فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و هشتم شماره 1 (پیاپی 96، بهار و تابستان 1395)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و هشتم شماره 1 (پیاپی 96، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • علیرضا آزاد، احمد واعظی، حسن نقی زاده صفحات 9-30
    نقد گادامر بر روش گرایی یکی از آموزه های اساسی هرمنوتیک فلسفی اوست. گادامر حقیقت را فراتر از آن می داند که بتوان با اتخاذ روش به تمام آن رسید. وی انحصار حقیقت در فرآیندهای روشمند را نقد می کند اما لزوم کار روشمند را نفی نمی کند. در این مقاله ریشه های روش گرایی در یونان باستان و دوران جدید و تقریر گادامر از اندیشه های فرا روشی فیلسوفان یونان بررسی می شود و نقد پدیدارشناسانه گادامر بر سوبژکتیویسم دکارتی و معرفت شناسی کانتی و روش گرایی هرمنوتیک کلاسیک از جمله جدا انگاری سوژه و ابژه و ناکامی روش گرایی در رسیدن به اهداف علمی و ناتوانی در رسیدن به تمام حقیقت و تناقض درونی آن بیان می گردد.
    گادامر تلقی غلط از منطق و عدم شناخت محدودیت ها و مرزهای توانمندی آن را یکی از علل پیدایش پندارهای نادرست درباره روش و انتظارات نا به جا از روش گرایی، از جمله توان حصول حقیقت، می داند و در نقد آن، به سراغ ریشه های یونانی روش گرایی رفته و تفاوت منطق علمی و منطق حکمی را در تقابل اندیشه های دیونیزیوسی و آپولونی میان فیلسوفان رواقی و پیروان آکادمی قدیم بررسی می نماید تا اثبات کند که توقع دستیابی به حقیقت با توسل به روش گرایی، اندیشه ای نوظهور و دارای ایرادات مبنایی است. گادامر اندیشه فرا روشی و عقلانیت هرمنوتیک را به عنوان جایگزین روش گرایی و عقلانیت متدیک معرفی می کند و توجه به دیالکتیک، حکمت عملی، بلاغت و امتزاج افق ها را راهکار رسیدن به بخش هایی از حقیقت می داند که فراسوی روش گرایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: نقد روش گرایی، نقد منطق، حقیقت، هرمنوتیک فلسفی، گادامر
  • سیدمهدی امامی جمعه، سیدمعین الدین خلیفه سلطانی صفحات 31-40
    حقیقت اسماءالحسنی و معنا شناسی اسماء و صفات حق تعالی، همواره درکلام و فلسفه اسلامی، از مباحث اصلی و کلیدی به شمار آمده و مباحث پیرامون آن همیشه معرکه آراء و چالش برانگیز بوده و هست. دراین زمینه به اختلاف نظر ابن سینا به عنوان رئیس مکتب مشاء و ملاصدرا به عنوان بنیانگذار مکتب حکمت متعالیه، کم توجهی شده است. بر این اساس در ابتدای مقاله برخی از مبانی مبحث اسماء الحسنی به صورت فشرده مطرح شده تا زمینه طرح بحث اصلی یعنی اختلاف نظر ابن سینا و ملاصدرا درباره اتحاد و اختلاف مفهومی اسماء و صفات حق تعالی بدست آید، سپس به تحلیل نظر ابن سینا و ملاصدرا و اختلاف این دو فیلسوف پرداخته شده و با توجه به مبانی مبحث اسماء الحسنی، منشا اختلاف بین آن دو نظریه بررسی و سپس بین آن ها، داوری شده است.
