فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و نهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیدرضا فلاحی ، رضا طاهرپور کلانتری، امیرحسن اسعدیان، مهسا اقحوانی شجری، سید حمیدرضا رمضانی صفحات 1-11
    در آزمایش اول اثر مصرف ورمی-کمپوست (5/2 و 5 تن در هکتار) ، کود گاوی (10 و 20 تن در هکتار) ، اسید هیومیک (1 و 2 کیلوگرم در هکتار) بر گیاه اسفرزه و در آزمایش دوم تاثیر مصرف گوگرد (0، 150 و 300 کیلوگرم در هکتار) ، تیوباسیلوس (با نسبت وزنی 1 به 50 در مقایسه با میزان گوگرد مصرفی در هر کرت) و کود گاوی (0 و 30 تن در هکتار) بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات مرفولوژیکی سیاه دانه بررسی شد. تاثیر تیمارهای آزمایشی تنها بر صفات تعداد پنجه، تعداد سنبله و شاخص کلروفیل اسفرزه معنی دار بود. بیشترین تعداد پنجه و سنبله (به ترتیب 6/5 و 5/48 عدد در بوته) با مصرف 2 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کم ترین مقدار آن (به ترتیب 8/3 و 6/31 عدد در بوته) در تیمار شاهد مشاهده شد. مصرف کود گاوی و اسید هیومیک به طور نسبی شاخص تورم بذر اسفرزه را بهبود بخشید و بیشترین عملکرد بذر نیز در تیمار مصرف 2 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک (76/3 گرم در بوته معادل 1038 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. در گیاه دارویی سیاه دانه تقریبا هیچ یک از اثرات ساده و متقابل فاکتورهای آزمایشی بر روی صفات مورد بررسی معنی دار نشد. با این وجود، تقریبا تمامی صفات رشد و عملکرد گیاه در شرایط مصرف کود گاوی به مقدار اندکی بهبود پیدا کرد، به طوری که در نهایت عملکرد بذر در شرایط مصرف و عدم مصرف این نهاده به ترتیب 292 و 243 کیلوگرم در هکتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تیوباسیلوس، فاکتور تورم بذر، گوگرد، ورمی کمپوست
  • خسرو عزیزی ، علیرضا دارایی مفرد، بهروز نصیری، محمد فیضیان صفحات 13-23
    آزمایش مزرعه ای به منظور بررسی اثر کشت مخلوط و علف های هرز، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در دو سال زراعی (95-1394 و 94-1393) با دو گیاه لگوم و غله (ماشک برگ درشت و جو رقم آبیدر) در قالب سیستم مخلوط افزایشی (Additive Series Intercropping) بصورت فاکتوریل 5×4 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در یک مکان بصورت دیم اجراء شد، تیمارها شامل چهار سطح علف هرز (وجین کامل، یکبار وجین، دو بار وجین و عدم وجین) و سطوح مختلف اجزای مکمل مخلوط در 5 سطح، 40:100 (جو: ماشک) ، 70:100، 100:100، 0:100 (کشت خالص جو) و 100:0 (کشت خالص ماشک) ، بود. در همه برهمکنش ها با افزایش تعداد دفعات وجین (کنترل علف های هرز) این عملکرد بیشتر شد. کمترین تعداد علف هرز (در متر مربع) از سال اول و دوم با مخلوط 70:100 (جو: ماشک برگ درشت) معادل 21 و 35/21 بدست آمد، کشت خالص جو بیشترین وزن علف های هرز و کمترین کنترل را به عهده داشت (54/34 گرم/متر مربع) ، از طرفی سطوح مخلوط، ترکیب 40:100 و 70:100 بیشترین کاهش وزن خشک کل علف های هرز را به خود اختصاص دادند (56/24 و 77/23 گرم در متر مربع). بنابراین، در سطوح مذکور (متعادل کشت مخلوط) راندمان کنترل علف های هرز در سال دوم بیش از سال اول بود. همچنین، با کاهش سهم ماشک از 100 به 70 و 40 درصد، بهره برداری از محیط نیز کاهش یافت و حداقل نسبت برابری زمین کل (LERt) در سال دوم و سطوح مختلف علف هرز به نسبت بذری 40:100 تعلق داشت.
    کلیدواژگان: مخلوط افزایشی، کشت خالص، کنترل بیولوژیک
  • محمود بهادر، محمودرضا تدین صفحات 25-38
    به منظور بررسی اثر کم‏آبیاری و کاربرد زئولیت بر راندمان مصرف آب، عملکرد روغن و فنولوژی شاهدانه، آزمایشی به صورت کرت‏های خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شهرکرد انجام شد. تیمارها شامل آبیاری به عنوان عامل اصلی در چهار سطح (تامین 40، 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و کاربرد زئولیت به عنوان عامل فرعی در سه سطح (عدم کاربرد، کاربرد 5 و 10 تن در هکتار) بود. نتایج نشان داد طول دوره زایشی تحت تاثیر آبیاری و زئولیت و برهمکنش‏ آن‏ها قرار گرفت و با کاهش تامین آب آبیاری، طول دوره رشد کاهش یافت؛ که سهم مراحل زایشی بیش از مراحل رویشی بود. با افزایش شدت کم‏آبیاری عملکرد روغن، به عنوان تابعی از عملکرد دانه و درصد روغن، کاهش معنی‏داری داشت، اما کاربرد زئولیت تا حدودی سبب جلوگیری از کاهش عملکرد روغن گردید. زئولیت مصرف آب در ازای هر واحد عملکرد تولیدی را در تیمار تنش خفیف و متوسط به ترتیب 9/19 و 5/17 درصد نسبت به شرایط بدون تنش بهبود داد. کاربرد 10 تن زئولیت در هکتار به همراه تامین 60 و به ویژه 80 درصد نیاز آبی، سبب کاهش خسارت تنش خشکی به گیاه شاهدانه می‏شود.
