فهرست مطالب

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 92 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حقیقت پور صفحه 9
    کرامت انسان حداقل در سه حوزه قابل بررسی است: کرامت انسانی، کرامت الهی و کرامت عرفی – اجتماعی. در این مقاله به سبب محدودیت مجال، تنها به بخشی از آنچه می توان درباره ی کرامت ارائه نمود پرداخته ایم و آن اثبات استدلالی کرامت انسانی است.
    بطور کلی برای تصدیق گزاره ها و فرضیه هایی که در بستر دانش فقه و حقوق اسلامی طرح می-شوند دو روش عمده ی مرتب وجود دارد. روش نخست استفاده از ادله اجتهادی و روش دوم تعیین اصل عملی است. از دیدگاه نگارنده همین دو روش برای اثبات حق کرامت انسانی قابل طرح است. یکی پیگیری ادله ی اجتهادی کرامت انسانی و دیگری بسنده نمودن به عدم دلیل معتبر در موارد مشکوک برای هتک حرمت انسان و در نتیجه نفی حق اهانت به انسان در پرتو ادله فقاهتی است. روش اول حداکثری و روش دوم حداقلی است. در اثر حاضر با استفاده از دو روش مذکور، برای اثبات حق کرامت انسانی تلاش نموده ایم.
    در این بستر نیز مجال ما بسیار محدود است و به همین دلیل تنها به برخی از ادله می پردازیم و خواننده محترم را به بحث مفصل در مجال های گسترده تر وعده می دهیم.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، حرمت انسان، حقوق بشر، هتک حرمت، اهانت
  • عبدالحسین رضایی راد صفحه 31
    در این مقاله، با هدف ارتقای قوانین موضوعه ی ایران و افزایش جنبه های کاربردی آن ها و در جهت تامین هر چه بیشتر امنیت مالی جامعه، قاعده ی فقهی إعراض، مورد تامل قرار می گیرد؛ قاعده ای که در منابع فقهی، به طور واضح و مبسوط، مورد بحث قرار نگرفته است، اما در حقوق مدنی ایران، مبنای بعضی از قوانین می باشد. همین امر، ابهامات و بعضا، تصمیمات عجولانه ای را در خصوص تصرف اموال مردم، به تصور معرض عنه بودن آن اموال، باعث گردیده است.
    میزان قابلیت تعمیم قاعده ی إعراض، چکونگی اثبات إعراض، تفاوت مال معروض عنه با مال مفقود و متروک، عدم تاثیر إعراض در صورت رجوع مالک یا وجود احتمال رجوع، نتیجه ی إعراض در حقوق جمعی و مشترک و همچنین عدم سلب مالکیت در اثر إعراض در اموال غیر منقول، عمده مسائلی هستند که این مقاله، در صدد تبیین واثبات آن ها است.
    کلیدواژگان: إعراض، مالکیت، إسقاط مالکیت، قاعده ی فقهی إعراض
  • جلیل قنواتی، حسین جاور، مهشید جعفری هرندی صفحه 53
    ملکیتی که مدار معاملات و معاوضات است، تابعی از اعتبار عقلاء و شارع می باشد که به وجود اعتباری ایجاد می شود و می توان به نوعی، آن را اضافه ی اعتباری خواند که وجود موضوع اعتباری و بلکه صرف وجود محلی برای آن، به لحاظ توقع آن محل، در اعتبار آن کافی است؛ بنابر این، ملکیت، نه در زمره ی اعراض مقولی است که وجود موضوع آن ها در خارج لازم می باشد؛ و نه مانند اعتبارات ذهنی، از سنخ مفاهیمی است که عروض و اتصاف آن ها ذهنی است. حق، توانایی خاصی است که گاهی به عین، گاهی به عقد و گاهی به شخص تعلق می گیرد؛ مانند:حق تحجیر، حق خیار و حق قصاص. متعلق حق، در تمام موارد، عملی است که به عین، یا شخص و یا عقد تعلق دارد، در حالی که ملک، احاطه و سلطنتی است که حقیقتا به خود عین، یا منفعت و یا عمل، تعلق می گیرد؛ بنابر این، از آنجا که ملک، ملزوم