فهرست مطالب

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا سلطانی، داریوش علیپور * صفحات 305-312

    در تحقیق حاضر، آزمایش ترکیبات شیمیایی، ترکیبات فنولیک، و فراسنجه های تخمیر در بخش های متفاوت پسماند کشمش با استفاده از آزمون تولید گاز با و بدون پلی‍ اتیلن گلیکول (PEG) انجام شد. بخش های گوناگون پسماند کشمش شامل کشمش های وازده، دم، ساقه، مخلوط کشمش دم ساقه، و شکرک (محصول پودری شکل که پس از سورت کردت کشمش به دست می آید) بود. همچنین تاثیر تانن بانده شده بر تولید گاز بررسی شد. ترکیبات شیمیایی و ترکیبات فنولیک در بخش های گوناگون پسماند کشمش متفاوت بود (01/0P<). بیشترین مقدار پروتئین خام، دیواره سلولی نامحلول در شوینده خنثی، و خاکستر در ساقه مشاهده شد، در حالی که کشمش مقدار کمتری از این فراسنجه ها داشت. بیشترین مقدار ترکیبات فنولیک کل (68/12 درصد) و تانن متراکم (96/3 درصد) در دم دیده شد. افزودن پلی اتیلن گلیکول مقدار تولید گاز، توان هضم ظاهری ماده خشک، توانایی هضم ماده آلی و انرژی متابولیسم پذیر را افزایش داد. به استثنای شکرک، تانن باند شده در سایر تیمارها فعالیت بیولوژیک داشت و تولید گاز را کاهش داد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که بخش های متفاوت پسماند کشمش ترکیبات فنولیک متفاوتی دارند که بر ارزش غذایی این بخش ها تاثیر می گذارد و آزمایش های بیشتری لازم است تا اثر این پسماندها و ترکیبات فنولیک موجود در آن ها بر عملکرد دام زنده (پرواری و شیرده) بررسی شود.

    کلیدواژگان: آزمون تولید گاز، پسماند کشمش، پلی اتیلن گلیکول، تانن
  • راحله صادقی، عباس پاکدل*، محمد مرادی شهر بابک صفحات 313-320

    در پژوهش حاضر، تاثیر 9 نسل انتخاب واگرا برای وزن بدن در چهارهفتگی، بر میزان تولید تخم و سایر صفات تولیدمثلی بلدرچین ژاپنی بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که انتخاب برای وزن بدن در چهار هفتگی، سن بلوغ جنسی را در لاین های انتخاب شده برای افزایش (HW) و کاهش وزن بدن (LW) در مقایسه با لاین کنترل به طور متوسط به ترتیب 7 و 3 روز افزایش داده است (05/0P≥). اگرچه تفاوت بین لاین های انتخاب شده برای سن بلوغ جنسی در هر دو جهت معنی دار نبود، در مقایسه با لاین کنترل، تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0P≥). متوسط وزن بلوغ جنسی در لاین HW بیشتر از لاین C و LW بود (05/0P≥). همچنین وزن بلوغ جنسی و متوسط وزن تخم در مراحل گوناگون تولیدی در لاین HW در مقایسه با لاین کنترل بالاتر بود (05/0P≥)، این در حالی است که درصد تخم گذاری در زمان بلوغ جنسی در لاین LW در مقایسه با لاین کنترل بیشتر بود (05/0P≥). تعداد تخم تولیدی نیز در لاین LW از لاین کنترل وHW بالاتر بود، به نحوی که این اختلاف با لاین HW معنی دار (05/0P≥)، ولی با لاین کنترل این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. بیشترین درصد تخم گذاری در هر سه لاین بین ساعات 3 تا 6 بعداز ظهر و اوج تولید تخم نیز در ماه دوم پرورش مشاهده شد. با توجه به نتایج این تحقیق می توان گفت انتخاب واگرا برای وزن بدن به تغییرات همبسته ای برای صفات تولید مثلی می انجامد. ازاین رو، توصیه می شود حتما در برنامه های انتخاب، به صفات تولید مثلی نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: انتخاب واگرا، بلدرچین ژاپنی، پاسخ همبسته، تولید تخم، صفات تولید مثلی
  • ندا شیخ، حسین مروج*، محمود شیوا زاد، آرمین توحیدی صفحات 321-327

    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و فراسنجه های خونی بلدرچین های ژاپنی از 5 تا 41 روزگی، آزمایشی به روش فاکتوریل 5 × 3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 40 قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. برای این منظور تعداد 15 جیره غذایی حاوی 3 سطح انرژی قابل سوخت و ساز (2800، 2900 و 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم) و 5 سطح پروتئین خام (22، 23، 24، 25 و 26 درصد) تهیه شد. خون گیری در پایان آزمایش، جهت اندازه گیری غلظت تیروکسین (T4)، تری یودوتیرونین (T3) و کلسترول انجام شد. نتایج نشان داد بین سطوح انرژی و پروتئین اثر متقابل وجود ندارد (05/0 P>). افزایش وزن روزانه در مورد سطح 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم نسبت به دو سطح دیگر بالاتر بود (001/0 P<). همچنین وزن نهایی بدن با افزایش سطح انرژی قابل سوخت و ساز، افزایش پیدا کرد (05/0 P<). ضریب تبدیل غذایی مربوط به سطح 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز در مقایسه با سطح 2800 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز کمتر بود (05/0 P<). انرژی قابل سوخت و ساز جیره بر خوراک مصرفی تاثیر معنی دار نداشت (05/0 P>). غلظت T4 در نرها در مورد سطح 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز نسبت به دو سطح دیگر بالاتر بود (01/0 P<). از سویی دیگر غلظت T3 در نرها در مورد سطح 2800 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز نسبت به دو سطح دیگر کمتر بود (001/0 P<). همچنین با افزایش انرژی قابل سوخت و ساز از 2800 به 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم، غلظت T4 در ماده ها و کلسترول خون در هر دو جنس افزایش پیدا کرد (05/0 P<). هیچ یک از صفات به غیر از غلظت T4 تحت تاثیر سطوح پروتئین قرار نگرفتند (05/0 P>). غلظت تیروکسین در نرها در مورد جیره های حاوی 26 درصد پروتئین خام نسبت به جیره های حاوی 22 و 23 درصد پروتئین خام بالاتر بود (05/0 P<). همچنین بلدرچین های ماده ای که جیره های حاوی 25 و 26 درصد پروتئین خام را دریافت کرده بودند نسبت به بلدرچین هایی که با جیره های حاوی 22 و 23 درصد پروتئین خام تغذیه شده بودند غلظت تیروکسین بالاتری داشتند (01/0 P<).