    کلیدواژگان: بهره ‏وری آب، فاز زایشی، تنش خشکی، محتوای آب برگ
  • منیژه سبکدست نودهی ، فرشاد صالحی، احمد رضایی زاده صفحات 39-47
    تتنشها ی محیطی، به ویژه تنش خشکی، از مهمترین عوامل کاهش و اختلال در مراحل مختلف رشد و نمو گیاهی، به خصوص جوانه زنی، در مناطق خشک و نیمه خشک ایران است. بدین منظور آزمایشی، به صورت فاکتوریل، در قالب طرحی کاملا تصادفی، با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه به اجرا درآمد. در این آزمایش از 49 ژنوتیپ عدس و چهار تیمار خشکی شامل صفر (شاهد) ،3- ،6- و 9- بار استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه، ،بنیه بذر و ضریب آلومتری بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین نشان داد که در اکثر صفات مورد بررسی، تاثیر سطوح پتانسیل، ژنوتیپ و اثر متقابل آنها معنی دار بوده و کاهش پتانسیل باعث کاهش مقدار صفات گردیده است. ضرایب همبستگی ساده بین صفات نشان داد که درصد جوانه زنی بیشترین میزان همبستگی را با بنیه بذر (**85/0r=) و سرعت جوانه زنی (**80/0r=) دارد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها نشان داد که دو عامل جوانه زنی و همچنین صفات مربوط به ساقه چه حدود 67 درصد تغییرات را توجیه می کنند. در مجموع نتایج بیانگر وجود تنوع ژنتیکی قابل توجه در بین ژنوتیپ ها بود و با توجه به صفات مورد بررسی،. ژنوتیپ های 6، 4 و 48 از تحمل بالایی و ژنوتیپ های 34، 28 و 45 از تحمل پایینی نسبت به خشکی برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: عدس، تنش رطوبتی، جوانه زنی، پلی اتیلن گلایکول
  • آرش مامدی ، رضا توکل افشاری صفحات 49-57
    حفظ کیفیت بذر از زمان برداشت تا کشت بعدی هدف اصلی انبارداری بذر می باشد و شرایط محیط انبار، بویژه دو عامل دما و رطوبت از مهمترین عوامل زوال بذر و کاهش بنیه می باشند. بنابراین به منظور بررسی معادله بقای بذر الیس و روبرتز در رابطه با انبارداری بذر کینوا و معرفی ثابت های معادله حیات بذر، آزمایشی در آزمایشگاه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران در سال 1394 انجام شد. پس از تعیین قوه نامیه و رطوبت اولیه بذر، رطوبت آن ها به مقدار 5، 9، 13 و 17 درصد رسانیده شد و در بسته های نانو در دماهای 5، 15، 25 و 35 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نمونه برداری از بذرها در فواصل زمانی معین، بسته به شرایط نگهداری انجام گرفت و درصد بذر جوانه زده، ضرایب معادله و رابطه سیگما با رطوبت و دما تعیین گردید و پس از تجزیه و تحلیل پروبیت نمودارهای مربوط به هر شرایط رسم گردید. کمترین سطح زوال بذر در دمای 5 درجه سانتی گراد با رطوبت محتوی بذر 5% بود که بعد از هشت ماه انبارداری، جوانه زنی از 98% به 94% کاهش یافت. بیشترین زوال بذر در دمای 35 و 25 درجه سانتی گراد با رطوبت محتوی بذر 17% بود. مقدار ضرایب حیات KE، CW، CH و CQ به ترتیب 93/2، 51/0 ، 019/0 و 00031/0 بود. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت بذر و دما در طی انبارداری، درصد زنده مانی بذر کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: دما، رطوبت، زوال بذر، طول عمر بذر و معادله بقای بذر
  • آسیه دهقانی، خدیجه علیجانی ، سیدعبدالرضا کاظمینی * صفحات 59-70
    به منظور ارزیابی تاثیر تاریخ کاشت و تنش آبی بر عملکرد و برخی صفات زراعی سه هیبرید ذرت شیرین، آزمایشی به صورت اسپلیت نواری با سه تکرار در دو سال زراعی 92 و 93 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل ترکیبی از تاریخ کاشت (15 خرداد به عنوان تاریخ کاشت به موقع و 5 تیرماه به عنوان کشت دوم) و تنش آبی (آبیاری نرمال و قطع آبیاری از ابتدای ظهور رشته های ابریشمی) و فاکتور فرعی شامل سه هیبرید ذرت شیرین KSC403su،Passion و Signet بود. تاخیر در تاریخ کاشت و تنش آبی بطور معنی داری باعث کاهش عملکرد بلال و اجزای آن، ارتفاع بوته، طول بلال و عملکرد علوفه در هر سه هیبرید ذرت شیرین گردید. در شرایط آبیاری نرمال و تاریخ کاشت به موقع، هیبرید KSC403su بیشترین عملکرد بلال تر، علوفه و کنسروی را به خود اختصاص داد و نسبت به دو هیبرید دیگر برتری داشت. بیشترین درصد کاهش عملکرد در برهمکنش تنش آبی در تاریخ کاشت به موقع در هیبرید KSC403su (45 درصد) به دست آمد. در تاریخ کاشت دوم، هیبرید Signet با 44 درصد کاهش عملکرد بیشترین افت را در شرایط تنش آبی نشان داد در حالی که کمترین افت عملکرد در هیبرید Passion مشاهده شد. بنابراین به نظر می رسد که با توجه به شرایط کمبود آب در استان فارس، کشت هیبریدPassion ضمن کاهش مصرف آب، می تواند به عنوان هیبرید مناسب در منطقه قابل توصیه باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد بلال تر، عملکرد علوفه، تاخیر در کاشت و کمبود آب
  • کمال سادات اسیلان * صفحات 71-81
    تمام مراحل این تحقیق در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1396 اجرا شد. قبل از شروع آزمایش ها بذور دو گونه خردل وحشی (Sinapis arvensis) و سفید (S. alba) در هنگام رسیدگی (اواخر بهار و اوایل تابستان) سال زراعی 1395-1394 از مناطقی در استان آذربایجان شرقی و خوزستان جمع آوری و تا زمان آزمایش به مدت هفت ماه نگهداری شدند. این تحقیق شامل سه آزمایش بود. همه آزمایش ها دو فاکتوری بوده و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شدند. در همه آزمایش ها یکی از فاکتورها گونه خردل بود. در آزمایش اول فاکتور دوم شامل هشت دما از 5 تا 40 درجه سانتیگراد بود. در آزمایش دوم فاکتور دوم 13 عمق کاشت از 5/0 سانتی متر تا 6 سانتی متر بود. در آزمایش سوم فاکتور دوم شامل شش دوره غرقاب از 0 تا 35 روز بود. نتایج آزمایش نشان داد که در اکثر دماها، عمق ها و دوره های غرقاب جوانه زنی خردل وحشی بیشتر از خردل سفید بود که دلیل آن احتمالا اندازه بزرگ تر بذر این گونه است. شروع جوانه زنی خردل از 4 تا 5 درجه سانتی گراد (دمای پایه) بوده و در دماهای 25 تا 30 درجه سانتی گراد به حداکثر خود رسید (دمای مطلوب) و پس از آن جوانه زنی در دمای 40 تا 45 درجه سانتی گراد (دمای ماکزیمم یا سقف) متوقف شد. با افزایش عمق درصد و سرعت سبز شدن هر دو گونه خردل کاهش یافت. با افزایش دوره غرقاب درصد جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن گیاهچه هر دو گونه خردل کاهش یافت.
