فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقاله کامل
  • مجید آب روشن، بهمن زاهدی *، رضا سیاه منصور صفحات 1-9

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت های لاله واژگون (Fritillaria imperialis L.) در پنج منطقه از استان لرستان از چهل صفت ریخت شناختی (مورفولوژیکی) استفاده شد. در کل، 140 نمونه یا بوم جور (اکوتیپ) از پنج منطقه از سه شهر خرم آباد، الیگودرز و دورود در طی دو سال (بهار 1393 و 1394) گرد آوری و بررسی شدند. از هر منطقه سی نمونه تهیه شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین جمعیت ها از نظر بیشتر صفات اندازه گیری شده اختلاف معنی داری وجود دارد. در این بررسی تجزیه خوشه ایداده های استانداردشده صفات، به روش Ward و توان دو فاصله اقلیدسی، پنج جمعیت مورد بررسی را در سه خوشه گروه بندی کرد. در تجزیه به مولفه های اصلی ده مولفه معرفی شدند که در مجموع 34/85 درصد از تنوع صفات را توجیه می کنند. در مولفه اول، صفات طول برگ بالایی و طول برگ میانی ضریب بالا و مثبت داشت. گروه بندی ناشی از تجزیه خوشه ایبا نتایج تجزیه به مولفه های اصلی تایید شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که صفات ریخت شناختی می توانند تنوع را در بین جمعیت های لاله واژگون نشان دهند.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، صفات کمی، مولفه های اصلی
  • مجید اسمعیلی، رضا صالحی *، مصباح بابالار، محمدرضا طاهری، حسین محمدی صفحات 11-25

    در این پژوهش تاثیر پایه Ace و سطوح مختلف نیتروژن (60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) بر رشد رویشی، عملکرد، ویژگی های کیفی میوه، غلظت نیتروژن برگ و میوه طالبی رقم سمسوری در شرایط مزرعه ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1392 ارزیابی شد. افزایش میزان نیتروژن از 60 کیلوگرم به 120 کیلوگرم، موجب 4/23درصد افزایش در عملکرد کل بازارپسند شد، درحالی که با افزایش میزان نیتروژن از 120 کیلوگرم به 180 کیلوگرم در هکتار، عملکرد بازارپسند 7/19درصد کاهش یافت. عملکرد کل بازارپسند در گیاهان پیوندی در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی، 85/18درصد بیشتر بود. عملکرد تک بوته، شمار میوه و عملکرد بازارپسند در بوته در گیاهان پیوندی بالاتر از گیاهان غیرپیوندی بود. سفتی گوشت میوه در پاسخ به افزایش میزان نیتروژن، کاهش یافت و بالاترین میزان سفتی گوشت میوه در تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن خالص به دست آمد. درصد ماده خشک در میوه های برداشت شده از گیاهان پیوندی به طور معنی داری بالاتر از گیاهان غیرپیوندی بود. مواد جامد محلول وpH تحت تاثیر پیوند و میزان نیتروژن قرار نگرفت. طول ساقه نیز تحت تاثیر تیمار پیوند قرار گرفت و بالاترین طول ساقه (17/212 سانتی متر) در گیاهان پیوندی به دست آمد، درحالی که کمترین طول ساقه (56/173 سانتی متر) در گیاهان غیرپیوندی ثبت شد. غلظت نیتروژن در برگ و میوه گیاهان پیوندی در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی بیشتر بود. بر پایه نتایج، کاربرد روش پیوند و سطح بهینه نیتروژن (120کیلوگرم) می تواند موجب بهبود رشد و عملکرد در گیاه طالبی شود.

    کلیدواژگان: پایه کدو، پیوندک، طالبی، عملکرد
  • شاهین علیزاده، حمید حسن پور* صفحات 27-37

    زرشک یکی از ریز میوه ها است که به صورت خودرو در مناطق شمال غرب ایران رشد می یابد. ارزیابی ویژگی های میوه و بذر می تواند در انتخاب رقم های برتر سودمند واقع شود. هدف از این پژوهش بررسی شناخت بهتر ویژگی های ژنوتیپ های وحشی زرشک استان آذربایجان غربی به منظور کاربرد آن ها در برنامه های اصلاحی است. در آغاز مناطق و سپس ژنوتیپ های زرشک موجود شناسایی و نمونه برداری از آن ها صورت گرفت و بی درنگ به آزمایشگاه منتقل و صفاتی شامل طول و عرض میوه، بذر و برگ، رنگ و چگالی میوه اندازه گیری شد. تجزیه کلاستر به روش وارد (Ward) انجام شد. نتایج نشان داد که تنوع بالایی در برخی از صفات مانند وزن و طول میوه، عرض بذر، و صفات مرتبط به رنگ وجود دارد. ژنوتیپ SH14 نسبت به دیگر ژنوتیپ های بررسی شده بزرگ ترین میوه را دارد. صفات مرتبط با برگ از جمله طول و عرض برگ همبستگی معنی داری با صفات مرتبط با میوه مانند وزن و اندازه میوه و طول و عرض بذر دارند. سه عامل اصلی نزدیک به 68 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. در تجزیه کلاستر ژنوتیپ های زرشک به چهار گروه اصلی تقسیم شدند. ژنوتیپ های موجود در گروه A دارای بیشترین میانگین صفت طول دم میوه و شاخص های a* و b* رنگ را داشتند. شاخص هیو نیز در جداسازی گروهB نقش مهمی داشت. ژنوتیپ های بی بذر نیز در گروه C قرار گرفتند. ژنوتیپ های موجود در گروه D نیز میانگین صفات طول و عرض برگ و شمار بذر بالاتری بودند. نتایج به دست آمده ممکن است برای برنامه های اصلاحی و معرفی رقم در زرشک سودمند باشد.

    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، زرشک، صفات مورفولوژیکی، همبستگی
  • علی محمد خورشید دوست*، فریبرز زارع نهندی، اعظم خلیلی صفحات 39-47

    در این پژوهش داده های اقلیمی سال 1389 از ایستگاه های هواشناسی ساری، آمل، قراخیل، بابلسر و گلوگاه شامل فراسنجه های اقلیمی دما، بارش، رطوبت نسبی، بیشینه سرعت باد، شمار ساعت های آفتابی و روز های یخبندان گرد آوری شد. برخی داده های کیفیت میوه شامل وزن، حجم، اسیدیته و غیره نیز در آزمایشگاه اندازه گیری شد. بررسی ویژگی های کیفی میوه در ایستگاه های مورد بررسی نشان داد، ویژگی های اندازه گیری شده تحت تاثیر فراسنجه های دما، بارش و رطوبت نسبی قرار گرفتند. ایستگاه های مورد بررسی بر پایه ویژگی های کیفی میوه و فراسنجه های اقلیمی در دو گروه A (گلوگاه و قراخیل) و B (ساری، آمل و بابلسر) جای گرفتند. میوه های تولیدی از باغ های مرکبات ایستگاه های گروه A اسیدیته، وزن و ضخامت پوست بیشتری نسبت به گروه B داشتند، درحالی که میوه های تولیدی از باغ های گروه B، ویتامین ث، وزن گوشت، حجم و وزن میوه بیشتری نسبت به گروه A داشتند. دیگر ویژگی های اندازه گیری شده تحت تاثیر فراسنجه های اقلیمی قرار نگرفتند.

    کلیدواژگان: اقلیم، فراسنجه های بیوکلیماتیک، کیفیت محصول، مرکبات
  • داود هاشم آبادی* صفحات 49-59

    به منظور بررسی تاثیر آب مغناطیس شده روی گیاه زینتی پروانش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با شانزده تیمار در سه تکرار اجرا شد. عامل های آزمایش شامل چهار نوع آب (آب شهر مغناطیس شده، آب شهر، آب چاه مغناطیس شده و آب چاه) و چهار دورهای آبیاری (دو روز یک بار، چهار روز یک بار، شش روز یک بار و هشت روز یک بار) بود. بنابر نتایج به دست آمده کمترین زمان تا گلدهی پروانش (20/45 روز)، بیشترین شمار گل (96/17 گل)، بیشترین شمار برگ (88/165)، بیشترین شمار شاخه (44/17)، بیشترین ارتفاع بوته (71/21 سانتی متر) و همچنین بیشترین قطر ساقه گل دهنده (95/6 میلی متر) و کمترین نشت یونی (96/55 درصد) در تیمار آبیاری دو روز یک بار با آب شهر مغناطیس شده به دست آمد. تیمارهای آبیاری دو روز یک بار با آب چاه و شهر مغناطیس شده به ترتیب با 19/6 و 25/6 نانومول در هر گرم وزن تر کمترین و آبیاری هشت روز یک بار با آب شهر و چاه مغناطیس نشده با 7/9 و 45/9 نانومول در هر گرم وزن تر بیشترین میزان مالون دی آلدئید را در بین تیمارها به خود اختصاص دادند. بیشترین و کمترین فعالیت سوپراکسیددیسموتاز به ترتیب مربوط به تیمارهای آبیاری هشت روز یک بار با آب چاه مغناطیس شده (75/59 واحد آنزیم در گرم وزن تر) و آبیاری هشت روز یک بار با آب چاه (86/10 واحد آنزیم در گرم وزن تر) بود. بیشترین فعالیت POD با 04/6 نانومول در هر گرم وزن تر در تیمار آبیاری شش روز یک بار با آب چاه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، نشت یونی، مالون دی آلدئید، Catharanthus roseus
  • معصومه لایق حقیقی، معظم حسن پور اصیل، بهلول عباس زاده* صفحات 61-71

