فهرست مطالب

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 91، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه رضاداد صفحه 9
    دکتر نصر حامد ابو زید از نو اندیشان دینی است که در زمینه علوم قرآنی دیدگاه هایی متفاوت از آراء پیشینیان ارائه کرده است. نسخ پژوهی یکی از عرصه هایی است که وی در سیر مطالعات قرآنی خویش بدان نظر داشته و این نگاه، با تطور اندیشه وی در گذر زمان، تغییر پذیرفته است.
    این مقاله در پی آن است که با دنبال نمودن جریان نسخ پژوهی ابو زید از مرحله «قرآن به مثابه نص» تا مرحله «قرآن به مثابه گفتمان»، تطورات دیدگاه وی در این باب را به ترسیم کشد. هم چنین نقد و ارزیابی مختصر چالش های موجود در نسخ پژوهی ابو زید از دیگر اهداف این نگاشته است.
    کلیدواژگان: قرآن، ابو زید، نسخ، انساء، گفتمان
  • محسن رفعت، محمد کاظم رحمان ستایش صفحه 35
    ابن ابی الحدید به عنوان یکی از شارحان نهج البلاغه در شرح خود کوشیده از جمله اصول مهم فقه الحدیث یعنی نقد حدیث را مد نظر قرار دهد. نگارنده پس از بررسی رویکرد نقدی شارح در تالیفات و نیز اجتهاد محوری وی در برخورد با احادیث، به بررسی روش ها و ملاک های نقد حدیث اعم از نقد سند و متن می پردازد. از جمله ملاکهای نقد متن در نزد شارح می توان به نقد بر اساس آیات قرآن و عدم تعارض آن با قرآن، نقد حدیث بر اساس سنت و دیگر روایات، تاریخ مسلم، عقل و عرف و سیاق روایت اشاره داشت. یکی از مهم ترین معیارهای شارح در پذیرش شخصیت و اخذ حدیث از راوی ضمن بررسی سند، عدم بغض و کینه نسبت به امام علی(ع) است. چنانچه راوی فاقد این خصوصیت مهم باشد، روایات وارده از سوی او قابل پذیرش نیست. ابن ابی الحدید روایات اختلافی و متعارض را بیان و بنا به دلایل خاص خود، نسبت به روایات اختلاف به تباین، موضعی و نیز نسبت به روایات متفاوت موضعی دیگر گرفته است. عرضه روایت بر شیوخ معتمد شیعی و سنی خویش و استفسار از آنها، یکی از معیارهایی است که چون در بن بست قرار می گیرد، از آن بهره جسته است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، شروح، ابن ابی الحدید، حدیث، نقد، سند، متن
  • ابراهیم زارعی فر صفحه 73
    نحویان برای حرف باء، چهارده معنا ذکر کرده اند که حداقل در پنج مورد آن ها این حرف به جای حروف دیگر (فی، من، عن، علی، إلی) به کار رفته است. آیا این کاربرد، صرف یک جانشینی است و یا از یک جانشینی هدف فراتری مورد نظر است؟ با توجه به این که قرآن، کلام الهی و نشانه جاویدان اوست و ممکن نیست در دو عبارت همسان بدون هیچ هدفی، دو حرف متفاوت به کار گرفته شود، و مثلا کاربرد حرف إلی و باء را با فعل «احسن» در عبارت های «وقد احسن بی» و «واحسن کما احسن الله إلیک» صرفا یک تنوع در لفظ دانست. این پدیده که در قرآن کریم به فراوانی یافت می شود، هدفی فراتر از تنها تنوع در عبارت دارد. یکی از اهداف این جانشینی، توسعه معنایی فعل است که از طریق تضمین معانی دیگری به جز معنای خود فعل سبب می شود فعل، علاوه بر معنای اصلی خود، معانی دیگری که از رهگذر قرارگرفتن در کنار حروف دیگر به دست می آید نیز به همراه داشته باشد. برای درک بهتر کاربرد این حرف، لازم است نمونه های مختلف آن مورد بررسی، و معانی به دست آمده از آن مورد کنکاش و دقت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: حروف معانی، حرف باء، جانشینی، تضمین
  • ملیحه قاین ابراهیم آبادی، محسن حسین زاده باجگیران صفحه 91
    این پژوهش بنا دارد که تبیینی از تعامل سیاق متنی با سیاق حالی، در حین فهم متن ارائه نماید؛ تعاملی که در دور هرمنوتیک خاصی از فهم متن برقرار می شود. قرآن کلامی الهی است و ویژگی هایی دارد که دور هرمنوتیکی متناسب با خود را اقتضا می کند؛ لذا به بررسی و تبیین ویژگی های موثر در نحوه فهم آن پرداخته، با توجه به آن ویژگی ها به ارائه دور هرمنوتیکی متناسب آن مبادرت شده است.
    در این دور هرمنوتیکی ارائه شده، تعامل بین سیاق متنی (حاصل از پیوستگی های درون متن) و سیاق حالی (اسباب نزول اعم از عام و خاص)، کاملا قاعده مند می گردد و ورود به آن بر اساس ترتیب نزول صورت می گیرد. در این تعامل به اصالت و اعتبار متن قرآن نسبت به اسباب نزول نیز توجه می شود.
