فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و هفتم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و هفتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی عبادی، ناصر مجنون حسینی*، محمدرضا چاییچی صفحات 165-174
    به منظور بررسی تاثیر قارچ ریشه (میکوریزا) و ترکیب های هیومیک بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت سینگل کراس 704 در شرایط کم آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آموزشی˗پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در سال زراعی1390-1391 اجرا شد. شرایط کم آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح شامل آبیاری عادی (هر هفت روز دور آبیاری)، تنش خفیف خشکی (هر ده روز دور آبیاری) و تنش شدید خشکی (هر چهارده روز دور آبیاری) بود. تیمارهای کودی به عنوان عامل فرعی در شش سطح شامل 1- بدون کاربرد کود (شاهد)؛ 2- کاربرد 50درصد کود فسفری بنا بر نتیجه آزمون خاک؛ 3- کاربرد 100درصد کود فسفری بنا بر نتیجه آزمون خاک؛ 4- کاربرد 50درصد کود فسفری به همراه قارچ ریشه؛ 5- کاربرد 50درصد کود فسفری به همراه ترکیب های هیومیک؛ 6- کاربرد 50درصد کود فسفری به همراه قارچ ریشه + ترکیب های هیومیک اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش کم آبیاری به طور معنی داری سبب کاهش عملکرد و اجزای عملکرد ذرت شد، اعمال تیمارهای کودی تاثیر معنی داری بر صفات عملکرد دانه ذرت، عملکرد زیست توده (بیولوژیک)، ارتفاع بوته، پروتئین دانه، نیتروژن و فسفر دانه داشتند اما بر صفات وزن هزاردانه و شاخص برداشت اثر معنی داری نداشتند. مقایسه میانگین تیمارها برای صفات مختلف نشان داد که بیشترین تغییرات نسبت به شاهد در تیمار کاربرد 50درصد کود فسفری به همراه قارچ ریشه + ترکیب های هیومیک به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ترکیب های هیومیک، ذرت، قارچ ریشه، عملکرد و اجزاء عملکرد
  • کمال سادات اسیلان* صفحات 175-184
    به منظور شناسایی سازوکار های مقاومت به تنش کمبود آب و معرفی دورگ های برتر آفتابگردان، آزمایشی در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی واقع در استان البرز، شهرستان هشتگرد به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی اجرا شد. عامل اصلی شامل سطوح آبیاری (آبیاری معمولی، کمبود آب متوسط و شدید که به ترتیب پس از 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A انجام شد) و عامل فرعی شامل چهار دورگ آفتابگردان (فرخ، آلستار، قاسم و هایسان 25) بود. در این پژوهش غلظت قندهای محلول کل، پرولین، محتوای سبزینه (کلروفیل) برگ و پروتئین دانه، عملکرد دانه و روغن اندازه گیری شد. بنا بر نتایج به دست آمده با افزایش تنش کمبود آب غلظت قندهای محلول کل، پرولین و سبزینه b در برگ ها افزایش نشان داد. مقایسه میانگین ها نشان داد دورگ آلستار بالاترین میزان کل قندهای محلول (05/176 میلی گرم در گرم بافت تازه برگ)، پرولین (43/45 میلی گرم در لیتر) و سبزینه b (52/12 میلی گرم در گرم بافت تازه برگ) را داشت. همچنین دورگ آلستار بالاترین میزان عملکرد دانه و روغن را در شرایط تنش کمبود آب میانگین به ترتیب به میزان 2121 و 956 کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش کمبود آب شدید به ترتیب به میزان 829 و 10/315 کیلوگرم در هکتار را به خود اختصاص داد. در شرایط آبیاری معمولی دورگ فرخ بالاترین میزان عملکرد دانه (3448 کیلوگرم) و عملکرد روغن (1672 کیلوگرم) را تولید کرد.
    کلیدواژگان: پروتئین، پرولین، تجمع قندها، تنش کمبود آب، سبزینه
  • محسن ممبنی، علیرضا عباسی* صفحات 185-192
    در این تحقیق تغییرپذیری پلی آمین های پوترسین (put)، اسپرمیدین (spd)، اسپرمین (spm) و نشت الکترولیت (EL) در سه ژنوتیپ K-S-31167، GE-288 و NAZ لوبیا تحت تنش خشکی بررسی شد. تنش خشکی در مرحله گلدهی بر پایه ظرفیت زراعی و در گلخانه انجام شد. در هر سه ژنوتیپ با افزایش شدت تنش، محتوای پوترسین و اسپرمین افزایش یافت. بیشترین افزایش پوترسین در ژنوتیپ حساس به خشکی NAZ و بیشترین افزایش اسپرمین در ژنوتیپ مقاوم به خشکی K-S-31167 مشاهده شد. دو ژنوتیپ K-S-31167 و NAZ افزایش پیوسته در محتوای اسپرمیدین را نشان دادند اما در ژنوتیپ GE-288 کاهش و پس ازآن افزایش در محتوای اسپرمیدین مشاهده شد. ژنوتیپ حساس (NAZ) گرایش به تجمع پوترسین و ژنوتیپ مقاوم (K-S-31167) گرایش به تجمع اسپرمین نسبت به دیگر پلی آمین ها دارند. تنش باعث افزایش در نشت الکترولیت در هر سه ژنوتیپ شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ مقاوم به خشکی K-S-31167 نشت الکترولیت کمتری نسبت به ژنوتیپ حساس NAZ داشت.
