درجه سلسیوس به میزان 067/0R50= مشاهده شد. بر پایه دو مدل دو تکه ای و چندجمله ای درجه دو، دماهای مهم جوانه زنی بذر اسفرزه شامل، دمای کمینه (پایه) (9/3 تا 5/4 درجه سلسیوس)، بهینه (8/18 تا 1/21 درجه سلسیوس) و بیشینه (7/33 تا 1/34 درجه سلسیوس) تعیین شد. با افزایش دما، شرایط مناسب تری ازلحاظ دمایی، برای جوانه زنی اسفرزه ایجاد و باعث افزایش سرعت جوانه زنی می شود.
    کلیدواژگان: اسفرزه، دماهای مهم، مدل درجه دو، مدل دوتکه ای
  • سهیلا اسپنانی، محمد مهدی مجیدی صفحات 9-17
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر خودگشنی یا خودگرده افشانی اجباری بر صفات ساختار ظاهری (مورفولوژیک) و زراعی علف باغ صورت گرفت. سه جمعیت خودگشن، آزاد گرده افشان و والدینی به دست آمده از 25 ژنوتیپ علف باغ ایجاد و به صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی بررسی شدند. اختلاف بین جمعیت ها در صفات، شمار روز تا گرده افشانی، قطر طوقه، عملکرد علوفه تر، عملکرد علوفه خشک ارتفاع، نسبت برگ به ساقه و درصد ماده خشک معنی دار بود. برای بیشتر صفات، میانگین جمعیت خودگشن کمتر از والدین و آزاد گرده افشان بود. برای صفت عملکرد علوفه خشک، جمعیت خودگشن نسبت به جمعیت والدینی 44 درصد کاهش عملکرد داشت که می تواند به دلیل ضعف ناشی از خویش آمیزی (اینبریدینگ) باشد. روز تا گرده افشانی در جمعیت خودگشن نسبت به جمعیت والدینی بالاتر بود که می تواند ناشی از نقش تاثیر افزایشی ژن در کنترل این صفات باشد. عملکرد علوفه خشک با صفات شمار روز تا خوشه دهی، شمار روز تا گرده افشانی همبستگی منفی و با صفات ارتفاع و طول برگ پرچم همبستگی مثبت داشت. نمودار دووجهی (بای پلات) مولفه های اصلی برای سه جمعیت توانست این سه جمعیت را از هم جداسازی کند که با نتایج تجزیه خوشه ای(کلاستر) سازگاری داشت. در مجموع نتایج نشان داد که علف باغ قابلیت خودگشنی را داشته و احتمال دارد بتوان در برنامه های اصلاحی آتی از این گیاه رگه خویش آمیز (لاین اینبرد) تهیه نمود.
    کلیدواژگان: پس روی خویش آمیزی، تجزیه خوشه ای، تجزیه عامل ها، علف باغ، همبستگی
  • فرزاد علایی مقدم، محمدرضا نقوی، عبدالهادی حسین زاده صفحات 19-27
    به دلیل اهمیت ترکیبات ترپنی در زندگی انسان، بررسی رابطه بین آن ها و ژن های دخیل ضروری است. این ضرورت از نظر کشف ژن های مهم در تولید این مواد است. در میان گیاهان حاوی ترپن، جنس آرتمیزیا اهمیت زیادی دارد. در این بررسی، ژن های fds و hdr و idiدر سه بافت برگ، گل و غنچه از گیاه Artemisia diffusaارزیابی شدند. این بررسی با استفاده از مقایسه داده های حاصل از PCR در زمان واقعی ژن ها با داده های حاصل از GC-MS ترپن ها انجام گرفته است. نتایج این بررسی نشان داد که به احتمال در تولید بعضی از ترپن ها در بافت های خاص، ژن های نام برده تاثیر محدودکننده دارند. چنان که ژن idi برای 1،8- cineole و germacrene-D در غنچه تاثیر محدودکننده را نشان داد. از سوی دیگر، جدای از اینکه این ژن ها نقش مهمی در ترکیب (سنتز) ترپن ها دارند، در مورد دیگر ترکیبات ترپنی، به احتمال ژن های پایین دست تر مانند ترپن سنتازها این وظیفه محدودکنندگی در تولید به عهده دارند. به طوری که در تولید ماده beta-farnescene در هیچ یک از گل، برگ و غنچه ژن fds نقش محدودکننده را نشان نداد. عامل دیگری که بر نقش ژن های نام برده در تولید ترپن های موردنظر اثر می گذارد وجود تنظیم در سطح پس از رونویسی است که در این بررسی به آن پرداخته نشده است.
    کلیدواژگان: آرتمیزیا، ترپن ها، PCR در زمان واقعی، GC، MS
  • اکرم اورکی، محمدرضا سیاهپوش، افراسیاب راهنما، ایرج لک زاده صفحات 29-40
    گرمای انتهای فصل گسترده ترین نوع تنش گرمایی در جهان است. به منظور بررسی تاثیر تنش گرمای انتهای فصل بر جو، آزمایشی در دو شرایط عادی (نرمال) و تنش گرما روی ده ژنوتیپ جو شامل ژنوتیپ های دو ردیفه ماهور، خرم، نیمروز، آبیدر و ژنوتیپ های شش ردیفه یوسف، ریحان 03، ایذه، زهک، نصرت و جنوب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش گرما باعث کاهش معنی دار صفات گذارشناختی (فنولوژیک) شامل شمار روز از کاشت تا سنبله دهی (38درصد) و شمار روز از کاشت تا رسیدگی (34درصد)، صفات ساختار ظاهری (مورفولوژیک) شامل ارتفاع بوته (47درصد)، طول ساق گل یا پدانکل (36درصد) و عملکرد زیست توده یا بیولوژیک (52درصد) و صفات مرتبط با عملکرد دانه شامل طول سنبله بدون ریشک (21درصد)، شمار سنبلچه در سنبله (31درصد)، شمار دانه در سنبله (36درصد)، وزن هزاردانه (7درصد)، شاخص برداشت (7درصد) و عملکرد دانه (42درصد) شد. در شرایط عادی ژنوتیپ یوسف با میانگین 4/5 تن در هکتار و در شرایط تنش ژنوتیپ های جنوب و ریحان03 با میانگین 4/3 تن در هکتار، بیشترین میزان عملکرد و ژنوتیپ آبیدر در هر دو شرایط کمترین میزان عملکرد را به خود اختصاص دادند. در این تحقیق شاخص برداشت بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه در شرایط تنش (01/0≥P، 77/0=r) و در شرایط عادی (01/0≥P، 91/0=r) نشان داد. این موضوع بر کارایی این صفت برای ارزیابی ژنوتیپ ها در بررسی های تنش گرما تاکید دارد. به طورکلی ژنوتیپ های شش ردیفه جو ازنظر بیشتر صفات موردبررسی از ژنوتیپ های چهار ردیفه برتر بودند و عملکرد دانه بالاتری در هر دو شرایط عادی و تنش نشان دادند.