    کلیدواژگان: سیاق، سیاقمند سازی، دور هرمنوتیکی، سیاق متنی (تناسب درون متنی)، سیاق حالی(تناسب موقعیتی)، موقعیت نزول
  • مهدی مطیع، فایضه علی عسگری صفحه 115
    قرآن کریم دارای ساختار ویژه الهی، سطوح و لایه های متنوع معنایی است که طی آن دریایی بیکران از معانی و معارف الهی را در لفافه حروف و کلمات مشهود عربی گردآورده و خود را این چنین معرفی نموده است: « الله نزل احسن الحدیث کتابا متشابها مثانی» (زمر/23) تعبیر «مثانی» از جمله تعبیراتی است که وضع قرآن بوده و قرآن کریم برای اولین بار در معرفی خود از آن استفاده کرده است. بنابراین باید کوشید تا مفهوم «مثانی» را از خود قرآن به دست آورد.
    در همین راستا نوشتار حاضر انجام مقدماتی را لازم و ضروری فرض کرده است، ابتدا با جستجو در معنای واژه «مثانی» آن را به معنای «انعطاف و پیچشی که مستلزم دو رکن است» دانسته، چنان چه بررسی مشتقات واژه «مثانی» در سایر آیات قرآن کریم نیز موید چنین معنایی است و سپس به بررسی و نقد نظرات مفسران و مستشرقان درباره مفهوم «مثانی» اهتمام ورزیده و با توجه به این که اکثر نظرات محققان قرآن برخاسته از نگاه برون متنی و مستقل از سیاق آیه شریفه 23 سوره زمر است بر آن شده تا این بار با توجه به سیاق و فضای حاکم بر آیه مذکور به بازشناسی مفهوم «مثانی» بپردازد و در نهایت به این باور رسیده که «مثانی» بودن قرآن بیان گر دو نمود از قرآن کریم است، یک نمود در لوح محفوظ و دیگری قرآن نازل شده در قالب عبارات عربی مشهود که هر دو یک حقیقت اند ولیکن در دو شکل و نمود که به یکدیگر معطوف هستند.
    کلیدواژگان: قرآن، مثانی، تفسیر، سیاق، سبب نزول
  • نیل ساز نیل ساز، مجید معارف، زهره بابااحمدی میلانی صفحه 135
    پرسش از امکان معرفت کنه ذات و صفات الهی همواره یکی از مهم ترین مسائل در تاریخ اندیشه بشر است. در فرازهای متعددی از سخنان حضرت علی (ع) به این مساله تصریح شده که معرفت کنه ذات و صفات الهی به وسیله هیچ کدام از ابزارهای شناخت برای بشر امکان پذیر نیست. اگرچه این نوع شناخت برای احدی مقدور نیست، ولی نمی توان به بهانه امتناع شناخت کنه ذات و صفات الهی، از اصل خداشناسی محروم ماند. شناخت خدا از طریق صفات و آثار صنع الهی در عالم تکوین امکان پذیر است. در این پژوهش برآنیم، به بررسی و تبیین معرفت کنه ذات و صفات الهی بپردازیم و با استناد به فرازهایی از کلام حضرت علی (ع) نشان دهیم که چنین شناختی نه تنها امکان پذیر نیست، بلکه اساسا ممتنع است. ولیکن خدا را از روی صفات و آثارش می توان شناخت.
    کلیدواژگان: ابزارهای شناخت، کنه ذات و صفات خدا، نهج البلاغه
|
  • Page 9
    Dr. Naṣr Ḥāmid Abū Zayd is a forward-looking thinker، who has presented viewpoints on the Qur’ānic sciences different from those of the earlier scholars. Studies on abrogation is one of the areas that he has taken into consideration in his course of Qur’ānic studies. However، this outlook has changed over time with the transformation of his thinking. By following the course of Abū Zayd’s studies on abrogation from the stage of “the Qur’ān as naṣṣ” (textual literature) to the stage of “the Qur’ān as discourse”، this article seeks to delineate the transformation of his viewpoint in this respect. Among other purposes of this writing is a brief critique and evaluation of challenges existing in Abū Zayd’s studies on abrogation.
    Keywords: the Quran, Abu Zayd, abrogation, cause to forget (insa'), discourse
  • Page 35
    Ibn Abī al-Ḥadīd، as one of the commentators of Nahj al-Balāgha has tried in his commentaries to take into consideration one of the important principles of fiqh al-ḥadīth، i. e. critique of tradition. Having examined the critical approach of the commentator in his writings as well as his pivotal ijtihād (legal reasoning) in his treating traditions، the writer of this article has studied the methods and criteria of ḥadīth critique including critique of the sanad and text. Among the criteria of critique of text for the commentators are included critique on the basis of the verses of the Qur’ān and its non-conflict with the Qur’ān، critique of ḥadīth on the basis of sunna and other traditions، the proven history، intellect، convention، and context of tradition. One of the most important criteria of the commentator in accepting the personality and adoption of ḥadīth from the transmitter is the lack of malice and spite against Imam ‘Alī (A. S.)، as well as the examination of its sanad. If the transmitter lacks this important feature، the traditions related by him are not acceptable by Ibn Abī al-Ḥadīd. He states the controversial and conflicting traditions، and based on his specific reasons، alternatively takes one position toward controversial traditions and another position toward conflicting traditions. Reference of a tradition to his reliable Shī‘ī and Sunnī masters and inquiry from them is one of the criteria that he would make use of when he reaches a deadlock.