    کلیدواژگان: پلی آمین، تنش خشکی، لوبیا، نشت الکترولیت
  • حسین اورکی، سیدعلی مدرس ثانوی*، اسکندر زند، علی مختصی بیدگلی صفحات 193-203
    به منظور بررسی تاثیر افزایش غلظت گاز دی اکسیدکربن (CO2) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم (Triticum aestivum L. cv. Pishtaz) در شرایط رقابت با علف هرز یولاف وحشی آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. سه غلظت CO2 شامل 400، 700 و 1000 قسمت در میلیون (P.P.M) به عنوان عامل اصلی و عامل فرعی شامل پنج تراکم 0، 25، 50، 75 و 100 بوته در متر مربع علف هرز یولاف وحشی بود. در این پژوهش برای کنترل غلظت CO2 از اتاقک رشد روباز در میان هر کرت استفاده شد. نتایج نشان داد، افزایش غلظت CO2 باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم شد، طوری که بیشترین و کمترین میزان این صفات به ترتیب در تیمارهای 1000 و 400 قسمت در میلیون CO2 به دست آمد. در همه غلظت های CO2 موردبررسی، افزایش تراکم علف هرز یولاف وحشی موجب کاهش معنی دار عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم شد. بنابراین اعمال تراکم صد بوته در متر مربع یولاف وحشی نسبت به تیمار بدون علف هرز در غلظت 400، 700 و 1000 قسمت در میلیون CO2 به ترتیب باعث 50/76، 26/78 و 80/88 درصد کاهش در میزان عملکرد دانه گندم شد.
    کلیدواژگان: تراکم علف هرز، طول سنبله، گندم، وزن هزاردانه، یولاف وحشی
  • مهدی منصوری، محمدرضا نقوی*، هوشنگ علیزاده، قاسم محمدی نژاد، سید احمد موسوی، قاسم حسینی سالکده صفحات 205-216
    شور شدن زمین های کشاورزی یکی از مهم ترین عامل های محدودکننده تولیدات کشاورزی و تهدیدکننده امنیت غذایی در کشورهای جهان به شمار می آید. فعال شدن مسیرهای سیگنالی نخستین رخداد در شناسایی تنش های محیطی برای گیاهان به شمار می آید. شناسایی اجزای شبکه سیگنالی در پاسخ به تنش شوری با استفاده از روش RNA Seq در گیاه آجیلوپس به عنوان منشا ژنگان (ژنوم) DD در گندم، اهمیت زیادی دارد. توالی یابی RNA به همراه استفاده از نرم افزار MapMan برای تفسیر عملکردی نتایج بیان ژن روش مناسب برای بررسی های ژن نامه شناسی (ژنومیکس) کارکردی در گیاهان به شمار می آید. لذا در این تحقیق با استفاده از کتابخانه تهیه شده از RNA استخراج شده از گیاهان کنترل و تحت تنش، اقدام به شناسایی و ارزیابی کمی ژن های دخیل در فرآیندهای سیگنالی شد. نتایج بیان ژن نشان داد که از بین 4506 رونوشت دارای تغییر بیان معنی دار، فرآیندهای سیگنالی با 603 عدد BIN (59/11 درصد) بیشترین شمار را به خود اختصاص داد. همچنین مشخص شد که از بین اجزای شبکه سیگنالی، گیرنده (رسپتور) کینازها بیشترین شمار (222 عدد BIN) از ژن های تغییربیان یافته را شامل می شوند که درواقع بیان کننده اهمیت آن ها است. این تحقیق به عنوان یک بررسی بنیادی به شمار می آید که زمینه برای انجام بررسی های انتقال ژن های مقاومت به شوری به گیاه گندم را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: توالی یابی، شوری، فرآیندهای سیگنالی، RNA Seq
  • خسرو مفاخری، محمدرضا بی همتا، علیرضا عباسی صفحات 217-232
    شناخت فرآیندهای فیزیولوژیکی مرتبط با تنش خشکی منجر به شناسایی راه کارهای اساسی در مقاومت، حفظ ظرفیت عملکرد و رقم های متحمل به تنش خشکی خواهد شد. با این هدف تاثیر تنش خشکی بر ژنوتیپ های لوبیا چشم بلبلی در سال 1393 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران ارزیابی شد. پنج ژنوتیپ با قابلیت و پتانسیل عملکرد متفاوت در یک آزمایش کرت های خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار تحت سه سطح تنش خشکی (35، 65 و 100 درصد ظرفیت زراعی) قرار گرفتند. خشکی سبب کاهش RWC و افزایش فعالیت آنزیم های پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) و محتوای مالون دی آلدهید شد. تنش خشکی سبب کاهش RWC و افزایش MDA و فعالیت آنزیم های پاداکسندگی شد که با افزایش سطوح تنش بر مقادیر آن ها افزوده شد اما برای آنزیم کاتالاز بیشترین میزان آنزیم در سطح تنش 65 درصد بود و با افزایش شدت تنش در سطح تنش 35 درصد ظرفیت زراعی میزان آن کاهش نشان داد. به صورتی که در سطح تنش 35 درصد ظرفیت زراعی بیشترین و کمترین میزان محتوای آب نسبی به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های 210 و 313 بود، میزان MDA در این دو ژنوتیپ در این سطح تنش کمترین میزان را داشت برای آنزیم های CAT، GPX و APXژنوتیپ های 210 و 291 بالاترین میزان را داشتند. بالا بودن فعالیت آنزیم های پاداکسندگی در ژنوتیپ های 210 و 291 همراه با پایین بودن میزان محتوای مالون دی آلدهید در این ژنوتیپ ها، به احتمال زیاد نشان دهنده ظرفیت بالای این ژنوتیپ ها برای حذف گونه های فعال اکسیژن تولیدی و ثبات عملکرد و اجزای عملکرد در مقایسه با دیگر ژنوتیپ ها است.
    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسنده، پراکسیداسیون چربی های غشاء، تنش خشکی، لوبیا چشم بلبلی
  • عباس هاشمی، رضا توکل افشاری*، لیلا تبریزی، شیوا باروتی صفحات 233-242
    در بسیاری از بررسی ها خواص دارویی و تاثیر اسفرزه بر سازوکارهای فعالیت بدن انسان به اثبات رسیده است. تنش شوری از تنش های غیرزنده مهم است که تاثیر زیانباری بر جوانه زنی بذرها دارد. در بررسی آزمایشگاهی، به منظور ارزیابی ویژگی های جوانه زنی و سبز شدن اسفرزه در پاسخ به تنش شوری در دماهای مختلف، آزمایشی در سال 1394 در آزمایشگاه بذر گروه زراعت دانشگاه تهران انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد، تیمارها شامل هفت دما (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس) بودند. در هر دما برای ایجاد تنش شوری در چهار سطح (0، 4-، 8- و 12- بار) از کلرید سدیم استفاده شد. اعمال تنش شوری در دماهای مختلف بر جوانه زنی بذرهای اسفرزه نشان داد که بذرها در دمای 20 درجه سلسیوس بیشترین مقاومت به شوری را داشتند. تحت تاثیر سطوح تنش شوری در دماهای مختلف فراسنجه )پارامتر)های جوانه زنی، شامل درصد، سرعت و یکنواختی جوانه زنی، کاهش یافتند. با افزایش دما، شرایط مناسب تری از لحاظ دمایی، برای جوانه زنی بذر ایجاد شد و باعث افزایش تحمل به تنش شوری شد. افزایش شدت تنش شوری باعث شد که محدوده دمایی که بذر اسفرزه می تواند در آن جوانه زند، کاهش یابد.
