فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1392)

نشریه معرفت کلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدهاشم هاشمی* صفحات 7-30
    تجسیم به معنای اطلاق جسم بر خالق هستی، یکی از مفاهیم جنجالی کلام اسلامی است. در باب پیشینه تاریخی تجسیم و نفوذ اندیشه هایی از این دست باید گفت تجسیم در اندیشه فرق دیگر مجال بروز و ظهور بیشتری داشته است، اما معتزلیان نخستین به هشام بن حکم، متکلم بزرگ عصر امامت نسبت تجسیم داده اند. این نسبت کانون توجه فرق نگاران غیرشیعی و نیز برخی محدثان شیعی قرار گرفته و آن را در آثار خود آورده اند. باتوجه به نوشته ها و آثار و مباحثات پیشین کلامی، باید معتزله را نخستین نسبت دهندگان دانست. در علل و چرایی این نسبت، برخی محققان به انگیزه ها و رقابت و کینه جویی معتزله اشاره کرده اند. ادعای معتزله علاوه بر منابع غیرشیعی، بر آثار شیعی نیز اثر گذاشته است. پیامد این نسبت را می باید ابهام در شخصیت هشام شمرد. برای نمونه دست کم بیش از پنج روایت در اصول کافی و روایاتی در توحید صدوق و رجال کشی، در زمینه نسبت تجسیم به هشام وارد شده است. درباره هشام کمتر نوشته و یا پژوهشی را می توان یافت که به اثبات و یا نفی این موضوع نپردازد.
    کلیدواژگان: هشام بن حکم، تجسیم، نقد، روایت، رجال، معتزله، شیعه
  • محمدعلی اسماعیلی*، سیدمحمدمهدی احمدی صفحات 31-52
    مسئله رابطه صفات با ذات الهی از مسائل بسیار مهم خداشناسی در علم کلام و فلسفه است. پرسش این است که آیا صفات حقیقی خداوند عین ذات اویند یا زاید بر ذات او؟ در میان اهل سنت، اشاعره معتقدند صفات خداوند زاید بر ذات اوست، در حالی که معتزله، ذات را نایب صفات، و آثار صفات کمالی را برای ذات ثابت می دانند. طرح این دو دیدگاه ناشی از ناتوانی در تصور صحیح دیدگاه عینیت است و از مهم ترین لوازم فاسد آنها می توان به لزوم خلو ذات الهی از صفات کمالی، محدودیت، امکان، تعدد قدما و... اشاره کرد. شیعیان امامی، فلاسفه، ماتریدیه و برخی از معتزله با رد دیدگاه زیادت و نیابت، به عینیت صفات کمالی حقیقی با ذات الهی معتقدند. صدرالمتالهین با الهام از آیات و روایات، ضمن تفسیر و اثبات عقلی دیدگاه عینیت، به نقد مهم ترین ادله فلاسفه نیز پرداخته است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین رابطه صفات با ذات الهی با محوریت اندیشه های صدرالمتالهین می پردازد.
    کلیدواژگان: رابطه صفات با ذات، صفات حقیقی، عینیت صفات، صدرالمتالهین
  • سیدعلی حسنی، حسن دین پناه* صفحات 53-76
    از موضوع های مشترک قابل بررسی میان امامیه و مسیحیت کاتولیک، ضرورت «فیض» یا «لطف» خداوند برای دستیابی انسان به سعادت و نجات است. در این راستا دو مذهب به اصل لطف خداوند توجه کامل دارند، اما طرحی که از آن ارائه می کنند، کاملا متفاوت است؛ به گونه ای که امامیه در ضمن طرح قاعده لطف، بر اختیار و اراده آزاد انسان برای رسیدن به رستگاری تاکید می ورزد، اما آیین کاتولیک در راستای طرح همه جانبه حمایت از آموزه فیض، بر ضعف و ناتوانی اراده انسان، که بر اثر گناه نخستین سقوط کرده، برای رسیدن به سعادت تاکید می کند، و عامل تعیین کننده در امر نجات را فیض خداوند می دانند. مقاله پیش روی با رویکرد نظری و اسنادی تلاش می کند رابطه اصل «لطف» با «اختیار» انسان را در مذهب امامیه و آیین کاتولیک به روش تطبیقی واکاوی کند، و در ادامه نتایج اصلی بیان شوند. مهم ترین نتیجه به دست آمده آن است که جزء اخیر علت تامه اعمال ارادی انسان از نگاه امامیه، «اختیار» و از دیدگاه کاتولیک، «فیض» الهی است.
