فهرست مطالب

علوم دامی ایران - سال چهل و ششم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و ششم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصور یزدانیار، محمد امیر کریمی ترشیزی، فرید شریعتمداری صفحات 351-359
    سطوح خیساب مایع ذرت در تغذیه مرطوب جوجه گوشتی بر عملکرد و وزن نسبی اندام های داخلی با استفاده از 300 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 5 تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار بررسی شد. جیره های آزمایشی شامل: 1. شاهد-خشک: جیره پایه بدون آب و خیساب مایع ذرت، 2. شاهد-مرطوب: جیره پایه با آب و بدون خیساب، 3. جیره مرطوب حاوی 10 درصد خیساب ذرت، 4. جیره مرطوب حاوی 20 درصد خیساب ذرت، 5. جیره مرطوب حاوی 30 درصد خیساب ذرت و 6. جیره مرطوب حاوی 40 درصد خیساب ذرت بودند. در کل دوره افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی با استفاده از خیساب مایع ذرت به صورت خطی و درجه دو تغییر کرد (01/0>P) و در سطوح بیش از 10 درصد خیساب مایع ذرت عملکرد کاهش یافت (05/0>P). با افزایش سطح خیساب مایع ذرت در جیره های مرطوب، وزن نسبی جگر، بورس فابریسیوس و سنگدان به طور معناداری کاهش یافت (01/0>P). بر اساس نتایج، استفاده از خیساب مایع ذرت در جیره های مرطوب تا سطح 10 درصد جیره غذایی جوجه های گوشتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تغذیه مرطوب، جوجه گوشتی، خیساب ذرت، عملکرد رشد
  • رضا فرجی، مصطفی صادقی، محمد مرادی شهربابک صفحات 361-369
    این پژوهش با هدف مطالعه چندشکلی ژن ACACA و ارتباط آن با صفات شیر در بزهای نژاد مهابادی انجام گرفت. به این منظور برای 150 راس بز شیری نژاد مهابادی، خون گیری و استخراج DNA از خون به روش نمکی بهینه یافته صورت گرفت. قطعه اینترون 44 ژن ACACA، به کمک واکنش های زنجیره ای پلیمراز تکثیر شد. برای بررسی چندشکلی قطعات تکثیرشده، از روش چندشکلی فضایی تک رشته ای DNA (SSCP) استفاده شد. در نهایت هفت الگوی متفاوت به دست آمد که با هم ردیفی و مقایسه توالی ها با یکدیگر و با توالی ژن ACACA بز با شماره دسترسی NC_022311، در مجموع هفت جهش در جمعیت بز مهابادی در موقعیت های 154503(تغییر باز T به G)، 154518(تغییر باز G به A)، 154577(تغییر باز G به A)، 154640(تغییر باز T به C)، 154712(تغییر باز C به A)، 154928(تغییر باز T به C)، 154956(تغییر باز C به T) مشاهده شد. ارتباط هر SNP با صفات تولید شیر (مقدار تولید، درصد چربی و پروتئین و تعداد سلول های بدنی) با نرم افزار SAS 9.1 بررسی شد و نتایج حاکی از اثر معنا دار SNP دوم (05/0P=)، سوم (05/0P=) و پنجم (01/0>P) بر تولید شیر و SNP اول (017/0P=)، ششم (017/0P=) و هفتم (01/0>P) بر درصد چربی شیر بود.
    کلیدواژگان: بز مهابادی، چندشکلی، صفات تولید شیر، ACACA، PCR، SSCP
  • سارا سعیدی، امید دیانی، امین خضری، رضا طهماسبی صفحات 371-378
    به منظور بررسی تاثیر افزودن پودر رازیانه (Foeniculum vulgare) در جیره استارتر بر عملکرد، سیستم ایمنی و پارامترهای بیومتریک گوساله های شیری هلشتاین از 30 راس گوساله هلشتاین (15 راس نر و 15 راس ماده) با میانگین وزن تولد 5/0 ± 40 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. جیره های آزمایشی شامل: 1. استارتر بدون پودر رازیانه (شاهد)، 2. استارتر دارای 4/0 درصد پودر رازیانه و 3. استارتر دارای 8/0 درصد پودر رازیانه بود. میانگین مصرف ماده خشک در گوساله ها در کل دوره با اضافه کردن پودر رازیانه افزایش یافت (05/0>P). میانگین افزایش وزن روزانه گوساله ها با 4/0 درصد پودر رازیانه، حداکثر بود (05/ >P). گوساله های تغذیه شده با جیره های آزمایشی دارای پودر رازیانه در مقایسه با گروه شاهد میانگین، سن از شیرگیری کمتری داشتند و شیر کمتری مصرف کردند (05/0>P). اثر جیره های آزمایشی بر میانگین قوام مدفوع در دوره پیش از شیرگیری، پس از شیرگیری و کل دوره معنا دار بود (05/0>P). در دو هفته پس از ازشیرگیری، ائوزینوفیل خون گوساله ها تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفت (05/0 >P). در نتیجه افزودن 4/0 درصد پودر رازیانه در جیره آغازین گوساله های شیری هلشتاین سبب کاهش سن از شیرگیری، بهبود عملکرد و کاهش ائوزینوفیل ها شد.
