فهرست مطالب

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 93، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی انصاری پور صفحات 9-37
    در متون مقدس ادیان ابراهیمی توجه به گذشته و حال و آینده تاریخ بشر جایگاهی شاخص دارد. کتب موجود در عهد عتیق، با ساختاری نسبتا تاریخ گونه، سرگذشت انسان را از آغاز آفرینش جهان و انسان شروع می کند و تا رسیدن به پیدایش قوم بنی اسرائیل ادامه می دهد. از این جا به بعد این تاریخ رنگ قومی به خود می گیرد و در نهایت نگاهی به تصورات و مفاهیم آخرالزمانی دارد که گاه قومی اند و گاه فراگیر. عهد جدید را باید در دو بخش جداگانه اناجیل و رساله ها مورد بررسی قرار داد. بخش اناجیل فاقد نگاه تاریخ گونه عهد عتیق است، اما در عین حال، از دیدگاه نگارندگان آن، از تحقق وعده های مسیحایی عهد عتیق خبر می دهد. بخش رساله ها (بطور خاص رساله های پولس) مفاهیمی را از عهد عتیق وام می گیرد و با تفسیری خاص از آن ها، نوعی الهیات مخصوص به خود و نوعی فلسفه تاریخ عرضه می کند. تصلیب حضرت عیسی(ع) و صعود آن حضرت به آسمان «نقطه عطفی» مهم در این فلسفه تاریخ به شمار می رود. چینش مطالب قرآن و نیز محتوای آیات قرآن گرچه حالت گزارش تاریخ گونه ندارد، اما در مفاهیم قرآنی گذشته و حال بطور ضمنی و آینده انسان به جد و با تاکید مورد توجه قرار دارد.
    تفاوت ها در باب دوران های تاریخی در سه متن مذکور در دو جا تجلی خاص دارد: بخش الهیات موجود در رساله های پولس، که در آن شاهد فلسفه تاریخ خاصی هستیم و در عهد عتیق، که در آن الهیات صبغه قومی به خود گرفته است.
    کلیدواژگان: خدا، انسان، تاریخ، قرآن، عهد جدید، عهد عتیق، فرجام شناسی
  • سهیلا پیروزفر، فاطمه رضاداد صفحات 39-64
    شناسایی سلسله راویان واقع در اسناد برای کشف صحت و سقم سند به منظور بهره گیری از حدیث ضروری است. از جمله مشکلاتی که در اسناد روایات به چشم می خورد، تکرار نام هایی است که قابل انطباق بر دو یا چند راوی است. از سویی دیگر برخی از راویان در اسناد روایات با عناوین و اسامی گوناگون یاد شده اند. عناوین متعددی که همگی حکایت از یک شخص دارد. بحث تمیز مشترکات و توحید مختلفات و یکسان سازی راویان متعدد در شناخت راوی و تحلیل و ارزیابی سند روایت توسط دانشمندان با شیوه های خاصی صورت می گیرد. رجالیان بخشی از تلاش های خود را به این موضوع اختصاص داده و راه هایی از جمله توجه به طبقه راوی، وجود عناوین به طور مستقل در کتاب های رجالی به خصوص رجال نجاشی؛ اختلاف در طریق و راوی کتاب بودن، وجود اختلاف در راوی و مروی عنه؛ آگاهی از کنیه ها، لقب ها و موقعیت جغرافیایی شهرها، توجه به تصحیف های احتمالی و... را از جمله راهکارهای تمیز مشترکات و توحید مختلفات دانسته اند.
