فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 87، پاییز و زمستان 1390)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 87، پاییز و زمستان 1390)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس اسماعیلی زاده صفحه 9
    مجموع آیاتی که معتقدان به وقوع نسخ در آیات قرآن کریم به عنوان مستندات قرآنی این دیدگاه ذکر کرده اند، چهار آیه 106 سوره بقره، 101 سوره نحل، 39 سوره رعد و 15 سوره یونس است. فارغ از قبول یا رد اصل وقوع نسخ در آیات قرآن که تحقیق جامع تری را می طلبد، بررسی هر یک از این آیات در جهت فهم سباقی (نفسی)، سیاقی آنها و فهم مجموعی قرآن نشان می دهد که این آیات بر وقوع نسخ در آیات قرآن هیچ دلالتی ندارند؛ بلکه مدلول آیه اول و دوم تغییر و تبدیل معجزات اعطایی به انبیاء الهی است که در آیه سوره بقره به صورت کلی می فرماید که خداوند هیچ معجزه ای از معجزات انبیاء پیشین را برنمی دارد یا با گذشت زمان آنها را از یاد نمی رود مگر اینکه معجزه ای بهتر یا مثل آن در تاثیر را به پیامبر بعدی می دهد و در آیه دوم تاکید می کند که بر فرض تبدیل معجزات، باز هم کافران ایمان نمی آوردند. در آیه سوم نیز سخن از این است که خداوند در هر زمان حکم و قضایی دارد که اگر اراده کند آن را در زمان دیگری محو می کند و حکم دیگری را ثابت می سازد. آیه چهارم نیز به درخواست کافران از پیامبر(ص) برای تغییر محتوای قرآن به عنوان معجزه ایشان یا آوردن معجزه ای دیگر مربوط است.
    کلیدواژگان: نسخ، ناسخ و منسوخ، ادله قرآنی نسخ
  • مهدی اکبرنژاد، روح الله محمدی صفحه 35
    از جمله مسائلی که از دیر باز مورد بحث و اختلاف بوده، این است که تاویل آیات قرآن را چه کسی می داند؟ از این رو، دو دیدگاه در بین دانشمندان علوم قرآنی به وجود آمده و مستند هر دو گروه آیه 7 آل عمران است که آیا در این آیه «راسخون» به « الله » عطف شده یا خیر؟ و اینکه آیا راسخون به تاویل قرآن آگاه هستند یا خیر؟ هر چند به حکم عقل و دلایل متعدد نقلی، آگاهی راسخان از تاویل قرآن روشن است، اما آنچه که در اینجا جای بحث دارد این است که راسخان در علم در این آیه چه کسانی هستند؟ از آنجا که تنها منابع ما در این مورد، روایات وارده از معصومین: است، در این نوشتار به بررسی و تحلیل این احادیث پرداخته و اعتبار این روایات را از نظر سند و دلالت بررسی کرده ایم. از رهگذر این بحث که روایات صحیح السند و صریح الدلاله نیز به آن گواهی می دهند، پیامبر(ص) و اهل بیت: تنها عالمان به علم تاویل و راسخان حقیقی در علم قرآن هستند.
    کلیدواژگان: مفهوم شناسی راسخون، تاویل، راسخان در علم، رسوخ و راسخ، علم غیب
  • مهدی بیات مختاری صفحه 65
    حریز بن عبدالله ازدی کوفی سیستانی، از صحابیان امام باقر و صادق8، در میراث مکتب اهل بیت نقشی گسترده دارد. منقولات وی در «الکافی»، «من لایحضره الفقیه»، «تهذیب الاحکام» و «الإستبصار»، طبق بررسی آماری راقم این سطور به مرز 1800 حدیث می رسد. نجاشی کنیه وی را «ابومحمد» قلمداد کرده و کلامش ظهور دارد که او از اعراب اصیل ازد یمن است و به نقل از «یونس» روایت وی را از امام صادق7 به یک و یا دو مورد منحصر دانسته و بعلاوه تصریح کرده «حریز» به دلیل قیام مسلحانه، مطرود و محجوب امام صادق7 واقع گشت و امام7 رابطه اش را از او گسست. رویکرد نجاشی سبب شد که برخی منابع متاخر، تعبیرات «مذموم فی الروایه»، «مذموم ذما ما» و «رمی بالذم» را که حاوی جرح است، درباره «حریز» به کار ببرند.
