فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و چهارم شماره 2 (پیاپی 89، پاییز و زمستان 1391)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و چهارم شماره 2 (پیاپی 89، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ارشد ریاحی، مهدی گنجور صفحه 9
    مسئله اصالت وجود که از اساسی ترین مسائل فلسفه اولی می باشد، یکی از شاخصه های اصلی فلسفه صدرالمتالهین است و اکثریت قریب به اتفاق مباحث حکمت متعالیه، مبتنی بر آن قلمداد شده است. تا آنجا که متعالیه بودن حکمت ملاصدرا را به دلیل تعالی وجود و «وجود» را اولین و آخرین حرف او در این نظام فلسفی دانسته اند.
    ملاصدرا در کشف و یا برهانی کردن بسیاری از مسائل فلسفی از قبیل تشکیک وجود، امکان فقری، حرکت جوهری، سریان علم و قدرت در موجودات و بسیاری از مسائل مربوط به قوه و فعل، و صنع و ابداع، مدعی ابتکار و نوآوری است.
    نوشتار حاضر، ضمن بررسی جایگاه اصالت وجود در حکمت متعالیه، به بیان نتایج و برکاتی که از قول به اصالت وجود، عاید این مکتب شده و موجب نوآوری هایی در آن گردیده است، می پردازد.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، حکمت متعالیه، نوآوری فلسفی، وحدت در عین کثرت، امکان فقری، حرکت جوهری
  • زهره برقعی صفحه 29
    در تاریخ فلسفه نقش اساسی خیال در ادراک بشری، به عنوان واسطهٔ بین احساس و عقل مغفول مانده است. اغلب خیال وابسته به عالم حس و امری ذهنی و موهوم شمرده شده است. هر چند خیال یکی از اولین قوای نفس است که شناخته شده است اما وظیفه آن تنها حفظ و تمثل محسوسات در زمان غیب آن ها بیان شده است. صدرالمتالهین با اقامه براهین متعدد تجرد برزخی خیال را اثبات کرده و در مراتب سه گانه ادراک، نقشی اساسی و مهم برای خیال تبیین نمود. بنابراین خیال فقط یک خزانه نیست که صور محسوسات را بایگانی کند یا ادراک یک سری تخیلات واهی و کاذب را عهده دار باشد؛ بلکه خیال متکفل ادراک امور واقعی و حقیقی در عالم خیال می باشد.
    هرچند ابن سینا بر مادی بودن خیال تاکید کرده و براهینی در اثبات آن ذکر می کند؛ اما دقت و تامل در کلمات وی ما را به این حقیقت رهنمون می سازد که ایشان در صدد نفی تجرد تام عقلی خیال می باشد که این مورد اتفاق است. افزون بر آن که بعضی بیانات وی نیز ناظر به تجرد خیال می باشد.
    کلیدواژگان: قوه خیال، حس، عقل، عالم خیال، تجرد خیال
  • مرتضی حاج حسینی صفحه 47
    در فلسفه کلاسیک به مجموعه ای از قضایا که آدمی به کشف آن ها همت می گمارد و صدق آن ها را بر اساس معیار مطابقت توضیح می دهد معرفت اطلاق می شود و معرفت مطلوب معرفتی است که واجد دو وصف عینیت و ضرورت باشد. چنین معرفتی، بدون شک باید در فرایندی شکل گیرد که هم انعکاس حقایق امور را تضمین کند و هم از توان مقاومتی بالا در برابر حملات شکاکانه برخوردار باشد. در این صورت معرفت حاصل واجد کمالات مطلوب معرفت یعنی عینیت و ضرورت خواهد بود. فیلسوفان مسلمان برای دسترسی به چنین معرفتی بحث تصدیقات بدیهی و ملاک بداهت آن ها را پیش کشیده و ضمن اعتقاد به عینیت و ضرورت بدیهی ها، ارجاع نظری ها به بدیهی ها را شرط عینیت و ضرورت نظری ها قلمداد کرده اند.
