فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی هنر و ادبیات
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غیبت مشروعیت سیستم در سینمای ایران و مقایسه آن با سینمای امریکا
    محمدرضا جوادی یگانه صفحه 2
    سینما کارکردی دوگانه دارد، هم بازتاب جامعه و تطورات آن است و هم می تواند دنیای تازه ای بیافریند که جامعه با واسطه آن بتواند خود را به گونه ای دیگر ببیند و از این طریق، سینما می تواند تغییرات اجتماعی ایجاد کند. یکی از جلوه های این نمایش دوگانه رابطه سینما با حکومت و مشروعیت آن است. این بحث در این مقاله با توجه به نظرات وبر و هابرماس درباره مشروعیت نظام های عقلانی و مشروعیت بخشی به آن عرضه شده است. در سینمای سیاسی امروز جهان، توجه به مقوله های عرضه شده از طریق سینما و بررسی تاثیر آن بر نظام فرهنگی و سیاسی روبه تزاید است. سینمای امریکا در موضوع مشروعیت حکومت، موفقیت های نظرگیری داشته. اما در ایران این مسئله حالتی تقریبا معکوس داشته و عنصری به نام مشروعیت حکومت در سینمای ایران، در کلیت آن، تقریبا غایب است. در این مقاله به تحلیل محتوای چند فیلم مطرح سینمای ایران در دهه گذشته و مقایسه آن با سینمای امریکا پرداخته و تلاش شده است تا از منظری جامعه شناختی ویژگی های اجتماعی شخصیت های قهرمانان در فیلم هایی با موضوع پلیسی و سیاسی و نوع نگاه آنان به جامعه و حکومت بررسی شود؛ در انتها نیز فرضیاتی درباره علل این غیبت در سینمای ایران آورده شده است.
  • تاملی در موانع پنهان آموزش جامعه شناسی هنر در ایران با تکیه بر جامعه شناسی هنر پی یر بوردیو
    سارا شریعتی صفحه 7
    برای «کسانی که فرهنگ را نه یک میراث و نه ابزاری برای سلطه یا تمایز، بلکه همچون راهی آزادی بخش قلمداد می کنند». بوردیو در سال های اخیر، به تبع اهمیتی که فرهنگ در جوامع پسا-صنعتی جدید یافته است، جامعه شناسی هنر نیز از صورت یک گرایش حاشیه ای به یکی از گرایشات مهم جامعه شناسی بدل گردیده است. آموزش جامعه شناسی هنر اما با موانع جدی روبروست که از آن جمله می توان به بیگانگی دانشجویان با دنیای هنرها اشاره نمود. موضوع این مطلب اشاره به موانع آشکار و پنهان آموزش جامعه شناسی هنر در ایران با استفاده از چارچوب نظری پییر بوردیو، جامعه شناس فرانسوی ست. در سال های اخیر، به تبع اهمیتی که فرهنگ در جوامع پسا-صنعتی جدید یافته است، جامعه شناسی هنر نیز از صورت یک گرایش حاشیه ای به یکی از گرایشات مهم جامعه شناسی بدل گردیده است. آموزش جامعه شناسی هنر اما با موانع جدی روبروست که از آن جمله می توان به بیگانگی دانشجویان با دنیای هنرها اشاره نمود. موضوع این مطلب اشاره به موانع آشکار و پنهان آموزش جامعه شناسی هنر در ایران با استفاده از چارچوب نظری پییر بوردیو، جامعه شناس فرانسوی ست.
  • شهرام پرستش صفحه 23
    راهنمای تئوریک این نوشتار نظریه میدان تولید ادبی پی یر بوردیو است. در پرتو این نظریه، سوالات پژوهشی ناظر بر ساختار زیرمیدان تولید شعر در ایران تدوین می شوند، به گونه ای که جهت گیری همه این پرسش ها به ساختار تقاطعی این زیرمیدان معطوف است. آغازگاه مقاله با مرور بسیار مختصر نظریه بوردیو همراه است که بازنمود کامل آن را در خلال نوشتار می شود جست. به هر حال، سعی شده است ساختار دوقطبی تولید شعر پیش از هر چیز در قامت نهادها و موسساتی نظیر انجمن ها و مجلات ادبی نشان داده شود. مجله ادبی دانشکده در تهران، ارگان محافظه کاران ادبی بزرگی همچون ملک الشعرای بهار، تجسم قطب وابسته است و مجله ادبی تجدد در تبریز با پیشاهنگی تقی رفعت، ارگان نوآوران ادبی، تجلی قطب مستقل در حوزه شعر است. منازعه شعر کهنه و نو در قالب رویارویی این دو ارگان قابل پی گیری است. فراز فرجامین به مطالعه موردی نخستین شاعر نوپرداز ایران اختصاص دارد که با بررسی مسیر زندگی او در این زیرمیدان سعی شده است که هومولوژی ساختاری آن با میدان قدرت نشان داده شود.