    کلیدواژگان: انرژی قابل سوخت و ساز، تیروکسین، تری یودوتیرونین و کلسترول خون مقدمه
  • امین هژیری، مهدی گنج خانلو، ابوالفضل زالی، علی امامی، امیر اکبری افنجانی صفحات 329-335
    در این مطالعه اثر روغن ماهی و اسانس آویشن بر عملکرد و خصوصیات لاشه بزغاله های نر مهابادی بررسی شد. برای این منظور 28 راس بزغاله نژاد مهابادی 4 تا 5 ماهه با میانگین وزن اولیه 8/2±8/17 کیلوگرم به طور تصادفی با یکی از چهار جیره: 1. شاهد، 2. 2/0 درصد اسانس آویشن، 3. 2درصد روغن ماهی؛ و 4. 2درصد روغن ماهی+2/0درصد اسانس آویشن، به صورت انفرادی و به مدت 84 روز تغذیه شدند. بزغاله ها هر 21 روز وزن کشی شدند و در انتهای آزمایش کشتار شدند. میانگین ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه، و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر روغن ماهی و اسانس آویشن قرار نگرفت (05/0P)، اما وزن نهایی، وزن لاشه گرم، بازده لاشه، مساحت عضله چشمی، طول لاشه، وزن کبد و کلیه، چربی احشایی، و چربی کلیه تحت تاثیر اسانس آویشن و روغن ماهی قرار نگرفت (05/0>P). درصد و وزن قطعات متفاوت لاشه، و همچنین عضله، چربی، و استخوان تفکیک شده از دنده ها تحت تاثیر روغن ماهی و اسانس آویشن قرار نگرفت (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان می دهد که مکمل سازی جیره بزغاله های مهابادی با روغن ماهی و اسانس آویشن تاثیر چندانی روی عملکرد و صفات لاشه ندارد، ولی روغن ماهی باعث افزایش ضخامت چربی پشتی می شود.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن، چربی پشتی، خصوصیات لاشه، روغن ماهی
  • الناز بابایی، رسول پیرمحمدی صفحات 337-346
    به منظور بررسی ارزش تغذیه ای برخی مواد لیگنوسلولزی سه آزمایش انجام گرفت. برای افزایش گوارش پذیری، چوب صنوبر شیرین و چوب انگور با سود 5 درصد عمل آوری شدند. در آزمایش اول ترکیبات شیمیایی، ضرایب گوارشی، اسیدیته مایع شکمبه، و خوش خوراکی 4 راس گوسفند نر نژاد ماکوئی اندازه گیری شد. میانگین گوارش پذیری ماده خشک برای صنوبر خام و عمل آوری شده و انگور خام و عمل آوری شده به ترتیب برابر با 19/40، 47/59، 2/34، و 11/59 درصد، ماده آلی 56/42، 4/60، 9/35، و 15/60 درصد و دیواره سلولی 64/29، 72/46، 15/27، و 26/44 درصد بود. اسیدیته مایع شکمبه در تمام تیمارها در ساعات اولیه کمترین مقدار را داشت و پس از آن افزایش یافت. خوش خوراکی چوب انگور و صنوبر عمل آوری شده بیشتر از انگور و صنوبر خام بود. در آزمایش دوم تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی، و دیواره سلولی در 4 راس گوساله نر نژاد هلشتاین بررسی شد. میانگین تجزیه پذیری موثر در سطح 03/0 ماده خشک صنوبر خام برابر با 8/5 درصد، انگور خام 5/11 درصد، صنوبر عمل آوری شده 1/36 درصد، و انگور عمل آوری شده 1/37 درصد بود. ماده آلی صنوبر خام برابر با 3/9 درصد، انگور خام 16 درصد، صنوبر عمل آوری شده 2/33 درصد، و انگور عمل آوری شده 33 درصد بود. دیواره سلولی در صنوبر خام برابر با 5/4 درصد، انگور خام 2/6 درصد، صنوبر عمل آوری شده 5/21 درصد، و انگور عمل آوری شده 2/16 درصد بود. در آزمایش سوم خصوصیات فیزیکی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده از آزمایش ها نشان داد که دانسیته توده ای انگور خام بیشتر از صنوبر خام، ظرفیت نگهداری آب صنوبر خام بیشتر از انگور خام، و ماده خشک محلول صنوبر خام نیز بیشتر از انگور خام بود. در حالت کلی می توان به این نتیجه رسید که عمل آوری چوب ها با سود، تاثیر مثبت زیادی بر ارزش غذایی آن ها داشته است.
    کلیدواژگان: چوب انگور، چوب صنوبر شیرین، عمل آوری
  • مهدی مخبر، حسین مرادی شهربابک، امیر حسین خلت آبادی فراهانی صفحات 347-354
    هدف از این مطالعه بررسی ارتباط 18 صفت وزن زنده، ارتفاع جدوگاه، محیط دور سینه، محیط دور گردن، طول بدن حیوان، محیط دور حفره بطنی، عرض بالای دنبه، عرض وسط دنبه، عرض پایین دنبه، طول طرف راست دنبه، طول شکاف دنبه، طول طرف چپ دنبه، قطر بالای دنبه، قطر وسط دنبه، قطر پایین دنبه، محیط بالای دنبه، محیط وسط و پایین دنبه با صفات اوزان لاشه با دنبه، لاشه، و دنبه و پیش بینی عملکرد این صفات با روش تابعیت خطی چند متغیره بر حسب تحلیل مولفه اصلی بود. عامل جنس به جز صفات قطر دنبه در ناحیه بالا، پایین، و وسط، طول شکاف و طرف راست دنبه و عرض دنبه در ناحیه بالا و پایین، معنی دار بود و عملکردها اکثرا در نرها بیشتر از ماده ها بود. بنابراین میانگین عملکرد صفات به همراه انحراف معیار به طور جداگانه ای برای نرها و ماده ها به دست آمد. سپس وجود هم راستایی چندگانه با بررسی همبستگی بین متغیرهای مستقل، عامل تحمل، و عامل تورم واریانس تایید شد. به منظور از بین بردن هم راستایی چندگانه مشاهده شده در بین متغیرهای ورودی و تفسیر بهتر نتایج مدل تابعیت از روش تحلیل مولفه اصلی استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مشکل هم راستایی چندگانه موجود در بین متغیرهای مستقل صفات مطالعه شده با استفاده از روش تابعیت مولفه اصلی حل شدنی است. ضریب تبیین برای صفات بررسی شده در دامنه 973/0 برای صفت وزن لاشه بدون دنبه در بره های نر ماکوئی تا 561/0در صفت لاشه با دنبه بره های ماده ماکوئی، متغیر بود.
    کلیدواژگان: بره های ماکوئی، تحلیل مولفه اصلی، هم راستایی چندگانه
  • وحید غلامی، حمید امانلو * صفحات 355-365

