فهرست مطالب

علوم دامی ایران - سال چهل و هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه دادخواه، غلامعلی نهضتی*، مهدی ژندی، مجتبی اماموردی صفحات 329-335
    هدف از انجام این پژوهش، گرد آوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیق کننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیق کننده مختلف که رقیق کننده اول شامل بافر و زرده تخم مرغ (TEY)، رقیق کننده دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و رقیق کننده سوم بافر و 2 درصد لستین سویا (TSL2)، استفاده شد. نمونه ها رقیق و به تدریج تا دمای 5 درجه سلسیوس سرد و بی درنگ درون پایوت کشیده و منجمد شد. داده ها با استفاده از رویه GENMODنرم افزار SAS تجزیه و نتایج به صورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه در رقیق کننده های TEY (14/0±75/4) و TSL2 (2/0±5/4) به طور معنی داری (05/0P˂) بالاتر از TSL0.5 (12/0±12/4) بود. میانگین جنبایی اسپرم پس از سرد سازی نیز در TEY (2/0±5/4) و TSL2 (12/0±62/4) به طور معنی داری بالاتر از TSL0.5 (24/0±87/3) بود. همچنین میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد- ذوب در TEY (24/0±6/3) به طور معنی داری بالاتر از دو رقیق کننده بر پایه لستین سویا بود. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد ذخیره سازی و انجماد اسپرم زنبورعسل در رقیق کننده زرده تخم مرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفاده تلقیح مصنوعی ملکه زنبورعسل برای تسریع برنامه های اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: اسپرم، انجماد، رقیق کننده، زنبورعسل، لستین سویا
  • محمد باقر افشون، علی نقی کشتکاران، مهرداد معمار *، فرهاد صمدیان صفحات 337-347
    در این پژوهش تاثیر افزودن سطوح مختلف عصاره روغنی و آبی گل بابونه بر کیفیت لاشه و ویژگی های بیوشیمیایی و کیفی گوشت سینه جوجه های گوشتی بررسی شد. بدین منظور 400 قطعه جوجه گوشتی سویه کاپ 500 به پنج گروه آزمایشی با چهار تکرار ( هر تکرار شامل بیست قطعه جوجه) تقسیم شده و روزانه 85 و 128 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره آبی گل بابونه و 14 و 21 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره روغنی گل بابونه به صورت آشامیدنی به جوجه ها خورانده شد. جوجه ها (از هر تکرار سه قطعه) در روز 21 و 42 کشتار شده و کیفیت لاشه و ویژگی های بیوشیمیایی و کیفی گوشت سینه بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان چربی خام در گوشت سینه جوجه هایی که عصاره آبی گل بابونه به میزان 85 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کرده بودند به طور معنی داری از دیگر جوجه ها بیشتر بود )05/0>(P . بازده لاشه در جوجه هایی که عصاره روغنی گل بابونه دریافت کردند به طور معنی داری )05/0>(P بیشتر از جوجه های شاهد بود و مزه و تردی گوشت جوجه هایی که روزانه 85 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره آبی گل بابونه دریافت کردند بهتر از جوجه های شاهد بود. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که هر دو عصاره آبی و روغنی گل بابونه باعث تغییر ترکیب های بیوشیمیایی گوشت سینه شدند ولی تنها عصاره آبی گل بابونه باعث بهبود ویژگی های حسی گوشت شد.
    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، عصاره آبی و روغنی، ویژگی های بیوشیمیایی و کیفی گوشت
  • طاهره عباسی، ملک شاکری*، مجتبی زاغری، حمید کهرام صفحات 349-356
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویتامین های (OH)D325 و K3 با استفاده از تزریق درون تخم مرغی بر سامانه ایمنی جوجه های گوشتی بود. 800 تخم بارور مرغ مادر گوشتی راس 308 در طرح کامل تصادفی به صورت فاکتوریل (3×4) در دوازده تیمار، چهار تکرار و شانزده مشاهده، انجام گرفت. تیمارها شامل ویتامین D (0، 4/0، 6/0، 8/0 میکروگرم) و ویتامین K (0، 2، 6 میکروگرم) بودند. روز 18 جوجه کشی تخم های بارور، 5/0 میلی لیتر از محلول های آزمایشی و گروه کنترل 5/0 میلی لیتر آب مقطر دریافت کردند. پس از پایان جوجه کشی2، جوجه های نر برای 42 روز به سالن پرورشی منتقل شدند. برای بررسی ایمنی هومورال میزان 5/0 سی سی محلول 10درصد SRBC (گلبول قرمز گوسفند) در روزهای 28 و 35 به یک قطعه جوجه از هر تکرار تزریق و در روزهای 35 و 42 خون گیری انجام شد. روز 24 برای ارزیابی ایمنی یاخته ای فیتو هم آگلوتینین (PHA) به پرده انگشت پای جوجه ها تزریق و یک و پنج روز بعد، برای اندازه گیری میزان تورم پوست و ماندگاری تاثیر تیمارها، از شاخص تحریک پوستی استفاده شد. بر پایه نتایج، با افزایش سطح ویتامین K3عیار پادتن (تیتر آنتی بادی) علیه ویروس نیوکاسل افزایش یافت (05/0P<). بیشترین عیار پادتن علیه SRBC و غلظت IgG مربوط به سطح 4/0 میکروگرم D3 و 6 میکروگرم K3 بود (05/0P<). بیشترین میزان شاخص تحریک مربوط به همین تیمار و کمترین میزان تحریک مربوط به تیمار 6 میکرولیتر K3 بود (05/0P<). درنهایت به نظر می رسد که سطح 4/0 میکروگرم ویتامین D3و6 میکروگرم ویتامین K3 با اعمال اثر هم افزایی، موجب تقویت پاسخ ایمنی در جوجه گوشتی می شود.
