فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال چهل و سوم شماره 1 (پیاپی 86، بهار و تابستان 1390)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و سوم شماره 1 (پیاپی 86، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا پهلوان نژاد، شراره سادات سرسرابی صفحه 9
    همزمان با عصر ارتباطات و مطرح شدن بحث های میان رشته ای، پرداختن به عظمت معنوی آیات و مفاهیم قرآنی از نگاه علوم گوناگون و تلاش در جهت فهم بهتر آن ها، بهره گیری از یافته های جدید علمی را می طلبد. این مهم از طریق برگردان آن به زبان ها و فرهنگ های مختلف امکان پذیر است. روشن است که ارائه ترجمه ای که بتواند با قرآن کریم هماوری کند، قطعا امری غیر ممکن است، ولی همواره سعی و تلاش شده تا مفاهیم قرآنی به گونه ای صحیح انتقال یابد. با بررسی ترجمه ها، تفاسیر و تعابیر موجود واژگان قرآنی از آنجا که نظریه شبکه های معنایی تعداد زیادی واژه را در شبکه ای مرتبط به هم نمایش می دهد، مترجم را در فضایی قرار می دهد تا بتواند با لحاظ نمودن ابعاد ذهنی، فرهنگی، شناختی و زبانی و همزمان ملاحظات در زمانی ترجمه و تفسیر دقیق تری از واژگان و مفاهیم قرآنی در زبان های مختلف ارائه دهد. هم چنین الگوهای رابطه ای پایگاه اطلاعاتی بسیار سودمندی در شیوه های دسترسی به واژگان از طریق کشف الایات مبتنی بر روابط معنایی، جستجوی قرآنی صفحات وب و برنامه ترجمه و تفسیر خودکار هستند.
    کلیدواژگان: شبکه معنایی، روابط معنایی، ترجمه پذیری قرآن، معادل یابی واژگان پر کاربرد قرآنی
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، فهیمه شریعتی صفحه 45
    یکی از پرشمارترین فرازهای صحیفه سجادیه به توبه، انابه و استغفار از گناهانی مربوط است که نه تنها با مقام عصمت امام سجاد علیه السلام ناسازگار است بلکه با انسان های معمولی نیز مناسبت ندارد. این نوشتار در پی آن است که برخی از راه حل های تعارض یاد شده را مطرح و بررسی کند. بر این اساس، در تبیین تعارض پیش آمده بین عصمت امام و اعتراف به گناهان در ادعیه، فرازهای مربوط به بحث به دو دسته تقسیم می شود: دسته یکم: برخی از فرازها به علت مضامین آن ها نباید به معصوم (ع) نسبت داده شود، به نظر می رسد که دعای معصوم و اعتراف به گناه وی در این موارد با سایر انسان ها به عنوان مراتب وجودی معصوم (ع) ارتباط دارد نه به ساحت ویژه آن حضرت؛ دسته دوم: ادعیه ای است که نوع اعتراف به گناهان در آن ها با عصمت اولیا منافات ندارد چرا که معنی گناه متعارف در آن ها لحاظ نمی شود؛ بلکه کوچک ترین دوری از خدا و اشتغال به ما سوی الله آن هم نه آن نوع از دوری و اشتغال به غیر که میان سایر انسان ها کم و بیش وجود دارد، از نظر معصوم در قبال عز ربوبی بی ادبی و گناهی نابخشودنی به حساب آمده و نهایتا سردادن هر ندایی گویی قد بر افراشتن در برابر الله تعالی محسوب شده است که امام (ع) به خاطر آن ها استغفار می کند.