    کلیدواژگان: علف هرز، مدل حرارتی، زمان، رطوبت
  • ابوالفضل درخشان، عبدالمهدی بخشنده *، سید عطاالله سیادت، محمدرضا مرادی تلاوت، یهرام اندرزیان صفحات 81-98
    مدل های مبتنی بر مفهوم زمان گرمایی ابزار مفیدی برای پیش بینی جوانه زنی بذر در رابطه با زمان و دما هستند. در این آزمایش که در سال 1395 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین انجام شد، مدل جوانه زنی-گرمایی بر مبنای هفت تابع توزیع احتمال (لجستیک، ویبول، گامبل، لوگ لجستیک، نرمال معکوس، لوگ نرمال و گاما) توسعه یافت و دوره های زمانی جوانه زنی پیش بینی شده توسط این مدل ها برای دو رقم کلزای بهاره (RGS003 و ساری گل) با خروجی های مدل جوانه زنی- گرمایی نرمال مقایسه شد. آزمون جوانه زنی برای هر رقم در 11 دمای ثابت 8، 12، 16، 20، 24، 28، 32، 33، 34، 35 و 36 درجه سانتی گراد انجام شد. نتایج نشان داد که مدل زمان گرمایی لوگ نرمال برازش بهتری به دوره های زمانی جوانه زنی هر دو رقم RGS003 (AICc= -1173) و ساری گل (AICc= -1180) داشت. بر اساس خروجی های این مدل، دمای پایه برای جوانه زنی ارقام RGS003 و ساری گل بترتیب 85/5 و 60/5 درجه سانتی گراد برآورد شد. زمان گرمایی زیر حد بهینه برای شروع جوانه زنی ارقام RGS003 و ساری گل به ترتیب 40/118 و 00/120 درجه سانتی گراد ساعت و زمان گرمایی مورد نیاز برای تکمیل جوانه زنی این ارقام در دماهای بیشتر از حد بهینه بترتیب 07/29 و 47/31 درجه سانتی گراد ساعت پیش بینی شد. هر دو رقم کلزا در دمای فراتر از 17/33 درجه سانتی گراد بازدارندگی گرمایی جوانه زنی نشان دادند. ضرایب برآورد شده در این آزمایش می توانند در مدل های شبیه سازی جوانه زنی سایر ارقام کلزا نیز استفاده شوند.
    کلیدواژگان: بازدارندگی گرمایی، توزیع لوگ نرمال، دمای کاردینال، مدل جوانه زنی-گرمایی
  • محمدرضا بی همتا، حمیدرضا بابایی، میترا محمدی بازرگانی ، سید حمید یاهوییان * صفحات 99-108
    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی روی عملکرد و صفات مرتبط با رشد در سویا، تعداد 10 ژنوتیپ سویا در دو آزمایش جداگانه آبیاری نرمال و تنش50% کاهش آب خاک نسبت به نقطه ظرفیت زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در کرج در سال 1394 کشت گردید. نتایج نشان داد که تنش خشکی اثرات متفاوتی بر روی صفات مورد مطالعه داشت، به طوری که بیشترین افزایش مربوط به درصد غلاف پوک و بیشترین کاهش در عملکرد تک بوته و تعداد دانه بود. همچنین، صفات فاصله اولین غلاف از سطح زمین، تعداد دانه، تعداد گره نیز خسارت شدیدی از تنش خشکی دیدند. کاهش دوره پرشدن دانه و عملکرد در ژنوتیپ های مقاوم غیر معنیدار ولی در ژنوتیپ های حساس معنی دار بود. از طرفی درصد غلاف پوک و کاهش اشباع نسبی آب افزایش معنی داری در ژنوتیپ های حساس نشان دادند. نتایج به دست آمده نشان داد که ژنوتیپ ها از لحاظ محتوی رنگیزه واکنش متفاوتی بروز دادند. هر چند تنش به طور میانگین محتوی رنگیزه را افزایش داد، اما ژنوتیپ های مقاوم کاهش غیرمعنیدار و ژنوتیپ های حساس افزایش معنی داری را در این صفات نشان دادند.
  • ماریه شورویی، رضا معالی امیری، حسین الهیاری ، عبدالهادی حسین زاده * صفحات 109-119
    القای مقاومت در دو رقم مقاوم و حساس (به ترتیب، ناز و اختر) لوبیا نسبت به آلودگی کنه تارتن دونقطه ای، Tetranuychus urticae Koch (Acari; Tetranychidae) ، مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه صفات محتوای فنل کل، مالون دی آلدئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی، و فعالیت آنزیم های دفاعی گیاه )گایاکول پراکسیداز (GPX) و آسکوربات-پراکسیداز ((APX) در گیاه غیر آلوده (شاهد) ، و آلوده (1، 3 و 5 روز پس از آلودگی) اندازه گیری شد. مقادیر فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی رقم ناز (بیشینه: 8/0 و 67/53، به ترتیب) نسبت به اختر بیشتر بود، اما محتوای مالون دی آلدئید در رقم ناز پایین بود. همچنین، رقم ناز فعالیت آنزیمی بیشتری (GPX: 29/37 و APX 87/21) را نسبت به رقم اختر نشان داد. نتایج حاکی از این بوده اند که آنزیم های دفاعی گیاه مانند GPX و APX در مقاومت لوبیا نسبت به T. urticae دخیلند. بنابراین افزایش فعالیت GPX و APX همراه با تجمع فنل کل،مقاومت گیاه را نسبت به T. urticae افزایش می-دهد.
