فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال پنجاهم شماره 1 (پیاپی 100، بهار و تابستان 1397)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال پنجاهم شماره 1 (پیاپی 100، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • سیدمحسن آل سیدغفور*، مهدی چلوی صفحات 9-28
    بسیاری از اندیشمندان و اسلام شناسان غربی، هنگام بررسی دین اسلام و شخصیت تاریخی پیامبر (ص) ، به این نتیجه رسیده اند که دین اسلام و پیامبر (ص) رسالت خود را از راه جنگ و ابزار خشونت پیش برده و اهداف خود را از طریق شمشیر پیگیری کرده است. اما باید گفت این نوع برداشت از سیره روابط خارجی پیامبر (ص) بیشتر بازتابی از اجتهادات و تفاسیر دانشمندان دوره میانه اسلامی است تا رفتار و گفتار سیاسی پیامبر (ص). مفسران در این تفاسیر به صورت ناخودآگاه اقتضائات زمانی-مکانی عصر خود را به متون مقدس عرضه داشته اند که در برخی موارد کژتابی در فهم مراد واقعی متون پدید آمده است. تفسیرها و اجتهادات افزون بر تاثیرپذیری از تنگناهای تاریخی پیش روی فهم مفسران، تابعی از خواسته های سیاسی خلفا و فرمانروایان دوره میانه اسلامی نیز بوده اند، چرا که در مقطع زمانی کوتاهی پس از وفات پیامبر (ص) گرایش به کشورگشایی و فتح سرزمین های دیگر نیازمند دستاویزهای نظری و درون متنی از کتاب و سنت بود. برای برآورده شدن این نیاز سیاسی، نظریه پردازان وابسته به دستگاه خلافت، حسب مورد به جعل رویات و اخباری در زمینه جهاد ابتدایی مبادرت کرده اند، همچنین در این راستا با نگاه گزینشی به قرآن، آیات صلح و مدارا که در تباین با روحیه کشورگشایی بود را با اهرم نسخ از میان برداشتند.
    کلیدواژگان: جهاد ابتدایی، جهاد دفاعی، صلح، هرمونتیک، سنت نبوی، نسخ
  • حسن اعظمی خویرد *، مرتضی چراغچی، هانیه ژرفی صفحات 29-46
    موضوع پژوهش حاضر، بررسی وجوه بلاغی برخی ادعیه حضرت زکریا و حضرت نوح است که به طور خاص در آغاز یا میانه آن، لفظ "رب" و مشتقات آن به کار رفته است. هدف کلی پژوهش، نشان دادن نقش اسلوب دعا، در شناخت بلاغت قرآن و دامنه تاثیر آن بر مخاطبان و افکندن طرحی نو در تحلیل وجوه بلاغی متون مقدس ادبی طرحی نو است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و از مهمترین دستاوردهای آن عبارت است از: الف) ادعیه مشتمل بر لفظ «رب» و مشتقات آن در قرآن، اغلب از نوع طلب و درخواست است. ب) دعای دو پیامبر به طور خاص، به ویژگی‏های برجسته‏ای متصف است همچون گزینش دقیق واژگان، تغییر سبک بیانی یا عدول از مالوف که مهم‏ترین مولفه های آن تقدیم و تاخیر، ایجاز حذف، اطناب غیر مخل به معنا، التفات و تصویرپردازی های زیبا است و بیشتر از خلال آرایه های بیانی: استعاره، مجاز و کنایه تجسم یافته است. ج) زبان و لحن سخن نوح به مقتضای شرایط مصمم تر، بی پرده‏تر و تهدیدآمیز است و کارکردی تنذیری دارد. اما زبان زکریا (ع) ، زبان مناجات و لطافت و رحمت است. امید است که این مختصر بتواند برگ سبزی بر شاخسار درخت سایه گستر و پربار پژوهش‏های نوین قرآنی قلمداد گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت دعا، حضرت زکریا، حضرت نوح، رب و مشتقات آن
  • محمد مهدی سربلند*، عباس طالب زاده شوشتری، علی نوروزی، عباس عرب صفحات 47-66
    این موضوع که جایگاه موسیقی عربی در قرائت قرآن چیست؟ و موسیقی که ما در قرائت قرآن استفاده می کنیم صرفا موسیقی عربی است و یا موسیقی دستگاهی ایران هم در آن دخالت دارد، نیاز به بحث و تامل دارد و در این پژوهش سعی داریم به این مقوله ها پاسخ دهیم و درصدد روشن کردن این نکته هستیم که آیا باید موسیقی را آموخت و با هنر یاد گرفته شده به قرائت قرآن پرداخت و یا این که مضامین بلند قرآنی ذاتا دارای موسیقی و آهنگی هستند که باید با توجه به محتوای آیات، موسیقی را با آن هماهنگ ساخت؟ آنچه مسلم است این است که قرائت قرآن یک فن یا به بیانی جامع تر یک هنر است. شاید بتوان گفت نقطه اوج تلاقی هنر و مذهب است و برای آن که بشود از آن لذت برد باید کمی درباره اش بدانیم. در واقع فراگیری فنون موسیقی آوازی، پیشوازی است برای فراگیری تلاوت رنگارنگ قرآن. از یک نظر قرآن، لحنی موسیقیایی است و از نظری دیگر، الحان موسیقی در ذات آیات قرآنی و حتی واژگان آن نهفته است که خود بخود ما را وادار می کند آن را آهنگین و با وزن بخوانیم.