    در این پژوهش صفات مورفولوژیک درمنه دشتی برداشت شده از سه نقطه رویشگاه طبیعی دارای خاک متفاوت، از 35 کیلومتری شمال قم در مرحله گل دهی کامل شامل: ارتفاع گیاه، شمار پنجه، قطر بزرگ و کوچک تاج پوشش، طول و وزن ریشه، میزان قندهای محلول، پرولین، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، کلر، آهن و درصد اسانس اندازه گیری و مقایسه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد، بین نقاط برداشت در سرشاخه گل دار، وزن ساقه، وزن ریشه، وزن کل ماده خشک، قندهای محلول، پرولین، سبزینه (کلروفیل) کل، سبزینهa، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلر، سبزینه b و کلسیم اختلاف آماری معنی دار مشاهده شد. مقایسه میانگین نمونه ها نشان داد که حداکثر عملکرد سرشاخه گل دار 3/48 گرم بر بوته، وزن سرشاخه کل 5/173 گرم بر بوته، وزن ریشه 2/70 گرم بر بوته و وزن کل ماده خشک 6/243 گرم بر بوته و حداکثر درصد اسانس 75/0درصد بود. حداکثر قندهای محلول 68/0 میلی گرم بر لیتر، پرولین 17/1 میلی گرم بر لیتر، سبزینه کل 81/0 میلی گرم بر لیتر، سدیم 8/8 پی پی ام، پتاسیم 7/15 پی پی ام، منیزیم 7/4 پی پی ام، کلسیم 86/22 پی پی ام و کلر 2/35516 پی پی ام بودند. نتایج همبستگی صفات نشان داد که قندهای محلول با پرولین و کلر همبستگی مثبت معنی دار داشت و با سبزینه کل، سبزینه a و سبزینه b همبستگی منفی معنی دار داشت. پرولین با کلر (**82/0=r) همبستگی مثبت معنی دار داشت. نتایج نشان داد که درمنه دشتی گیاهی متحمل به شوری کم بوده و با افزایش اسمولیت های تنظیم کننده، نسبت به شوری تحمل نشان داده و عملکرد اندام های هوایی با افزایش شوری به شدت کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: درمنه دشتی، پرولین، قندهای محلول، عنصرهای کانی، ICP
  • شیرین دیانتی دیلمی *، محسن کافی، سید علیرضا سلامی صفحات 73-83