    بیان و بررسی انتقادی نظر فیلسوفان مسلمان در مورد تصدیقات بدیهی و ملاک بداهت آن ها و نیز بیان و بررسی انتقادی رویکردهای مکمل در دوران معاصر و بحث در مورد میزان توفیق هر یک در تبیین چگونگی صدق تصدیقات بدیهی و تضمین معرفت عینی و ضروری، هدف اصلی این مقاله است که با پیشنهاد رویکرد وجود شناختی به عنوان رویکردی نوین که با تکیه بر مفهوم وجود و تحلیل وجود شناختی از تصدیقات پایه و اصول بدیهی اولیه به حل مسئله مبادرت می ورزد خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: معرفت، باورهای پایه، صدق، عینیت، ضرورت، بداهت، تحلیل وجودی، موجود در عالم، امکان شناختن، علم حضوری، علم حصولی
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، تکتم مشهدی صفحه 75
    غزالی با استناد و نقض برخی از دیدگاه های حکما در باب صانع بودن خداوند اصل سنخیت میان خدای متعال و مخلوقات را نقض می کند، زیرا وی معتقد است بر اساس این استدلال ها و تحلیلی که وی از علیت و ضرورت علی مطرح می کند عالم نمی تواند ساخته خدا باشد. وی این امتناع را از جهت فعل، فاعل و جهت مشترک بین فعل و فاعل مورد بررسی قرار می دهد. در دیدگاه ابن سینا نیز با توجه به این که استدلال وی بر قاعده الواحد مبتنی بر اصل سنخیت است می توان گفت که او این اصل را به عنوان قاعده عقلی در ضمن قاعده الواحد می پذیرد، اما با توجه به دیدگاه وی درباره تباین وجودات نمی توان وی را قائل به سنخیت میان خالق و مخلوق دانست.
    کلیدواژگان: الواحد، سنخیت، علت و معلول، ابن سینا، غزالی
  • مریم خوشدل روحانی صفحه 99
    طرح نظریه پیشینیان و پرسش از وضعیت نهایی آنان، در تفکر ملاصدرا و شاگردان و شارحان وی، نقش مهمی در شکل گیری و طرح نظریه حرکت ایفا می کند. ذکر اسامی و طرح نظریات فلاسفه یونان باستان، به عنوان شواهد صدقی در بحث حرکت جوهری و حدوث عالم، نمایانگر آشنایی و یا تاثیر پذیری احتمالی وی از آراء ایشان است. به باور این تحقیق، عدم دسترسی ملاصدرا به آثار یونانیان باستان و بهره برداری از منابع تاریخی محدود، باعث بروز اشکالاتی در نقل بیانات تاریخی در بحث حرکت جوهری شده است. ذکر مطالبی از هرقل حکیم و زنون اکبر در مباحث حرکت، گواهی بر این مدعاست. ملاصدرا به ذکر اندکی از آراء هرقل حکیم می پردازد و هیچ داعیه ای در آشنایی با آراء هراکلیتوس ندارد. به دلیل وجود تشابه ظاهری در اسامی هرقل حکیم (معرب هیروکلس، فیلسوف قرن 5 میلادی) و هرقلیطوس (معرب هراکلیتوس، فیلسوف معاصر سقراط)، برخی از معاصرین گمان کرده اند که هرقل حکیم همان هراکلیتوس (فیلسوف معاصر سقراط) است. ملاصدرا به طرح نظریه زنون الیایی در ضمن مباحث حرکت جوهری می پردازد. وی در صدد توجیه بیانات زنون الیایی (منکر حرکت) است. به باور این تحقیق، آراء طرح شده توسط ملاصدرا و فیض کاشانی، منتسب به زنون الیایی نیست. این مقاله ضمن بازشناسی تاریخی این دو حکیم (هراکلیتوس و زنون اکبر)، به بطلان هر دو گمان فوق می پردازد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، سیلان، حرکت، انکار حرکت، شمول حرکت، هرقل حکیم، هیروکلس، هراکلیتوس، زنون اکبر، زنون رواقی
  • فاطمه عابدینی، عباس جوارشکیان صفحه 125
    یکی از مهم ترین نظریه های فلسفی که تاثیر شگرف در برخی مسائل فلسفی بر جای نهاده است نظریه حرکت جوهری است. این نظریه، نظریه جامعی است که منظری جدید بر بسیاری از مسایل فلسفی می گشاید، از جمله این مسائل، مسئله حرکت نفس است که صدرا بر خلاف فلاسفه پیشین، آن را از نوع حرکت جوهری (ذاتی) دانست. حرکت جوهری نفس از آن روی مهم است که دارای نتایجی است که اکثر آن ها تبیین عقلانی مسائل قبر و قیامت است. آن چه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است استخراج نتایج مهم این حرکت از قبیل: جسمانیت نفس در ابتدای حدوث، اجتماع حدوث و ابدیت نفس، حل مشکل ثنویت نفس و بدن، تکون تدریجی نفس، اختلاف نوعی انسان ها به حسب باطن، اتحاد نفس با عقل فعال، مرگ طبیعی و حق بودن آن، محال بودن تناسخ، انواع تجرد برزخی و عقلانی نفس، بقای نفوس بعد از مرگ، معاد جسمانی، حشر، صراط و خلود کفار در عذاب است.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری نفس، حدوث جسمانی، تجرد برزخی، تجرد عقلانی
|
  • Ali Arshad Riyahi, Mahdi Ganjvar Page 9