    کلیدواژگان: پودر رازیانه، گوساله هلشتاین، عملکرد
  • جمشید نورقدیمی، حسین مروج، فاطمه غازیانی، رسول اکبری صفحات 379-388
    این تحقیق به منظور تعیین معادلات رگرسیونی پیش بینی انرژی قابل سوخت وساز ظاهری تصحیح شده برای ازت (AMEn) در 12 رقم گندم رایج (مهدوی، چمران، سبلان، سپاهان، سیوند، الموت، شعله، نیشابور، پیشتاز، بهار، شیراز و شاه پسند) کشت شده در استان البرز اجرا شد. انرژی قابل سوخت وساز با اکسید کروم به عنوان نشانگر اندازه گیری شد. هریک از جیره های آزمایشی نیز حاوی 40 درصد گندم به عنوان جایگزین ذرت و سویا در جیره پایه بودند. همه داده های حاصل از آنالیز شیمیایی و اندازه گیری اکسید کروم در نمونه های خوراک و فضولات، با نرم افزار SPSS و رویهEnter تحلیل و بررسی شدند. نتایج رگرسیون چندگانه بیانگر این بود که مولفه های نشاسته (STA) و فیبر خام (CF) برای معادله تخمین انرژی قابل سوخت وساز مناسب هستند. میانگین تفاوت انرژی قابل سوخت وساز اندازه گیری شده به روش بیولوژیک و تخمین با استفاده از معادله پیش بینی، kcal/kg 51/39 بود. این آنالیز نشان داد که معادله رگرسیونی پیش بینی انرژی قابل سوخت وساز ظاهری تصحیح شده برای ازت با ضریب تبیین (1/99%= R2) (000/0 P<)، به صورت زیر است:AMEn wheat (Kcal/Kg of DM) = 69 STA - 1028 CF
    کلیدواژگان: آنالیز شیمیایی، اکسید کروم، انرژی ظاهری، فیبر خام، نشاسته
  • محمد رزم کبیر، خبات خیرآبادی صفحات 389-397
    پارامترهای ژنتیکی صفت شماره سلول های سوماتیک جمعیت گاوهای شیری، با استفاده از رکوردهای روزآزمون جمع آوری شده توسط مرکز اصلاح نژاد دام ایران در سال های 1380 تا 1389 برآورد شد. داده ها شامل 222923 رکورد روزآزمون دوره اول شیردهی، متعلق به 29668 حیوان در 100 گله مختلف بود. برآوردها با روش نمونه گیری گیبس و بر اساس یک مدل روزآزمون با تابعیت تصادفی انجام گرفت. منحنی شیردهی براساس چندجمله ای های لژاندر از روز شیردهی در مدل منظور شد. به منظور تصحیح اثر ناهمگنی واریانس باقیمانده، دوره شیردهی (5 تا 365 روز شیردهی) به 10 گروه با فواصل نامساوی دسته بندی شد. براساس نتایج، واریانس باقیمانده در ابتدای دوره بیشترین مقدار را داشت و از ماه دوم تا پایان دوره شیردهی روند کاهشی جزئی در این پارامتر مشاهده شد. کم بودن واریانس های باقیمانده و محیط دائمی و زیادبودن واریانس ژنتیکی، به افزایش وراثت پذیری در انتهای دوره انجامید. کمترین و بیشترین مقدار وراثت پذیری به ترتیب در روزهای 68 (031/0) و 365 (098/0) شیردهی مشاهده شد. همبستگی ژنتیکی بین رکوردهای روزآزمون با افزایش فاصله بین آن ها کاهش یافت. با استفاده از ضرایب تابعیت پیش بینی شده برای هر حیوان، ارزش اصلاحی روزانه و در نتیجه منحنی ژنتیکی در امتداد روزهای شیردهی ترسیم شد. روندهای ژنتیکی و فنوتیپی صفت نمره سلول های سوماتیک، به ترتیب 0025/0- و 1075/- برآورد شدند (P<0.01). این نتایج نشان دهنده بهبودی مطلوب برای صفت نمره سلول های سوماتیک در سطوح ژنتیکی و فنوتیپی است.