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر کاهش پروتئین جیره غذایی بر عملکرد تولیدی و فراسنجه های خونی گاوهای شیرده هلشتاین در تنش گرمایی بود. در این پژوهش از 63 راس گاو شیرده هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 5/16 ± 71 در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با 3 جیره و به مدت 65 روز در ماه های تابستان استفاده گردید. گاوها به طور تصادفی به یکی از 3 جیره آزمایشی (حاوی 5/18، 5/17، و 5/16 درصد پروتئین خام) اختصاص داده شدند. نسبت پروتئین تجزیه ناپذیر در شکمبه به پروتئین تجزیه پذیر در شکمبه در کلیه تیمارها برابر با 39 به 61 درصد و نسبت بهینه آمینو اسیدهای ضروری (لیزین به متیونین) در هر سه تیمار با استفاده از متیونین محافظت شده، در حدود 3 به 1 بود. نتایج نشان داد که ماده خشک مصرفی شیر تصحیح شده براساس 5/3 درصد چربی، ترکیبات شیر، و میزان شیر تولیدی به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی (بازده تولید)، تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نمی گیرد. این تحقیق نشان داد که کاهش سطح پروتئین خام در مقایسه با مقادیر توصیه شده شورای تحقیقات ملی (NRC، 2001) و تامین نسبت بهینه در آمینو اسیدهای محدود کننده در شرایط تنش گرمایی می تواند در حفظ تولید، بهبود بازده نیتروژن، کاهش هزینه های تولیدی، و کاهش خطرات زیست محیطی ناشی از دفع نیتروژن اضافی به محیط در گاوهای تحت تنش گرمایی، سودمند باشد.

