فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1396)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا منشی، یونس شرقی، حسین زاهدی، سیدعلی مدرس ثانوی*، مهرداد مرادی قهدریجانی، حامد کشاورز صفحات 303-317
    آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار برای بررسی و ارزیابی تاثیر تنش کم آبی و محلول پاشی مواد تنظیم کننده رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا رقم هایولا 401 انجام شد. تیمارها شامل تنش کم آبی {(شاهد (تخلیه 50درصد آب قابل استفاده) (S1)، تنش متوسط (تخلیه 65درصد آب قابل استفاده) (S2) و تنش شدید (تخلیه 80درصد آب قابل استفاده) (S3)} و محلول پاشی{(بدون محلول پاشی (F1)، شاهد آب (F2)، سیلیکات کلسیم (F3)، هگزوکونازول (F4)، پروپیکونازول (F5) و پنکونازول (F6)} بودند. نتایج نشان داد، بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار F6S1 در شرایطی بود که نسبت به F1S2 اختلاف 1/2 گرمی مشاهده شد. همچنین تیمارهای F6S1 و F1S3 با اختلاف بیش از 2 برابر بیشترین و کمترین وزن هزاردانه را نشان دادند. همچنین در شرایط S2 بدون محلول پاشی و محلول پاشی F4 با اختلاف 4/34 درصد کمترین و بیشترین میزان روغن را نشان دادند. تیمارهای F2S1 و F1S3 با اختلاف 154/0 مولی بیشترین و کمترین هدایت روزنه ای را نشان دادند همچنین مشخص شد بیشترین غلظت Co2 درون یاخته ای مربوط به تیمار F1S1 می باشد که نسبت به تیمار F2S3 229 میکرومول بیشتر بود. لذا کاربرد تریازول ها به ویژه پنکونازول و همچنین سیلیکات کلسیم آسیب های ناشی از تنش را در گیاه کلزا تا حدودی کاهش دادند.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، درصد روغن، عملکرد، اجزای عملکرد
  • مهدی رضایی، محمدرضا نقوی، عبدالهادی حسین زاده، علیرضا عباسی صفحات 319-328
    در این پژوهش ارتباط میان میزان رونویسی دو عامل رونویسی فرضی (WRKY و bZIP) و ژن های TYDC، BBE، SAT، COR، T6ODM، CODM، SODM، DBOX، NOS دخیل در زیست ساخت (بیوسنتز) آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین در گیاه خشخاش افیونی (Papaver somniferum) بررسی شد. نمونه برداری از گیاهان در پنج مرحله نموی شامل وردمانی (رزت)، ظهور جوانه گل، جوانه پاندولی، گلدهی و تیغ زنی بالغ انجام شد. قسمت های مورد بررسی شامل ریشه، قسمت پایین ساقه، برگ، بالای ساقه، کپسول و محتویات درون کپسول بودند. نتایج نشان داد، درجه های بالایی از هماهنگی میان میزان رونویسی عامل رونویسی WRKY و ژن های دخیل در زیست ساخت آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین وجود داشت. بیشترین میزان هماهنگی میان میزان رونویسی عامل رونویسی WRKY و ژن TYDC مشاهده شد. با توجه به اینکه ژن TYDC از نخستین ژن های دخیل در مسیر زیست ساختی آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین است به نظر می رسد که این عامل رونویسی از راه تاثیر بر میزان رونویسی این ژن همه مسیر را تحت تاثیر خود قرار دهد. به طور شگفت انگیزی هماهنگی بالایی نیز میان میزان رونویسی عامل رونویسی bZIP و برخی از ژن های مورد بررسی در این پژوهش مشاهده شد. ازآنجاکه تنظیم زیست ساخت متابولیت های ثانویه و دفاع در برابر بیمارگر به ترتیب از نقش های یادشده در مورد عامل های رونویسی WRKY و bZIP هستند و تولید آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین با دفاع در برابر بیمارگر و جلوگیری از آسیب رسانی اشعه UV مرتبط دانسته شده است می توان انتظار داشت که به احتمال میان میزان رونویسی این عامل های رونویسی و ژن های دخیل در زیست ساخت آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین ارتباط نزدیکی وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین، متابولیت ثانویه، میزان رونویسی