    کلیدواژگان: خواص دارویی، دما، سرعت جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی
  • زهره کریمی، علی اشرف مهرابی*، محمد جواد زارع، مهرشاد براری صفحات 243-250
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری جویچه ای یک درمیان بر عملکرد کمی و کیفی ذرت سیلویی دورگ (هیبرید) سینگل کراس 260 (فجر) در کشت مخلوط با یونجه یک ساله در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1388، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. آبیاری در دو سطح (آبیاری جویچه ای یک درمیان و جویچه ای کامل) به کرت های اصلی اختصاص یافت و کرت های فرعی شامل شاهد (کشت خالص ذرت بدون کود نیتروژن)، کشت خالص با کاربرد کود و کشت مخلوط ذرت SC260 (فجر) با یونجه همدانی بدون کاربرد کود شد. شرایط آبیاری جویچه ای یک درمیان در همه طول دوره رشد باعث کاهش معنی دار وزن خشک و تر علوفه خالص و علوفه مخلوط (یونجه + ذرت)، میزان پروتئین و افزایش کارایی کاربرد آب شد. تاثیر روش آبیاری بر میزان NDF معنی دار نشد. از میان نوع کشت موردبررسی، با توجه به افزایش معنی دار عملکرد علوفه در نوع کشت خالص با کاربرد کود، این تیمار از نظر کمی به عنوان تیمار برتر ترجیح داده می شود؛ ولی از لحاظ کیفی کشت مخلوط بدون کاربرد کود به عنوان تیمار برتر شناخته می شود چون میزان پروتئین بالا و میزان NDF کمی دارد. با در نظر گرفتن کارایی کاربرد آب، آبیاری یک درمیان و کشت مخلوط بهترین تیمارها هستند.
    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای یک درمیان، ذرت، عملکرد علوفه، کارایی کاربرد آب
  • امیر وحدتی راد، مسعود اصفهانی*، غلامرضا محسن آبادی، عاطفه صبوری، علی اعلمی صفحات 251-264
    با توجه به اهمیت صفات ریختی (مورفولوژیک)، دمای پوشش گیاهی و ارتباط آن ها با عملکرد دانه رقم های برنج، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1392 و 1393 در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سه زمان نشاکاری (15 اردیبهشت، 30 اردیبهشت و 15 خرداد) در کرت های اصلی و شش رقم برنج (هاشمی، سنگ جو، علی کاظمی، درفک، خزر و گوهر) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با تاخیر در زمان نشاکاری، شمار پنجه بارور در بوته در سال اول و دوم به ترتیب تا 4/6 و 1/6 پنجه بارور و شاخص سطح برگ به طور معناداری تا 6/1 و 51/1 به ترتیب در سال اول و دوم آزمایش و سرعت پنجه زنی تا 08/0 پنجه در روز کاهش یافت. نتایج نشان داد که رقم خزر در سال اول و دوم به ترتیب با 69/2 و 11/3 درجه سلسیوس، بیشترین تفاوت دمای پوشش گیاهی با محیط را داشت و دمای پوشش گیاهی کمتری نسبت به محیط داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که با تاخیر در زمان کاشت، عملکرد دانه بیشتر رقم های برنج به طور معنی داری کاهش یافت. به نظر می رسد رقم خزر با حفظ شمار پنجه بارور در مترمربع و داشتن دمای پوشش گیاهی پایین تر نسبت به دیگر رقم های در زمان های نشاکاری مختلف، توانست پایداری (ثبات) عملکردی خود را در شرایط نامساعد محیطی همچون دمای میانگین بالا و دریافت کمتر دما و تابش تجمعی در طول دوره رشد به ویژه دوره پر شدن دانه حفظ کند.
    کلیدواژگان: برنج، پنجه بارور، دمای پوشش گیاهی و سرعت پنجه زنی
  • عبدالواحد هودیانی، مهدی دهمرده *، عیسی خمری، محمدرضا اصغری پور صفحات 265-276
    به منظور بررسی کشت مخلوط چای ترش و ماش آزمایشی در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال زراعی 92-1391، به صورت آزمایش کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل خاک ورزی در سه سطح شامل (بدون شخم، شخم کاهش یافته، شخم مرسوم گاوآهن و دیسک) و عامل فرعی نسبت های کشت مخلوط در پنج سطح شامل (خالص چای ترش، خالص ماش، 50 درصد چای ترش+ 50 درصد ماش، 75 درصد چای ترش+ 25 درصد ماش، 25 درصد چای ترش+ 75 درصد ماش) در نظر گرفته شد. از لحاظ آماری تاثیر نظام های خاک ورزی و نسبت های مختلف کاشت بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، شمار شاخه جانبی، شمار میوه، عملکرد کاسبرگ، ارتفاع بوته، شمار نیام در بوته، شمار دانه در نیام و عملکرد اقتصادی در ماش معنی دار بود. نظام های خاک ورزی تاثیر معنی داری بر نسبت برابری زمین نداشت، اما مقایسه میانگین نشان داد بیشترین کارایی استفاده از زمین مربوط به خاک ورزی مرسوم (31/1) بود. بیشترین نسبت برابری زمین از کشت مخلوط 75 درصد ماش + 25 درصد چای ترش (36/1) به دست آمد. درمجموع نتایج این تحقیق سودمندی بیشتر کشت مخلوط نسبت به کشت خالص چای ترش و ماش را تائید کرد.