  • امیر قلی زاده، اشکبوس امینی، امیدعلی اکبرپور ، حمید دهقانی * صفحات 121-136
    تنش شوری یکی از تنش های غیرزنده مهم در مناطق خشک و نیمه خشک از جمله ایران می باشد. تنوع بالایی میان ژنوتیپ های گندم نان ایرانی از نظر تحمل به شوری مشاهده شده است. در این تحقیق برای مطالعه روابط متقابل میان صفات مختلف و همچنین ارزیابی عملکرد ژنوتیپ های گندم از روش بای پلات استفاده شد. در این مطالعه 110 ژنوتیپ گندم نان در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری، در دو شرایط بدون تنش و تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. شوری آب آبیاری در شرایط بدون تنش و تنش شوری به ترتیب 2 و 10 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت همبستگی مثبت بالایی با عملکرد دانه در هر دو شرایط بدون تنش و تنش شوری داشتند. بنابراین بنظر می رسد که عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت می توانند بعنوان معیارهای مناسب برای انتخاب ژنوتیپ های با عملکرد بالا در شرایط بدون تنش و تنش شوری مورد استفاده قرار گیرند. در این تحقیق در بین 110 ژنوتیپ گندم نان مورد بررسی، لاین های امیدبخش پیشرفته Salt22، Salt29 و Salt30 بعنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها به تنش شوری شناسایی شدند که می توان می توان در مناطق شور و بعنوان والدین برای بهبود ژرم پلاسم گندم برای تحمل به شوری در برنامه های اصلاحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بای پلات، شوری، عملکرد، گندم، همبستگی
  • احمد ثباتی، مصطفی اویسی ، سید محمد باقر حسینی * صفحات 137-150
    به منظور یافتن جایگزینی برای کشت خالص تابستانه ی ذرت علوفه ای (Zea mays) ، سیستمهای کشت مخلوط ارزن مرواریدی (Pennisetum glaucum): سویا (Glycine max) (P: G) و ذرت: سویا (Z: G) و آرایشهای کشت جایگزینی (XXG، XXGG و XGG) و افزایشی (X%100G%25، X%100G%50 و X%83G%67) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی طی سالهای 1391 و 1392 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، در کرج بررسی شد (G و X بترتیب: سویا و گیاه غلات شامل ذرت، Z یا ارزن، P). نتایج نشان داد که عملکرد علوفه ی غلات و علوفه ی مخلوط در Z: G از P: G به میزان چشمگیری بیشتر بود. غلات در کشت مخلوط جزء غالب بودند و غالبیت ذرت بیشتر از ارزن بود. سیستم و آرایش کشت مخلوط بر کل نسبت برابری زمین (LER) اثر معنی داری نداشت. بیشترین LER، 1. 15 در P%100G%25 سال 1392 و 1. 07 در Z%83G%67 سال 1393 بدون احتساب چین دوم ارزن و 1. 10 در PGG با داده های مجموع دو چین ارزن در سال 1393 ثبت شد. در X%83G%67، با وجود تراکم 83 درصد غلات نسبت به کشت خالص، LER برای ذرت 0. 95 ولی برای ارزن 0. 70 بود. در جمع بندی کلی، آرایشهای افزایشی با درصد کمی سویا و یا با کاهش مختصری در سهم غلات، برای نیل به مقادیر بالاتر LER پتانسیل بیشتری داشتند. از این رو کشت مخلوط، بویژه آرایش افزایشی، میتواند جایگزین هایی مناسب برای کشت خالص در تولید علوفه با کیفیت دلخواه و افزایش تنوع در اکوسیستم و همسو با پایداری فراهم نماید.
    کلیدواژگان: نسبت برابری زمین جزء، آرایش کشت، جایگزینی، افزایشی
  • مهدی زهراوی email ، محمدرضا منصوریان، حسین عظیمی، محمدعلی دهقان، ناصر اللهیاری، رمضانعلی علی تبار صفحات 151-165
    تعداد 17 ژنوتیپ بومی از کلکسیون گندم نان بانک ژن گیاهی ملی ایران برای مقاومت به بیماری سفید پودری در شرایط مزرعه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش مزرعه ای در سه کانون آلودگی ساری، گرگان و مغان تحت آلودگی طبیعی انجام گرفت و واکنش ژنوتیپ ها در مرحله گیاه بالغ ارزیابی شد. به منظور انجام ارزیابی در مرحله گیاهچه ای، جدایه های عامل بیماری از مناطق آلودگی جمع آوری گردیده و با استفاده از ارقام افتراقی، پاتوتیپ آنها تعیین شد. نتایج نشان داد که متوسط سطح مقاومت ژنوتیپ ها نسبت به بیماری در ساری و گرگان، مشابه و پایین تر از مغان بود. در مجموع 10 پاتوتیپ متفاوت شناسایی گردید که همگی برای ژن های مقاومت Pm3a، Pm3c، Pm3g، Pm4a، Pm5، Pm6، Pm8 و Pm2 دارای فاکتور بیماریزایی بودند. ارقام Shamrock (با ژن مقاومت ناشناخته) ، Normandie (Pm1+ Pm2+ Pm9) ، Axona (Pm2+Pm3d+Mld) ، Maris Dove (Mld+Pm2) و Wembley (Pm12) در برابر همه پاتوتیپ ها، واکنش مقاومت نشان دادند. ژنوتیپ های 8 و 12 در برابر تمام پاتوتیپ ها مقاوم بودند. الگوی واکنش ژنوتیپ 7 مشابه با رقم افتراقی Transfed بود و لذا وجود ژن مقاومت Pm7 در آن احتمال داده شد. ژنوتیپ های 4 و 11 در مرحله گیاه بالغ بصورت مقاوم یا نیمه مقاوم ظاهر شدند ولی در مرحله گیاهچه ای در برابر تمام پاتوتیپ ها حساس بودند و به عنوان ژنوتیپ های دارای مقاومت گیاه بالغ شناسایی شدند. نتایج این تحقیق منجر به شناسایی انواع مقاومت گیاهچه ای و گیاه بالغ با ترکیبات ژنی متفاوت در ژنوتیپ ها مورد ارزیابی شد که در برنامه های اصلاحی قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: ژرم پلاسم، بانک ژن، تخمین ژنی، اجزاء مقاومت
  • معصومه حسینی مقدم، رامین پیری ، علی مرادی * صفحات 167-183
    با توجه به توسعه کشت گیاهان دارویی و روند افزایش اراضی شور و همچنین اهمیت روزافزون کاربرد کودهای زیستی در راستای نیل به کشاورزی پایدار، مطالعه حاضر جهت بررسی واکنش شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی گیاه رازیانه به تلقیح با باکتری های محرک رشد در شرایط تنش شوری اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار با تلقیح بذور با باکتری در 5 سطح (PF2 و PF56 از سودوموناس فلورسنس، باسیلوس سابتیلیس، ازتوباکتر و عدم تلقیح) و تنش شوری در سه سطح (صفر، 4- و 8- بار) در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1395 انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری صفات محتوای پروتئین محلول، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز، فسفر گیاهچه، پتاسیم گیاهچه، درصد جوانه زنی، صفات شاخص وزنی و طولی بنیه را کاهش داد و محتوای سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم گیاهچه را افزایش داد. در هر سه سطح تنش شوری به ترتیب بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی از بذرهای تلقیح شده با PF2 و بذرهای تلقیح نشده به دست آمد. در تنش 8- بار بیشترین پروتئین محلول (841/0 میلی مول بر گرم وزن تر بذر) و کمترین نسبت سدیم به پتاسیم (674/0 درصد) از سویه PF2و کمترین پروتئین محلول (531/0 میلی مول بر گرم وزن تر بذر) و بیشترین نسبت سدیم به پتاسیم (081/1درصد) از تیمار بدون تلقیح بدست آمد. به طور کلی تیمارهای زیستی از طریق افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و حفظ تعادل عناصر در بذر و گیاهچه در بهبود جوانه زنی گیاه رازیانه در شرایط تنش شوری موثر بود.