    کلیدواژگان: اسماء الحسنی، اتحاد مصداقی صفات حق تعالی، اتحاد مفهومی صفات حق تعالی، اختلاف مفهومی صفات حق تعالی
  • سیده زهرا حسینی، کریم آتشگر، نرگس نظرنژاد صفحات 41-63
    یکی از مسائل مهمی که در حوزه فلسفه دین مورد توجه قرار گرفته است، مساله وجود شرور در عالم هستی است. در این مقاله ضمن بررسی مساله شر از دیدگاه فیلسوف معاصر، جان هیک، ابعاد مختلف استدلالات او در عدم وجود منافات بین مساله شر با وجود خدای قادر و عالم مطلق، مورد بررسی قرار می گیرد. مقاله حاضر با بررسی تحلیلی رابطه موجود میان شر و اختیار از دیدگاه جان هیک، نشان می دهد که وی، ضمن نفی وجود شر جبران ناپذیر، معتقد است که وجود شرور نه تنها نمی تواند از منظر فلسفی به عنوان مانعی در تکامل انسان محسوب شود؛ بلکه با وجود حیات اخروی، آن دسته از قابلیت های انسان که به واسطه وجود شرور در حیات دنیوی به فعلیت نرسیده است، در آن جهان فعلیت خواهد یافت.
    کلیدواژگان: شر، اختیار، قادر مطلق، عالم مطلق، حیات اخروی، جان هیک
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، راضیه نیکی صفحات 65-84
    چهر یک از اصحاب کلام، فلسفه و عرفان به روش خاص خویش به تبیین و اثبات ضرورت وجود انسان کامل پرداخته اند. متکلمان به «قاعده لطف» استناد کرده اند. فلاسفه به وسیله «قوه قدسیه حاصل شده برای عقل مستفاد» و نیز «حکمت خدا» وجود انسان کامل را اثبات می کنند، اما عرفا این دلیل وجود را ضرورت ظهور غیب الغیوب و عیان شدن تفصیلی اسم اعظم « الله » می دانند.
    از دیدگاه عرفا و از جمله امام خمینی; دلایل ضرورت وجود انسان کامل از این قرار است: ضرورت ظهور ذات حق تعالی در مظهری تام، ضرورت وجود مثل اعلای ذات الهی، ضرورت وجود حلقه اتصال ذات الهی با کثرات، ضرورت ظهور کثرات و کائنات.
    کلیدواژگان: ظهور، غیب الغیوب، انسان کامل، حقیقت محمدیه، روایات، امام خمینی
  • جعفر مروارید، روح الله موحدی صفحات 85-102
    آیا اختیار و تعین گرایی علی با هم سازگارند؟ این پرسش مهم ترین پرسشی است که امروزه در کانون مباحث مربوط به اختیار خودنمایی می کند. این پرسش به این دلیل رخ می نماید که تعین گرایی علی ما را با دوراهی چالش برانگیزی مواجه می کند که انتخاب هر یک از راه های آن، ما را به انکار اختیار سوق می دهد: (1) تعین گرایی علی یا صادق است یا صادق نیست؛ (2) اگر تعین گرایی علی صادق باشد، اختیار نداریم، زیرا تمام کارهای ما (از جمله اراده) نتیجه تخلف ناپذیر علت های سابق خواهد بود؛ (3) اگر تعین گرایی علی صادق نباشد، اختیار نداریم، زیرا همه رویدادها اتفاقی خواهند بود و در نتیجه نمی توان آن ها را به فاعلی نسبت داد؛ (4) بنابراین اختیار نداریم. در پاسخ به این ذوحدین، یا باید نشان داد دست کم یکی از گزاره های (2) و (3) اشتباه است و یا منکر اختیار شد. نوشتار حاضر نگاهی به مباحث فیلسوفان تحلیلی معاصر درباره این پرسش انداخته و دیدگاه های آنان را دسته بندی و به اجمال معرفی کرده است و در پایان، با ذکر نکاتی، به مقایسه دیدگاه های فیلسوفان غربی با دیدگاه های متفکران اسلامی و بررسی تفاوت ها و شباهت های آن ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: اختیار، تعین گرایی علی، سازگار انگاری، ناسازگار انگاری، امکان های بدیل، مثال های نقضی فرانکفورتی