  • محسن حسینمردی، سید محمد باقر حسینی*، محمدرضا جهانسوز صفحات 329-338
    به منظور تعیین مناسب ترین آرایش کشت مخلوط ذرت علوفه ای با ارزن مرواریدی از نظر عملکرد علوفه خشک و کیفیت علوفه، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج، در سال 1390 انجام شد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بود. تیمارهای موجود در آزمایش عبارت از آرایشهای مختلف کشت مخلوط به صورت جایگزینی، شامل 25درصد ارزن مرواریدی: 75درصد ذرت علوفه ای، 50درصد ارزن مرواریدی: 50درصد ذرت علوفه ای، 75درصد ارزن مرواریدی: 25درصد ذرت علوفه ای و افزایشی، شامل 20درصد ارزن مرواریدی: 100درصد ذرت علوفه ای، 40درصد ارزن مرواریدی: 100درصد ذرت علوفه ای، 20درصد ذرت علوفه ای: 100درصد ارزن مرواریدی، 40درصد ذرت علوفه ای: 100درصد ارزن مرواریدی، به همراه تیمارهای کشت خالص ذرت علوفه ای و ارزن مرواریدی بودند. نتایج به دست آمده نشان داد، در مجموع دو برداشت بیشترین عملکرد خشک علوفه ارزن مرواریدی در بوته در آرایش، 75درصد ارزن مرواریدی: 25درصد ذرت علوفه ای (خشک در بوته) و همچنین بیشترین عملکرد خشک علوفه ذرت علوفه ای در بوته نیز در آرایش کشت، 75درصد ارزن مرواریدی: 25درصد ذرت علوفه ای (خشک در بوته) به دست آمد. نسبتهای مختلف آرایش کشت مخلوط بر صفات کیفی قابلیت هضم علوفه، فیبرهای غیرمحلول در شوینده اسیدی و قندهای محلول در آب علوفه ارزن (چین دوم) و صفات کیفی قابلیت هضم علوفه، فیبرهای غیرمحلول در شوینده اسیدی، خاکستر کل، قندهای محلول در آب و پروتئین خام علوفه ذرت تاثیر معنی داری گذاشتند. در این آزمایش بیشترین میزان نسبت برابری زمین (LER) در علوفه خشک را آرایش کشت مخلوط افزایشی 20درصد ذرت علوفه ای: 100درصد ارزن مرواریدی با 60درصد افزایش عملکرد (60/1=LER) به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: ارزن مرواریدی، ذرت علوفه ای، عملکرد خشک، کشت مخلوط، نسبت برابری زمین
  • محمدعلی ابوطالبیان*، افسانه بابارئیسی صفحات 339-350
    به منظور بررسی اثرگذاری تنش رطوبتی و شیوه کاربرد سولفات روی بر بیشینه شاخص سطح برگ، عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان، آزمایشی در سال زراعی 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا به صورت کرت های خردشده (اسپیلت پلات) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تنش رطوبتی در چهار سطح (آبیاری پس از 60، 90، 120 و 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس (A در کرت های اصلی و شیوه کاربرد کود سولفات روی در چهار سطح )بدون کاربرد، محلول پاشی، کاربرد خاکی به صورت پخش و کاربرد خاکی به صورت نواری( در کرت های فرعی قرار گرفت.نتایج این تحقیق نشان داد بیشینه شاخص سطح برگ، وزن طبق، شمار دانه در طبق و عملکرد دانه در شدت های کم تنش رطوبتی (آبیاری پس از 60 و 90 میلی متر تبخیر) با شیوه محلول پاشی به دست آمدند، اما در سطح تنش شدید رطوبتی در صفات یادشده تفاوتی بین روش های کاربرد سولفات روی وجود نداشت. به هرحال، قطر طبق و عملکرد زیست توده (بیوماس) در شرایط تنش شدید رطوبتی (آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر) در شیوه محلول پاشی سولفات روی مقادیر بالاتری به خود اختصاص دادند. در این تحقیق وزن صد دانه تنها تحت تاثیر شدت تنش رطوبتی قرار گرفت و شاخص برداشت هم با کاهش دسترسی به رطوبت، کاهش یافت.در این بررسی کاربرد سولفات روی به ویژه به صورت محلول پاشی و در شرایط کمبود رطوبت سبب بهبود بیشتر صفات بررسی شده و کاهش شدت تنش رطوبت بر آن ها شد.