    برای بهینه سازی جوانه زنی بذر ارکیده خربقی معمولی، از دوازده سطح تیمار مختلف قندی (ساکارز، فروکتوز، گلوکز و دو ترکیب از قندهای فروکتوز و ساکارز) به همراه دو سطح تیمار نیتروژن آلی (2 گرم در لیتر پپتون) در محیط کشت فاست استفاده شد. نتایج نشان داد تیمارهای قندی ترکیب 2 فروکتوز- ساکارز (H12)، 10 گرم در لیتر ساکارز (H8)، 20 گرم در لیتر گلوکز (H2) و ترکیب 1 فروکتوز- ساکارز (H11) بدون اختلاف معنی دار به ترتیب بهترین تاثیر را بر درصد جوانه زنی و تیمارهای ترکیب 1 و 2 فروکتوز-ساکارز (H11 و H12) بهترین تاثیر را در رشد پداژه نما ها داشتند. تیمارهای ترکیب 2 فروکتوز- ساکارز، 20 گرم در لیتر گلوکز و 10 گرم در لیتر ساکارز (H12P2، H2P2 و H8P2) که همگی 2 گرم در لیتر پپتون داشتند، بهترین ترکیب برای جوانه زنی ناهمزیست بذر (به ترتیب با میانگین جوانه زنی 6/79درصد، 6/74درصد و 2/71درصد) بودند. تیمار 30 گرم در لیتر ساکارز (H10P2) بهترین ترکیب برای رشد پداژه نما ها (3/17میلی متر) بود. در مجموع می توان گفت نوع قند و مواد آلی بر درصد جوانه زنی بذر به صورت ناهمزیست و نیز بر رشد بعدی گیاهچه های پداژه نمای این گونه تاثیر معنی دار دارند. بنابراین می توان با استفاده از ترکیبی مناسب از آن ها درصد جوانه زنی و رشد گیاهچه های این گونه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: ارکیده بومی ایران، پپتون، ثعلب خاکروی، رشد پداژه نما، کشت درون شیشه ای، کربوهیدرات (قند)
  • رضا سوخت سرایی، علی عبادی*، سید علیرضا سلامی، حسین لسانی صفحات 85-98
    به منظور بررسی واکنش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی رقم های انگور تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه رقم انگور غیرپیوندی بی دانه سفید، چفته و یاقوتی و چهار تیمار خشکی در حد 3/0- (شاهد)، 6/0- (ملایم)، 1- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک، در سه تکرار در سال 1392 به اجرا درآمد. در این آزمایش گیاهان دوساله انگور در گلدان های 20 لیتری (قطر گلدان 28 سانتی متر و ارتفاع گلدان 60 سانتی متر) محتوای خاک لومی- شنی در فضای آزاد (مزرعه) کاشته شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که در رقم بی دانه با افزایش سطوح تنش خشکی، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، میزان سبزینه (کلروفیل) a و b کاهش یافت ولی میزان نشت یونی، تجمع مالون دی آلدیید(MDA)، فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز (LOX) که مسیول پراکسیداسیون اسیدهای چرب غشا است به همراه میزان پراکسید هیدروژن (H2O2) افزایش یافتند. همچنین در فعالیت آنزیم های پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) شامل کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گایکول پرکسیداز و ظرفیت پاداکسندگی کل (DPPH) تغییر معنی داری مشاهده نشد که نشان دهنده این واقعیت است که رقم بی دانه سفید تحت تنش خشکی کمترین میزان انسجام غشایی را دارد. رقم چفته نیز بالاترین میزان RWC و میزان سبزینه a و b در مقایسه با رقم های بی دانه سفید و یاقوتی را داشت. برخلاف رقم بی دانه سفید، رقم های چفته و یاقوتی در سطوح تنش خشکی توانایی بالاتری در حفظ انسجام غشایی داشتند و میزان بالاتری از فعالیت آنزیم های پاداکسنده CAT، APX،GPX ، به همراه تجمع پایین H2O2 را داشتند. با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که رقم چفته و در مراحل بعد رقم یاقوتی پتانسیل بالاتری برای رویارویی با شرایط کم آبی در مقایسه با رقم بی دانه سفید دارند.
    کلیدواژگان: انسجام غشایی، انگور، تنش خشکی، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • زهرا خنامانی، سید حسین میردهقان*، محمد حسین شمشیری، حسین حکیم آبادی صفحات 99-112
    یکی از راهکار های افزایش ماندگاری فراورده های باغبانی، کاربرد پیش و پس از برداشت پلی آمین ها است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر پلی آمین پوتریسین بر کیفیت پسته تازه در دوره های انبارداری انجام شده است. پسته های تازه رقم های فندقی و کله قوچی به روش غوطه‏وری در محلول‏های پوتریسین (0، 1 و 2 میلی‏مولار) به مدت هشت دقیقه تیمار شدند و پس از خشک شدن در بسته (ظرف های پلاستیکی) قرارگرفته و در دمای 1±5/1 درجه سلسیوس سردخانه نگهداری شدند. نتایج به دست آمده از آزمایش نشان داد، پس از 45 روز انبارداری تیمار پوتریسین 2 میلی مولار با میانگین 97/1 درصد کمترین میزان کاهش وزن را نسبت به شاهد (95/3 درصد) نشان داد. تیمار پوتریسین 2 میلی مولار با میانگین 3/2 کیلوگرم نیرو موثرترین تیمار برای حفظ سفتی بوده است. در پایان زمان انبارداری، تیمارهای پوتریسین سبب کاهش آلودگی میکروبی در هر دو رقم شدند. در دوره نگهداری نیز تیمار پوتریسین 2 میلی مولار پس از گذشت 45 روز از آغاز انبارداری با میانگین  log cfu g-132/1 کمترین و نمونه های شاهد با میانگین  log cfu g-115/3 بیشترین میزان آلودگی را نشان دادند. پسته های تازه تیمارنشده افزایش در میزان اسیدیته، پراکسید، طعم و مزه نامطلوب (تندی)، کاهش در میزان قند، شاخص های مختلف رنگ را نشان دادند. همه این تغییرپذیری ها به صورت معنی‏داری تحت تاثیر تیمارهای پوتریسین به تاخیر افتادند.
    کلیدواژگان: فندقی و کله قوچی، عمر قفسه ای، سفتی، فعالیت میکروبی، کاهش وزن
  • روح انگیز نادری، محمدرضا طاهری*، شاداب رفاهی صفحات 113-122
    ازآنجایی که در نظام بام سبز گسترده (Extensive green roof) شرایط سخت و ویژه ای از نظر محیطی برای گیاهان ایجاد می شود، باید در انتخاب گیاه دقت کافی را به عمل آورد تا بتوانند در آن شرایط عملکرد مورد نظر ما را داشته باشند. به منظور معرفی گونه مناسب و بررسی اثر تیمارهای آبیاری و عمق و نوع محیط کشت روی آن ها در این پژوهش، گیاهان را در جعبه هایی کشت کرده و آن ها را به مدت پنج ماه (تیر-آبان) روی بام یک ساختمان یک طبقه قرار دادیم. گیاهان انتخاب شده شامل، چمن یال اسبی (Ophiopogon jaburan)، فرانکنیا (Frankenia thymifolia)، کارپوبروتوس (Carpobrotus edulis) از سه خانواده متفاوت بودند. آن ها را در جعبه هایی به عمق های 10 و 20 سانتی متر و در محیط کشت های پیت دار و بدون پیت در شرایط آبیاری مرطوب و خشک قرار دادیم. گیاهان از نظر عامل های ریخت شناختی یا مورفولوژی کیفیت ظاهری، طول و سطح پوشش ارزیابی شدند. نتایج نشان داد، بیشترین کیفیت، سطح پوشش و طول در هر سه گیاه مربوط به تیمارهای عمق 20 سانتی متر و محیط کشت پیت دار و آبیاری مرطوب است ، اما باید توجه شود که گیاهان تحت تیمارهای عمق 10 سانتی متر و محیط کشت بدون پیت و آبیاری خشک نیز به کیفیت، سطح پوشش و طول قابل قبولی رسیدند اما در زمانی طولانی تر، ازآنجاکه در نظام بام سبز گسترده نیازمند کمترین عمق و کمترین مراقبت و هزینه های نگه داری هستیم می توان این شرایط را مناسب دانست. در مقایسه سه گیاه، گیاهان کارپوبروتوس و فرانکنیا نسبت به یال اسبی عملکرد بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: بام سبز گسترده، خشکی، سطح پوشش، گونه های گیاهی
  • امین صادقی، فاطمه نصیبی*، همایون فرهمند، فخر السادات حسینی تربتی صفحات 123-131
    در این بررسی آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار برای بررسی تاثیر غلظت های مختلف هیدروژن پراکسید (600،400،200 میکرومولار) بر عمر گلجایی (vase life) و بهبود کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده آلسترومریا انجام شد. همه غلظت های به کاررفته هیدروژن پراکسید (H2O2) عمر گلجایی را افزایش داد که بیشترین عمر گلجایی در تیمار هیدروژن پراکسید 600 میکرومولار مشاهده شد که هفت روز بیشتر از گل های شاهد بود. هیدروژن پراکسید همچنین باعث کاهش پژمردگی گلچه ها، میزان MDA و کاهش هدررفت آب در مقایسه با گل های شاهد شد. درحالی که فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز وگایاکول پراکسیداز را در گلبرگ ها افزایش داد. فعالیت آنزیم کاتالاز تنها در تیمار 600 میکرومولار افزایش معنی دار داشت. سنجش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز نشان داد که هیدروژن پراکسید فعالیت این آنزیم را در گلبرگ ها به میزان معنی داری نسبت به گل های شاهد کاهش داده است. داده های به دست آمده از این پژوهش نشان داد، کاربرد هیدروژن پراکسید برون زا در غلظت های بهینه به عنوان یک مولکول سیگنال عمل کرده و از راه کاهش پراکسیداسیون لیپید، القاء فعالیت آنزیم های پاداکسنده (آنتی اکسیدان) و جلوگیری از فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز باعث افزایش عمر گلجایی و بهبود کیفیت پس از برداشت گل آلسترومریا شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسنده، پراکسیداسیون لیپید، عمر گلجایی، هیدروژن پراکسید
