فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 82 (بهار و تابستان 1388)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 82 (بهار و تابستان 1388)

  • 238 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد اخوان کاظمی صفحه 11
    حزب و تحزب در معانی متاخر، پدیده ای جدید و از دیدگاه فقهی، مساله ای نوظهور در جامعه و فرهنگ شیعی است ودر اندیشه دینی پیرامون مقبولیت و یا مطرودیت آن، ابهام ها، دغدغه هاو دیدگاه های متعدد وبعضا متنافری وجود دارد.
    درتبیین موضوع تحزب در اندیشه اسلامی؛ یا تلاش شده است در منابع قرآنی و روایی و سیره معصومین و تاریخ صدر اسلام به دنبال ما بازاهای حزب و تحزب باشند و یا آنکه سعی کنند حزب و تحزب را به عنوان امری جدید و مستحدثه تلقی کرده و بنا به کارکردهای مثبت و عقلانی آن، و ملازمت شرع با عقل، جواز مشروعیت برای این پدیده مدرن سیاسی را صادر کنند. در این پژوهش، ضمن توجه به این دو چارچوب روشی، - ضمن ارجح دانستن رویکرد دوم – ابتداء جایگاه حزب و تحزب در قرآن بررسی شده و سپس دیدگاه و استدلالات مخالفین و موافقین با مشروعیت دینی تحزب مورد بحث قرار می گیرد و بر دیدگاه «موافقت معتدل» صحه گذاشته می شود.
    کلیدواژگان: تحزب، حزب الله، سیاست اندیشه اسلامی، روایات، شریعت، عقل، فقه سیاسی، کلام
  • محمدرضا جواهری، سید رضا موسوی صفحه 43
    اهانت به شخصیت های مقدس هر یک از ادیان الهی، از جانب پیروان دین دیگر گفتگوی ادیان را به بن بست می کشاند. ولی احترام و تکریم آنان زمینه را برای برقراری ارتباط، تقریب ادیان و تفاهم در راه شناخت حق فراهم می آورد و آثار مثبت و سازنده ای دارد. آگاهی از احکام ادیان الهی در مسئله توهین به شخصیت های مقدس، از رویارویی و تقابل پیروان ادیان می کاهد و آنان را از توهین به مقدسات یکدیگر باز می دارد. این پژوهش فقهی درصدد است بر اساس مدارک و منابع معتبر شرعی مسیحیت، حکم اهانت به مریم مقدس را به دست آورد. از این رو نخست منابع اصلی پذیرفته شده از جانب مذاهب مسیحی شناسایی و معرفی شده و سپس فضایل مریم مقدس از درون کتاب و سنت مسیحی و آرای پاپ استخراج گردیده و در نهایت حکم و جزای توهین به این شخصیت بی نظیر مسیحیت استنباط و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مریم، شریعت، مسیحیت، توهین، مقدسات
  • محمد ابراهیم شمس، حمیدرضا کلانتری صفحه 71
    نظام حقوقی اسلام علی رغم پذیرش «اصل قصاص» در جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص، بر رجحان عفو و گذشت تاکید کرده و آن را بر انتقام از جانی مقدم دانسته است. بدین لحاظ، اهمیت بررسی عوامل سقوط قصاص یعنی عواملی که پس از تحقق و ثبوت قصاص، موجب زوال آن می گردند، روشن می شود. در این مقاله با استناد به فتاوی فقی هان بزرگ و ادله و روایات در خصوص سقوط یا عدم سقوط مجازات قصاص به سبب تملک حق قصاص به توجیه نظریه مختار پرداخته شده است. در نهایت نیز به دلیل عدم وضوح قوانین موضوعه در این خصوص پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: سقوط قصاص، تملک قصاص، حق قصاص، حقوق ایران، فقه اسلامی