    کلیدواژگان: تشت تبخیر، عملکرد زیست توده، محلول پاشی، کاربرد نواری
  • رامین جباری، حمید عباس دخت* صفحات 351-364
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد قارچریشه (میکوریزا)، محلول پاشی و کاربرد خاکی کود فلومیکس بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود انجام شد. در این آزمایش همزیستی قارچریشه ای در دو سطح شامل بدون همزیستی و همزیستی قارچریشه، محلول پاشی فلومیکس در سه سطح شامل بدون کاربرد، یک بارکاربرد و دو بار کاربرد و کاربرد خاکی فلومیکس شامل بدون کاربرد، یک بارکاربرد و دو بار کاربرد اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر افزایش معنی دار صفات عملکرد علوفه، درصد پروتئین، سبزینه (کلروفیل) a، سبزینه b، محتوای نسبی آب برگ و فسفر دانه تحت تاثیر همزیستی قارچریشه، محلول پاشی و کاربرد خاکی فلومیکس بود. همچنین تاثیر همزیستی قارچریشه و محلول پاشی، محلول پاشی و کاربرد خاکی فلومیکس بر پرگنه زایی (کلونیزاسیون) ریشه معنی دار بود و سبب افزایش این صفت شد. بنا بر نتایج تاثیر همزیستی قارچریشه و محلول پاشی نیز بر صفت قند محلول برگ معنی دار بود و باعث افزایش آن شد. ترکیب تیماری بدون کاربرد قارچریشه+ یک بار محلول پاشی+ بدون کاربرد خاکی محتوای نسبی آب برگ را نسبت به کاربرد قارچریشه+ دو بار محلول پاشی+ بدون کاربرد خاکی افزایش داد. از نظر عملکرد علوفه نیز ترکیب تیماری کاربرد قارچریشه + دو بار محلول پاشی + یک بار کاربرد خاکی با 6557 کیلوگرم در هکتار بیشترین میزان عملکرد را نسبت به شاهد نشان داد.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد، قارچریشه، محلول پاشی
  • حمیدرضا توحیدی مقدم* صفحات 365-375
    به منظور ارزیابی تاثیر تنش کمبود آب و محلول پاشی اسید آسکوربیک، بر ویژگی های زراعی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ذرت آزمایشی در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین صورت پذیرفت. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده(اسپیلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. عامل آبیاری به عنوان عامل اصلی در چهار سطح )آبیاری بنا بر عرف منطقه، قطع آبیاری در مرحله هشت برگی، قطع آبیاری در مرحله ظهور کاکل و قطع آبیاری در مراحل هشت برگی و ظهور کاکل در بلال به طور توام) و عامل فرعی شامل محلول پاشی اسید آسکوربیک در سه سطح (محلول پاشی با آب خالص، محلول پاشی با غلظت 50 قسمت در میلیون(پی پی ام) ومحلول پاشی با غلظت 100 قسمت در میلیون) در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که قطع آبیاری در مراحل مختلف رشد ذرت سبب کاهش معنی داری در عملکرد دانه و عملکرد زیست توده (بیوماس)، شاخص برداشت، درصد روغن و پروتئین دانه، عملکرد روغن و پروتئین دانه و محتوای سبزینه (کلروفیل) برگ و افزایش میزان پرولین و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز شد. محلول پاشی با اسید آسکوربیک توانست از کاهش عملکرد کمی و کیفی و محتوای سبزینه برگ و همچنین افزایش میزان پرولین و فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز جلوگیری کند. به طورکلی با توجه به بهبود کمی و کیفی صفات مورد بررسی می توان نتیجه گرفت که کاربرد اسید آسکوربیک با از بین بردن رادیکال های آزاد سبب کاهش فعالیت آنزیم های پاداکسنده (آنتی اکسیدانت) و تجمع پرولین شده و به طور غیرمستقیم با بهبود شرایط رشد سبب افزایش عملکرد و کیفیت دانه ذرت می شود.