  • موسی ملایری صفحات 103-123
    با اینکه مضمون قاعده لطف از برخی آیات قرآن کریم و روایات، قابل استنباط است اما از میان فرق کلامی، متکلمان معتزله در استخراج، تدوین و بهره وری کلامی از آن پیش قدم بوده اند. در این مقاله رویکرد متکلمان شیعه به قاعده مذکور در سه دوره تاریخی مورد بحث قرار گرفته است. در دوره اول که از آغاز کلام شیعه تا زمان خواجه طوسی را شامل می شود. قاعده مذکور کما بیش به همان ساختار معتزلی خود که در آن لطف به دو قسم مقرب و محصل تقسیم می شد، باقی ماند. در دوره دوم یعنی از زمان خواجه طوسی به بعد تا اواخر قرن چهاردهم هجری قمری، اقسام دوگانه به یک قسم یعنی لطف مقرب تقلیل یافت. در همین دوره علامه حلی اصل ارسال رسل و ابلاغ تکلیف را از مصادیق لطف ندانست. این اقدام علامه حلی در کنار پاره ای از شبهات که اصل وجوب لطف بر خداوند را هدف قرار دادند و آن را انکار می کردند، باعث شد به تدریج اعتبار منطقی این قاعده در نظر برخی متکلمان برای اثبات ضرورت ارسال رسل، تضعیف شده و از دست برود. گروهی دیگر از متکلمان شیعه که در دوره سوم از آن ها سخن خواهیم گفت از اواخر قرن چهاردهم هجری قمری تاکنون- قریب به پنج دهه- کوشیده اند با عرضه مضمونی جدید از قاعده لطف بر اشکالات مذکور فائق آیند و اعتبار قاعده را بازآفرینی کنند. شرح و بسط دوره های سه گانه و پیگیری روند تاریخی تحولات در مقاله خواهد آمد.
    کلیدواژگان: قاعده لطف، لطف مقرب، لطف محصل، تکالیف عقلی، تکالیف سمعی، تطور قاعده لطف
  • نجف یزدانی، محمد سعیدی مهر، سید عباس ذهبی صفحات 125-150
    شناخت ابعاد وجودی نفس انسان از مسایل مهم در معرفت نفس و انسان شناسی است. فیلسوفان در علم النفس فلسفی به بیان مراتب نفس و قوای آن پرداخته اند به طوری که قدما این مساله را در مبحث طبیعیات و متاخران در بخش الهیات مطرح می کنند. در این میان در رابطه با قوای نفس انسانی به بحث از عقل نظری و عملی یا قوه نظری و عملی پرداخته شده است. بحث از جایگاه عقل نظری و مراتب آن به تفصیل بیان گردیده اما در باب قوه عملی، دیدگاه واحدی اتخاذ نشده و شاهد رویکردهای مختلفی می باشیم. از آنجا که علاوه بر ادراکات، قوه عملی و شئون آن نیز در کمال انسانی تاثیر بسزایی دارد، سعی شده است به بررسی ابعاد مختلف این بعد از انسان بپردازیم. چهار دیدگاه در تحلیل این قوه مطرح شده است: برخی آن را قوه شناخت و برخی آن را مبدا ادراک و انفعالات در نظر گرفته اند. عده ای نیز وجود چنین قوه ای را انکار کرده و در نهایت، دیدگاهی که این قوه را مبدا تحرکات، اراده و امور غیرشناختی انسان دانسته است. دیدگاه اخیر- که دیدگاه برگزیده ی این نوشتار هم هست- علاوه بر بعد معرفتی، یک بعد غیر معرفتی برای انسان قائل است که مبدا شئون غیرادراکی است.