    در این مقاله به استناد رجال کشی که طوسی آن را تنقیح و بازنویسی کرده، کنیه وی «ابوعبدالله» به شمار آمده و نیز اشاره شده که طوسی، وی را عرب «ولایی» و «الحاقی» و «عجمی الاصل» دانسته و افزون اینکه ماثورات «حریز» به نقل از امام صادق 7 در کتب اربعه، نه دو حدیث بلکه بیشتر از «230» حدیث است؛ و با توجه به منابع دیگر، آن آمار افزایش چشمگیری می یابد. واکاوی و پژوهش در منابع، حاوی این است که «حریز» خود، شمشیر از نیام برنکشیده، بلکه حکم شرعی اولی را بیان کرده و بعلاوه طرد امام صادق7، مستلزم جرح و تضعیف وی نیست و برای اتقا و حفظ جان و مال وی و دیگران انجام پذیرفته و از طرفی شیخ طوسی و برخی دیگر، وی را از ثقات فقهاء شیعه به شمار آورده اند.
    کلیدواژگان: حریربن عبدالله سجستانی، نجاشی، طوسی، جرح و تعدیل، تضارت آراء
  • اعظم پرچم، مریم فاتحی زاده، زهرا محققیان صفحه 83
    ناامیدی و نداشتن نگرش مثبت و امیدوارانه، ضمن از بین بردن تلاش های هدفمند آدمی، یکی از موضوعاتی است که تضعیف سلامت روان انسان را سبب می شود. در روان شناسی مثبت نگر، اعتقاد بر آن است که سازه هایی همچون ناامیدی، می تواند به ایجاد انواع بیماری ها منتهی گردد. از این رو در یکی دو دهه ی اخیر، روان شناسان در پرتو نظریه ای به نام نظریه ی امید، با تمرکز بر تفکر امیدوارانه به درمان افسردگی پرداخته اند. از سویی دیگر، با توجه به تاثیر جهان بینی هر فرد در زدودن انواع بیماری ها، نمی توان از نقش دین در زدودن ناامیدی غافل ماند.
    پژوهش حاضر درصدد است به روش تطبیقی ضمن بررسی ناامیدی در نظریه اسنایدر و بازیابی آن در مفاهیم قرآن، به میزان هم پوشانی این دو حوزه در تبیین موضوع فوق دست یابد و در پایان بدین نکته راه یافته که در تطبیق ناامیدی در دو حوزه فوق، مشترکات بیش از مفترقات است و یافته های بشری، بسیار شبیه داده های وحیانی است و چون علم اساسا بیان هست ها و نیست هاست، از این رو ارتباط با معنویت در بیان ارزش ها و بایدها و نبایدهای آن، نقش بسیار موثری در مقابله با ناامیدی دارد. البته جهت قضاوت درباره اثربخشی بیشتر یا کمتر، مطالعات تجربی و عینی لازم است.
    کلیدواژگان: ناامیدی، افسردگی، اسنایدر، قرآن، آرامش
  • حسن خرقانی صفحه 109
    پایان آیات کریمه قرآن، زیبایی ها و نکته های معنایی بسیاری را در خود نهفته دارد و بحثهای گسترده و پر دامنه ای را می طلبد. این مقاله در پی بررسی و حکمت یابی فرا هنجاری های ادبی و تغییرات ساختاری صورت گرفته در فواصل آیات قرآن است. در این باره سه دیدگاه ارائه می گردد: برخی آن را به هماهنگی میان فواصل آیات استناد می دهند؛ برخی دیگر نیز با کم رنگ سازی نقش فواصل، به دنبال نکته های معنایی و بلاغی دیگرند و گروهی نیز این دو را همپایه هم می دانند.