  • سیدجعفر علوی گنابادی، محمدتقی فخلعی صفحه 99
    در فرایند استنباط احکام شرعی، همان گونه که بحث از حکم ضروری است، بحث و بررسی راجع به «معروض یا موضوع حکم» و آنچه در تعیین این معروض، دخالت دارد نیز اجتناب ناپذیر است. موضوعات احکام، دارای تنوع خاصی است و عوامل مختلفی در تشخیص آنها تاثیر گذار است. از میان این عوامل، «اجتهاد» بحثهای دامنه داری برانگیخته است. در پژوهش حاضر نقش و میزان تاثیر این عامل در تشخیص موضوعات احکام در دو حوزه شناسایی مفهومی و مصداق یابی به بحث کشیده شده است. این نقش در شناسایی مفهومی نیز در سه بخش موضوعات صرفه، مستنبطه شرعی و مستنبطه عرفی دنبال شده است. از این سه مورد، اجتهاد، تنها در موضوعات مستنطبه شرعی دخیل است. در موضوعات عرفی، گرچه اجتهاد مصطلح نقشی انحصاری ندارد ولی اظهار نظر فقیه به صورت جزیی، مجاز و حتی در مواردی لازم است. در سوی دیگر اجتهاد اصطلاحی را نمی توان عاملی مؤثر در مرحله مصداق یابی(تشخیص موضوعات خارجی) تلقی کرد.
    کلیدواژگان: اجتهاد، موضوعات احکام، موضوعات صرفه، موضوعات مستنبطه شرعی، موضوعات مستنبطه عرفی، موضوعات خارجی
  • حمید مسجدسرایی، عابدین مومنی صفحه 135
    گرچه آموزه های دینی ما برای اجرای حدود و تعزیرات، علاوه بر آثار مثبت وضعی آن اهتمام خاصی قایل شده اند اما همواره یکی از مسائل پرماجرا در فقه، موضوع اقامه حدود و یا تعطیلی آن در عصر غیبت معصومین(ع) بوده است تا آنجا که منجر به ایجاد دو جبهه متقابل گردیده است؛ عده ای از فحول فقهای امامیه در صف موافقین قرار گرفته اند، و برخی از محققین فقها نیز مخالف اجرای حدود در زمان غیبت گردیده و این حق را وظیفه اختصاصی معصوم یا نایب خاص ایشان دانسته اند. در مورد تعزیرات نیز این اختلاف به چشم می خورد که تعیین کمیت و کیفیت تعزیر به عهده حاکم به معنای قاضی بوده و یا این که از اختیارات حاکم اسلامی یعنی ولی امر است. در این مقاله کوشش شده است ضمن بررسی و تحلیل ادله طرفین در هر دو موضوع، مستندات روایی موجود در این زمینه را مطرح ساخته و ابعاد گوناگون این موضوع مورد کنکاش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حاکم، حد، تعزیر، سلطان، حکم، کیفر
  • سید حسن وحدتی شبیری صفحه 169
    مسؤولیت مدنی به معنای تعهد به جبران خسارت به دو قسم مسؤولیت قراردادی و مسؤولیت قهری تقسیم می شود. تفاوت این دو در وجود رابطه قراردادی میان دو طرف قبل از ایراد خسارت است. این که تفاوت یاد شده منشاء فرق اساسی در مبنا و آثار دو نوع مسؤولیت می شود مورد اختلاف بین حقوقدانان است. نظریه جا افتاده، منشا مسؤولیت قراردادی را اراده صریح یا ضمنی دو طرف عقد و منشا مسؤولیت قهری را حکم قانون گذار می داند. همین تفاوت باعث می شود دامنه مسؤولیت در مسؤولیت قراردادی تابع اراده دو طرف قرار گیرد و آنان بتوانند گستره تعهد به جبران خسارت را بر فرض تخلف از محدوده قانون، فراتر یا محدودتر سازند. نظریه جدیدتر، این تفاوت را انکار و سایر تفاوت ها را امور فرعی قلمداد می کند.