    کلیدواژگان: تنش گرما، تحمل به گرما، جو دو ردیفه، جو شش ردیفه
  • علی نادری عارفی، علی احمدی، علیرضا توکلی، موسی الرضا وفایی تبار صفحات 41-52
    در سال زراعی 94-1393 به منظور بررسی تاثیر تنش کمبود آب بر ویژگی های رویشی و عملکرد پنبه، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرمسار انجام شد. سی ژنوتیپ پنبه در شرایط گلخانه و در یک آزمایش کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار، ارزیابی اولیه شد. پس ازآن، عملکرد پنج ژنوتیپ شامل K8801، K8802 آونگارد، ورامین، خرداد و بومی قوزه قرمز قم در شرایط مزرعه و در سطوح مختلف تنش کمبود آب بررسی شد. بررسی صحرایی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بود که کرت های اصلی به سه سطح تنش (شاهد، متوسط و شدید) و کرت های فرعی به ژنوتیپ های پنبه اختصاص داده شدند. نتایج نشان داد، در شرایط گلخانه ویژگی های رویشی رقم های تحت تاثیر تنش کمبود آب قرار گرفتند. در آزمایش صحرایی و در شرایط تنش کمبود آب، رقم ها و ژنوتیپ های مختلف از نظر ویژگی های رویشی، عملکرد و اجزای عملکرد تفاوت معنی دار آماری داشتند. درمجموع، صفات زیست توده ریشه و شاخساره، شمار انشعاب ریشه، قطر طوقه و میزان سبزینگی همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد در مزرعه داشتند. به طورکلی مقایسه ژنوتیپ های موردبررسی در این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ k8801 از نظر تولید عملکرد در شرایط تنش کمبود آب، بیشترین میزان این صفت را داشت و به عنوان ژنوتیپ برتر در این منطقه معرفی شد.
    کلیدواژگان: پنبه، تنش کمبود آب، ژنوتیپ، عملکرد
  • محمدعلی ابوطالبیان، نوشین فخیمی پایدار صفحات 53-65
    به منظور بررسی تاثیر شیوه کاربرد کود های فسفات و سولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت تحت تنش رطوبتی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه بوعلی سینا همدان در بهار و تابستان 1393 انجام گرفت. عامل تنش رطوبتی در کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری پس از 60 ،90 و 120 میلی متر تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A و در کرت های فرعی دو عامل شیوه کاربرد کود سولفات روی در سه سطح (بدون کاربرد، محلول پاشی، کاربرد خاکی به صورت پخش) و عامل شیوه کاربرد کود فسفاته با دو سطح (کاربرد پخش و کاربرد نواری) به صورت فاکتوریل قرار داده شدند. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس نشان داد، با افزایش شدت تنش از 60 به 90 و 120 میلی متر تبخیر عملکرد دانه به ترتیب به میزان 28 و 54 درصد کاهش یافت. محلول پاشی سولفات روی در شرایط بدون تنش، نسبت به بدون کاربرد و کاربرد خاکی سولفات روی باعث افزایش معنی دار شمار ردیف دانه در بلال، عملکرد زیست توده (بیولوژیک)، طول و قطر بلال شد. بنا بر نتایج کاربرد نواری کود فسفات در شرایط تنش شدید رطوبت و بدون کاربرد سولفات روی سبب افزایش معنی دار شمار دانه در ردیف بلال و وزن صددانه شد. بیشترین شاخص برداشت از تیمار بدون تنش رطوبت به همراه محلول پاشی سولفات روی به میزان 56/47 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: تبخیر، شاخص برداشت، عملکرد زیست توده، کاربرد نواری، محلول پاشی
  • امیرحسین آقااحمدی، حسین مقدم، فرزاد نجفی، داریوش مظاهری، احمدعلی پوربابایی صفحات 67-76
    آویشن دنایی (Thymus daenensis subsp. Daenensis) گیاه دارویی بومی ایران بوده و ازنظر فنول های مونوترپن ]به ویژه تیمول (thymol) و کارواکرول (carvacrol)[ غنی است. هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی ریزوباکتری های بهبوددهنده رشد گیاه (PGPRs) از ریشه گاه (ریزوسفر) آویشن دنایی است. غربالگری سویه های PGPR با استفاده از آزمون های فیزیولوژیکی مانند توانایی تولید اکسین، توانایی تولید ترکیبات آهن بر (سیدروفور) و حل کنندگی فسفات و همچنین آزمون های جوانه زنی و قوه نامیه بذر آویشن دنایی انجام شد. 21 جدایه باکتری از نمونه ریشه گاه آویشن دنایی که از رویشگاه طبیعی گردآوری شده بودند، جداسازی شد و تاثیر تلقیح آن ها روی ویژگی های جوانه زنی آویشن دنایی در یک تحقیق آزمایشگاهی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. چهار جدایه به عنوان جدایه های PGPR شناسایی شدند. جدایه های TDE3، TDE16 و TDE20 توانایی تولید IAA، ترکیبات سیدروفور و حل کنندگی فسفات نامحلول را داشتند. جدایه TDE4 (Achromobacter spiritinus) تنها جدایه ای بود که سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه (ویگور) بذر را به طور معنی دار افزایش داد. چهار جدایه یادشده این قابلیت (پتانسیل) را دارند تا به عنوان بهبوددهنده رشد گیاه (PGPR)، در کشت آویشن دنایی استفاده شوند.