    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی یاخته ای، پاسخ ایمنی هومورال، تزریق درون تخم مرغی، عیار پادتن
  • فاطمه حسینی *، امید کریمی، نیلوفر جواهری صفحات 357-368
    مدل های حیوانی برای مدل بندی مشاهده های مربوط به عملکرد حیوان با همبستگی ژنتیکی استفاده می شوند. این مدل ها متعلق به کلاس مدل های مختلط خطی تعمیم یافته هستند و همبستگی ژنتیکی موجود بین داده ها توسط تاثیر تصادفی با ارزش اصلاحی به مدل اضافه می شود. از جمله هدف های این مدل ها، برآورد مولفه های واریانس است. در این پژوهش رهیافت بیزی تقریبی برای برآورد مولفه های واریانس مدل حیوانی ارائه و با رهیافت بیزی مرسوم مقایسه شد. برای این منظور مجموعه داده شبیه سازی شده با 1084 رکورد مربوط به حیوان فرضی استفاده شد. مشاهده های وزن حیوان هنگام تولد است. این مجموعه داده شامل کد حیوان، کد مادر، کد پدر، جنسیت و سال تولد است. جنسیت به عنوان اثر ثابت و اثرهای مادری، حیوان و سال تولد به صورت عامل های تصادفی در نظر گرفته شدند. چهار مدل با رهیافت بیزی مرسوم برازش و با یک معیار مدل گزینی مدل مناسب انتخاب شد. رهیافت بیزی تقریبی روی مدل مناسب پیاده سازی شد. زمان محاسبات با رایانه به ویژگی های (Intel Core i7، 4GB، 2.7 GHz) برای رهیافت بیزی مرسوم حدود 120 ثانیه و با رهیافت بیزی تقریبی کمتر از 10 ثانیه به طول انجامید. برای بررسی نکویی برازش معیار ریشه میانگین توان دوم خطای نسبی محاسبه شد که به ترتیب 1568/0 و 1499/0 برای رهیافت بیزی مرسوم و بیزی تقریبی به دست آمد. برای بررسی تفاوت نداشتن معنی دار بین برازش وزن حیوان توسط دو رهیافت، آزمون تی (T) استفاده شد که میزان احتمال آزمون 98/0 به دست آمد و فرضیه صفر برابر بودن میانگین برازش وزن حیوان از دو رهیافت برابرند، پذیرفته شد.
    کلیدواژگان: رهیافت بیزی تقریبی، ژنتیک افزایشی، مدل حیوانی، وراثت
  • هادی آتشی، محمد مرادی شهربابک*، حسن مهربانی یگانه، سید رضا میرایی آشتیانی، قدرت الله رحیمی میانجی صفحات 369-378
    هدف این پژوهش، بررسی همراهی همردیف (آلل) های ژن BoLA-DRB3 با افزایش یاخته های تک هسته ای خون محیطی در پاسخ به استافیلوکوکوس آرئوس بود. حیوانات موردبررسی (347 حیوان) شامل 155 گوساله آمیخته هلشتاین-شاروله، 60 گوساله ناشی از آمیزش حیوانات نر هلشتاین- شاروله با حیوانات ماده هلشتاین، 46 گوساله ناشی از آمیزش حیوانات ماده هلشتاین- شاروله با حیوانات نر شاروله و 86 گوساله هلشتاین بودند. همه حیوانات در هنگام آزمایش هم سن و همه تلیسه ها غیر آبستن بودند. برای تعیین ژنوتیپ حیوانات در جایگاه BoLA-DRB3 روش توالی یابی مستقیم استفاده شد. با استفاده از رویه REML و مدل های خطی مختلط همراهی همردیف های ژن BoLA-DRB3 با افزایش یاخته های تک هسته ای خون محیطی ارزیابی شد. افزون بر تاثیر ژن BoLA-DRB3، عامل های ثابت گروه ژنتیکی و جنس و عامل تصادفی پدر نیز در مدل گنجانده شد. در این پژوهش، 27 همردیف برای ژن BoLA-DRB3 دیده شد. نتایج نشان داد همردیف های DRB3*0101 و DRB3*0902 با شاخص تحریک استافیلوکوکوس آرئوس همراهی دارند (05/0P<). یافته های این پژوهش می تواند برای شناخت سازوکار زیست شناختی (بیولوژیکی) پاسخ ایمنی میزبان علیه استافیلوکوکوس آرئوس سودمند باشد.
    کلیدواژگان: BoLA، DRB3، استافیلوکوکوس آرئوس، افزایش یاخته های تک هسته ای خون محیطی، ورم پستان
  • سمیه پنجه شیری، مرادپاشا اسکندری نسب، محمدباقر زندی باغچه مریم، محمدحسین مرادی صفحات 379-388
    هدف از این تحقیق برآورد فراسنجه ها و روند ژنتیکی صفت امتیاز یاخته های بدنیبا استفاده از رکوردهای روز آزمون تولید شیر گاوهای هلشتاین ایران بود. داده های مورداستفاده شامل 407167 رکورد روز آزمون بین سال های 1388 تا 1392 مربوط به دوره شیردهی اول بود که توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور گرد آوری شده بود. شمار یاخته های بدنی2 با تبدیل لگاریتمی به امتیاز یاخته های بدنی تبدیل شد. برآورد فراسنجه های ژنتیکی با استفاده از مدل تابعیت (رگرسیون) تصادفی با روش آماری بیزی مبتنی بر نمونه گیری گیبس انجام شد. روند مشاهده شده برای واریانس ژنتیکی افزایشی و محیطی دائمی همسان و در اوایل دوره شیردهی بالاتر از دیگر روزهای شیردهی برآورد شد. وراثت پذیری امتیاز یاخته های بدنی برای دوره شیردهی اول 023/0 تا 065/0 برآورد شد. تکرارپذیری در آغاز و پایان دوره شیردهی بیشترین میزان نسبت را داشت. همبستگی ژنتیکی افزایشی بین روزهای 5 و 305 دوره شیردهی برآورد شد. روند ژنتیکی امتیاز یاخته های بدنی در سال های مختلف تغییر به نسبت زیادی داشت و تغییرپذیری ژنتیکی امتیاز یاخته های بدنی از روند مشخصی پیروی نمی کند.
