فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1394)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • مرتضی چراغچی، محمدحسن رستمی صفحات 9-27
    طی فرآیند وحی، پیام الهی از جانب پروردگار متعال و از طریق شخص پیامبر به مردم ابلاغ می گردد. این پیام آسمانی از جنبه های مختلفی می تواند مورد توجه قرار گیرد و از آن جمله مقوله دعوت خواهد بود. ما در این نوشتار به بعد زبانی دعوت در قرآن کریم و به طور خاص در سوره های مکی پرداخته ایم تا در راستای آن، ساختار زبان دعوت و سازوکارهای موجود در آن، از نظرگاه زبانشناسی و نشانه شناسی مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زبان، دعوت، قرآن کریم، سور مکی
  • سید حسین سیدی، نفیسه حاجی رجبی صفحات 29-47
    این مقاله به بررسی سبک شناسی دعای عرفه از منظر سطح صوتی و آوایی می پردازد. دعای عرفه دارای بافتی منسجم و بی نظیر می باشد. ویژگی های صوتی واژگان و جملات و تکرار بعضی صوت ها و کلمات و عبارات و هجاهای صوتی و صنایع بدیعی همچون سجع و جناس موجب افزایش ایقاع و آهنگین شدن سخن گردیده است. ریتم و آهنگ از نشانه های متون برجسته اعم از شعر ونثر به شمار می آید و موسیقی و آهنگ قادرتر است که متصل به احساسات درونی و انفعالات نفسانی شود.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، دعای عرفه، سطح آوایی
  • محمدرضا حسنی جلیلیان صفحات 49-73
    نخستین بار در تفسیر مقاتل بن سلیمان آمده است: «نضر بن حارث» که با روایات ایران باستان آشنایی داشت، مدعی شد قرآن «اساطیر الاولین» یعنی داستان هایی همچون داستان رستم و اسفندیار است. پس از مقاتل، اغلب مفسران سخن او را نقل و «اساطیرالاولین» را به افسانه ها و داستان های اقوام باستانی ترجمه و تفسیر کرده اند. این تلقی از مفهوم اساطیرالاولین در تفاسیر متاخر نیز دیده می شود. در این مقاله سیر تحول مفهوم اساطیر الاولین در تفاسیر بررسی شده است. همچنین علاوه بر آن چه محققان گفته اند، برای اثبات این فرض که مقصود از اساطیر الاولین، مضامین کتب مقدس پیش از قرآن است، دلایلی به شرح زیر عرضه شده است: 1- معناشناسی واژه های «الاساطیر» و «الاولین» در محور هم نشینی آیات قرآن. 2- عدم تناسب مضامین قرآن با افسانه هایی چون رستم و اسفندیار. 3- تصدیق کتب آسمانی پیش از اسلام در قرآن. 4- موضوع افک و افترا. 5- مضامین قبل و بعد آیاتی که ترکیب «اساطیرالاولین» در آن ها ذکر شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفاسیر، اساطیرالاولین، نضربن حارث
  • موسی الرضا شمسیه زاهدی، ابولقاسم عارف نژاد صفحات 75-90
    ادیان مختلف واژه «ایمان» را در حوزه های گوناگونی به کار برده اند و این تنوع و گوناگونی باعث شده است که اذهان موحدان و سایر طبقات در خصوص تعریف و تبیین ماهیت «ایمان» به تکاپو واداشته شود. در آیات متعددی از آخرین کتاب آسمانی و معجزه جاویدان اسلام؛ قرآن کریم، واژه «ایمان» آورده شده است که بررسی تطبیقی این آیات با یکدیگر، مشخص می سازد که مفهوم ایمان، مفهومی مشکک است و حاکی از شرایط و ویژگی های متفاوت می باشد. کشف منطق قرآن در این حوزه، نه تنها باعث تبیین مفهوم این واژه می شود بلکه پیامدهای بسیار مهمی در تعیین مصادیق «مومنین» و جایگاه آنان در جامعه اسلامی دارد. با توجه به این که بکارگیری منطق فازی و پلورالیسم در تبیین منطق قرآن کریم در این زمینه، منجر به دو نتیجه کاملا مختلف می شود، ضرورت چنین گزینشی مشخص می گردد.
