فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 98 (پاییز 1393)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 98 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد افشار* صفحات 9-30
    توجه به تحلیل زبانی مفاهیم و گزاره های حقوقی، یکی از مهم ترین بخش های مورد مطالعه در فلسفه حقوق است. طبیعت علم حقوق، آمیختگی آن با الفاظ را ایجاب می کند؛ قانون، قرارداد، رای و تالیف حقوقی، همه باید جامه لفظ به تن کنند تا فهمیده و اجرا شوند. مرحله اول برای فهم یک متن یا سخن - و از جمله یک گزاره حقوقی– فهم معنای آن است. از این رو این پژوهش، در جست و جوی یافتن محملی معنایی برای گزاره های حقوقی می باشد. در فلسفه تحلیلی و دانش معناشناسی، مطالب بسیاری در این باب وجود دارد که حقوق دانان را در شناخت بهتر از دانش حقوق یاری کرده است. با این حال، منطق حقوقی و مبانی حقوق ایران از علم اصول فقه اخذ شده است. اصولیان مباحث فراوانی در معنای الفاظ حقوقی و رابطه لفظ و معنا داشته اند. درباره پیوند لفظ و معنا، قول به ذاتی بودن و وضعی بودن این ارتباط مطرح شده است. به همین ترتیب، اکثر اصولیان، متعلق معنای الفاظ غیر اعتباری را ماهیت یا مدرک عقلانی می دانند. پذیرش هریک از این رویکردها تاثیر مستقیمی بر رویکرد حقوق دان به حقوق به ویژه در امر تفسیر دارد.
    کلیدواژگان: فلسفه حقوق اسلامی، معناشناسی، اصول فقه، ذاتی بودن، وضع، ماهیت گزاره های انشایی
  • علی اکبر ایزدی فرد*، محمد محسنی دهکلانی، حسین کاویار صفحات 31-47
    ماه یک تقویم طبیعی برای افراد بشر محسوب می شود. بحث ثبوت هلال ماه از مباحثی است که همه انسان ها به نوعی به آن نیاز دارند. شرع اسلام نیز برخی اعمال و عبادات مهم را معلق به ثبوت هلال کرده است. همین نقش کارساز و بنیادین ماه در امور دنیا و آخرت سبب گردیده، مساله ثبوت هلال در حوزه تفکر اسلامی جایگاه ویژه ای بیابد.
    سوالی که پژوهش حاضر بدان می پردازد این است که آیا حکم حاکم شرع بر ثبوت هلال ماه حجیت دارد یا خیر؟ در واقع، آیا مردم باید در امر رویت هلال به مراجع تقلید خود مراجعه کنند یا امر رویت هلال از وظایف حکومت است؟
    پیرامون این سوال، عقاید مختلفی از سوی فقهاء ابراز شده است: طیف مشهور فقهاء حکم حاکم را، چه مستند او در حکم، بینه باشد و چه علم خود، حجت دانسته اند. طیفی دیگر، قائل به عدم حجیت حکم حاکم هستند و معتقدند حکم حاکم، چه مستند به بینه و چه به تواتر و شیاع و چه به رویت و علم خود حاکم باشد، حجیت ندارد. طیفی دیگر، معتقدند اگر مستند حاکم در حکم، بینه باشد، حکم او حجت است و اگر مستند به علم و رویت خود حاکم باشد، حجت نیست.