    کلیدواژگان: صحیفه سجادیه، معصوم (ع)، استغفار، انسان کامل، مراتب وجودی، عز ربوبی
  • غلامعباس سعیدی صفحه 63
    آواشناسان مسلمان و دانشمندان فن تجوید، هستی یک حرف را بر دو پایه گذاشته اند: مخرج و صفات. بر همین مبنا، حروف عربی را دسته بندی کرده و سعی کرده اند فرایندهای آوایی موجود در علم تجوید را تبیین علمی کنند؛ اما در بسیاری از موارد موفق نبوده و اختلاف نظرهای زیادی با هم داشته اند. این اختلاف نظرها اختلاف قرائات در قرآن کریم را سبب شده است. این نوشته، آنچه را که پیشینیان ما درباره تجوید گفته اند از پنجره آواشناسی و واج شناسی امروز نگریسته و توصیفی علمی و امروزی از تجوید فرا پیش نهاده است. بر این اساس، به دسته بندی جدیدی از حروف عربی و به تعریف جدیدی از اصطلاحاتی چون حروف متقارب، حروف متجانس و حروف متباعد و به تبیین جدیدی از فرایندهای تجویدی چون ادغام رسیده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تجوید، قرائت، آواشناسی، واج شناسی، ادغام
  • سیده مریم فضائلی، محمد نگارش صفحه 81
    در این مقاله برآنیم تا به بررسی خطبه پنجاه و یکم نهج البلاغه براساس تحلیل کنش گفتاری که در حوزه تحلیل گفتمان قرار دارد، بپردازیم. با تحلیلی که بر روی خطبه یاد شده برمبنای دسته بندی جان سرل (1999) از کنشهای گفتار انجام دادیم، دریافتیم که امام علی(ع) در این خطبه برای تحریک و تشجیع لشگریانشان در جهت حمله به سپاهیان معاویه و پیروز شدن بر آنان که در واقع بازپس گیری و آزادسازی شریعه فرات از دست آنان بود، کنشهای گفتار اظهاری و ترغیبی را به میزان زیادی به کار برده اند و کنش گفتار عاطفی را به میزان کمتری. امام با کاربرد کنش اظهاری قصد دارند در یارانشان نسبت به جنگ، مرگ، زندگی، معاویه و سپاهش بصیرت پیدا ایجاد کنند تا آنها به سوی پیروزی بر سپاه دشمن گام بردارند. کاربرد زیاد کنش ترغیبی نشانگر این است که امام سعی دارند از طریق هشدار دادن، دستور دادن، تشویق کردن، نصیحت کردن، اطمینان دادن و روحیه و اعتماد به نفس دادن سپاهیانشان را در جهت حمله بر سپاه دشمن تحریک و ترغیب نمایند. اساسا نوع گفتمان جنگ گفتمانی است که کاربرد زیاد این دو نوع کنش را می طلبد. کاربرد کم کنش عاطفی نیز در این خطبه حماسی بدین دلیل است که گفتمان جنگ گفتمانی نیست که در آن از مسائل عاطفی و احساسی به میزان زیادی استفاده شود. در خطبه مورد بحث امام (ع) کنشهای گفتار تعهدی و اعلامی را به کار نبرده اند. در غالب پاره گفتارها کنشهای صوری و واقعی برهم منطبق نیستند و از بین کنشهای گفتار اظهاری، ترغیبی و عاطفی، در اکثر پاره گفتارها کنش اظهاری به صورت کنش صوری ظاهر شده است. در این خطبه تمام پاره گفتارهای امام (ع) پاره گفتارهای کنشی ضمنی می باشد.
  • محمد مکوند، آذرتاش آذرنوش صفحه 119
    واژه ی «صلاه» یکی از مهمترین واژه های قرآنی است که در آیات متعددی بکار رفته است. دانشمندان نیز در پژوهشهای خود، درباره ی این واژه، مفاهیم گوناگونی پیشنهاد کرد هاند. اما چون این پیشنهادات پایه علمی استوار نداشت، انتخاب برابرنهاده های واژه نیز دچار نوعی به هم ریختگی و نابسامانی شده است. درباره ی ریشه ی واژه و ناقص واوی یا یایی بودن آن نیز اختلاف نظر وجود دارد. پژوهش های ریشه شناسی نشان می دهد که «صلاه» وام واژه ای کهن است که شعرای قدیم عرب بکاربرده اند و در دوره پیش از اسلام واژه ای کاملا آشنا بوده است. همچنین ریشه «صلو» در سنگ نبشته های عربستان جنوبی با مفهوم دعا و نماز بکارفته است. در این مقاله با تکیه بر این پژوهشها و نیز با بررسی تطور تاریخی-معنایی واژه، برابرنهاده های آن در 3 بخش پیشنهاد شده است: الف- نماز(نیایش آیینی مسلمانان) ب- دعا (نیایش فردی) ج- نیایش(به معنای مطلق آن).