    کلیدواژگان: Thymus daenensis، PGPR، توان تولید IAA، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر
  • سید کاظم صباغ، بصیرا کرمانی زاده، احمد غلامعلی زاده آهنگر، علیرضا سیروس مهر صفحات 77-85
    بیماری فوزاریوز سنبله گندم که توسط قارچ Fusarium graminearum ایجاد می شود یکی از بیماری های بسیار زیانبار گندم است که افزون بر کاهش کمیت و کیفیت محصول، قادر به تولید زهرابه های خطرناک سرطان زا در انسان و دام می شود. در این تحقیق تاثیر تیمارهای کودی مختلف (ورمی کمپوست، کود شیمیایی و قارچ ریشه یا میکوریز) بر عملکرد و بیان چند ژن دخیل در ایجاد مقاومت به بیماری بررسی شد. بدین منظور از گندم رقم فلات در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه استفاده شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که، تاثیر تیمارهای مختلف کودی بر صفات وزن صددانه، ارتفاع بوته، وزن تک بوته، عملکرد دانه، وزن زیست توده و شاخص برداشت در سطح احتمال 1درصد معنی دار بود. تجزیه نتایج به دست آمده از بیان ژن های موثر در مقاومت نشان داد که ژن های بتا گلوکوناز و اکسالات اکسیداز در همه تیمارهای کودی نسبت به شاهد افزایش و بالاترین افزایش در تیمار مخلوط کود شیمیایی و ورمی کمپوست مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد مخلوط کودهای زیستی و شیمیایی می تواند باعث القاء مقاومت اکتسابی ساختارمند (سیستمیک) در گیاهان بیمار شود.
    کلیدواژگان: اجزاء عملکرد، تیمار کودی، فوزاریوز خوشه گندم، مقاومت القایی
  • فریبا مرسلی آقاجری، رضا درویش زاده، حمید حاتمی ملکی، محسن برین، ناصر عباسپور صفحات 87-98
    تنش شوری ازجمله مهم ترین تنش های غیرزنده تهدیدکننده گیاهان است. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر صفات عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان و تجزیه ژنتیکی این صفات در رابطه باتحمل به شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی با سه تکرار در گلدان و در فضای باز انجام گرفت. عامل های موردبررسی در این آزمایش شامل سطوح مختلف تنش شوری (عادی یا نرمال و تنش ناشی از 6 دسی زیمنس بر متر) و رگه (لاین) های خویش آمیخته نوترکیب آفتابگردان (102 رگه حاصل از تلاقی بین دورگه RHA266 و PAC2 به همراه والدین) بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش شوری بر همه صفات موردبررسی به جز صفات طول دم برگ، عرض برگ، طول برگ، قطر طبق و وزن صددانه معنی دار است. تاثیر ژنوتیپ بر همه صفات موردبررسی معنی دار بود. تجزیه ژنتیکی صفات اندازه گیری شده با استفاده از نقشه پیوستگی تهیه شده با 221 نشانگر مولکولی (SNP11SSR/210) با میانگین فاصله 44/7 سانتی مورگان بین نشانگرها به روش مکان یابی فاصله ای مرکب (CIM) انجام گرفت. برای صفات موردبررسی درمجموع 31 QTL شناسایی شد که 14 QTL مربوط به شرایط عادی و 17 QTL مربوط به شرایط تنش شوری بود. بیشترین مقدار R2 (درصد تغییرات فنوتیپی توجیه شده) (7/39درصد) مربوط به QTL شناسایی شده برای صفت شمار روز تا گلدهی در شرایط تنش شوری بود. چندی ازQTL های شناسایی شده برای صفات مختلف هم جایگاه بودند. استفاده از QTL های هم مکان موجب افزایش کارایی انتخاب به کمک نشانگر و پیشبرد برنامه های بهنژادی گیاهی می شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تجزیه ژنتیکی، تنش شوری، مکان یابی ژنی
  • پرستو مرادی، جعفر اصغری، غلامرضا محسن آبادی، حبیب الله سمیع زاده صفحات 99-108
    به منظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیاچیتی در شرایط رقابتی با علف های هرز در مخلوط با ذرت و کدوی تخمه کاغذی، آزمایشی در دو مکان (رشت و رودسر) در سال 1392 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل؛ لوبیاچیتی (100 و 75%)، ذرت – لوبیاچیتی (100:100 و 75:75%) و ذرت لوبیاچیتی کدوی تخمه کاغذی (100:100:100 و 75:75:75%) و دو تیمار وجین و بدون وجین (رقابت) بودند. نتایج نشان داد علف های هرز موجود در رشت نه گونه و در رودسر شش گونه بود. در رودسر علف هرز پهن برگ تاج خروس و در رشت علف های هرز باریک برگ مرغ و پنجه مرغی غالب بودند. در رودسر، تیمار وجین نقش برجسته ای در کنترل علف های هرز داشت، درحالی که در رشت نقش تیمار وجین به دلیل وجود علف های هرز چندساله کمرنگ تر بود. مخلوط های دوگانه و سه گانه، علف های هرز را بهتر از کشت خالص کنترل کردند. در رودسر، بیشترین شمار غلاف در بوته، دانه در غلاف، وزن صددانه و عملکرد دانه لوبیاچیتی در تیمار وجین در کشت خالص و در تیمار رقابت در مخلوط ها به دست آمد. در رشت بالاترین عملکرد دانه در کشت های خالص با تراکم بیشتر به دست آمد. درنهایت، در تیمارهای بدون وجین، کشت های مخلوط دوگانه و سه گانه به سبب کنترل بهتر علف های هرز در مقایسه با کشت های خالص بیشترین عملکرد و اجزای عملکرد را تولید کردند.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد دانه، کدوی تخمه کاغذی، مخلوط سه گانه و وزن خشک علف های هرز
  • شکوه فخری، افراسیاب راهنما، موسی مسکرباشی صفحات 109-117
