فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 85 (پاییز و زمستان 1389)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 85 (پاییز و زمستان 1389)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر ایزدی فرد، محمد قنبرزاده صفحات 9-28
    بازاریابی شبکه ای روشی نوین در تجارت امروزی است و به عنوان معامله ای مستقل می تواند مورد بررسی قرار گیرد؛ هرچند ممکن است تشابهاتی میان عناوین اجاره، جعاله، و صلح با بازاریابی شبکه ای وجود داشته باشد. در طرح های مختلف بازاریابی شبکه ای شایبه هایی چون شانس، ریسک و خطرپذیری، فریب، عدم تلاش در کسب درآمد، و خروج سرمایه از کشور وجود دارد و از این رو شبهاتی چون قمار، اکل مال به باطل، و غرری بودن این گونه معاملات مطرح می گردد؛ به خصوص در انواعی که چرخه آنها بدون رد و بدل شدن کالا و یا تبادل کالاهای لوکس با قیمت های غیرواقعی، تعریف شده اند، این اشکال ها به طور جدی قابل توجه است.
    با توجه به اثرات منفی مستقیم و غیرمستقیمی که این فعالیت ها به ویژه از نوع دوم آن در شبکه اقتصادی جوامع می گذارد، علاوه بر شبهات مذکور، مهم ترین عنوانی که در تحدید آن از جانب دولت اسلامی می تواند مد نظر قرار گیرد، حکم ثانوی حفظ نظام و مصلحت آن است. در این مقاله ضمن اشاره به انواع بازاریابی شبکه ای، مشروعیت یا عدم مشروعیت آن مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. آنچه می توان گفت این که بازاریابی شبکه ای به دلیل اکل مال به باطل، قمار، غرر، و اختلال در نظام، مشروعیت ندارد و به عنوان کسب حرام که نتیجه آن بطلان است، مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، اجاره، جماله، صلح، اکل به باطل، غرر، قمار، حکم ثانوی
  • علی تولایی صفحات 29-48
    بحث قاضی شدن زن نخستین بار شیخ طوسی به صراحت در دو کتاب الخلاف و المبسوط، به تبع اهل سنت، مطرح کرد. شیخ طوسی به عنوان یکی از نقاط عطف در تاریخ فقه امامیه، در گسترش کمی و کیفی فقه نقش زیادی داشته است.محقق با اتخاذ روش تاریخی، سؤالات زیر را طرح و تاملی بر ادله شیخ طوسی دارد: چرا شیخ طوسی در این مساله به «اجماع» استناد نکرد؟ چرا شیخ طوسی به ظاهر آیه شریفه: «الرجال قوامون علی النساء. .» استناد نکرد؟ اعتبار تاریخی حدیث مورد استناد شیخ در این مساله تا چه اندازه ای است؟ اصل «عدم جعل قضا» برای زن که اصلی ترین دلیل وی را تشکیل می دهد چگونه قابل تحلیل است؟
    تمرکز بر روش طرح مساله، چینش داده ها، ارائه مبانی و نتایج حاصل از آن در این مساله، «صورت» مناسبی برای پرداختن به «محتوا» و تحلیل مساله بر اساس مبانی اصولی به شیوه فقه جواهری در سایر مباحث و مسائل فقهی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: قاضی شدن، زن، فقه، شیخ طوسی، قضا، بیشینه تاریخی
  • سیدجواد خاتمی، سید رضا موسوی * صفحات 49-66

    این مقاله به حکم نماز شب بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) می پردازد. با توجه به آیات قرآن و روایات وارده از طریق شیعه و اهل سنت و نیز گفتار مفسران و فقهای شیعه و اهل سنت درباره نماز شب رسول خدا(صلی الله علیه وآله) سه فرض را به این شرح می توان بیان کرد:فرض اول: نماز شب از ابتدا بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) مستحب بوده و برای آن چهار دلیل ذکر شده که ضعیف است.
    فرض دوم: نماز شب در آغاز بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) و یارانش واجب بوده است و بعد وجوب آن نسخ گردیده و به حالت استحباب باقی مانده است. برای این فرض نیز چهار دلیل بیان شده است که از قوت کافی برخوردار نیست.
    فرض سوم: از ابتدا بر آن حضرت واجب شده است و تا آخر وجوب آن باقی مانده است که مشروح دلایل این نظر را باید در متن مقاله جستجو کرد.