    کلیدواژگان: بازده نیتروژن، پروتئین خام، تنش گرمایی، نیتروژن اوره ای شیر
  • علی مقصودی، رسول واعظ ترشیزی، علی اکبر مسعودی، محمد امیر کریمی ترشیزی صفحات 367-374
    هدف این مطالعه، مقایسه صفات ایمنی اکتسابی (ایمنی سلولی و خونی) در دو جنس نر و ماده، در پرندگان لاین گوشتی آرین و بومی آذربایجان غربی بود. در این آزمایش از اطلاعات صفات ایمنی خونی 49 پرنده سنگین وزن لاین گوشتی آرین و 79 مرغ بومی استفاده شد. با چالش پرندگان با گلبول قرمز گوسفند، عیار پادتن کل، عیار ایمونوگلوبولین Y (IgY)، و عیار ایمونوگلوبولین M (IgM) در 22 و 50هفتگی تعیین شد. همچنین با چالش پرندگان با فیتوهماگلوتینین، پاسخ ایمنی سلولی محاسبه شد. عیار پادتن کل و IgY در 22هفتگی در سویه بومی به شکل معنی داری بیشتر از سویه آرین بود، در حالی که این دو صفت در 50هفتگی تفاوتی با یکدیگر نشان ندادند. برای صفات عیار پادتن کل و IgY در 22هفتگی در سویه آرین دوشکلی جنسی مشاهده شد، در صورتی که پاسخ های ایمنی خونی در سویه بومی تفاوت معنی داری نداشت. برخلاف ایمنی خونی، در سویه بومی برای ایمنی سلولی تفاوت معنی دار مشاهده شد، در صورتی که در سویه آرین پاسخ های ایمنی در دو جنس نر و ماده تفاوتی با یکدیگر نداشتند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل، ایمنی اکتسابی، جنس، سویه
  • محمد جواد ابرقویی، یوسف روزبهان صفحات 375-384
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیرات سطوح گوناگون عصاره تفاله انگور بر تولید گاز به روش آزمایشگاهی و برخی پارامترهای تخمیر شکمبه مانند سوبسترای تجزیه شده، اسیدهای چرب فرار، و تولید پروتئین میکروبی با استفاده از شیرابه شکمبه گوسفند انجام شد. برای تهیه عصاره، تفاله انگور خشک با نسبت وزنی مساوی با آب مقطر مخلوط گردید و در سطوح صفر، 15، و 30 میلی گرم ترکیبات فنولیک کل به ازای گرم ماده خشک به جیره پایه اضافه شد. جیره پایه شامل علف یونجه خشک، کنجاله سویا، و دانه جو بود. تولید گاز در زمان های 3، 6،8، 12، 16، 24، 48، 72، 96، و120 ساعت بعد ازانکوباسیون ثبت گردید. بعد از 24 ساعت، انکوباسیون متوقف و سوبسترای تجزیه شده واقعی تعیین شد. پارامترهای تخمیر شکمبه مانند Partitioning factor (PF24)، تولید گاز در 24 ساعت، قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده آلی، انرژی متابولیسم پذیر، و تولید پروتئین میکروبی محاسبه گردید. استفاده از عصاره تفاله انگور بر مقادیر تولید گاز مجانب (A)، زمان تاخیر (L)، سوبسترای تجزیه شده واقعی، تولید گازدر 24 ساعت، قابلیت هضم ماده آلی، و انرژی متابولیسم پذیر تاثیری نداشت. ولی تولید پروتئین میکروبی (005/0=Q) و مقدار PF24 (023/0=L و 004/0=Q) افزایش یافت. استفاده از عصاره تفاله انگور بر مقادیر کل اسیدهای چرب فرار و استات اثر معنی داری نداشت. مقدار پروپیونات با افزودن عصاره افزایش یافت (048/0=Q) و مقدار بوتیرات (004/0=L) و نسبت استات به پروپیونات (001/0=Q) در دو سطح عصاره در مقایسه با جیره شاهدکاهش یافت. مقدار آمونیاک (0001/0P<) در دو سطح عصاره اضافه شده در مقایسه با جیره شاهد کاهش یافت. مقادیر کل پروتوزوآ و زیرخانواده انتودینینه در زمان های 3، 12، و 24 ساعت بعد از انکوباسیون در دو سطح عصاره در مقایسه با جیره شاهد کاهش یافت. دو جنس ایزوتریچا (0001/0>L و 0001/0>Q) و داسی تریچا (003/0=L و 030/0=Q) و زیرخانواده های دیپلودینینه (0009/0=L و 012/0=Q) و افریوسکالسینه (0001/0>L و 0001/0>Q) نیز در ساعت 24 بعد از افزودن عصاره کاهش نشان داد. در کل، استفاده از عصاره تفاله انگور بدون تاثیر منفی بر قابلیت هضم، تولید پروتئین میکروبی را افزایش و مقدار آمونیاک و پروتوزوآ را کاهش داد.
    کلیدواژگان: پارامترهای شکمبه، تولید گاز، عصاره تفاله انگور، گوسفند
  • ابراهیم نوریان سرور، یوسف روزبهان صفحات 385-395