    توسعه سیستم ریشه ای اصلی و فرعی نقشی اساسی در میزان دسترسی گیاه به آب و مواد غذایی در شرایط تنش های غیرزیستی به ویژه شوری دارد. به منظور درک ارتباط بین پاسخ های رشدی ریشه و شاخص های فیزیولوژیک اندام هوایی دو رقم گندم نان با تحمل شوری متفاوت (کویر و شیراز)، آزمایشی گلخانه ای با استفاده از لوله های پی وی سی در دو سطح شوری (0 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) انجام شد. شوری سبب کاهش رشد طولی ریشه، طول کل ریشه، هدایت روزنه ای، محتوای آب نسبی، شاخص سبزینه گی (کلروفیل) و وزن خشک اندام هوایی و ریشه در مقایسه با شاهد شد. اگرچه مقادیر اندازه گیری شده برای بیشتر صفات در رقم متحمل بیشتر از رقم حساس بود، ولی رشد طولی ریشه، طول کل ریشه و محتوای آب نسبی تحت تاثیر تیمار شوری کاهش بیشتری نسبت به رقم حساس نشان داد. بین ویژگی های رشدی ریشه و پاسخ های فیزیولوژیک گیاه در شرایط شوری همبستگی معنی داری مشاهده شد. با توجه به اثرهای به نسبت همسان شوری بر ویژگی های رشدی ریشه و اندام هوایی به نظر می رسد از پاسخ های رشدی ریشه می توان به عنوان معیاری برای غربالگری تحمل به شوری استفاده کرد. زیرا شوری خاک سبب کاهش توانایی گیاه برای جذب آب و درنتیجه کاهش سریع میزان رشد همراه با مجموعه ای از تغییرات فیزیولوژیکی بوده و درنهایت منجر به بروز اثرهای ناشی از تنش اسمزی می شود.
    کلیدواژگان: تحمل شوری، تنش اسمزی، ریشه
  • علی غلامی زالی، پرویز احسان زاده، جمشید رزمجو صفحات 119-130
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر و تیمار آبیاری بر عملکرد و اجزاء عملکرد نخود ژنوتیپ هاشم آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تاریخ کاشت بهاره و پاییزه در نورآباد-لرستان اجرا شد. عامل اصلی شامل چهار تیمار آبیاری (بدون آبیاری، 75، 100 و 150 میلی متر) بر پایه تبخیر از تشت تبخیر کلاس A و عامل فرعی شامل دو پیش تیمار، پرایمینگ (شاهد، ده ساعت پیش تیمار) بود. کاشت پاییزه به ترتیب سبب افزایش 9/41، 4/7، 4/3، 5/32، 6/43، 9/62 و 7/13 درصدی شمار نیام بارور، ارتفاع بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه تک بوته، عملکرد زیست توده یا زیستی (بیولوژیک)، عملکرد دانه و شاخص برداشت نسبت به کاشت بهاره شد. سطوح آبیاری پس از 75، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر به ترتیب با میانگین 2296، 2044 و 1775 کیلوگرم در هکتار افزایش 4/75، 1/56 و 5/35 درصدی در عملکرد دانه نسبت به سطح بدون آبیاری (1309 کیلوگرم در هکتار) را نشان دادند. پیش تیمار بذر افزایش 5/8 درصدی عملکرد دانه نسبت به شاهد را نشان داد. می توان استنباط کرد که کاشت پاییزه به همراه آبیاری پس از 75 میلی متر تبخیر برای دستیابی به بیشترین عملکرد ژنوتیپ هاشم در شمال لرستان مناسب است و اعمال پیش تیمار بذر نیز می تواند سبب بهبود عملکرد دانه شود.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، تنش خشکی، نخود پاییزه
  • سمیه صنوبری، محمدرضا سبزعلیان، قدرت الله سعیدی صفحات 131-139
    گلرنگ از گیاهان بومی ایران است و امکان اصلاح ژنتیکی آن با تلاقی های بین گونه ای وجود دارد. در این تحقیق 14 ژنوتیپ شامل ژنوتیپ های به دست آمده از تلاقی بین گونه ای گلرنگ اهلی- وحشی در نسل های F5 و F6، به همراه برخی ژنوتیپ های اهلی و وحشی و روابط بین برخی صفات زراعی و اجزای عملکرد آنها در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان بررسی شدند. عملکرد دانه در بوته ژنوتیپ ها بین 41/6 تا 49/14 گرم متغیر و بیشترین میزان عملکرد دانه در بوته متعلق به ژنوتیپ F6 حاصل از تلاقی چهار بود. نتایج به دست آمده از تجزیه همبستگی بین صفات نشان داد که صفات وزن هزاردانه و قطر غوزه بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه در بوته داشتند. نتایج به دست آمده از تجزیه رگرسیون مرحله ای نیز نشان داد که صفات وزن هزاردانه و قطر غوزه مهم ترین عامل های تعیین کننده عملکرد دانه در بوته بودند که درمجموع 61 درصد از تغییرات عملکرد دانه در بوته را توجیه کردند. نتایج تجزیه ضریب های مسیر ترتیبی نیز نشان داد که صفات وزن هزاردانه، قطر غوزه و شمار غوزه در بوته به عنوان متغیرهای رتبه اول انتخاب شده و 56درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. نتایج همچنین نشان داد که دو صفت وزن هزاردانه و قطر غوزه می توانند به عنوان شاخص انتخاب برای افزایش عملکرد در گلرنگ در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تجزیه ضریب های مسیر، گلرنگ، همبستگی
  • احمدرضا دادرس، حبیب الله سمیع زاده، حسین صبوری صفحات 141-153
    پیچیدگی کنترل ژنتیکی تحمل به خشکی، استفاده از روش های مولکولی در کنار روش های زیست سنجی (بیومتری) را برای بهبود این صفت در گیاهان پرهیز ناپذیر می سازد. این پژوهش با شمار 121 رقم و رگه (لاین) پیشرفته سویا در دو محیط عادی (نرمال) و تحت تنش خشکی به همراه 21 نشانگر ریز ماهواره مرتبط با تحمل به تنش خشکی در دو منطقه رشت و گنبدکاووس اجرا شد. گروه بندی ژنوتیپ ها بر پایه شاخص تحمل به تنش (STI)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، شاخص میانگین عملکرد (MP) و شاخص پایداری (YI) و همچنین عملکرد بوته در شرایط عادی و تنش با استفاده از تجزیه خوشه ایدر هر دو منطقه، آن ها را به سه خوشه حساس، نیمه حساس و متحمل منتسب کرد. بنا بر نتایج، ژنوتیپ های شماره 8، 9، 11، 25، 34، 37، 42، 44، 49، 63، 66 و 86 در هر دو منطقه به عنوان ژنوتیپ های متحمل شناسایی شدند. تجزیه خوشه ایبر پایه نشانگرهای ریز ماهواره نیز رقم ها و رگه ها را به سه گروه تقسیم کرد. مقایسه دو نمودار درختواره ای (دندروگرام ) بیانگر همخوانی شایان توجه بین آن ها بود. تجزیه رگرسیونی گام به گام نیز نشان داد که نشانگرهای Satt454، Satt142، Satt648 و Satt345 ارتباط معنی داری با شاخص های تحمل به خشکی دارند و به طور متغیر بین 4 الی 15 درصد از تغییرات آن ها را توجیه کردند. این نتایج می تواند تاییدی بر نقش این نشانگرها در پیوسته بودن با نواحی ژنومی مرتبط باتحمل به تنش خشکی باشد و انتظار می رود بتوان از آن ها در برنامه های بهبود عملکرد سویا در رویارویی با تنش خشکی بهره برد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، رگرسیون گام به گام، شاخص حساسیت، کمبود آب