سلطنت مطلق است و حق اعتباری ویژه در برخی تصرفات خاص به شمار می رود، حق، نمی تواند عین ملک تلقی گردد و افزون بر این، از آنجا که ملک، ماهیتا، امری بسیط و غیر مقول به تشکیک است، حق نمی تواند مرتبه ای از ملک به شمار رود. مضافا اینکه در برخی از حقوق، از جمله:حق تحجیر و حق اختصاص، اساسا، ملکیت فرض ندارد. حق، با اوضافی که دارد، جز در مواردی که دلیلی خاص، مانع تمام یا برخی از تصرفات می شود، علی الاصول، قابل نقل، اسقاط و انتقال به ارث است و هر آن چیزی که در ماهیت، به وصف حق، متصف می باشد، قابل اسقاط است و إلا حکم به شمار می رود که در این صورت، جز با امتثال حکم، یا انتفای موضوع، ساقط نمی شود. از آنجا که ادله ی معاملات، در مقام انفاذ اسباب شرعی است، در موارد شک، اگر یقین به قابلیت نقل و شک در مانعیت، یا شرطیت سبب خاص باشد، عموم دلیل شرط، یا صلح، جاری می شود؛ و اگر شک، در اصل قابلیت نقل باشد، اصل، عدم قبول نقل است.
    کلیدواژگان: ملکیت، مقولات عرضی، مقولات ذهنی، اعتبار، حق، حکم، اسقاط
  • اسدالله لطفی صفحه 77
    چنان چه در شرایطی خاص، به دلیل تسهیل بر مکلف، حکمی مباح شود که قبلا مباح نبوده است، به آن حکم، رخصت گویند؛ همچون جواز خوردن گوشت مردار برای شخص مضطر؛ لیکن به حکم کلی شرعی ای که برای عموم مکلفین، در شرایط متعارف، وضع شده است، عزیمت گویند؛ همچون حرام بودن نماز خواندن زن حائض، حرمت تصرف در مال غیر و وجوب نماز و روزه بر عموم مکلفین.
    در خصوص برخی از احکام اولی که به استناد ادله ی لا حرج، لا ضرر و اضطرار، از مکلفین بر داشته می شود و حکم ثانوی تشریع می گردد، این سوال مطرح می شود: آیا این احکام ثانوی، در حق مکلفین، رخصت است یا عزیمت؟ همچنین در مواردی که رخصت می باشد، رابطه ی رخصت با اباحه شرعی قابل بحث است.
    در این مقاله، ضمن تبیین رخصت و عزیمت، ماهیت فقهی آن دو و رابطه ی رخصت با اباحه، مواردی از کاربرد این دو اصطلاح با تشریح و تبیین آراء فقهاء درباره ی برخی از احکام و قواعد فقهی، تحلیل و بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: رخصت، عزیمت، اباحه، لا حرج، لا ضرر، اضطرار
  • سعید محسنی، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحه 101
    امروزه، مساله ی واگذاری تمام یا قسمتی از حقوق مادی متعلق به پدیدآورنده و قراردادهای مرتبط با آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ به گونه ای که در برخی نظام های حقوقی، همچون:فرانسه، قراردادهای معین متعددی، مانند:قرارداد انتشار، پیش بینی و مقررات ویژه ای برای آن وضع گردیده است. این در حالی است که در نظام حقوقی ایران به رغم شناسایی حقوق آثار ادبی و هنری و پذیرش انتقال ارادی حقوق مادی پدیدآورنده، قواعد ویژه ای در خصوص قراردادهای مذکور، به چشم نمی خورد. در نتیجه، ماهیت حقوقی قراردادهای مرتبط با واگذاری حقوق مادی آثار ادبی و هنری با ابهامات جدی مواجه است. با مطالعه ی تطبیقی در خصوص ماهیت حقوقی قرارداد انتشار، به نظر می رسد در حقوق ایران، قرارداد انتشار می تواند در قالب هر یک از قراردادهای اجاره، صلح، معاوضه و نیز قراردادهای حق انتفاع منعقد گردد. افزون بر این، ماده ی 10 قانون مدنی نیز این امکان را فراهم نموده است که قرارداد انتشار، به صورت قراردادی غیرمعین منعقد گردد.