    کلیدواژگان: صلاه، واژه های قرآنی، برابرنهاده ها، عربستان جنوبی، ریشه شناسی
  • روح الله نجفی صفحه 135
    قرآن از حضور فرشتگان در آسمان خبر داده و شیاطین و اجنه را از شنیدن کلام ایشان محروم و ممنوع می داند. بدان سان که هرگاه شیطانی سرکش، درصدد گوش سپردن به کلام فرشتگان برآید، از هر سوی هدف شهاب های آسمانی قرار گرفته و مطرود و ناکام می گردد. مقاله حاضر، ضمن باز کاوی و بازخوانی آیات مربوطه، بیان می دارد که گزاره قرآنی «رجم شیاطین با شهاب ها»، به هیچ رو علل طبیعی پیدایش شهاب ها را نفی نمی کند و دامن قرآن در این باب از هر گونه ناسازگاری با داده های علمی، منزه و مبرا است.
    کلیدواژگان: شهاب در قرآن، رجم شیطان وجن، رابطه قرآن و علم، شبهات قرآنی، خطاناپذیری قرآن
  • شادی نفیسی، مهدیه دهقانی قناتغستانی صفحه 165
    به هنگام پژوهش درباره آیات و سور مکی و مدنی، اطلاع از ملاک و تعریف داوران مهم و کارساز است. اولین بار زرکشی ادعای اختلاف در تعریف مکی و مدنی را مطرح کرد و خود از میان سه تعریف زمان، مکان و مخاطب محور، تعریف زمان محور را برگزید.
    بررسی نشان می دهد که صحابه و تابعین که به آراءشان در شناخت مکی و مدنی استناد می شود، به هر سه ملاک توجه داشته اند، ولی آنها در داوری ملاک زمان را ترجیح داده اند. در تعاریف بر جامانده از قرآن پژوهان متقدم تنها تعریف بر اساس زمان و در داوری های آنها گاه برتری ملاک مکان و غالبا برتری ملاک زمان دیده می شود. قرآن پژوهان متاخر تعریف محتوا محور را بر تعاریف افزوده اند و غالبا تعریف زمان محور را ترجیح داده اند و در مقام داوری شمار قابل توجهی بر اساس مکان ولی غالبا براساس زمان داوری کرده اند.
    کلیدواژگان: اصطلاح مکی، مدنی، آیات مکی، آیات مدنی
|
  • Muhammad Reza Pahlavannejad, Fahimeh Sadat Sarsarabi Page 9
    Along with the communication era and bringing forth the interdisciplinary discussions, dealing with the spiritual grandeur of the Qur’anic verses and concepts from the perspective of various sciences and attempts or better understanding them requires employment of new scientific findings. This important task is possible through rendering it into various languages and cultures. Obviously, presenting a translation that can correspond to the Holy Qur’an is definitely impossible. However, it is always attempted to translate the Qur’anic concepts in a sound way. With an examination of the extant translations, interpretations, and expressions of the Qur’anic vocabulary, since the theory of semantic networks expresses a great number of words in an interrelated network, the translator would be situated in an atmosphere that enables him/her to present a more accurate translation and interpretation of the Qur’anic vocabulary into different languages by inclusion of mental, cultural, cognitive, and linguistic dimensions as well as relevant time line considerations. Also, the relational patterns are very useful data bases in the procedures of access to the vocabulary through the index of the Qur’anic verses (kashf al-abyat), based on semantic relations, Qur’anic searches into Web pages, and automatic translation and interpretation programs.