  • همایون کانونی صفحات 155-163
    به منظور برآورد تنوع، وراثت پذیری، روابط بین صفات و تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بین عملکرد دانه و اجزای عملکرد، چهارده رگه (لاین) نخود سفید به مدت سه سال (93-1390) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار، ارزیابی شدند. نتایج تجزیه مرکب گویای معنی دار بودن تفاوت بین ژنوتیپ ها در اغلب صفات بود. بالاترین مقدار ضریب تغییرات فنوتیپی به ترتیب برای عملکرد دانه، شمار غلاف در بوته و شمار دانه در بوته و بالاترین مقدار ضریب تغییرات ژنوتیپی به ترتیب برای عملکرد دانه، عملکرد زیست توده (بیولوژیک) و ارتفاع بوته به دست آمد. این نتایج مبین این نکته بود که اصلاح این صفات از راه گزینش محتمل است. وراثت پذیری بالا همراه با بهره ژنتیکی میانگین بالا برای عملکرد دانه، شمار دانه در غلاف و وزن صددانه نشان داد که گزینش فنوتیپی برای این صفات می تواند موثر باشد. عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد زیست توده و شمار شاخه های اولیه داشت؛ لذا این صفات را می توان برای گزینش ژنوتیپ های با عملکرد بالا در نخود استفاده کرد. تجزیه مسیر آشکار ساخت که شمار دانه در بوته و به دنبال آن شمار شاخه اولیه ، وزن صددانه و عملکرد زیست توده تاثیر مستقیم مثبتی بر عملکرد دانه داشتند. همچنین می توان شمار شاخه های اولیه، شمار شاخه های ثانویه و شمار روز تا گلدهی را به عنوان معیار گزینش غیرمستقیم برای عملکرد دانه بالاتر به کار برد.
    کلیدواژگان: بهره ژنتیکی، تجزیه علیت، نخود، وراثت پذیری، همبستگی
|
  • Abbas Hashemi, Reza Tavakkol Afshari, Leyla Tabrizi Pages 1-7
    This study was conducted to investigate the effects of different temperatures on seed germination of Plantago ovata and also to evaluate cardinal temperatures. Various constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35ºC) were conducted in a completely randomized design with four replications. The germinated seeds were counted every day and the rate of germination percentage, cumulative germination and cardinal temperatures of Plantago ovata seed germination based on two regression models including Intersected-lines Model and Quadratic Polynomial Model were calculated. The effects of temperatures on rate and percentage of germination was significant. The highest germination rates were in 20ºC (R50=0.067). Based on the two regression models, Intersected-lines Model and Quadratic Polynomial Model, the cardinal temperatures (Tbase, Topt and Tmax) of Plantago ovata seeds were: (3.9-4.5), (18.8-21.1) and (33.7-34.1)°C, respectively. With increasing temperature, the more suitable conditions in terms of temperature, is created for Plantago ovata seed germination and germination rate is increased.
    Keywords: Cardinal temperature, intersected, lines model, quadratic polynomial model, Plantago ovata
  • Soheila Spanani, Mohammad Mahdi Majidi Pages 9-17
    This study was conducted to evaluate the effect of mandatory of self-fertilization on morphological and agronomic traits of orchad grass. Three populations including self-fertilization, open pollination and parental genotypes (each consisted of 25 genotype of orchad grass) were evaluated using a split plot experiment according to a randomized complete block design. Significant differences were found among populations for day to ear emergence, day to pollination, spread, fresh yield, dry matter yield, plant height, leaf to stem ratio and percentages of dry matter yield. For most of the traits, means of self-pollinated population was less than parents and open pollinated population. Forage yield of self-population was 44% less than parents indicating the probably of inbreeding depression. However, days to ear emergence and days to pollination in self population was higher than parental genotype. Negative correlation was found between forage yield with day to ear emergence and day to pollination. Biplot of principle component analysis clearly differentiate three populations confirmed by cluster analysis. In conclusion, the result showed that orchad grass has ability for self-fertilization and therefor it is possible to develop inbred line from this plant in future breeding programs.
