فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و هشتم شماره 2 (پیاپی 97، پاییز و زمستان 1395)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و هشتم شماره 2 (پیاپی 97، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • سید مهدی امامی جمعه، زکیه فلاح یخدانی صفحات 9-26
    توحید ذاتی و صفاتی از مهم ترین اقسام توحید به شمار می آیند. در این نوشتار، آراء و اندیشه های قاضی سعید قمی و علامه مجلسی درباره این مسئله مورد بررسی قرارگرفته است. این دو متفکر بزرگ، علاوه بر اینکه در معنای توحید ذاتی اختلافاتی دارند، مبانی و زیرساخت های وجود شناختی که توحید ذاتی را بر اساس آن اثبات کرده اند، نیز کاملا متفاوت و بلکه متناقض است و نیز درباره توحید صفاتی اختلافاتی با یکدیگر دارند. یکی از مباحثی که با توحید صفاتی گره خورده، آموزه عینیت ذات و صفات است. علامه مجلسی از طرفداران و قاضی سعید از منکران آن است، البته او عینیت را در مرتبه الوهیت می پذیرد. پذیرش اصالت وجود و لوازم آن، علامه مجلسی را به جمع بین تشبیه و تنزیه سوق می دهد اما مخالفت قاضی سعید با این مبانی و اعتقاد او به تفکیک مراتب در وجود خداوند، باعث جانب داری او از نظریه تنزیه در مقام ذات و تشبیه در مقام صفات شده است.
    کلیدواژگان: قاضی سعید قمی، علامه مجلسی، توحید ذاتی، توحید صفاتی، تشبیه، تنزیه
  • احمدعلی حیدری، سید محمد جواد سیدی صفحات 27-53
    دلوز هستی شناسی خود را در مقام فلسفه ای پساکانتی عرضه می کند. دغدغه اصلی فلسفه پساکانتی، از سالامون مایمون تا هگل، ساختن متافیزیکی جدید پس از نقد کانت و تبیین مساله تکوین هستی بود. دلوز نیز با توسل به متافیزیک اسپینوزا و لایبنیتس و همچنین فلسفه نیچه، هستی شناسی جدیدی بنا می کند. این هستی شناسی، برخلاف هستی شناسی هگلی که تکوین هستی را بر یک اصل نفی استوار کرده بود، این تکوین را بر مبنای امر ایجابی تبیین می کند. در نظر دلوز، نزد اسپینوزا و نیچه تلقی ای یکسره ایجابی از هستی وجود دارد که می تواند برای بنیان نهادن یک هستی شناسی جدید به کار رود. در نهایت همین امر ایجابی است که هم هستی شناسی و هم اخلاقی جدید را بنیان می نهد.
    کلیدواژگان: ژیل دلوز، هستی شناسی امر ایجابی، متافیزیک، کانت، فلسفه پساکانتی
  • زهرا رسولی، علی جهان صفحات 55-66
    بحث فطرت و امور فطری در انسان از جمله مباحث مهمی است که سابقه طولانی در اندیشه اسلامی و غربی دارد و بسیاری از فلاسفه و متفکران در این باره به وی‍ژه در اثبات آن سخن گفته اند به حدی که حتی برخی از صاحب نظران در فلسفه اسلامی، پذیرش ادراکات فطری اخلاقی را بهترین راه حل نسبی گرایی اخلاقی دانسته اند.