  • داریوش رمضان، معظم حسن پور اصیل*، رضا صالحی، حسین دهقانی سانیچ صفحات 133-148
    در این بررسی، طالبی تو سبز ساوه ای پیوندشده روی فرو-آر-ذ (Ferro-RZ)، شینتوزا (Shintozwa)، همراه با گیاهان طالبی خود پیوندی و طالبی غیر پیوندی با سه رژیم آبیاری شامل 100 درصد (شاهد)، 80 درصد و 60 درصد (بر پایه تخلیه رطوبتی آسان خاک) که به ترتیب 21/5792، 20/4815 و 60/3867 مترمکعب آب در هکتار به مدت 84 روز پس از انتقال نشاء، به صورت آزمایش صحرایی با طرح آماری کرت های خردشده در قالب بلوک کامل تصادفی در کرج اجرا شد. تجزیه واریانس مربوط به فنول کل و کل مواد جامد محلول میوه نشان داد که تفاوت معنی داری بین پایه های مورد آزمایش وجود ندارد. بیشترین (07/68 درصد) و کمترین (09/59 درصد) شاخص آماس یاخته ای برگ به ترتیب در طالبی تو سبز ساوه ای پیوندی با پایه تجاری کدوی شینتوزا و طالبی خود پیوندی مشاهده شد. همچنین با کاهش حجم آبیاری ظرفیت پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) میوه افزایش یافت، درحالی که تفاوت معنی داری از نظر میزان ویتامین ث میوه ها وجود نداشت. همچنین تفاوت معنی داری در کارایی نظام نوری 2 (فتوسیستم II) بین پایه های کدو و گیاهان شاهد (غیر پیوندی و خود پیوندی) وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین (22/31 تن در هکتار) و کمترین (85/23 تن در هکتار) عملکرد کل در هکتار به ترتیب به گیاهان پیوندی با پایه شینتوزا و گیاهان خود پیوندی اختصاص داشت. بررسی محتوای عنصرهای کانی برگ گیاهان نشان داد که درصد افزایش نیتروژن کل برگ در ترکیب پیوندی طالبی تو سبز ساوه ای روی پایه های دورگه (هیبریدی) فرو و طالبی تو سبز ساوه ای روی شینتوزا در مقایسه با شاهد (طالبی تو سبز ساوه ای غیر پیوندی) به ترتیب 14/18 و 02/19 درصد بود.
    کلیدواژگان: پایه های تجاری کدو، عملکرد، عنصرهای کانی، کارایی مصرف آب
  • فرحناز هوشیدری*، فاطمه سفیدکن، محمود نادری صفحات 149-159
    گونه گیاهی Satureja avromanica Maroofi یکی از گونه های انحصاری تیره Lamiaceae  یا نعنا است. در این تحقیق به منظور بررسی کمیت و کیفیت اسانس سرشاخه گلدار گیاه در حالت زراعی و مقایسه با نمونه خودرو،  بذر گیاه از رویشگاه گردآوری و پاییز همان سال در شاسی فضای بازکشت شد سپس نشاها به مزرعه منتقل شد. اندام های هوایی گیاه در مرحله گلدهی کامل از رویشگاه و همچنین طی دو سال پی درپی از مزرعه گردآوری و پس از خشک کردن در سایه به روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. ترکیب های تشکیل دهنده اسانس به کمک دستگاه های GC و GC/MS شناسایی شد. در این اسانس در سال های اول و دوم کشت به ترتیب 16و14 ترکیب شناسایی شد که به ترتیب درمجموع 4/93 و 1/90درصد از اسانس را تشکیل می دهند. بازده اسانس نمونه رویشگاهی 4/1% بود. بازده اسانس نمونه کشت شده درسال اول و دوم به ترتیب 17/0 %و21/0% بود. ترکیب های عمده اسانس در سال اول تیمول (3/32%)، کارواکرول (6/23%)، پارا سیمن (1/18%)،گاما ترپینن (4/5%) و در سال دوم تیمول (7/12%)، کارواکرول (3/48%)، پارا سیمن (9/9%)، گاما ترپینن (4/8%) بود. در سال دوم میزان تیمول در اسانس به حدود نصف (7/12%) کاهش یافت درحالی که میزان کارواکرول حدود دو برابر (3/48%) افزایش یافت. پاراسیمن (9/9%) نیز نزدیک به نصف شد درحالی که گاماترپینن (4/8%) کمی افزایش یافت. در اسانس نمونه رویشگاهی 11 ترکیب شناسایی شد که درمجموع 3/97 درصد از اسانس را تشکیل دادند. بازده اسانس 4/1% بود و ترکیب های عمده آن شامل تیمول (9/83%)، کارواکرول (2/5%) و پاراسیمن (9/3%) بود. کاهش بازده اسانس  و ترکیب های فنلی در مزرعه نسبت به رویشگاه محرز است اما افزایش ترکیب های فنلی در سال دوم نسبت به سال اول می تواند ناشی از سازگاری این گونه به شرایط محیطی مزرعه باشد.
    کلیدواژگان: Satureja avromanica، تیمول، کارواکرول، کردستان، کشت
  • محمد جواد کرمی، سعید عشقی*، عنایت الله تفضلی صفحات 161-174
    امروزه کشت انگور در مناطق نیمه گرم استان فارس توسعه یافته است، اما تنش گرمایی به عنوان یک محدودیت مهم برای موفقیت کشت و کار انگور در این مناطق مطرح است. این پژوهش با هدف دستیابی به رقم یا رقم های متحمل به تنش گرمایی در موستان روی تاک های سه ساله رقم های رطبی، عسکری، منقا و فلیم سیدلس در منطقه نیمه گرمسیر قیر و کارزین استان فارس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و شمار سه تاک در هر کرت آزمایشی به مدت دو سال انجام شد. میزان انواع سبزینه (کلروفیل) ها، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، دمای برگ و تبادلات گازی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد، تفاوت معنی داری بین رقم های در نشت یونی، میزان E، gs، A/Ci، نورساخت (فتوسنتز) و دمای برگ وجود دارد و برای دیگر صفات اختلاف معنی داری مشاهده نشد. اثر گرما بر تعرق برگ در رقم های مختلف متفاوت بود. گرما موجب افزایش یکسان در غلظت دی اکسید کربن درون محفظه روزنه در همه رقم ها شد. همچنین گرما موجب کاهش در هدایت روزنه ای و نورساخت در همه رقم های شد. رقم فلیم سیدلس در گرمای 45 درجه سلسیوس میزان نورساخت مناسبی داشت که نشان دهنده تحمل نسبی این رقم به گرمای شدید است. رقم رطبی با نورساخت به نسبت مناسب تحمل گرمایی متوسطی داشت. نورساخت در رقم های عسکری و منقا به شدت کاهش یافت که نشان می دهد، در مقایسه با رقم های فلیم سیدلس و رطبی به تنش گرمایی حساس تر هستند.
    کلیدواژگان: تبادلات گازی، تحمل گرمایی، تنش گرمایی، نورساخت، هدایت روزنه ای
  • مسعود فتاحی، محمد حسین شمشیری*، شیرین نصراله پورمقدم صفحات 175-189
    این پژوهش برای تعیین اثر همزیستی قارچ میکوریز آربسکولار (Glomus mosseae) و مقایسه سه پایه پسته از نظر جذب و توزیع عنصرهای غذایی فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر، روی و مس در تنش شوری انجام شد. بدین منظور آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه عامل: میکوریز (میکوریز و بدون میکوریز)، شوری آب آبیاری (5/0، 5، 10 و 15 ds/m) و پایه (سرخس، ابارقی و بنه باغی) اجرا شد. نتایج نشان داد، سطوح مختلف شوری موجب کاهش همزیستی و جذب عناصر (فسفر، پتاسیم، کلسیم، روی و مس) در پایه ها شد و با افزایش سطح شوری تجمع سدیم و کلر در ریشه و شاخساره افزایش یافت. توزیع عنصرها تحت تاثیر تیمار میکوریز قرار گرفت به طوری که میزان عنصرهای فسفر، پتاسیم، سدیم و کلر در ریشه کمتر از شاخساره بود. گیاهان دارای میکوریز در مقایسه با گیاهان بدون میکوریز غلظت بالاتری از فسفر، پتاسیم، کلسیم و روی داشتند همچنین غلظت سدیم و کلر در گیاهان میکوریزی کمتر از گیاهان بدون میکوریز بود. در مجموع همزیستی پایه های پسته با میکوریز سبب افزایش مقاومت به تنش شوری شد که دست کم می توان بخشی از آن را به افزایش جذب برخی از یون های کانی کم تحرک مانند فسفر و روی و فراهم نمودن تنظیم اسمزی بیشتر نسبت داد. پایه بنه باغی نسبت به دو پایه دیگر محتوای سدیم و کلر کمتری در ریشه و شاخساره داشت که می تواند دلیلی برای مقاومت بیشتر این پایه در مقایسه با دو پایه دیگر در برابر شوری آب آبیاری باشد.
    کلیدواژگان: پسته، تنش شوری، عنصرهای غذایی، میکوریز
  • رحمت الله غلامی، حسن ساری خانی*، عیسی ارجی صفحات 191-201
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر کم آبیاری بر ویژگی های رویشی و زایشی سه رقم زیتون روغنی 14 ساله به نام های روغنی، آمفی سیس و میشن در ایستگاه پژوهشی زیتون دالاهو سرپل ذهاب تحت تاثیر سه رژیم آبیاری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری به میزان 100 درصد تبخیر و تعرق (شاهد)، آبیاری به میزان 60 درصد نیاز آبی (کم آبیاری مداوم) و کم آبیاری تنظیم شده (60 درصد نیاز آبی به همراه عدم آبیاری در طول مدت سخت شدن هسته و تغییر رنگ میوه) درختان زیتون طی فصل رشد بودند. نتایج نشان داد، تیمار کم آبیاری تنظیم شده در مقایسه با تیمار کم آبیاری مداوم در کل فصل باعث افزایش وزن میوه، طول میوه، وزن تر و خشک گوشت، درصد رطوبت میوه، وزن خشک هسته و طول هسته در رقم های مختلف زیتون مورد آزمایش شد. از نظر قطر میوه، نسبت وزن خشک گوشت به هسته، درصد گوشت و درصد روغن در ماده تر بین رژیم های آبیاری تفاوت معنی داری وجود نداشت. درصد روغن در ماده خشک به طور معنی دار تحت تاثیر تیمارهای آبیاری قرار گرفت، به طوری که بیشترین درصد روغن در ماده خشک (67/37 درصد) در رقم روغنی در کم آبیاری مداوم مشاهده شد. همچنین در این رقم در تیمار کم آبیاری مداوم عملکرد روغن در هکتار در مقایسه با تیمارهای آبیاری کامل و کم آبیاری تنظیم شده افزایش یافت. در رقم آمفی سیس، عملکرد روغن در تیمار کم آبیاری تنظیم شده با تیمار آبیاری کامل اختلاف معنی داری نداشت. به طورکلی واکنش هر سه رقم به تیمارهای آبیاری متفاوت بود و رقم آمفی سیس به عنوان رقم برتر تحت تاثیر کم آبیاری تنظیم شده معرفی می شود. در رقم پر رشد (میشن) تاثیر کاهش آبیاری شدیدتر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رقم های روغنی، زیتون، کم آبیاری تنظیم شده، ویژگی های کمی و کیفی میوه