    کلیدواژگان: علم رجال، تمیز مشترکات، توحید مختلفات
  • مهدی جلالی صفحات 65-89
    ابن بابویه (شیخ صدوق) رئیس المحدثین و شخصیت نامدار حدیثی شیعه در سده چهارم و آثار قلمی او بالغ بر300 کتاب و رساله بوده است. او که دانشمند زبردستی است در عرصه حدیث به شکل عام و در حوزه نقد حدیث به شکل خاص معیارها و ملاکاتی دارد که رهیافت ها و الگوهایی را به مثابه نقشه راه و سرمشق کار در خود نهفته دارند. برای نیل به تصویر نسبتا دقیق وکامل تری ازشاکله های شخصیت برجسته علمی ابن بابویه، شناخت الگوها، معیارها و روش او در قلمرو نقدالحدیث و مطالعه علمی آن سودمند و در حوزه مطالعات حدیث شناسی دارای اهمیت دارد؛ زیرا بررسی و شناخت مزبور ازجمله می تواند برای حدیث پژوهان حاوی درس هایی سودمند و الگوهایی کاربردی و رهیافت هایی عالی فراسوی درک و دریافت بهتر و مطمئن تر حدیث باشد. اندیشه های نقادانه ابن بابویه درباره احادیث و روایات، نه یک جا بلکه در مطاوی آثارش قابل بازیابی است. دراین مقاله اندیشه ها، روش و رویکرد انتقادی شیخ صدوق در گستره «نقدالحدیث» در مواردی چون «اخبار تقیه آمیز»، «زیادات احادیث»، «تحریفات حادث در اخبار و روایات»، «احادیث متفرد و غیر مندرج در اصول کهن شیعه»، «گرایش های فرقه ای و مذهب راویان»، «نام و مسمای القاب و کنیه ها»، «روایات معدول عنه»، «روایات واخبار اهل سنت»، «اخبار راویان واقفی مذهب»، «متفردات برخی راویان»، «مقوله سند برخی اخبار مشهور» و... مورد مطالعه قرارگرفته و بررسی و ارزیابی شده اند.
    کلیدواژگان: حدیث، نقد حدیث، ابن بابویه، معیارها، رهیافت ها، روش و رویکرد
  • حسین حیدری صفحات 91-116
    نوشتار پیش رو در جستجوی تبیین مفهوم امت ها و انحصارگرایی قومی در پرتو کتاب مقدس و مفهوم امی و امیون در قرآن کریم است. آیا عنوان امی معادل مشرکان و بت پرستان است، یا به افراد غیر یهودی اطلاق می شود؟ همچنین امی خوانده شدن حضرت محمد (ص) در قرآن، آیا ناظر بر بیسوادی آن بزرگوار است، یا می توان این لقب را نیز در پرتو پیشینه ی واژه درکتاب مقدس به معنای افراد غیر یهودی یا هرفرد نا آشنا به عهدین دانست؟
    این مقاله با مروری بر کاربرد این اصطلاح در عهد قدیم و عهد جدید، و همچنین با نگاه کلی و نیز به ترتیب کتب مختلف عهدین، نتیجه می گیرد که لفظ امت در بخش های نخستین عهد قدیم به همه جوامع از جمله یهودیان اطلاق شده، ولی به تدریج به غیر یهود گفته می شده است. در عهد جدید واژه امی فقط به معنای جوامع غیر یهود و غیر مسیحی آمده است. با توجه به پیشینه مفهوم در عهدین و با مروری بر آیاتی که واژه های امی و امیون در آن ها آمده، دریافته می شود که منظور از امی در قرآن مجید، نه فرد بیسواد و ناتوان از قرائت و کتابت، بلکه نا آشنا به تورات و انجیل است، هرچند یهودی یا مسیحی باشد.
    کلیدواژگان: امی، امت ها، امیون، گوی، گوییم
  • سهراب مروتی، قدرت ذوالفقاری فر صفحات 117-140
    طنز، ترنم زیبای هنر در فرآیند تعالی بخشی فرهنگ یک جامعه است. واکاوی مولفه های مرتبط با آن، از وظایف سترگ پژوهشگران متعهد و دلسوز اجتماع است، زیرا استفاده از این هنر کم نظیر، موجب می شود که فهم موضوع در ذهن مخاطب عمیق تر جای گیرد و از طرفی نابسامانی های جامعه را با زبانی گزنده و تلخ بیان می کند و با ایجاد بیم و ترس، خطاکاران را به خطای خود متوجه ساخته و معایب و نواقصی را که در حیات اجتماعی پدید آمده است، برطرف می سازد. این پژوهش در پی آن است که با بهره گیری از روش اسنادی و کتابخانه ای چگونگی تحقق این موضوع را از لابلای سخنان گهربار معصومان(ع)، به منصه ظهور رساند. برای دست یابی به این هدف، نخست مفهوم واژه طنز را مورد بررسی قرار داده، سپس با نگرشی تاریخی کاربردهای آن را در کلام ائمه هدی(ع) در قالب چهار جلوه طنز آمیز شامل: طنز از طریق تهکم، تمثیل، تشبیه به حیوانات و کنایه تعریضیه تبیین می نماید. در پایان نتیجه می گیرد که هدف نهایی طنز های موجود در احادیث، اصلاح فرد و جامعه و عبرت گرفتن آن ها از مضمونی است که طنز از آن نشات گرفته است.
