فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1395)

نشریه معرفت کلامی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1395)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/08/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدجابر موسوی راد صفحه 7
    برهان نظم یکی از براهین اثبات خداوند است. در یکی از جدیدترین تفاسیر این برهان، از اصل تنظیم دقیق کی هانی (Fine Tuning of the Universe) استفاده شده است. در این تفسیر از برهان نظم، به جای نظم زیستی که در تفسیرهای سنتی برهان نظم به عنوان مصداق نظم معرفی می شد، ثوابت بنیادین کی هانی مورد توجه قرار می گیرند و بر تنظیم دقیق آنها که موجب ایجاد حیات شده است، تاکید می شود و در نتیجه برخی اشکالاتی که عده ای به جهت نظریه تکامل به نظم زیستی وارد دانسته اند، از ریشه پاسخ گفته می شود. این مقاله ضمن تبیین برهان نظم بر مبنای تنظیم دقیق کی هانی، به اهم انتقادات وارده به این برهان که بر مبنای نظراتی چون تصادف، ضرورت فیزیکی، اصل آنتروپیک و فرضیه جهان های متعدد صورت گرفته است، پاسخ می دهد و سرانجام اثبات می کند که برهان نظم بر مبنای اصل تنظیم دقیق کی هانی، برهانی قوی و مستحکم برای اثبات خداوند است.
    کلیدواژگان: برهان نظم، برهان غایت شناختی، ادله اثبات خدا، تنظیم دقیق کیهانی، اصل آنتروپیک
  • فرح رامین صفحه 25
    برهان نظم از دیرباز مورد توجه فیلسوفان و متکلمان بوده است. با وجود تقارب محتوای این برهان با مضامین وحی، در ماهیت، مبادی، مقدمات و نتایج آن اختلاف نظر فراوانی وجود دارد و پاسخ به چیستی مفهوم نظم، تعیین مصادیق نظم در جهان طبیعت، چرایی نظم و چگونگی دلالت نظم بر وجود ناظم هوشمند همواره دغدغه پژوهشگران در حوزه کلام جدید است.
    این مقاله در پی آن است که به واکاوی مفهوم و اقسام نظم بپردازد، زیرا بسیاری از اختلاف ها و تشتت آرا در باب برهان نظم (برای اثبات وجود خدا)، ناشی از ابهام در مبادی تصوری آن است. نظم مفهومی قیاسی و معقول ثانی فلسفی است که به سه عنصر داشتن اجزا، هماهنگی و هدفداری متکی است. هر کدام از این عناصر شرط لازم (و نه شرط کافی) برای حصول این مفهوم هستند. مفهوم نظم با ملاک های متعدد به اقسام گوناگون تقسیم می شود. محققان معتقدند برخی از اقسام در این برهان کارایی ندارند. در این نوشتار، سعی بر آن است که به بررسی و نقد این دیدگاه ها بپردازیم.
    کلیدواژگان: مفهوم نظم، نظم غایی، نظم علی، نظم زیبایی شناختی
  • جعفر انواری، محمدحسین فاریاب صفحه 45
    موضوع عصمت از جمله مباحث کلیدی در حوزه کلام اسلامی است که ابعادی گسترده دارد. مسئله اصلی در این نوشتار تاکید بر عصمت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در امور دنیوی (غیر از بیان و عمل به احکام دینی) است. بسیاری از عالمان شیعه بر اساس آیات قرآن و روایات معصومان و عقل عاقلان به عصمت آن حضرت در گونه های مختلف آن پافشاری دارند؛ اما بسیاری از اندیشمندان اهل سنت این نوع از عصمت آن حضرت را نمی پذیرند، بلکه گستره عصمت آن حضرت را تنها در امور دینی می دانند و برای اثبات دیدگاه خود به برخی آیات و روایات استناد می کنند که روایت بارورسازی درخت خرما از مشهورترین ادله آنان است در این نوشتار، ادله اثبات این نظریه تبیین، و نیز ادله مخالفان در بوته نقد نهاده شده است.
    کلیدواژگان: گونه های عصمت، عصمت در امور غیردینی، عالمان اهل سنت، اندیشمندان شیعه، آیات قرآن، روایات معصومان
  • سید رضا موسوی واعظ، محمدرسول آهنگران، بی بی صدیقه مکی صفحه 65
    نوشتار حاضر نقد و تحلیل شبهه ای درباره غدیر است که اخیرا در فضای مجازی، در قالب مقاله، پرسش و نظر، با عنوان «آیا در غدیر هوا گرم بود؟» انتشار یافته است. در این شبهه با بیان اینکه واقعه غدیر مصادف با اسفندماه بوده و گرمای هوا در این فصل، بعید و بلکه غیرممکن است، ادعا شده استدلال شیعه بر انتصاب علی† به عنوان جانشین پیامبر صلی الله علیه و آله بی اساس است. در پاسخ به این پرسش، با بررسی اقلیمی و تاریخی غدیر و با روش تحلیلی- کتابخانه ای، اثبات می شود که ادله امامت بلافصل علی† منحصر به حدیث غدیر نیست؛ دلالت کلمه «مولا» در حدیث بر ولایت منصوص علی†، متوقف بر گرمای هوا در آن روز نیست؛ گرمای هوا، در زمستان در آن منطقه جغرافیایی بعد علمی، عقلی و یا عادی ندارد؛ روز واقعه غدیر به استناد روایات اهل سنت هوا به شدت گرم بوده است و انکار گرمی هوا، برابر با تکذیب صحت صحاح و بی تاثیر در مسئله غدیر می باشد.