    کلیدواژگان: شمار سلول های سوماتیک، روند ژنتیکی، مدل تابعیت تصادفی، وراثت پذیری
  • نعمت هدایت ایوریق، سید رضا میرایی آشتیانی، محمد مرادی شهر بابک، صابر محمد مقصودی صفحات 399-406
    شتر گونه ای بسیار مقاوم در برابر خشکی است که در سخت ترین شرایط آب وهوایی، محصولاتی مانند شیر و گوشت تولید می کند. با توجه به اینکه تعداد شترهای ایران در حال کاهش است، برای حفظ و بهبود تولیدات این گونه، مطالعات کاربردی ژنتیکی ضروری است. یکی از جایگاه های مهمی که اثر آن در سایر گونه ها روی صفات اقتصادی مشخص شده، جایگاه ژن کدکننده هورمون رشد است که در تحقیق حاضر بررسی شده است. در پژوهش حاضر از 25 نمونه شتر دوکوهانه (ایستگاه جهادآباد) و 50 نمونه شتر تک کوهانه مناطق مختلف، به ترتیب 15، 20، 15 نمونه از ایستگاه یزد، ایستگاه طرود و شترهای تک کوهانه سمنان جهت تکثیر ژن هورمون رشد با استفاده از پرایمرهای اختصاصی استفاده شد. با مطالعه توالی یابی نمونه هایی از هر گروه ژنتیکی پس از هم ردیفی آن ها در 7 جایگاه از این ژن جهش مشاهده گردید که 2 جهش به تغییر اسیدآمینه در ساختار پروتئین هورمون رشد منجر می شدند. آنالیز فاصله ژنتیکی این جایگاه نشان داد که فاصله ژنتیکی بین شتر تک کوهانه و دوکوهانه بیشترین بود. در جمعیت های تک کوهانه نیز دو جمعیت یزد و سمنان دارای بیشترین فاصله بودند و جمعیت طرود فاصله کمتری با هر دو جمعیت یادشده داشت.
    کلیدواژگان: جهش، شترهای تک کوهانه، شترهای دوکوهانه، فاصله ژنتیکی، هورمون رشد
  • پویا زمانی، ملیحه امیرآبادی فراهانی، حسن علی عربی، مصطفی ملکی صفحات 407-415
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه مدل های مختلف رگرسیون تصادفی برای برآورد اجزای واریانس میانگین وزن تولد بره ها در هر زایش در گوسفندان مهربان انجام گرفت. اطلاعات استفاده شده شامل 5559 رکورد میانگین وزن تولد بره ها در هر زایش برای 2244 راس میش مهربان بود. مدل های رگرسیون تصادفی شامل اثر ثابت گله- سال- فصل زایش، یک رگرسیون ثابت برای برازش میانگین تغییرات در جمعیت و دو رگرسیون تصادفی برای برازش آثار تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیطی دائمی بودند. این مدل ها دارای توابع بی اسپلاین خطی و درجه دو، یا توابع لژاندر درجه دو یا درجه سه، همگی با واریانس های باقی مانده ناهمگن بودند. اجزای واریانس با الگوریتم میانگین اطلاعات بیشترین درست نمایی محدودشده (AI-REML) برآورد شدند. بر اساس معیارهای اطلاعات آکایک و بیزی، مدل BS212 با توابع بی اسپلاین درجه دو، خطی و درجه دو، به ترتیب برای رگرسیون ثابت و رگرسیون های تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی به عنوان بهترین مدل برای برازش داده ها در نظر گرفته شد. با کمک مدل BS212 بیشترین و کمترین وراثت پذیری میانگین وزن بره ها در هر زایش به ترتیب، در سن 12 ماهگی (62/0± 74/0) و سنین 31 تا 66 ماهگی میش (08/0± 03/0) برآورد شدند و ضرایب محیط دائمی در همه سنین نزدیک به صفر بودند. مقادیر برآوردشده در سنین میانی دقیق تر از سنین آغازین و پایانی بودند. نتایج این بررسی نشان داد که رکوردهای به دست آمده از زایش های نخست احتمالا اهمیت بیشتری در برنامه های اصلاح نژادی دارند.
    کلیدواژگان: اجزای واریانس، بی اسپلاین، لژاندر، میانگین وزن تولد بره ها در هر زایش
  • علی نوبخت، بهزاد حسینی فرد صفحات 417-427
    این تحقیق به منظور تعیین تاثیرات استفاده از سبوس برنج، آنزیم و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجه های بیوشیمیایی و سلول های خون مرغ های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش با 384 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاین W36، در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×2×2) با دو سطح سبوس برنج (صفر و 10 درصد)، دو سطح مولتی آنزیم کمبو فیتاز (صفر و 05/0 درصد) و دو سطح پروبیوتیک پروتکسین (صفر و 005/0 درصد) در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار، از سن 65 تا 76 هفتگی انجام گرفت. سبوس برنج و پروبیوتیک به طور معناداری عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و پارامترهای بیوشیمیایی خون را تحت تاثیر قرار داد (05/0>P). 