    کلیدواژگان: آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، پروتئین دانه، پرولین، قطع آبیاری
  • الهام معدنی پور، کمال سادات اسیلان*، سیروس منصوری فرد صفحات 377-388
    به منظور بررسی تاثیر تیمارهای مختلف آبیاری بر ویژگی های زراعی سویا با و بدون کاربرد تریازول ها و سیلیکات کلسیم آزمایشی به صورت کرت های خردشده (اسپلیت پلات) فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. نتایج نشان داد اثر متقابل سه گانه عامل های آزمایشی به طور معنی دار همه صفات مورد بررسی بجز ارتفاع بوته را تحت تاثیر قرار داد. در شرایط بدون تنش رقم L17 و در شرایط تنش متوسط محلول پاشی هگزاکونازول روی رقم ویلیامز با اختلاف بیش از 4 برابر به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد پروتئین را نشان دادند. محلول پاشی سیلیکات کلسیم روی رقم ویلیامز در شرایط بدون تنش و تنش متوسط با اختلاف 23/0 به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر شاخص برداشت را نشان دادند. عملکرد زیست توده (بیوماس) و دانه در شرایط تنش متوسط به ترتیب 9519 و 3328 کیلوگرم در هکتار کاهش یافتند. بنا بر یافته های به دست آمده از این تحقیق تنش کم آبی می تواند باعث کاهش مقادیر صفات کمی و اجزای عملکرد سویا شود و در شرایط تنش محلول پاشی مواد بهبوددهنده رشد می تواند باعث تعدیل آسیب وزیان ناشی از تنش و افزایش مقاومت این گیاه زراعی شود. با توجه به واکنش متفاوت رقم های مورد بررسی از نظر عملکرد روغن به محلول پاشی در شرایط متفاوت باید بیان کرد، در شرایط بدون تنش محلول پاشی پنکونازول و سیلیکات کلسیم روی رقم ویلیامز، و در شرایط تنش متوسط و شدید به ترتیب محلول پاشی پنکونازول و هگزاکونازول روی رقم L17 کارایی بالاتری در افزایش عملکرد روغن داشتند.
    کلیدواژگان: تریازول ها، تنش کمبود آب، سویا، سیلیکات کلسیم، عملکرد
|
  • Roya Monshi, Younes Sharghi, Hossein Zahedi, Seyed Ali Mohammad Modarres Sanavy, Mehrdad Moradi Ghahderijani *, Hamed Keshavarz Pages 303-317
    Due to reduction the crops yield and yield components in water stress condition, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications to evaluate the effect of water deficite stress and growth improver materials on canola (Brassica napus L.) yield and yield components in research greenhouse of Agricultural Faculty of TarbiatModares University. Treatments includes water deficit stress {Control (50% discharged available water) (S1), average stress (65% discharged available water) (S2) and sever stress (80% discharged available water) (S3)} and foliar application {Control (F1), distilled water (F2), calcium silicate (F3), Hexaconazole (F4), propiconazole (F5), and penconazole (F6)}. Results showed the highest of yield was related to S1F6 that showed 2.1 gr higher than S2F1. Also S1F6 and S3F1 With more than 2-fold difference were the highest and the lowest of thousand seed weight. Also in S2, control and foliar application of F4 were the highest and the lowest of oil percentage respectively with 34.4% difference. S1 and S2 with no significant difference were lower than control with a significant difference proximately 5.8 µmol co2 m-2 Leaf s-1 in photosynthesis rate. S1F2 and S3F1 were the highest and lowest stomatal conductivity with 0.154 mol H2O m-2s-1 difference. Also S1F1 was the highest amount of intercellular Co2 concentration with 229 µmol CO2 mol air -1 difference with S3F2. So foliar application of triazoles (penconazole) and calcium silicate somewhat reduces the water deficit stress damages. So foliar application of triazoles (penconazole) and calcium silicate somewhat reduces the water deficit stress damages.