  • فهیمه نصر، ولی ربیعی*، فرهنگ رضوی، اورنگ خادمی صفحات 203-217
    عمر کوتاه و حساسیت به سرمازدگی بزرگ ترین مشکل پس از برداشت رقم های خرمالو است. از جمله تیمارهای موثر در افزایش ماندگاری پس از برداشت میوه ها استفاده از فناوری نانو است. در این پژوهش تاثیر به کارگیری ظرف های نانو سیلیکات، ظرف های پلی اتیلن معمولی و بدون بسته بندی (شاهد) بر حفظ خواص کیفی میوه خرمالو رقم کرج در چهل روز انبارداری آن در دمای 1 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد بررسی شد. در مدت های 20 و 40 روز میوه ها از انبار سرد خارج و پس از سه روز نگهداری در دمای معمولی به عنوان عمر قفسه ای ویژگی هایی همانند شاخص سرمازدگی، درصد کاهش وزن، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول کل، اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون)، میزان آسکوربیک اسید، محتوای تانن محلول، کاروتنویید کل، فلاونویید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) کل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، بسته بندی نانو در هر دو مدت انبارداری در مقایسه با ظرف های پلی اتیلن معمولی و شاهد موجب حفظ بهتر خواص کیفی، میزان آسکوربیک اسید، میزان تانن محلول، فلاونویید کل و فعالیت پاداکسندگی میوه در دوره انبارداری شد. همچنین میوه های خرمالوی بسته بندی شده با نانو سیلیکات کمترین شاخص سرمازدگی (01/0 درصد)، کاهش وزن (32/1 درصد) و بیشترین میزان سفتی (33/5 نیوتن بر سانتی مترمربع) را داشتند. بنابراین استفاده از ظرف های حاوی نانو ذرات در افزایش ماندگاری پس از برداشت و حفظ کیفیت میوه خرمالو موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: پاداکسنده کل، تانن محلول، خرمالو (Diospyros kaki Thunb)، فلاونوئید، نانوکمپوزیت
  • نرگس مجتهدی* صفحات 219-228
    روش ریزپیوندی در گیاهان چوبی به منظور تولید گیاهان بدون بیماری، بازجوان سازی (Rejuvenation)، بررسی موثرتر سازگاری پایه و پیوندک و افزایش غیرجنسی همسانه (کلون) ها استفاده شده است. آزمایش هایی با هدف بررسی و انتخاب محیط کشت مناسب پس از انجام ریزپیوندی، تاثیر نوع پایه و پیوندک، مدت زمان پس از واکشت (پیوندک) در موفقیت ریزپیوندی و همچنین مقایسه روش ریزپیوندی پسته در شرایط درون شیشه (in vitro) و برون شیشه ای (in vivo) انجام شد. برای انجام آزمایش ها در شرایط درون شیشه ای، در آغاز نسبت به افزایش پایه ها و پیوندک ها (پایه بادامی زرند و رقم های اوحدی، اکبری و احمد آقایی) اقدام شد. برای انجام آزمایش های ریزپیوندی در شرایط آزاد (in vivo)، تنها از بذرهای بادامی زرند به عنوان پایه استفاده شد. درصد ریزشاخه های باززاشده (درصد گرفتن پیوند)، تولید پینه (کالوس) در محل پیوند و شمار برگ مهم ترین صفات بررسی شده بودند. نتایج نشان داد که نوع پایه و پیوندک بر میزان موفقیت ریزپیوندی موثر است. محیط کشت مناسب برای استقرار پایه ها، محیط کشت پایه MS همراه با 2 میلی گرم نفتالن استیک اسید، بهترین محیط برای استقرار پایه ها پس از ریزپیوندی است و باعث کاهش میزان پینه در محل پیوند و کاهش رشد مریستم (مریستم) جوانه های جانبی پایه می شود. مدت زمان پس از واکشت (پیوندک ها) در میزان گیرایی پیوند اثر معنی داری نداشت. پیوندک های آزاد و کشت بافتی تفاوتی نداشتند و می توان از پیوندک های کشت بافتی برای پیوند روی پایه های بذری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پایه، پسته، پیوندک، درون شیشه ای، ریزپیوندی
  • سکینه حسن زاده، فریبرز حبیبی، محمد اسماعیل امیری*، محمدرضا نائینی صفحات 229-236
    به منظور بررسی ترکیب عنصرهای کانی اناردانه و برگ انار رقم نادری با محلول پاشی کود آمینواسیددار در شرایط تنش خشکی پژوهشی انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تیمار آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) و تیمار کود آمینواسیددار در چهار سطح (0، 2، 3 و 4 میلی لیتر در لیتر) اعمال شد. محلول پاشی در چهار مرحله (پیش از باز شدن گل ها، پس از تشکیل میوه، مرحله رشد سریع و دو هفته پیش از برداشت) انجام شد. نتایج نشان داد، افزایش تنش آبی موجب کاهش نیتروژن (97/5 درصد)، فسفر (37/0 درصد) و پتاسیم (07/0 درصد) اناردانه و افزایش میزان آهن (230 قسمت در میلیون) اناردانه و پتاسیم (08/0 درصد) و آهن (84/348 قسمت در میلیون) برگ در مقایسه با شاهد شد. افزایش سطوح کود آمینواسیددار موجب افزایش نیتروژن (75/8 درصد)، پتاسیم (1/0 درصد) و آهن (92/235 قسمت در میلیون) اناردانه و فسفر (64/0 درصد) برگ شد، ولی میزان پتاسیم (07/0 درصد) و آهن (19/324 قسمت در میلیون) برگ را کاهش داد. نتایج به دست آمده نشان داد که محلول پاشی با کود آمینواسیددار می تواند به طور معنی داری ارزش تغذیه ای اناردانه را بهبود بخشد و اثرگذاری زیانبار تنش خشکی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، تنش خشکی، کود آمینواسیددار، نیاز آبی، نیتروژن
  • بهروز جانی پور، عزیزاله خندان میرکوهی*، فاطمه جمالی، احمد خلیقی صفحات 237-247
    جهت افزایش زیبایی مشخصه توپیاری گل داودی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه بلوک (تکرار) و چهار تیمار شامل کاربرد نیتروژن در چهار مقدار 0، 100، 150 و 200 میلی گرم در هر کیلوگرم خاک با اضافه کردن نیترات آمونیوم به عنوان کود پایه به بستر کاشت انجام شد. در هر کرت آزمایشی (پلات) دو گلدان (هر گلدان حاوی یک بوته) گل داودی قرار داشت. قلمه های ریشه دار داودی (Chrysanthemum grandiflorum) ژنوتیپ سفید (کد 288) در بستر کشت حاوی نسبت حجمی مساوی از خاک مزرعه با بافت لوم، خاک برگ پوسیده و ماسه شسته کشت شد. از قالب های هرمی شکل با استفاده از سیم های فلزی با پایه های چوبی به منظور توپیاری گل داودی استفاده شد. اثر کوددهی نیتروژنی در شرایط هدایت شده بر صفات ارتفاع، شمار و سطح برگ، طول ریشه، وزن تر و خشک، میزان سبزینه (کلروفیل) کل، میزان نیتروژن بافت و صفات زایشی ارزیابی شد. نتایج نشان داد میزان سبزینه کل با افزایش سطح نیتروژن افزایش یافت. بیشترین میزان صفات رویشی در سطح نیتروژن 200-150 میلی گرم بر کیلوگرم خاک و بیشترین میزان صفات زایشی در سطح نیتروژن 150-100 میلی گرم در کیلوگرم بود. بنابراین، برای تامین رشد رویشی مناسب در توسعه شاخه گل داودی در توپیاری تامین سطوح بالای نیتروژن (200 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در مرحله رشد رویشی و کاهش تغذیه با نیتروژن تا سطح 100 میلی گرم در کیلوگرم خاک برای فرآیند گلدهی آن در شرایط یادشده، مناسب بوده و قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: فضای سبز، شکل سازی، گیاهان زینتی، هرس، محوطه سازی
  • حسن نورافکن*، فرشته انصاری صفحات 249-252
    انتخاب محیط کشت مناسب یکی از ضرورت های موفقیت در کشت بافت به لیمو Lippia citriodora H.B.K. است. قطعه های گره حاوی یک جوانه جانبی به منظور ریز ازدیادی نوساقه ها در غلظت های مختلف محیط کشت MS و B5 با غلظت های یک چهارم، یک دوم و کامل نمک های عنصرهای ریز و مغذی (میکرو) و عنصرهای اصلی غذایی (ماکرو)، کشت شدند. همه محیط های کشت حاوی 1 گرم در لیتر زغال فعال بود. نمونه ها به مدت 6 هفته در اتاقک رشد نگهداری شدند. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. ریشه زایی 100 درصد در غلظت کامل محیط کشت MS و B5 به دست آمد. بالاترین میزان از شاخص های شمار گره در بلندترین شاخساره، طول بلندترین شاخساره، شمار برگ در بلندترین شاخساره، طول بزرگ ترین برگ، شاخص سبزینه (کلروفیل)، شمار ریشه، قطر پینه (کالوس)، وزن تر ریشه و وزن خشک ریشه در غلظت کامل MS به دست آمد که می تواند ناشی از بالاتر بودن توان یونی محیط کشت MS نسبت به دیگر محیط های کشت مورد استفاده باشد. کمترین شمار برگ های بافت مرده (نکروزه) در بلندترین شاخساره و شمار برگ های بافت مرده گیاهچه در محیط کشت B5 کامل مشاهده شد. با توجه به یافته های پژوهش، محیط کشت MS با 1 گرم بر لیتر زغال فعال برای افزایش در شرایط کشت بافتی به لیمو توصیه می شود.
    کلیدواژگان: به لیمو، غلظت محیط کشت، کشت بافت، گمبورگ، موراشیگ و اسکوگ
|
  • Majid Ab-Rooshan, Bahman Zahedi *, Reza Siahmansour Pages 1-9