    در این نوشتار ابتدا کاربردهای واژه فطری را درباره ادراکات انسان بیان کرده، سپس دیدگاه ملاصدرا را بر هریک از این کاربردها عرضه کرده و در نهایت به این نتیجه رسیده ایم که برخلاف برخی از فیلسوفان غرب چون افلاطون و لایب نیتس، از نظر ملاصدرا، بنابر مبانی خاص انسان شناختی وی، از قبیل حدوث جسمانی نفس، انسان ادراک فطری به معنای دریافت هاو شناخت های حصولی پیشین که مقتضای آفرینش وی بوده و از ابتدا همراه او باشند، ندارد و بر مبنای اصول و مبانی ای چون «مساوقت وجود و علم»، «علم بسیط مشترک بین انسان ها» و نیز «علم معلول به ذات خود مستلزم علم به علت است»؛ ادراک حضوری فطری در دیدگاه ملاصدرا قابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: فطرت، معرفت، علم حصولی، علم حضوری
  • جواد رقوی صفحات 67-96
    میرزا مهدی اصفهانی موسس جریان تفکیک و از چهره های مخالف فلسفه در عصر حاضر، در باب وصول به معرفت دینی روش متکلمان، فیلسوفان و عرفا را تخطئه نموده و معتقد است راه جدیدی که مطابق با شریعت است إرائه نموده است. ایشان با تفکیک بین معارف الهی و معارف بشری معتقد است معارف الهی که از طریق توجه به عقل نوری و معرفت فطری و از مراجعه به ظواهر روایات بدست می آید تباین کلی با معارف بشری دارد که از برهان منطقی بدست می آید. در توجیه این دیدگاه، میرزا مهدی معانی جدیدی از عقل، علم و استدلال إرائه داده و معارف حاصله از این روش را معارف الهی در مقابل معارف بشری می نامد. با این وجود در مقام عمل میرزا مهدی بر این دیدگاه پایدار نمانده و بهنگام تبیین و اثبات مدعیات از همان روش استدلال منطقی که وی آن را بشری خوانده، بهره برده است. از جهت دیگر علی رغم توصیه فهم متون دینی با ذهنی صافی، برداشت های میرزا کاملا مبتنی بر پیش فرض های تفکیکی ایشان است و در نتیجه در موارد فراوان از ظواهر روایات عدول کرده و احادیث را مطابق دیدگاه های خاص و برخلاف ظاهر معنا نموده است. در این نوشتار تلاش گردیده است دیدگاه میرزا مهدی در باب روش معرفت دینی مورد بررسی و نقادی قرار گیرد و ناسازگاری های موجود میان دیدگاه میرزا در مرتبه نظر و در مقام عمل نشان داده شود.
    کلیدواژگان: تفکیک، روش معرفت دینی، معارف الهی، معارف بشری، عقل نوری، علم نوری، معرفت بسیط و مرکب
  • زهره زارعی، امیر شیرزاد صفحات 97-108
    مسئله اصالت وجود و اعتباری بودن ماهیت، پایه و اساس بسیاری از مسائل فلسفی است. این اصل، آن گونه که امروزه در حوزه های فلسفی وجود دارد، در مکتب اشراقی پرورده نشده است. با این وجود، سهروردی با توجه به قاعده فلسفی «فی عدم زیاده وجود علی الماهیه فی الخارج» در آثارش، و دلایلی که برای اثبات این قاعده، تحت عنوان دلایل اعتباریت وجود آورده، متهم به پذیرش قول اصالت ماهیت است. اما بحث اصالت وجود در آثار ملاصدرا با توجه به دلایلی که وی برای اثبات این اصل آورده و نیز، نقد ادله قائلان به اعتباریت وجود، به طرز روشنی بیان شده است. از آنجایی که آگاهی داشتن از این انتقادات در فهم بهتر و عمیق تر اصل اصالت وجود، مهم و موثر است، در این مقاله سعی بر این است که دلایل سهروردی بر اعتباریت وجود و نقدهای ملاصدرا بر آن بررسی شود.
    کلیدواژگان: اعتباریت، اصالت، سهروردی، ملاصدرا، وجود
  • سید حسین سیدموسوی صفحات 109-123
    یکی از مباحث مهم عرفان نظری در اسلام بحث از خاتم الاولیاء است. عرفا معتقدند هر آنچه در هستی و کائنات وجود دارد مظهری از مظاهر حق تعالی است. خداوند دارای صفات و اسمائی است و هر یک از آن ها در جهان نیازمند مظهری است تا خود را نشان دهد. یکی از اسامی مهم خداوند ولی است، پس آن نیز نیازمند مظهری است که اولیای الهی مظاهر این ولایت هستند. از آنجا که جهان و مظاهر الهی روزی به پایان می رسد، لازم است مظهر اسم ولی نیز دارای خاتمی باشد که با ظهور او جهان به پایان برسد. در اینکه این خاتم کیست در آثار ابن عربی از حضرت عیسی (ع)، حضرت مهدی (عج) و خودش نام برده شده است. در این مقاله بر آنیم که دیدگاه موید الدین جندی یکی از شارحان ابن عربی و فصوص الحکم را که اصرار فراوانی بر خاتم بودن ابن عربی دارد، طرح و سپس نقد کنیم و ضمن اشاره ای کوتاه به دیدگاه قیصری اثبات کنیم که ابن عربی نمی تواند خاتم اولیاء باشد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، جندی، خاتم اولیاء، حضرت مهدی (عج)، قیصری
  • فهیمه شریعتی صفحات 125-137