    کلیدواژگان: رکوردهای روز آزمون، مدل تابعیت تصادفی، امتیاز یاخته های بدنی، نمونه گیری گیبس
  • زینب منظری، حسن مهربانی یگانه، اردشیر نجاتی جوارمی*، محمدحسین مرادی، محسن قلی زاده صفحات 389-398
    نشانه های انتخاب در کل ژنگان (ژنوم)، ما را در درک سازوکار های انتخاب و شناسایی مناطقی از ژنگان که در طی سالیان متمادی به صورت طبیعی و یا مصنوعی انتخاب شده اند، راهنمایی می کنند. هدف این تحقیق شناسایی نقاطی از ژنگان در گوسفندان زل و بلوچی بود که در طی سال های مختلف به صورت مصنوعی یا طبیعی انتخاب شده اند. 143 راس گوسفند بلوچی (96 راس) و زل (47 راس)، با استفاده از آرایه های ژنگانیIllumina ovine SNP50K BeadChip تعیین ژنوتیپ شدند. برای جستجوی نشانه های انتخاب از آزمون نااریب FST ویر و کوکرهام (تتا) در بسته نرم افزاری R استفاده شد. نتایج 17 منطقه ژنگانی روی کروموزوم های 3، 4، 5، 7، 10، 11، 12، 13، 15، 18 و X را شناسایی کرد. تجزیه وتحلیل اطلاعات زیستی (بیوانفورماتیکی) نشان داد که برخی از این مناطق ژنگانی با ژن های موثر بر صفات گسترش نظام استخوان بندی (اسکلتی) و دم، ایمنی و یاخته شناختی (سیتولوژی) یاخته ای، سوخت و ساز (متابولیسم) قند و انرژی و تولید مثلی مانند ژن های RPS6KA3، HOXB9، ESPL1، AAAS، FNDC3A همپوشانی دارند. نتایج این تحقیق و جایگاه های ژنگانی شناسایی شده می تواند نقش مهمی در رابطه با بررسی تاثیر انتخاب در تمایز جمعیتی دو نژاد دنبه دار بلوچی و بدون دنبه زل و در پی آن شناسایی مناطق ژنگانی مرتبط با صفات متمایزکننده این دو نژاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب مثبت، روش ویر و کوکرهام، ژن های نامزد، گوسفند بلوچی، گوسفند زل
  • سودابه مرادی*، آرش مرادی، زهرا زنگنه صفحات 399-407
    این آزمایشبه منظور ارزیابی جایگزینی متیونین صنعتی یا مصنوعی (سنتتیک) با متیونین گیاهی و بررسی تاثیر آن بر عملکرد، ویژگی های لاشه و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی انجام شد. شمار 280 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب طرح کامل تصادفی با هفت تیمار، چهار تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره پایه که 100درصد نیاز متیونین با DL- متیونین تامین شده بود (شاهد) و در تیمارهای 2 تا 7، DL- متیونین در جیره پایه به ترتیب به میزان 20، 40، 50، 60، 80 و 100درصد با متیونین گیاهی جایگزین شده بود. نتایج نشان داد که وزن بدن در سن 21 روزگی در تیمارهایی که تا سطح 60درصد جایگزینی انجام شده بود، همچنین در سن 42 روزگی در تیمارهای که تا سطح 50درصد DL- متیونین با متیونین گیاهی جایگزین شده بود تفاوت معنی داری با گروه کنترل نداشتند. تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک، درصد لاشه و وزن نسبی چربی محوطه بطنی، سینه، ران ها، کبد، قلب، تیموس، طحال و بورس فابریسیوس نداشتند. غلظت آلبومین سرم در تیمار 80درصد متیونین گیاهی به طور معنی داری افزایش یافت، درحالی که غلظت کلسترول سرم در تیمار 100درصد متیونین گیاهی و همچنین غلظت گلوکز در تیمار 60، 80 و 100درصد متیونین گیاهی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود. به طورکلی، متیونین گیاهیمی تواند جایگزین بخشی از متیونین مصنوعی موجود در جیره بدون تاثیر منفی بر عملکرد و ویژگی های لاشه شود.
    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، عملکرد، متیونین گیاهی، متیونین مصنوعی
  • حمیده کشاورزی، علی صادقی سفیدمزگی*، غلامرضا قربانی، رسول کوثر صفحات 409-419
    این پژوهش به منظور بررسی میزان رخداد سقط با توجه به تعریف های مختلف و تاثیر اقلیم و اندازه گله روی این عارضه و همچنین برآورد روند فنوتیپی آن صورت پذیرفت. در این بررسی از 255781 رکورد زایش مربوط به 88502 راس گاو که از 16 گله شیری گردآوری شده در بازه زمانی سال های 1383 تا 1393، استفاده شد. میزان رخداد سقط و عامل های موثر بر آن به ترتیب با رویه های FREQ و GENMODنرم افزار SASتحلیل شدند. با توجه به تعریف سقط به صورت مرگ و دفع جنین بین روزهای 260-60، 260-100 و یا 260-150 آبستنی، میانگین رخداد آن به ترتیب 5/15، 3/11 و 6/6 درصد برآورد شد. اندازه گله، نوع اقلیم، سال فصل و نوبت زایش و همچنین اثر متقابل سال × فصل زایش و نوع اقلیم × سال زایش اثر معنی داری (001/0 > P) بر میزان رخداد سقط داشتند. بیشترین فراوانی رخداد سقط در گاوهای نوبت زایش دوم (7/28 درصد) مشاهده شد. میزان رخداد سقط در اقلیم معتدل بیشتر از اقلیم سرد بود (0/16 در برابر 5/14 درصد). همچنین گله های با بیشتر از سه هزار مولد در مقایسه با کمتر از هزار راس، نزدیک به 1 درصد، رخداد سقط بیشتری داشتند. میانگین رخداد سقط در فصل بهار بالاترین و در پاییز کمترین (8/17 در برابر 5/13 درصد) بود. همچنین با توجه به تابعیت میانگین حداقل مربعات بر سال زایش، رخداد سقط روند فنوتیپی مثبت و معنی داری (004/0 > P) به میزان 4/0 درصد در سال داشت. نتایج این بررسی می تواند در تجزیه وتحلیل راهکارهای مدیریتی در کنترل رخداد سقط سودمند باشد.
