فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1396)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس اسمعیلی زاده*، فاطمه زهرا آل ابراهیم صفحات 9-30

    مطابق برخی روایات اهل بیت (ع) نزول سوره مبارک «الم نشرح» و به ویژه آیه ماقبل پایانی آن که می-فرماید: «فإذا فرغت فانصب» به واقعه غدیر و جریان نصب حضرت علی (ع) به امامت امت اسلامی مربوط بوده، تقدیر آیه چنین است: «فاذا فرغت من نبوتک فانصب علیا اماما». اثبات این مطلب در ظاهر با سه چالش جدی روبروست: الف) فقدان خاستگاه روایی؛ ب) مکی بودن سوره؛ ج) هماهنگ نبودن با قرائت. بررسی این سه چالش نشان می دهد که ارائه چنین تفسیری از آیه و سوره نه تنها احتمالی دور نیست که بسیار قابل قبول و مورد توجه می نماید، چه الف) از میان هفده روایت موجود در منابع شیعه و سنی دست کم در دو روایت صحیح السند آیه این گونه تفسیر شده است؛ ب) سوره مبارک شرح به شهادت سیاق آیاتش و تایید صریح و ضمنی شماری مفسران شیعه و سنی مدنی است؛ ج) آیه در قرائت مشهورش با معنای امر به نصب تناسب بیشتری دارد، گرچه این تفسیر با معنای خسته شدن در تفسیر مشهور نیز هماهنگ است.

    کلیدواژگان: سوره انشراح، غدیر، نصب علی (ع)
  • سید عبد المجید حسینی زاده صفحات 31-50
    هدف مقاله حاضر یک بررسی تطبیقی درباره حوادث پیش از طوفان نوح (ع) میان تورات و متون دینی یهودی از یک سو، و قرآن مجید و متون دینی اسلامی از سوی دیگر است. در ابتدای داستان نوح در تورات سخن از پسران خدا، شیفتگی آنها به دختران آدمیان و تولد مردانی تنومند از ازدواج این دو دسته به میان آمده است. نظر قرآن، روایات و تفاسیر اسلامی در این باره چیست؟ و چه تفاوتی میان پیام اخلاقی قرآن و تورات در این زمینه وجود دارد؟ مقاله حاضر به این موضوع می پردازد و نتیجه می گیرد قهرمانان اصلی داستان در قرآن و متون اسلامی انسانها هستند، گناه اصلی آنها بت پرستی بوده و نوح آنها را به توحید دعوت می کرده است. اما قهرمانان اصلی در تورات و متون یهودی موجودات آسمانی و فرزندانشان بوده اند، گناه اصلی آنها بت پرستی نبوده و نوح نیز آنها را به توحید دعوت نکرده است. بنابراین قرآن از این داستان برای تاکید بر لزوم پایبندی به توحید استفاده کرده، اما تورات چنین پیامی را در بر ندارد.
    کلیدواژگان: پسران خدا، غولان، نوح، قرآن، تورات، روایات
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) صفحات 51-79
    روزه عاشورا از آیینهای معمول اهل سنت است؛ وانگهی، روایتها درباره خاستگاه و احکامش متهافت به نظر می رسند. فقی هان عامه با تلاش برای جمع میان روایات خویش در این باره، سرانجام به استحباب این آیین حکم کرده اند. شیعیان نیز، که روایات پنج امام نخست رویکردی مثبت به آیین دارد، بر پایه روایات ائمه متاخر به کراهیت یا حرمتش فتوا داده، و آن را برساخته امویان برای عید گرفتن در ایام شهادت امام حسین (ع) شناسانده اند. محقق معاصر سلیمان باشیر نیز در عین نفی ارتباط این رسم به آن شهادت، نقش امویان را در شکل گیری این آیین موثر می انگارد. مطالعه پیش رو مروری است انتقادی بر آراء یادشده، بر پایه اعتقاد به امکان جمع میان این روایتها با پذیرش فرضیه ای جدید: چون عمر خلیفه دوم به پیشنهاد علی (ع) خواست مبدا تاریخ اسلامی را بر پایه هجرت نبوی بگذارد، این آیین هم برای بازنمایی اهمیت واقعه هجرت نبوی در قالبی نمادین ترویج شد و در نسلهای بعد نیز، شاگردان این دو اصلی ترین کسان بودند که به ترویجش همت گماشتند؛ گرچه با تغییر ماه آغازین سال از ربیع الاول به محرم، وقوع هجرت نبوی در عاشورا از یاد رفت و شهادت حسین (ع) در عاشوراء نیز، به ابهامها درباره خاستگاه این روزه و اسباب ترویج آن توسط امامان متقدم شیعه (ع) افزود.