    کلیدواژگان: قوه عملی، قوه نظری، اراده، نفس، عدالت
|
  • Alireza Azad, Ahmed Vaezi, Hassan Naghizadeh Pages 9-30
    Gadamer’s critique of methodologism is one of the fundamental teachings of his philosophical hermeneutics. Gadamer sees truth much beyond the ability of method to grasp it completely. He criticizes the exclusive restriction of truth in methodical processes but does not reject the need for methodical work.The present article explores the origins of methodologism in ancient Greece and modern times, and studies Gadamer’s review on the extra-methodical thoughts of Greek philosophers. Then, the following issues are articulated: Gadamer’s phenomenological critique on Cartesian subjectivism, and Kantian epistemology, and the methodologism of classical hermeneutics including the separation of subject and object and the failure of methodologism in accomplishing academic goals and the inability to get to the whole truth and its inner contradictions. Gadamer finds a wrong understanding of logic and a lack of knowledge about its limitations and the boundaries of its capabilities as one of the causes for misconceptions about method and inappropriate expectations from methodologism, including the attainment of truth. And in its critique he reaches back to the Greek roots of methodologism and distinguishes between scientific logic and philosophical logic in the dichotomy of Apollonian and Dionysian ideas among Stoic philosophers and the followers of the Old Academy. Gadamer seeks to prove that the expectation to reach truth by resorting to methodologism is naive and suffers from fundamental errors and problems. He introduces extra-methodical thought and hermeneutical rationality as an alternative to methodologism and methodic rationality and defines an attention to dialectic, practical wisdom, eloquence, and the fusion of horizons as the strategy to achieve those parts of truth that lies beyond methodologism.
    Keywords: Critique of methodologism, critique of logic, truth, philosophical hermeneutics, Gadamer
  • Seyed Mehdi Imamijomʻe, Seyed Moʻeen Al Din Khalifeh Soltani Pages 31-40
    The truth about Divine Names and the meanings of Divine Names and Attributes have always been regarded as key issues in Islamic theology and philosophy, and their surrounding debates have so far triggered controversial and challenging ideas. In this context, the difference of opinions between Ibn Sina as the head of the Peripatetic School and Mulla Sadra as the founder of Transcendental Theosophy have been underestimated. Therefore, in the beginning of the article, some principles in relation to the issue of Beautiful Divine Names have been shortly mentioned in order to set the ground for the primary discussion, i.e. the disagreement between Ibn Sina and Mulla Sadra on unity and the conceptual differences of divine names and attributes. Then, the ideas of Ibn Sina and Mulla Sadra are analyzed and their disagreement is reviewed.
    Keywords: Beautiful Divine Names, the referential unity of Divine Attributes, the conceptual unity of Divine Attributes, the conceptual distinction of Divine Attributes
  • Seyedeh Zahra Hosseini, Karim Atashgar, Narges Nazarnejad Pages 41-63
    The problem of evil is one of the important problems considered in the philosophy of religion. This paper considers the problem of evil from the viewpoint of the contemporary philosopher, John Hick, and explores his arguments for proving the compatibility between the evil in the world and the existence of an omnipotent and omniscient God. By analyzing Hick’s viewpoint about the relationship between evil and free will, this paper demonstrates that Hick negates irreparable evil, and emphasizes not only that the existence of evil cannot be considered as a barrier to human evolution from the philosophical perspective, but also that those human capabilities which cannot be activated because of the existence of evil in the earthly life will be activated in the afterlife.
    Keywords: evil, free will, the Omnipotent, the Omniscient, afterlife, John Hick
  • Seyed Morteza Hosseini Shahroudi, Razieh Niki Pages 65-84
    Every one of the scholars in theology, philosophy and mysticism has their own methodologies for explaining and proving the necessity for the existence of the perfect man. Theologians have applied the ‘Rule of Grace’ in this regard. Philosophers tend to prove the existence of the perfect man by means of ‘the holy capability of the acquired intellect (aql al-mustafad)’ as well as ‘Divine Wisdom’. However, the mystics consider the reason for the existence of the perfect man to be the necessity for the emergence of ‘the Mystery of Mysteries (ghayb al-ghuyūb)’ and the complete revelation of Allah as ‘the Supreme Name (ism al-a‘zam)’.From the viewpoint of mystics, including Imam Khomeini, the reasons for the necessity of the perfect man’s existence are as follows: the necessity for the emergence of Divine Essence in a complete manifestation; the necessity for the existence of the Highest Similitude of the Divine Essence; the necessity for the existence of a connecting link of Divine Essence with the pluralities; and the necessity for the emergence of the pluralities and the universes.