    Principality of existence, which is one of the most fundamental issues in primary philosophy, is one of the main branches of Ṣadr al-Muti’allihīn's philosophy and nearly all discourses of transcendental philosophy are considered to be based on it, to the extent that the transcendence of Mullā Ṣadrā’s philosophy is considered due to the transcendence of existence and the “existence” as his first and last word in this philosophical system. Mullā Ṣadrā is considered to be innovative and pioneering in exploring or applying demonstrative reasoning to different philosophical issues such as modulation of existence, indigence possibility, substantial motion, permeation of science and power in beings and many of the issues relating to faculty and action, and creation and innovation. Examining the status of the principality of existence in transcendental philosophy, the present paper explains the outcomes and blessings that belief in principality of existence has provided for this school of thought and prompted some innovations in it.
    Keywords: principality of existence, transcendental philosophy, philosophical innovation, unity in diversity, indigence possibility, substantial motion
  • Zuhra BurqaĪ Page 29
    In the history of philosophy, the basic role of imagination in human perception as an intermediary between sensation and intellect has been left unnoticed. Imagination has often been regarded as subjective and illusory. Although imagination is one of the initial faculties of the soul that has been known, its duty is described only as preservation and ideation of sensible objects in the time of their absence. Ṣadr al-Muti’allihīn (ra) has proved the purgatorial incorporeity of imagination by means of providing various definite proofs and has enunciated a basic and important role for imagination in the three degrees of perception. Therefore, imagination is not just a reservoir that archives sensible forms or undertakes a series of illusory and false fantasies; rather, it undertakes the perception of real and true matters in the world of imagination. Although Avicenna has stressed on the materiality of imagination and mentioned some definite proofs to prove it, a careful inspection of his words would lead us to the fact that he seeks to deny the complete rational incorporeity of imagination, which is agreed upon. In addition to that, some of his statements concern the incorporeity of imagination.
    Keywords: faculty of imagination, sensation, intellect, world of imagination, incorporeity of imagination
  • Morteza Haji Hosseini Page 47
    In classical philosophy, a collection of suppositions that man attempts to discover and explains their truth on the basis of conformity criterion is called ma‘rifa (intuitive knowledge). The desirable ma‘rifa is one which possesses the two qualities of objectivity and necessity. Such ma‘rifa should undoubtedly be conceived in a process that both guarantees the reflection of the realities of matters and enjoys a high power of resistance against skeptical attacks. In this case, the acquired ma‘rifa would hold the desirable excellences, i.e., objectivity and necessity. In order to achieve such ma‘rifa, the Muslim philosophers have brought up the discourses of evident attestations and the criterion for their self-evidence; and while believing in the objectivity and necessity of the self-evident, they have figured the reference of the theoretical to the self-evident as a condition for the objectivity and necessity of the theoretical.The main purpose of this article is to present a critical review of the Muslim philosophers concerning evident attestations and the criterion for their self-evidence, to explain and critically review the supplementary approaches in contemporary era, to discuss the degree to which each has succeeded in explaining the truthfulness of the evident attestations and the guarantee of the objective and necessary ma‘rifa. The article concludes by suggesting the ontological approach as a new approach, which, by relying on the notion of existence and the ontological analysis of basic attestations and the primary evident principles, solves the problem.