    کلیدواژگان: امامیه، کاتولیک، لطف، فیض، اختیار
  • ابوالحسن حقانی* صفحات 77-92
    هسته بنیادین دین داری ایمان است که شکل گیری آن مرهون شرایط و مولفه های مختلفی است. از جمله مولفه های تشکیل دهنده ایمان بعد گرایشی عاطفی آن است که این مولفه را می توان در متون دینی و نیز از نگاه روان شناختی بررسی کرد. هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش عاطفه در ایمان از دیدگاه متون دینی و روان شناختی است. در این تحقیق که از روش تحلیل اسنادی استفاده شده است، پاسخ به چند پرسش مد نظر است: چه رابطه ای میان عاطفه و ایمان وجود دارد؟ آیا عاطفه می تواند در پدید آمدن ایمان و تقویت آن نقش داشته باشد؟ آیا ایمان نیز می تواند در تقویت عاطفه اثرگذار باشد؟ یافته ها از تحلیل متون دینی (آیات و روایات) نشان داد که عاطفه با ایمان رابطه ای دو سویه دارد. از سویی عاطفه با مصادیقی مانند محبت و خشیت در پدید آمدن و تقویت ایمان نقش دارد، و از سوی دیگر ایمان به عاطفه جهت می دهد و به آن ثبات می بخشد. نتیجه آنکه محبت انسان به خداوند در پرتو شناخت ابتدایی و بر اساس حب ذات به کمال مطلق شکل می گیرد و با افزایش شناخت، ایمان نیز تقویت می گردد. به طور متقابل ایمان نیز به محبت انسان جهت می دهد و در ارتباطی دو سویه عاطفه و ایمان تاثیر و تاثر متقابل خود را تداوم می بخشند.
    کلیدواژگان: ایمان، عاطفه، هیجان، محبت، رابطه
  • سیدمصطفی میرباباپور*، ابوالفضل ساجدی صفحات 93-114
    در عصر مدرن اگر تعارضی میان دین و مدرنیته باشد، این تعارض چگونه قابل رفع و رجوع است؟ در این تعارض برخی تقدم دین، بعضی تقدم فرهنگ مدرن و برخی نیز راهی میانه را مطرح می سازند. در نگاه آقای ملکیان، دین هم به متون دینی و هم به برداشت های انسان ها از آن متون و نیز به اعمال انسان های متدین اطلاق می شود. فهم سنتی از دین، فهم بنیادگرایانه و مبتنی بر تاریخ است که با مدرنیته سازگار نیست. از این رو وی معنویت را به منزله دین عقلانی شده، و تفسیر مدرن از دین را به جای فهم سنتی از دین ارائه می کند. فهم سنتی از دین با برخی از مولفه های مدرنیته سازگار نیست. پس از آنجا که این مولفه ها اجتناب ناپذیرند، باید از دین فهمی ارائه دهیم که ناسازگاری با مدرنیته در آن برطرف شود. در نقد این دیدگاه باید گفت اولا برخی از مولفه هایی که در دین مورد ادعای او با مدرنیته درگیر می شوند، اصولا در ادیان یا دست کم در دین اسلام وجود ندارند و برخی دیگر که از مولفه های دین به شمار می روند، از پشتوانه عقلی و معرفتی برخوردارند. روش این مقاله توصیفی، تحلیلی و انتقادی است.