    از آنجا که در فرهنگ قرآن مفهوم «ایمان»، متضمن درجات و مراتب مختلفی می باشد، به خدمت گرفتن منطق فازی باعث می شود که ضمن رهایی از دام رویکرد نسبی گرایانه پلورالیسم، بتوان از تنگناهای رویکرد انعطاف ناپذیر انحصارگرایان مذهبی به سلامت عبور کرد و با معیار قراردادن شمول ‍گرایی دینی مورد نظر علامه طباطبایی و امام خمینی، از افراط و تفریط نجات پیدا کرد و بر این اساس «افراد جامعه» را با توجه به کسب حداقل هایی، در جرگه ایمان آورندگان و اهل نجات به شمار آورد.
    کلیدواژگان: ایمان، منطق فازی، پلورالیسم دینی، شمول گرایی دینی، علامه طباطبائی
  • سید کاظم طباطبایی، سمیه طاهری صفحات 91-118
    روش گفتمان کاوی یا تحلیل گفتمان به کشف تعاملات زبان با ساختارهای فکری اجتماعی در متون گفتاری یا نوشتاری می پردازد و چگونگی شکل گیری معنا در ارتباط با عوامل درون زبانی و برون زبانی را مطالعه می کند. به بیانی دیگر شرایط معنا داری را گفتمان گویند. این شیوه از نتیجه مطالعات دانشمندانی از حوزه های مختلف از جمله زبان شناسان به دست آمده است. برخی کلمات قرآن کریم و روایات در دوره های معاصر معنا و کارکردی متفاوت از زمان استعمال آن یافته اند که تنها با در نظر گرفتن بسترهای گوناگون شکل گیری این معانی، اعم از شرایط فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، قابل فهم هستند، واژه های استضعاف و استکبار از این دست هستند. چه با قرار گرفتن در شرایطی چون غلبه گفتمان مارکسیستی و ضد امپریالیستی در سال های پیش و پس از انقلاب اسلامی، به گونه ای متفاوت از شرایط معنا داری در بافت قرآن کریم فهم شده و این فهم به تفاسیر معاصر راه یافته است. این پژوهش با متدولوژی تحلیل گفتمان و با بررسی شرایط معنا داری این کلمات در متن آیات و روایات و مقایسه آن ها در شرایط معنا داری اندیشه های مارکسیستی حاکم بر دهه های 40 50 و اندیشه های ضد استبدادی و استعماری دهه های 60 تا کنون، سعی در نشان دادن چگونگی تغییرات معنایی و کارکردهای این واژگان دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، تحلیل گفتمان، استضعاف، استکبار، ایمان، کفر
  • سید عبد المجید حسینی زاده صفحات 119-138
    یکی از مسائل مهم الهیاتی در بسیاری از ادیان به ویژه ادیان ابراهیمی، «فرشته شناسی» به خصوص شناخت «فرشتگان مقرب» است. این پژوهش به یکی از فرشتگان به نام «رفائیل» می پردازد و در آن اهمیت و وظایف او در سه دین یهودیت، مسیحیت و اسلام مقایسه می شود. همچنین بررسی می شود که آیا رفائیل همان «اسرافیل» است یا نه. نتیجه آن که رفائیل در برخی از روایات مسیحی و یهودی فرشته ای مقرب دانسته شده و نقش او نیز در این دو دین بسیار نزدیک به هم است. اما در اسلام رفائیل چنین اهمیتی ندارد و نقش او نیز با نقش رفائیل در یهودیت و مسیحیت تا حدود زیادی متفاوت است. دلیل قاطعی نداریم که اسرافیل در اسلام همان رفائیل باشد.