    از نظر صدرالمتالهین و تحت تاثیر مبانی حکمت متعالیه حقیقت آموزش، برداشتن موانع از جلوی تابش و فیضان الهی است. نفس انسان به شیوه هایی به طور اکتسابی شامل علوم نظری و یا عملی و یا بدون کسب علم را که حقیقت وجودی دارد می یابد. آموزش، در یک نگاه کلی به آثار، اشارات یا تصریحات پراکنده ملاصدرا به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم می شود. آموزش درونی شامل تفکر، الهام و وحی و آموزش بیرونی شامل نوع بی واسطه و با واسطه است. از نظر صدرالمتالهین آموزش شرایط و فنون خاصی دارد که بدون توجه به آن امر به طور شایسته و درست حاصل نمی شود. تزکیه، تبیین و استحکام مباحث نظری، خلوت، تقلیدگریزی، تمرین، تکرار، آرامش روانی، رعایت ترتیب آموزش معارف و تزویج آن ها و طی مسیر درست برای حصول نتیجه از این فنون است. تفاوت ملاصدرا در بیان انواع و فنون آموزش به تفاوت نگاه حکمت متعالیه به علم و همچنین به هدف و غایت آموزش و ماهیت الوهی آن در این نگرش باز می گردد.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، آموزش، علم، انسان
|
  • Sayyid Mahdi Imami Juma, Zakiyya Fallah Yakhdani Pages 9-26
    Essential and attributive unity are considered among the most important types of unity. In this writing, the views and ideas of Qāḍī Sa‘īd Qummī and ‘Allāma Majlisī concerning this issue are studied. These two great thinkers, besides being disagreed upon the meaning of essential unity (tawḥīd-i dhātī), are totally different, and rather contradictory, on the ontological principles and substructures, on the basis of which they have proved the essential unity and have discrepancies about the attributive unity, as well. One of the discourses associated with attributive unity is the doctrine of the objectivity of essence and attributes. ‘Allāma Majlisī is among its proponents and Qāḍī Sa‘īd Qummī is among the opponents; however, he accepts objectivity at the Divinity level. Acceptance of principality of existence and its essential concomitants drives ‘Allāma Majlisī toward reconciliation between tashbīh (assimilation) and tanzīh (Divine Transcendence); but Qāḍī Sa‘īd’s opposition to these principles and his belief in detachment of ranks in the existence of God, has led him to partiality to the theory of tanzīh as essence and tashbīh as attributes.
    Keywords: Qāḍī Saīd Qummī Allāma Majlisī essential unity, attributive unity, assimilation, Divine Transcendence
  • Ahmadali Heydari, Sayyid Muhammad Javad Sayyidi Pages 27-53
    Deleuze presents his ontology as a post-Kantian philosophy. The main concern of post-Kantian philosophy, from Solomon Maimon to Hegel, was to construct a new metaphysics after critique of Kant and elucidation of the creation of existence. Resorting to the metaphysics of Spinoza and Leibniz as well as the philosophy of Nietzsche, Deleuze founded a new ontology. This ontology, contrary to the Hegelian ontology that had based the creation of existence on a negative principle, explains this creation on an affirmative basis. According to Deleuze, there is a totally affirmative impression of existence with Spinoza and Nietzsche that can be used for founding a new ontology. Eventually, it is this same affirmative notion that founds both a new ontology and ethics.
    Keywords: affirmative, pre-Kantian philosophy, post-Kantian philosophy, creation, consistency, shared meaning, intensification, genealogy, yes-saying
  • Zahra Rasouli, Ali Jahan Pages 55-66
    The inner nature (fiṭra) and the innate affairs in man is among the important discourses, which has a long record in Islamic and Western thought; and many philosophers and thinkers have talked about it, in particular, on proving it, to the extent that even some authorities in Islamic philosophy have considered the acceptance of innate ethical perceptions as the best solution to ethical relativism.
    In this writing, first the applications of the word innate (fitrī) is stated about human perceptions, then Mullā Ṣadrā’s viewpoint about each of these applications is presented and finally it is concluded that, contrary to some Western philosophers such as Plato and Leibniz, from the viewpoint of Mullā Ṣadrā and according to his specific humanistic principles such as the corporeal contingency of the soul, man does not have innate perception as a priori acquired perceptions and cognitions that is expedient to his creation and having been accompanied to him from the beginning. Furthermore, according to such principles as “concomitance of existence and knowledge”, “simple knowledge shared among human beings”, “knowledge caused by essence itself requires knowledge about the cause”, the innate perception by presence in Mullā Ṣadrā’s viewpoint is acceptable.