    کلیدواژگان: حقوق مادی، حقوق آثار ادبی و هنری، حقوق پدیدآورنده، مالکیت های فکری، قرارداد انتشار
  • محمدحسن محمدی مظفر، محمد کاظم شاکر صفحه 125
    به نظر اخباریان «استنباط احکام نظری از ظواهر قرآن و سنت پیامبر بدون مراجعه به امامان معصوم، جایز نیست. پس از تفحص در سخنان امامان نیز اگر قرینه ای یافت نشد، باید متوقف شد و نمی توان به ظواهر مذکور تمسک کرد». دلایل اخباریان بر این مدعا گوناگون است، ولی مهمترین دلایل آنان روایاتی است که مدعی تواترشان اند. این مقاله به بررسی دلایلی که اخباریان بر مدعای شان آورده یا به آنان منسوب شده، می پردازد. از جمله نتایجی که در این بررسی به دست آمده، عبارت است از1. حدیث ثقلین قابلیت دلیل شدن برای هر دو گروه اخباری و اصولی را دارد؛ 2. اخباریان در این مدعا به تحریف قرآن استدلال نکرده اند، ولی در نوشته های متاخر اصولی چنین نسبتی به آنان داده شده که نسبتی ناروا است؛ 3. مدعای اخباریان با واقعیت های کنونی زندگی در جامعه اسلامی سازگار نیست و ادعای آنان آرمانی عالی ولی غیر قابل دسترس است.
    کلیدواژگان: اخباریان، اصولیان، احکام نظری، ظواهر قرآن، تحریف قرآن
  • حامد نعیمی، محمود جمال الدین زنجانی صفحه 147
    یکی از پر کاربردترین ادله استنباط احکام شرعی خبر واحد است که قبول یا رد آن و تحدید آن تاثیر به سزایی در نتایج استنباط خواهد گذارد.محقق اردبیلی به عنوان یکی از نوابغ فقه امامیه در قرن دهم هجری، با نگرش خاصی که به این منبع استنباط احکام داشته است، تنها حجیت خبر صحیح اعلایی را قابل قبول و حجیت دیگر اخبار را در علم اصول مردود دانسته است.. این دیدگاه، تاثیر به سزایی در فقه او به جای نهاده است، به گونه ای که در اثبات حکم تحریم به دلیل عدم صحت اخبار، دست از فتوای تحریم برداشته و در اکثر موارد به دلیل احتیاط علمی و عملی ایشان که برخاسته از زهد و تقوی وی می باشد، قائل به حکم کراهت شده است.نیز به دلیل همین رای، در تخصیص عمومات کتاب و اخبار متواتر توسط خبر واحد نیز بسیار محتاط بوده و تنها خبر خاص و واحد صریح را برای تخصیص عمومات حجت دانسته است.در این تحقیق برآنیم تا دیدگاه محقق اردبیلی درباره خبر واحد و ادله آن را بررسی نموده و نتایج و کاربردهای آن را در مکتب فقهی محقق اردبیلی، مورد تحلیل قرار دهیم.
    کلیدواژگان: محقق اردبیلی، اصول، خبر واحد، صحیح اعلایی
|
  • Husayn Ḥ, Aqiqatpur Page 9
    Human dignity is examinable at least in three fields: human dignity، Divine dignity، and socio-conventional dignity. In this article، due to time limits، we have only dealt with a part of what can be presented about dignity (karāmat)، i. e.، argumentative proof of human dignity. In general، there are two major systematic methods for confirming the propositions and premises mooted in the context of jurisprudence and Islamic law. The first method is using the jurisprudential (ijtahādī) evidences and the second is determining the practical principle. From the viewpoint of the author، these two methods are apt to come up with for proving the human dignity right. One is following up the jurisprudential evidences of human dignity and the other is being content with the lack of valid reason in suspicious instances for human degradation and، as a result، negating the right to degrade humankind in the light of jurisprudential evidences. The first method is maximal and the second is minimal. In the present work، I have tried to prove the right for human dignity with the use of the above two methods. In this context، too، our time is very limited and for this reason we would address only some of the evidences and promise the respected readers a more detailed discussion at a more sufficient length of time in future.