    کلیدواژگان: آنزیمهای آنتیاکسیدانت، باکتری های محرک رشد، تنش شوری، گیاه دارویی
  • فاطمه منصورپور، المیرا محمدوند، حمید درستی ، سید محمدرضا احتشامی * صفحات 185-201
    به منظور ارزیابی و شناسایی ارقام مقاوم به جوانه زنی قبل از برداشت، 20 رقم برنج شامل 16 رقم بومی و چهار رقم اصلاح شده در آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1393 در مزرعه شخصی واقع در روستای لله وجه سر در بخش بندرکیاشهر استان گیلان کشت شدند. صفات تاریخ خوشه دهی، تاریخ گلدهی و مرحله رشدی زادکس 92 در مزرعه یادداشت برداری شد. خوشه ها در مرحله زادکس 92 برداشت و رطوبت بذر بلافاصله پس از برداشت اندازه گیری شد. ارزیابی جوانه زنی روی خوشه توسط دو روش غربال شامل نمره جوانه زنی (Sprouting Score) و شاخص جوانه زنی (Sprouting Index) تحت شرایط آزمایشگاهی انجام شد. سپس صفات مرتبط با آن از قبیل خواب بذر، طول دوره پس رسی و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و میزان پروتئین جنین در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. در هر دو روش ارقام با سطوح بالای خواب بذر نسبت به جوانه زنی روی خوشه مقاومت بالایی نشان دادند. کلیه ارقام مورد بررسی از نظر تمامی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دانه برنج دارای اختلاف معنی دار بودند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین نمره جوانه زنی و شاخص جوانه زنی با فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و همبستگی منفی و معنی داری بین این دو صفت با شاخص خواب بذر (شدت خواب) و ضریب رگرسیون دوره پس رسی (دوام خواب) وجود دارد. هم چنین اختلاف معنی داری بین میزان پروتئین جنین بذر رقم دارای خواب و بدون خواب در مراحل اولیه جذب آب و تحت تیمار های حرارتی مشاهده شد. براساس تجزیه کلاستر ارقام در سه گروه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: آلفاآمیلاز، پروتئین، خواب بذر، شاخص جوانه زنی، نمره جوانه زنی
  • مهرداد کرمی، مجید آقاعلیخانی ، علی مختصی بیدگلی * صفحات 203-216
    این آزمایش با هدف بررسی اثر سیستم تغذیه و آبیاری بر خصوصیات رشدی و کیفیت علوفه اسپرس به صورت فاکتوریل خرد شده در زمان و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. ترکیب فاکتوریلی از کود (ورمیکمپوست، اوره و بدون مصرف کود) ، آبیاری نشتی به روش معمولی و یک در میان، دور آبیاری 6، 12 و 18 روزه به عنوان عوامل اصلی در دو چین به عنوان عامل فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین عملکرد علوفه خشک در چین اول با کاربرد کود ورمی کمپوست در روش آبیاری معمولی 12 و 6 روزه حاصل شد. بالاترین وزن خشک برگ و ساقه با کاربرد ورمی کمپوست در آبیاری معمولی شش روزه مشاهده شد. بیشترین مقادیر دیوارسلولی با 34 درصد و پتاسم با 8/3 درصد در چین اول حاصل شد. بیشترین پروتئین خام با 9/21 درصد در چین دوم با مصرف ورمی کمپوست و آبیاری معمولی ثبت شد. فسفر نیز تحت تاثیر اثرمتقابل چهار گانه چین در کود در روش آبیاری در دور آبیاری معنی دار شد. به نظر می رسد که مصرف کود ورمی کمپوست می تواند اثر کم آبیاری را برای اسپرس تعدیل کند و در شرایطی که هیچ کودی مورد مصرف نشود اختلاف بین رژیم های آبیاری از نظر عملکرد معنی دار نیست. از سویی دیگر استفاده از آبیاری یک درمیان و دور های بالای آبیاری بخصوص در چین اول با توجه به شرایط آب و هوایی، مقرون به صرفه بودن و اختلاف کم با سایر رژیم های آبیاری می تواند مورد بررسی و عمل قرار گیرند.
    کلیدواژگان: علوفه، چین، ورمی کمپوست، تعداد آبیاری
|
  • Hamid, Reza Fallahi, Mahsa Aghhavani, Shajari Pages 1-11
    In the first experiment the influence of vermicompost (2.5 and 5 ton.ha-1), cow manure (10 and 20 ton.ha-1) and humic acid application (1 and 2 kg.ha-1) combined with control was studied on qualitative and quantitative indices of isabgol based on a randomized complete block design. In the second study the effects of Sulphur (0, 150 and 300 kg.ha-1), thiobacillus bacteria (50:1 weight ratio of sulfur and bacteria) and cow manure (0 and 30 ton.ha-1) was evaluated on yield and yield components of black seed. Results showed that the effect of experimental factors was significant only on number of tiller, number of spike and SPAD reading in isabgol. The highest amounts of tiller and spike (5.6 and 48.5 number, respectively) was obtained by 2 kg.ha-1 humic acid application, while their lowest (3.8 and 31.6 number, respectively) was belonged to control treatment. Application of cow manure and humic acid increased partially the swelling factor of seeds. In addition, the highest seed yield (3.76 g per plant or 1038 kg.ha-1) was obtained at the rate of 2 kg.ha-1 humic acid usage. In the second experiment, the impact of experimental factors was not significant on black seed medicinal plant growth indices. However, almost all of studied criteria were improved by cow manure consumption, so that finally the seed yield of the plant was 292 and 243 kg.ha-1 in application and no-application cow manure treatments, respectively. overall, our results revealed that isabgol and black seed are two low-input medicinal plants in terms of nutrients requirements.
    Keywords: humic acid, Sulphur, swelling factor, thiobacillus, vermi-compost
  • Khosro Azizi, Ali Reza Daraeimofrad, Behrouz Nasiri, Mohammad Feizian Pages 13-23
    The field experiment to study the effects of intercropping on weed control, in the Agricultural Research Station of Lorestan University of 2014-15 and 2015-16 in 4×5 factorial randomized complete block design with three replications, in two consecutive years in one place was carried out on dry land. In this experiment, two plants (legume and cereal or broad leaf vetch and barley cultivar Abidar) in the form of additive series intercropping system with four levels of weed (weeding, once weeding, double weeding and non-weeding) and complementary components of intercropping in five levelsThe lowest number of weeds (in square meters) of first and second year with a mixture of 100: 70 (barley:vetch) was equivalent to 21 and 21.35, sole cropping of barley was the lowest greatest weight weed control (34.54 g/m²). the levels mix, combination of 100: 40 and 100: 70 most of the weeds dry weight, respectively (24.56 and 23.77 gr/m2). So, at the mentioned levels (intercropping balanced) efficiency of weed control in the second year was than the first year. Also, by reducing the share of vetch from 100 to 70 and 40 percent, the exploitation of the environment reduced and minimum LERt in the second year and different levels of weed was belonged to 40:100 seed ratio.