    تاثیر سه سطح گیاه گلپر (Heracleum persicum) (صفر (شاهد)، 65/28، و 31/57 میلی گرم به ازای 200 میلی گرم جیره پایه) بر فراسنجه های تخمیر شکمبه گوسفند و تولید گاز متان به روش درون شیشه ای بررسی شد. تولید گاز در تخمیر 1 تا 54 ساعته ثبت شد. فراسنجه های مطالعه شده عبارت از کل گاز تولیدی، گاز متان، نیتروژن آمونیاکی (NH3-N)، تجزیه پذیری آزمایشگاهی ماده آلی، شاخص تفکیک پذیری (Partitining Factor=PF)، توده میکروبی، و غلظت اسیدهای چرب فرار بودند. همچنین، اثر سطوح متفاوت گیاه گلپر بر جمعیت پروتوزوآیی کل و سه زیرخانواده Entodiniinae، Ophryscolecinae، Diplodiniinae، و خانواده Isotrichdae نیز بررسی گردید. ترکیبات ثانویه گیاه گلپر (اسانس دار)، سرعت تخمیر (033/0P=، غیرخطی)، گاز حاصل از بخش نامحلول (b) (001/0P=، خطی)، گاز تولیدی در زمان های 24 (001/0P=، خطی) و 54 ساعت (016/0P=، خطی) تخمیر را کاهش داد. ترکیبات موثر گیاه گلپر، گاز متان تولیدی به ازای ماده آلی تجزیه شده را در دو سطح اول و دوم (65/28 و 31/57 میلی گرم) به ترتیب 3/17 و 6/11 درصد کاهش داد (029/0P=، غیر خطی).گیاه دارویی گلپر ضمن کاهش غلظت نیتروژن آمونیاکی در هر دو سطح استفاده شده (001/0P=، خطی)، شاخص PF را در هر دوسطح گیاه، بهبود داد (018/0P=، خطی).اسانس گیاه گلپر توانسته است توده میکروبی را در هر دو سطح گیاه دارویی به ترتیب 17 و 18 درصد افزایش دهد (001/0P=، غیر خطی).در کنار این گیاه دارویی، اسیدهای چرب فرار کل و غلظت اسید استیک کاهش یافت. همچنین، کاهش جمعیت پروتوزوآیی کل (033/0P=، غیرخطی)، زیرخانواده Entodiniinae(019/0P=، غیر خطی) و خانواده Isotrichdae (026/0P=، خطی) موید تاثیرات ضد پروتوزوآیی ترکیبات موثر گیاه گلپر است. نتایج این مطالعه نشان داد که گیاه گلپر توانایی بهبود تخمیر شکمبه ای از طریق کاهش نیتروژن آمونیاکی، افزایش راندمان تولید پروتئین میکروبی، و کاهش گاز متان در شرایط درون شیشه ای را دارد.
    کلیدواژگان: پروتوزوآ، عامل تفکیک پذیری (PF)، فراسنجه های تخمیر، گاز متان، گلپر
  • علی نوبخت صفحات 397-404
    این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیرات استفاده از سطوح گوناگون تفاله لیموترش خشک با جیره های بر پایه ذرت کنجاله سویا بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، فراسنجه های بیوشیمیایی، و سطح سلول های ایمنی خون مرغ های تخم گذار مسن انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 144 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاین (W36) از سن 65 تا 76هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) استفاده شدند. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: 1. تیمار شاهد، 2. جیره حاوی 2 درصد تفاله لیمو، 3. جیره حاوی 4 درصد تفاله لیمو؛ و 4. جیره حاوی 6 درصد تفاله لیمو. استفاده از تفاله لیموی خشک در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار تاثیرات معنی داری بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجه های خونی مرغ ها داشت (05/0>p). بالاترین درصد تولید تخم مرغ، بیشترین مقادیر تولید توده ای و خوراک مصرفی، بهترین ضریب تبدیل غذایی، و کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی با 4 درصد تفاله لیمو به دست آمد. بیشترین وزن مخصوص تخم مرغ و بالاترین شاخص رنگ زرده با استفاده از 6 درصد تفاله لیمو مشاهده شد. تفاله لیمو باعث افزایش سطح آلبومین خون شد. تفاله لیمو تاثیرات معنی داری بر سطح سلول های ایمنی خون مرغ ها نداشت. به طور کلی در مرغ های تخم گذار با جیره های بر پایه ذرت استفاده از 4 درصد تفاله لیموی خشک باعث بهبود عملکرد، افزایش شاخص رنگ زرده، کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی می شود و سطح آلبومین خون را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تفاله لیموی خشک، صفات تخم مرغ، عملکرد، متابولیت های خون، مرغ تخم گذار
  • حسین بلوچ قرایی، یوسف روزبهان *، حسن فضائلی، جواد رضایی صفحات 405-412