  • نادر امیری صفحه 39
    مقاله حاضر، با تکیه بر مقوله حافظه جمعی و با الهام از ایده باختین درباره خصلت گفتگوگرایانه و چند صدایی گفتمان رمان وار، و همچنین با تاسی به ایده حقیقت پرسپکتیوی درباره واقعیت تاریخی بر ظرفیت ژانر رمان تاریخ گرا برای ارائه چشم اندازهای چندگانه از تاریخ تاکید دارد. چنین تاکید و تشریحی می تواند به تحلیلی از منطق داستانی رمان های تاریخ گرای فارسی - به لحاظ دوری یا نزدیکی به ظرفیت مذکور- پیوند یابد. بر این اساس، نخست مقوله حافظه جمعی، رویکرد روایت گرا و مفهوم رمان تاریخ گرا به میان خواهد آمد. آنگاه نگاهی بسیار گذرا به سیر رمان تاریخ گرای فارسی و به ویژه دوره نضج این ژانر در دهه چهل خواهیم افکند و سرانجام بر خصلت گفتگویی ژانر رمان به طور عام و قابلیت این خصلت در ژانر رمان تاریخ گرا به طور خاص تاکید می شود و به امکان تحلیل رمان تاریخ گرای فارسی از منظر مورد بحث اشاره خواهد شد. مجموعه آنچه خواهد آمد، به «اشاره» و «طرح بحث» ماننده است، زیرا تدقیق و تشریح آنچه که – به ویژه در بخش سوم خواهد آمد – میدان فراخ تر و مجال های ویژه خود را می طلبد.
  • اعظم راودراد صفحه 97
    در این مقاله، فیلم های ابراهیم حاتمی کیا با اتخاذ رویکردی جامعه شناختی تحلیل شده اند. هدف از این تحلیل فهمیدن دو مطلب است: اول این که معانی تولید شده در فیلم ها چیست و دوم اینکه این معانی چگونه با جامعه معاصر فیلم ها و نیز گروهی اجتماعی که حاتمی کیا آن را نمایندگی می کند ارتباط پیدا می کنند. چارچوب نظری این مقاله متاثر از رویکرد بازتاب در جامعه شناسی سینماست که مشخصا با استفاده از نظریه لوسین گلدمن درباره اثر هنری بزرگ و فرد استثنایی، که در حوزه ادبیات طرح شده است، و با تسری آن به حوزه سینما تدقیق شده است. روش تحلیل فیلم ها از حیث درک معانی مستتر در آنها تحلیل نشانه شناختی و از حیث امکان ارتباط دادن معانی با جامعه معاصرشان نقد برون نگر بوده است. در این مقاله فیلم های از کرخه تا راین، برج مینو، آژانس شیشه ای، روبان قرمز، موج مرده، ارتفاع پست و به نام پدر تحلیل شده اند. مسیر حرکت قهرمان فیلم های مذکور، که گویی یک نفر است که مراحل متفاوت زندگی خود و جامعه اش را طی می کند، به شکلی منطقی در لابه لای فیلم ها دنبال شده است. این تحلیل ها نشان دهنده نگرش یکی از گروه های جامعه ایران، یعنی گروه های بسیجی جبهه رفته زمان جنگ و خانواده هایشان است که در جامعه کنونی مورد فراموشی و بی مهری قرار گرفته اند. هنرمندی که خود مانند این گروه فکر می کند، این نگرش را به شکل اثر هنری درآورده است.