    Keywords: Oil percentage, water deficit stress, yield, yield components
  • Mahdi Rezaei, Mohammad Reza Naghavi, Abdol Hadi Hoseinzadeh, Ali Reza Abbasi Pages 319-328
    In this study the relationships between transcription rate of two hypothetical transcription factors (WRKY and bZIP) and TYDC, BBE, COR, T6ODM, CODM, SODM, DBOX and NOS which are involved in benzylisoquinoline alkaloids biosynthesis in Papaver somniferum were surveyed. Sampling was performed during five developmental stages including rosette, bud initiation, pendulous bud, flowering and lancing. Investigated parts were root, bottom part of stem, leaf, upper part of stem, capsule wall and capsule content. The results showed that there were high degree of consistency among the transcription rate of WRKY and the other genes which are involved in benzylisoquinoline alkaloids biosynthesis specially TYDC. Since TYDC is one of the initial genes in benzylisoquinoline alkaloid pathway, it seems that WRKY affect the entire pathway by changing TYDC transcription rate. Surprisingly, a coordinate regulation was seen among transcription rate of bZIP and the genes involved in benzylisoquiniline biosynthetic pathway. Since the modulation of secondary metabolism and defense against pathogens have been respectively attributed to WRKY and bZIP functions and production of benzylisoquiniline alkaloids is related to defense against plant pathogens and avoiding UV injuries, it seems that the transcription rate of these transcription factors and benzylisoquiniline biosynthetic genes are closely related.
    Keywords: Benzylisoquiniline Alkaloid, secondary metabolite, transcription rate
  • Mohsen Hosseinmardi, Seyed Mohammad Bagher Hosseini *, Mohammad Reza Jahansoz Pages 329-338
    To determine the effect of intercropping maize with pearl millet on dry fodder yield and quality an experiment was conducted at research field of Agriculture and Natural Resources College of Tehran University in Karaj in 2011. The experiment designed in a randomized complete block with four replications. Intercropping treatments included replacement series of pearl millet 25%: 75% forage maize, pearl millet 50%: 50% forage maize, pearl millet 75%: 25% forage maize and augment series of pearl millet 20%: 100% forage maize, pearl millet 40%: 100% forage maize, forage maize 20%: 100% pearl millet, forage maize 40%: 100% pearl millet plus pure culture both forage maize and millet. The results showed that sum of two harvest times gave the highest forage yield of millet per plant (dry) from treatment combination of pearl millet 75%: 25% forage maize. Similarly, the highest maize forage yield per plant (dry) from treatment combination of pearl millet 75%: 25% forage, respectively. Different arrangement of intercropping on quality traits, dry mater digestibility, acid detergent fiber and water soluble carbohydrates fodder millet (second harvest) and quality traits dry mater digestibility, acid detergent fiber, total ash, water soluble carbohydrates and crude protein fodder maize put a significant effect. In the experiment, the maximum amount of land equivalent ratio in the dry forage makeup additive intercropping 20% corn: 100% millet with a 60% performance increase allocated.
    Keywords: Corn, dry yield, intercropping, land equivalent ratio, millet
  • Mohammad Aboutalebian *, Afsaneh Baba Raeisi Pages 339-350
    To study the effect of water stress and zinc sulfate application method on maximum leaf area index, yield and yield components of sunflower, an experiment was conducted in 2014 at research station of Bu Ali Sina University as a randomized complete block design with split plot arrangement in three replications. Water stress in four levels (irrigation after 60, 90, 120 and 150 mm evaporation from A pan) was placed in main plots and zinc sulfate application methods (no application, foliar feeding, broadcasting and placement application) were placed as subplots. The results showed that the maximums of leaf area index, head weight, number of seeds per head and grain yield were achieved in low intensity of water stress levels (irrigation after 60 and 90 mm evaporation) plus foliar feeding of zinc sulfate. Nevertheless, at severe water stress conditions, there was not difference between application methods of zinc sulfate fertilizer on measured traits. However, the head diameter and biological yield in severe water stress level (irrigation after 150 mm evaporation) were higher in foliar zinc sulfate application versus other application forms. In this study, seed weight was only affected by water stress treatments and harvest index reduced by reduction in water availability. In this study zinc sulfate especially in foliar application and under water stress improved the most of measured traits and decreased water stress severity on them.