    کلیدواژگان: شخم کاهش یافته، شمار نیام، عملکرد کاسبرگ، نسبت برابری زمین
  • ابوالفضل فلاح هروی*، حمید عباس دخت، احمد زارع فیض آبادی، احمد غلامی صفحات 277-289
    به منظور بررسی تاثیر خاک ورزی حفاظتی و متداول با مدیریت بقایا بر ویژگی های فیزیولوژیکی گندم، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل: الف) شیوه های خاک ورزی در سه سطح (خاک ورزی متداول، کمترین شخم، بدون شخم) و ب) مدیریت بقایا در سه سطح (0، 30 و60درصد بقایا) بودند. نتایج نشان داد که محتوای نسبی آب برگ، تفاوت دمای سایه انداز با محیط، محتوای سبزینه (کلروفیل) برگ (خواندن SPAD)، سطح برگ پرچم، پتانسیل آب برگ، تشعشع جذب شده در بین روش های مختلف خاک ورزی اختلاف معنی داری داشتند و بیشترین مقادیر صفات یادشده در تیمار بدون شخم به دست آمد که به ترتیب معادل 83 درصد، co 36/7-، 35/47، cm23/26، bar 19/11- و 22/90 درصد بود. در میزان مختلف کاربرد بقایا، محتوای نسبی آب برگ، تفاوت دمای سایه انداز با محیط و تشعشع جذب شده اختلاف معنی داری داشتند اما در خواندن SPAD، سطح برگ پرچم و پتانسیل آب برگ تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بالاترین عملکرد دانه در تیمار بدون شخم (2/6912 کیلوگرم در هکتار) و در بقایای 60 درصد (8/6980 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. آزمایش نشان داد خاک ورزی حفاظتی همراه بقایای بیشتر روی سطح خاک می تواند باعث بهبود برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی شامل محتوای نسبی آب برگ، تفاوت دمای سایه انداز با محیط، خواندن SPAD، سطح برگ پرچم، پتانسیل آب برگ، تشعشع جذب شده و عملکرد گندم شود.
    کلیدواژگان: بدون شخم، تشعشع، دمای سایه انداز، گندم، محتوای نسبی آب
  • علی نخ زری مقدم*، غلامعلی نورا، علی راحمی کاریزکی صفحات 291-298
    به منظور بررسی تاثیر الگوی کاشت و نیتروژن مصرفی بر کمیت و کیفیت علوفه در کشت مخلوط جو و باقلا، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در مزرعه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل الگوی کاشت در پنج سطح شامل کشت خالص جو، کشت مخلوط 25، 50 و 75 درصد باقلا به جای جو و کشت خالص باقلا بود. عامل کود نیتروژن در چهار سطح شامل 0، 25، 50 و 75 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود. نتایج نشان داد که تاثیر الگوی کاشت بر عملکرد علوفه، ارتفاع بوته، درصد ماده خشک قابل هضم، پروتئین خام و فیبر غیرقابل حل در شوینده های اسیدی معنی دار شد. کود نیتروژن بر عملکرد علوفه، ارتفاع بوته، درصد پروتئین و درصد ماده خشک قابل هضم تاثیر افزایشی داشت. کشت خالص جو با 38/13 تن بیشترین و کشت خالص باقلا با 4/7 تن کمترین عملکرد علوفه را در هکتار تولید کردند. با افزایش نسبت باقلا در تیمارهای کشت مخلوط، عملکرد کل نسبت به کشت خالص جو کاهش یافت. بیشترین و کمترین پروتئین خام با 37/25 و 81/8 درصد و ماده خشک قابل هضم با 96/69 و 96/58 درصد به ترتیب از کشت خالص باقلا و جو به دست آمد. اگرچه عملکرد علوفه در کشت خالص جو زیاد بود، اما کیفیت پایینی داشت.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، خاکستر، کشت مخلوط، ماده خشک قابل هضم
  • حسنا فیاضی *، علیرضا ابدالی مشهدی، احمد کوچک زاده، عبدالحمید پاپ زن، محمدحسین ارزانش صفحات 301-314
    به منظور بررسی عملکرد و برخی ویژگی های ریخت شناختی (مورفولوژیکی) گیاه سرخارگل، آزمایشی در سال زراعی 93-1392 در مزرعه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان به صورت کرت های خردشده (اسپلیت) فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. محلول پاشی چای ورمی کمپوست در دو سطح (بدون کاربرد چای ورمی کمپوست و کاربرد چای ورمی کمپوست)، در کرت اصلی، کود آلی در سه سطح (بدون کاربرد کود، کود ورمی کمپوست و کود گاوی) و کود زیستی در دو سطح (بدون کاربرد کود زیستی و کاربرد کود زیستی بیوآزوسپیر) در کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بالاترین قطر گل در تیمار ورمی کمپوست به دست آمد. ترکیب تیماری ورمی کمپوست به همراه کود زیستی بیوآسپیر بیشترین وزن خشک ریشه، ساقه، برگ، شمار گل در بوته و شمار ساقه جانبی را سبب شد. کاربرد ورمی کمپوست همراه با کود زیستی بیوآزوسپیر سبب تولید بالاترین میزان وزن خشک گل، قطر ریشه و عملکرد زیستی شد. بیشترین قطر یقه گیاه مربوط به تیمار تلفیقی کود دامی به همراه کود زیستی بیوآزوسپیر به دست آمد. بیشترین شاخص سطح برگ از ترکیب تیماری چای ورمی کمپوست به همراه کود زیستی به دست آمد. همچنین تیمار ترکیبی محلول پاشی چای ورمی کمپوست در ورمی کمپوست در کود زیستی بیوآزوسپیر سبب تولید بالاترین میزان ارتفاع شد. بااین حال بیشترین میزان شاخص برداشت در تیمار شاهد مشاهده شد. این تحقیق نشان داد که تیمار ترکیبی ورمی کمپوست به همراه چای ورمی کمپوست نسبت به دیگر تیمارها در کشت سرخارگل سودمندتر بود.