  • مسعود کوثری صفحه 127
    سال های اخیر شاهد رشد انفجاری گروه های موسیقی زیرزمینی در ایران بوده است. این گروه ها از سویی نگرانی والدین را سبب شده و از دیگر سو مسئولان فرهنگی کشور را به تکاپو واداشته اند. پایین بودن سن، محتوای صریح و انتقادی و گه گاه معارض با ارزش ها و کدهای اخلاقی جامعه، دسترسی به فناوری های نوین تولید و نشر جدید و از جمله اینترنت و تولیدات موسیقایی این گروه ها بسیار زود این موسیقی را تبدیل به زبان نسل جوان و یکی از عناصر فرهنگ جوانان در ایران تبدیل کرده است. با این حال، مفهوم «زیرزمینی بودن» نزد این گروه ها با مفهوم جهانی آن اندکی متفاوت است. زیرا، تولیدکنندگان این موسیقی از سویی به سبب مخالفت با ارزش های فرهنگی و موسیقایی حاکم، تمایل به زیرزمینی بودن دارند و از دیگر سو، در پی دستیابی به مخاطبان بیشتر، متمایل به «روزمینی بودن». مقاله حاضر درپی آن است که پدیده رشد گروه های زیرزمینی موسیقی در ایران را به مثابه پدیده ای جهانی – محلی بررسی کند و تعامل جوانان ایرانی را با آن روشن سازد. این مقاله پس از بررسی شرایط اجتماعی شکل گیری و رشد گروه های زیرزمینی موسیقی در ایران، از میان گروه های زیرزمینی بر گروه های راک و رپ که شهرت بیشتری از دیگر گروه های زیرزمینی به دست آورده اند، متمرکز خواهد شد
  • علی خاکسار صفحه 159
    اساسا موسیقی ایرانی، با دو اصطلاح بنیادین و مهم، همواره درگیر و در ارتباط بوده و هست. یکی سنت موسیقایی و دیگری موسیقی سنتی؛ که اولی متضمن گونه ای هویت تاریخی است و بنیانی ستوار برای موسیقی سنتی، و موسیقی سنتی نیز به نوب? خود، تبلوری از آنچه که سنت موسیقایی اش می نامیم. اگر چه درون مای? این دو، مدام در حال تغییر و دگردیسی است و جبرا و ضرورتا نیز می باید که چنین باشد، اما با این حال، شکوفایی و پویایی یک موسیقی، مستلزم همراهی توامان این دو در طول تاریخ می باشد. در یک نگرش اجمالی، می توان دریافت که موسیقی سنتی ایران در دور? معاصر، پیوند خویش را با سنت موسیقایی ایرانی تا حدود زیادی گسسته است. از این روی، بازتاب این مفارقت، ظهور تکثر و تعدد و گونه گونی ژانر های موسیقایی ای است که در دور? معاصر بازتابیده شده است. بنابراین، از برای برقراری پیوندی مجدد میان حال و گذشته و بازسازی حال، لاجرم نیازمند یک رفرم موسیقایی در موسیقی سنتی خواهیم بود.
|
  • Absence of System Legitimacy in Iranian Cinema and a Comparison with American Cinema
    Page 2
    Cinema has a dual function: it reflects the society and its changes, and it can create new world through which the society can see itself in another way, thereby cinema can cause social change. One of the manifestations of this duality is in cinema's relations with the state and state legitimacy. This paper presents an argument on system legitimacy in cinema with attention to the views of Weber and Habermas on the legitimacy and legitimation of rational systems. This paper analyzes the content of several famous Iranian movies from the past decade and compares them with American cinema. The aim is to study the social characteristics of protagonists in action and political movies from a sociological perspective and analyze the way they see the society and government through issues such as: passiveness of characters, blaming the political and social structure, explosive actions, the lack of faultless characters within the system who can solve problems, and the view toward law. Finally hypotheses about the causes of this absence in Iranian cinema are presented (including the negative behavior of the government toward intellectuals and filmmakers, the opposition of intellectuals and filmmakers to the government, effects of Marxist art on Iranian intellectuals, weaknesses in the government's monitoring and protection of effective and pro-system cinema), and the social and political consequences of this problem have been discussed.
  • A Reflection on the Hidden Obstacles of Teaching Sociology of Art in Iran based on Pierre Bourdieu's Sociology of Art
    Page 7
    In recent years, due to the importance that culture has gained in post-industrial societies, sociology of art has also changed from a marginal into an important discipline in sociology. However, teaching sociology of art faces serious obstacles; to name one, the unfamiliarity of students with the world of arts. The aim of this paper is to point to the apparent and hidden obstacles in teaching sociology of art in Iran by using the theoretical framework of Pierre Bourdieu the French sociologist. In recent years, due to the importance that culture has gained in post-industrial societies, sociology of art has also changed from a marginal into an important discipline in sociology. However, teaching sociology of art faces serious obstacles; to name one, the unfamiliarity of students with the world of arts. The aim of this paper is to point to the apparent and hidden obstacles in teaching sociology of art in Iran by using the theoretical framework of Pierre Bourdieu the French sociologist.