    In order to study of genetic diversity of Fritillaria populations (Fritillaria imperialis L.), in the five regions of Lorestan Province, used 40 morphological characteristics. Generally, 140 samples from five regions of the three cities including: Khorramabad, Aligudarz and Dorud were collected and analyzed in spring 2014 and 2015 for two years. From each area 30 samples were studied. These results showed that there is significant difference between populations of morphological characteristics. The results of cluster analysis using Ward method and Euclidean distance grouped the samples to five populations. Based on Principal Component Analysis (PCA) results, there were 10 factors that explained 85.34 % of their biological variations. In the first component, threre was positive and high coefficient in length of upper and middle leaf. The classification of cluster analysis was confirmed by principal component analysis. According to this study morphological traits can apply to assess variation among populations of Fritillaria.

    Keywords: cluster analysis, Quantitative traits, principal components
  • Majid Esmaeili, Reza Salehi Mohammadi *, Mesbah Babalar, MohammadReza Taheri, Hossein Mohammadi Pages 11-25

    In this study effect of Ace rootstock and different levels of nitrogen (60, 120, 180 Kg/h) on vegetative growth, yield, quality characteristics of fruit, leaf and fruit nitrogen concentration of Cucumis melo cv. Samsoori as a factorial experiment in Completely Randomized block Design evaluated in field condition in 2013. Increasing nitrogen levels from 60 to 120 kg.ha–1 increased marketable yield by 23.4%, whereas increasing nitrogen rate from 120 to 180 kg.ha–1 decreased muskmelon yield by 19.7%. Marketable yield was higher (18.85%) in grafted in relation to non-grafted plants. Yield per plant, marketable fruit number and total yield per plant was higher in grafted plants. Fruit flesh firmness decreased in response to an increase in nitrogen fertilization and the highest values recorded on plants receiving 60 kg nitrogen per hectare. Fruit dry matter percent in fruits harvested from grafted plants were significantly higher than non-grafted plants. Total soluble solid and pH not affected by grafting and nitrogen amount. Stem length was also affected by grafting and highest stem length (212/17 cm) obtained in grafted plants, whereas lowest stem length (173/56 cm) were recorded in the non-grafted plants. Nitrogen concentration in leaf and fruits of grafted plants was higher than non-grafted. According to results, use of grafting and appropriate rate of nitrogen (120 kg) can improve growth and yield of muskmelon plants.