    Keywords: human dignity, human respect, human rights, degradation, offense
  • Abdal Husayn Rizai Rad Page 31
    In this article، aimed at promoting Iranian statutes and increasing their applicatory aspects and for providing more and more financial security of society، the legal rule of i‘rāḍ (avoidance، abandonment) is deliberated on، which is a rule that is not clearly and extensively discussed but is the basis of some rules in Iranian civil law. This has caused some obscurities، and sometimes، hasty decisions in regard to expropriating people’s properties presuming that those properties have been abandoned. The degree of generalizability of the principle of avoidance، how to establish avoidance، the difference between the abandoned property and abandoned and lost property، ineffectiveness of avoidance in case of proprietor’s recourse or the existence of the possibility of recourse (rujū‘)، the outcome of avoidance in collective and joint rights، and non-relinquishment of property as a result of avoidance in immovable properties، are the main issues sought to be explained and proved in this article.
    Keywords: avoidance, ownership, relinquishment of ownership, the legal principle of avoidance
  • Jalil Qanavati, H. Javar, Mahshid Jafari, Harandi Page 53
    The ownership that involves transactions and barters is subject to the validity of the intellectuals and the lawmaker، which is created by hypothetical (i‘tibārī) existence and can somehow be called a hypothetical relation for whose validity the existence of local convention is sufficient; therefore، ownership is neither among the categorical accidents، the existence of whose subjects is necessary in the outer world، nor like the mental conventions that resembles the concepts whose accidents and qualification are mental. Right (ḥaqq) is a specific capability that sometimes applies to physical goods (‘ayn)، sometimes to the contract، and sometimes to the person; such as the right of delimitation (taḥjīr)، the right of option (khiyār)، and the right of retaliation (qiṣāṣ). The object of right is in all cases an action that involves the physical goods، or person، or contract; whereas، property is a possession or domination that in reality involves the very physical good، or benefit، or action. Therefore، since the property is essential for absolute domination and the right is regarded as a special credit in some specific appropriations، the right cannot be considered as the property itself; and، furthermore، since property is by nature a simple issue and non-gradational، the right cannot be considered as a degree of the property. Besides، in some rights، including the right of delimitation and the right of specification (ikhtiṣāṣ)، ownership is essentially out of question. Given its specifications، right is principally conveyable، relinquishable، transferable to inheritance except in cases in which a specific reason prohibits all or a part of appropriations and everything that is in nature characterized by right is apt to relinquish، otherwise it is regarded as a decree، in which case it is not relinquished except by compliance with decree or denial of the subject. Since evidences for transactions stand as enforcement of legal means، if in cases of doubt، there is certainty about transferability and doubt in deterrence or conditionality is the specific cause، the generality of the evidence of condition or amicable settlement (ṣulḥ) would be executed; and if doubt is in the transferability itself، the principle is the non-acceptance of transference.
    Keywords: ownership, accidental categories, mental categories, validity, right, decree, relinquishment (isqāṭ)
  • Asadullah LutfĪ Page 77
    If، in special circumstances، a decree that had already not been permissible becomes permissible due to facilitation for the religiously accountable (mukallif)، that legal decree is called allowance (rukhṣat)، such as the permission to eat carcass for the one compelled by necessity (muḍṭar). However، the general legal decree that is devised for the religiously accountable in general in conventional circumstances is called determination (‘azīmat)، such as the unlawfulness of a menstruating woman to perform prayer، the unlawfulness of expropriating others’ properties، and the obligatoriness of prayer and fasting for the religiously accountable in general. As for some of the primary decree that are suspended for the religiously accountable on the basis of the evidences of no constriction، no harm and desperate necessity and secondary ruling is legislated، the question arises as to whether these secondary decrees on the religiously accountable is rukhṣat or ‘azīmat. Also، in cases where it is rukhṣat، the relation of permissibility (ibāḥa) to rukhṣat is open to discussion. In this article، while explaining rukhṣat and azīmat، the legal nature of these two and the relation of rukhṣat to ibāḥa، and some instances of the application of these two terms are analyzed and examined along with explaining the jurists’ opinions concerning some of the legal precepts and rules.