    کلیدواژگان: رفائیل، اسرافیل، سرافیم، فرشته مقرب، یهودیت، مسیحیت، اسلام
  • علیرضا عابدی سرآسیا صفحات 139-164
    یکی از پرسش های مهمی که در هر نظریه تفسیری مطرح است پرسش از وحدت یا کثرت معنای درست متن است. در این نوشتار، که یک پژوهش توصیفی- انتقادی و با ابزار گردآوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای است، سعی شده است تا با کمک گرفتن از مبانی برگرفته از علومی نظیر زبان شناسی، هرمنوتیک و اصول فقه نشان داده شود که تکثر معانی درست در متون دینی امری ممکن، مطلوب و متحقق است و دچار مشکلاتی نظیر نسبیت نمی گردد. برای بررسی این مساله ابتدا به مبانی عمومی تکثر معنایی متن توجه شده، سپس کثرت معنا در متون غیر دینی بررسی گشته و در نهایت کثرت معنا در متون دینی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تعدد، تکثر معنا، تعدد قرائت ها، نظریه معنا، کارکرد زبان، نظریه شمول گرایی، استعمال لفظ در بیش از یک معنا
|
  • Morteza Cheraghchi, Mohammad Hasan Rostami Pages 9-27
    In the process of revelation, divine message is transmitted from the Sublime Lord and by the Prophet to the people. This heavenly message can be considered from several aspects, including that of Invitation as a separate category. The present article deals with the linguistic dimension of Invitation in the Qur’an, specifically in the context of Meccan Suras. Hence, the structure of Invitation language and its corresponding mechanisms will be analyzed and examined from the standpoint of linguistics and semiotics.
    Keywords: language, Invitation, the Holy Quran, Meccan suras
  • Seyyed Hossein Seyyedi, Nafisa Haji Rajabi Pages 29-47
    This paper examines the stylistics of the ‘Arafa supplication in terms of their acoustic and phonetic levels. This supplication has a unique and consistent texture. The acoustic features of the words and sentences and the repetition of some sounds, words and phrases and acoustic syllables, as well as literary devices such as rhyme and paronomasia tend to increase the rhythm of speech. In fact, rhythm is a constituent part of important poetry and prose works, as music and rhythm are more capable of being connected to the inner feelings and passions of the self.
    Keywords: stylistics, the Arafa supplication, phonetic level
  • Mohammad Reza Hassani Jalilian Pages 49-73
    For the first time, it is mentioned in the interpretation of Muqātil bin Sulayman that: ‘Nadr ibn al-Harith, who was familiar with the traditions of ancient Iran, claimed that the Qur’an contained ‘legends of the ancients’; i.e. stories like those of Rostam and Esfandiyār. Following Muqātil, commentators often quoted this view, associating and translating ‘legends of the ancients’ with and into mythologies and stories of ancient peoples. This understanding of the concept of ‘legends of the ancients’ is also seen in later interpretations. In this paper, the evolution of the concept of ‘legends of the ancients’ in interpretations has been investigated. In addition to what researchers have suggested, the following reasons have been presented in order to prove the assumption that ‘legends of the ancients’ refers to themes mentioned in the sacred texts prior to the Qur’an: (1) a semantics of the words ‘legends’ and ‘the ancients’ in the context of their association in Qur’anic verses; (2) the mismatch between Qur’anic themes and those of legends like Rostam and Esfandiyār; (3) the recognition of pre-Islamic scriptures in the Qur’an; (4) accusation and the Ifk (slandering) affair; (5) the themes preceding and following the verses which include the phrase ‘legends of the ancients’.