    Keywords: Cucurbita rootstock, Melon, scion, yield
  • Shahin Alizadeh, Hamid Hassanpoor * Pages 27-37

    Barberry is a small fruit that grows in the wild in North West of Iran. Evaluation of fruit and seed characteristics can be useful in selection of superior cultivars for commercial cultivation. The aim of this study is to better understand the characteristics of barberries in order to use in breeding programs. The area and barberry genotypes were identified and sampling of them were done, then were transported to the laboratory and attributes such as length and width of fruits, seeds and leaves, fruit color were measured. Cluster analysis was performed on the basis of Ward's method. There is high variation in some traits, including berry weight, berry length, flesh weight, seed width, color characteristics such as a*, b*, Hue angle and chroma values. The results indicated that SH14 genotype had the largest fruit. Leaf traits, including leaf length and width significantly correlated with fruit traits such as weight and size of the fruit and seed length and width. The 3 main factors were explained approximately 68% of the total variance. According to cluster analysis, genotypes were divided into four main groups. Genotypes in group A had highest average length of pedicle and a* and b* color variables of fruits. The hue angle had a significant role in separation of group B. Also, seedless genotypes were located in group C. Genotypes in group D had a higher average length and width of leaves and seed number. The results obtained might be helpful for breeders who trying to develop new varieties.

    Keywords: Barberry, correlation, factor analysis, Morphological characteristics
  • Ali Mohammad Khorshiddoost *, Fariborz Zare Nahandi, Azam Khalili Pages 39-47

    In this research the climatic data of the year 2010 for the meteorological stations of Sari, Amol, Qrakhyl, Babolsar, and Galoogah were collected which included climatic factors of temperature, precipitation, relative humidity, maximum wind speed, number of sunny hours days, and freezing days. Some of the quality data of fruit such as weight, mass, acidity, etc. were analyzed in the lab. The analysis of qualitative characteristics of the fruit in the study stations indicated that the measured attributes have been affected by temperature, precipitation, and relative humidity parameters. The study stations according to the qualitative characteristics of the fruit and climatic parameters were placed in two groups of A (Galoogah and Qrakhyl), and B (Sari, Amol, and Babolsar). Fruits produced from the gardens of group A included higher acidity, weight, and skin thickness comparing to the group B. While the fruits produced from the gardens of group B compared to the group A, had more vitamin C, higher flesh weight and volume, and finally higher weight. Others measured attributes were not affected by climatic parameters.

    Keywords: Bioclimatic parameters, Citrus, Climate, Product quality
  • Davood Hashemabadi * Pages 49-59

    To investigate the effect of magnetic water on the periwinkle a factorial experiment based on CRD carried out with 16 treatments in three replications. Treatments consisted of four types of water (magnetic tap water, the tap water, magnetic well water and well water) and four irrigation intervals (2, 4, 6 and 8 days). The results showed the least time to flowering periwinkle (45.20 days), the highest number of flower (17.96), the highest number of leaves (165.88), the maximum number of branches (17.44), maximum height (21.71 cm), maximum diameter of the stem (6.95 mm) and lowest ionic leakage (55.96%) were found in treatment of 2 days and magnetic tap water. The minimum MDA observed in interval irrigation of 2 days with magnetic well water and magnetic tap water. The maximum MDA obtained in irrigation intervals of 8 days tap (9.7 nmol g F.W-1) and well water (9.45 nmol g F.W-1), respectively. The highest and lowest activity of SOD were found in irrigation intervals of 8 days with magnetic well water (59.75 IU. g D.W-1) and irrigation intervals 2 days with well water (10.86 IU. g D.W-1). Maximum POD activity (6.04 nmol g F.W-1) was observed in irrigation of 6 days with well water.

    Keywords: Catharanthus roseus, ionic leakage, magnetic water, MDA
  • Masoumeh Layeghhaghighi, Moazzam Hassanpour Asil, Bohloul Abbaszadeh* Pages 61-71

    In this research, the plant samples of Artemisia were collected at full flowering stage from three natural habitats in North of Qom province, Iran. Morphological characters were plant height, the number of tiller, large and small diameter of canopy, root length, root weight. The samples were analyzed for their soluble sugars, proline, chlorophyll, Na, K, Mg, Ca and Cl content and percentage of essential oil. Analysis of variance indicated that habitats significantly influenced flowering shoot, stem weight, root weight, total dry matter weight, soluble sugars, proline, chlorophyll a, Na, K, Mg and Cl at P≤ 0.01, and chlorophyll b and Ca at P ≤ 0.05. The means of traits indicated that flowering shoot yield with 48.3 g/plant, root weight with 70.2 g/plant, total dry matter yield with 234.6 g/plant and the percentage of essential oil with 0.75% were maximum. The highest soluble sugars, proline, Na, K, Mg, Ca and Cl with 0.68 mg/lit, 1.17 mg/lit, 8.8 ppm, 15.7 ppm, 4.7 ppm, 22.86 ppm and 35516.2 ppm means were observed. The results showed that Artemisia is an endurable plant in a low salty conditions and it can increase regulator osmolytes and reduce yield to suffer salty conditions.

    Keywords: Artemisia sieberi, ICP, mineral elements, proline
  • Shirin Dianati Daylami *, Mohsen Kafi, Seyed Alireza Salami Pages 73-83

    For improvement asymbiotic seed germination media of temperate terrestrial orchid Epipactis veratrifolia , 12 different concentrations of the carbohydrates (fructose, glucose, sucrose and two combination of fructose with sucrose ) were assessed on the seed germination and protocorm development, in the presence (2g L−1) and absence of peptone in Fast medium. Results revealed significant differences between treatments on seed germination percentage and protocorm growth. Carbohydrate treatments; H12 (3.5g/l fructose g/l sucrose), H8(10 g/l sucrose), H2 (20 g/l glucose), and H11 (5 g/l fructose g/l sucrose) had significant effect on seed germination percentage. H11and H12 was the best medium for protocorm growth. H8P2(10 g/l sucrose g/l peptone), H2P2(20 g/l glucose g/l peptone) and H12P2(3.5g/l fructose g/l sucrose g/l peptone) were the best for seed germination respectively with 79/6%, 74/6% and 71/9% seed germination percentage. H10P2 (30 sucrose g/l g/l peptone) with 17/3mm growth, significantly was the best for protocorm growth. Therefore kind and concentration of carbohydrate and presence of organic nitrogen (peptone) influence asymbiotic seed germination percentage and protocorm growth and could improved both of them. This finding revealing that it is possible to improvement asymbiotic seed germination of this species orchid with combination of mono and disaccharides and organic nitrogen.