    کلیدواژگان: تاریخ هجری، تاریخ روزه، صیام العیدین، صوم عاشوراء، امام صادق (ع)، صیام عرفه، سلیمان باشیر
  • نورمحمد خدایاری، حسن عبداللهی، سید حسین سیدی، علی نوروزی صفحات 81-98
    قرآن کریم معجزه جاویدان خداوند و زیباترین سخن است. گزینش و چینش واژه ها، هماهنگی معانی و استواری نظم از جمله عوامل این زیبایی ها می باشد که رکن آشکار اعجاز نیز به شمار آمده است. مطالعه این جنبه زیباشناختی قرآن را دانش تناسب که یکی از دانش های قرآنی است، برعهده دارد. این دانش پیوندهای هنری و بلاغی چینش واژه ها و نظم و ترتیب آیات را در قرآن مورد بررسی قرار می دهد و انسجام و تناسب لفظی و معنایی را در آن اثبات می کند. نگارنده در این جستار بر آن است تا به این پرسش پاسخ گوید که تناسب معنایی و وحدت موضوعی آیات سوره آل عمران بر اساس چه ساز و کارهای زبانی و بلاغی شکل گرفته است؟ در این راستا، آیات سوره آل عمران از دیدگاه دانش تناسب مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته و با ارائه شواهدی معلوم گشته است که هر چند آیات این سوره با فاصله زمانی و برحسب وقایع مختلفی نازل شده اند، اما بر اساس ساز و کارهای بلاغی و زبانی و جلوه های زیباشناسی سخن؛ همچون اجمال و تفصیل، تضاد و تقابل، نظیره سازی و غیره در کنار هم قرار گرفته و به هم پیوند خورده اند.
    کلیدواژگان: آل عمران، تناسب معنایی، زیبایی شناسی، اجمال و تفصیل، تقابل، نظیره سازی
  • مهدی سلیمی، محمدحسن حائری، حسین صابری صفحات 99-120
    خداوند در قرآن کریم علاوه بر استخدام صیغه امر، مجموعه ای از ساختارهای خبری را نیز برای بیان مطلوب خویش به کار گرفته است. دانشیان اصول فقه به طور جدی از این ساختارها بحث نکرده اند و بیش از همه به معنا و دلالت ماده امر توجه داشته اند، اما دانشیان فقه به صورت گسترده تر و البته پراکنده به آنها استناد کرده و از دلالت این ساختارها بر وجوب و استحباب یا تاکید بر حکم تکلیفی به دست آمده از ساختارهای دیگر، سخن گفته اند. بسیاری از آیات قرآن مشتمل بر ساختارهای طلبی مبتنی بر الفاظ «وعظ»، «فرض»، «کتب»، «حق» و «وصی» هستند. نیز إخبار از وقوع فعل؛ إخبار از تعلق فعل بر عهده افراد؛ طلب فعل به شیوه های استفهام، شرط، ترجی و تحضیض؛ وعید از جانب خداوند؛ مدح فعل یا فاعل آن؛ تقبیح ترک فعل، از ساختارهای دیگر مطلوبیت فعل است. این نوشتار، به منظور توسعه استنباط فقهی از قرآن، ساختارهای حاکی از وجوب و استحباب را در آیات الاحکام بر اساس رویکرد عملی فقی هان امامیه، توصیف و تحلیل کرده و به این نتیجه نایل آمده است که هدف اصلی، برانگیختن و تشویق مکلف به انجام فعل بوده است.
