فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1394)

نشریه معرفت کلامی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدحسین شریفی* صفحه 7
    قرآن کلام خداست یا کلام بشر؟ این پرسشی است که از عصر نزول قرآن مطرح بوده است. منکران نبوت هر کدام به گونه ای خدایی بودن زبان قرآن را انکار کرده اند. در دوران معاصر نیز مستشرقان و عده ای از مدعیان روشن فکری در جهان اسلام این پرسش را به طور جدی کانون بحث و بررسی قرار داده اند. جناب محمد مجتهد شبستری به پیروی از برخی هرمنوتیست های فلسفی، شرط مفهوم شدن یک کلام را بشری بودن آن می داند و بر این اساس مدعی است اگر قرآن کلام خدا باشد، قابل فهم و تفسیر نخواهد بود! در این نوشتار این مدعا و ادله آن به روش تحلیلی و فلسفی و با استفاده از شیوه نقد مبنایی و درونی مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت و معلوم شد که هیچ ملازمه ای میان فهم قرآن و بشری دانستن آن نیست. و همه ادله اقامه شده برای این مدعا دچار انواعی از مغالطات منطقی اند.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، کلام الهی، کلام بشر، فهم و تفسیر، محمد مجتهد شبستری
  • ابوالفضل ساجدی*، حامد ساجدی صفحه 31
    یکی از فرضیاتی که به تازگی برخی نویسندگان مطرح کرده اند، رویاانگاری وحی قرآنی و جای گزین کردن «تفسیر قران» با «تعبیر قرآن» است. در این فرضیه وحی مصداقی از رویا شمرده می شود و درنتیجه فهم محتوای آن تنها با خواب گزاری میسر است. به ادعای دکتر عبدالکریم سروش این فرضیه از شواهد درون متنی و تاریخی کافی برخوردار است. مقاله پیش رو به بررسی و نقد ادله و شواهد این فرضیه می پردازد و با نگاهی پدیدارشناختی، مراجعه به خود وحی و حالات و سخنان دریافت کننده وحی و نزدیک ترین افراد به وی را معیاری برای قضاوت در این باره قرار می دهد. این نوشتار، ادله وی برای نفی ارتباط کلامی بین خالق و مخلوق در وحی را کانون مناقشه قرار می دهد و در ادامه شواهد تحقق وحی در حالت بیداری را ارائه می کند. در خاتمه بحث اثبات می شود که وحی حتی اگر در رویا هم باشد، نیاز به تعبیر و خواب گزاری ندارد. در این نوشتار روش مطالعه، کتابخانه ای و روش تحقیق، تحلیلی نقدی است.
    کلیدواژگان: کلام خدا، وحی قرآنی، رویا، تعبیر، عبدالکریم سروش
  • محمد فولادی* صفحه 55
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی، با هدف بازکاوی اندیشه متفکران اجتماعی و عالمان ادیان، به بررسی خاستگاه و منشا پیدایش ادیان و مرحله آغازین دین بشری می پردازد و با واکاوی و بررسی دیدگاه دکتر شریعتی در این عرصه، به استخراج نظریه دینی وی و میزان همسویی آن با دیدگاه رایج دینی برگرفته از معارف ناب قرآن و اهل بیت‰ می پردازد. درباره نظریات پیدایش ادیان، نظریات ترس، جهل، اقتصاد، انمیسم، روح گرایی، طبیعت پرستی و فطرت مطرح، و نکاتی درخور تامل در هر نظریه وارد شده است. شریعتی در این زمینه، همه نظریات را طرح می کند و جامعه بشری را همزاد «پرستش» می داند و نظریه خاصی را ترجیح نمی دهد؛ اما وی مرحله آغازین دین بشری را «شرک» تلقی می کند که پیامبران برای بیدار کردن فطرت خداداد بشر و دعوت به توحید فرستاده می شوند. این تلقی، با نظریه رایج دینی برگرفته از معارف قرآنی ناهمسوست.