    کلیدواژگان: روند فنوتیپی، سقط، گاو شیری، نوع اقلیم
  • علی اسدی، علی کیانی*، آرش آذرفر، احسان ولی پور صفحات 421-428
    در این پژوهش تاثیر متافیکس به تنهایی و یا همراه با موننسین بر عملکرد و غلظت متابولیت ها و مواد کانی خون در بره های توده فراهانی بررسی شد. شمار 24 راس بره نر (6-4 ماهه، میانگین وزن 4/7 ± 9/35 کیلوگرم) به طور تصادفی در چهار گروه با، 1) جیره بدون موننسین و متافیکس (شاهد)، 2) جیره با 24 میلی گرم در کیلوگرم موننسین، 3) جیره با 4 گرم در کیلوگرم متافیکس و 4) جیره با 24 میلی گرم موننسین و 4 گرم در کیلوگرم متافیکس (موننسین+ متافیکس) تغذیه شدند. عملکرد و غلظت خونی گلوکز، اوره، پروتئین کل، کلسیم، فسفر، سدیم و پتاسیم در دو هفته در آغاز (دوره اول) و پایان پروار (دوره دوم) تعیین شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش تاثیری بر عملکرد بره ها نداشت (05/0P). در پایان دوره پروار غلظت گلوکز خون کمتر و در برابر غلظت اوره و پروتئین کل بیشتر از آغاز دوره بود (05/0>P). نتیجه کلی اینکه افزودن موننسین به تنهایی باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی شد ولی هیچ اثر هم افزایی بین متافیکس و موننسین در ارتباط با عملکرد و فراسنجه های خونی در آغاز و پایان دوره پروار بره های فراهانی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اسیدهای دی کربوکسیلیک، اسیدوز، نشخوارکنندگان، یونوفرها
  • اکبر یعقوبفر*، مجید کلانتر، فریبرز خواجعلی صفحه 429
    به منظور بررسی تاثیر کربوهیدرات غیرنشاسته ای جیره های مختلف مکمل شده با آنزیم یا بدون آن بر عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیک جوجه گوشتی آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار در پنج تکرار (شمار 25 قطعه در هر تکرار) با شمار 625 قطعه جوجه یک روزه مخلوط راس 308 در دو مقطع 1 تا 21 روزگی و 22 تا 42 روزگی اجرا شد. تیمارها به ترتیب شامل شاهد، گندم، گندم با آنزیم، جو و جو با آنزیم بودند. بر پایه نتایج به دست آمده مشخص شد تاثیر جیره های مختلف بر صفت خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک جوجه ها در کل دوره پرورش معنی دار و جیره های مکمل شده با آنزیم، میانگین های بهتری نسبت به جیره های بدون آنزیم داشتند (01/0 p<). تغییر اندازه پرزهای روده در هر سه قسمت روده وجود داشت و جیره های گندم و جو بدون آنزیم باعث کاهش ارتفاع پرز، افزایش ضخامت و عمق کریپت شدند (01/0 p<). همچنین آن ها باعث افزایش فعالیت آنزیمی لوزالمعده و غلظت آنزیمی سرم شدند (01/0 p<)، اما مکمل سازی جیره ها با آنزیم باعث جبران این آسیب ها شد (01/0 p<). تغییر بیان ژن های انتقال دهنده مواد مغذی و تولید موسین برای جیره های آزمایشی در روده باریک معنی دار بود (01/0 p<). گندم و جو بدون آنزیم بیشترین بیان ژن انتقال مواد مغذی و تولید موسین را داشتند اما مکمل سازی با آنزیم باعث کاهش این مقادیر شد (01/0 p<). در کل استفاده از جیره های با کربوهیدرات غیرنشاسته ای مختلف بدون آنزیم باعث آسیب به عملکرد و صفات فیزیولوژیک جوجه ها شد، ولی مکمل سازی با آنزیم اثرگذاری منفی ایجادشده را خنثی کرد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، جوجه گوشتی، ریخت شناسی روده، فعالیت آنزیمی، کربوهیدرات غیرنشاسته ای
  • مازیار محیطی اصلی*، معین قناعت پرست رشتی، میثم توکلی الموتی صفحات 441-451
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر مکمل بستر بنتونیت سدیم و تراکم گله بر عملکرد و کیفیت بستر با استفاده از 252 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کامل تصادفی با شش تیمار به صورت فاکتوریل (2×3) و چهار تکرار انجام شد. عامل های آزمایشی شامل تراکم در واحد سطح (14؛ تراکم کم و 18؛ تراکم زیاد / پرنده در هر مترمربع) و سه سطح مکمل بستر بنتونیت سدیم (0، 2 و 4 کیلوگرم در هر مترمربع) بودند. افزایش تراکم سبب افت عملکرد رشد، افزایش رطوبت، pH، شمار اشریشیاکلی و اووسیست بستر، نمره زخم های روده ، زخم کف پا، مفصل خرگوشی و زخم سینه شد (01/0>P). رطوبت بستر و نمره زخم کف پا و مفصل خرگوشی با افزودن 2 کیلوگرم مکمل بستر کاهش یافت (01/0>P). افزودن چهار کیلوگرم بنتونیت سدیم سبب کاهش شمار اشریشیاکلی و نیتروژن بستر و بهبود افزایش وزن جوجه ها نسبت به گروه شاهد شد (01/0>P). اثر متقابل تراکم و مکمل بستر برای نمره زخم های کف پا و مفصل خرگوشی (35 روزگی) معنی دار بود (05/0>P) به طوری که در تراکم کم زخم های ناچیز بود و افزودن مکمل بستر تاثیری بر آن نداشت اما زخم های پا ناشی از تراکم بالا با افزودن 4 کیلوگرم مکمل بستر کاهش یافت. نتایج نشان می دهد که افزودن مکمل بستر بنتونیت سدیم تاثیر مثبتی بر عملکرد جوجه های گوشتی و کیفیت بستر داشت.