    مقاله حاضر دیدگاه نخست را تقویت می کند و نگارنده معتقد است چون منشا مسؤولیت قراردادی اراده طرفین عقد است پس آنان می توانند با اراده صریح یا ضمنی خود، مسؤولیت را شدیدتر یا خفیف تر از آنچه در مقررات آمده قرار دهند و این توافق برخلاف احکام امری شارع و قانون گذار نیست.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، مسوولیت قراردادی، نقض قرارداد، اجرای تعهد
  • علیرضا یزدانیان صفحه 205
    در فقه امامیه علی رغم اجماع ادعایی در خصوص بطلان تعلیق در انعقاد عقد می توان به نهادهای معلقی دست یافت که بسیار شبیه به«تعلیق در انحلال تعهد» در حقوق فرانسه می باشد. از سویی منبع قانون مدنی ایران در قسمت تعهدات، فقه امامیه و قانون مدنی فرانسه بوده ولی جای این نهاد حقوقی خالی است. در این صورت این تردید به میان می آید که آیا تعلیق در انحلال تعهد، مشمول اجماع مزبور می باشد و با حقوق ایران سازگاری نداشته که صراحتا پذیرفته نشده است یا این که برای تکمیل قانون باتوجه به برخی از تاسیسات فقهی می توان چنین نهاد حقوقی را خارج از اجماع دانسته و در حقوق ایران نیز پذیرفت؟ در این مقاله با استفاده از مطالعه تطبیقی، تعلیق در انحلال عقد و آثار آن مطرح شده است.
    کلیدواژگان: تعلیق در انحلال عقد، سقوط تعهدات، اثر قهقرائی
|
  • Bahrām Akhawān KāẒimĪ Page 11
    Party and partisanship, in modern meaning, are new phenomena and, from the jurisprudence point of view, newly-emerged issues in Shī‘a community and culture. In religious thought, there are ambiguities, uncertainties and sometimes varied and even conflicting viewpoints concerning their acceptance or rejection.In elucidation of partisanship in Islamic thought, it is either attempted to seek for its equivalent in the Quran and ḥadīth sources, the sīra of the Infallible Imams and the early history of Islam, or to regard party and partisanship as modern and newly-arisen issues and according to their positive and intellectual functions and due to the concomitance of religious law with intellect, to issue legitimacy license for this modern political phenomenon. Considering these two methodological frameworks – with preference of the second – the present paper first studies the status of party and partisanship in the Quran, and then discusses the viewpoints and arguments of the proponents and opponents of the religious legitimacy of partisanship and endorses the "moderate consent" viewpoint.
  • MuḤammad RiḌā JawāhirĪ, Sayyid RiḌā MŪsawĪ Page 43
    Disrespect towards holy characters of any of the Revealed religions by the followers of another religion would drive dialogue among religions to a standoff; but showing respect and reverence to them would pave the ground for developing relations, approximation among religions, and empathy toward knowing the Truth, and would yield positive and constructive outcomes. Knowledge about the Revealed religion's rulings for disrespect towards their holy characters would reduce confrontation and conflict between the advocates of religions and prevent them from profanity towards each other's holy figures. This jurisprudential research tries to find out the ruling for disrespect to the Holy Mary according to credible legal sources of Christianity. Thus, first the main sources approved by Christian nominations are identified and introduced; and then the merits and virtues of the Holy Mary are extracted from the Christian Scripture and tradition and the Pope's opinions; and finally, the ruling and punishment for disrespect to this unique female character of Christianity is inferred and introduced.
  • MuḤammad IbrāhĪm Shams, ḤamĪd RiḌā KalāntarĪ Page 71
    Despite accepting the "principle of qiṣāṣ (retaliated punishment)" in the crimes against the physical entirety of people, the Islamic Legal System has stressed the preference of forgiveness and considered it as having precedence over retaliation. Therefore, the importance of studying the factors involved in lapse of qiṣāṣ, i.e, the factors which after actualization and proof of qiṣāṣ lead to its cancellation, becomes evident. With reference to the legal judgments (fatwas) of great jurists and the evidences and traditions concerning the lapse and non-lapse of qiṣāṣ punishment due to taking possession of the right to qiṣāṣ, the present article has undertaken to justify Mukhtār's view. In conclusion, due to the lack of clarity of the statutory laws in this respect, some suggestions are presented.