10 درصد سبوس برنج باعث بهبود وزن تخم مرغ، درصد تولید و توده تخم مرغ های تولیدی، ضریب تبدیل غذایی، شاخص رنگ زرده و HDL خون شد، اما بر مقدار خوراک مصرفی و سطوح سلول های خون اثری نداشت (05/0> P). مولتی آنزیم تاثیرات معنا داری بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و متابولیت های خون مرغ ها نداشت (05/0> P). پروتکسین بدون اینکه تاثیر معناداری بر صفات کیفی تخم مرغ و متابولیت های خون مرغ ها داشته باشد، موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). سبوس برنج به همراه مولتی آنزیم و پروبیوتیک باعث بهبود عملکرد تخم گذاری، صفات کیفی تخم مرغ های تولیدی و افزایش HDL خون شد، ولی بر مقدار خوراک مصرفی و متابولیت های خون مرغ ها اثری نداشت (05/0> P). به طور کلی در مرغ های تخم گذار، استفاده از 10 درصد سبوس برنج به همراه آنزیم و پروبیوتیک می تواند عملکرد، کیفیت تخم مرغ و HDL خون را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: شاخص رنگ زرده، ضریب تبدیل، عملکرد، متابولیت های خون، مرغ تخم گذار
  • بهروز یاراحمدی، مرتضی چاجی، محمد بوجارپور، خلیل میرزاده، مرتضی رضایی صفحات 429-443
    آزمایش با هدف بررسی اثر علوفه اسپرس به عنوان یک منبع تانن و نیز نسبت علوفه به کنسانتره بر مصرف و قابلیت هضم، خصوصیات تخمیر شکمبه ای، فراسنجه های خونی، مقدار تولید و ترکیبات شیر میش های شیرده انجام گرفت. بدین منظور از 8 راس میش شیرده نژاد لری بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح مربع لاتین 4×4 تکرارشونده استفاده شد. تیمارها با دو سطح کنسانتره و دو سطح نوع علوفه مصرفی شامل چهار جیره به صورت کامل مخلوط با نسبت های علوفه به کنسانتره 65:35 (پرکنسانتره بدون اسپرس)، 35:65 (کم کنسانتره بدون اسپرس)، 65:35 (پرکنسانتره با اسپرس) و 35:65 (کم کنسانتره با اسپرس) فرموله و تهیه شد. مقدار کل ترکیبات فنولی، تانن کل و تانن متراکم تیمارهای آزمایشی معنادار بود (05/0P<). نتایج نشان داد قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در تیمار پرکنسانتره با اسپرس در مقایسه با بقیه تیمارها بیشتر بود (05/0P<). مقادیر pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه در تیمارهای پرکنسانتره با اسپرس و بدون اسپرس در مقایسه با تیمار کم کنسانتره بدون اسپرس کمتر بود. اثر سطح کنسانتره بر مقدار کل اسیدهای چرب فرار شکمبه ای معنا دار شد (05/0P<). بر این اساس نسبت استات به پروپیونات در تیمارهای پرکنسانتره با اسپرس و بدون اسپرس کمترین مقدار را داشت. نتایج نشان داد تولید شیر در تیمارهای پرکنسانتره با و بدون اسپرس بیشتر از سایر تیمارها بود. اثر سطح کنسانتره بر چربی، لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و پروتئین شیر معنا دار بود (05/0P<). درمجموع، اضافه کردن اسپرس به عنوان یک منبع تانن به جیره پرکنسانتره (65 درصد) موجب افزایش قابلیت هضم ماده آلی و الیاف، افزایش پروپیونات جیره و در نتیجه افزایش تولید شیر و پروتئین آن می شود.
    کلیدواژگان: اسپرس، تانن، تخمیر شکمبه، تولید و ترکیب شیر، نسبت علوفه به کنسانتره
  • ساسان ترابی، محمد قربانی صفحات 445-456
    دامداری های سنتی می توانند یکی از متولیان اصلی تولید شیر در کشور به شمار روند. با توجه به محدودیت های مربوط به تغذیه دام و همچنین افزایش قیمت نهاده های مورد نیاز دامداران و نبود امکان دسترسی کافی و مناسب به این نهاده ها، برنامه افزایش کارایی واحدهای دامپروری می تواند از بهترین برنامه ها در این حوزه باشد که علاوه بر کاهش هزینه ها و سودآوری بیشتر، سبب افزایش قدرت رقابتی واحدهای تولیدی نیز می شود. با توجه به این مهم در این پژوهش کارایی واحدهای گاوداری شیری سنتی در استان مازندران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده های فازی و با استفاده از اطلاعات 64 گله که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند، در سال 1393 ارزیابی شده است. نتایج بیانگر متفاوت بودن کارایی دامداران به ازای مقادیر مختلف α در گروه های سه گانه اندازه دامداری، است. نتایج برآورد مدل نشان داد که کارایی دامداران گروه دوم (بین 6 تا 10 راس دام) از همه بیشتر و کارایی دامداران گروه اول (کمتر از 6 راس دام) از همه کمتر است و کارایی دامداران گروه سوم (بیش از 10 راس دام) در حد متوسط قرار دارد. این نتایج نشان دهنده استفاده بهینه تر گروه دوم از نهاده های در دسترس، در مقایسه با دو گروه دیگر است. با توجه به اینکه مشکلات مالی دامداران برای استفاده از نهاده ها و همچنین قیمت کم شیر از دلایل اصلی عدم کارایی تولید شیر است، اعطای یارانه به شیر تولیدی و نیز خرید تضمینی شیر به برنامه ریزان این عرصه پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: داده های فازی، رهیافت پوششی، عدم کارایی، گاوداری های سنتی، مازندران
  • طاهره محمدیان، مهدی خدایی مطلق، احمد زارع شحنه صفحات 457-463