    مقاله حاضر در راستای پاسخ به سوال مطروحه، سعی دارد تا اقوال مطروح و مستندات هر یک را نقد، تحلیل و ارزیابی کند و چنین نتیجه بگیرد که حکم ولی فقیه به ثبوت هلال بر همگان لازم و بلکه واجب است و همه مردم حتی مراجع باید از آن پیروی کنند؛ زیرا ادله حجیت حکم حاکم شرع آنان را نیز در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: حجیت، عدم حجیت، رویت هلال ماه، حکومت، مرجعیت، ولی فقیه
  • علیرضا باریکلو* صفحات 49-71
    شرط ضمن عقد، نهادی است که در حقوق اسلام شناسایی شده ولی درباره تاثیر آن بر وضعیت عقد در دو مرحله تشکیل و بقای عقد در بین صاحب نظران اختلاف است. درمرحله تشکیل عقد، اختلاف ناشی از حیث ارتباط شرط با موضوع عقد است که در این باره از میان نظریات جزیی از موضوع بودن، وصف یا تابع بودن یا مستقل بودن، نظر اخیر با قواعد حقوقی و قصد طرفین مطابق تر است که قاعدتا عدم اعتبار شرط، اثر بر اعتبار عقد نخواهد داشت. در مرحله بقای عقد نیز اختلاف ناشی از نقش شرط در قصد طرفین مطرح است که بعضی به نحو وحدت مطلوب معتقد شده اند که انتفای شرط موجب انفساخ عقد می شود، بعضی به تعدد مطلوب یکسان که بطلان شرط موجب انفساخ قسمتی از عقد می شود و بعضی معتقد به تعدد اصل و فرع شده که انتفای شرط موجب انفساخ عقد نمی شود بلکه موجب خیار برای مشروط له می شود و این دیدگاه با قواعد حقوقی و ماهیت شرط منطبق تر است.
    کلیدواژگان: شرط، وصف، جزء، وحدت مطلوب، تعدد مطلوب، اصل، فرع
  • عباس زراعت* صفحات 73-95
    رابطه عقد فضولی و انتقال مال غیر، یکی از مسائل ظریف و در عین حال مهم حقوق مدنی و حقوق جزا است که سکوت قانون گذار و تعارض های فراوان در متون فقهی، حیرت عقول و سرگردانی افهام را دو چندان ساخته است. در مورد رابطه این دو نهاد، احتمال های گوناگونی هم چون تباین، تساوی، عمومی و خصوص من وجه و عموم و خصوص مطلق قابل طرح است. از آنجا که تشخیص و تفکیک این دو عنوان، آثار عملی مهمی دارد از جمله این که در صورت صدق عنوان «انتقال مال غیر» مجازات کلاهبرداری بر آن مترتب می شود و از طرفی در مقررات موضوعه و نوشته های حقوقی، ملاک روشنی برای تمایز عقد فضولی و انتقال مال غیر ارائه نشده است؛ در این مقاله سعی شده است وجوه تشابه و افتراق آن ها روشن گردد تا شاید الهام بخش قانون گذار برای پیش بینی ملاک شخصی در قانون باشد.
    کلیدواژگان: انتقال مال غیر، عقد فضولی، اجازه، ناقل بودن، کاشف بودن
  • موسی زرقی*، حسین صابری صفحات 97-122
    تقسیم فقها به اخباریان و اصولیان مهم ترین تقسیمی است که فقهای امامیه را دو گروه می کند. در کتب فقهی و اصولی نسبت دادن اخباری یا اصولی به یک فقیه زیاد به چشم می خورد، اما آن چه در این تقسیم بندی مهم است، ملاک تقسیم است. آن چه در نگاه ابتدایی به عنوان ملاک تقسیم رخ می نماید، اظهار نظر خود فقیه در مورد اخباری یا اصولی بودنش، و بعد اخباری یا اصولی بودن اساتید یا شاگردان یک فقیه، است. با بررسی اولیه، عدم کارایی این ملاک ها آشکار می گردد. اما ملاک احتمالی دیگری که در این نوشته به نحو گسترده به آن پرداخته شده، تفاوت هایی است که بین اخباریان و اصولیان ذکر شده که بیش از صد فرق است. در صورت واقعی و مهم بودن این تفاوت ها می توان ملاک به دست آورد و تشخیص داد یک فقیه از فقهای کدام دسته است. اما با بررسی و دسته بندی این فرق ها فهمیده می شود که این فرق ها ملاک تقسیم فقها نیست و ملاک دقیقی هم برای این تقسیم وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اخباری، اصولی، تفاوت های اخباریان و اصولیان، ملاک اخباری و اصولی