    Keywords: Biological yield, evaporation pan, foliar feeding, placement
  • Ramin Jabbari, Hamid Abbasdokht* Pages 351-364
    In order to study of interaction between mycorrhizae symbiosis, soil and foliar spary of Flomix on yield and yield components of corn (Zea may L.), an experiment was carried out as factorial based on Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications in Agriculture Research Station of Shahrood University of Technology in 2014. The treatments included mycorrhizae symbiosis at 2 levels (non-application and application of mycorrhizae), foliar spray at 3 levels (non-application, once sprayed and twice sprayed) and soli spray at 3 levels (non-application, once soil application and twice soil application). Results showed that interaction between mycorrhizae symbiosis, soil and foliar spray of Flomix indicate a significant effect on forage yield, protein percent, grain P, chlorophyll a, b and relative water content traits. Also effect of mycorrhizae symbiosis foliar spray and foliar soil spray of Flomix was significant on colonization and increased this trait.Moreover, the result showed that interaction between mycorrhizae symbiosis and foliar spray indicate a significant effect on sugar solution and increased it. Mean comparisons showed treatment of none application of mycorrhizae once foliar spray none soil spray of Flomix increased the relative water content in compare with Application of mycorrhizae twice foliar spray none soil spray.
    Keywords: Corn, chlorophyll, foliar, yield
  • Hamidreza Towhidi Moghaddam* Pages 365-375
    In order to study the effects of water deficit stress and foliar application of ascorbic acid on some agronomic, physiologic and biochemical traits of corn, an experiment was conducted in research field of Agriculture Faculty of Islamic Azad University, Varamin Branch in Iran during 2014 growing season. The experimental design was laid out in a randomized complete block arranged in split plots with three replicates. Irrigation at four levels (normal irrigation according to the region, irrigation withholding at eight leafy stage, irrigation withholding at silking stage and irrigation withholding at eight leaf stage and silking stages) as the main factor and ascorbic acid foliar application at three levels (0, 50 and 100 ppm) as the sub-factor were allocated to main and sub plots, respectively. The results showed that irrigation withholding at different growth stages significantly decreased seed yield and biological yield, harvest index, oil and protein percentage, oil and protein yield, total chlorophyll content, increased proline content and superoxide dismutase activity in the leaves. Foliar application of ascorbic acid could prevent quantitative and qualitative yield loss and chlorophyll degradation. In addition, ascorbic acid foliar application decreased proline accumulation and superoxide dismutase activity in the leaves. In general, considering the qualitative and quantitative improvement in studied traits, it can be concluded that ascorbic acid application can scavenge reactive oxygen species and reduce antioxidant enzyme activity and proline accumulation, which in turn, leads to increased seed yield and quality with improving growth conditions.
    Keywords: Grain protein, irrigation withholding, proline, superoxide dismutase enzyme
  • Elham Madanipour, Kamal Sadat Asilan *, Sirus Mansourifar Pages 377-388
    To study the different irrigation treatments on agronomic characteristics of soybean with and without use of triazoles and calcium silicate, an experiment was conducted as split-plot factorial in a randomized complete block design with three replications at the Research Field of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University. The results showed that three-way interaction among experimental factors significantly influenced all traits, except plant height. Under non-stressed conditions for L17 and under moderate stress for Williams, hexaconazole spraying caused maximum and minimum protein yield with more than fourflods differences between them. Calcium silicate spraying on Williams under non- and moderate- stressed conditions, with 0.23 difference, showed most and least values of harvest index, respectively. Biological and seed yield under stress conditions decreased 9519 and 3328 kg/ha, respectively. According to the findings of these research, water deficit stress can cause reductions in values for quantitative traits and yield components of soybean, and under stress conditions, spraying admendatory materials can mitigate the harm of stress and increase the crop tolerance. Considering different response of soybean cultivars tested in terms of oil yield to spraying under varios conditions, it can be noted that penconazole and calcium silicate spraying on Williams under non-stressed conditions, and penconazole and hexaconazole spraying on L17 under moderate- and severe stressed conditions, exhibited higher efficiency in increasing oil yield.
    Keywords: Calcium Silicate, soybean, triazoles, water deficit stress, yield