    کلیدواژگان: طنز، جلوه های طنزآفرینی، تهکم، تمثیل، مفاهیم متناقض نما
  • سید مهدی نریمانی زمان آبادی، محمدتقی فخلعی صفحات 141-156
    یکی از مباحث مهم دانش اصول فقه، بررسی حکم تجری از لحاظ حکم عقل است و اصولیان در اینکه تجری حرام است یا نه اختلاف کرده اند. تجری در اصطلاح عبارت است از مخالفت عملی با حکم الزامی مولا اعم از واجب یا حرام به اعتقاد انجام دهنده؛ درحالی که پندار وی برخلاف واقع بوده و در حقیقت مخالفتی صورت نگرفته است. نویسندگان در این جستار پس از بیان حکم عقل نسبت به متجری، به دنبال تشخیص حکم تجری از دیدگاه ادله نقلی برآمده اند و پس از بررسی سندی و دلالی ادله نقلی مربوط به این بحث، دریافته اند که از لحاظ نقلی بی گمان تجری، عقوبت آور نخواهد بود. البته مطابق نظر مشهور در بحث عدالت، شخص متجری، چون دارای ملکه دوری از گناه نیست، عادل نیست.
    کلیدواژگان: تجری، روایات، متجری، استحقاق عقاب، عدالت
|
  • Muhammad Taqi Ansaripour Pages 9-37
    Attention to the past, present, and future of human history has an outstanding place in the holy texts of the Abrahamic religions. The books existing in the Old Testament begin the human story, with a relatively history-like structure, from the beginning of creation of the world and man and continues until getting to the emergence of the people of Banī Isrā’īl. From this point on, this history takes on an ethnic tone and finally casts a glance at the apocalyptic assumptions and concepts, which are sometimes ethnic and at other times universal. The New Testament needs to be examined in two separate sections of the Gospels and the Epistles. The Gospels section lacks the history-like outlook of the Old Testament; however, the viewpoint of its writer foretells the actualization of the Messianic promises of the Old Testaments. The Epistles section (Paul’s Epistles in particular) has borrowed some concepts from the Old Testament and, with a specific interpretation of them, presented a kind of theology of its own and a type of philosophy of history. Crucifixion of the Prophet Jesus (A.S.) and his Ascension to heaven is an important “turning point” in the philosophy of history. Although not having a history-like report mode, the arrangement of the material in the Qur’ān as well as the content of the verses of the Qur’ān, the past and present are implied and the future of man is attended to in a serious and emphatic way in the Qur’ānic concepts. The differences concerning historic periods in the above-mentioned three texts have specific manifestations in two places: in the theology section existing in Paul’s Epistles, in which we witness a special philosophy of history; and in the Old Testament, in which theology has taken on an ethnic tone.
    Keywords: God, man, history, the Qur'ān, New Testament, Old Testament, eschatology
  • Sohayla Piruzfar, Fatemeh Rezadad Pages 39-64
    Identifying the chain of transmitters mentioned in the sanads for the verification of the sanad is necessary for employment of ḥadīth. One of the problems observed in the chains of transmission is the repetition of the names applicable to two or more transmitters. On the other hands, some transmitters have been referred to by various names and titles in chains of transmission; various titles that are all denoting one single person. The discourse of distinguishing the commonalities and unity of differences and the equalization of various transmitters in identification of the transmitter and analyzing and evaluating the chain of transmission by the scholars is done in special procedures. Rijāl experts have dedicated part of their attempts to this issue and have considered some procedures as among the procedures for distinction of commonalities and unity of differences, including paying attention to the transmitter’s class; the existence of titles independently in rijālī books, especially in Najāshī rijāl; difference in ṭarīq (chain of transmission) and being the transmitter of the book; existence of difference in the transmitter and the one from whom the ḥadīth is transmitted; knowledge of the nicknames, entitlements, and the geographical situation of cities; attention to the probable misrepresentations (taṣḥīfs) etc.