    Keywords: the Quran, the commentary, legends of the ancients, Nadr ibn al Harith
  • Musa Al Reza Shamsiya Zahedi, Abolqasem Arif Nejad Pages 75-90
    Different religions have applied the term ‘faith’ in various areas and this diversity has caused the minds of monotheists and others to engage in defining and explaining the nature of ‘faith’. In several verses from the Qur’an, the final Divine Book and the eternal miracle of Islam, the word ‘faith’ occurs. Thus, a comparative study of these verses clarifies the point that the concept of faith is an ambivalent one and entails different conditions and characteristics. Discovering the logic of the Qur’an in this area, does not only lead to explaining the meaning of this term, but also has important implications in determining the referents of ‘believers’ and their place in Islamic community. Since an application of fuzzy logic and pluralism in explaining the logic of the Holy Qur’an in this field leads to two completely different results, the need for such a choice is made clear. Because the Qur’anic concept of ‘faith’ involves different hierarchical levels, employing fuzzy logic leads to liberation from the trap of pluralism’s relativistic approach, and helps one survive the uncompromising dilemmas of the religious exclusivist approach. In addition, based on the type of inclusivism meant by Allameh Tabatabai and Imam Khomeini, one would be able to remain safe from extremism, and consequently to consider - albeit based on earning the minimums - ‘members of the community’ as believers of faith and salvation.
    Keywords: Faith, fuzzy logic, religious pluralism, inclusivism religious, Allameh Tabatabai
  • Seyyed Kazem Tabatabaei, Somayeh Taheri Pages 91-118
    Discourse analysis attempts as methodology to discover the interactions of language with intellectual-social structures within written and oral texts, as well as to study the meaning formation in relation to intralingistic and cross-linguistic factors. In other words, the conditions of meaningfulness are called discourse. This method has been achieved as the outcome of studies conducted by scholars from different fields, including the linguistics. Some parts of the Holy Qur’an and the traditions have found meanings and functions in the contemporary era that are different from those at the original time of their applications. Such meanings and functions are only understandable through the consideration of a variety of backgrounds for their formation, ranging from the cultural, to the political and the social. The concepts of oppression (istiz‘āf) and arrogance (istikbār)
    are as such. Because of being located in conditions such as the predominance of Marxist and anti-imperialist discourse in the years before and after the Islamic Revolution, these concepts have been understood in ways different from the conditions of meaningfulness in the context of the Holy Qur’an, and the same understandings have been assimilated in the contemporary interpretation. The present research applies the methodology of discourse analysis, examines the conditions for meaningfulness of the two concepts in Qur’anic verses and traditions, and compares them within the meaningfulness conditions of Marxist ideas prevailing in Iran during the 60s and 70s and the anti-authoritarian and anti-colonial thoughts predominant since the late 70s to the present time. We thus attempt to demonstrate the process of semantic changes and the functions of these concepts.
    Keywords: the Quran, discourse analysis, oppression (istizāf), arrogance (istikbār), faith, disbelief
  • Seyed Abdul Majeed Hosseinizadeh Pages 119-138
    One of the important theological issues in many religions - and most importantly in Abrahamic religions - is ‘angelology’, especially the recognition of ‘archangels.’ This study focuses on one of the angels called ‘Raphael’ and compares his significance and duties in the three religions: Judaism, Christianity and Islam. In addition, it is examined whether Raphael equals the Islamic angel ‘Israfil’ or not. The result is that in some Christian and Jewish traditions Raphael is considered as an archangel and his role in the two religions is closely similar. In Islam, however, Israfil is not as important and his role differs greatly with Raphael’s role in Judaism and Christianity. There are no convincing reasons to consider Israfil in Islam as an equivalent for Raphael.
    Keywords: Raphael, Israfil, the Seraphim, Archangel, Judaism, Christianity, Islam
  • Alireza Abedi Sarasia Pages 139-164
    One of the important questions considered in every theory of interpretation regards unity versus plurality of the true meaning of the text. This paper, as a descriptive-critical research built on data collection and library documents, has tried to get help from the principles derived from sciences such as linguistics, hermeneutics and principles of jurisprudence, in order to demonstrate that the plurality of true meanings in religious texts is possible, desirable and achievable, and does not fall into trap of problems such as relativity. To investigate this issue, first the general fundamentals of the plurality of meaning in texts are considered. Then, the plurality of meaning in non-religious texts is examined and finally the plurality of meaning in religious texts has been studied.
    Keywords: the multiplicity_plurality of meaning_multiplicity of readings_theory of meaning_function of language_inclusivity theory_the use of a term in more than one sense