    Keywords: Additive Series Intercropping, Sole Intercropping, biological control
  • Mahmoud Bahador, MahmoudReza Tadayon Pages 25-38
    To study the effect of deficit irrigation and zeolite application on water use efficiency, oil yield and phenology of hemp, a split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Shahrekord University. Treatments included irrigation at four levels (supplying 40, 60, 80 and 100% water requirement of crop) as the main plot and application of zeolite at three levels (no application, application of 5 and 10 tons of zeolite per hectare) as sub plot.
    The results showed that the length of the reproductive period was affected by irrigation and zeolite treatments and their interactions. By decreasing irrigation water supply, the length of the growth period decreased, although the reproductive stages were more sensitive than the vegetative stages. With increasing defficit irrigation intensity, oil yield, as a function of grain yield and oil content, decreased significantly. But, zeolite application prevented the oil yields to be reduced to some extent. Zeolite improved the water consumption per unit of yield on low and medium levels of drought stress with 19.9% and 17.5% than control treatment. Application of 10 tons of zeolite per hectare, at 60 and 80 percent supplying of the crop water requirement, modified the adverse effects of drought stress to hemp.
    Keywords: water productivity, reproductive phase, drought stress, leaf water content
  • manijeh sabokdast nodehi, farshad salehi, ahmad rezaizadeh Pages 39-47
    Drought stress is one of the most important factors in arid and semiarid regions that lead to disorder in growth and development of plants especially at germination stage. Because of importance lentil, achieving genotype(s) that are capable of the drought stress at initiating growth stage is necessary. For this purpose, germination and plantlet growth of 49 genotypes were tested in drought stress conditions at four levels including 0 (control), -4, -8 and -12 Bar using PEG6000. This experiment was conducted at laboratory of Agronomy and Plant Breeding Department of University of Tehran in Karaj in 2016 as a factorial design in randomized complete block design (RCBD) with three replications. Traits that were studied including: germination percentage, germination rate, root length, shoot length, dry weight of roots and dry weight of shoots and allometry factor. Data were subjected to variance analysis and mean comparison. Results indicated that in most considered traits, effect of potential levels of genotypes and their interaction were significant. Result of simple correlation coefficient analysis indicated that germination percentage has the highest correlation with vigor germination (r=0.855) and speed germination (r=0.798). Factor analysis determined that two factors (germination and root traits) accounted 67% of the total variations among genotypes. In general, results represented that considerable genetic diversity was among genotypes. Regarding the studied traits, "6, 4 and 48" genotype had high tolerance to drought stress at germination stage, "34, 28” and “45" had low tolerance.
    Keywords: Lentil, drought stress, germination, Poly Ethylene Glycol (PEG)
  • arash mamedi Pages 49-57
    The main goal of seed storage is to maintain its quality from harvesting to sowing time. Among all factors, storage temperature and seed moisture content are the most important factors affecting seed longevity. This experiment was conducted at University of Tehran, Department of Agronomy and Plant Breeding during 1394 to determine the Ellis and Roberts deterioration model of Chenopodium quinoa seeds and introduce constants of viability equation. Seed viability and initial moisture content was measured and after that seeds were adjusted to 5, 9, 13 and 17% moisture content and sealed hermetically in Nano packets. Storage temperatures were 5, 15, 25 and 35˚C. The interval of sampling depended on the storage conditions. Seed viability constants were estimated to predict seed longevity in this species and relationship between sigma and moisture content and temperatures was determined. After probit analysis, survival curves were depicted in each condition. Results showed that seeds with 5% moisture content stored at 5°C had the highest germination percentage, and after 8 months seed viability decreased from 98% to 94%. But, seeds which were stored at 17% moisture content and 25 and 35°C had the highest deterioration rate. Estimates of KE, CW, CH and CQ were 2.93, 0.51, 0.019 and 0.00031, respectively. Also, the results showed that seed longevity decrease with increased seed moisture and temperature.
    Keywords: moisture, seed deterioration, seed longevity, seed viability equation, temperature
  • Asiyeh Dehghani, Seyed Abdolreza Kazemeini*, Khadijeh Alijani Pages 59-70
    To examine the effects of sowing date and water stress on yield and some agronomic traits of three sweet corn hybrids, an experiment was carried out as a strip split-plot design with three replications, at College of Agriculture, Shiraz University, during 2013 and 2014 growing seasons. The main plots composed of two sowing dates (4 and 25 June considered as the optimum and late planting date, respectively) and two levels of water stress (Normal irrigation and withholding irrigation at early silking). Three sweet corn hybrids including KSC403su, Passion, and Signet were considered as sub-plots. Delay in sowing date and water stress significantly reduced fresh ear yield and its components, plant height, ear length, and fresh forage yield in all three hybrids. The KSC403su hybrid showed superiority and the highest fresh ear, kernel, and forage yields when seeds were planted on time and irrigated normally. Under withholding irrigation at early silking and planting on time, yield reduced the most by 45% in KSC403su. Under late planting date and water stress condition, the highest yield reduction was observed in Signet by 44% whereas, the lowest yield reduction was observed in Passion. Therefore, it seems that under recent water shortage of Fars Province, planting of Passion can be recommended as a suitable hybrid in such a region to save water.
    Keywords: Fresh ear yield, fresh forage yield, late planting date, water deficit
  • Kamal Sadat Asilan* Pages 71-81
    All phases of this research were conducted in Research Laboratory, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in 2017. Before starting the experiments, seeds of wild mustard (Sinapis arvensis) and white mustard (S. alba) were collected from East Azarbaijan and Khuzestan provinces at maturity (late spring and early summer) during the 2015-2016 growing season and were stored for seven months. This study included three experiments. Each experiment was arranged in a completely randomized design with four replications, and the treatments were factorial. In all experiments, one of the factors was the mustard species. In the first experiment, the second factor consisted of eight temperatures ranging from 5 to 40 °C. In the second experiment, the second factor was 13 sowing depths of 0.5 to 6 cm. In the third experiment, the second factor included six flooding periods from 0 to 35 days. The results of the experiments showed that in most temperatures, the depths and flooding periods, germination of wild mustard were greater than white mustard, which is probably due to the larger size of the seed of this species. The onset of mustard germination was from 4 to 5 °C (base temperature) and peaked at temperatures from 25 to 30 °C (optimal temperature) and then germination stopped at 40 to 45 °C (maximum or ceiling temperature). Considering that with increasing depth, the percentage and rate of emergence in both species decreased. With increasing flooding period, germination percentage, seedling length and seedling weight of both mustard species decreased.