    کلیدواژگان: بیوآزوسپیر، چای ورمی کمپوست، محلول پاشی
  • لیلی هنرمند، ناصر زارع *، رسول اصغری زکریا، پریسا شیخ زاده مصدق صفحات 315-328
    نیاز روزافزون به فرآورده های دامی، به کارگیری روش های زیست فناوری (بیوتکنولوژی) در بهبود گیاهان علوفه ای مانند اسپرس را با اهمیت کرده است. در این تحقیق، تاثیر سطوح مختلف تنظیم کننده های رشدی اکسین (NAA و IBA) و سیتوکینین (BAP، زآتین و TDZ) بر پاسخ رشدی درون شیشه ای ریزنمونه های نوک ساقه رقم های خوانسار و شهرکرد اسپرس بررسی شد. برای این منظور، ریزنمونه های نوک ساقه از بذرهای ضدعفونی شده و جوانه زده 4-7 روزه تهیه و روی محیط کشت MS جامد حاوی سطوح مختلف اکسین و سیتوکینین کشت شدند. نتایج نشان داد که درصد ساقه های چندگانه، شمار ساقه در هر ریزنمونه و طول ساقه رشد کرده به طور معنی داری تحت تاثیر رقم، ترکیب تنظیم کننده های رشدی و اثر متقابل بین آن ها قرار گرفت. درصد ساقه های چندگانه و میانگین شمار ساقه در هر ریزنمونه به ترتیب از 0 تا 17/89 درصد و 1 تا 03/5 متغیر بود. به طورکلی، درصد پینه (کالوس) زایی، درصد ساقه های چندگانه و شمار ساقه در هر ریزنمونه در رقم خوانسار به طور معنی داری بیشتر از رقم شهرکرد بود. بیشترین درصد شاخه زایی (15/98 درصد)، ساقه های چندگانه (17/89 درصد) و شمار ساقه در هر ریزنمونه (3/4) در رقم خوانسار و محیط کشت MS حاوی 1/0 میلی گرم در لیتر IBA به همراه 3 میلی گرم در لیتر BAP به دست آمد. ریشه زایی ساقه ها و رشد مناسب ریشه ها در محیط کشت MS بدون تنظیم کننده های رشدی مشاهده شد. این نتایج نه تنها از جنبه ریزازدیادی و کشت درون شیشه ای، بلکه به عنوان پیش زمینه مناسب برای هدف های اصلاحی و انتقال ژن به این گیاه اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: افزایش درون شیشه ای، کشت بافت، Onobrychis sativa
  • رحمت الله محمدی گنبد، مسعود اصفهانی*، مظفر روستایی، حسین صبوری صفحات 329-340
    به منظور بررسی رابطه عملکرد دانه با صفات زراعی ژنوتیپ های گندم نان در زمان های مختلف کاشت در شرایط دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گنبدکاووس در سال های زراعی 93-1391 اجرا شد. صفات مورد ارزیابی عبارت از: شمار سنبله در مترمربع، سرعت پر شدن دانه، دوره موثر پر شدن دانه، شمار دانه در سنبله، وزن هزاردانه، وزن دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیستی و شاخص برداشت، بودند. تیمارهای زمان کاشت 11 و30 آذر، 19 دی، 8 و 28 بهمن و ژنوتیپ های گندم نان شامل: گنبد، کوه دشت، کریم و رگه (لاین) های 7 و 16 بودند. نتایج نشان داد که میانگین عملکرد دانه از 4956 کیلوگرم در هکتار در سال اول به 2833 کیلوگرم در هکتار در سال دوم (43 درصد) کاهش یافت. عملکرد دانه بالاترین همبستگی مثبت و معنی دار را به ترتیب با عملکرد زیستی (**97/0= r) و مدت پر شدن دانه (**93/0=r) داشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام جلورونده نشان داد که عملکرد زیستی و شاخص برداشت، بیش از 99 درصد از تغییرپذیری عملکرد دانه را در گام اول توجیه کردند که نشان دهنده اهمیت بالای آن ها در عملکرد دانه است. دوره پر شدن دانه از راه عملکرد زیستی با عملکرد دانه رابطه معنی داری داشت. دوره پر شدن دانه و عملکرد زیستی نقش موثری را در افزایش عملکرد داشتند و بنابراین می توانند در گزینش رقم ها و رگه های مناسب گندم دیم استفاده شوند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، دوره پر شدن دانه، روز، درجه رشد، رگرسیون گام به گام و گندم نان
|
  • Mehdi Ebadi, Naser Majnoon Hosseini *, Mohmmad Reza Chaichi Pages 165-174
    To study the effects of mycorrhiza fungi and humic substances on yield and yield components of corn (Zea mays L. var. s.c. 704) under limited irrigation condition, an experiment was conducted in split plot arrangement based on RCBD in four replications at the research farm of University of Tehran (Karaj-Iran) in 2011. The main factor consisted of three irrigation levels i.e. normal (irrigation every 7days); mild water stress (irrigation every 10days) and severs water stress (irrigation every 14days). Fertilizer treatments comprised of zero (control); application of phosphorus 50% (based on soil testing result); application of phosphorus 100%; phosphorus 50% plus mycorrhiza; phosphorus 50% plus humic substance; and phosphorus 50% with humic substance plus mycorrhiza. The results showed that water stress significantly decreased yield. The fertilizer treatments had significant effects on grain yield, biological yield, and plant height, grain protein, grain nitrogen and phosphorus; but had no significant effect on seed weight, and harvest index. Comparison of treatment means for different traits showed that the greatest change compared to the control, was for the treatment of 50% humic compounds plus phosphorus fertilizer with mycorrhizal fungi.