  • Sayyid Murtaza Husayni Shahrudi, Fahimeh Shariati Page 45
    One of most frequently stated phrases of Sahifat al-Sajjadiyya is related to repentance and asking for God’s pardon for the sins that are not only incompatible with the infallibility of Imam al-Sajjad (A.S.) but are inconsistent with ordinary human beings as well. This article intends to bring up and study some of the solutions for the above-mentioned enigma. On this basis, in explanation of the conflict erupted between the infallibility of the Imam and confession to sins in supplications, the phrases related to the discussion are divided into two categories: The first consists of some phrases that because of their content are not to be attributed to the Infallible Imam (A.S.); it seems that the supplication of the Infallible (ma’sum) and his confession to sins in these cases is related to other human beings as the existential rank of the Infallible Imam (A.S.) and not to the specific presence of his holiness. The second, includes the supplications in which the kind of confession to sins is not in conflict with the Infallibility of the chosen friends of Allah since the sin in the conventional sense of the word is not implied from it; because the slightest distance from God and preoccupation with other than Allah, and as such not the kind of distance and preoccupation that are more or less common among other human beings, is regarded insolent and as an unforgivable sin towards the Glory of the Lord, and eventually making any proclamation is regarded as if standing up against Allah, the Almighty, for which the Imam asks for His pardon.
  • Ghulamabbas Saeedi Page 63
    Muslim phoneticians and the scientists of the art of recitation (orthoepists) have based the entity of a letter on two foundations: point of articulation and properties. Accordingly, they have categorized Arabic letters and tried to scientifically explain the phonetic process existing in the science of correct recitation of the Qur’an (tajwid); however, they have not been successful in many instances and have been widely disagreed. These disagreements have caused different readings (qara’at) of the Holy Qur’an. This article has viewed from contemporary perspective of phonetics and phonemics what our earlier scholars have said about tajwid and presented a scientific and modern description of it. On this basis, it has achieved a new classification of the Arabic Language, a new definition of such terms as convergent (mutiqarib), homogeneous (mutijanis), and divergent (mutiba’id) letters, and a new explanation of tajwid processes like assimilation (idqam).
  • Mahmood Makvand, Azartash Azarnoosh Page 119
    The word salat is one of the most significant Qur’anic words, which is used in various verses. The researchers have suggested various concepts for this word in their researches. However, since these suggestions were not scholarly well-grounded, the choice of the equivalents have somehow suffered disorder and inconsistency. There is also disagreement concerning the root of the word and its being deficient in waw or ya. Etymological study indicates that salat is among the common words in the Semitic group of languages, which the early Arab poets have employed and it has been a quite familiar word in the pre-Islamic era. Also, the root salu has been used in the South Arabian epitaphs by the meaning of supplication and ritual prayer. Relying on these researches and examining the historico-semantic evolution of the word, this article proposes its equivalent in four sections: A. Ritual prayer (the Muslims’ doctrinal invocation), B. Prayer (personal invocation), C. Invocation (in its absolute sense), D. Salutation (with the intention of honoring).
  • Ruhullah Najafi Page 135
    The Qur’an has informed about the presence of angels in heaven and has deprived and prohibited the devils and jinns from hearing their words. That is to say, whenever a rebellious devil (Satan) intends to listen to the words of the angels, it will be targeted by meteorites and get rejected and disappointed. The present article explores into and reappraises the related verses and states that the Qur’anic proposition of “lapidation of Satan with meteorites” does not by any means deny the natural causes of the appearance of meteorites and that the Qur’an is exonerated in this respect of any inconsistency with scientific data.
  • Shadi Nafisi, Mahdiya Dehqani Qanateghestani Page 165
    When researching on the Meccan and Medinan verses, knowledge about the criteria and definitions of the arbitrators is important and effective. For the first time, Zarkeshi brought up the claim of difference in definitions of Meccand and Medinan and from among the three definitions of time- place- and addressee-oriented, he himself chose the former one. The studies indicate that the sahaba and tabi’in (companions and their successors), whose opinions are relied on in recognition of Meccan and Medinan [verses] have paid attention to all three criteria, but they have preferred the criterion of time in their arbitrations. Of the definitions left behind by the earlier Qur’an researchers, only the definition based on time is seen and in their arbitrations sometimes the superiority of the place criterion and most of the time the time criterion is noticed. More recent Qur’an researchers have added the content-oriented definition to the previous definitions and have mostly preferred time-oriented definition; and in terms of arbitration, a great number of them have arbitrated according to place but mostly have arbitrated according to time.