    هدف از این پژوهش، مقایسه اثر افزودن غلظت های متفاوت ژل رویال به رقیق کننده منی، بر ویژگی های حیاتی اسپرم بز پس از انجماد بود. هفته ای دو بار از چهار بز نر بالغ با استفاده از مهبل مصنوعی اسپرم گیری شد و سپس نمونه های مناسب با هم مخلوط شدند. نمونه های اسپرم در چهار گروه دارای ژل رویال با غلظت (5/0، 1، 5/1 و 2 درصد) و در شش تکرار در معرض بخار ازت منجمد و در تانک ازت نگهداری شدند. نمونه های اسپرم پس از انجماد-یخ گشایی از نظر جنبایی، درصد زنده مانی و یکپارچگی غشا بررسی شدند. میانگین جنبایی کل و زنده مانی در غلظت 1 درصد ژل رویال از گروه شاهد و سایر گروه های تیماری بیشتر بود (05/0>P). تفاوت معناداری از نظر درصد خطی بودن جنبایی اسپرم (LIN) و یکپارچگی غشای پلاسمایی بین گروه های تیماری با گروه شاهد مشاهده نشد (05/0P). بنابراین استفاده از ژل رویال در رقیق کننده منی بز سبب بهبود برخی فراسنجه های اسپرم پس از فرایند انجماد می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم بز، انجماد، یخ گشایی، رقیق کننده، ژل رویال
  • احمد قاسمی، آرش آذرفر، علی کیانی، حشمت الله خسروی نیا صفحات 465-476
    به منظور بررسی تاثیر مکمل جیره ای موننسین با متافیکس یا بدون متافیکس (ترکیبی از اسیدهای دی کربوکسیلیک آلی مالات و فومارات) بر قابلیت هضم مواد مغذی، تولید و ترکیب شیر و الگوی اسیدهای چرب شیر، از 4 راس گاو شیرده هلشتاین چند شکم زا با میانگین وزنی 12 ± 657 کیلوگرم و روزهای شیردهی 133 ± 41روز در قالب یک طرح مربع لاتین 4×4 استفاده شد. گاوها به طور تصادفی به تیمارهای آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه بدون افزودنی (به عنوان شاهد)، جیره پایه به علاوه 24 میلی گرم موننسین در هرکیلوگرم ماده خشک، جیره پایه به علاوه 5 گرم متافیکس در هرکیلوگرم ماده خشک و جیره پایه به علاوه 24 میلی گرم در کیلوگرم موننسین و 5 گرم در کیلوگرم ماده خشک متافیکس بودند. افزودن موننسین با متافیکس یا بدون متافیکس به طور معناداری ماده خشک مصرفی را کاهش و تولید و بازده شیر را افزایش داد (05/0 > P). میانگین درصد چربی، پروتئین، لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و کل مواد جامد تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. افزودن مکمل موننسین به تنهایی یا همراه با متافیکس قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کربوهیدرات های غیرالیافی و ماده آلی را به طور معناداری کاهش داد (05/0 > P). افزودن موننسین به تنهایی یا همراه با مکمل متافیکس به جیره گاوهای شیری محتوی اسید لینولئیک کونژوگه (سیس-9، ترانس-11(شیر را به طور معنا داری افزایش داد (05/0>P). نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن مکمل موننسین و متافیکس به جیره های گاوهای شیرده در اواسط دوره شیردهی باعث افزایش تولید شیر شد ولی تاثیر معنا داری بر ترکیبات شیر نداشت. افزودن مکمل موننسین و متافیکس به تنهایی یا به صورت مخلوط تاثیری بر ترکیب بیشتر اسیدهای چرب شیر نداشت، ولی محتوی اسید لینولئیک کونژوگه (سیس-9، ترانس-11(چربی شیر در نتیجه افزودن موننسین افزایش یافت.
    کلیدواژگان: الگوی اسیدهای چرب شیر، تولید شیر، متافیکس، موننسین
|
  • Mansoor Yazdanyar, Mohammad Amir Karimi Torshizi, Farid Shariatmadari Pages 351-359
    The effects of wet-feeding of five levels of corn steep liquor (CSL) on broilers performance and relative internal organ weights were examined. Three hundreds 1-d old broilers (Ross 308) were randomly allocated to one of the six dietary treatments in a completely randomized design with 5 replications of 10 chicks per pen. The dietary treatments were: 1. Dry-fed control, no add water nor CSL in feed, 2. Wet-fed control, add water in feed, 3. Wet-fed, 10% CSL in feed, 4. Wet-fed, 20% CSL in feed, 5. Wet-fed, 30% CSL in feed, and 6. Wet-fed, 40% CSL in feed. The body weight gain, feed intake and feed conversion ratio were significantly affected by dietary levels of CSL inclusion, in 1-42 d growing period (P< 0.05). The response to increasing dietary levels of CSL was in linear and quadratic manners (P< 0.05). Using of CSL levels higher than 10 % declined the growth performance. Increase in dietary CSL levels beyond 10 % caused a significant decrease in relative weights of liver, bursa Fabricius, and gizzard (P<0.05). The results of present study suggest 10 % CSL as an optimum level of CSL dietary supplementation in wet feeding of broilers.