    Keywords: Weed, Thermal model, time, moisture
  • seyed ata siadat, Mohammad reza Moradi telavat, Bahram Andarzian Pages 81-98
    The models based on thermal-time concept are useful tools for predicting germination in relation to time and temperature. In this study, conducted in 2016 at Ramin Agriculture and Natural Resources University, thermal-germination model was developed based on seven probability distribution function (Logistic, Weibull, Gumbel, Loglogistic, Inverse-Normal, Log-Normal and Gamma) and predicted germination time courses by these models for two spring oilseed rape cultivars (RGS003, Sarigol) were compared with the Normal thermal-germination outputs. Germination test were conducted at eleven constant temperature regimes of 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 33, 34, 35 and 36 ºC. Results indicated that the Log-Normal thermal-germination model gave best fit to germination time courses of both cvs. RGS003 (AICc=-1173) and Sarigol (AICc=-1180). Based on the outputs of this model, base temperature for germination of cvs. RGS003 and Sarigol were estimated to be 5.85 and 5.60 ºC, respectively. The suboptimal thermal-time to initiate germination were predicted as 118.40 ºC h in cv. RGS003 and 120.00 ºC h in cv. Sarigol, While thermal-time required to complete germination at supra-optimal temperatures were estimated to be 29.07 ºC h in cv. RGS003 and 31.47 ºC h in cv. Sarigol. Also, both oilseed rape cultivars showed thermoinhibition beyond averaged temperature of 33.17 ºC. Estimated parameters in this study can be used in crop simulation models.
    Keywords: Thermoinhibition, Log-normal distribution, Cardinal temperatures, Thermal-germination model
  • Seyyed Hamid Yahouian , Mohammad Reza Behematta *, Hamid Reza Babaei and Mitra Mohammadi Pages 99-108
    To assess the effects of drought stress on yield and some traits related to growth in soybean, two experiments were conducted as normal and 50% decreas in soil water to FC as stress condition in a randomized compelet block design with three replications and 10 genoytpes in Karaj in 1394. Results showed, that drought stress had different effects on traits. So that, the greatest increase was in %empty pod and the most decrease was in yield per plant and seed number. Some of traits such as the first pod, seed number, nod number had sever damage from drought,too. Seed filling period and yield decreased in susceptible genotypes,significantly but in tolerant genotypes had no significant decrease. Whiles, %empty pod and RSD% had significant increase in sensitive genotypes. Obtained results revealed that, genotypes had different reactions to drought in pigments of their leaves. Although, drought had increased pigments as average; leaf pigments in tolerant genotypes decreased whiles increased in susceptible genotypes.
    Keywords: Soybean, Drought stress, related saturated decrease (RSD%), Photosenthetic pigments
  • Marie Shoorooei, Reza Maali Amiri, Hossein Allahyari , Abdolhadi Hossein zadeh* Pages 109-119
    Induced resistance was studied in two resistance and susceptible (Naz and Akhtar, respectively) common bean cultivars against two spotted spider mite, Tetranuychus urticae Koch (Acari; Tetranychidae(. In this study the amounts of total phenols, malondialdehyde, antioxidant activity, and the activity of plant defensive enzymes [guaiacol peroxidase (GPX), and ascorbate peroxidase (APX)] were measured for uninfected (control) and infected (1, 3 and 5 days after infestation) plants. The amounts of total phenols and antioxidant activity were higher in cultivar Naz (max: 0.8 and 53.67 respectively) compared to Akhtar, but the amount of malondialdehyde was low in Naz. Also, cultivar Naz exhibited greater enzymatic activity (GPX: 37.29 and APX: 21.87), than cultivar Akhtar. These results suggested that the plant defensive enzymes such as GPX, and APX were involved in common bean resistance to T. urticae. Thus, increased activity of GPX and APX along with accumulation of total phenols increased plant resistance to T. urticae.
    Keywords: Soybean, Drought stress, related saturated decrease (RSD%), Photosenthetic pigments, percent variation in traits
  • Amir Gholizadeh, Hamid Dehghani*, Ashkebus Aminiand Omid A. Akbarpour Pages 121-136
    Salinity stress is one of the major abiotic stresses in arid and semi-arid regions of the world, such as Iran. High genetic diversity for salinity tolerance has been observed in Iranian bread wheat genotypes. In this study to finding interrelationships between different traits and performance evaluation of wheat genotypes was used biplot method. In this study, 110 bread wheat genotypes were evaluated in two conditions (non-stress and saline stress) at the research field of the National Salinity Research Center (NSRC). The salinity of water used in irrigation in saline and non-stress conditions was 10 and 2 dS.m-1 respectively. The results revealed that there was a strong positive association between biological yield and harvest index with seed yield in both non-stress and saline conditions. Therefore, it seems that biological yield and harvest index could be used as a suitable criterion in selecting for increased seed yield in wheat in both non-saline and saline conditions. In this research among 110 studied bread wheat genotypes, promising advanced lines Salt22, Salt29 and Salt30 were identified as the most salinity-tolerant genotypes that these lines can be utilized for salt-affected areas and as donor parents in wheat breeding programs for further improvement of germplasm for salinity tolerance.
    Keywords: Biplot, Correlation, Salinity, Wheat, Yield
  • Ahmad Sobati, Mostafa Oveisi , Seyed Mohammad Bagher Hosseini* Pages 137-150
    In order to find an alternative to summer monoculture forage maize (Zea mays), intercropping systems of pearl millet (Pennisetum glaucum): soybean (Glycine max) (P:G) and maize: soybean (Z:G) and intercropping patterns, substitutive (XXG, XXGG and XGG) and additive (X%100G%25, X%100G%50 and X%83G%67) were evaluated as factorial in RCBD at research field of Agriculture and Natural Resources College of Tehran University in Karaj during 2013 and 2014 (G and X respectively: soybean and cereal including maize, Z, or pearl millet, P). Results showed that yields of cereal forage and mixed forage in Z:G were significantly higher than P:G. Cereals were dominant component in intercrop and the dominance of maize was higher than millet. Intercropping system or pattern did not affect total land equivalent ratio (LER).The highest LER was recorded 1.15 by P%100G%25 in 2013 and 1.07 by Z%83G%67 in 2014 without 2nd cut of pearl millet, and 1.10 by PGG in 2014 with sum of 2 cuts of pearl millet. In X%83G%67 despite the 83% cereal density of monoculture, partial LER was 0.95 for maize but 0.70 for pearl millet. It is concluded that additive patterns with a small ratios of soybean or with some decrease in ratios of cereal component, tend to have potential to achieve higher LERs. Thus intercropping, specially additive pattern can provide suitable alternatives to monoculture in production of forage with customized quality and higher diversity in ecosystem, in consistent with sustainability.