    Keywords: Correlation, Cluster analysis, factor analysis, inbreeding depression, orchadgrass
  • Farzad Alaeimoghadam, Mohammad Reza Naghavi, Abdolhadi Hosseinzadeh Pages 19-27
    In view of the importance of terpene in human’s life, analyzing the relationship between them and the involved genes are of crucial necessity. The necessity is for exploring influential genes. Among different plants containing terpene, Artemisia is included. In this study, several genes Farnesyl diphosphate synthase (fds), Hydroxy-2-methyl-2-(E)-butenyl 4-diphosphate reductase (hdr) and Isopentenyl diphosphate isomerase (idi) in pathways 2-c-methyl-erythritol 4- phosphate (MEP) and Mevalonate (MVA) were analyzed in comparison to some monoterpene and sesquiterpene content in three tissues namely leaf, bud and flower of Artemisia diffusa. This study was conducted to compare RT-PCR data of genes with data from terpene GC-MS results. Results showed that it seemed for certain terpenes production in certain tissues, the above genes had limiting function (as idi in bud for 1,8- cineole and germacrene-D). These genes play important roles in terpene production and for some other terpenes, probably, other downstream genes such as terpene synthase had this limiting role (about beta-farnescene, for example, genes idi and fds had no limiting role in none of tissues mentioned above). Another point which casts doubt on fds, hdr and idi functions in terpene production is post-transcriptional regulation of these genes, the factor which was not evaluated in this study.
    Keywords: Artemisia, GC, MS, real, time PCR, terpenes
  • Akram Oraki, Mohammad Reza Siahpoosh, Afrasyab Rahnama, Iraj Lakzadeh Pages 29-40
    Terminal heat stress is the most widespread heat stress in the world. In order to evaluate the effect of heat stress on yield, yield component, and mopho-phenological traits of barley, 10 barley genotypes including the 2-row genotypes: Mahour, Khoram, Nimrooz, Abidar and 6-row genotypes: Yousef, Rihan 03, Izeh, Zahak, Nosrat, Jonoub were tested under normal (optimum sowing date) and heat stress (late sowing date) conditions in experimental field of Shahid Chamran University of Ahvaz. The experiment in each condition was arranged in a randomized complete block design. Terminal heat stress caused significant reduction in days from sowing to heading (38%), days from sowing to maturity (34%), plant height (47%), peduncle length (36%), biological yield (52%), spike length without awn (21%), number of spikelet per spike (31%), number of kernels per spike (36%), 1000 kernel weight (7%), harvest index (7%) and grain yield (42%). According to the results, in normal condition Yousef with 5.4 t/ha and in stress condition Rihan 03 and Jonoub with 3.4 t/ha have the maximum grain yield. Abider in both conditions showed the minimum yield. Based on the results, the maximum correlation coefficient was observed between harvest index and grain yield in both conditions, heat stress (r=0.77, p ≤0.01) and normal (r=0.91, p ≤0.01), suggesting the considerable role of this trait for evaluating the barley genotypes in heat stress experiments. 6-row barley genotype had superiority for most of traits in compare to 2-row genotypes and finally gave more grain yield in both conditions.
    Keywords: heat stress, heat tolerance, 2, row barley, 6, row barley
  • Ali Naderi Arefi, Ali Ahmadi, Alireza Tavakoli, Musalreza Vafaei Tbabr Pages 41-52
    In order to study of water deficit effects on yield and some vegetative aspects of cotton, 30 cotton genotypes evaluated in 2014 summer at Garmsar Agricultural Research Station in greenhouse and field conditions. The experimental design was split plot based on a completely randomized blocks with three replications. Six superior genotypes including K8801, K8802, Avengard, Varamin, Khordad and Qum red boll selected for field experiment. Main plot was stress levels including control, mild and sever water deficit and subplots designated to genotypes. In greenhouse, the results showed that vegetative indices of genotypes significantly affected by water deficit stress. Based on the result of field experiment, vegetative traits, yield and yield components of genotypes were significantly different. In general, traits such as dry matter of root and shoot, number of root branches, crown diameter and chlorophyll content (spad value) had positive and significant correlation with yield in filed, so could be used in evaluation of cotton drought tolerance. Also, K8801 had higher yield than other genotypes in water deficit condition and could be introduced as a superior genotype for the region of study.
    Keywords: Genotype, water deficit, cotton, yield
  • Mohammad Ali Aboutalebian, Noushin Fakhimi Paydar Pages 53-65
    To study the effects of phosphate and zinc sulfate fertilizers application methods on the yield and yield components of maize under water stress a randomized complete block with split plot factorial arrangement with three replications at research farm of the Bu Ali Sina University was conducted in 2014. Three levels of irrigation after 60, 90 and 120 mm evaporation from evaporation A pan was assigned in main plot and two factors including phosphate fertilizer application methods (broadcasting and placement) and zinc sulfate (non, foliar and soil application) were assigned in sub plots. The results showed that with increasing water stress from 60 to 90 mm evaporation of pan grain yield decreased by 28 percent, but in condition of severe water stress, (irrigation after 120 mm evaporation), grain yield decreased by 54 percent. In no stress conditions, foliar application of zinc sulfate, compared to soil application and no application increased significantly the number of grains row per ear, biological yield, corn length and its diameter. According to the results phosphate placement treatment in sever water stress and no zinc sulfate application conditions caused a significant increase in the number of grain per row and 100 grains weight. In this study the highest harvest index was obtained in no water stress plus zinc sulfate foliar application (47.56%).