    Keywords: corn steep liquor, broiler, growth performance, wet feeding
  • Reza Faraji, Mostafa Sadeghi, Mohammad Moradi Shahrbabak Pages 361-369
    This research was conducted to study polymorphism of intron 44 of ACACA gene and its association with milk traits in Mahabadi goats. Blood samples were taken from 81 Mahabadi goats. DNA was extracted from blood using salting out method. 897 base pair fragment of intron 44 ACACA gene was amplified using polymerase chain reaction. SSCP method was used to investigate the amplified DNA fragment polymorphism. Amplified products were sequenced in both directions. Finally, seven different patterns were obtained and sequences compared with each other also with Capra hircus ACACA gene sequence on NCBI (NC_022311). Seven novel SNPs were identified which were NC_022311: nucleotide 154503(T/G), 154518(A/G), 154577(A/G), 154640(C/T), 154712(A/C), 154928(C/T), 154956(C/T). Then a mixed animal model was used by SAS9.1 analysis system to evaluate the association of these SNPs with milk traits. In this model, variables of age of dam, genotypes and mount of recording were considered as fixed effects. There were significant association of SNP2 (P=0.05), SNP3 (P=0.05) and SNP5 (P<0.01) with milk yield. SNPs 1 (P=0.017), 6 (P=0.017) and 7 (P<0.01) had also significant effect on milk fat-percentage.
    Keywords: ACACA gene, Mahabadi goats, milk traits, PCR, SSCP, polymorphism
  • Sara Saeedi, Omid Dayani, Amin Khezri, Reza Tahmasbi Pages 371-378
    In order to investigate the effect of adding Fennel powder (Foeniculum vulgare) in starter diet on performance, immunity system and biometric parameters of Holstein calves, 30 Holstein calves (15 males and 15 females) with birth weight of 40±0.5 kg were used in a completely randomized design. Experimental diets were: 1. starter without Fennel powder (control), 2. starter containing 0.4% Fennel powder and 3) starter with 0.8% of the Fennel powder. Average dry matter intake of calves increased by adding Fennel powder (P<0.05). Average daily gain of calves was highest with 0.4% of the Fennel powder (P<0.05). The average of weaning age and milk intake were lower in calves fed with fennel powder than control group (P<0.05). Effect of experimental diets on average fecal consistency in the period before weaning, after weaning and the total period were significant (P<0.05) only for two weeks after weaning. Blood eosinophil of calves were affected by the experimental diets (P<0.05). Thus, adding 0.4% Fennel powder in starter diet improves performance of Holstein dairy calves and reduces weaning age and eosinophils.
    Keywords: fennel powder, Holstein calf, performance
  • Jamshid Noorghadimi, Hossein Moraveg, Fatemeh Ghaziani, Rasoul Akbari Pages 379-388
    This study was conducted to determine regression equations for the prediction metabolizable energy value corrected for zero nitrogen retention (AMEn) in 12 wheat cultivars (mahdavi, chamran, sabalan, sepahan, sivand, alamoot, sholeh, neishaboor, pishtaz, bahar, shiraz and shahpasand) Cultured in Alborz province of Iran. Chromic oxide marker bioassay was used to determine wheat cultivars nitrogen-corrected AME (AMEn) content for adult roosters. The experimental diets were composed of 40% of test sample and the remaining 60% was a combination of other ingredients held constant across diets. AMEn value of the test samples were calculated and related to their chemical composition by regression analysis with SPSS software. The result of multiple regression equations was shown that CF and Starch are the best factors for prediction of AMEn. The equation for prediction of AMEn based on chemical composition was: AMEn wheat (Kcal/Kg of DM) = 69 STA - 1028 CF.
    Keywords: apparent energy, chemical analysis, chrome oxide, fiber, starch
  • Mohammad Razmkabir, Khabat Kheirabadi Pages 389-397
    Genetic parameters were estimated for somatic cell score (SCS) in dairy cattle of Iran using test day records. The records of first lactation were extracted from the database of National Animal Breeding Center for cows calved between 2001 and 2010. Data included 222923 test-day records, obtained from 29668 animals distributed in 100 different herds. Estimates were carried out through Gibbs sampling procedures and using a random regression test-day model. Lactation curve were described in the model with orthogonal Legendre polynomials on days in milk. In order to correct for heterogeneity effect of residual variance, lactation period (5 to 365 days in milk) was classified into 10 groups with unequal distances. According to the results, residual variance was highest at the beginning and it was steady and decreased slowly from the second months to the end of lactation. Low residual and permanent environment variances and high genetic variance were lead to increase of heritability at the end of lactation. The lowest and the highest of heritability were at days 68 (0.031) and 365 (0.098), respectively. Genetic correlations between individual test-day records were high for adjacent tests and decreased as the interval between tests increased. Daily breeding values and genetic curve across lactation were produced for all animals using predicted regression coefficients. Estimation of genetic and phenotypic trends for SCS were -0.0025 and -0.1075, respectively (P<0.01). The results show a desirable improvement for somatic cell score at genetic and phenotypic levels.