    نگارنده، به تحلیل معنا شناختی و زیبا شناختی نمونه هایی از فرا هنجاری های پایان آیات می پردازد و آن را در چهار محور افزایش و کاهش برخی حروف و واژگان در فواصل آیات؛ دگرگونی در چینش سخن و گزینش برخی ساختهای سخن به جای برخی دیگر دنبال می کند. با تحلیل موارد گوناگون، این نتیجه به دست می آید که نقش زیبایی های لفظی و نکات معنایی با توجه به نوع تغییرات متفاوت است و در افزوده شدن یا کاسته شدن برخی حروف در فواصل آیات، جنبه های آوایی پر رنگ تر می شود، اما در چینش و گزینش ساختارهای سخن معنا عنصر اصلی به شمار می رود. در عین حال تلاش بر این است که در کنار تفسیر زیباشناسانه بر پایه هماهنگی فواصل، به دنبال یافتن زیبایی های معنایی و نکته های معارفی و بلاغی دیگر نیز باشیم.
    جایگاه هماهنگی میان فواصل در قرائات قرآنی و حجتهایی که بر آنها اقامه شده، از دیگر سرفصلهایی است که ضمن مباحث دنبال شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، علوم قرآن، بدیع، فواصل آیات، مراعات فواصل، تناسب
  • حسن نقی زاده، اکرم ده پهلوان صفحه 137
    دیری است که متکلمان مسلمان درباره صحت اطلاق مخلوق بر افعال انسان به منازعه بر خاسته اند. این نزاع در کاوشهای تفسیری نیز به ظهور رسیده است. در این راستا، رویکرد سه مکتب معتزلی، اشعری و شیعی در نگاه سه مفسر «زمخشری»، «فخر رازی» و «طبرسی» نسبت به موضوع یاد شده تامل برانگیز است. زمخشری افعال انسان را مخلوق خدا نمی داند و مخلوق بودن اعمال انسان را با عدالت خداوندی و اختیار انسان ناسازگار می بیند؛ طبرسی نیز رایی مشابه زمخشری دارد. در این مقاله بررسی خواهد شد که این دو مفسر در مقام ابطال نظریه مخالفت با جبر گرایی اشاعره، خود به چالش بیرون انگاری افعال انسان از جرگه مخلوقات الهی گرفتار آمده اند.
    اما در تفسیر فخر رازی گر چه از خداوند به عنوان خالق همه کائنات و از آن جمله افعال خیر و شر بندگان یاد می شود اما دیدگاه او نیز از پس حل مشکلاتی چون عدالت خداوندی و آزادی انسان بر نمی آید.
    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، خلق اعمال، زمخشری، طبرسی، فخر رازی
|
  • Abbas Esmaeelizadeh Page 9
    All the verses that the believers in the incidence of abrogation in the Holy Qur’ān’s verses have mentioned as the Qur’ānic evidences consist of four verses; i.e., 106 of Sūrat al-Baqara, 101 of Sūrat al-Naḥl, 39 of Sūrat al-Ra‘d, and 15 of Sūrat al-Yūnus. Irrespective of accepting or rejecting the very incidence of abrogation in the Holy Qur’ān’s verses, which requires a more comprehensive research, the examination of each one of these verses for their literal (sibāqī) and contextual (sīyāqī) comprehension and the collective understanding of the Qur’ān, indicates that these verses do not have any allusion to the incidence of abrogation in verses of the Qur’ān. Rather, the denotation of the first and second verses is the change and transformation of the miracles granted to the Divine Prophets; as it is generally stated in the verse of the Sūrat al-Baqara that God does not abrogate any miracle of the previous Prophet’s miracles or remove it from the memories over time except that He would grant a better or similar miracle in terms of influence to the next Prophet; and in the second verse, it is asserted that despite the transformation of miracles, the unbelievers would still fail to come to faith. In the third verse, it is stated that God has an ordinance and judgment in every time period that if He wishes He would efface it in another time and confirms another one. The fourth verse is related to the unbelievers’ demands from the Prophet (S.A.W.) for altering the content of the Qur’ān as his miracle or bringing another miracle.