    کلیدواژگان: خاستگاه دین، مرحله آغازین دین، ترس، جهل، اقتصاد، انمیسم، روح گرایی، طبیعت پرستی، فطرت، شریعتی
  • نعمت الله بدخشان* صفحه 81
    بحث حقیقت ایمان و ویژگی ها و پیامدهای آن از محوری ترین مباحث دین شناسی است که تبیین و بررسی دقیق آن افزون بر اینکه می تواند در تصحیح دیدگاه های نظری و باورهای انسان تاثیر بسزایی داشته باشد، از جنبه عملی هم نقشی اساسی در اصلاح رفتارها و اعمال آدمی دارد. نوشتار حاضر می کوشد تا با استناد به آثار علامه طباطبائی، به ویژه تفسیر المیزان، دیدگاه ایشان را درباره این موضوع بررسی کند. در این بررسی ابتدا تعاریفی که ایشان از حقیقت ایمان ارائه کرده است، مختصرا تبیین می شوند و سپس عناصر مندرج در این تعاریف، تحت عناوینی کانون بحث و بررسی قرار می گیرند تا از این راه عناصر مندرج در ماهیت و ساختار ذاتی ایمان از منظر ایشان روشن شوند. پس از آن، برخی از ویژگی های ایمان مانند اختیاری بودن ایمان، مراتب و درجات ایمان، و افزایش و کاهش پذیری آن بررسی می شوند و سپس برخی از پیامدهای مهم ایمان، مانند ارتباط ایمان با عمل، ارتباط ایمان با اسلام و ارتباط آن با اخلاق از نظر ایشان کانون تبیین و بررسی قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: حقیقت ایمان، تصدیق، اعتقاد، التزام، عمل، علم، مراتب ایمان
  • محمد پورعباس*، محمدحسین خوانین زاده، مریم حسن پور صفحه 101
    توحید عبادی به عنوان یکی از جلوه های مهم توحید، همواره مورد وفاق شخصیت های دینی در همه فرقه های اسلامی بوده است. با این وجود، درباره اینکه حقیقت توحید عبادی چیست و به چه عملی شرک در عبادت اطلاق می شود، فهم مشترک و وحدت نظری در میان آنان مشاهده نمی شود. ازآنجاکه منشا این اختلاف نظرها تا حد بسیاری به سبب دریافت های متفاوت از مفهوم عبادت است، در این پژوهش کوشیده ایم در پرتو اندیشه های تفسیری دو مفسر بزرگ شیعه و اهل سنت، یعنی علامه طباطبائی و آلوسی بغدادی، نخست با تحلیل مفهومی واژه عبادت در کاربرد قرآنی آن به تبیین حقیقت عبادت بپردازیم، و در وهله بعد و با اثبات نقصان و عدم توانایی هر کدام از آن معانی، نشان داده ایم که عبادت حقیقتی ترکیبی است؛ یعنی علاوه بر عملی گویای خضوع و تذلل باطنی است، مولفه های دیگری همچون اعتقاد به الوهیت و ربوبیت معبود و نیز استقلال در این الوهیت و ربوبیت در عبادی شدن یک عمل موثرند.
    کلیدواژگان: توحید، عبادت، طباطبائی، آلوسی، وهابیت
  • رضا برنجکار*، ناصرالدین اوجاقی صفحه 121
    کتاب پیشین در متون دینی اشاره به حقیقتی دارد که همه حوادث جهان قبل از وقوع در آن ثبت شده اند. در برخی کتب اعتقادی از دو کتاب پیشین یاد می شود: 1. کتابی که مصون از تغییر و تبدیل است و به نام های کتاب مبین، لوح محفوظ و ام الکتاب خوانده می شود؛ 2. کتابی که محل تغییر و تحول است و به نام لوح یا کتاب محو و اثبات معروف است. معتقدان به دو گونه بودن کتاب پیشین به لحاظ قرآنی به آیه 39 سوره رعد استناد می کنند. در این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی ناظر به آیات قرآن نشان داده شده است که اولا دلالت آیه مزبور بر وجود دو کتاب پیشین قطعی نیست و روایات نیز در این مورد مختلف اند؛ ثانیا لوح محفوظی که در قرآن آمده نیز نمی تواند مستند دو گونه بودن کتاب پیشین قرار بگیرد؛ زیرا این لوح در قرآن به منزله کتاب پیشین مطرح نشده است.