    Keywords: genetic trend, heritability, random regression model, somatic cell count
  • Nemat Hedayat, Evrigh, Seyed Reza Miraei, Ashtiani, Mohammad Moradi Shahrbabak, Saber Mohammad Maghsoodi Pages 399-406
    Camel is a resistant species to drought and cold weather and produces milk and meat in harshest environmental condition. Camel population in Iran has been decreasing during last decades, and genetic studies are quite necessary for considering the conservation and productivity of this species. In this study growth hormone gene influencing growth, milk production and reproduction was considered. The blood samples were collected from 25 Bactrian (Ardebil province) and 50 dromedary camels (Yazd province (n=15), Toroud Camel Research Station (n=20) and Semnan province (n=15)), and DNA was extracted. Using sequencing and alignment method, seven mutations were detected in GH gene. Two of them were substitution mutation and changed amino acid sequence of growth hormone protein. The results of genetic distance analysis showed that the genetic distance between Bactrian and one-humped camel was the highest. Within dromedary camels, the camels of Yazd and Semnan provinces showed biggest genetic distance and camels of the Toroud camel research station were Intermediate of two populations.
    Keywords: bactrian camels, dromedary camels, genetic distance, growth hormone, mutation, substitution mutation
  • Pouya Zamani, Maliheh Amirabadi, Farahani, Hassan Aliarabi, Mostafa Malecky Pages 407-415
    The present study was carried out to compare different random regression models to estimate variance components of lamb's average birth weight per lambing (ABWLL) in Mehraban sheep. The data were 5,559 ABWLL records of 2,244 Mehraban ewes. The random regression models consisted of namely, flock-year-season of lambing as fixed effect, a fixed regression to fit average trajectory of the population and two random regressions to fit random additive genetic and permanent environmental effects. The models had linear and quadratic B-Spline or quadratic or cubic Legendre functions, all with heterogeneous residual variances. Variance components were estimated using Average Information algorithm of Restricted Maximum Likelihood (AI-REML). According to Akaike and Bayesian information criteria, the model BS212 with quadratic, linear and quadratic B-Spline functions for fixed regression and random regressions of additive genetic and permanent environment was considered as the best model to fit the data. Using the BS212 model, the highest and lowest heritabilities for ABWLL were estimated for 12 months of age (0.74) and 31 to 66 months of the ewe age (0.03), respectively and coefficients of permanent environment were close to 0 in all ages. The estimated values in middle ages were more accurate than initial or final ages. The results of the present study showed that the records obtained on initial lambings probably could have higher importance for breeding programs.
    Keywords: average birth weight of lambs per lambing, B, spline, legendre, variance components
  • Ali Nobakht, Behzad Hosseini Fard Pages 417-427
    This experiment was conducted to evaluate the effects of using rice bran, combo multi-enzyme and probiotic (protexin) in diet on performance, egg traits, biochemical parameters and blood cells of commercial laying hens. This experiment carried out using 384 Hi-line (W36) laying hens in a completely randomized design as factorial (2×2×2) arrangement with two levels of rice bran (0 and 10%), two levels of combo multi-enzyme (0 and 0.05%) and two levels of protexin (0 and 0.005%) in 8 treatments, 4 replicates and 12 birds per replicate for 12 weeks (65-76 weeks). Using 10% rice bran in diets improved the egg weight, egg production percentage and egg mass, feed conversion ratio, egg yolk color index and blood HDL of laying hens (P<0.05), whereas did not have any significant effects on the amounts of feed intake and immune cells (P>0.05). Combo multi-enzyme in diets did not have any significant effects on performance, egg quality traits and blood parameters of laying hens (P>0.05). Using protexin in laying hens diets without having any significant effects on egg quality traits and blood parameters (P>0.05), improved the feed conversion ratio (P<0.05). In using rice bran with combo multi-enzyme and protexin, performance, egg traits and blood HDL improved (P<0.05), whereas did have any significant effects on the amounts of feed intake and immune cells (P>0.05). The overall results indicated that in laying using 10% rice bran with 0.05% of combo multi-enzyme and 0.005% of probiotic can improve the performance, egg traits and blood HDL.
    Keywords: blood metabolites, egg quality traits, laying hens, performance, rice bran
  • Behrouz Yarahmadi, Morteza Chaji, Mohammad Boujarpour, Khalil Mirzadeh, Morteza Rezaei Pages 429-443
    This experiment was carried out to study the effects of sainfoin (Onobrychis viciifolia) as tannin source and different level of forage: concentrate ratio on digestibility, blood parameters, ruminal fermentation, milk yield and milk composition in milking ewes. Therefore, eight Lori milking ewes were alocated to factorial experiment base on the 4×4 replicated Latin square design. Four total mixed ration diets were formulated with two level of concentrate and two level of intake forage which consisted of forage: concentrate ratios of 35:65 high concentrate without sainfoin (HC), 65:35 low concentrate without sainfoin (LC), 35:65 high concentrate with sainfoin (HCS) and 65:35 low concentrate with sainfoin (LCS). Total phenols, total and condensed tannin among treatments were significantly different (P<0.05). Digestibility of DM and OM in the HCS treatment were higher compared to the other treatments (P<0.05). The ruminal pH and NH3-N values in HCS and HC diets were lower than those fed HC diet. The concentration of ruminal VFAs in ewes received low concentrate diet were higher (P<0.05). The acetate to propionate ratio was lower in HC and HCS treatments. The results showed milk yield in HC and HCS treatments was greater than other treatments (P<0.05). Level of concentrate effect were significant on milk fat, lactose, SNF and protein (P<0.05). In total, adding to sainfoin as a tannins source to diet with high concentrate ratio (65%) increased organic matter and fiber digestibility, and also increased ruminal propionate and finally, increased milk yield and protein.