    Keywords: abrogation, abrogating, abrogated, Qur'ānic evidences of abrogation
  • MahdĪ Akbarnizhād, RŪḤullāh MuḤammadĪ Page 35
    Among the issues that have since long time ago been controversial and a subject of debate is the question, “Who knows the esoteric interpretation (ta’wīl) of the Qur’ān?” Thus, two viewpoints have appeared among the scholars of the Qur’ānic studies, both referring to the verse 7 of Sūrat Āl-i ‘Imrān as to whether rāsikhūn (those firmly grounded in knowledge) refers to Allah or not; and whether or not the rāsikhūn know the esoteric interpretation of the Qur’ān. Although by rational judgment and according to various scriptural evidences, the rāsikhūn’s knowledge of the esoteric interpretation of the Qur’ān is obvious, what is subject to debate here is who the rāsikhūn are in this verse. Since our only sources in this respect are the traditions related from the Infallible Imams (A.S.), we have examined and analyzed these traditions in the present writing and checked the validity of these traditions in terms of their chain of transmission (sanad) and evidentiary proof (dilāla). As per the fact that the traditions sound in sanad and explicit in diāla also testify to it, the Prophet (S.A.W.) and the Ahl al-Bayt (A.S.) are regarded to be the only ones knowledgeable in the science of ta’wīl and the real rāsikhūn in the knowledge of the Qur’ān.
    Keywords: conceptology of rāsikhūn, esoteric interpretation, those firmly grounded in knowledge, rusūkh (firmness), rāsikh (firmly rooted), knowledge of the unseen
  • MajdĪ Bayāt MukhtārĪ Page 65
    Ḥarīz b. ‘Abd Allāh Azadī Kūfī Sīstānī, one of the companions of Imam al-Bāqir (A.S.) and Imam al-Ṣādiq (A.S.), has had a leading role in the heritage of Ahl al-Bayt’s school of thought. His reported traditions in al-Kāfī, Man lā Yaḥḍirahu al-Faqīh, Tahdhīb al-Aḥkām, and al-Istibṣār according to my statistical survey amounts to 1800 in number. Najāshī has considered his nickname as Abū Muḥammad and it is implied from his statements that he is from among the genuine Arabs of Azad in Yemen. Quoting from Yūnus, he has regarded his narration from Imam al-Ṣādiq (A.S.) as restricted to one or two instances and has also asserted that because of his armed uprising, Ḥarīz was rejected and isolated by Imam al-Ṣādiq (A.S.), and that the Imam (A.S.) broke off his relation from him. Najāshī’s approach to him caused some later sources to employ such phrases as madhmūmun fī al-riwāya (reprehensible in transmission of traditions), madhmūmun dhamman mā (somehow reprehensible), and ram-yi bi al-dham (condemned to reprehension), which consist of invalidation, in relation to Ḥarīz.In this article, according to Kashshī’s Rijāl, which Ṭūsī has edited and rewritten, his (Ḥarīz’s) nickname is considered to be Abū ‘Abd Allāh and it is pointed out that Ṭūsī has regarded him to be a wilā’ī and ilḥāqī Arab (both refer to a non-Arab becoming naturalized as an Arab) and “originally Persian”. It is also added that the Ḥarīz’s recorded traditions (ma’thūrāt) quoted from Imam al-Ṣādiq (A.S.) in the four Shī‘a books of tradition (kutub-i ‘arba‘a) are over 230 and not just two; and according to other sources, this number amounts to a considerably greater number. Exploration and examination of sources reveal that Ḥarīz did not draw sword in person; rather, he stated the initial legal ruling and, besides, Imam al-Ṣādiq’s (A.S.) rejection does not necessitate invalidating and debilitating him and has taken place for guarding and preserving his and others’ life and property. On the other hand, Shaykh Ṭūsī and some others have considered him to be among the reliable Shī‘a jurists.