    Keywords: inner nature, doctrinal knowledge (marifa), acquired knowledge, knowledge by presence
  • Jawad Raqavi Pages 67-96
    Mīrza Mahdī Iṣfahānī, the founder of Tafkīk School (separatism) and one of the contemporary figures opposing philosophy in the present era, has falsified the method of the theologians, philosophers, and mystics concerning acquiring religious knowledge and believes that he has provided a new way that is compatible with religious law (sharī‘a). Separating Divine knowledge from human knowledge, he believes that the Divine knowledge that is acquired through paying attention to luminous intellect, innate knowledge, and by referring to the external meanings (ẓawāhir) of traditions is totally distinct from human knowledge, which is achieved through logical argument. In justification of this viewpoint, Mīrza Mahdī Iṣfahānī has presented new meanings for intellect, science, and reasoning and calls the knowledge acquired in this method as Divine knowledge in contrast to human knowledge. Nevertheless, in practice, Mīrza Mahdī has not abided by this viewpoint and when explaining and proving what he claims, he has employed the very logical argument that he has called it human. On the other hand, despite his recommendation as to understanding religious text with a clear mind, Mīrzā’s impressions are totally based on his separatist (tafkīkī) preconceptions and, as a result, in many instances he has drifted away from the external meanings of the traditions and has interpreted the traditions according to his own viewpoints and contrary to their external meanings. It is attempted in this writing to critically examine Mīrzā Mahdī’s viewpoint on religious knowledge method and disclose the incompatibilities existing in Mīrzā’s viewpoint in theory and in practice.
    Keywords: tafkīk, religious knowledge method, Divine doctrinal knowledge, luminous intellect, luminous knowledge, simple, compound knowledge
  • Zohreh Zarei, Amir Shirzad Pages 97-108
    Principality of Existence and the mentally positedness of quiddity is the issue constituting the foundation of many philosophical problems. This principle, as existing today in philosophical fields, has not been nourished in illumination school. Nevertheless, with respect to the principle of “non-addition of existence over quiddity in external world” in his works, and the arguments he has provided to prove this principle under the rubric of proofs on mentally positedness of existence, Suhrawardi is accused of accepting the notion of principality of essence. However, the discourse of the principality of existence in Mullā Ṣadrā’s works is clearly stated with respect to the proofs he has provided to prove this principle, and also due to his criticizing the arguments of those believing in mentally positedness of existence. In this article, it is tried to examine Suhrawardi’s proofs on mentally positedness of existence and Mullā Ṣadrā’s critiques on it.
    Keywords: mentally positedness, principality, Suhrawardi, Mullā Ṣadrā existence
  • Sayyid Husayn Sayyid Musavi Pages 109-123
    One of the significant discourses of theoretical mysticism in Islam is the discussion about khātam al-awliyā (seal of the Saints). Mystics believe whatever exists in the world of being is a locus of manifestation for the Exalted God’s manifestation. God has attributes and names that each needs a locus of manifestation to show itself. One of God’s significant names is Walī; that also needs a locus of manifestation, and Saints of Allah (awliya’ ilāhī) are the manifestations of this wilāya (sainthood, guardianship, friendship). Since one day the world and the Divine manifestations will come to an end, it is necessary that the manifestation of the name Walī would have a seal, with whose appearance the world would come to an end. As to whom this Seal will apply, mention has been made in Ibn ‘Arabī’s works of Jesus Christ (A.S.), Imam Mahdī (Aj.), and Ibn ‘Arabī himself. In this article, we intend to bring up and critique the viewpoint of Mu’ayyid al-Dīn Jandī, one of the commentators of Ibn ‘Arabī and his Fuṣūṣ al-Ḥikam, who firmly insisted that Ibn ‘Arabī was the Seal of the Saints, and then to prove, with a brief reference to Qayṣarī’s viewpoint, that Ibn ‘Arabī cannot be the Seal of the Saints.
    Keywords: Ibn Arabī Jandī the Seal of the Saints, Imam Mahdī (Aj.), Qayṣarī
  • Fahimeh Shariati Pages 125-137
    From the viewpoint of Ṣadr al-Mut’allihīn and under the influence of the principles of transcendental philosophy, the reality of education is to remove the obstacles from the way of Divine Emanation. With some methods, human soul finds theoretical or practical knowledge by way of acquisition or the knowledge that is of existential reality without acquisition. A general glance at Mullā Ṣadrā’s works, remarks, or scattered assertions, implies that education is divided into two external and internal categories. The internal education includes thinking, inspiration, and revelation, and the external education consists of immediate and mediate types. From the Mullā Ṣadrā’s point of view, education has its specific preconditions and techniques, without which it would not be deservedly and correctly acquired. Purification and reinforcement of theoretical principles, solitude, and avoidance of imitation, practice, repetition, peace of mind, observing the order of learning doctrines, their combination, and taking the right course are among these techniques. Mullā Ṣadrā’s difference in stating the types and techniques of education is reflected in the difference in the perspective of transcendental philosophy toward knowledge as well as the ultimate goal of education and its Divine nature.
    Keywords: Ṣadr al-Mutallihīn, education, knowledge, human being