    کلیدواژگان: کتاب پیشین، ام الکتاب، لوح محو و اثبات، لوح محفوظ، کتاب مبین
  • حمزه علی بهرامی*، محمدعلی رستمیان صفحه 139
    عبادت در کنار قبور یکی از مسائل مهم توحید عبادی است که ابن تیمیه چنین کاری را حرام می داند. مقاله حاضر با روش تطبیقی به بررسی اصالت فتوای ابن تیمیه پرداخته است. در این زمینه به تبیین معنای عبادت و دیدگاه ابن تیمیه و ادله او در مقایسه با مذاهب اربعه پرداختیم. در این بررسی مشخص شد که اصولا عبادت در جایی محقق می شود که مسئله الوهیت مطرح باشد و کسانی که در کنار قبور عبادت می کنند، چنین شانی برای صاحب قبر قایل نیستند. این مقاله نشان می دهد که اولا مبنای این دیدگاه ابن تیمیه برداشت نادرست از آیات، و استناد به احادیث ضعیف است؛ ثانیا فتاوای او در مقابل جمهور مسلمانان قرار دارد؛ چراکه عموم فقهای اهل سنت قایل به جواز و صحت نماز و عبادت در مقابرند، مگر اینکه مانع خارجی مانند نجاست در کار باشد.
    کلیدواژگان: ابن تیمیه، عبادت، مقبره، اهل سنت، مذاهب اربعه
  • الملخص
    صفحه 161
|
  • Ahmad Hussein Sharifi* Page 7
    Is the Quran the word of God or the word of human? This question has been raised since the era of descent of the Quran. Each of the deniers of prophethood has somehow repudiated the divinity of the language of the Quran. The contemporary orientalists and some of those who claim intellectuality in the Muslim world have also discussed this question seriously. Following some philosophical hermeneutists, Mohammad Mojtahid Shabestari argues that a concept is understandable only if it belongs to human. He accordingly claims that if the Quran is God's word, then it cannot be understood and interpreted by human. In this paper, using an analytical and philosophical method, this claim as well as its proofs was investigated through basic and internal criticism. The findings show that there is no relation between understanding the Quran and considering it as being human. The proofs presented for this claim all include a variety of logical fallacies.
    Keywords: language of the Quran, the word of God, human word, understanding, interpretation, Mohammad Mojtahid Shabestari
  • Abolfazl Sajedi*, Hamed Sajedi Page 31
    One of the assumptions recently made by some authors is considering revelation as a dream and replacing the notion of "interpretation of the Quran" with "explanation of the Quran". In this hypothesis, revelation is considered as a kind of dream and therefore understanding its contents is only possible through interpretation. Abdulkarim Soroush claims that this hypothesis enjoys enough textual and historical evidence. The present paper reviews the evidence for this hypothesis and, through a phenomenological outlook, sets the following criteria for judgment about this issue: reference to the revelation itself, the states and words of those who have a revelation from God, and the people who are closest to them. This article rejects his proofs for denying any verbal communication between the creator and the creature in revelation, and then presents evidence for the realization of revelation in the state of wakefulness. At the end of the paper, it is proved that revelation, even if it is a dream, does not need to be interpreted and explained. In this library - based study, an analytical – critical research method is used.
    Keywords: the word of God, the Quranic revelation, dream, interpretation, Abdulkarim Soroush
  • Mohammad Fooladi* Page 55
    Using an analytical and documentary approach, this paper aims to explore the views of social thinkers and religious scholars and to investigate the origin of religions and the early stages of human’s religion. Through analyzing and studying the views of Shariati in this field, the paper extracts his religious theory and its alignment with the prevailing religious view taken from the pure teachings of Quran and Ahlol-beit. With regard to the theories about the advent of religions, theories of fear, ignorance, economy, animism, and nature worshipping, innate nature are put forward and some points which are worth considering are proposed in each theory. Shariati discusses all the views in this regard and considers human society as equivalent to "worship”. He does not prefer any particular theory; but he regards "polytheism" as the beginning stage of human religion in which the prophets are sent to awaken the human’s God-given nature and to invite people to monotheism. This understanding is not in line with the current religious theory derived from the Qur’anic teachings.