    Keywords: Corn, humic substance, limited irrigation, mycorrhiza fungi, yield, yield components
  • Kamal Sadat Asilan* Pages 175-184
    Mechanisms of tolerance to water deficiency stress for introducing sunflower hybrid was investigated by a two-factor experiment as a split plot design based on RCBD was at the research station in Alborz province, Hashtgerd region, Iran in 2013. Irrigation rates (irrigation after 50, 100 and 150 mm cumulative evaporation from class A evaporation pan) were considered in the main plots and sunflower hybrids (Farokh, Allstar, Ghasem, Hysun 25) as sub plots. In this study, the amount of soluble sugars, proline, protein, chlorophyll content, oil content and yield, protein yield and some agronomic characteristics were determined. Based on the results, the amount of total soluble sugars, proline and chlorophyll-b contents as mechanisms to resist water deficit stress significantly increased with increased water deficit stress. Allstar hybrid had the highest amount of total soluble sugars (176.05 mg/g f. w), proline (45.43 mg/lit) and chlorophyll-b (12.52 mg/g f. w). Also, Allstar produced the highest grain yield and oil content in both mean water deficit stress conditions with values 2121 and 956.90 kg/ha, and in severe water deficit stress condition with values 829 and 315.10 kg/ha, respectively. However, with normal irrigation, Farokh hybrid had highest grain yield and oil yield.
    Keywords: Chlorophyll, grain yield, proline, water deficit stress
  • Mohsen Mombeni, Alireza Abbasi* Pages 185-192
    In this research, we studied polyamines including putrescine (put), spermidine (spd) and spermine (spm) changes in three common bean (Phaseolus vulgaris) genotypes, K-S-31167, GE-288 and NAZ under drought stress. Our result showed steadily increase in putrescine (put) and spermine (spm) in all three genotypes. GE-288 genotype showed decrease and then increasing in spermidine (spd) content but K-S-31167 and NAZ genotypes showed steadily increasing in spermidine (spd). NAZ genotype accumulated putrescine more than other polyamines and showed the highest amount of putrescine in compare with other genotypes. K-S-31167 genotype accumulated the highest spermine content in compared with other genotypes. Our result showed significant increase in electrolyte leakage (EL) in all three genotypes. K-S-31167 as drought tolerant genotype and ZAZ as drought sensitive genotypes showed the lowest and the highest increase in EL, respectively.
    Keywords: Common bean, drought stress, electrolyte leakage, polyamine
  • Hossein Oraki, Seyed Ali Modares Sanavi *, Eskandar Zand, Ali Mokhtassi, Bidgoli Pages 193-203
    To study the effects of carbon dioxide enrichment on morphological, nutrient absorption and yield of wheat (Triticum aestivum L. cv. Pishtaz) under weed competitive pressure of wild oat (Avena ludovicianaL.), an experiment was conducted as a split plot based on a randomized completely block design during the 2013-2014 growing season at the Research field of Tarbiat Modares University, Iran. Carbon dioxide concentrations (400, 700 and 1000 ppm) and weed densities (0, 25, 50, 75 and 100 plants/m2) were arranged in the main- and sub-plots. Open top chambers were used for CO2 concentration adjustments. Results indicated that, increasing the concentration of carbon dioxide caused an increasing in yield and yield components of wheat. The highest and the lowest yield and yield components were observed in maximum and minimum concentration of carbon dioxide, respectively. Also, increasing in weed density significantly decreased yield and yield components of wheat in all CO2 concentrations. In addition, under all CO2 concentrations, the density of 100 plants per square meter of wild oat compared to control caused decreases in wheat yield and yield components. The value of these decreases were 76.5, 78.26 and 88.80 percent in 400, 700 and 1000 ppm CO2 concentrations, respectively.
    Keywords: 1000 grain weight, spike length, weed density, wheat, wild oat
  • Mehdi Mansouri, Mohammad Reza Naghavi *, Houshang Alizadeh, Ghasem Mohammadinejad, Seyed Ahmad Mousavi, Ghasem Hosseini Salekdeh Pages 205-216
    Salinization of crop lands is one of the most important reasons for reduction in productivity and threats food security. Activation of signaling process in plants is the first step during sense environmental cues and stress signals. Identification of the components of plant intracellular signaling mechanisms, pathways, and networks in response to salt stress in Aegilops tauschii (the D genome donor of bread wheat) by transcriptome analysis tools such as RNA Seq method is very worthwhile. RNA Seq method and functional annotation of data by MapMan suite is an efficient strategy to functional genomics analyses. In order to identify and evaluate some genes involved in signaling process, we performed library construction for two cDNA libraries from leaves of seedlings treated with 200 mM NaCl and control. Results of differential expression showed that out of 4506 differentially expressed genes, 603 (11/59%) BINs assigned to signaling process. It also became clear that receptor kinases are the largest number (222 transcripts) of differentially expressed genes in signaling process components. This study is a fundamental research that provide worthwhile functional sequences for gene transferring study to improve salinity tolerant in bread wheat.
    Keywords: Salinity, signaling process, sequencing, RNA Seq
  • Khosro Mafakheri, Mohammad Reza Bihamta, Ali Reza Abbasi Pages 217-232
    Understanding the physiological processes associated with drought stress lead to an understanding of the basic mechanisms of resistance, maintaining yield potential and contribute to the identification of drought tolerant cultivars. For this purpose, the effects of drought stress in cowpea genotypes was evaluated using five different genotypes with different yield potential in a pot experiment in split plot in a randomized complete block design with three replications under drought stress levels (35, 65 and 100% of field capacity) in the College of Agriculture, University of Tehran in 2014. Drought stress decreased RWC of cells and increase antioxidant enzyme and MDA content. Drought stress decreased RWC and increase MDA content and antioxidant enzyme activities by increasing levels of stress, but for catalase enzyme in stress levels the highest activity was 65%. With increasing stress and the stress level of 35% of field capacity, catalase activity exhibited higher reduction. Genotypes 210 and 313 had the lowest MDA level at 35% of field capacity and in these two genotypes enzymes CAT, GPX and APX 210 had the highest value. High levels of antioxidant enzyme activity in genotypes 210 and 291 associated with lower levels of MDA content in these genotypes, probably indicates the high potential of these genotypes to eliminate oxygen species production and yield stability compared with other genotypes.