    کلیدواژگان: بنتونیت سدیم، تراکم پرنده، جوجه گوشتی، کیفیت بستر، عملکرد
  • علی وجدان حسن کیاده، محمد رکوعی*، غلام رضا داشاب، احمدرضا سیدعلیان صفحات 453-461
    هدف از این پژوهش برآورد روند و فراسنجه های ژنتیکی صفت بقاء در گوسفند بلوچی است. در این پژوهش از رکوردهای بقاء 27978 راس گوسفند بلوچی مرکز اصلاح نژاد دام کشور، در سال های 1358 تا 1388 استفاده شد. صفات موردبررسی شامل صفت بقاء از 1 تا 400 روزگی و بقاء از یک روزگی تا تاریخ حذف یا تا آخرین تاریخ ثبت شده بود. فراسنجه های ژنتیکی با دو مدل حیوانی (با و بدون محیط دائم مادری) با توجه به داده های سانسورشده راست و توزیع احتمال نمایی به روش نمونه برداری گیبس برآورد شد. عامل های ثابت موثر بر صفت بقاء در مدل حیوانی شامل تاثیر سال و ماه تولد، جنس، نوع تولد و گله بودند. میانگین وراثت پذیری افزایشی برای صفات بقاء از 1 تا 400 روزگی و بقاء از یک روزگی تا آخرین تاریخ رکوردبرداری در مدل 1 و 2 به ترتیب در محدوده 135/0-159/0 و 085/0- 168/0 برآورد شد. میانگین نسبت واریانس محیط مشترک مادری محاسبه شده برای صفت بقاء از 1 تا 400 روزگی 076/0 و بقاء از یک روزگی تا آخرین تاریخ رکوردبرداری 144/0 محاسبه شد. روند ژنتیکی بقاء بر پایه دو معیار موردبررسی به ترتیب 0005/0-، 0001/0- به دست آمد که نزدیک به صفر بود. وراثت پذیری برآوردشده نشان داد، که انتخاب ژنتیکی برای صفت بقاء می تواند موثر باشد و با توجه به اهمیت این صفت در سودآوری، بهتر است در برنامه های اصلاح نژادی این صفت استفاده شود.
    کلیدواژگان: روند ژنتیکی، صفت بقاء، فراسنجه های ژنتیکی، گوسفند بلوچی، نمونه گیری گیبس
  • فاطمه عزیز علی آبادی، حسن درمانی کوهی*، مهرداد محمدی صفحات 463-471
    این آزمایش به مدت 42 روز با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308، در قالب آزمون فاکتوریل 2×3 با سه سطح پروتئین (پایین، متوسط و بالا) و دو سطح نانو یاور (حاوی نانویاور و بدون آن) با شش تیمار و چهار تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار در قالب یک طرح کامل تصادفی انجام شد. اثرگذاری اصلی سطح پروتئین جیره در دوره آغازین و رشد بر خوراک مصرفی معنی دار بود (05/0P<). در رابطه با افزایش وزن روزانه نیز تنها اثرگذاری اصلی سطح پروتئین جیره در دوره آغازین، رشد و کل دوره معنی دار شد (01/0P<). در مورد ضریب تبدیل خوراک هم تنها اثرگذاری اصلی سطح پروتئین جیره در دوره آغازین معنی دار بود (01/0P<). اثر اصلی سطح پروتئین جیره برای وزن نسبی (درصد از وزن زنده) لاشه، ران، میزان چربی حفره شکمی و بورس معنی دار بود (05/0P<). از نظر عیار پادتن (تیتر آنتی بادی) علیه SRBC، در 28 روزگی اثر اصلی سطح پروتئین جیره و نانو یاور بر عیار پادتن تام، IgG و IgM معنی دار بود (05/0P<). سامانه ایمنی یاخته ای در پاسخ به تزریق PHA-P تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. به عنوان نتیجه گیری کلی، جیره های با سطوح بالای پروتئین توان بیشتری را به منظور بهبود عملکرد تولیدی و ایمنی جوجه ها در مقایسه با جیره های با سطوح متوسط و پایین از خود نشان دادند. افزون بر این، وجود نانو یاور منجر به تحریک پاسخ ایمنی هومورال جوجه های گوشتی شد.