  • Page 23
    This article is supported by Bourdieus theory of literary production. Therefore the main question of this research is concerned with the chiasmatic structure of this filed. First of all I start with reviewing Bourdieu's theory briefly to use it in further arguments. Also I illustrate the polarized structure of the subfield of poetry within Iranian literary associations and institutions. Malekoshoara's journal called “Daneshkadeh” is the best representative of the dependent pole and Rafat's journal, called “Tajadod”, is the best representative of the independent pole of it. The first one was the place of conservative poets and the second one belonged to modern poets. Here the challenge between traditional poetry and modern poetry finds special meaning. Finally as a case study I focus on Nima, the first avant-garde poet in Iran, and try to show structural homology between literary field and the field of power in his trajectory. This article is supported by Bourdieus theory of literary production. Therefore the main question of this research is concerned with the chiasmatic structure of this filed
  • Page 39
    Emphasizing collective memory and based on Bakhtin's idea of the dialogical principle and multi-voice novelistic discourse, as well as considering the idea of the perspectival truth of historical fact, the present paper deals with the capacity of the history-oriented novel genre in introducing multiple perspectives of history. Such an emphasize and description can be connected to analyzing the fiction logic of Persian history-oriented novels (in terms of closeness or distance from the capacity in question). Thus, first some subjects such as collective memory, narrative approach, and the concept of the history-oriented novel will be discussed. Then the Persian history-oriented novel, particularly its flourish era in the 1960s, will be traced. And eventually the dialogical principle of novel genre is generally emphasized. Also, the capacity of such a principle in the history-oriented novel genre is considered with more details. However, what is introduced here is more a “sketch” that needs more time to be fully described and completed.
  • Page 97
    In this article movies made by Ebrahim Hatamikia, the Iranian film director, are analyzed using a sociological approach. This analysis aims to understand two points: first, what are the meanings generated in these movies; and second, what is the relationship between these meanings and the contemporary social conditions of the films and the social group which Hatamikia represents. The theoretical framework of this article is influenced by the reflection approach in the sociology of cinema which is elaborated using Lucien Goldmann’s theory about great art and exceptional person that he has presented in the field of sociology of literature and is applied to the field of cinema here. Semiology is used as the method of analyzing movies in order to understand their generated meanings, and external criticism is used for relating these meanings to their contemporary society. In this article Hatamikia’s movies including “Az Karkheh ta Raine”, “Borj-eh Minoo”, “Ajans-eh Shisheie”, “Ruban-eh Ghermez”, “Mowj-eh Mordeh”, “Ertefaeh Past”, and “Be Nam-eh Pedar” are analysed. The path which the protagonists in these movies go through, taking that person through different stages of life in society, is followed in the movies. This examination showes the attitude of one important social group in Iran, soldiers who volunteered during the war of Iraq against Iran (Basijiha), and their families, who are forgatten today. This group’s ideas and attitudes are embodied artistically by a person whose ideas and attitudes are the same.
  • Page 127
    In recent years, there has been a rapid surge in the number of underground music groups in Iran. These groups have worried parents and also challenged formal cultural values and organizations. The young age of the singers and musicians, the critical and explicit content of such music, the challenge to the moral codes of the society, and access to new ICT’s including the Internet, have all turned this music into a basic element of youth culture in Iran. However, there is a significant difference between their notions of "underground” and the global/ Western meaning of the concept. They have a paradoxical tendency to both “be” and “not be” underground. On the one hand the producers of this music prefer to remain “underground”, and on the other they need to attain formal authorization from governmental cultural bodies in order to attract more audiences. This paper aims to study the development of Iranian underground music as a global-local phenomenon and explain its meaning for Iranian youth. After depicting the social and cultural situations that lead to the creation and development of underground music in Iran, this paper will focus on famous underground rap and rock groups.
  • Page 159
    Basically Iranian music has always been connected to two important and fundamental terms. One of them is "musical tradition" and the other is "traditional music": the first term indicates a kind of historical identity and a firm foundation for traditional music, and traditional music is an embodiment of musical tradition. Even though the nature of them is constantly changing, the activeness and efflorescence of music depends on their cooperation throughout history. At a glimpse, it can be seen that the traditional music of Iran has to a great extent distanced itself from the Iranian musical tradition in recent years, since it agrees with neither the essence of tradition which is based on evolution, nor what Iranian musical tradition advocates. The appearance of a variety of musical genres in contemporary times is a reflection of this disconnection. We need a reformation of traditional music to connect past with present, reconstruct the present in a way as not to be the same as the past nor destroy its links with time so that it can look toward the future. Because we do not want to give up our identity, nor will we accept to take on other discordant forms.