    Keywords: Antioxidant enzyme, cowpea, drought stress, lipid peroxidation
  • Abbas Hashemi, Reza Tavakkol Afshari *, Leila Tabrizi, Shiva Barooti Pages 233-242
    In many studies, the medicinal properties and impact of blond plantain on mechanisms of human physical activities has been proven. Salinity is an important abiotic stresses with detrimental effects on seed germination. An experiment was conducted to study germination characteristics of blond plantain under water and salinity stress conditions at different temperatures. The experiment was conducted at the University of Tehran Seed lab, Karaj, in 2015. Temperatures regimes included 5, 10, 15, 20, 25, 30, and 35°C. For each temperature, the treatment forsalinity and water stress was four water potentials (zero, -4, -8 and -12 bar) using sodium chloride. The effects of salt stress on seed germination of blond plantain at different temperatures showed the highest resistance to salinity at 20ºC. Salt stress at different temperatures reduced germination parameters. Increased temperatures resulted in better conditions for seed germination and increase the salinity stress tolerance. Increased severity of salinity causes the reduction of temperature range in which the seed can germinate.
    Keywords: Germination rate, medicinal properties, temperature, uniformity of germination
  • Zohreh Karimi, Ali Ashraf Mehrabi *, Mohammad Javad Zare, Mehrshad Barary Pages 243-250
    Investigation of various irrigation methods and intercropping are effective strategies for increasing water use efficiency and improve crop production. A field experiment conducted to study the effects of alternate furrow irrigation on quantitative and qualitative characteristics of forage corn with annual alfalfa cropping under its canopy in Ilam climate conditions. Experiment carried out as a split plot based on a randomized complete blocks design with three replications at research farm of Ilam University. Irrigation (alternate furrow irrigation and common furrow irrigation) as main plots and planting methods (Control without nitrogen fertilizer and alfalfa, nitrogen fertilizer and intercropping) as sub plots. The results showed that alternate furrow irrigation decreased significantly total dry weight and total produced forage dry weight (dry forage of corn and dry forage of alfalfa, total fresh weight and total produced forage fresh weight (fresh forage of corn and fresh forage of alfalfa), and protein content. According to the results, the most quantity of forage obtained from corn plots with nitrogen which commonly irrigated, also the best quality was in cropping alfalfa under corn canopy without fertilizer. Therefore, intercropping of corn and alfalfa with alternate furrow irrigation is suggested to produce high quality forage with considering water use efficiency.
    Keywords: Alternate furrow irrigation Zea mays, forage yield, water use efficiency
  • Amir Vahdati Rad, Masoud Esfehani *, Gholamreza Mohsenabadi, Atefeh Sabouri, Ali Alami Pages 251-264
    Because of importance of morphological characteristics, canopy temperature and their relationship with grain yield in rice varieties, an experiment was conducted based on split plot in a randomized complete block design with three replications in two years (2013-2014) at the College of Agriculture, University of Guilan. The experiment consisted of three transplanting times (5, 20 May and 5 June) as main plot and six cultivars of rice (Hashemi, Sange jo, Ali Kazemi, Dorfak, Khazar and Gouhar) as sub plots. The results showed that with delaying of transplanting time, number of fertilized tillers decreased up to 6.4 and 6.1 fertilized tillers at first and second year, respectively. With delaying in transplanting time, leaf area index decreased up to 1.6 and 1.51 in first and second year, respectively, and reduced tillering rate up to 0.08 tillers. Comparison of the temperature difference between canopy and environmental showed that Khazar cultivar had the highest temperature difference between canopies and environmental in amount of 2.69 and 3.11˚C in the first and second year, respectively, and exhibited lower temperature of canopy compared to environment. The results showed that grain yield of rice cultivars except Khazar significantly reduced with delaying in transplanting time. So it should be noted that the Khazar, with the number of fertilized tillers and lower canopy temperature than other cultivars at different times, could be maintained their functional stability in front of unfavorable conditions such as the high average temperature, lower intake cumulative temperature and radiation during the growing season, especially during the grain filling stage.
    Keywords: Canopy temperature, fertilized tiller, rice, tillering rate
  • Abdolvahed Hodiyani, Mehdi Dahmardeh*, Issa Khammari, Mohammad Reza Asgharipoor Pages 265-276
    A field experiment was conducted at research station of Zabol university in 2012. The experiment carried out as split plot on basis of a randomized complete block design with three replications. The main and sub factors included tillage systems (No, reduced, and Conventional tillage) and planting ratios of intercropping (pure culture of roselle, pure culture of green gram, 25% roselle 75% green gram, 50% roselle 50% green gram and 75% roselle 25% green gram), respectively. For roselle, the results showed that the effects of tillage systems and planting ratio was significant on plant height, diameter of stem, lateral branch, number of fruit and sepal yield. For green gram the results showed that the effects of tillage systems and planting ratio was significant on plant height, number of pods in plant, number of seed in pod and economical yield. Tillage systems had not significant different on land equivalent ratio but comparison of means showed that the maximum and minimum of LER was obtained in conventional and reduce tillage, respectively. The maximum of LER was obtained at 75% green gram plus 25% roselle (1.36). In general, more useful intercropping confirmed than a pure culture of roselle and green gram.
    Keywords: Land Equivalent Ratio, pod number, sepal yield
  • Abolfazl Fallahheravi *, Hamid Abbasdokht, Ahmad Zarea Feizabadi, Ahmad Gholami Pages 277-289
    In order to study the effects of conventional and conservation tillage with management residue on wheat physiological properties, a field experiment was conducted in 2013-2014 at Mashhad Agricultural and Natural Resources Research Center of Razavi Khorasan province. This experiment was carried out as split plot design based on a randomized complete block design with three replications. Main plots included tillage systems: 1) conventional tillage, 2) reduced tillage and 3) no tillage; subplots were management residue: 1) 0%, 2) 30% and 3) 60% residue. The results showed that tillage systems had significant effect on relative water content (RWC), the difference between canopy temperature and air temperature (∆t), SPAD reading, Flag leaf area (FLA), Leaf water potential (ΨW) and Radiation interception (RI). The highest RWC (83%), ∆t (-7.36 cº), SPAD (47.35), FLA (26.3 cm2), ΨW (-11.19 bar) and RI (90.22%) were detected in no-tillage method. Residue management had significantly different on RWC, ∆t and RI traits, but no significant effect on SPAD reading, Flag leaf area (FLA), leaf water potential (ΨW) was detected. The highest grain yields were obtained under no-till (6912.2 kg/ha) and 60% residue treatment (6980.8 kg/ha). It is concluded that conservation tillage with more aboveground residue could improve wheat yield and some of physiological properties (RWC, ∆t, SPAD reading, FLA, ΨW and RI).