    کلیدواژگان: غدیر، ولی، مولا، خلافت، امامت
  • مرتضی خوش صحبت صفحه 79
    آموزه «عالم ذر» از موضوعات اختلافی میان اندیشمندان مسلمان است که بر اساس ظاهر بسیاری از روایات بیان می کند روح هر انسان، پیش از تولد بدن طبیعی او وجود داشته و مراتب خاصی از معرفت را سپری کرده است. بسیاری از اندیشمندان این آموزه را با اشکالات عقلی و نقلی پرشماری روبه رو می یابند. شیخ مفید نخستین متکلم شیعی است که به نقد این آموزه پرداخته و علاوه بر اشکالات سندی و محتوایی به ادله نقلی آن، نقدهایی عقلی، به ویژه لزوم تناسخ را بر آن وارد دانسته است. در این مقاله با روش توصیفی انتقادی اشکالات شیخ مفید را مطرح ساخته و سپس در دفاع از این آموزه، به نقد آنها پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: عالم ذر، تقدم نفس بر بدن، تعطیل نفس، تناسخ، فطرت توحیدی، شیخ مفید
  • سعید عباسی نیا، ابوالفضل ساجدی صفحه 103
    در زمینه زبان قرآن نظریاتی ارائه شده که اهم آنها نظریه «زبان فطرت»، «زبان عرف عام» و «زبان ویژگی محور و هدایت» است. از آنجا که هر یک از این آراء فقط بیانگر یکی از صفات زبان قرآن هستند، برخی اندیشمندان نظریه «زبان تالیفی» را ارائه دادند. با پذیرش این مبنا می توان یکی از عناصر زبانی قرآن را عنصر انگیزش نامید. در این نوشتار برآنیم از دو طریق: (1) الهام گیری از اوصاف عام قرآن همچون اعجاز، ذکر و موعظه بودن و (2) از طریق تحلیل گزاره های قرآنی در دو قالب گزارهای خبری و انشایی، مولفه انگیزش را به عنوان مولفه ای جدایی ناپذیر از زبان آن معرفی کنیم. دراین میان گزاره های انشایی از آن جهت که در محاورات عرفی نیز نوعا برای ایجاد انگیزه به کار گرفته می شوند و اساسا کارکردی اینچنین دارند، از تفصیل بی نیازند؛ اما بعد انگیزشی در گزاره های خبری قرآنی دست کم از چهار طریق بررسی می شود که عبارت اند از متکلم بودن خدا (منشا الهی گزاره ها)، انگیزشی بودن نفس خبر و مفاد آن، سیاق انگیزشی بیان اخبار و همراهی این گزاره ها با ادات انگیزشی. در ادامه معرفت بخشی زبان انگیزشی قرآن در تقابل با نظریه ابرازگرا و احساس انگاری زبان دین نیز تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: زبان انگیزشی، اوصاف قرآن، گزاره ها، زبان قرآن، واقع نمایی
  • بهنام ملک زاده، حسن یوسفیان صفحه 131
    روش شناسی علوم را می توان از ویژگی های عصر جدید برشمرد و ادعا کرد که پیشرفت علوم تا حد درخور توجهی مرهون دقت نظر در روش هاست. علم کلام نیز همچون علوم دیگر از این قاعده مستثنا نیست و روش خاص خود را می طلبد. پژوهش در روش علم کلام به دو شیوه تاریخی و منطقی قابل انجام است و ما در این پژوهش بر اساس شیوه اول عمل می کنیم و به بررسی روش کلامی خواجه نصیرالدین طوسی در مقام اثبات عقاید می پردازیم. روش ما در این پژوهش، توصیفی تحلیلی و انتقادی است. بهره گیری از روش برهانی و جدلی در مقام اثبات و دفاع، دوری از روش تمثیلی و خطابی در این دو مقام و نیز استفاده از ظواهر محکمات قرآن و اخبار متواتر را می توان از مهم ترین یافته های پژوهش در روش کلامی خواجه دانست.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش کلامی، نصیرالدین طوسی، روش عقلی، روش نقلی، برهان، جدل، خبر واحد
  • مهدی سلیمانی آشتیانی، قاسم جوادی (صفری) صفحه 151
    برای بررسی وجود اندیشه های طاکلامی در میان راویان و اصحاب ائمه، بایسته است که کل میراث روایی ایشان جمع آوری و تبویب شود و گرایش های احتمالی آنان به موضوعات کلامی مورد ارزیابی قرار گیرد. در بحرین قدیم (شامل کویت، احساء، قطر و مجمع الجزایر بحرین کنونی) گرایش غالب راویان و محدثان، نص گرایی بوده و این جریان، حوزه علمی بحرین را قرن ها در اختیار داشته است و حتی برخی، اخبارگرایی قرون متاخر در بحرین را ادامه همان جریان نص گرای قدیم دانسته اند. در نوشتار پیش رو، با استفاده از منابع حدیثی و رجالی ضمن معرفی محدث - متکلمان بحرینی (با تاکید بر قبیله عبدالقیس) و در یک بازه زمانی (عصر امیرالمومنین تا امام جواد‰)، تلاش شده تا پیشینه کلامی حوزه بحرین به عنوان جریانی میانه و درخور توجه بازشناسی شود و با نمایاندن وجود این جریان، انگاره نص گرایی مطلق و بی رقیب در میان بحرینی ها نقد شود.