    کلیدواژگان: مطلوبیت فعل، ساختارهای قرآنی، وجوب، استحباب
  • مینا شریعتی، محمد شعبان پور صفحات 121-140
    کیفیت نزول آیات سوره ها را می توان از جهات گوناگون، از جمله این که آیا میان نزول آیات هر سوره، آیاتی از سوره های دیگر فاصله انداخته است یا نه، بررسی کرد. گروهی اعتقاد دارند که آیات سوره ها به صورت آشفته و بدون نظم خاصی نازل شده و بعدها به راهنمایی پیامبر (ص) یا به اجتهاد صحابه نظم یافته است. لیکن گروهی دیگر با برداشت از قرآن و برخی از روایات، تصریح دارند اصل در نزول، «نزول پیوسته سوره» بوده است. بدین صورت که نزول هر سوره، نظمی طبیعی داشته است؛ با بسمله آغاز می شد و نزول آیات (چه به صورت تدریجی نازل شده باشند و چه به صورت دفعی) پشت سر هم ادامه می یافت تا اینکه با نزول بسمله جدید، پایان سوره قبل و شروع سوره جدید مشخص می شد. همه مردم عصر نزول، بر اساس نزول پیوسته هر سوره درمی یافتند که محدوده سوره ها از آغاز تا انجام آن چه بوده است.
    مقاله حاضر با روش تحلیل محتوا در مقام بررسی دلایلی است که هر یک از گروه ها برای اثبات مدعای خویش از آن بهره گرفته اند و در نهایت نظریه گروه دوم تایید و تقویت شده است.
    کلیدواژگان: سوره، کیفیت نزول، گسستگی نزول، پیوستگی نزول
  • محمد کاظم قهاری، محسن قاسم پور، پرویز رستگار جزی صفحات 141-158
    یکی از شیوه های کاربسته در قرآن کریم برای شیواگویی، روگردانی از ادبیات و سبک گفتار روزمره است. روزمره نبودن کلام، یکی از شیوه هایی است که گاه ادیبان با کاربرد آن به کلام خود گیرایی می بخشند؛ و به آن آشنایی زدایی می گویند؛ پدیده ای که باید درک آن برای شنونده دست یافتنی باشد. یکی از شیوه های این رویکرد ادبی، آرکائیسم یا باستان گرایی است. آرکائیسم یعنی کاربست واژه ها و عباراتی در زبان روزمره و رسمی که کهنه و بی کاربرد شده باشد یا کاربرد واژگان سرزمینی در سرزمینی دیگر و یا احیای واژه هایی که در دسترس توده مردم نیست و به زبان هویت می بخشد. آرکائیسم یکی از شگردهای آشنایی زدایی برای گیرایی ذهن شنونده در مکتب نقد ادبی صورت گرای روس است.
    تلاش ما در این پژوهش بر پایه این رویکرد آن است که با روش توصیفی تحلیلی در چارچوب مکتب یاد شده، تعدادی از واژه های آرکائیک در جزء سی ام قرآن را جستجو و فواید کاربست و بسامد این واژه ها را در دیگر اجزای قرآن یافته و نیز پیامدهای آن را بررسی کنیم.
    برآیندهای این پژوهش نشان دهنده آنند که نخست از این ساز و کار در قرآن کریم بهره گیری شده است، دو آن که واژگان آرکائیک به کار رفته در این بخش از قرآن، در دیگر بخش های آن، بسیار اندک خودنمایی می کنند و سه آن که چون بیشتر سوره های این جزء قرآن در پیوند با سال های نخستین انگیزش فرستاده خدا (فضای انکار حقیقت از سوی مشرکان) بوده اند، در می یابیم خداوند در پی راهنمایی آدمیان از هنر و شیوه برجسته سازی سخنان خود برای گیرا شدنشان سود جسته است.
    کلیدواژگان: جزء سی ام قرآن کریم، مکتب صورت گرای روس، هنجارگریزی، آرکائیسم
|
  • Abbas Esmailizadeh*, Fateme Zahra Al-E Ebrahim Pages 9-30

    According to some traditions of the Ahl al-Bayt (A.S.) the Revelation of the blessed Sūrat al-Inshirāḥ and in particular the verse before the last, (So when you are done, appoint,) refers to the event of Ghadir Khumm and the appointment of Imam Ali (A.S.) to Imamate of the Muslim Community. The impression of the verse is as follows: “So when you are done with your Prophethood, appoint Ali as Imam.” Proving this impression faces three serious challenges: A. lack of narrational origin; B. the sūra being Meccan; C. not being coordinated with the reading (qarā‘a). Examining these three challenges shows that presenting such interpretation of the verse and the sūra is not only not improbable but seems very acceptable and receives much attention as well; since A. from among seventeen traditions available in the Sunni and Shī‘a sources, at least in two of the traditions with sound chain of transmission it is interpreted as above; B. the blessed Sūrat al-Inshirāḥ is Medinan as evidenced by the context of its verses and the explicit and implied confirmation of a number of the Sunni and Shī‘a interpreters; C. in its popular qarā‘a, the verse is more consistent with meaning of the imperative naṣb (appoint), although this interpretation is also harmonious with the meaning of getting tired in the popular interpretation, as well.