  • Sayyid MurtaẒā ḤusaynĪ ShāhrŪdĪ, Tuktam MashhadĪ Page 75
    Relying on and refuting some viewpoints of the theosophists concerning God as being Creator, Ghazālī contravenes the similitude between the Exalted God and the creatures, since he believes that according to these arguments and the analysis he makes on the causality and the causal necessity, the world cannot be Divinely made. He examines this contravention in terms of action, actor, and the common mode between the action and the actor. According to Avicenna and given that his argument about qā‘ida al-Wāhid (principle of onenessPKPCleaned= the principle that from one, no more than one can issue forth) is based on similitude, it can be said that he accepts this principle as the rational rule by the way of qā‘ida al-wāhid; however, considering his viewpoint concerning the heterogeneousness of existences, he cannot be viewed as believing in similitude between the Creator and the created.
    Keywords: al, wāḥid, similitude, cause, effect, Avicenna, Ghazālī. Study of the Claim
  • Maryam Khoshdel Rohani Page 99
    Department of Islamic Philosophy and Wisdom, Zanjan University Bringing up the ancients’ views and asking about their ultimate condition in Mullā Ṣadrā’s thinking and that of his disciples has had a significant impact on the formation and development of the motion theory. Mentioning the names and bringing up the views of the ancient Greek Philosophers, as evidences for truthfulness in the discourse of substantial motion and the createdness of the world, indicates his possible familiarity with or impressionability from their opinions. The present research maintains that Mullā Ṣadrā’s inaccessibility to the ancient Greek’s works and the limited historical sources caused problems in quoting historical statements concerning substantial motion. Quoting the Wise Heraclius and Zeno the Great in discourses of motion bears witness to this claim. Mullā Ṣadrā quotes few of the Wise Heraclius and does not claim any familiarity with Heraclitus. Due to the apparent similarity in the names of the Wise Heraclius (the 5th century philosopher) and Heraclitus (the philosopher contemporary to Socrates), some contemporaries have assumed that the Wise Heraclius is the same as Heraclitus (the philosopher contemporary to Socrates). Mullā Ṣadrā brings up the Zeno of Elea’s theory in his discourses of substantial motion. He seeks to justify the Zeno of Elea’s statements (denying motion). As this research maintains, the opinions brought up by Ṣadrā and Fayḍ Kāshānī, are not ascribed to Zeno of Elea. While historically recognizing these two theosophists (Heraclitus and Zeno the Great), this article repudiates both above-mentioned assumptions.
    Keywords: substantial motion, fluidity, motion, negation of motion, universality of motion, Herqil the Wise, Heraclius, Heraclitus, Zeno the Great, Zeno of Citium
  • Fatemeh Abedini, Abas Javareshkian Page 125
    One of the most important philosophical consequences that have left an enormous impact on some philosophical issues is the substantial motion theory. It is a comprehensive theory, which opens new perspectives to many of the philosophical problems, including movement of the soul (nafs) that Mullā Ṣadrā, contrary to the earlier philosophers, viewed as of substantial (essential) movement kind. The substantial movement of the soul is important in that it has consequences that mostly explicate the issues concerning the grave and the Resurrection. What is carried out in this article is the extraction of the important consequences of this movement such as: corporeality of the soul at the beginning of creation (ḥudūth), conjunction of creation and eternity of the soul, solving the problem of the duality of the soul and body, gradual generation of the soul, typical difference of human beings in terms of inner aspect (bāṭin), union of the soul with the active intellect, natural death and its truthfulness, impossibility of reincarnation, various types of purgatorial and rational incorporeity of the soul, persistence of the souls after death, bodily Resurrection, the Gathering (ḥashr), Path (ṣirāṭ), immortality of the disbelievers in perdition.
    Keywords: substantial motion of the soul, corporeal createdness, purgatorial incorporeity, rational incorporeity