    این پژوهش به منظور بررسی اثر روش دپو کردن بر تغییرات دمایی و زنده مانی باکتری های بیماری زای بستر جوجه گوشتی انجام گرفت. بدین منظور کود بستر با سه عمق (30، 60، و 120 سانتی متر) و سه سطح رطوبت (15، 25، و 35 درصد) در قالب طرح کرت های خرد شده به مدت 21 روز دپو گردید. دمای روزانه در اعماق گوناگون بستر جوجه گوشتی دپوشده و دمای محیط آزمایش ثبت گردید. نمونه گیری از دپو در اعماق متفاوت با رسیدن دما به مقدار بیشینه خود، صورت گرفت و کشت و شمارش جمعیت باکتریایی انجام شد. اثر عمق بر دمای دپو بین روزهای 2 تا 13 آزمایش معنی دار بود (05/0P<). سطح رطوبت بیشتر در روزهای 1 تا 4 و 9 تا 21 باعث افزایش دمای دپو شد (05/0P<). اثر متقابل عمق×رطوبت بر دمای دپو معنی دار بود (05/0P<). جمعیت کل باکتریایی در تیمارهای دپوشده (به جز عمق 30 سانتی متر با رطوبت 15 درصد و عمق 120 سانتی متر با رطوبت 25 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد کاهش یافت (05/0P<). میانگین جمعیت کلیفرم ها در عمق 30 سانتی متری با رطوبت 25 درصد، و عمق های 30 و 60 سانتی متر با رطوبت 35 درصد به صفر رسید. در عمق های متفاوت با 35 درصد رطوبت هیچ گونه کلنی از جمعیت اشریشیاکلی مشاهده نشد. میانگین جمعیت سالمونلا در عمق های 30 و 60 با رطوبت 25 و 35 درصد و عمق 120 با رطوبت 35 درصد صفر بود. در مجموع، دپو کردن بستر جوجه گوشتی با 35 درصد رطوبت، با رسیدن حرارت به سطح مناسب طی 9 روز، سبب کاهش جمعیت کل باکتری ها و سایر کلیفرم ها و حذف کامل باکتری های بیماری زای بستر (اشریشیاکلی و سالمونلا) گردید.

    کلیدواژگان: باکتری های بیماری زا، بستر جوجه گوشتی، دپو کردن، رطوبت، عمق
|
  • Zahra Soltani, Daryoush Alipour Pages 305-312

    In an experiment، chemical composition، phenolics and fermentation parameters of different parts of Raisin Co-products (RC) were determined using in vitro gas production with or without PolyEthylene Glycol (PEG). Different parts of RC included rejected raisins، pedicle، rachis، mixture of raisins، pedicle and rachis، and Shekarak (a powder product obtained following sorting of raisins for packing). Also، the effect of bound tannin on gas production was evaluated. The chemical composition and phenolic content of different parts of RC were varied. The highest crude protein content، neutral detergent fiber and ash were recorded for rachis، while rejected raisins contained the lowest levels of these parameters. Pedicle bore the greatest total phenolics (12. 68% of DM) and condensed tannins (3. 96% of DM). Addition of PEG enhanced gas production، in vitro apparent dry matter digestibility، organic matter digestibility as well as metabolizable energy in RC. Bound tannins indicated biological activity and somehow decreased gas production in all the treatments، except for Shekarak. Overall، the results revealed that different parts of RC contain varying levels of phenolics which influence the nutritional value thereof. Further research is needed to more accurately assess the influence of RC and their phenolics upon performance of faltening as well as dairy cattle.

    Keywords: in vitro gas production, polyethylene glycol, raisin by, products, tannins
  • Raheleh Sadeghi, Abbas Pakdel, Mohammad Moradi Shahr Babak Pages 313-320

    The aim followed in the present research was to investigate the effect of nine generations of divergent selection on some reproductive and egg production traits in Japanese quail. The results indicated that selection for 4-week body weight، increased the age at sexual maturity of HW and of LW lines، in comparison with control، for about 7 and 3 days، respectively (P<0. 05). At the ages of sexual maturity، there weren’t significant differences observed within the selected lines (P<0. 05)، but these lines were significantly different from control. Body weight at sexual maturity was higher in HW line than in LW and in C. The differences between lines were significant (P<0. 05). Body weight at sexual maturity and average egg weight at different productive stages increased in HW in comparison with control (P<0. 05). This was while، percentage egg lying at the point of sexual maturity was higher in LW than in control (P<0. 05). Total number of eggs laid was higher in LW than in HW and in control while the difference being significant only with HW. The highest percentage of egg-laying was recorded within 3-6 pm in any of the three lines. Peak egg production occurred during the second month. It can finally be concluded that because of the interrelated response between body weight and reproductive traits، it’s important to consider the reproductive and safety traits beside growth traits in selection programs.