    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، پروتئین، عملکرد، نانویاور، ویژگی های لاشه
  • نیما نادری، غلامرضا قربانی *، علی صادقی سفید مزگی صفحات 473-480
    هدف از این پژوهش تعیین ویژگی های فیزیکی، ترکیب شیمیایی و جداسازی زیربخش های پروتئینی تفاله های چغندرقند تولیدشده در ایران و مقایسه آن با مقادیر جدول های سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل بود. شمار 39 نمونه از سیزده کارخانه قند و شکر از سراسر کشور گردآوری و بررسی شد. توزیع اندازه ذرات نمونه ها با استفاده از غربال پنسیلوانیا تعیین شدند. نتایج نشان داد که تفاله های چغندرقند تولیدشده در کشور در مقایسه با مقادیر ارائه شده در جدول های سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل به طور معنی داری (01/0 > P) پروتئین خام (6/10 در برابر 8/9 درصد) و عصاره اتری (90/0 در برابر 60/0 درصد) بیشتر و ماده آلی (9/92 در برابر 7/94 درصد) و الیاف نامحلول در شوینده خنثی (6/40 در برابر 6/44 درصد) کمتر داشتند. افزون بر این، تفاله های چغندرقند در مقایسه با مقادیر ارائه شده در جدول های سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل پروتئین محلول (2/39 در برابر 5/26 درصد)، زیربخش پروتئینی A (6/35 در برابر 5/25 درصد)، 1B (6/3 در برابر 0/1 درصد) بیشتر و زیربخش پروتئینی 2B (7/11 در برابر 4/20 درصد) و 3B (2/37 در برابر 8/41 درصد) کمتری (بر پایه درصدی از پروتئین خام) داشتند (01/0>P). بر این پایه، تنها 25 و 10 درصد از نمونه های گردآوری شده به ترتیب از نظر پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی ارزشی همسان با مقادیر یادشده در جدول سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل داشتند. بنابراین، توصیه جدی می شود که تفاله چغندرقند پیش از متوازن کردن جیره ها توسط مشاوران تغذیه ای و یا پرورش دهندگان تجزیه شود یا دست کم از میانگین مقادیر گزارش شده در این آزمایش برای متوازن تر کردن بیشتر جیره ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: ترکیب شیمیایی، تفاله چغندرقند، ویژگی های فیزیکی
|
  • Fatemeh Dadkhah, Gholamali Nehzati Paqhaleh*, Mahdi Zhandi, Mojtaba Emamverdi Pages 329-335
    The aim of this research was the collection and freezing of honey bee sperm, Apis mellifera, as a trail and evaluating different semen extenders to improve sperm quality after freeze-thawing process as a first trail in Iran. Semen was collected using artificial insemination device. In this experiment three different extenders including; egg yolk (TEY), buffer and 0.5% soybean lecithin (TSL0.5) and buffer and 2% soybean lecithin (TSL2), were used. Collected semen samples were evaluated using microscope and then were diluted with extenders. Diluted samples were gradually cooled in a refrigerator to 5°C and immediately loaded into straws and then frozen in liquid nitrogen. Data were analyzed using the GENMOD procedure of SAS software and results were expressed as least square means. The results demonstrated higher (P
    Keywords: extender, freezing, honey bee, soybean lecithin, sperm
  • Mohammad Bagher Afshoon, Alinaghi Keshtkaran, Merdad Meamar*, Farhad Samadian Pages 337-347
    In this research the effects of different levels of oily and aqueous extracts of Chamomile flower on biochemical characteristics and quality of breast meat were examined. Using 400 broiler chicken (Cup 500) in to 5 treatments, with 4 replicates and 20 chickens per replicate chicken were daily treated with 85 and 128 mg per kg body weight aqueous extracts, and 14 and 21 mg per kg body weight of oily extracts in drinking water. In Day 21st and 42nd, (3 chicken per replicate) were randomly slaughtered and biochemical characteristics and quality of breast meat were examined. The results showed that the breast meat of crude fat amount in the chickens treated with 85 mg per kg body weight of aqueous extract, were significantly (P
    Keywords: aqueous, oily extracts, biochemical characteristics, broiler chickens, quality of the meat
  • Tahereh Abbasi, Malak Shakeri *, Mojtaba Zaghari, Hamid Kohram Pages 349-356
    This experiment was conducted to determin the effect of 25(H)D3 and K3 vitamins on immune system of Ross 308 broiler chicken in a completely randomized design with a 3×4 factorial arrangement with four replicates and 16 observation per replicate. Treatments included vitamine D3 (0, 0.4, 0.6 and 0.8 μg) and vitamin K3 (0, 2 and 6 μg). On day 180 g incubation 0.5 ml of treatment solution was injucted in fertile eggs. Male chicken were reared in experiment cages for a period of 42 days. To evaluate humoral immune system reaction 0.5 ml SRBC (10%) was injected on chickens’ breast muscle at the 28th and 35th day, thereafter chicken blood samples were taken on the 35th and 42nd day. In order to evaluate the cellular immune system reaction, Phyto-hemagglutinin (PHA) was injected in the curtain chickens toe on day 24 of rearing period and skin response were studied on 1 and 5 days after injection. The results showed that with increasing levels of vitamin K3, antibody titers against Newcastle were increased (P
    Keywords: antibody titers, cellular immunity, humoral immune response, inovo injection, synergistic effect of vitamins
  • Fatemeh Hosseini *, Omid Karimi, Niloofar Javaheri Pages 357-368
    Animal models are used to model the observations of animal performance that are genetically dependent.These models are considered as generalized linear mixed models and the genetic correlation structure of data is considered through random effects of breeding values. One goal of the mentioned models is to estimate variance components. In this research, an approximate Bayesian approach presented to estimate variance components in animal model and compared with the conventional Bayesian approach. A generated data set for hypothetical animal population with 1084 records was used. The observations are the animal's birth weight and the data includes dam ID, sire ID, sex and birth year. The effect of gender was considered as fixed effect and the effects of dam, animal and year of birth were used as random effect. Four different models were fitted by the conventional Bayesian approach and the appropriate model was selected by deviance information criteria. The approximate Bayesian approach was applied on it. Time consuming with a PC with configuration (Intel Core i7, 4GB, 2.7 GHz) was about 120 second for the conventional Bayesian approach and little than 10 second for the approximate Bayesian approach. Goodness of fit was computed by relative root mean squared error of prediction that was respectively 0.1568 and 0.1499 for conventional Bayesian and the approximate Bayesian approaches. T-test was used to illustrate lack of significant different to fit weight of animals between two approaches. The null hypothesis was accepted with p-value 0.98 that it shows mean of fitted animal weights for two approaches are equal.