  • Sayyid Jafar AlawĪ GunābādĪ, MuḤammad TaqĪ FakhlaĪ Page 99
    In the process of inferring legal rulings, as discussion about the ruling is essential, the discussion and examination of the "object of ruling" and what is involved in determining this object is also indispensable. The objects of rulings are specially varied and various elements are effective in their discernment. Among these elements, ijtahād (legal reasoning) has prompted widespread discussions. In the present research the role and degree of the impact of these elements on the discernment of the objects of rulings are discussed in two fields of conceptual discerning and proving applicability. This role in conceptual discerning is also followed up in three sections of plain, legally implied, and conventionally implied issues (questions). Of these three instances, ijtahād is involved only in legally implied issues. Concerning conventional topics, although the commonly used ijtahād is not exclusively involved, the jurist's expression of opinion is partially permissible and in some cases even essential. On the other hand, the commonly used ijtahād can not be regarded as an effective element in the stage of proving applicability (discernment of external issues).
  • ḤamĪd Masjidsarā'Ī, ābidĪn MuminĪ Page 135
    Although our religious doctrines have given special importance to the execution of legal punishments and penalties for their conventional outcomes, the execution of legal punishments or their suspension in the age of occultation of the Infallible Imam (A.S.) has been one of the controversial issues in jurisprudence, to the extent that it has created two conflicting fronts; one, a group of distinguished Imāmī jurists who ranked among the proponents, and the other, a group of the jurist scholars who opposed the execution of legal punishments during the occultation, considering this privilege as the exclusive responsibility of the Infallible Imam (A.S.) or his special deputy. In relation to the legal penalties (ta‘zīrāt), there is a disagreement as to the question whether determining the quantity and quality of penalties lies with the ruler as a judge or it is within jurisdiction of the Islamic ruler, namely, walī ‘amr (supreme leader). It is attempted in this article, while studying and analyzing the arguments of the two sides on both issues, to touch upon the evidences derived from traditions available in this respect and to explore into different dimensions of this subject.
  • Sayyid Ḥasan VaḤdatĪ ShubayrĪ Page 169
    Civil responsibility, meaning to undertake to compensate the damage, is divided into two types of conventional and natural responsibility. The difference of these two lies in the existence of a conventional relation between the two sides before infliction of damage. That the above-mentioned difference becomes the origin for a dramatic difference in the basis and outcomes of the two types of responsibility is controversial among the jurists. The well-known view considers the origin of conventional responsibility to be the explicit or implicit intention of the two sides of convention and the origin of natural responsibility to be the ruling ordained by the legislator. This difference makes the domain of responsibility in the conventional responsibility subject to the intention of the two, enabling them to expand or restrict the extent of their commitment to the compensation of damage in case of violating the law. The more recent view denies this difference and considers other differences as peripheral. The present article highlights the first viewpoint and the author believes that since the origin of conventional responsibility is the intention of the two sides, they can assume the responsibility to be bigger or smaller that what is asserted in rules and that this agreement is not against the imperative rulings of the law-maker or the legislator.
  • AlĪriḌā Yazdāniān Page 205
    Despite the claimed consensus concerning the cancellation of suspension in signing a contract, certain suspended institutions (established laws) can be found in Imāmī jurisprudence, which are very similar to "suspension in cancellation of commitment" in French law. In one respect, the source of Iranian civil law in commitments section has been Imāmī jurisprudence and French civil law, but this legal institution is missing here. Thereby, the question arises as to whether suspension in cancellation of commitment is included in the above-mentioned consensus and is not compatible to the Iranian law, hence not being explicitly accepted; or, for complementing the law, such legal institutions can be considered as out of consensus with regard to some jurisprudential establishments and accepted in Iranian law, too. Using the comparative study, this article is addressing suspension in cancellation of contract and its effects.