  • مجید رضا شیخی*، محسن جهانگیری، عباسعلی سلطانی صفحات 123-141
    فقه در دامن قرآن و حدیث متولد گشته است و فقه روایی یا ماثور، اولین سبک فقهی، پس از طلوع اسلام است؛ آنچنان که در ادوار بعد، بساطت این فقه با استنباط های عقلی آمیخته شده و گاه برخی مسائل که جنبه کلان تری داشت، تلقی قاعده گردیده است. قاعده حرمت اخذ اجرت بر واجبات، قاعده ای چالشی و بحث بر انگیز محسوب شده است. ریشه های قاعده در ادوار نخستین فقه، تنها چند روایت موردی، در باب قضا و اذان و تعلیم قرآن بوده است و در کتب قدما صرفا فتوایی دال برحرمت اخذ اجرت بر تجهیز میت وجود دارد. خاستگاه های اختلاف این مساله در دوره های متاخرین عمدتا بر پایه وجوه و تحلیل های عقلی قامت افراشته است و تاکنون اندیشمندان این میدان به طور مبسوط به مبانی عقلی قاعده پرداخته؛ ولی در باب مبانی قرآنی و حدیثی این مساله به جد جای خالی وجود دارد. در این نگاشته؛ مبانی منصوص قاعده از کتب مختلف روایی و تفسیری گرداوری و به نقادی گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: داعی بر داعی، واجبات نیابتی، سحت، رشوه، اجرت بر واجبات
  • سیدمحمود صادق زاده طباطبایی* صفحات 143-158
    از جمله قواعد فقهی که کمتر بدان پرداخته شده است قاعده عدالت است. تطبیق این قاعده مبتنی بر احراز عدالت به عنوان وصفی برای احکام شرعی است. برخی فقی هان درک عادلانه بودن احکام شرعی را مقدور بشر ندانسته و آن را به دیدگاه شارع مبتنی کرده اند. از همین رو استفاده از این قاعده در استنباط مسایل فقهی و توسعه آن در فقه مورد تردید قرار گرفته است. این مقاله در دو مقام به بررسی امکان کشف عدالت در احکام شرعی پرداخته است. در مقام اول اثبات کرده است که عدالت مفهومی واقعی و عینی است و حاکی از حقیقتی در خارج است و مانند علائم راهنمایی و رانندگی نیست که حقیقت آن بر پایه توافق و اعتبار باشد. و در مقام دوم اثبات شده که عدالت مطرح شده در مستندات قرآنی و روایی این قاعده به چهار دلیل نمی تواند عدالت از منظر شارع باشد، در نتیجه شناخت آن به فهم بشر ارجاع داده شده است.
    کلیدواژگان: قاعده عدالت، عدالت، حسن و قبح، عرف، تشریع
  • علی اکبر کلانتری* صفحات 159-181
    شخصی که در مسیر عبور خود، به درخت میوه دار دیگران بر خورد کند، می تواند به مقدار رفع نیاز، از میوه آن بخورد، مشروط به این که رسیدن او به آن درخت، اتفاقی باشد نه از روی قصد و میوه ای با خود حمل نکند و درخت یا میوه ای را فاسد و تباه نسازد. و در این زمینه، رضایت مالک، شرط نیست. دلیل بر این حکم، شماری از روایات است که هر چند به حسب اصطلاح، خبر واحدند و مفید ظن، ولی می توان با توجه به شواهد گوناگون، آن ها را «خبر واحد محفوف به قرائن علم آور» دانست، این حکم، به درختان در مالکیت دولت نیز قابل تعمیم است.
    کلیدواژگان: حق الماره، رهگذر، درخت، میوه، خوردن
  • علی گلباغی*، حسین ناصری صفحات 183-200
    بی شک، بیان اندیشه نو، تضارب آراء و نقد و بررسی اندیشه اندیشمندان، از سنت های نیکوی علمی است که در پالایش، پویایی و رشد و تعالی هر دانشی، موثر می باشد. دانش فقه و اندیشه های فقهی فقی هان نیز از این قاعده، جدا نیستند؛ از این رو، نوشتار حاضر، در پژوهشی بنیادی، به روش توصیفی- تحلیلی، اندیشه فقهی جناب استاد محمد ابراهیم جناتی را درباره مبانی فقهی رجم، به نقد و بررسی می نشیند و بر نمایان سازی این امر اهتمام دارد که تا چه میزان اندیشه فقهی مذکور، با مبانی فقهی برگزیده آن دانشی محترم و نیز منابع و مستندات اجتهاد فقهی شیعه، همراه و هماهنگ می باشد.