    Keywords: origin of religion, early stage of religion, fear, ignorance, economy, Animism, nature worshipping, innate nature, Shariati
  • Nematollah Badakhshan* Page 81
    The issue of the truth of faith, its characteristics and consequences is one of the most pivotal subjects of theology. Explanation and scrutiny of this subject can play a significant role in correction of the theoretical viewpoints and beliefs of man.Moreover, it practically serves a substantial role in correcting the behavior and actions of man. With reference to the works of Allameh Tabatabai, especially Al-Mizan commentary, the present paper tries to examine his views on the subject. In this investigation, at first his definitions of the truth of faith are explained briefly, and then the elements included in these definitions are discussed under some rubrics. So that his view of the elements of the inherent nature and structure of faith is clarified. Following that, some of the features of faith such as its being optional, the stages and degrees of faith, and its capacity to increase or decrease are reviewed, and then some of the important outcomes of faith, such as the relationship between faith and practice, the relationship between faith and Islam and morality will be explored and investigated.
    Keywords: truth of faith, acknowledgement, belief, commitment, action, science, degrees of faith
  • Mohammad Pour Abbas*, Mohammad Hussein Khavaninzadeh, Maryam Hassan Pour Page 101
    Doctrinal monotheism is an important manifestation of monotheism and the religious figures in all Islamic sects have always been in agreement on it. However, there is no common understanding and agreement among them on the truth of religious monotheism or the meaning of polytheism in worship. Since this disagreement is mainly rooted in different understandings of the concept of worship. In this study, in the light of two major Shiite and Sunni commentator, namely Allama Tabatabai and Alusi Baghdadi, at first we have tried to explain the truth of worship through conceptual analysis of the term worship in the Quran.Then, having proved the inadequacy and insufficiency of each of those meanings, we have demonstrated that true worship is combinatory. That is, in addition to an act indicative of humility and inner modesty, other components, such as the belief in the divinity and deity of God and independence in divinity and deity, are effective in making an act of worship.
    Keywords: monotheism, worship, Tabatabai, Alusee, Wahhabism
  • Naser Addin Ojaggi, Reza Berenj Kar* Page 121
    The ancient book in religious texts refers to the fact that all world events are recorded in this book before they occur. In some religious books, two ancient books are referred to:1. The book called “manifest book”, “protected tablet” and “mother of the book”; which is guarded from change and modification.2. The book which is changeable and is named” tablet” or the book of obliteration in affirmation.Those who believe that the ancient book has been of two kinds refer to verse 39 of Surah Rad (the Thunder). Using a descriptive-analytical method and through referring to the Quranic verses, this paper shows that firstly, the above mentioned verse's implication about the existence of two ancient books is uncertain, and there are varying traditions in this regard. Secondly, the guarded tablet mentioned in the Qur’an cannot be considered as evidence pointing to two kinds of the ancient book, because the Qur’an does not regard this tablet as the ancient book.
    Keywords: previous book, Mother of the Book, tablet of obliteration in affirmation, protected tablet, manifest book
  • Hamzeh Ali Bahrami*, Mohammad Ali Rostamiyan Page 139
    Worshipping beside tombs is one of the most important issues of monotheism in worship that is considered forbidden by Ibn-e-Taymiyya. This paper is a comparative study which investigates the authenticity of Ibn-e- Taymiyya's fatwa. In this regard, we explain the meaning of worship and views of Ibn-e-Taymiyya and his evidence compared to the four religious schools. The study found that basically, worship happens where there is the issue of divinity, and those who worship beside the tombs do not believe in such dignity for the person buried inside. This paper shows that, firstly, the basis of Ibn-e-Taymiyya's view is misinterpretation of the verses and referring to weak hadiths. Secondly, his fatwa is against the idea of the majority of Muslims. Because most of Sunni jurists accept the validity of prayer and worship beside tombs unless there is an external hindrance like uncleanness.
    Keywords: Ibn, e, Taymiyya, worship, tombs, Sunni, the four religious schools