    Keywords: divergent selection, egg traits, interrelated response, Japanese quail, reproductive traits
  • Neda Sheikh, Hossein Moravvej, Mahmoud Shivazad, Armin Towhidi Pages 321-327

    The present study was conducted to evaluate the effect of feeding of different levels of metabolizable energy and of different crude protein levels on the performance and blood factors in Japanese quails in their 5 to 41d old. The experiment was conducted as a 3×5 factorial arrangement، in a completely randomized design of four replicates with 40 quails per replicate. The fifteen dietary treatments consisted of three levels of dietary energy (2800، 2900 and 3000 kcal ME kg−1) times five levels of crude protein (22، 23، 24، 25 and 26%). Blood samples were collected towards the end of the study to determine Thyroxine (T4)، Triiodothyronine (T3) and cholesterol content. There was no interaction observed between the two factors (P>0. 05). Daily weight gain of quails fed diets containing 3000 Kcal ME kg−1 was significantly higher than thoseted at the other levels (P< 0. 001). Also، final body weight increased with increasing ME level (P<0. 05). Feed conversion ratio was lower in diets of 3000 kcal ME kg−1 content in comparison with 2800 kcal ME kg−1 (P< 0. 05). ME level did not significantly influence feed intake (P> 0. 05). T4 concentration for males fed 3000 kcal ME kg−1 diet was significantly higher than T4 in the other two treatments level (P<0. 01). On in the other hand، T3 coentration in males declined using diets containing 2800 kcal ME kg−1 (P<0. 0001). Also T4 concentration in females and cholesterol concentration in both sex enhanced significantly with increasing ME level from 2800 to 3000 kcal ME kg−1 (P<0. 05). In spite of T4 concentration، none of the measured characters had been influenced by protein levels (P>0. 05). T4 concentration of males was higher in diets 26% crude protein in comparison with diets containing 22% and 23% crude protein (P<0. 05). Also، female quails fed with diets containing 25% and 26% crude protein had higher T4 concentration than those fed with other diets (P<0. 01).

    Keywords: cholesterol, metabolizable energy, thyroxine, triiodothyronine
  • Amin Hozhabri, Mahdi Ganjkhanlou, Abolfazl Zali, Ali Emami, Amir Akbari Afanjani Pages 329-335
    The present study was carried out to determine the effects of fish oil long-chain fatty acids and thyme essence supplementation on performance and carcass traits in Mahabadi goat kids. Twenty-eight Mahabadi goat kids (average initial BW of 17/8 ± 2/8 kg، 4-5mo) were randomly assigned to four treatments of: 1. control (basal diet)، 2. 0. 2% thyme essence، 3. 2% fish oil، and 4. 2% fish oil +0. 2% thyme essence addition to the basal diet. Animals were kept in individual pens with self-mangers for 84d. The kids were weighed at 21 day intervals and finally slaughtered at the end of the trial. Dry matter intake، average daily gain and feed conversion ratios were not found affected by fish oil and thyme essence. Addition of 2% fish oil increased fat depth on the 12th rib (P<0. 05). Dressing percentage، eye muscle area، carcass length، liver and kidney weight، abdominal and kidney fat were not affected by the treatments (P>0. 05). Percentages or weights of ribs، dissected muscle، fat and bone، and as well، the percentages of wholesale cuts of the carcass were not affected by fish oil and thyme essence additions (P> 0. 05). The results finally indicated that supplementation of goat kids’ diets with fish oil and thyme essence did not influence carcass traits and growth performance but، back fat thickness increased through fish oil supplementation.
    Keywords: back fat, carcass traits, fish oil, thyme essence
  • Elnaz Babaei, Rasoul Pirmohammadi Pages 337-346
    To evaluate the nutritive value in some lignocellulosic materials، 3 sets of experiments were conducted on aspen، and grape woods. To enhance the digestibility، the woods were treated with 5% NaOH. Throughout the first trial، chemical composition and digestibility coefficients of dry matter، organic matter and NDF of experimental feeds، pH of rumen، as well as palatability were evaluated while four rumen fistulated Makui rams being employed as test specimens. The results of the first set of experiments indicated the average of dry matter digestibility for raw aspen wood، treated aspen wood، raw grape wood vs treated grape wood as equal to 40. 19، 59. 47، 34. 2، 59. 11% respectively، average organic matter digestibility equal to 42. 56، 60. 4، 35. 9، 60. 15% respectively and average NDF digestibility amounting to 29. 64، 46. 72، 27. 15، and 44. 26% respectively. Also، the pH of rumen in all the treatments and at early hours of feeding was at its lowest and then increased. The palatability values for treated grape wood and treated aspen wood were higher than those for raw grape wood and raw aspen wood. Throughout the second trial، the degradability of dry matter، organic matter and NDF of the experimental feeds were evaluated through four rumen fistulated Holstein steer specimens. The results indicated the average dry matter effective degradability (0. 03%) for raw aspen wood equal to 5. 8%، for raw grape wood is equal to 11. 5% for treated aspen wood equal to 36. 1% and for treated grape wood equal to 37. 1%.، the average organic matter effective degradability (0. 03%) for raw aspen wood was equal to 9. 3%، for raw grape wood equal to 16%، for treated aspen wood equal to 33. 2% and for treated grape wood is equal to 33%. The average NDF effective degradability (0. 03%) for raw aspen wood was equal to 4. 5%، for raw grape wood was equal to 6. 2%، for treated aspen wood equal to 21. 5%، and for treated grape wood equal to 16. 2%. In the third set of trials، physical properties of the experimental diets were evaluated. The bulk density values for raw grape wood were higher than those for raw aspen wood. The water holding capacity values for raw aspen wood were higher than those for raw grape wood. The DM (of solution) values for raw aspen wood were higher than those for raw grape wood. It was finally concluded that chemical treatment of the woods (with NaOH 5%) positively affects the nutritive values of the woods.
    Keywords: aspen wood, chemical treatment, grape wood
  • Mahdi Mokhber, Hosein Moradi Shahr Babak, Amirhosein Khelt Abadi Farahani Pages 347-354
    The objective followed in the present study was to survey the relationship between 18 body trait measurements (live weight، height at wither، paunch girth، neck diameter، body length، girth around the body، width of fat tail at above، below and midpoint of fat tail، fat tail length lowers right and left sides، fat tail gap length، fat tail depth at the above، below، and midpoint، and girth around fat tail at the above، mid and down point) and the traits of fat tail weight and carcass (weight with and without fat tail) in Makooei Sheep and to Predict these traits، performance though multivariate Linear Regression Method Based on Principal Component Analysis. Sex showed significant effects on all the measured traits expect fat tail، depth at above، midpoint and down point، fat tail length towards right side plus gap length، width of fat tail at the above and below point of tail. Means and standard error for each trait were evaluated by sex. Multicollinearity was detected through a survey of the relationship among these traits، variance inflation factor and tolerance value. Principal component analysis was employed to resolve multicollinearity problem among independent variables and for a clearer explanation of the results. R2 range for different regression models varied between 0. 973 for carcass weight without tail in male sex and 0. 561 for carcass weight with fat tail in female sex of Makooei lambs.
    Keywords: Makooei lambs, multicollinearty, principal components analysis
  • Vahid Gholami, Hamid Amanlou Pages 355-365