    کلیدواژگان: موسیقی، قرائت، مضامین آیات، هنر تلاوت، لحن موسیقیایی
  • سید عیسی مسترحمی*، سید رضا مودب صفحات 67-79
    فرایند آفرینش جهان مادی، ماده نخستین و نقطه آغازین آن از جمله موضوعات کی هان شناسی است که در قرآن مورد توجه ویژه قرار گرفته است. کی هان شناسان نیز فرضیه ها و مدل هایی را در این زمینه ها ارائه داده اند که برخی با شواهد بیشتری همراه شده است. نظریه مهبانگ که از آن با عنوان مدل استاندارد یاد می شود ادعا می کند که جهان مادی از باز شدن انفجار گونه ماده - فضا - زمان از یک نقطه اولیه بوجود آمده است. ذره بسیار چگالی، که به صورت آتشگویی وسیع از گازهای بی نهایت چگال و سوزان بود و حدود 7/13 میلیارد سال پیش منفجر شد و انبساط آن به شهادت تغییر مکان سرخ، هنوز ادامه دارد. قرآن کریم با کاربرد، دو واژه رتق و فتق، به مرحله ای از آفرینش اشاره می کند که آسمان ها و زمین بسته بودند و خداوند آن را باز کرده است. هماهنگی بین یافته های دانش نجوم و آیات قرآن در این موضوع می تواند تفسیری بر این موضوع قرآنی باشد و گروهی نیز بر اعجاز نجومی بودن این آیات تاکید دارند.
    کلیدواژگان: قرآن، کیهان شناسی، رتق، فتق، مهبانگ، مدل استاندارد
  • سیدمهدی موسوی*، علی اکبر ربیع نتاج صفحات 81-96

    حدیث «من اخلص لله تعالی اربعین یوما ظهرت ینابیع الحکمه من قلبه علی لسانه» که با تعابیر مختلفی در منابع روایی شیعه و اهل سنت وارد شده، از جمله احادیثی است که علمای فریقین متفاوت به آن نگریسته اند. این حدیث عموما در میان محدثین اهل سنت، به دلیل ضعف سندی و مرسل بودن، ساخته متصوفه تلقی شده و به عنوان حدیثی جعلی برشمرده می شود؛ به گونه ای که می توان آن را در تمام کتب احادیث موضوعه آنان مشاهده نمود. ولی همین حدیث در برخی منابع معتبر شیعی نیز وارد شده و شارحین حدیث ضمن پذیرش آن، به شرح مفادش همت گماشته اند. نوشتار حاضر، که به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته، بر «نقل به معنا» شدن حدیث مزبور تاکید نموده، و جعلی بودن آن را منتفی می داند.

    کلیدواژگان: حدیث من اخلص لله، ، ، _ اخلاص، زهد، حکمت، حدیث جعلی، نقل به معنا، فریقین
  • روح الله نجفی * صفحات 97-113
    مدعیان اعجاز علمی قرآن برآنند که در این متن قدسی، به پاره ای از مکشوفات علمی سده های اخیر اشاره شده است. «دشواری تنفس با افزایش ارتفاع» ، «نسبت بسیار دقیق اجزاء پدید آورنده یک گیاه» ، «نقش باد در تلقیح درختان و میوه ها» ، «حرکت زمین و مرور کوه ها به همراه آن» ، «وجود موجودات زنده در کرات آسمانی» ، «گسترش جهان و دور شدن کهکشان ها از یکدیگر» و «تفاوت خطوط سرانگشتان انسان ها» از جمله مصادیقی هستند که مدعیان اعجاز علمی، بدان ها استشهاد می جویند. مقاله حاضر با بررسی نقادانه هفت نمونه مزبور نشان می دهد که ادعای اعجاز علمی در این موارد، مستلزم عبور از معهودات ذهنی مخاطبان اولیه قرآن و نادیده انگاری بستر تاریخی نزول بوده و به تساهل در پایبندی به ظواهر آیات و ضوابط فهم متن می انجامد.