    Keywords: Nahj al Balagha, commentaries, Ibn Abi al hadid, hadith, critique of sanad, critique of text
  • Page 73
    The grammarians have mentioned fourteen meanings for the letter bā’، which at least in five cases it is applied in substitute for another letter (fī، min، ‘an، ‘alā، ilā). Is this application simply a substitution or a higher purpose is intended by it? It is to be noted that the Qur’ān is Divine Word and His everlasting Sign and it is not possible that in two identical phrases two different letters are used without any purpose، and for example، to regard the use of the letter ilā and bā’ with the verb aḥsan in the phrases wa qad aḥsana bī and wa aḥsin kamā aḥsana ilayk، simply as a variation in expression. Abundantly found in the Holy Qur’ān، this phenomenon has a purpose much higher than merely variation in expression. One of the goals of this substitution is to expand the meaning of the verb، which through inclusion (taḍmīn) causes another meaning than the meaning of the verb itself so that the verb، besides its main meaning، may have other meanings that are achieved by means of being laid next to other letters. In order to better understand the use of this letter، it is necessary to examine various examples of it and to inquire into the meanings obtained from it.
    Keywords: letters of meanings, letter ba', substitution, inclusion
  • Page 91
    This research is intended to present an elucidation of interaction between textual context and circumstantial context while comprehending the text. This interaction is maintained in a specific hermeneutic circle of comprehending the text. The Qur’ān is Divine Word and has characteristics that demands hermeneutic circle proportionate to it. Therefore، in this research the characteristics influential in how to comprehend the Qur’ān is studied and elucidated and، considering those characteristics، a hermeneutic circle proportionate to it is presented. In this presented hermeneutic circle، the interaction between the textual context (yielded by the intra-textual interrelations) and the circumstantial context (Revelation occasion whether general or specific) become quite systematic and entering it would take place on the basis of Revelation order. In this interaction the originality and validity of the text of the Qur’ān comparing the cause of Revelation is also taken into consideration.
    Keywords: context, contextualize, hermeneutic circle, textual context (intra, textual proportion), circumstantial context (situational proportion), situation of Revelation
  • Page 115
    The Holy Qur’ān possesses a specific Divine structure and various semantic levels and layers، in which an endless ocean of Divine meanings and knowledge encompassed by evident Arabic letters and words are compiled، introducing itself as ﴾Allah has sent down the best of discourses، a scripture [composed] of similar motif. ﴿ (Q. 39:23). The term “mathānī” is among the terms describing the state of the Qur’ān، used by the Qur’ān for the first time to describe itself. Therefore، it is to be attempted to get the concept of mathānī from the Qur’ān itself. In this respect، presuming as necessary some preliminary actions، the present writing، by searching into the word mathānī، has first considered it as meaning، “flexibility and twist that requires two pivots”، so that a study of the derivatives of the word mathānī in other verses of the Holy Qur’ān would also confirm such a meaning. Then، it goes on to critically review the views of the interpreters and orientalists about the concept of mathānī and، considering that most of the views of the Qur’ān interpreters have originated from an extra-textual outlook and independent from the context of āya 23 of Sūrat al-Zumar، it is intended to recognize the concept of mathānī with regard to the context and climate governing this āya. In conclusion، it is maintained that the Qur’ān as being mathānī represents two manifestation of the Qur’ān; one manifestation is in the Guarded Tablet and the other is the Revealed Qur’ān in the form of clear Arabic words، which are both a single reality in two forms and manifestations that are related to each other.
    Keywords: the Quran, mathani, interpretation, context, cause of revelation
  • Page 135
    Question about the possibility of knowledge about the true nature of Divine Essence and Attributes has always been one of the most important issues in the history of human thought. In various statements of Imam ‘Alī (A. S.) ’s sayings، it is asserted that knowledge about the true nature of Divine Essence and Attribute is not possible for man by any of recognition tools. Although this type of knowledge is not possible for anyone، we cannot be deprived of knowledge on God (Divinity) on the pretext of the impossibility of knowledge about the true nature of Divine Essence and Attributes. Knowledge on God is possible through the Divine Attributes and Action in the world of creation. In this research، we intend to examine and elucidate knowledge about the true nature of Divine Essence and Attributes، and indicate، on the basis of some statements from Imam ‘Alī (A. S.) ’s sayings that such knowledge is not only impossible، but it is basically unattainable. However، God can be known through His Attributes and Actions.
    Keywords: recognition tools, true nature of Divine Essence, Attributes, Nahj al Balagha