    کلیدواژگان: تهجد، وجوب، استحباب، ناقله، نسخ
  • علیرضا عابدی سرآسیا، محمدصادق علمی سولا، محمدکاظم علمی سولا صفحات 67-84
    نظریه معروف در زمینه معنا و تفسیر متن، «قصدی گرایی» نامیده می شود که می گوید: «معنا یا تفسیر یک اثر، با نیت صاحب اثر، مرتبط بوده یا توسط آن تحدید و تعیین می گردد». در این جستار، ابتدا مهم ترین اقسام قصد و نیت، بررسی شده اند، از جمله: 1) قصد روان-شناختی و قصد پدیدارشناختی؛ 2) قصد معنایی، قصد مقوله ای، و قصد انگیزشی؛ 3) قصد واقعی و قصد فرضی؛ 4) قصد درونی و قصد بیرونی. سپس، انواع مختلف قصدی گرایی، از یکدیگر متمایز گشته و توضیح داده شده اند. قصدی گرایی می تواند تقسیم شود به: (1) قصدی گرایی معنایی و قصدی گرایی تفسیری؛ (2) قصدی گرایی واقعی و قصدی گرایی فرضی(قصدی گرایی واقعی، شامل هر یک از (الف) افراطی یا (ب) معتدل، و قصدی گرایی فرضی، شامل هر یک از (الف) اصلی یا (ب) عصری)؛ (3) قصدی گرایی انحصاری و قصدی گرایی شمولی. در پرتو این تمایزها، نقاط اشتراک و اختلاف دو دیدگاه قصدی گرایی غربی و قصدی گرایی شیعی، روشن گردیده است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، قصدی گرایی واقعی و فرضی، قصدی گرایی معتدل و افراطی، قصدی گرایی انحصاری و شمولی قصدی گرایی اصلی و عصری
  • محمدتقی فخلعی، مجتبی ولی اللهی صفحات 85-104
    در دیدگاه کلاسیک اصولی، رکن اصلی حجیت سیره عقلا، برخورداری از امضای معصوم است. بدین مناسبت کثیری از اصولیان موضوع معاصرت سیره عقلا با عصر معصومان را مطرح کرده اند. در این پژوهش پس از تبیین دیدگاه های سه گانه اصولیان دایر بر لزوم امضا، احراز عدم ردع، و کفایت عدم ثبوت ردع با ارائه راه حل های شش گانه کوشش شده است با تردید افکنی در شرط لزوم معاصرت سیره راهی به سوی تعمیم حجیت سیره عقلا به سیره های حادث در ادوار پس از معصومان گشوده و گامی به سوی حل معضل سیره های نوپیدا و بسط کارایی سیره در استنباط فقهی بر اساس نیازهای معاصر به پیش نهاده شود.
    کلیدواژگان: سیره عقلا، امضاء، عدم ردع، سیره نو پیدا، ارتکاز عقلایی
  • اسدالله فلاحی صفحات 105-134
    منطق دانان مسلمان و دانشمندان اصول فقه، چندین نوع عموم و کلیت را شناسایی کرده و آن ها را «عموم بدلی»، «عموم مجموعی» و «عموم استغراقی» نام داده اند. در این مقاله، قصد داریم با بحثی تاریخی- تحلیلی، دیدگاه های اصولیان را گردآوری و تا حد توان خویش، تحلیل کنیم. ابتدا، پیشینه بحث در آثار منطق دانان مسلمان و اصولیان متقدم را بررسی می کنیم. در این دوره، انواع عموم نه دارای اصطلاحات جاافتاده هستند و نه دارای تعریف های دقیق. در دوره دوم، که از زمان شیخ بهایی آغاز می شود و تا زمان معاصر ادامه می یابد، وضعیت کاملا متفاوت است و تعریف ها، بحث ها، و نزاع های بسیاری پیرامون انواع عموم درمی گیرد. در این مقاله، به گزارش این تعریف ها و نزاع ها، دسته بندی آنها و در برخی موارد به داوری میان طرف های نزاع می پردازیم.