    Keywords: partial LER, intercropping pattern, additive, substitutive
  • Mohammad Reza Mansourian, Hossein Azimi, Mohammadali Dehghan, Naser Allahyari, Ramezanali Alitabar, Mehdi Zahravi* Pages 151-165
    A total of 17 wheat landraces were evaluated for resistance to powdery mildew in filed and greenhouse environments. The field experiment was performed at three disease hotspots in Sari, Gorgan and Moghan under natural disease incidence and the reaction of the genotypes was evaluated at adult plant stage. In order to evaluate the resistance of the genotypes at seedling stage, the isolates of the disease were collected from different regions and the pathotypes were identified by inoculation on the differential varieties. The results of field evaluation indicated that average reaction level of genotypes to the disease in Sari and Gorgan was similar and both lower than that of Moghan. A total of ten pathotypes were distinguished, all of which had virulence factors for Pm3a, Pm3c, Pm3g, Pm4a, Pm5, Pm6, Pm8 and Pm2. The varieties Shamrock (with unknown R gene), Normandie (Pm1+ Pm2+ Pm9), Axona (Pm2+Pm3d+Mld), Maris Dove (Mld+Pm2) and Wembley (Pm12) were resistant to all the pathotypes. The presence of Pm7 was postulated in genotype 7 as the resistance spectrum of this genotype was similar to that of Transfed. Genotypes 4 and 11 appeared resistant and moderately resistant at adult plant stage while they were susceptible to all pathotypes at seedling stage and therefore they were identified as genotypes with adult plant resistance. The total results of this research led to identification of seedling and adult plant resistance sources with different resistance gene combinations which could be exploited in breeding programs.
    Keywords: germplasm, genebank, gene postulation, resistance components
  • Massoumeh hoseinimoghadam, Ramin Piri, Ali moradi* Pages 167-183
    Regarding the development of medicinal plants cultivation and the increase of saline lands, as well as the increasing importance of using biological fertilizers in order to achieve sustainable agriculture, the present study was conducted to investigate the response of germination and biochemical indices of fennel to inoculation with growth promoting rhizobacteria under salt stress conditions. This experiment was conducted as a factorial based on two factors in a completely randomized design with four replications by inoculating seeds with bacteria in 5 levels (PF2, PF56 of Pseudomonas fluorescent, Bacillus subtilis, Azotobacter sp. and non-inoculation) salinity stress in three levels (0, -4 and -8 bar imposed by NaCl) at laboratory of agriculture faculty of Yasouj University in 2015. The results showed that salinity stress decreased soluble protein content, ascorbate peroxidase enzyme activity, P content, K content, germination percentage, weight and length vigors, and increased Na content and Na/K ratio. In all three levels of salinity stress, the highest and lowest germination percentage was obtained from seeds inoculated with PF2 strain and non-inoculated seeds, respectively. In salinity level of -8 bar, the highest soluble protein content (0.841 mM. g-1 FW) and the least ratio Na/K (0.674 %) was obtained from PF2 strain and also lowest soluble protein content (0.0531 mM. g-1 FW) and the highest Na/K ratio (1/081) was related to control (0bar) treatment. In general, biological treatments were effective in improving germination and increasing the activity of antioxidant enzymes under salinity stress conditions in fennel.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Plant Growth Promoting Rhizobacteria, salinity stress, Medicinal Plants
  • Fatemeh Mansoorpour, Elmira Mohammadvand, Hamid Dorosti , Seyed MohammadReza Ehteshami* Pages 185-201
    In order to evaluate and identify theresistant cultivars of rice (Oryza sativa L.) to pre-harvest sprouting, this study was conducted in a randomized complete block design with three replications in a personal farm located at the lalevajesar village, Bandar Kiashahr, Guilan province, Iran in2014. Twenty cultivarswere investigated including 16 local cultivars and 4 improved cultivars. Heading date, flowering date and seedling growth stage of Zadoks92 were recorded on the field. The spikes were harvested at Zadoksstage 92 and the seeds moisture content was measured immediately after harvesting.Two methods were used to evaluate pre-harvest sprouting including sprouting score and sprouting index under laboratory condition. The studied traits were as follows: seed dormancy, after ripening period, α-amylase activity and embryo protein levels under laboratory conditions. In both methods, high resistance to sprouting on the spike was observed in cultivars with high levels of seed dormancy.Significant differencesamong studied cultivars were observed forphenological, physiologicalandbiochemical characteristics of rice grain.Meanwhile, there were significant positive correlations between sprouting score, and sprouting index with α-amylase activity, there were significant negative correlationbetween these two traits with seed dormancy index (dormancy severity) and after-ripening regression coefficient (dormancyduration). Significant differencesfor protein content ofseed embryo between dormant and non-dormant seeds inthe earliest stages ofwater absorption under heattreatments were determined. Cultivars classified into three groups based on cluster analysis. Our findings provide further evidence of appropriate genetic diversity among cultivars in the case ofstudied traits that underscore the importance to use in breeding programs for resistance to pre-harvestsprouting.
    Keywords: Forage, Harvest, Vermicompost, Irrigation frequency
  • Mehrdad Karami, Majid Aghaalikhani, Ali Mokhtassi, Bidgoli* Pages 203-216
    To study the effect of nutrition and irrigation systems on growth properties and forage quality of sainfoin, this experiment was conducted as factorial split in time, based on a randomized complete block design with three replications at Research Field of Tarbiat Modares University during the 2015-2016 growing season. The combination factorial of fertilizer treatments (vermicompost, urea and non-fertilizer), irrigation methods (alternate and conventional) and irrigation interval (6, 12 and 18-days) were main factors and two cuts were sub factor. The highest dry weight of forage was obtained by six and twelve days conventional irrigation intervals. The highest dry weight of leaf and stem was observed in six days conventional irrigation intervals with vermicompost application. The first cut had the highest NDF by 34% and Potassium by 3.8%. The highest crude protein of 21.9% was observed in the second cut with application of vermicompost and conventional irrigation. The four-way interaction between cut, fertilizer, irrigation interval and method was significant for phosphorous concentration. According to the results, vermicompost can mitigate the effect of deficit irrigation on sainfoin and in the absence of any fertilizer, there was no significant difference between irrigation regimes in terms of yield. On the other hand, the use of alternate irrigation with longer intervals, especially in the first cut, can be investigated according to weather conditions, cost-effectiveness and low differences with other irrigation regimes.
    Keywords: Forage, Harvest, Vermicompost, Irrigation frequency