    Keywords: Biological yield, evaporation, foliar, harvest index, placement
  • Amir Hossein Agha Ahmadi, Hossein Moghadam, Farzad Najafi, Daryoush Mazaheri, Ahmad Ali Pourbabaee Pages 67-76
    The Iranian Thymus daenensis subsp. daenensis is rich in monoterpene phenols (especially thymol and carvacrol). This research was conducted to isolate and characterize the plant growth promoting rhizobacteria (PGPRs) from rhizosphere of T. daenensis. PGPRs were screened based on some physiological traits including IAA production, phosphate solubilization, and siderophore compounds production abilities, and also seed germination and vigor tests. Twenty one rhizobacteria were isolated from the rhizosphere samples of T. daenensis which grow widely in Iran, and their effect on seed germination properties was studied in a completely randomized block design with three replications. We could characterize four isolates for PGPRs activity based on physiological and germination assays. TDE3, TDE16 and TDE20 isolates had the phosphate solubilization and siderophores production abilities. TDE4 (Achromobacter spiritinus) was the only isolated bacteria which significantly improved the SGR and VI of T. daenensis seeds. These four isolates have the potential to be used as PGPRs in cultivation of T. daenensis.
    Keywords: IAA production, PGPRs, seed germination, seedling vigor, Thymus daenensis
  • Seyed Kazem Sabbagh, Basira Kermanizadeh, Ahmad Gholamalizadeh Ahangar, Alireza Sirousmehr Pages 77-85
    Fusarium head blight (FHB) disease caused by Fusarium graminearum is one of the most destructive diseases of wheat that in addition to the loss of product quality and quantity is able to produce the dangerous carcinogenic toxins in human and animals. In this study, the effects of different fertilizer treatments (Vermicompost, Chemical fertilizer and Mycorrhiza) on performance components and expression of several genes involved in disease resistance pathway was investigated. For this reason, Falat wheat cultivar was used in a completely randomized design with four repetitions in greenhouse conditions. The analysis of variance showed that the effects of different fertilizer treatments on 100-seed weight, plant height, weight per plant, seed performance, biological performance and the harvest index were significant at 1% probability level. The analysis of gene expression data showed that beta Glucanase and Oxalate Oxidase genes had a significant increase in all treatments but the highest increase was observed in vermicompost and chemical fertilizers mixture. The results indicated that the mix application of biologic and non-biologic fertilizers could be induce systemic acquire resistance in infected plants.
    Keywords: Acquired resistance, fertilizer treatments, fusarium head blight, performance components
  • Fariba Morsali Aghajari, Reza Darvishzadeh, Hamid Hatami Maleki, Mohsen Barin, Naser Abbaspour Pages 87-98
    Salinity stress is one of the most important abiotic stresses which threaten plants. In order to study the effect of salinity stress on yield and yield components of sunflower and also genetic analysis of these traits in relation with salt tolerance, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted. Pots were arranged outside the greenhouse in an open air area under natural environmental conditions. The studied factors were 2 salinity stress levels (normal and 6 dS/m) and sunflower recombinant inbred lines (102 lines derived from the cross PAC2 ×RHA266 together with parental lines). Results showed the significant effect of salinity stress on all of studied traits except petiole length, leaf width, leaf length, head diameter and seed weight, meanwhile, the effect of genotype was significant on all of the studied traits. Genetic analysis of measured traits was done using a linkage map with 221 molecular markers (210SSR/11SNP) with an average distance of 7.44 cM between markers via composite interval mapping (CIM). 14 and 17 QTLs were detected for studied traits under normal and salt stress conditions, respectively. The maximum amount of R2 (39.7%) was detected for QTL identified for days to flowering in salinity stress conditions. The results showed the existence of co-localized QTLs for some of the studied traits under normal and salt stress conditions. Using co-localized QTLs improve the efficiency of marker-assisted selection in plant breeding programs.
    Keywords: Genetic analysis, gene mapping, salinity stress, sunflower
  • Parasto Moradi, Jafar Asghari, Gholam Reza Mohsen Abadi, Habib Allah Samiezadeh Pages 99-108
    To study the response of pinto-bean yield and yield components in intercropping with maize and naked-pumpkin under weed competition, two similar experiments were conducted in Rasht and Roudsar separately each in a randomized complete block design with 3 replications on factorial arrangements experiment in 2013. The treatments of first factor consisted of pinto bean (100 and 75%) sole cropping, maize – pinto bean (100-100 and 75-75%) double cropping and maize- pinto bean- naked pumpkin triple cropping (100-100-75 and 75-75-75%). The treatments of second factor include twice hand weeding and no weeding. The results showed that nine weed species were found in Rasht and six weed species were in Roudsar experimental stations. The broadleaf pigweed in Rousdsar and grassy weeds of Bermudagrass and hairy crabgrass were dominant in Rasht. In Roudsar area, the hand weeding treatments had outstanding role in weeds control, while, in Rasht experiments was not clear, due to presence of perennial weed. Double and triple cropping systems suppressed weeds more than sole cropping systems. In Roudsar, the highest number of pods per plant, number of grain per pod, 100 grain weight and grain yield of pinto bean were observed in sole cropping in hand weeding and the lowest amount of them were observed in sole cropping system in no weeding. In Rasht, the highest grain yield was observed in sole cropping with high planting density. Finally, double and triple cropping systems due to better weed control produced the highest yield and yield components in comparison with sole cropping systems in no weeding treatment.