    کلیدواژگان: زنا، زنای محصنه، حد، حد رجم، سنگسار
  • مهدی موحدی محب* صفحات 201-216
    ویژگی اماره، کاشفیت ظنی نوعی آن است که شارع نیز با عنایت به این ویژگی، برای آن، جعل حجیت می کند. در برابر آن، اصل عملی است که ناظر به واقع نبوده و تنها برای رهایی از سرگردانی در مقام عمل به کار می آید. در این میان، اصل محرز، که هم از اصل، بهره ای داشته و هم از اماره نشانی در آن یافت می شود، مطرح است. برای اصل محرز، تعاریف مختلفی ارائه شده که محور تمامی آن ها، واقع انگاری تعبدی یکی از دو طرف شک در مقام عمل، و با آن، معامله واقع کردن است؛ بدون آن که مانند اماره از رهگذر مودای خود، کاشفیتی نسبت به واقع داشته باشد. نوشته پیش رو، ضمن تبیین چارچوب مفاهیمی چون دلیل، اماره و اصل، و نگاهی به مفهوم ارائه شده از اصل محرز، با طرح ملاحظاتی چند، عنوان اصل محرز یا احراز تعبدی را ترکیبی متناقض دانسته، در مورد وجود آن، تاملات و ملاحظاتی را مطرح ساخته است.
    کلیدواژگان: اصل، اماره، اصل محرز، استصحاب، صحت، تناقض
|
  • Sajad Afshar* Pages 9-30
    Paying attention to the lingual analysis of the legal concepts and propositions is one of the most important sections studied in philosophy of law. The nature of the science of law necessitates its intermingling with words; law, contract, verdict, legal authorship, all have to be put into words to be understood and executed. The first stage of understanding a text or a speech – including a legal proposition – is to understand its meaning. Thus, this research seeks to find a semantic pretext for legal propositions. There is much material in this respect in analytical philosophy and the science of semantics, which has helped legal experts have better understanding of law. Nevertheless, Iranian legal logic and principles of law have been adopted from the principles of jurisprudence. The legal theorists (uṣūlīs) have proposed many discourses on the meaning of legal terms and the relation between words and meanings. Concerning the relation between a word and its meaning, it is opined that this relation is essential and conventional. Similarly, most of the legal theorists consider the object or dependant (muta‘allaq) of the meaning of non-conventional words as rational nature or percipient. Acceptance of any of these approaches has a direct impact on the legal experts’ attitude towards law, particularly in exegesis (tafsīr).
    Keywords: the philosophy of Islamic, semantic law, principles of jurisprudence, essentiality, coinage, the nature of initiative propositions
  • Ali Akbar Izadifard*, Muhammad Muhsini Dihkalani, Husayn Kaviyar Pages 31-47
    Islamic Azad University of Maymeh, Young and Elite Research Club, Maymeh, Iran Moon is considered a natural calendar for human individuals. Proving the crescent sighting is among the issues that all human beings are somehow in need of. Similarly, the Islamic religious law has subjected some of the important devotional acts upon proving the crescent sighting. This very fundamental function of the moon in the matters pertaining to this world and the Hereafter, has given the issue of proving the crescent sighting a special status in Islamic thinking. The question that the present research would deal with is whether the Islamic judge has authority over proving the crescent sighting or not. In fact, do people have to refer to their supreme legal authority (marja‘ taqlīd) concerning the crescent sighting or is the sighting among the state’s duties? Jurists have expressed various views on this question: a group of renowned majority of the jurists have considered as valid the judgment of the Islamic judge, whether his judgment is documented by evident proof or by his own knowledge. Another group maintain the invalidity of the judgment of the Islamic judge and believe that his judgment is not valid whether it is documented by evident proof, by being much reported (tawātur), by having prevalence (shuyū‘), or by the judge’s own sighting and knowledge. Yet, another group maintain that if the judge’s judgment is documented by evident proof, his judgment is valid and if it is documented by his own knowledge and sighting, it is not valid. To provide an answer to the above question, the present article tries to critically review and evaluate the brought up opinions and evidences of each one of them and conclude that the judgment of the ruling jurisconsult on the proof of the crescent sighting is necessary for, and even obligatory upon all people and that all people, even the legal authorities should follow it, since authority evidences of the judgment of the Islamic judge would include them, too.