    کلیدواژگان: اعجاز علمی، تفسیر قرآن، تفسیر علمی، تفسیر فراتاریخی، تفسیر تاریخی
|
  • Sayyid Mohsen Aleseyedghafur *, Mahdi Chalavi Pages 9-28
    While studying Islam and the historical character of the Prophet (S.A.W.), many of the Western thinkers and Islamologists have concluded that Islam and the Prophet (S.A.W.) have carried out their mission through wars and violence and followed their objectives through wielding swords. It could be said, however, that this kind of impression about the mode of the Prophet’s (S.A.W.) foreign affairs is more a reflection of legal reasoning and interpretation of the Middle Ages scholars than the Prophet’s (S.A.W.) political conduct and discourse. In these interpretations, the interpreters have unconsciously superimposed the spatio-temporal exigencies of their own age on the Holy Scriptures, which in some instances resulted in some equivocations in understanding the real intentions of the Scriptures. In addition to the impressionability from historical straits faced by interpreters, the interpretations and legal reasoning have also been subject to the political demands of the caliphs and rulers of the Islamic Middle Ages, because in a short while after the demise of the Prophet (S.A.W.), tendency toward conquest of other lands demanded theoretical and intra-textual pretexts from the Scripture and tradition. To fulfill this political need, the theoreticians affiliated to caliphate have fabricated some hadith and traditions concerning preemptive jihad as per the case. Along the same line, using the lever of abrogation and with a selective look at the Qur’an, they also invalidated the verses of peace and tolerance that were in contrast to the spirit of conquests.
    Keywords: preemptive jihad, defensive jihad, peace, hermeneutics, Prophetic tradition, abrogation
  • Hasan A’Zami Khowayrd *, Mortaza Cheraghchi, Hanieh Jarfi Pages 29-46
    The present research topic is examining the rhetoric aspects of some supplication of Prophets Zechariah and Noah, in which the word rabb (Lord) and its derivatives are specifically employed in the beginning or the middle of it. The overall objective of the research is to indicate the role of supplication style in cognition of the Qur’an’s rhetoric and the domain of its impact on the addressees and drawing up a new plan in analyzing the rhetoric aspects of literary Holy Scriptures. The research method used here is descriptive-analytical and its most important achievements include: A. the supplications containing the word Lord and its derivatives in the Qur’an are often in the form of demand and request. B. The supplication of the two Prophets in particular are characterized by outstanding features such as accurate choice of vocabulary, change of expression style, or withdrawal from the customary, of which the most important components are priority or posteriority, omission brevity, verbosity without disrupting the meaning, change in address (iltifāt), and beautiful imageries and mostly materialized through expressive arrangements such as metaphors, allegories, and allusions. C. the Noah’s language and tone, according to the demands of the circumstance, is more decisive, more forthright, more threatening,
    and has a more admonishing function. But Zechariah’s language is one of supplication, tenderness, and mercy. It is hoped that this brief article can be considered as a green leaf on the branches of the fruitful tree of modern Qur’anic researches.
    Keywords: the Holy Qur’an, rhetoric of supplication, prophet Zechariah, prophet Noah, rabb, its derivatives
  • Muhammad Mahdi Sarboland *, Abbas Talebzadeh Shoshtari, Ali Nouroozi, Abbas Arab Pages 47-66
    The question as to what is the status of Arabic music in recitation of the Qur’an and whether the music we use in recitation of the Qur’an is merely Arabic or the Iranian systematic music is involved in it, requires to be discussed and deliberated on. In this research, we intend to clarify whether one should learn music and recite the Qur’an with the music learned or since the lofty contexts of the Qur’an enjoy innate music and melody, one should harmonize the music with the verses, with respect to their content. It is indisputable that the recitation of the Qur’an is a technique or, in a more general sense, an art. Perhaps we can say that it is the point of confluence of art and religion and in order to enjoy it one should have some knowledge about it. In fact, learning the vocal techniques of music is a prelude to learning a variety of the Qur’an recitation methods. In one respect, the Qur’an is a musical melody and in another, musical melodies are hidden in the essence of the verses and even in the vocabulary of the Qur’an, which automatically force us to recite it melodically and rhythmically.