    کلیدواژگان: بحرین، عبدالقیس، روایات کلامی، حوزه کلامی بحرین
  • الملخص
    صفحه 167
|
  • Seyyed Jaber Mousavi Rad Page 7
    The teleological argument is one of the proofs of God. In one of the latest interpretations of this argument, the principle of the Fine Tuning of the Universe is used. In this interpretation of the argument, instead of the biological order that is introduced in the traditional interpretations of the argument as an example of order, the fundamental cosmic fixed stars are dealt with and their fine tuning, that is the cause of life, is emphasized. Therefore, some of the criticisms that, based on the theory of evolution, are leveled at the biological order are effectively countered. Clarifying the argument based on the principle of cosmic fine-tuning, the present paper responds to the main criticisms directed at this argument based on some ideas such as accidents, physical necessity, anthropic principle and many world's hypotheses. It is finally proved that the argument based on the principle of cosmic fine-tuning is a cogent and compelling argument for the existence of God.
    Keywords: the teleological argument, the teleological argument, evidence proving God, universal fine, tuning, anthropic principle
  • Farah Ramin Page 25
    The teleological argument has long been of interest to philosophers and theologians. Despite the convergence of the content of this argument with the themes of revelation, there are many disagreements over the essence, fundamentals, premises and results of this argument. Dealing with the nature of the concept of order, determining the examples of order in the natural world, the reason for order and its implications for the existence of an intelligent moderator has always been a concern for the researchers in the field of modern theology. Since many disputes and divisions concerning the argument of order (for proving God's existence) are due to the ambiguity in its conceptual principles, the present paper seeks to explore the concept and forms of order. Order is an analogical concept; it is a philosophical secondary intelligible that is based on the three elements of components, harmony and purposefulness. Each of these elements are necessary (but not sufficient) for the realization of this concept. The concept of order is divided into various kinds with several criteria. Researchers believe that some of these forms cannot be used in this argument. In this paper, we attempt to review these viewpoints.
    Keywords: concept of order, final order, causal order, aesthetic order
  • Jafar Anvari, Mohammad Hossein Faryab Page 45
    Infallibility, one of the key topics in the field of Islamic theology, is a wide-ranging subject. This paper mainly deals with emphasizing the infallibility of the Prophet in secular issues (except explaining and observing religious laws). Many Shia scholars , based on the Quranic verses , Hadiths of the infallible Imams and rationality, insist on His infallibility in different aspects ; But many Sunni scholars reject this kind of the Prophet’s infallibility and regard His infallibility as limited only to the matters of religion. In order to prove their point of view, they refer to some of the Quranic verses and hadiths one of the most famous of which is making a palm tree prolific. The present paper explains the evidence proving the Shia’s point of view and criticizes the opponents’ arguments.
    Keywords: types of infallibility, infallibility in secular matters, Sunni scholars, Shiite scholars, Quranic verses, Hadiths of the infallible Imams
  • Seyyed Reza Mousavi Vaez, Mohammad Rasool Ahangaran, Bibi Sediqe Makki Page 65
    The present paper is a review and analysis of a doubt regarding Ghadir that has been recently published in cyberspace in the form of papers, questions and comments entitled “was the weather warm in Ghadir?" In this doubt, expressing that the Ghadir event coincided with March and a hot weather is unlikely and even impossible in this season, it is claimed that the Shiite argument for the appointment of Ali (As) as the successor to the prophet is senseless. Using a historical and climatic analysis of Ghadir and the library-based and analytical method, the paper responds to this question by proving that the evidence for the definite Imamate of Ali (As) is not limited to Ghadir hadith and the implication of the word "Mola" in the Hadith of Ghadir to the authoritative Wilayat of Ali (As) cannot be rejected by the heat of that day. In that geographical region, hot weather in winter is scientifically, rationally or normally likely. According to Sunni traditions, in the day of Ghadir event, the weather was extremely hot and denying hot weather means refuting the authenticity of traditions, and is therefore ineffective the issue of Ghadir.