    Keywords: allowance, determination, permissibility, no constriction (lā ḥaraj), no harm (lā ḍarar), desperate necessity (iḍṭirār)
  • Said Muhsini, Sayyid Muaammad Mahdi, Qabuli Durafshan Page 101
    Today، the issue concerning the conferment of the whole or a part of the material rights belonging to the author and the related contracts is of special importance، to the extent that in some legal systems، such as the French، various specific contracts، like the publication contract، special provisions and regulations have been devised for it. Whereas، no special rules concerning the above-mentioned contracts are seen in Iranian legal system despite the recognition of the rights of literary and artistic works and the acceptance of the voluntary conferment of material rights of the author. Consequently، the legal nature of the contracts related to conferment of the material rights of the literary and artistic works is facing serious obscurities. With a comparative study of the legal nature of publication contract، it seems that in Iranian law the publication contract can be signed in the form of any of the lease، amicable settlement (ṣulḥ)، and commutative contracts، as well as the contracts of exploitation right. In addition، article 10 of the civil law also provides the possibility for the publication contract to be signed in the form of a non-specified contract.
    Keywords: material rights, the rights of literary, artistic works, producer's rights, intellectual ownership, publication contracts
  • Mohammad Hassan Mohammadi Mozaffar, MuḤ, Ammad Kā, Ẓ, Im Shā, Kir Page 125
    According to the traditionists (akhbārīs)، “inference of theoretical precepts from the external meanings of the Qur’ān and the sunna of the Prophet without reference to the Infallible Imams is not permitted. Also، after enquiry into the sayings of the Imams، if no contextual evidence is found، it has to be ceased and no recourse can be made to the above external meanings.” The reasons that akhbārīs have provided on this claim are varied; however، their most significant reasons are the traditions that they claim to be frequently narrated (mutawātir). This article examines the reasons that the akhbārīs have presented for their claim or attributed to them. The conclusions achieved from this examination include the following: 1. Ḥadīth al-thaqalayn has the capacity to be a reason for both akhbārīs and uṣūlīs; 2. The akhbārīs have not referred to the distortion of the Qur’ān as evidence in this claim; but in the later writings of uṣūlīs such allegation has been made against them، which is an inadvisable allegation; 3. The claim of the akhbārīs is not compatible with the present realities of life in Islamic communities; and their claim is highly ideal but inaccessible.
    Keywords: traditionists, legal theoreticians, theoretical precepts, external meanings of the Qur'ān, distortion of the Qur'ān
  • Hamid Naimi, Mahmud Jamaluddin Zanjani Page 147
    One of the most highly applicable evidences for inference of legal precepts is the isolated tradition، whose acceptance، rejection، or limitation is highly effective in the consequences of inference. Muḥaqqiq Ardabīlī، as one of the geniuses of Imāmī jurisprudence in tenth/ sixteenth century، with his special attitude toward this source of inference of precepts، has regarded only the validity of the supremely sound tradition as acceptable and has rejected the other validity of traditions in basics of jurisprudence methodology (‘ilm al-uṣūl). This approach has left a great influential impact on his jurisprudence، in such a way that he has given up the legal judgment of sanction in proving the decree of sanction due to the unsoundness of the tradition، and in most cases he has maintained a decree of repugnance due to his scholarly and practical caution arising from his asceticism and piety. Similarly، because of this same opinion، he has been very cautious in designation of generalities of the Book and the frequently narrated (mutawātir) traditions by means of the isolated tradition and has regarded only the specific and explicit isolated tradition as authorized (ḥujja) for designation of generalities. In this research، we intend to examine the viewpoint of Muḥaqqiq Ardabīlī concerning the isolated tradition and its evidences and analyze its outcome and applications in his jurisprudential school of thought.
    Keywords: Muḥaqqiq Ardabīlī basics of jurisprudence, isolated tradition, supremely sound tradition