    Keywords: validity, invalidity, sighting the crescent, rule (ḥukūma), legal authorities, ruling jurisconsult
  • Ali Reza Bariklu* Pages 49-71
    The condition within the contract is a principle that has been recognized in the Islamic Law but there is disagreement among the authorities concerning its impact on the condition of the contract in the two stages of formation and continuation of the contract. In the formation stage, the difference is in terms of the relation between the condition and the subject, concerning which, from among the views of being part of the subject, being a description or a subordinate, and being independent, the latter view is more conforming to the legal rules and the intention of the two parties, according to which, the invalidity of condition would not have any effect on the validity of the contract. In the continuation stage of the contract, the difference is a result of the role of condition in the intention of the two parties; since some have by a single objective (waḥdat-i maṭlūb) come to believe that denial of the condition causes cancellation of the contract. Some maintain the multiple objectives (ta‘addud-i maṭlūb), according to which invalidation of the condition causes the cancellation of part of the contract; and some believe in the multiplicity of the main (i.e., the contract) and the peripheral (i.e., the condition), according to which, denial of the condition does not cause the cancellation of the contract; rather, it would lead to option (khīyār) for the party in whose favor the condition is set (mashrutun lah). This latter viewpoint is more conforming to the legal rules and the nature of condition.
    Keywords: condition, description, part, single objective, multiple objectives, main, peripheral
  • Abbass Zeraat* Pages 73-95
    The relation between an authorized contract and transfer of another’s property is one of the subtle and, at the same time, important issues of civil law as well as criminal law, which has doubly increased the legislator’s silence, numerous contradictions in legal texts, bewilderment of intellects, and confusion in comprehension. There are various probabilities apt to come up concerning the relation between these two positions, such as divergence; equality; generality and peculiarity in some respect (min wajh), and absolute (muṭlaq) generality and peculiarity. Since the recognition and distinction of these two topics creates significant practical outcomes, as for instance in case of conviction of “transfer of another’s property” that would prompt punishment for fraud, and since there is no distinct criteria in statutory regulations and legal writings for making distinction between an authorized (fuḍūlī) contract and transfer of another’s property, it is tried in this article to clarify their similarities and differences so that it may inspire the legislator to provide personal criterion in law.
    Keywords: transfer of another's property_authorized contract_lease_being a transferor_being an indication
  • Musa Zarqi*, Husayn Saberi Pages 97-122
    Dividing the jurists into akhbārī (traditionist) and uṣūlī (legal theorist) is the most important division that dichotomizes the Imāmī jurists into two groups. In jurisprudential and legal (uṣūlī) books, there are many instances of characterizing a jurist as akhbārī or uṣūlī, but what is important in this division is the criterion for this division. What is manifested in the first place as the criterion for division is the remark made by the jurist in terms of his being akhbārī or uṣūlī and the akhbārī or uṣūlī dimension of the masters or disciples of that jurist. By a preliminary study, the non-efficiency of these criteria is manifested. However, another possible criterion widely addressed in this writing is the differences between the akhbārīs and uṣūlīs that are mentioned to be over a hundred in number. In case these differences are real and important, a criterion can be obtained and it can be realized as to which category of jurists a jurist would belong. Nevertheless, by examining and categorizing these differences, it would be figured out that these differences are not the criterion for dividing the jurists, nor is there any accurate criterion for this dividing.
    Keywords: akhbārī uṣūlī differences between akhbārīs, uṣūlīs, the criterion for dividing (jurists) into akhbārī, uṣūlī
  • Majid Reza Shaykhi*, Muhsen Jahangiri, Abbas Ali Sultani Pages 123-141
    Jurisprudence has been originated from the Qur‘ān and ḥadīth and the narrational or ma’thūr jurisprudence has been the first jurisprudential style after the rise of Islam, to such an extent that in the latter periods the expansion of this jurisprudence was intermingled with rational inferences and some issues that enjoyed more widespread aspects were accepted as rules. The rule of prohibition of taking wages for ritual obligations (wājibāt) has been considered as a challenging and controversial rule. This rule in early period of jurisprudence has its roots in some specific-case traditions on judgment, adhān (call to prayer), and instruction of the Qur’an; and in the books of the earlier scholars there is simply a legal judgment (fatwa) on the prohibition of taking wages for preparation of a dead body [for burying]. Differences concerning this issue in the latter periods have been mainly based on and arisen from rational aspects and analyses; and so far the scholars of this field have widely dealt with the rational principles of the rule. However, it has been seriously lacking in addressing the Qur’ānic and narrational aspects of this issue. In this writing, the stipulated and authorized (manṣūṣ) principles of the rule have been gathered from various narrational and exegetical books and put to criticism.