    کلیدواژگان: دین، مدرنیته، سنت، تجدد، مدرن، مدرنیسم
  • احمد سعیدی* صفحات 115-138
    هرچند حرکت جوهری نفس دستاوردهای فراوانی در مباحث عقلی و نقلی دارد و گره های کور بسیاری را باز می کند، چند اشکال اساسی سبب سر باز زدن حکمای پیشین از پذیرش آن شده بود. صدرالمتالین کوشید ضمن تثبیت این آموزه و نشان دادن پیامدهای پذیرش و انکار آن، موانع موجود و از جمله دو اشکال اساسی، یعنی «امتناع حرکت در مجردات» و «تصویر بقا و ثبات نفس در ضمن حرکت» را از سر راه بردارد. وی در پاسخ به دو اشکال مزبور، تلاش کرد تصویری ویژه از تجرد نفس و حرکت در جوهر نفسانی ارائه کند. در این مقاله کوشیده ایم ضمن تحلیل و ارزیابی پاسخ های صدرا به این اشکالات، پاسخ های احتمالی دیگری را که می توان با مبانی خود حکمت متعالیه مطرح کرد نیز عرضه و بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: ثبات، حرکت، حرکت جوهری، نفس، مجرد، مادی، صدرالمتالهین
|
  • Seyyed Hashem Hashemi* Pages 7-30
    Corporealization which means attributing corporeality to God as the creator of the universe is one of the contentious and most-debated concepts in Islamic theology. It should be said about the historical background of corporealization and penetration of these types of thought that there has been more room for corporealization to be manifested in the views of other sects. However, early Mutazilites have attributed the belief in the corporality of God to Hisham Ibn Hakam, the great theologian of the time when Infallible Imams were present. This attribution has been taken into consideration by Non-Shia historiographers of sects and some Shia traditionists and mentioned in their works. Taking into consideration previous theological works, Mutazilites can be regarded as the first scholars who have proposed this attribution. With regard to the reasons of this attribution, some researchers have referred to Mutazilite's motives, competition and revenge-seeking. Mutazilites have exerted influence on both non-Shia and Shia works and sources. Such an attribution has certainly led to Hisham's ambiguous personality. For instance, there are at least five hadiths is Usool Kafi (the Book of sufficient principles) and some others in Sheikh Sadooq's book, Towhid and Kashi's book, Rejal (authorities of hadith), about the attribution of corporealization to Hisham. There are very few articles and research on Hisham, in which this idea is not affirmed or rejected.
    Keywords: Hisham Ibn Hakam, corporealization, criticism, hadith, Rejal, Mutazilites, Shia
  • Mohammad Ali Ismaili*, Seyyed Mohammad Mahdi Ahmadi Pages 31-52
    One of the most important theological issues in theology and philosophy is the question of relationship between divine attributes and essence. The question is whether real divine attributes are the same as His essence or added to it? Among Sunny scholars, Asharites believe that God's attributes are added to His essence while Mutazilites hold that essence is the representative of attributes and consider the effects of the attributes of perfection as constant for essence. Setting forth these two views is due to inability to perceive the view of identification correctly and it can be referred to the necessity of emptiness of divine essence from perfective attributes, limitation, possibility, and multiplicity of ancientness, etc, among most important defective requirements of these two views. Rejecting the view of addition and representation, Imamiyyah Shias, philosophers, Maturidies, and some of the Mutazilites believe in the sameness of real divine attributes with divine essence. Inspired by Quranic verses and traditions, the Leader of Theosophers, while interpreting and proving the view of identification intellectually, criticizes philosopher's most important proofs. Using a descriptive-analytical method, the present paper elaborates on the relationship between divine attributes and essence, based on the Leader of Theosopher's thoughts.