    Keywords: Carbohydrate, In vitro culture, Native Orchid of Iran, Orchid, Peptone, Protocorm growth
  • Reza Soukhtesaraee, Ali Ebadi *, Seyed Alireza Salami, Hossein Lesani Pages 85-98
    For evaluation of physiological and biochemical response of some grapevine cultivars to drought stress, an experiment was carried out in 2014 as a factorial arranged in a randomized complete block design with three replications. Three cultivars i. e. “Bidane Sefid”, “Chafte” and “Yaghooti” and four drought stress levels, including -0.3, -0.6, -1 and -1.5 MP soil water potential were employed. In this experiment, two years old grapes were cultured in pots with 28 cm in diameter and 60 cm in height, containing sandy-loam soil in field conditions. Results showed that in “Bidane sefid”, under drought stress (-0.3 to -1.5 MP), RWC, chlorophyll a and b content, and antioxidant enzymes CAT, APX, GPX activity along with DPPH scavenging capacity were declined, but electrolyte leakage, MDA content, LOX enzyme activity (responsible for membrane unsaturated fatty acid peroxidation), along with H2O2 accumulation were increased. Results indicated that ‘Bidane Sefid’ under drought stress had higher oxidative damage, led to lower membrane integrity. In comparison with “Bidane sefid”, “Chafte” and “Yaghooti” under drought stress, due to higher antioxidant enzymes (CAT, APX, GPX) with higher DPPH scavenging capacity, exhibited lower oxidative damage, led to higher membrane integrity. According to our results, it can be concluded that “Chafte” followed by “Yaghooti” had higher potential to tolerate drought stress compared with “Bidane sefid”.
    Keywords: Antioxidant Enzymes, Drought stress, Grapevine, Membrane integrity, oxidative stress
  • Zahra Khanamani, Seyed Hossein Mirdehghan *, Mohammad Hossein Shamshiri, Hossein Hakimabadi Pages 99-112
    One way of extending storability of fresh products, is pre and postharvest polyamines application. This study was designed to study the effect of putrescine on quality of fresh pistachio during storage. Fresh pistachio cvs. ‘Fandoghi’ and ‘Kalleghoghi’were dipped for 8 min in putrescine solutions (0, 1 and 2 mM). The results indicated that putrescine 2 mM was the most effective treatment in maintaining the firmness of both cultivars with the average mean of 2.3 kgF. Also this treatment reduced the weight loss compared to control in both cultivars. Putrescine treatment decreased the microbial contamination and both cultivar had lower infection at the end of storage. Lowest and highest infection was observed for put 2 mM and control with means 1.32 log cfug-1 and 3.15 log cfug-1 respectively after 45 day of storage. The control showed the increment in acidity index, peroxide value, panel test, and reduction in soluble carbohydrate, color indices. All these changes delayed significantly by putrescine treatments.
    Keywords: Fandoghi, Kalehghochi, firmness, Microbial activity, weight loss, Shelf life
  • Rohangiz Naderi, Mohammadreza Taheri *, Shadab Refahi Pages 113-122
    Because of the extensive green roof and the special conditions of an environment that is created for plants, the selecting suitable plant species to provide the necessary accuracy. In order to introduction of suitable plant species and investigation of effect of the irrigation treatments and the suitable depth and type of medium, the plants were culture in boxes for five months (July - November) and they were placed on the roof of a building. Selected plants including Ophiopogon (Ophiopogon jaburan), Frankenia (Frankenia thymifolia), Carpobrotus (Carpobrotus edulis) were from three different families. They were placed in boxes with 10 and 20 cm deep including the culture medium with and without peat in wet and dry irrigation conditions. The characteristic of plant morphology were appearance, length and surface area, root and shoot fresh and dry weight. Results showed that the highest quality, coverage and length during the three treatment plants beyond to depth of 20 cm, wet medium irrigation and peat medium. It should be noted that the treatment plants with water depth of 10 cm and medium-dry without peat, in the longer time their quality, coverage and length were acceptable.  Since of the extensive green roof system requires minimal maintenance and less deep, this situation can be considered appropriate. In comparing the three plants, Carpobrotus and Frankenia had better performance than the Ophiopogon. The topic of green roofs in Iran is very new so the importance and necessity of this research is quite clear. This research for the first time did pay attention to the green roof and suitable selected plant species for this system in Iran.
    Keywords: Covering the surface, Drought, extensive green roof, plant species
  • Amin Sadeghi, Fatemeh Nasibi *, Homayoun Farahmand, Fakhrosadat Hosseni Pages 123-131
    In this study a CRD experiment with three replications was carried out to assess the effect of different concentration of hydrogen peroxide (H2O2) (200, 400 and 600 µM) on the improvement of vase life and postharvest quality of cut Alstroemeria flowers. All of applied hydrogen peroxide concentration increased the vase life of cut flowers. The highest vase-life was obtained in 600 µM H2O2 which increased vase-life for 7 extra days in comparison with control flowers. Hydrogen peroxide also decreased the floral wilting, MDA content and water loss of flowers compared to control flower, while increased the ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase enzymes activity. Catalase activity increased significantly only in 600 µM H2O2 treatment. Polyphenol oxidase activity assay in petal showed that hydrogen peroxide decreased the activity of this enzyme significantly in comparison with control flowers. Data of this research showed that the application of exogenous hydrogen peroxide in optimal concentration act as signal molecule and through decrease of lipid peroxidation,  induction of the antioxidant enzymes activity and the inhibition of polyphenol oxidase activity increased the vase life and postharvest quality of cut Alstroemeria flowers.
    Keywords: Antioxidant Enzymes, hydrogen peroxide, Lipid Peroxidation, vase life
  • Dariush Ramezan, Moazzam Hassanpour Asil *, Reza Salehi, Hossein Dehghanisanij Pages 133-148
    In this study musckmelon landrace of ‘Tosabze Saveh’ was grafted on rootstocks that including ̔Ferro-RZ̕ and ̔Shintozwa̕, also own-rooted and ungrafted plants with three irrigation levels of 100, 80 and 60 percent (based on readily available water depletion) that water were used 5792.21, 4815.20, 3867.60 m3 ha-1 respectively for 84 days after transplanting under field experiment as split plots based on randomized complete block design was carried out in 2014 in Karaj. The analysis of variance of fruit phenol and total soluble solids were demonstrated that there was no significant difference between the rootstocks. The heighest (68.07 percent) and the lowest (59.09 percent) leaf relative water content, were found in ‘Tosabze Saveh’ grafted on ̔Shintozwa̕ and self-grafted respectively. The results showed that with increasing water stress the antioxidant capacity of fruits increased while not significant differences of the amount of vitamin C fruits there. Also it is significant difference in regarding to efficiency of photosystem II was found between the cucurbita rootstocks and control plants. The means comparisons showed that heighest (31.22 ton. ha-1) and the lowest (23.85 ton ha-1) total yield per hectare was recorded in plants that grafted onto ̔Shintozwa̕ and own-rooted respectively. Assessment the contents of mineral elements of leaves showed that the increasing percentage of total nitrogen in melon ̔Tosabze Saveh̕ grafted onto ̔Ferro-RZ̕ and ̔Shintozwa̕ in compared to control (non-grafted) were 18.14 and 19.022 percent respectively.
    Keywords: Commercial rootstocks of cucurbita, mineral elements, Water use efficiency, yield
  • Farahnaz Hooshidari *, Fateme Sefidkon, Mahmod Naderi Pages 149-159
    Satureja avromanica Maroofi is an endemic aromatic species from Lamiaceae family in Iran. In this study, for investigation of chemical composition of wild and cultivated S. avromanica, seeds of this plant were collected from natural habitate at Avroman area in Kurdistan province and cultivated in research farm of Grize Research Station in 2010. Aerial parts of wild and cultivated plants were harvested at full flowering stage for two years and after drying in shade, their essential oils were obtained by hydro-distillation. Chemical composition of the essential oils were identified using GC and GC/MS. In the oils of first and second years of cultivation, 16 and 14 compound were characterized, respectively. In natural site, essential oil yields was 1.4%. In cultivated plants at first and second years essential oil yields were 0.17 and 0.21% respectively.  The main components of the essential oils in cultivated samples were thymol (32.3, 12.7%), carvacrol (23.6-48.3%), γ-terpinene (5.4-8.4%) and p-cymene (18.1-9.9 %) at first and second years respectively, while thymol wild sample was 83.9%  ,carvacro l 5.2% and p-cymene (3.9%) in wild accession of Avroman plants. The yields (0.17-0.21%) and phenolic compounds (55.9-61.0%) in the oil samples taken from the farm compared to the yields (1.4%) and phenolic compounds (89.1 %) from oil samples habitat has decreased, but oil phenolic compounds in samples taken from the farm  second year (61.0%)compare to the first year(55.9%) of planting, has increased, that it can be concluded that species is adapted to the environmental conditions of the farm.
    Keywords: Carvacrol, phenolic compounds, Satureja avromanica, Thymol
  • Mohammad Javad Karami, Saied Eshghi *, Enayat-Ollah Tafazoli Pages 161-174
    In recent years grape growing has been extended to warm climate regions in Fars province. In other hand, heat stress is considered as major factor which affected yield and quality of grape production in these regions. The aim of this study was to determine heat tolerance ability in four three-year-old grapevine cultivars (̒Rotabi̕, ̒Askari̕, ̒Monagh̕ and ̒Flame Seedless̕) against sever heat stress under vineyard condition. This research was carried out in Ghir-O-Karzin region of Fars province for two years. The experimental design was a randomized complete block design with four replicates and three vines in each plot. Leaf chlorophyll content, relative water content (RWC), electrolyte leakage (EL), and leaf gas exchange parameters were measured. The results showed a significantly differences in El, E, gs, A/Ci, photosynthetic rate (A) and leaf temperature. No significantly differences were observed for other parameters. Heat stress increased substomatal CO2 concentration with equal amounts in all cultivars. But heat stress decreased stomatal conductance (gs) and Photosynthetic rate (A) in all cultivars. Flame Seedless had a relatively desirable photosynthetic rate and was a heat-tolerant cultivar. Photosynthetic rate of ̒Rotabi̕ was less than ̒Flame Seedless̕. Therefore, it was a moderately-heat-tolerant cultivar. ̒Askari̕ and ̒Monagha̕ were heat-sensitive cultivars compared to ̒Flame Seedless̕ and ̒Rotabi̕.
    Keywords: gas exchange, heat stress, heat tolerance, photosynthesis, Stomatal conductance
  • Masoud Fattahi, Mohammad Hossein Shamshiri *, Shirin Naslolahpourmoghadam Pages 175-189
    This study was planed to determine the effect of arbuscular mycorrhiza (G. mosseae) symbiosis and three pistachio rootstocks of ‘Sarakhs’, ‘Abareqi’ and ‘Bane Baqi’ on elements uptake and distribution under salt stress. A greenhouse experiment was conducted as factorial with three factors of mycorrhizae by two levels (with or without mycorrhizae), saltiness of irrigation water by four levels (EC of 0.5, 5 10 and 15 dS.m-1) and rootstock by three levels (Sarakhs, Abareghi and Bane Baqi). Different levels of salt stress caused reduction in mycorrhizal colonization as well as elements uptake in all rootstocks while Na+ and Cl- accumulation in shoot and roots were increased as the effect of salt stress intensity. Elements distribution was affected by arbuscular mycorrhizal fungi as their accumulation (P, K, Na, Cl) were lower in roots than shoot. Mycorrhizal plants had higher concentrations of P, K, Ca and Zn and lower of Na and Cl in comparison to non-mycorrhizal plants. Symbiosis relations of pistachio rootstocks with arbuscular mycorrhizal fungus led to increase salt stress resistance, which can be attributed, at least partially, to improve uptake of some low mobile elements like P and Zn and better osmosis regulation. Bane Baqi had lower content of Na and Cl in shoot and roots in comparison with two other which can be reason for its more resistance to salt stress.
    Keywords: mycorrhizae, nutrient elements, pistachio, Salt
  • Rahmat Alah Gholami, Hassan Sarikhani *, Isa Arji Pages 191-201
    Current research was carried out to determine the effect of deficit irrigation on vegetative and reproductive characteristics of 14 years old olive oil cultivars named 'Roughani', 'Amphisis' and 'Mission' in Dallaho Olive Research Station of Sarepole Zehab under three irrigation regimes during 2014. Irrigation treatments were included 100 % ETp irrigation (control), deficit irrigation 60 % ETp during the growing season (continuous deficit irrigation) and regulated deficit irrigation (deficit irrigation 60 % ETp during the growing season plus no irrigation during periods of pit hardening and color change). Results indicated lower growth in deficit irrigation treatment. However, higher fruit weight, fruit length, pulp fresh and dry weight, fruit moisture percentage, pit dry weight and pit length were obtained in regulated deficit irrigation treatment in compared to continuous deficit irrigation. There were no significant differences between treatments for pulp/pit dry weight ratio, pulp percentage and dry and oil content in fresh weight. Oil percentage in dry matter was significantly different between irrigation treatments, where the highest oil percentage in dry matter (38.67%) was found in ̒Roughani̕ cultivar under continuous deficit irrigation. Also, this cultivar had the higher oil yield in hectare in comparison to those of 100 % ETp irrigation and regulated deficit irrigation. In ̒Amphesis̕ cultivar, there was no significant difference in oil yield between 100 % ETp and regulated deficit irrigation treatments. Generally, there were different responses between cultivars to irrigation treatment and cv. Amphissis can be introduced as tolerant cultivar under regulated deficit irrigation. Vigorous cultivar (Mission) was more affected under deficit irrigation.
    Keywords: Fruit quality, quantity characteristics, olive, Regulated Deficit irrigation
  • Fahime Nasr, Vali Rabiei *, Farhang Razavi, Orang Khademi Pages 203-217
    Short postharvest life and susceptibility to chilling are the most important problems of persimmon fruit cultivars. Use of nanotechnology is one of the most effective ways to extend storage life of fruits. In this study, effect of different packaging material including nano-silicate, polyethylene and control (without packaging) on quality and antioxidant properties of persimmon fruits cv. Karaj was investigated during 40 days of postharvest storage at 1 ºC and 90-95% relative humidity. The fruits were removed after 20 and 40 days of cold storage and subsequently held at ambient temperature for three days (shelf life), and were analyzed for chilling injury index, weight loss, flesh firmness, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), ascorbic acid, soluble tannin, total flavonoids, total carotenoid contents and total antioxidant activity. The results showed that nano-packaging maintained quality attributes of ascorbic acid, soluble tannin, total flavonoids, total carotenoid contents and total antioxidant activity for longer period than polyethylene packaging and controls. Also, nano- packaged persimmon fruits had the least chilling index (0.01%), weight loss (1.32%) and the most flesh fruit firmness (5.33N/cm2). Therefore use of nano-packaging is beneficial for quality maintaining and postharvest life of persimmon fruit during storage.
    Keywords: flavonoid, nanocomposite, persimmon (Diospyros kaki Thunb), soluble tannin, total antioxidant
  • Narges Mojtahedi * Pages 219-228
    Micrografting technique has been used on woody species to produce viruses-free plants, rejuvenation, reinvigoration, analysis of grafting compatibility and incompatibility and clone's propagation. Several experiments have been carried out in order to investigate the most suitable culture media after micrografting, effect of types of rootstocks and scions, effect of time after subculture of scions, and comparison of in vitro and in vivo micrografting techniques for some Iranian pistachio (Pistacia vera L.) varieties. For in vitro micrografting, rootstocks and scions (Badami-Zarand, Owhadi, Akbari, and Ahmadaghaii) were propagated using micropropagtion. For in vivo micrografting experiments, dry nuts of Pistacia vera L. var. Badami-Zarand were used. Percentages of regenerated micro-shoots (Micrografting success percentage), callus production on grafted area and leaf numbers were evaluated after one month. Results showed that types of rootstocks and scions had significant effect on micrografting success percentage. The best culture medium for rootstocks was MS supplemented with 2 mg.L-1 after micrografting in which decreased callus production in grafted area and growth of nodal meristems of rootstocks. The time after subculture of scions had no significant effect on microgftaing success rate. In vitro and in vivo scions had no considerable differences, therefore it is possible to use the in vitro scions on the in vivo rootstocks.
    Keywords: in vitro, micrografting, pistachio, Rootstock, scion
  • Sakineh Hasanzade, Fariborz Habibi, Mohammad Esmaeil Amiri *, Mohammad Reza Naeini Pages 229-236
    In order to the study of aril and leaf mineral composition of pomegranate cv. Naderi with spraying fertilizer containing amino acid under drought stress conditions, an experiment was conducted as a split plot based on randomized complete block design. Irrigation treatment in three levels (100%, 75% and 50% required water) and fertilizer containing amino acids in four levels (0, 2, 3 and 4 milliliter per liter) were applied. Spraying was done in four stages (before anthesis, after fruit set, rapid growth phase and two weeks before harvest). The results showed increasing water stress decreased nitrogen (5.97%), phosphorus (0.37%) and potassium (0.07%) and increased iron (230 ppm) in aril and potassium (0.08%) and iron (348.84 ppm) in leaves in comparison to the control without water stress. Increasing level of amino acid fertilizer increased nitrogen (8.75%), potassium (0.1%) and iron (235.92 ppm) in the aril and level of phosphorus (0.64%) in the leaves but decreases the amount of potassium (0.07%) and iron (324.19 ppm) in the leaves. Based on the results it can be stated that spraying of fertilizer containing amino acids significantly improved the nutritional value of pomegranate and reduced the harmful effects of drought stress.
    Keywords: Drought stress, fertilizer containing amino acid, nitrogen, potassium, Water requirement
  • Behrouz Janipour, Azizollah Khandan-Mirkohi *, Fatemeh Jamali, Ahmad Khalighi Pages 237-247
    An experiment based on randomized complete block design with 3 replications performed in order to find the best levels of nutrition with 4 nitrogen levels 0, 100, 150 and 200 mg per kg soil using ammonium nitrate as a fertilizer source to increase the beauty performance in topiary of chrysanthemum. For each experimental plot, two pots (one plant per pot) were used. Rooted cuttings of Chrysanthemum (Chrysanthemum grandiflorum) code 288, cultivated in substrate consisted of equal volume of loam soil, peat and sand. The pyramid-shaped frames made using a metal wire with a wooden base to form a given topiary type for chrysanthemum. The effect of nitrogen fertilization on plant growth capability in the current condition with regard to the plant height, leaf number and area, root length, fresh and dry weight, total chlorophyll content, tissue nitrogen content and reproductive traits evaluated. The results showed that total chlorophyll content increased with increasing nitrogen levels. Most of the growth traits were higher at the level of 200-150 mg N per kg of soil and maximum nitrogen levels of 150-100 mg kg was suitable for reproductive traits. Therefore, to ensure proper growth of chrysanthemum branches in topiary form, furnishing of 200 mg N per kg of soil on vegetative growth stage and feeding reduction to 100 mg per kg of soil for the flowering process is appropriate and advisable.
    Keywords: Form building, Green spaces, landscaping, ornamental plants, pruning
  • Hassan Nourafcan *, Fereshteh Ansari Pages 249-252
    Choose a suitable culture medium for Lemon verbena (Lippia citriodora H.B.K.) is one of the prerequisite for success in tissue culture. The nodal explants containing a lateral node for shoot micropropagation were cultured in different concentrations of MS and B5 medium with ¼, ½ or full micro and macro elements concentration. All culture media amended by activated charcoal in 1 gL-1. They were stored for six weeks in growth chamber condition. Experiment was conducted based on completely randomized design in three replications. Full root generation was obtained in full micro- and macro-elements concentrations of MS and B5. The most number of nodes in the highest shoot, the longest shoot, the most number of leaves in highest shoot, the largest leaves, the highest leaf chlorophyll content index, the most number of roots, the widest callus, and the heaviest fresh and dry root were observed in full concentration of MS. It could be because of higher ionic strength of MS medium compared to other media use. The least leaf necrosis on the highest shoots and plantlet was observed in full concentration of B5. Regarding research finding, MS medium with activated charcoal (1 gL-1) would be recommendable for lemon verbena high performance propagation in tissue culture condition.
    Keywords: Gamborg, medium concentration, Murashige, Skoog, Tissue culture