    Keywords: animal model, approximate bayesian approach, breeding value, heritability
  • Hadi Atashi, Mohammad Moradi Shar E. Babak*, Hassan Mehrabani, Yegane, Seyed Reza Miraei, Ashtiani, Ghodratollah Rahimi, Mianji Pages 369-378
    The aim of this study was to investigate the association of bovine leukocyte antigen-DRB3 alleles with peripheral blood mononuclear cell (PBMC) proliferation in response to Staphylococcus aureus. The animals included in this study (n=347) were approximately of same age and comprised of F2 Holstein-Friesian ´ Charolais (n = 155), Holstein-Friesian backcross (F0 Holstein-Friesian dams crossed with unrelated F1 sires, n = 60), Charolais backcross (F1 dams crossed with F0 Charolais sire, n=46) and pure Holstein-Friesian (n = 86). A sequence-based typing method was used in order to determine the genotype of the animals at BoLA-DRB3 locus and a linear mixed model was used to evaluate the association of bovine leukocyte antigen-DRB3 alleles with peripheral blood mononuclear cell (PBMC) proliferation. Beside the BoLA-DRB3 alleles, fixed effects of genetic group and gender and random effect of sires were included into the statistical model. In this research, 27 alleles were found for BoLA-DRB3 gene. The results showed that alleles BoLA-DRB3*0101 and BoLA-DRB3*0902 significantly affected on the stimulation index of S. aureus–induced peripheral blood mononuclear cell proliferation (P
    Keywords: BoLA, DRB3, mastitis, peripheral blood mononuclear cell proliferation, Staphylococcus aureus
  • Somaye Panje Shiri, Moradpasha Eskandari Nasab, Mohammadbagher Zandi, Mohammad Hossein Moradi Pages 379-388
    The objective of this research was to estimate the genetic parameters and trend of somatic cell count in Holstein cows of Iran using test day records. The phenotypic the used data consisted of were consisting of 407167 first lactation test day records the which were collected by the center of Animal Breeding and Livestock Production Improvement center of Iran during 2009 to 2013. Somatic cell count was transformed to Somatic cell score using logarithm transformation method. The genetic parameters were estimated using random regression models with Bayesian statistical method based on Gibbs sampling. The results revealed that the observed trend for additive genetic variance and permanent environmental were similar high in early lactation compared to other days. The heritability was estimated between 0.023-0.065 for somatic cell score. Repeatability showed highest changes at the start and the end of lactation. Additive genetic correlations were estimated for days 5 and 305. The result showed high variation in genetic trend of somatic cell score in different years, without an specific trend.
    Keywords: Gibbs sampling, random regression model, somatic cell score, teest day recordes
  • Zeinab Manzari, Hassan Mehrabani Yeghaneh, Ardeshir Najati, Javaremi *, Mohammad Hossein Moradi, Mohsen Gholizadeh Pages 389-398
    Selective signatures in whole genome can help us to understand the mechanisms of selection and to identify the genomic regions that have been under natural or artificial selection during long years. The objective of this study was to identify the genomic regions that have been under artificial and natural selection in Baluchi and Zel sheep breeds. 143 sheep from Baluchi (N=96) and Zel breeds (N=47) have been genotyped using the Illumina ovine SNP50 BeadChip. Unbiased method of Weir and Cockerham’s FST (Theta) was used to detect the selection signatures in the R package. The results revealed seventeen genomic regions on 3, 4, 5, 7, 10, 11, 12, 13, 15, 18 and X chromosomes. Bioinformatics analysis demonstrated that some of these genomic regions overlapped with reported genes included in the development of the skeletal system and tail, cytology cells, immune system, sugar and energy metabolism and reproduction traits such as RPS6KA3, HOXB9, ESPL1, AAAS, FNDC3A genes. The results of the present study and the identified genomic regions can play an important role in study of the effect of the selection on population differentiation in two Baluchi fat-tailed and Zel thin-tailed breeds and subsequently, would direct us to identify the genomic regions associated with traits differentiate these breeds.
    Keywords: Baluchi sheep, Candidate genes, Positive selection, unbiased method of Weir, Cockerham's FST, Zel sheep
  • Soudabeh Moradi *, Arash Moradi, Zahra Zanganeh Pages 399-407
    This research was conducted to evaluate the effects of synthetic methionine replacement with herbal methionine (HM) on performance, blood biochemical parameters and carcass characteristics in broiler chicken. A total of 280 8-old Ross 308 male chicken were randomly assigned to 7 dietary treatments: control, in which 100% methionine requirement was supplied form DL-methionine, and in treatments 2 to 7, DL-methionine in control was replaced by 20, 40, 50, 60, 80 and 100% HM, respectively. Each treatment replicated 4 times (10 birds per each). Body weight at 21 and 42 d in broilers fed HM in levels up to 60% and 50% replacement was similar to those fed control diet, respectively. Experimental treatments had no significant impact on feed intake during the trial. No differences were observed in carcass percentage and relative weights of abdominal fat, breast, tights, liver, heart, thymus, lien, and bursa among the treatments. Herbal methionine replacement had no significant effect on blood total protein, globulin, uric acid and triglyceride content. Concentration of serum albumin was significantly elevated in birds fed diets contained 80% HM, whereas cholesterol content in treatment 100% HM and glucose content in treatments 60, 80 and 100% HM significantly reduced in compare to control (P≤0.05). In conclusion, it could be feasible to use herbal methionine in broiler diets as a replacement to supply a part of the methionine requirement without negatively affecting performance or carcass traits.