    Keywords: the relationship between divine attributes, essence, real attributes identification of attributes, the Leader of Theosophers
  • Seyyed Ali Hassani, Hassan Dinpanah* Pages 53-76
    One of the common researchable issues between Imamiyyah and Catholic Christianity is the necessity of divine "grace" or "effluence" for man to achieve felicity and salvation. In this regard, these two sects pay complete attention to the principle of God's grace, with, no doubt, different presentations. While proposing the principle of grace, Imamiyyah emphasizes on man's choice and free will to achieve felicity. On the contrary, Catholic sect, along with an all-comprehensive scheme of the doctrine of grace, emphasizes on the weakness of man's will- who has descended due to the Original Sin- with regard to achieving felicity, and holds that divine effluence is the decisive factor in salvation. Using a theoretical-documentary approach, the present paper seeks to comparatively reanalyze the relationship between the principle of "grace" and man's "choice" from the view of Imamiyyah and Catholic sects. The most important research finding is that the last element of perfect cause of man's volitional acts is "choice" and " divine "grace" from the view of Imamiyyah and Catholic sects, respectively.
    Keywords: Imamiyyah, Catholic, grace, effluence, choice
  • Abulhassan Haqqani* Pages 77-92
    The fundamental core of religiosity is faith the formation of which is contingent upon different circumstances and components. One of the constituent components of faith is its affective dimension, which can be reviewed in religious text and studied from the view of psychology. The present paper seeks to elaborate on the role of affection in faith from the view of religious texts and psychology. Using a documentary analysis method, this paper tries to answer following questions: what is the relationship between affection and faith? Can affection have a role in the formation and strengthening of faith? Can faith be influential in strengthening affection, as well? The findings obtained from the analysis of religious texts (Quranic verses and traditions) show that there is a two-way relationship between faith and affection. On the one hand, affection, with such instances as love and fear, has a role in the formation and strengthening of faith. On the other hand, faith directs and stabilizes affection. As a result, man's love towards God is formed in the light of initiative knowledge and according to self-love towards absolute perfection, and faith is strengthened as knowledge increases.
    Keywords: faith, affection, emotion, love, relationship
  • Seyyed Mustafa Mirbabapoor*, Abulfazl Sajedi Pages 93-114
    If there is a contradiction between religion and modernity, how it can be resolved? In this contradiction, some propose the priority of religion; others propose the priority of modern culture and still others propose a middle way. In the view of Mr. Malekiyan, religion is applied to religious texts, men's understandings of these texts and religious men's deeds. Traditional understanding of religion is a fundamentalist and history-based understanding, which contradicts modernity. Therefore, he defines spirituality as rationalized religion and proposes modern interpretation of religion instead of its traditional understanding. Traditional understanding of religions contradicts with some of the components of modernity. Since these components are inevitable, we should propose an understanding of religion in order to resolve its contradiction with modernity. To criticize this view, it should be said that some of the components of the religion- the one claimed by him- which contradict modernity do not essentially exist in religions or at least in Islam and the others which are regarded as components of religion enjoy intellectual and epistemic support. A descriptive-analytical-critical method is used in this paper.
    Keywords: religion, modernity, tradition, modernization, modern, modernism
  • Ahmad Saeedi* Pages 115-138
    Although the idea of soul's substantial motion results in many achievements in intellectual and narrated discussions and solves many unsolvable problems, some basic problems has made previous philosophers to reject this idea. Having proved this doctrine and showed the results of its acceptance and rejection, Mulla Sadra tried to solve some of the problems posed on the idea, including "impossibility of motion in non-material objects" and "the conception of soul's persistence and constancy while moving". He provides a particular conception of soul's non-materiality and motion in spiritual substance to answer the aforementioned questions. Analyzing and evaluating Sadra's answers to these problems, the present paper seeks to provide and review other possible answers which can be offered by using the principles of transcendent philosophy itself.
    Keywords: constancy, motion, substantial motion, soul, non, material, material, the Leader of Theosophers