    کلیدواژگان: عموم مجموعی، عموم استغراقی، عموم بدلی، اطلاق، سور کلی، سور جزئی
  • جلیل قنواتی صفحات 135-157
    اصل عدالت از اصول اساسی حقوق اسلامی به ویژه در زمینه های حقوق قراردادها است. سیستم های حقوقی مختلف نیز از این اصل در موارد متعددی به تاسیس و تجدید احکام حقوقی مبادرت می ورزند. در واقع در این نظامهای حقوقی عدالت ماهوی و شکلی با تخصیص اصل آزادی قراردادی از بی عدالتی و رویه های غیر منصفانه و ظالمانه جلوگیری می نماید. در این مقاله تلاش می شود برخی سیستمهای حقوقی، قانون متحدالشکل تجاری آمریکا(U.C.C) و اصول حقوق قراردادهای اروپایی را (PECI) ملاحظه و با حقوق اسلام مقایسه نماییم.
    بر این باور هستیم که در فقه اسلامی فقی هان دست کم در برخی از استنباطات خود اصل عدالت را به عنوان یکی از اصول مبنایی استنباط احکام در نظر داشته اند. با وجود این، از موازین و مبانی فقهی به روشنی نمی توان استنباط نمود که اصل عدالت به عنوان یک اصل کلی حاکم بر تمام احکام و قواعد حقوقی از جمله حقوق قراردادها مورد توجه بوده است.
    همچنین خواهیم گفت در نظام حقوقی کامن لو از جمله قانون متحدالشکل تجاری آمریکا اصل آزادی قراردادی به عنوان اصل کلی حاکم بر حقوق قراردادها پذیرفته شده است و تنها در صورت تحقق بی عدالتی ماهوی و شکلی این اصل کلی تخصیص پیدا می کند.
    کلیدواژگان: عدالت قراردادی (معاوضی)، آزادی قراردادی، شروط عادلانه
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 167
|
  • Dr. AlĪ Akbar IzadĪfar, Muhammad Qanbarzada Pages 9-28
    Network marketing is a new method in today's trading, which can be studied as an independent transaction, although there might be some similarities between such topics as ijāra (lease), ju‘āla (hire), ṣulḥ (conveyance), and network marketing.In various network marketing projects, there are suspicions like chance, taking risks, deception, lack of attempt in earning an income, and withdrawal of capital from the country; thus, such doubts as gambling, consuming property wrongfully, and uncertainty of these transactions are put to discussion; especially in the types of transactions whose cycles are defined without exchange of goods or exchange of luxurious goods with unreal Given the direct and indirect destructive effects that these activities, especially of the second type, have on the economic networks of societies, besides the above-mentioned misconceptions, the most important title that can be taken into consideration by the Islamic state in delimiting it is the secondary decree of preserving the ruling system and its expedience. While referring to various types of marketing networks, this article addresses their legitimacy or illegitimacy. What we can say is that network marketing is not legitimate due to its consuming property wrongfully, gambling, uncertainty, and disruption in the system and is propounded as an unlawful (ḥarām) occupation, which ends up in invalidity.
  • Dr. AlĪ Tavallai Pages 29-48
    propounded by Shaykh Ṭūsī in his Al-Khilāf and Al-Mansūṭ, following the Sunnī's example. As one of the dignitary figures in the history of Imāmī jurisprudence, Shaykh Ṭūsī has played a great role in the qualitative and quantitative development of jurisprudence. Adopting a historical methodology, the researcher raises the following questions and deliberates on Shaykh Ṭūsī's arguments: Why did Shaykh Ṭūsī not make reference to "consensus" (ijma‘) in this issue? Why did Shaykh Ṭūsī not make reference to the outer aspect of the noble āya: ﴾Men are managers of the affairs of women﴿? [The Qur’an, 4: 34] To what extent is the historical validity of the ḥadīth referred to by Shaykh Ṭūsī? How analyzable is the principle of "non-fabrication of judgment" for a woman, which forms her most significant reason? Concentration on how to raise the issue, arrangement of the data, presentation of the fundamentals, and the achieved results of this issue, provide a suitable "form" for dealing with the "content" and analysis of the issue according to basic principles by the method of Jawāhirī jurisprudence in other jurisprudential discourses and issues.