    Keywords: Ḥarīz b. Abd Allāh Sijistānī Najāshī Ṭūsī narrator authentication (al, jarḥ wa al tadīl), exchange of opinions
  • AẒam Parcham, Maryam FātiḤĪzāda, Zahrā MuḤaqqiqĪyān Page 83
    that while ruining man’s purposeful endeavors, it discourages human psychological health as well. It is believed in positivistic psychology that some factors such as hopelessness can lead to different types of illnesses. Therefore, in the last two decades, psychologists have in light of a theory called “hope theory” proceeded to treat depression through concentration on hopeful thinking. On the other hand, in respect to the efficacy of an individual’s worldview in overcoming different types of illnesses, the role of religion in overcoming hopelessness cannot be neglected.The present research is intended to conduct a comparative study on hopelessness in the Snyder’s theory and its retrieval in the concepts of the Qur’ān and to pinpoint the overlapping of these two areas in explaining the above issue. In conclusion, it has been found out that the commonalities concerning hopelessness in the above two areas are more than their differences and that the human findings are very similar to the Revealed ones; and since science is basically the statement of the beings and non-beings, therefore the relation with spirituality in stating the values and their do’s and don’ts has a very influential impact in confronting hopelessness. Of course, more experimental and objective studies remain to be conducted to make any judgment concerning more or less efficacy.
    Keywords: hopelessness, depression, Charles R. Snyder, the Qur'ān, peace
  • Ḥasan KharaqānĪ Page 109
    The end of the holy verses of the Qur’ān embody many beauties and semantic subtleties, which demand extended and wide-ranging discussions. This article seeks to examine and find the wisdom behind the literary trans-norms and the structural changes made in the intervals of the Qur’ān. Three viewpoints are presented in this respect: some attribute it to the coordination between the intervals of the verses; some look for other semantic and rhetoric points by underestimating the role of the intervals; and yet others regard these two as equal.The writer proceeds to carry out a semantic and aesthetic analysis of some examples of trans-norms of the end of the verses and follows it up in four axes of increase and decrease of some letters and words in the intervals of the verses, transformation in the arrangement of speech and selection of certain speech structures instead of others. With the analysis of various instances, it is concluded that the role of verbal beauties and semantic points is different with respect to the kind of changes and the phonic aspects become stronger with the increase or decrease of some letters in the intervals of the verses; however, in the arrangement and selection of speech structures, meaning is considered as the main element. Nevertheless, along with aesthetic interpretation based on coordination of the intervals, it is also attempted to seek for other semantic beauties and Gnostic and rhetoric points.
    Keywords: the Holy Qur'ān, Qur'ān studies, innovative, intervals of the verses, observing the intervals, interrelation
  • Ḥasan NaqĪzāda, Akram Dehpahlavān Page 137
    Muslim theologians have since long time ago been debating over the application of created (makhlūq) to human actions. This debate has also appeared in exegetical explorations. In this respect, the approaches of the three schools of Mu‘tazilite, Ash‘arite, and the Shī‘ite to the afore-mentioned issue from the viewpoints of three exegetes, Zamakhsharī, Falkhr al-Rāzī, and Ṭabarsī, are thought-provoking. Zamakhsharī does not regard human actions as created by God and considers it as incompatible with the Divine justice and human will. Ṭabarsī’s view is also similar to that of Zamakhsharī. It is observed in this article that these two exegetes have entangled in the challenge of presuming human actions out of the circle of God’s creatures. In Fakhr Rāzī’s exegesis, however, although God is mentioned as the Creator of all the created things including the good and evil actions of the servants of God, his viewpoint has not manged to solve such dilemmas as Divine justice and human freedom.
    Keywords: theological exegesis, creation of actions, Zamakhsharī Ṭabrasī Fakhr Rāzī