    Keywords: milk yield, composition, sainfoin (Onobrychis viciifolia), tannin, forage to concentrate ratio, ruminal fermentation
  • Sasan Torabi, Mohammad Ghorbani Pages 445-456
    Traditional dairy farm can be one of the main entities of milk production in the country. Regarding livestock feed limitations and the rise in price and shortage of necessary inputs in Iran, the policy of boosting the efficiency of stock units, could be one of the good policies to reduce the costs, produces more benefits and increases the competitiveness among the units. Taking in to account the importance of this issue, this study attempted to assess the efficiency of Mazandaran traditional dairy farms, using fuzzy data envelopment analysis. The data were collected using interviews and 64 questionnaires with random sampling in 2014. The data indicates the difference of dairy farmer's efficiency for different amounts of α in 3 categories. The results indicated that the efficiency of the second group (from 6 to 10 cattle) is more than the other two groups and the efficiency of the first dairy farm (less than 6 cattle) is less than others and the efficiency of the third group (more than 10 cattle) is average. These results indicate that more efficient use of available inputs in the second group in comparison with the other two groups. Taking into account that financial problems for using inputs and low price of milk are main reasons for non-efficiency of milk production in these farms, allocating subsidies to produced milk and guaranteed purchase of milk is suggested to the planners.
    Keywords: envelopment analysis, fuzzy data, Mazandaran, non, efficiency, traditional dairy farms
  • Tahereh Mohammadian, Mahdi Khodaei Motlagh, Ahmad Zare Shahneh Pages 457-463
    The aim of this study was to compare the effects of using different levels of royal jelly in semen extender on viatal characteristics of goat sperm after freezing. Semen was collected from four adult bucks twice a week and samples pooled together. Sperm samples (six repeats) containing royal jelly in four levels (0.5, 1, 1.5 and 2%) had been frozen. After semen samples freezing – were thawed and examined in terms of mobility, survival and integrity of the membrane. Average total motility and survival at 1% royal jelly were higher than other treatment and control groups (P<0.05). A significant difference in terms of linearity motility of sperm and plasma membrane integrity was not observed between the treated groups and control group. A significant reduction was observed in the rate of other parameters velocity in Diluent contain royal jelly with the control group (P<0.05). Therefore, the use of royal jelly in goat semen diluent can improve some sperm parameters after freezing process.
    Keywords: freezing, thawing, goat semen, diluent, royal jelly
  • Ahmad Ghasemi, Arash Azarfar, Ali Kiani, Heshmatollah Khosravinia Pages 465-476
    This study was conducted to evaluate the effect of supplementing diets of milking cows monensin supplementation alone or in combination with Methafix (a commercial product containing malate and fumarate) on nutrient digestibility, milk production and composition and milk fatty acids profile. Using four multiparous Holstein milking cows (657± 12 kg of live weight; 133 ± 41days in milk) in a Latin square design. The cows were randomly assigned to one of the four dietary treatments. The first treatments was the control diet(C), second was control diet supplemented with 24 mg of monensin/kg of DM (M), the third was control diet supplemented with 5 g of Methafix/kg DM (ME) and the fourth treatment was C diet supplemented with 24 mg of monensin in combination with 5 g of Methafix/kg DM (MM). Dietary supplementation with Monensin alone or in combination with Metafix significantly decreased dry matter intake (P<0.05), while the intake of crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and non-fiber carbohydrates (NFC) were not affected. The digestibility of organic matter (OM) and CP were significantly lower in M and MM-fed cows than the other cow (P<0.05). Total tract apparent digestibility of NDF and NFC were lowest in the cows fed with MM diet. Dietary treatments had no effect on fat and energy corrected milk production, milk fat, protein and lactose concentrations, utilization efficiency of N and NEL (P>0.05). Utilization efficiency of dry matter for milk production was higher in monensin and Methafix-supplemented cows than in control cows (P<0.05). Supplementing milking cow rations with monensin alone or in combination with Methafix significantly (P<0.05) increased milk fat concentration of conjugated linoleic acid (cis9, trans11). In conclusion, the results of this study showed that supplementing mid-lactating cows with monensin or Methafix would increase milk yield, but had no effect on milk components. Dietary supplementation of milking cows with monensin and Methafix alone or together had no effect on majority of milk fatty acids, but elevated milk concentration of conjugated linoleic acid (cis-9, trans 11).
    Keywords: methafix, milk production, milk fatty acids profile, monensin