    Keywords: Canopy temperature, no, tillage, radiation, relative water content, wheat
  • Ali Nakhzari Moghaddam*, Gholam Ali Noora, Ali Rahemi Karizaki Pages 291-298
    In order to study the effect of planting pattern and nitrogen application on barley and faba bean yield and quality of forage in intercropping, an experiment was conducted on farm of agricultural and natural resources faculty of Gonbad Kavous University as factorial based on RCBD with three replications in 2012-2013. Planting pattern consisted of five levels, i.e. sole barley, intercropping of barley with faba bean at 75:25, 50:50, 25:75 rations and sole faba bean and nitrogen fertilizer factor was comprised of four levels of 0, 25, 50 and 75 Kg N ha-1. The results showed that effect of planting pattern on forage yield, height, percentage of dry matter digestibility, crude protein and acid detergent fiber at 1% probability level were significant. Nitrogen fertilizer had additive effect on forage yield, height, percentage of dry matter digestibility and crude protein. Sole barley produced the highest yield with13.38 ton ha-1 and sole faba bean produced the lowest forage yield with 7.4 ton ha-1. With increasing of faba bean in intercropping treatments, total yield decreased compared to sole barley. The highest and lowest crude protein percentage with 25.37 and 8.81 and dry matter digestibility with 69.96 and 58.96 percent was obtained from sole faba bean and sole barley, respectively. Although forage yield in sole crop of barley was high but its quality was low.
    Keywords: Ash, crude protein, DMD, intercropping
  • Hosna Fayazi *, Alireza Abdali Mashhadi, Ahmad Kouchakzadeh, Abdolhamid Papzan, Mohammadhossein Arzanesh Pages 301-314
    The present study was conducted to investigate the yield and some morphological characteristics of Echinacea Purpurea. The experiment was conducted in Research Farm of the Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan during 2013- 2014. The experiment was performed as a split plot factorial based on a randomized complete block design (RCBD) with four replications. The foliar application of vermicompost tea (control and vermicompost tea) was applied in the main plot and other factors include organic fertilizer (control, vermicompost and cow manure) and biofertilizer (control and of Azospir biofertilizer) were used in the sub-plots. Results showed that maximum diameter of the flower was obtained by vermicompost application. The maximum root dry weight, stem dry weight, leaf dry weight, number of flowers per plant and lateral shoot number were obtained by mixed application of vermicompost and Azospir biofertilizer. It was also found that vermicompost with Azospir biofertilizer treatment caused the highest flower, dry weight, biological yield and root diameter. Most collar diameter was created by the integrated treatment of manure and bio-fertilizer. The highest LAI value was obtained by combined Azospir biofertilizer and vermicompost tea. The foliar application of vermicompost tea and Azospir biofertilizer caused the highest plant height. However, the highest harvest index was observed in control treatment. As a result, it was found that integrated treatment of vermicompost and vermicompost tea was remarkably recognized better than other treatments which could improve the yield of Echinacea Purpurea.
    Keywords: Bioazospir, foliar application, vermicompost tea
  • Leyli Honarmand, Nasser Zare*, Rasoul Asghari Zakaria, Parisa Shekhzade, Mosadegh Pages 315-328
    The growing demand for animal products has made importance of the utilization of biotechnological techniques in improvement of forage crops such as sainfoin. In this research, the effects of different levels of auxin (NAA and IBA) and cytokinin (BAP, Zeatin and TDZ) on in vitro growth response of shoot apex explants of Shahrkord and Khansar cultivars of sainfoin were investigated. For this, shoot apex explants were prepared from 4-7 days old seedling grown and cultured on solidified MS medium containing different levels of auxin and cytokinin. The results indicated that the percentage of multiple shoots, number of shoots per explants and shoot length were significantly influenced by cultivar, plant growth regulators combination and its interaction. The percentage of multiple shoots and number of shoots per explants were varied from 0 to 89.7% and 1 to 5.03, respectively. Generally, the percentage of callus induction, multiple shoots and number of shoots per explant in the Khansar cultivar was significantly higher than those of Shahrkord cultivar. The highest percentage of shoots (98.15%), multiple shoots (89.17%) and number of shoots per explant (4.3) were obtained in the Khansar cultivar with MS medium containing 0.1 mgL-1 IBA and 3 mgL-1 BAP. Root induction and appropriate growth of roots were observed on MS medium without plant growth regulators. These results are highly valuable for in vitro culture and micropropagation of sainfoin as well as in breeding programs and transformation of this plant.
    Keywords: In vitro propagation, Onobrychis sativa, tissue culture
  • Rahmatollah Mohammadi Gonbad, Masoud Esfahani *, Mozaffar Roustaii, Hossein Sabouri Pages 329-340
    In order to evaluate the relationship between grain yield and agronomic characteristics in bread wheat genotypes in different planting dates under rainfed conditions, a factorial experiment was conducted based on RCBD with four replications at Gonbad-e Qabus region, Iran, during 2012-2014 growing seasons. Number of spikes per unit area, grain filling rate, effective grain filling period, number of grain per spike, 1000KW, grain weight, grain yield, biological yield and harvest index were measured. Planting dates including Dec. 2nd, Dec. 21st, Jan. 9th, Jan. 28th and Feb. 17th were considered as first and five wheat genotypes: Gonbad, Karim, Koohdasht, line 7 and line 16, as second factor, respectively. Combined analysis of variance revealed that the mean grain yield decreased from 4956 in the first year to 2833 kg.ha-1 in the second year (43% reduction). Grain yield had the highest and positive significant correlation with biological yield (r= 0.97**) and grain filling duration (r= 0.97**). The stepwise regression analysis showed that biological yield and harvest index justified more than 99% of grain yield variation, indicating their considerable importance in grain yield. Grain filling duration was the first variable to enter to the model and showed more important role in grain yield justification. The grain filling duration and biological yield had effective role in grain yield that could be used for selecting the suitable genotypes of wheat for rainfed conditions.
    Keywords: Bread wheat, grain filling duration, growing degree days, path analysis, stepwise regression