    Keywords: Surat al-Inshiraḥ al-Ghadir, appointment of Ali (A.S.)
  • Abd Al-Majid Hoseinizadeh Pages 31-50
    The present article is intended to provide a comparative study on the incidents prior to the Noah’s Deluge and the Jewish texts on the one hand and the Holy Qur’an and Islamic religious text on the other. In the beginning of the Noah’s story in the Torah, mention is made of the sons of God, their infatuation with the girls of humankind and the birth of robust men out of the marriage of these two groups. What is the view of the Qur’an, traditions, and Islamic interpretations about this? What difference is there between the Qur’an’s moral message and that of the Torah in this respect? The present article addresses this subject and concludes that the main characters in the Qur’an and Islamic texts are human beings, their main sin has been idolatry, and Noah used to call them to monotheism. But the main characters in the Torah and the Jewish Text had been celestial beings and their children, their main sin has not been idolatry, and Noah has not called them to monotheism. Therefore, the Qur’an has used this story to emphasize on the necessity of abiding by monotheism, but Torah does not contain such message.
    Keywords: God's sons, ghouls, Noah, the Quran, Torah, narrations
  • Hamed Khani (Farhang Mehrvash) Pages 51-79
    Fasting of ‘Āshūrā is among the common Sunnis rituals; however, the traditions about its origin and rulings seem to be inconsistent. Attempting to reconcile among their traditions in this respect, the Sunni jurists have finally passed a decree to the desirability (istiḥbāb) of this ritual. Furthermore, while the first five Imams have a positive approach to the ritual, the Shī‘as have on the basis of the traditions of the latter Imams, given fatwa to its aversion or unlawfulness and have introduced it as fabricated by the Umayyad for celebrating a feast during the martyrdom days of Imam Ḥusayn (A.S.). The contemporary researcher, Sulayman Bāshīr, while denying the relation of this ritual to the martyrdom, has considered as effective the role of the Umayyads in the formation of this ritual. The present study is a critical review of the above-mentioned opinions on the basis of belief in the possibility of reconciliation between these traditions and acceptance of a new theory: since the second caliph ‘Umar wanted, on Imam Ali’s (A.S.) order, to base the beginning of Islamic calendar upon the Prophet’s migration, this ritual was promoted to represent the importance of the Prophet’s migration in a symbolic matrix and in the latter generations the students of these two were the main figures who undertook to promote it; although with the change of the first month of the year from Rabi’ al-Awwal to Muharam, the Prophet’s migration on ‘Āshūrā was forgotten and the martyrdom of Imam Ḥusayn (A.S.) on ‘Āshūrā added to the ambiguities of the origins of this day and the causes for promotion of it by the early Shī‘a Imams (A.S.).
    Keywords: Hijri calendar, history of fasting, ṣiyam al-aydain (fasting on the two feasts), fasting on Ashura, Imam Ṣadiq, fasting on Arafa, Sulayman Bashīr
  • Nour Muhammad Khodayari Khodayari, Hasan Abdullahi, Sayyid Husayn Sayyidi, Ali Nouroozi Pages 81-98
    The Holy Qur’an is God’s everlasting miracle and the most beautiful of speeches. Selection and arrangement of the words, coordination of meanings, and consistency of order are among the components of these beauties, which are the main pillars of miracle as well. The study of this aesthetic aspect of the Qur’an is undertaken by the science of interrelation (tanāsub), which is one of the Qur’anic sciences. This science studies the artistic and rhetoric association of the arrangement of the words and order of the verses in the Qur’an and proves the literal and semantic interrelation in it. In this research, the author seeks to answer the question as to on what lingual and rhetoric mechanism has the semantic interrelation and thematic unity of the verses of Sūrat Āl-i Imrān formed. In this respect, the verses of Sūrat Āl-i Imrān have been examined and researched from the perspective of the science of interrelation and it has been clarified by providing some evidences that although these verses have been revealed with different temporal distances and on various occasions, they have been juxtaposed and interrelated according to rhetoric and lingual mechanism and aesthetic manifestations of speech such as epitomes and details, contradiction and contrast, identification, etc.