    Keywords: incentive for (the sake of another) incentive, vicarious obligatory devotional acts, terminology of suḥt (illicit gains), bribery, wages for obligatory devotional acts
  • Sayed Mahmud Sadeqzadeh Tabatabaei Pages 143-158
    Justice rule is among the legal rules that have less dealt with. Application of this rule is based on achievement of justice as an attribute for legal rulings. Some jurists have no regarded human beings to be capable of comprehending the legal rulings as just and have subjected it to the legislator’s view. Thus, using this rule in inference of legal issues and extending it to jurisprudence has been cast into doubt. This article examines the possibility of unveiling justice in legal rulings in two stages. In the first stage, it has proved that justice is a real and objective concept and denotes an external reality unlike the traffic signs, whose reality is based on agreement and validity. In the second stage, it has proved that the justice brought up in the Qur’ānic and narrational evidences of this rule cannot be justice from the viewpoint of the legislator for four reasons, consequently its recognition has been referred to human understanding.
    Keywords: justice rule, justice, good, evil, convention, legislation
  • Ali Akbar Kalantari Pages 159-181
    The person, who, on his way, encounters a fruit-bearing tree belonging to others, can eat from its fruit as much as fulfilling his need, provided that his reaching to that tree has been accidental rather than on purpose; and that he should not take away any fruit with him and damage a tree or a fruit. In this respect, the owner’s consent is not considered a sine qua non. The reason for this ruling is a number of traditions that, although terminologically isolated (wāḥid) and presumptive, can be considered as “isolated traditions accompanied by convincing evidences” according to various evidences. This ruling is generalizable to the trees owned by government, as well.
    Keywords: the right of passage, passer, by, tree, fruit, eating
  • Ali Golbaghi, Husayn Naseri Pages 183-200
    There is no doubt that expressing new ideas, exchange of opinions, and criticism of the scholars’ ideas are among the scholarly traditions that are influential in purification as well as dynamic and sublime development of any science. The science of jurisprudence and the jurisprudential opinions of jurists are not apart from this rule, either. Hence, in a fundamental research and through a descriptive-analytical procedure, the present writing undertakes to critically review the jurisprudential opinion of Professor Muhammad Ibrahim Jannati concerning the jurisprudential principles of stoning and tries to figure out to what degree the above jurisprudential opinion are compatible and consistent with the selected jurisprudential principles of that respectful scholar and the sources and evidences of Shī‘ī jurisprudential ijtahād (individual reasoning).
    Keywords: adultery, adultery with married woman, legal punishment, stoning as legal punishment, stoning
  • Mahdi Muvahhidi Muhebb* Pages 201-216
    The characteristic of denotation (imāra) is its typical speculative exposition (kāshifiyyat), for which the legislator devises validity in respect to this characteristic. In contrast to it is the practical principle that is not concerned with reality and is used simply for getting rid of confusion in practice. In the meantime, the confirming principle (aṣli muḥriz) is set forth, which both enjoys principle and incorporates denotation. There have been various definitions presented for the confirming principle, the core aspect of all of which is devotional confirmation of something as true by one of the two sides of suspicion in practice, and making a transaction accordingly, without having, as denotation does and by means of its content (mu’addā), an exposition concerning the truth. While delineating the framework of such concepts as reason, denotation and principle, and taking a look at the concept presented about the confirming principle, the writing presented here has, by setting forth some considerations, viewed the confirming principle or devotional confirmation as a contradictory combination and brought up some deliberations and considerations concerning its existence.
    Keywords: principle, denotation, confirming principle, presumed continuity (istiṣḥāb), soundness, contradiction