    Keywords: ilm al rijāl (scrutiny of transmitters), distinction of commonalities, unity of differences
  • Mahdi Jalali Pages 65-89
    The written works of Ibn Bābawayh (Shaykh Ṣadūq), head of the traditionists and the distinguished figure of Shī‘ī ḥadīth in fourth/tenth century, had amounted to 300 books and treatises. A proficient scholar, he has standards and criteria in the field of ḥadīth in general and in criticizing ḥadīth in particular that incorporate approaches and patterns as a guide map and a role model. In order to obtain a relatively more precise and complete image of the nature of the eminent scholarly personality of Ibn Bābawayh, the cognition of his patterns, standards, and methods in the realm of criticizing ḥadīth and its academic study is useful and of importance in the field of ḥadīth studies; because the above study and cognition can, among other things, contain useful lessons, applicable models, and excellent approaches for a better and more accurate understanding of ḥadīth. Ibn Bābawayh’s critical ideas concerning traditions and narrations can be uncovered throughout his works. In this article, Shaykh Ṣadūq’s ideas and critical method and approach in the expanse of “criticizing ḥadīth” are studied, examined, and evaluated in such instances as “dissimulative traditions”, “extras of traditions”, “distortions created in traditions”, “the mutifarrid traditions (narrated by only one narrator) and unrecorded traditions in the early shī‘a principles”, “sectarian tendencies and the narrators’ school of thought”, “some narrators’ mutifarridāt (traditions narrated by only one narrator)”, “the category of sanad of some famous traditions”, etc.
    Keywords: ḥadīth, criticizing ḥadīth, Ibn Bābawayh, criteria, method, approach
  • Husayn Haydari Pages 91-116
    The present writing seeks to explain the concepts of ummas and the ethnic exclusivism in light of the Holy Scripture and the concept of ummī (illiterate) and ummiyūn, in the Holy Qur’ān. Is the title ummī equivalent to polytheist and idolater or is it applied to the gentile people? Similarly, does the Prophet Muḥammad’s (S.A.W.) being called ummī in the Qur’ān concern his being illiterate, or, in light of the background of the Holy Scripture, can this title be regarded as meaning the gentiles or any unfamiliar person with the Testaments? Reviewing the application of this term in the Old and New Testament and also with a general look at the order of different books of the Testaments, this article concludes that the term umma, has been applied to all communities, including the Jews, but it has gradually been applied to the gentiles. In the New Testament, the term ummī has been just applied to non-Jewish and non-Christian communities. Given the background of the concept in the Testament and with a review of the verses in which the terms ummī and ummiyūn are used, it is understood that what is meant in the Holy Qur’ān by ummī is not illiterate or unable to read and write; rather, it means the one unfamiliar with the Torah and Gospel, even though being a Jew or Christian.
    Keywords: ummī ummas, ummiyūn, goy (nation), goyim (nations)
  • Sohrab Morovvati, Qodrat Zolfaqarifard Pages 117-140
    Humor is the beautiful melody of art proceeding toward the cultural sublimation of a society. Delving into its related components is among the great duties of the compassionate researchers of society, because using this unique art leads to deepening of understanding the subject in the addressee’s mind and on the other hand, it would state the society’s inefficiencies with a sarcastic and bitter language and by creating apprehension and fear, it would warn the wrongdoers of their own errors and thus removes the deficiencies and defects created in the social life. This research is intended to bring to light the way this issue has been actualized from among the eloquent sayings of the Infallibles (A.S.) by means of documentary and library method. To this end, first the concept of ṭanz is examined; then, from a historical perspective, its applications in the words of the Imams of guidance (A.S.) is explained in four humorous manifestation models, including humor through derision (tahakkum), parable, assimilation to animals, and allusive remark. It is included in the end that the ultimate goal of the humors existing in traditions is to set aright the individual and the society, and their taking lessons from the context from which the humor has been originated.
    Keywords: humor, manifestations of creating humors, derision, parable, paradoxical concepts
  • Sayyid Mahdi Narimani, Muhammad Taqi Fakhlai Pages 141-156
    One of the significant discourses of principles of jurisprudence is the study of the ruling for tajarrī according to the dictate of intellect and that the uṣūlīs have been disagreed as to whether tajarrī is unlawful or not. Terminologically, tajarrī is practical opposition (insolence) to the master’s command, either obligatory or unlawful according to the perpetrator’s opinion; whereas, their presumption has been untrue and no opposition has taken place. In this research, after stating the dictate of intellect concerning the mutijarrī (insolent), the writers have sought to identify the ruling for tajarrī from the viewpoint of textual proofs and after examination of the sanads and the textual proofs on this discourse, they have found that tajarrī would undoubtedly not be textually deserving retribution. Of course, according to the generally accepted view on justice, the insolent person is not just because they do not possess the faculty of staying away from sin.
    Keywords: tajarrī traditions, mutijarrī deserving tribulation, justice