    The aim followed in the present research was to study the effects of reduction in dietary crude protein on milk production and on blood components in lactating Holstein dairy cows when in heat stress. A number of 63 Holstein dairy cows (71 ± 16. 5 DIM) were chosen to be made use of in a randomized complete block design. The cows were randomly assigned to any one of the three experimental rations (18. 5، 17. 5، 16. 5% CP). Diets were formulated based upon rumen undegradable to degradable protein ratio in all the treatments as equal to 39 to 61%. Ideal proportions of essential amino acids (Lys to Met) were adjusted between 2. 9 and 3. 2. Results indicated that Dry Mater Intake، 3. 5% Fat-Corrected Milk (FCM)، percentage of milk protein and milk fat were not affected by experimental rations (P<0. 05). In conclusion، a reduction of the level of crude protein in the diet (in comparison with the NRC (2001) recommendations) and an increase in the ratio of rumen undegradable protein as well as an ideal proportion of essential amino acids (during heat stress) could maintain production levels، and as well reduces production costs. It could also reduce the environmental hazards arising from the emission of animal husbandry produced nitrogen into the air which in turn would be beneficial to the environment.

    Keywords: crude protein, heat stress, milk urea nitrogen, nitrogen efficiency
  • Ali Maghsoudi, Rasoul Vaez Torshizi, Ali Akbar Masoudi, Mohammad Amir Karimi Torshizi Pages 367-374
    The aim followed in the present study was an evaluation of the adaptive immune traits (cellular and humoral) of both males and females in Iranian commercial vs Azarbayijan native fowls. Information obtained from cellular and humoral responses of 49 birds of Arian broiler line. 79 Azarbayijan native birds were made used of. Total antibody titration، Immunoglobulin Y titration (IgY)، and Immunoglobulin M titration (IgM) were determined with in the birds، 22 and 50 weeks of age following a challenging of the birds with sheep red blood cells. Moreover، the cellular immune responses of the birds were determined following a challenging of the birds with phytohemaglutinin. For the 22 weeks of age birds، the total antibody and IgY titres were significantly higher in the native strain than in those of the Arian strain. As for Arian strain، sexual dimorphism was observed within 22 and 50 weeks of age birds for total antibody and IgY titres، while، for humoral immune responses no significant difference was observed for native strains. Unlike humoral immunity، in native strains، sexual dimorphism was found for cellular immunity. As for Arian strain there were no significant differences observed for cellular immune response between males and females.
    Keywords: adaptive immunity, Interaction, sex, strain
  • Mohammad Javad Abarghuei, Yusof Rouzbahan Pages 375-384
    Different levels of Grape pomace Extract (GE) were evaluated for their effect on in vitro gas production and as well on some such ruminal fermentation parameters as apparent degraded substrate، Volatile Fatty Acids (VFA)، and microbial protein production، in sheep، as ruminal inoculum donor. As for extraction، dried grape pomace and distilled water were mixed in an equal weight ratio. GE was added at three levels of 0، 15 and 30 mg of total phenolics content per gram of DM of basal diet. The basal diet was composed of alfalfa hay، soybean meal and barley grain. In vitro Gas Production (GP) was recorded at 3، 6، 8، 12، 16، 24، 48، 72، 96 and 120h of incubation. After 24h past، incubation was stopped، filtered and the apparent degraded substrate determined. Such ruminal fermentation parameters as 24 h Partitioning Factor (PF24)، Gas Yield (GY24)، In Vitro Organic Matter Disappearance (IVOMD)، Metabolizable Energy (ME) and Microbial Protein MP were also estimated. The addition of pomegranate extract did not affect the asymptotic GP (A)، Lag time (L)، ADS، GP24، GY24 IVOMD and ME، but MP (Q=0. 005) and PF2 (L=0. 023، Q=0. 004) values got increased. There was no influence observed on the total VFA and on the molar proportion of acetate، but propionate value (Q=0. 048) increased and while butyrate (L=0. 004) and the acetate to propionate ratio (Q=0. 001) decreased (at two levels of GE) as compared with control. With both levels of extracts، NH3-N concentration (P<0. 0001) decreased in comparison with control. Total protozoa counts and subfamily of Entodiniinae decreased in comparison with control، at times of 3، 12 and 24h past of incubation. Addition of GE deceased Isotricha (L<0. 0001، Q<0. 0001)، dasytricha (L=0. 003، Q=0. 030)، subfamily of Diplodiniinae (L=0. 0009، Q=0. 012) and Ophrioscolecinae (L<0. 0001، Q<0. 0001). In total، GE with no effect on IVOMD، increased microbial protein production، and decreased NH3-N، as well as protozoa population.
    Keywords: gas production, pomegranate peel extract, ruminal parameters, sheep
  • Ebrahim Nooriyan Soroor, Yousef Rouzbehan Pages 385-395
    The effect of three levels (0، 28. 65، 57. 31mg /200mg substrate) of Golpar (Heracleum persicum: HP) on in vitro rumen ecosystem and on methane production was assessed. Gas Production (GP) was recorded from 1 to 54h past of incubation. The parameters studied were In Vitro Gas Production (IVGP)، methane production، ammonia-N concentration (NH3-N)، In Vitro Organic Matter Degradability (IVOMDe)، Partitioning Factor (PF)، microbial mass، and total Volatile Fatty Acids (VFAs) concentration. The effect of different Golpar levels on the total protozoa population، subfamilies of Entodiniinae، Ophryscolecinae، Diplodiniinae، and Isotrichdae family were also studied. The secondary Haracleum persicum (HP) metabolites significantly decreased rate of fermentation، gas production from insoluble fraction (b)، and as well gas production at 24 and 54 h Past of incubation. At first and second levels of application of HP، methane gas production decreased by 17. 3 and 11. 6 present، respectively. The inclusion of HP plant while reducing NH3-N concentration improved PF index. The addition of HP increased microbial mass at the two levels of qpplication by 17 and 18 percent، respectively. The introduction of this medical plant decreased the concentration of VFAs and as well، the acetic acid concentration. The reduction in total protozoa population، Entodiniinae subfamily and Isotrichdae family، also، revealed an antiprotozoal effect of HP. It can finally be suggested that HP plant bears the potential to positively manipulate in vitro ruminal fermentation through NH3-N concentrationreduction microbial mass production promotion and reduction in methane gas production.
    Keywords: fermentation parameters, golpar (Heracleum persicum), methane gas, PF, protozoa
  • Islamic Azad University, Maragheh Branch, Iran Pages 397-404
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of dried lemon pulp in corn- soybean meal diets on egg production، egg traits and as well as blood metabolites of laying hens. Throughout the experiment، 144 Hi- line (W36) laying hens from 65 to 76 weeks of age were assigned to 4 treatments of 3 replicates each، with 12 hens per replicate. A completely randomized design was employed. Experimental groups included: 1. control، 2. the group with 2% lemon pulp، 3. group with 4% lemon pulp، and finally، 4. group with 6% lemon pulp. Use of lemon pulp has proved to have significant effects on performance، egg traits and blood biochemical parameters in laying hens (P<0. 05). The highest egg production the highest egg mass and feed intake، the most proper feed conversion، and the lowest feed cost for production per kilogram of eggs were observed through a use of 4% lemon pulp. The highest egg specific gravity along with the highest egg yolk color index was obtained through a use of 6% lemon pulp. Use of dried lemon pulp significantly increased the level of blood Albumin. Use of different levels of lemon pulp did not significantly affect the level of blood immunity cells. The overall results indicated that in laying hens، use of 4% dried lemon pulp، improves. The performance، promotes the egg yolk color index، decreases the feed cast per kilogram of egg production، and as well increases the blood Albumin level.
    Keywords: blood metabolites, dried lemon pulp, egg production, laying hens, performance
  • Hosein Baluch Gharaei, Yousef Rouzbehan, Hasan Fazaeli, Javad Rezaei Pages 405-412

    The present study was conducted to investigate the effects of deep-stacking process on temperature and pathogenic bacterial survival of Broiler Litter (BL). Broiler litter، deep-stacked to 3 depths (30، 60 or 120 cm) and at 3 moisture levels (15، 25 or 35%) was made use of in a split plot design، experiment last for 21 days. Daily temperature of the deep-stacked BL at different depths and at different ambient temperatures were recorded. At the finite temperature of the deep-stacked BLs، representative samples were taken from different depths for later bacterial analysis. The effect of depth on temperature of deep-stacked BL was significant among the day’s 2 to 13 (P<0. 05). Higher moisture level increased the temperature of deep-stacked BL on days 1-4 and 9-21 (P<0. 05). The interaction effect of depth × moisture on temperature of deep stacked BL was significant (P<0. 05). Total count of bacteria in the deep-stacked BL treatments decreased as compared with the control treatment (P<0. 05) with the exception of the depth of 30 cm of 15% moisture and as well the depth of 120 cm of 25% moisture. Mean populations of Coliform bacteria in the depth of 30 cm with 25% moisture and in the depth 30 and 60 cm of 35% moisture amounted to zero. There were no Escherichia coli populations found in at the different depths of deep-stacked BL of 35% moisture. Mean populations of Salmonella in depths of 30 and 60 cm with 25 and 35% moisture contents and at the depth of 120 cm with 35% moisture content were recorded as zero. Overall، deep-stacking BL with 35% of moisture for 9 days (to reach the final destined temperature) decreased the total count of bacteria and other Coliforms and as well eliminated the pathogenic bacteria (Escherichia coli and Salmonella).

    Keywords: broiler litter, deep, stacking, depth, moisture, pathogenic bacteria