    Keywords: emergence (zuhūr), the Mystery of Mysteries (ghayb al-ghuyūb), the perfect man, The Reality of Muhammad (al-haqiqah al muhammadiyah), traditions, Imam Khomeini
  • Jafar Morvarid, Ruhollah Movahedi Pages 85-102
    Are free will and causal determinism compatible with each other? This is one of the most important questions central to discussions relating to free will. The problem is that causal determinism makes us encounter challenging dilemmas, either way leading us to deny free will: (1) causal determinism is either true or not true; (2) if causal determinism is true, we do not have free will; since all of our actions (including free will), in that case, will be the inevitable results of their former causes; (3) if causal determinism is not true, we do not have free will; since all of the events will be accidental and thus cannot be attributed to a performer; (4) hence, we do not have free will. In response to these two extremes, one should either show that either one of the statements (2) or (3) is false, or instead deny free will. Looking back at the issues discussed by contemporary analytic philosophers on this question, the present paper aims to categorize and briefly introduce those views. And finally, the attitudes and views of Western philosophers are compared with those of Islamic thinkers, and the differences and similarities between them are examined
    Keywords: free will, causal determinism, compatabilism, incompatabilism, alternative possibilities, Frankfurtian counterexamples
  • Mousa Malayeri Pages 103-123
    Although the concept of the ‘Rule of Grace’ can be accurately deduced through some Qur’anic verses and traditions (Hadiths), the Mu‘tazilites among all theological denominations pioneered in its extraction, compilation and application within the context of theology. The present article discusses the attitude of Shi‘ite theology toward the above-mentioned rule within the framework of three historical periods. In the first period, including the beginning of Shi‘ite theology to the time of Khawaja Nasīr al-Dīn al-Tūsī, the mentioned rule remained more or less the same as that of its Mu‘tazilites structure, where grace was divided into two folds: Providing and Determining Grace. In the second period, i.e. from the time of al-Tūsī until the late 14th century A.H., those two kinds of divisions were reduced to one: Providing Grace. In the same era, Allameh Helli did not acknowledge the sending of the prophets and the proclamation of religious obligation as part of the instances of Grace. As a result of this position and in addition to a series of doubts denying the necessity of Divine Grace, the logical credit and validity of sending prophets was gradually weakened and lost in the perspective of certain theologians. A third group of Shi‘ite theologians, from the late 14th century up until now, have attempted for nearly five decades to overcome the mentioned problems and objections in order to recreate the validity of the rule. Thus, the present article studies and explains the details of the three periods and seeks to shed some light on relevant historical developments and transformations.
    Keywords: the Rule of Grace, Providing Grace, Determining Grace, rational obligation, duty, auditory obligations, the developments of the Rule of Grace
  • Najaf Yazdani, Mohammad Saeedimehr, Seyed Abbas Zahabi Pages 125-150
    Gaining knowledge of the different existential aspects of human being counts among some the most important issues in psychology (‘ilm al-nafs) and anthropology. In this respect, philosophers in philosophical psychology or knowledge of the self have discussed the different degrees of soul and its faculties, whereas ancient philosophers used to deal with such issues in discussions over natural sciences and recent scholars have placed their thoughts on this topic in the framework of theology. In these contexts, there are different discussions in relation to the faculties of human soul, including theoretical and practical reason or theoretical and practical faculty. Discussions regarding the significance of theoretical reason and its degrees are abundant; however, there is no consensus over practical faculty and we encounter different views in that regard. Since practical reason along with theoretical reason has a great role in the perfection of man, in this paper we have tried to examine the different dimensions of this human faculty. Four viewpoints have been proposed in this regard: some have considered that as the faculty for recognition, while others have regarded that as the source of understanding and activities; there are also those who have rejected such a faculty, and finally those who considered it as the source of human motions, will and non-cognitive affairs. According to the last view, which is also supported in the present paper, human beings possess both cognitive and non-cognitive dimensions, with the latter being the source of our non-cognitive faculties.
    Keywords: practical faculty, theoretical faculty, will, soul, justice