    Keywords: Ghadir, Wali, Mola, caliphate, Imamate
  • Morteza Khosh Sohbat Page 79
    The doctrine of "Zar World" is a subject of dispute among Muslim scholars. This doctrine, based on the outward of many traditions, states that the soul of every man existed prior to the birth of his natural body, and passed through certain levels of knowledge. Many scholars believe that there are numerous rational and traditional problems with this doctrine. Sheikh Mufid is the first Shia theologian to criticize this doctrine. In addition to criticisms regarding the documents and content of this doctrine’s traditional arguments, he has also leveled rational criticisms at it, especially concerning the necessity of reincarnation. Using the descriptive- critical method, in this paper we have first presented Sheikh Mufid’s critiques and then we have criticized him in defense of this doctrine.
    Keywords: Zar World, priority of the soul over the body, negation of the divine attributes of the soul, reincarnation, monotheistic nature, Sheikh Mufid
  • Saeed Abbasi Niya, Abolfazl Sajedi Page 103
    In the present era, Language of the Quran is an important issue with a special position among the Quranic researchers and theologians. Some of the most important viewpoints presented in this regard include the theory of “language of inner nature", "the language of common knowledge" and "Language for direction and guidance”. Although each of these languages is bound to be concise, they maximally express an aspect, attribute or component of the language of the Quran, and no more; this prompted some scholars to offer the theory of "compositional language". By accepting this theory, one of the components and elements of the language of the Qur’an, that is the element of motivation, can be identified and presented. The present paper seeks to prove the spread of the element of motivation throughout the Quran and to introduce the component of motivation as an element inseparable from its language .This objective is accomplished in two ways: (1) drawing inspiration from the general attributes of the Quran such as the miraculous character of the Quran, remembrance and invocation of Divine Name, giving glad tidings and warning, exhortation and teleology ( guidance) (2) analyzing the statements of the Quran in two traditional and compositional forms. Meanwhile, compositional statements are typically used in common dialogues to generate motivation and essentially have this function; therefore they do not need elaboration. But the motivational aspect in the Quranic statements are studied in at least four ways including speaking of God (the divine origin of statements), its motivational traditions and content, its motivational style in conveying traditions and association of these statements with motivational particles. Then, the knowledge- spreading feature of the Quran in contrast to the theory of expressionism and emotionalism of the language of religion is also explained.
    Keywords: motivational language, attributes of the Quran, statements, the language of the Quran, verisimilitude
  • Behnam Malekzadeh, Hassan Yousefian Page 131
    The Methodology of sciences can be considered among the characteristics of the new age and it can be claimed that scientific advancements are considerably indebted to meticulous attention to methods. Theology, like other sciences, is no exception to the rule and requires its own methodology. Research in the area of theology can be carried out using two historical and rational methods. In the present study which is conducted using the first method, we investigate the theological method of khajeh Nasir al-din Tusi for proving beliefs. Our approach in this research is descriptive-analytic and critical. The most important findings of the research on the theological method of khaje include his making use of discursive and dialectical method for defending and proving, turning away from analogical and symbolical method and using unabrogated verses and frequently narrated traditions.
    Keywords: methodology, theological method, Nasir al din Tusi, rational method, traditional method, argument, dialectics, single individual narration
  • Mahdi Soleimani Ashtiani, Ghasem Javadi Page 151
    In order to investigate the theological ideas of the narrators and companions of the Imams, it is necessary to collect and organize their narrative heritage and evaluate their probable tendency towards theological subjects. In ancient Bahrain (including Kuwait, Ahsa ', Qatar and present Bahrain archipelago) literalism was the mainstream among the narrators and scholars of hadith, and this trend dominated the scientific domain of Bahrain for centuries. Some have even regarded the traditionalism of the later centuries in Bahrain as the continuation of the same old trend of literalism. Using the sources of Hadith and authorities and introducing Bahraini traditionalists and theologians (with an emphasis on the tribe of Abd al-Qais) in one period (the time of Imam Ali to Imam Javad), the present paper attempts to re-identify the theological history of Bahrain as an intermediate and considerable movement, show the presence of this movement and criticize the idea of absolute and unrivaled literalism among the Bahrainis.
    Keywords: Bahrain, Abd al Qais, theological traditions, theological area in Bahrain