    Keywords: Grain yield, Maize, Naked, pumpkin, triple intercropping, weeds dry weight
  • Shokooh Fakhri, Afrasyab Rahnama, Mousa Meskarbashi Pages 109-117
    The development of seminal and lateral root system plays a major role in plant access to water and nutrients under abiotic stress, especially salinity. In order to understand the relation between root growth responsesand shoot physiological indices oftwo bread wheat cultivars contrasting in salt tolerance (Kavir and Shiraz), a greenhouse experiment was conducted with two salinity levels (0 and 150 mM NaCl), growing in PVC tubes. Salinity decreases seminal root length, total root length, stomatal conductance, relative water content, chlorophyll index, shoot and root dry weight when compared to control. Although, the values for most traits in salt-tolerant cultivar were more, but seminal root length, total root length and relative water content were less than susceptible ones under salt stress. A significant correlation was observed between root growth characteristics and physiological responses under salt stress. Thus, given the similar effects of salinity on growth characteristics of roots and shoots, it seems that root growth responses can be used as a valuable index for screening salinity tolerance. Because, salinity is caused to reduce the plant's ability to absorb water, resulting in a rapid decline in growth rates associated with a series of physiological changes and finally leads to osmotic stress effects.
    Keywords: Osmotic stress, root, salt tolerance
  • Ali Gholami Zali, Parviz Ehsanzadeh, Jamshid Razmjoo Pages 119-130
    In order to study the effects of irrigation regimes, planting season and seed priming on grain yield and components of Hashem genotype of chickpea in Nurabad, northern Lorestan, two 3-replicate split-plot field experiments, one autumn- and the other spring-sown, were conducted. The primed and non-primed seeds (subplots) of this chickpea genotype were sown in autumn and spring and subjected to four irrigation levels (i.e. irrigation after 75, 100 and 150 mm evaporation from a Class-A Pan and no irrigation). Autumn-sown chickpea out-performed the spring-sown chickpea by 41.9, 7.4, 3.4, 32.5, 43.6, 62.9, and 13.7% in terms of pods/plant, plant height, 100-seed weight, seed weight/plant, dry matter and grain yield and harvest index, respectively. Irrigation after 75 (2296 kg/ha), 100 (2044 kg/ha) and 150 mm evaporation (1775 kg/ha) led to 75.4, 56.1 and 35.5% increases in grain yield, respectively, relative to the no irrigation condition (1309 kg/ha). Seed priming led to 8.5% increase in grain yield, averaged over planting seasons and irrigation levels. It could be concluded that while seed priming enhances grain yield, planting genotype Hashem in autumn along with irrigation after 75 mm evaporation may lead to notable increase in its grain yield in the northern regions of Lorestan.
    Keywords: Autumn chickpea, drought stress, priming
  • Somaye Senobari, Mohammad Reza Sabzalian, Ghodratollah Saeidi Pages 131-139
    Safflower is a crop native to Iran and could be improved in plant breeding programs by inter-specific crosses. This study was conducted to evaluate genotypes of safflower derived from interspecific hybridization for the relationships between some agronomic traits and yield components. The genotypes were planted according to a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology in 2011. Seed yield per plant ranged from 41.6 to 49.14 gr. The hybrid genotype 4 (F6) had the highest mean of seed yield per plant. The results of the correlation analysis showed that 1000-seed weight and head diameter were the most correlated with the seed yield per plant. Stepwise regression results showed that the 1000-seed weight and head diameter were the most important factors determinants of grain yield per plant and justified 61 percent of yield variation. The path coefficients analysis also showed that, 1000-seed weight, head diameter and number of heads per plant were considered as the first order variables and accounted for 56% of total variation of yield. The results also indicated that both traits of 1000-seed weight and head diameter could be considered as selection criteria for increasing safflower yield in breeding programs.
    Keywords: Correlation, path analysis, safflower
  • Ahmad Reza Dadras, Habibollah Samizadeh, Hossein Sabouri Pages 141-153
    The complexity of the genetic control of drought tolerance makes inevitable using of molecular methods with biometric approaches to its improvement in plants. Present study was conducted by 121 advanced lines and varieties of soybean under two moisture levels, normal and drought stress with 21 microsatellite markers linked to drought tolerance in two regions, namely, Rasht and Gonbad-Kavous. Grouping of genotypes using cluster analysis based on stress tolerance index (STI), geometric mean productivity (GMP), mean productivity (MP), yield index (YI) and plant yield in normal and stress condition allocated them to three clusters sensitive, semi-sensitive and tolerant in both of regions. According to the results, genotypes 8, 9, 11, 25, 34, 37, 42, 44, 49, 63, 66 and 86 identified as tolerant genotypes in both regions. In addition, cluster analysis based on microsatellite markers divided lines and varieties to three groups. Comparison of three dendrograms represented a high conformity among clustering. In addition, the stepwise regression analysis revealed Satt454, Satt142, Satt648 and Satt345 had a significant relationship to tolerant indices and explained between 4-15 percent of variation variably. The results could be a conformation to importance of these microsatellites in association with genomic regions related to drought tolerance in present genetic background. It is expected to use of these validated markers to improve of soybean against to drought stress.
    Keywords: Cluster analysis, stepwise regression, resistance index, water deficit
  • Homayoun Kanouni Pages 155-163
    The present investigation was carried out to study the variability, heritability, correlations and path coefficient analysis in 14 Kabuli type chickpea genotypes during three successive cropping seasons (2011-14), in a randomized complete block design with four replications. Combined analysis suggested significant differences between genotypes for most of characteristics. The highest phenotypic coefficients of variation (PCV) were obtained for seed yield, number of pods per plant, and number of seeds per plant, respectively. Furthermore, the highest genotypic coefficients of variation (GCV) were determined for seed yield, biomass yield and plant height, respectively. These results revealed that these traits could be improved via selection. High heritability coupled with high genetic advance as percentage of mean was observed for seed yield, number of seeds per pod and 100 seeds weight showed that phenotypic selection for these traits might be effective. Seed yield had positive and significant correlations with biomass yield and number of primary branches, thus selection for these traits could improve seed yield in chickpea. Number of seeds per plant, followed by number of primary branches, 100 seeds weight and biomass yield had positive high direct effects on seed yield. Meanwhile, number of primary branches, number of secondary branches and number of days to flowering could be used as an indirect selection criterion for higher seed yield.
    Keywords: Chickpea, correlations, genetic gain, heritability, path analysis