    Keywords: music, recitation, contexts of the verses, the art of recitation, musical melody
  • Sayyid Isa Mostarhami *, Seed Reza Mooadaf Pages 67-79
    The first matter and original point of the creation process of the material world is one the cosmological subjects that has received special attention by the Qur’an. Similarly, cosmologists have presented hypotheses and models in this respect, some of which have been provided with more evidences. The Big Bang theory, which is referred to as the standard model, claims that the material world has been created by an explosive opening of matter-space-time since an early starting point. A very dense particle, which was in the form of an extensive fireball of extremely dense and fervent gases, sprang into existence about 13.7 billion years ago and its expansion is still continuing. Using the two words, ratq (interwoven; one piece) and fatq (unraveled; ripped apart), the Holy Qur’an refers to a stage of creation when the heavens and the earth were joined together and God has opened them. The coordination between the astronomical findings and the Qur’anic verses on this subject can be an interpretation of this Qur’anic topic; and some have asserted these verses as being astronomically miraculous.
    Keywords: the Qur’an, cosmology, ratq, fatq, Big Bang, standard model
  • Sayyid Mehdi Musavy *, Ali Akbar Rabi‘ Nataj Pages 81-96

    The hadith, “Whoever dedicates himself to Allah for forty days, will find springs of wisdom sprout out of his heart and flow on his tongue”, which has been related by various phrasings in the hadith sources of both Shi’a and Sunni, is among the hadiths that the scholars of the two sects (farīqayn) have viewed in in different ways. Due to its weakness of sanad and being mursal (having no chain of transmitters or with an incomplete one), this hadith has been generally considered among the Sunnis as fabricated by the Sufis and thus counted as a forged hadith, in such a way that it can be found in all their books of fabricated hadiths. This same hadith, however, has been related in some valid Shi’a sources and, while approving it, the hadith commentators have undertaken the exposition of its content. Organized by the descriptive-analytic method, the present paper has emphasized on the “non-literal transmission” of the above-mentioned hadith and rescinded its being fabricated.

    Keywords: the hadith, Man akhla?a li All?h…, sincere devotion, renunciation, wisdom, forged hadith, non-literal transmission, far?qayn
  • Ruhollah Najafi * Pages 97-113
    The claimers of scientific miracle of the Qur’an believe that in this Holy Scripture some scientific discoveries of the recent centuries have been referred to. “Hardship of breathing with the increase of altitude”, “very accurate proportion of constituents of a plant”, “the role of wind in inoculation of fruit trees”, “movement of the earth and the mountains drifting along with it”, “existence of living creatures in other planets”, “expansion of the world and the galaxies getting far from each other” are among the evidences that the claimers of scientific miracles attest to. With a critical study of the above seven samples, the present article shows that the claim of scientific miracle in these instances requires passing by the mental commitments of the early addresses of the Qur’an and ignoring the historical context of the Revelation and would result in tolerance in abiding by the external meaning of verses and the rules of understanding the text.
    Keywords: scientific miracle, interpretation of the Qur’an, scientific interpretation, transhistorical interpretation, historical interpretation
  • Rasool Akbari *, Mahdi Hasanzadeh Pages 115-143
    The Qur’an has been examined as a relevant resource in the extensive literature regarding notions of violence, peace, and conflict resolution. It has often been suggested that the Qur’anic tradition can be applicable in building theoretical foundations for acts of peacebuilding and nonviolence. However, researchers have frequently referred to certain challenges of integration as regards the relationship between Islamic and Western realizations of peace. As a response, many scholars have underlined the necessity to utilize indigenous processes and opportunities of peacebuilding in Muslim culture. We know that monotheism (Tawhīd) is the most fundamental theme of the Qur’an and functions as the basis of all Islamic life. Hence, the present paper aims at extracting the monotheistic opportunities of the Qur’an for building empathy as an important concept in peace studies. Application of contemporary theories of peace in order to understand the Qur’anic opportunities suggested that monotheistic teachings tend to encourage some sense of integrity within human community necessary for developing harmonious relationships in the global milieu. In addition, a triangular pattern of human commonality was reproduced based on the monotheistic doctrines. This model seems to shape the Qur’anic geometry needed for building empathy and peace in human community.
    Keywords: the Qur’an, Monotheism, empathy, peace