    Keywords: broilers, herbal methionine, performance, synthetic methionine
  • Hamideh Keshavarzi, Ali Sadeghi, Sefidmazgi *, Gholamreza Ghorbani, Rasoul Kowsar Pages 409-419
    This study was performed to investigate the incidence of abortion based on different definitions and, the effect of climate and herd size on abortion as well as its phenotypic trend. Using calving records collected from 16 dairy herds from years 2004 through 2014. Incidence rate and analysis of affecting factors on abortion were done using the FREQ and GENMOD procedures of SAS software, respectively. According to the definition of abortion as death and expulsion of fetus between 60-260 d, 100-260 d or 150-260 d of pregnancy, overall abortion incidence was 15.5%, 11.25% and 6.6%, respectively. Herd size, climate, parity, year and season of calving as well as the interaction of calving year × season and climate × calving year were associated with abortion (P
    Keywords: abortion, Climate, dairy cows, phenotypic trend
  • Ali Asadi, Ali Kiani *, Arash Azarfar, Ehsan Valipoor Pages 421-428
    In this research, effects of adding Methafix (containing malate and fumarate as organic acids) with or without Monensin in diet of fattening Farahani lamb's on performance, and plasma concentration of some metabolites and minerals were investigated. Twenty-four male lambs (4-6 months old, 35.9 ±7.4 kg) were randomly assigned to; 1) control diet (control), 2) control with 24 mg of Monensin/kg of DM (Monensin), 3) control with 4 g of Methafix/kg DM (Metafix) and 4) control with 24 mg of Monensin 4 g of Methafix/kg DM (Monensin㇫婾). Lambs’ performance and blood glucose, urea, total protein, calcium, phosphorous, sodium and potassium metabolites were determined in two biweekly periods at the beginning (first) and end (second) of fattening period. Except for feed efficiency, parameters of performance were not affected by treatments (P>0.05). Blood urea, total protein, sodium and potassium were not affected by treatments (P>0.05). Metafix increased blood concentration of calcium in comparison to control and Monensin (P
    Keywords: acidosis, dicarboxylic acids, ionospheres, ruminants
  • Akbar Yaghobfar *, Majid Kalantar, Faroborz Khajeali Page 429
    This experiment was conducted to evaluate the effect of different dietary enzyme supplemented non-starch polysaccharides on growth and physiological traits of broilers. 625 one day old Ross-308 broiler chickens were allocated randomly to 5 treatments with 5 replicates using a CRD statistical design through 1 to 21 and 22 to 42 days of rearing period. Treatments were included control, wheat, wheat enzyme, barley and barley enzyme. According to the results, effect of various diets with different source of NSP on growth traits was significant and wheat or barley diets supplemented with enzymes had higher means than those without enzymes (p
    Keywords: broilers, enzyme activity, gene expression, non, starch carbohydrate, villus morphology
  • Maziar Mohiti, Asli *, Moein Ghanaatparast, Rashti, Meysam Tavakoli, Alamooti Pages 441-451
    This experiment was conducted to determine the effects of sodium bentonite litter supplement and stoking density on performance and litter quality using a total of 252 broiler chicks in completely randomized design with 6 treatments which were arranged factorially (3×2) and 4 replicates. Experimental factors included: stocking density (14; low and 18; high /birds per m2) and three levels of sodium bentonite litter supplement (0, 2 and 4 kg/m2). Higher stocking density led to lower performance, higher moisture, pH, count of E.coli and oocysts in litter, intestinal lesions score, footpad and hock lesion scores and breast blister (P
    Keywords: broiler, litter quality, performance, sodium bentonite, stocking density
  • Ali Vojdan Hassan Kiyadeh, Mohammad Rokouei *, Gholam Reza Dashab, Ahmad Reza Seyedalian Pages 453-461
    The aim of this study was to estimate the genetic trend and genetic parameters of survival traits in Baluchi sheep using survival records from 27978 Baluchi sheep, which were collected by the Animal Breeding Center of Iran during1979 to 2009. Genetic parameters of lamb survival from 1 to 400 days of age and from 1 to the last recording date. Traits were estimated using animal model (with or without permanent environment of dam) for right censored data assuming an exponential distribution via Gibbs sampling. Effect of year and month of birth, sex, litter size and herd were assumed as fixed. The posterior mean of direct heritability for survival from 1 to 400 days of age and from 1 to the last recording date in first and second model ranged from 0.135- 0.158 and 0.085- 0.168, respectively. Posterior mean permanent variance ratio was 0.076 for survival from 1 to 400 days of age and 0.144 for survival from1 to last recording date. The genetic trend for these traits was −0.0005 and −0.001, respectively. Heritability for survival trait suggested that genetic selection for this trait would be effective in the breeding programs.
    Keywords: Baluchi sheep, genetic parameters, genetic trend, Gibbs sampling, survival trait
  • Fatemeh Aziz Ali, Abadi, Hassan Darmani Kuhi *, Mehrdad Mohammadi Pages 463-471
    An experiment was conducted on 240 one-day old Ross 308 broiler chicks using a completely randomized design in a 2×3 factorial arrangement with two levels of nano-adjuvant (with and without) and three levels of dietary protein (low, medium and high) during a 42 d experimental period. The main effect of protein density on feed intake was significant during the starter and grower periods (P
    Keywords: carcass characteristics, immune response, nano, adjuvant, performance, protein density
  • Nima Naderi, Gholam, Reza Ghorbani *, Ali Sadeghi Sefidmazgi Pages 473-480
    The aim of this study was to evaluate the physical characteristics, chemical composition and protein fractions of sugar beet pulp produced in Iran and comparing them with the tabular values of Cornell net Carbohydrate and Protein System. A total of 39 samples of 13 different sugar factories were sampled from Iran-wide. Particle size distributions of samples were determined using the Penn State Particle Separator. Results showed that collected samples of sugar beet pulp had significantly (P
    Keywords: chemical composition, physical characteristics, sugar beet pulps