    Keywords: Āl-i Imrān, semantic interrelation, aesthetics, epitomes, details, contradiction, contrast, identification
  • Mahdi Salimi, Muhammad Hasan Haeri, Hosein Saberi Pages 99-120
    Besides employing the imperative mode, God has used a collection of declarative structures in the Qur’an to express His intention. The experts of principles of jurisprudence have not seriously talked about these structures and have more than anything paid attention to the meaning and designation of the imperative; but the experts of jurisprudence have in a more widespread and of course scattered way alluded to them and have talked about the designation of these structures to obligatoriness and preference (istiḥbāb) or emphasis on the obligatory ordinance obtained from other structures. Many of the verses of the Qur’an contain demanding structures based on phrases of wa‘ẓ (preach), farḍ (obligate), katb (decree), ḥaqq (prove), and waṣyy (entrust). Also, declaration of the occurrence of actions; declaration of actions pertaining to people’s undertaking; demanding actions in inquiry, condition, optative, and instigation moods; threat from God; praising the action or its actor; condemning the abandonment of an action are among other structures of intentionality of an action. In order to develop jurisprudential inference from the Qur’an, this writing has described and analyzed the structures suggesting obligatoriness and preference in the verses of ordinances based on the practical approach of the Imāmī jurists and has made the conclusion that the main objective has been instigating and encouraging the religiously accountable (mukallaf) to take action.
    Keywords: action's intentionality, the Quranic structures, obligatoriness, preference
  • Mina Shariati, Muhammad Shabanpour Pages 121-140
    The quality of the revelation of the Sūras can be studied from various aspects, including whether or not some verses have made intervals between the revelations of the verses of each Sūra. Some believe that the verses of the Sūras have been revealed in a dispersed way and without a specific order and later on have been organized with the guidance of the Prophet (S.A.W.) or personal judgment of his companions (ṣaḥāba). However, another group, with an impression from the Qur’an and traditions, assert that the revelation has principally been based on the “continuous revelation of the Sūras”; that is, the revelation of every Sūra has enjoyed a natural order; it has started with bismi Allāh and the revelation of the verses has successively continued (either gradually or instantaneously) until a new bismi Allāh was revealed, specifying the beginning of a new verse and ending of the previous one. All the people of the time of Revelation would find out what the limit of the Sūras had been from the beginning to the end on the basis of the continuous revelation of each Sūra.
    Keywords: Sūra, quality of revelation, discontinuity of revelation, continuity of revelation
  • Muhammad Kazem Qahhari, Mohsen Qasempour, Parviz Rastgar Jazi Pages 141-158
    One of the applied methods in the Qur’an for eloquence is abstaining from the literature and style of colloquial speech. Non-colloquiality of speech is one of the methods that sometimes the literati use to make their speech fascinating and call it defamiliarization; a phenomenon whose understanding has to be achievable for the listener. One of the methods of this literary approach is archaism. Archaism means applying words and phrases in colloquial and formal language that have become obsolete or using the vocabulary of a country in another country or reviving the words that are not available to the general public and give identity to the language. Archaism is one of the defamiliarization techniques in the Russia’s formalist school of literary criticism for attracting the listener’s mind.
    Our attempt in this research based on this approach is that with the descriptive-analytical method within the framework of the above-mentioned school we would search a number of archaic words in the thirtieth part of the Qur’an, find the benefits of the use and frequency of these words in other parts of the Qur’an, and study its outcomes.
    The resultants of this research indicate that firstly, this mechanism is made use of in the Holy Qur’an; secondly, the archaic words used in this part of the Qur’an have been very insignificantly displayed in other parts of it; and thirdly, since most of the sūras of this part have been associated with the early years of the Messenger of God’s Mission (the ambience of denial of the Truth by the polytheists), we find out that God has used the art and method of distinguishing His words for making them attractive for guidance of mankind.
    Keywords: thirtieth part of the Holy Quran, Russia's formalist school, deviation, archaism