  • Dr. Sayyid Jawad Khatami Pages 49-66

    This article addresses the ordinance of midnight prayer (ṣalāt al-layl) upon the Holy Prophet (S.A.W.). Given the verses of the Qur’an and the traditions related from the Shī‘as and the Sunnīs as well as the sayings of the Shī‘a and Sunnī interpreters and jurists about the Apostle of Allah (S.A.W.)’s midnight prayer, the following three hypotheses can be proposed:First hypothesis: Midnight prayer has, from the beginning, been preferable to the Prophet (S.A.W.), for which four reasons are given, which are weak. Second hypothesis: Midnight prayer has, in the beginning, been obligatory to the Prophet (S.A.W.) and his companions, but later its obligation has been abrogated and remained as preferable. Four reasons have also been presented for this hypothesis, which are not strong enough. Third hypothesis: Since the beginning it had been obligatory upon His Holiness and remained obligatory to the end; the details of the reasons for this view are dealt with in this article.

  • Pages 67-84
    The famous theory concerning the meaning and interpretation of text is called "intentionalism" which says: “The meaning or interpretation of a work is related to the intention of the creator of the work or is delimited and determined by it.” In this article, first, the most important intentions are examined, including: 1. Psychological intention and phenomenological intention; 2. Semantic intention, categorical intention, motivational intention; 3. Real intention and hypothetical intention; 4. Inner intention and outer intention. Then, different types of intentionalism are distinguished from each other and explained. Intentionalism can be divided into: 1. Semantic intentionalism and exegetical intentionalism; 2. Real intentionalism and hypothetical intentionalism (real intentionalism includes any of A. extremist or B. moderate; and hypothetical intentionalism includes any of A. main or B. epochal); 3. Exclusive intentionalism and inclusive intentionalism. In light of these distinctions, the commonalities and differences of Western intentionalism and Shī‘ī intentionalism are clarified.
  • Dr. Muhammad Taqi Fakhlai Pages 85-104
    In the uṣūlī classic viewpoint, the major support for the authenticity of the attitude of the intellectual (sīrat al-‘uqalā) is the enjoyment of the Infallibles (ma‘ṣūmīn)'s attestation. Accordingly, a great number of legal theorists (uṣūlīs) have propounded the contemporaneity of the attitude of the intellectual with the era of the infallible. After elucidation of the three viewpoints of the legal theorists concerning the necessity of attestation, achievement of non-hindrance, and the sufficiency of the non-affirmation of hindrance (rad‘), this research has tried, by presenting six solutions and through casting doubt on the preconditions of the necessity of contemporaneity of attitude (sīra), to find a way towards the generalization of the authenticity of the attitude of the intellectual to the attitudes originated in eras following the era of the Infallible and to take a step forward in the solution of the intricate problem of newly-appeared attitudes and the expansion of the efficiency of attitude in legal inference according to contemporary demands.
  • Dr. Asadullah Fallāhi Pages 105-134
    Muslim logicians and the scholars of jurisprudential principles have identified several types of generalities and named them as "false generality", "summation generality", and "exhaustive generality". In this article, we intend to compile as per our capacity the viewpoints of the legal theorists and analyze them with a historic-analytic discourse. First, we study the historical background of the issue in the works of the Muslim logicians and early legal theorists. In this period, types of generalities have neither a well-established terminology nor accurate definitions. In the second period, which starts from the time of Shaykh Bahā’ī and continues to the present time, the situation is totally different, and many definitions, discussions, and disputations concerning types of generalities take place. In this article, we will report on these definitions, disputations, and their categorizing, and in some cases we will judge between the disputing parties.
  • Dr. JalĪl Qanawati Pages 135-157
    The principle of justice is among the basic principles of Islamic law, particularly, in the law of contracts. Different legal systems establish and renew legal rulings in numerous cases through this principle. In fact, the essential and formal justice in these legal systems prevents injustice and unfair and tyrannical procedures by designation of the principle of contract freedom. It is tried in this article to take a look at some legal systems, the American Uniform Commercial Code (U.C.C), and the Principles of European Contract Law (PECI) and compare them to Islamic law.We believe that in Islamic law the jurists have, at least in some of their inferences, considered the principle of justice as one of the basic principles for inference of rulings. However, we cannot clearly imply from the legal standards and fundamentals that the principle of justice has been taken as a general principle governing all the legal rulings and regulations, including the law of contracts.We also contend that in the common law system, including the American Uniform Commercial Code, the principle of contract freedom is accepted as a general principle governing the law of contracts; and only if essential and formal injustice is involved, this general principle is designated.